PDA

Zobacz pełną wersję : Czytnik kart CFexpress Type B / Type A

m_a_g
04-01-2025, 19:34
Wreszcie jest, chyba pierwszy na rynku (innych nie widziałem a szukam już dwa lata) czytnik kart CF Express jednocześnie na typ A i B.
Do tego czyta SD oczywiście.
https://www.amazon.com/gp/product/B0DGLHP646/ref=ox_sc_saved_title_2?smid=A1B2UEEUPLN0B&psc=1
85058

swiatlocieniz9
04-01-2025, 20:26
Szkoda, że tak mało opinii na razie. Jedynie jakieś sponsorowane na youtube. Ale produkt kombo świetny.

m_a_g
04-01-2025, 20:34
Kupiłem, przyjdzie w poniedziałek, wtedy napiszę więcej...

swiatlocieniz9
04-01-2025, 20:47
To czekam z niecierpliwością na małą reckę bo też jestem na etapie poszukiwań/kupna :D

Ligo
04-01-2025, 20:59
Szkoda, że tak mało opinii
To całkiem nowy produkt podobno.

swiatlocieniz9
04-01-2025, 21:06
Tak, widziałem projekt na kickstarterze.

m_a_g
07-01-2025, 15:06
Czytnik przyszedł, jest i działa. Nie wiem co więcej napisać, czytnik to czytnik. Ekranik w sumie zbędny, ale fajnie wygląda, dla mnie mogłoby nie być. Ważne że czyta wszystkie formaty kart które używam. Będę zamawiał drugi egzemplarz, jestem zadowolony.

Zbyszek
07-01-2025, 17:42
A jak transfery? Osiąga maksimum transferu kart czy obcina?

m_a_g
07-01-2025, 18:15
Nic nie obcina, wyciąga maksimum z tego co oferują karty.
Innymi słowy - w nowym czytniku mam takie same transfery jak w czytnikach Sandisk Pro, bo takich dotychczas używałem, z tym że musiałem używać kilku czytników w zależności od karty a tu mam wszystko w jednym.

swiatlocieniz9
07-01-2025, 19:06
Hmm..kusi, ale cena 2x :D może potraktować jako inwestycje
Zamawiałeś z Amazona?

Zbyszek
07-01-2025, 19:30
Nic nie obcina, wyciąga maksimum z tego co oferują karty.Dzięki za informację. :-)

m_a_g
07-01-2025, 21:09
swiatlocieniz9, tak, z Amazon.
Co do ceny - mnie wydaje się że jest wręcz tanio.
Jeden czytnik Sandisk Pro kosztuje $79 - tylko dla karty CF B.
Potrzeba jeszcze czytnika do karty CF A, SDXC UHS, micro SDXC...
Wychodzi autentycznie taniej niż gdyby kupować oddzielnie (mam na myśli szybkie, markowe produkty z szybkimi transferami, nie jakieś badziewie na USB 3.0).

paparapa
07-01-2025, 23:03
@swiatlocieniz9 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=101246), tak, z Amazon.
Co do ceny - mnie wydaje się że jest wręcz tanio.
Jeden czytnik Sandisk Pro kosztuje $79 - tylko dla karty CF B.
Potrzeba jeszcze czytnika do karty CF A, SDXC UHS, micro SDXC...
Wychodzi autentycznie taniej niż gdyby kupować oddzielnie (mam na myśli szybkie, markowe produkty z szybkimi transferami, nie jakieś badziewie na USB 3.0).

Racja. Ale jest druga strona medalu.
Jak padnie, jak swego czasu mi padł multi czytnik. To nie masz już czytnika do żadnej karty.
A jeszcze nich stanie się to na wyjeździe....:cry:

Ligo
07-01-2025, 23:17
Jak padnie, jak swego czasu mi padł multi czytnik. To nie masz już czytnika do żadnej karty.
Specjalnie tani ten czytnik nie jest, ale pewnie jest dobry. Tylko jak zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. W razie awarii na wyjeździe Am.zon.com oferuje dostawę nowego na następny dzień, co chyba da się przeżyć. Am.zon.pl, czy .de - nie wiem.

m_a_g
07-01-2025, 23:17

Specjalnie tani ten czytnik nie jest, ale pewnie jest dobry. Tylko jak zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. W razie awarii na wyjeździe Am.zon.com oferuje dostawę nowego na następny dzień, co chyba da się przeżyć. Am.zon.pl, czy .de - nie wiem.

Prawda, jak padnie to padnie. Z drugiej strony właśnie na wyjazdy taki czytnik jest lepszy bo mniej miejsca zajmuje.
W moim przypadku gdyby padł m na wyjeździe to pewnie po kablu USB-C bym przerzucał na MacBooka prosto z puszki, nie lubię tego, ale zawsze to jakaś opcja.

paparapa
08-01-2025, 00:17

Może w Polsce bym tak zrobił, ale nie podczas dłuższego wyjazdu w wyludnione miejsca.
Dwa lata temu na Sesji zgubiłem podczas wieczornych fotek szary filtr. Chciałem kupić w internetach z dostawą do paczkomatu czy na pocztę.
Hmmmm... nie udało mi się nawet w "Ama". Terminy ponad tydzień, a ja w byłem raczej w drodze niż stacjonarnie.

Prawda, jak padnie to padnie. Z drugiej strony właśnie na wyjazdy taki czytnik jest lepszy bo mniej miejsca zajmuje.
W moim przypadku gdyby padł m na wyjeździe to pewnie po kablu USB-C bym przerzucał na MacBooka prosto z puszki, nie lubię tego, ale zawsze to jakaś opcja.

Akurat czytniki są małe i lekkie. Ja zawsze mam zapasowe. Wrzucam do skrzynki w boksie i śpię spokojnie.
Kablem nie zgrywam zdjęć bo już w jednej puszcze nadwyrężyłem gniazdo. :)

BeatX
31-03-2025, 00:06
To widzieliście?
https://www.optyczne.pl/20903-nowo%C5%9B%C4%87-Nowy_czytnik_kart_pami%C4%99ci_SmallRig.html
Wygląda na niegłupi diwajs ;)

Ja osobiście używam to:
https://www.ceneo.pl/164407122
Wykonanie, działanie, transfery.. premium - ale drogie to to, więc teraz jak miałbym się decydować na czytnik to chyba wybrałbym ten nowy SmallRig bo jest o wiele bardziej funkcjonalny.

m_a_g
31-03-2025, 00:14
To widzieliście?
https://www.optyczne.pl/20903-nowo%C5%9B%C4%87-Nowy_czytnik_kart_pami%C4%99ci_SmallRig.html
Wygląda na niegłupi diwajs ;)

Ja osobiście używam to:
https://www.ceneo.pl/164407122
Wykonanie, działanie, transfery.. premium - ale drogie to to, więc teraz jak miałbym się decydować na czytnik to chyba wybrałbym ten nowy SmallRig bo jest o wiele bardziej funkcjonalny.

No właśnie głupi ten diwajs jak nie wiem bo znowu do wyboru albo typ A, albo typ B, zamiast dwa w jednym.
Tak czy owak, po kilku miesiącach używania z czytnika o którym pisałem w temacie ciągle jestem bardzo zadowolony, śmiga aż miło, również ma hub USB żeby nie było, no i oferuje jednocześnie karty CfE typu A i B.

BeatX
31-03-2025, 00:58
No właśnie głupi ten diwajs jak nie wiem bo znowu do wyboru albo typ A, albo typ B, zamiast dwa w jednym.
Tak czy owak, po kilku miesiącach używania z czytnika o którym pisałem w temacie ciągle jestem bardzo zadowolony, śmiga aż miło, również ma hub USB żeby nie było, no i oferuje jednocześnie karty CfE typu A i B.Nie chcę bawić się we wróżbitę, ale coś mi się wydaje że karty CFexpress typu A odejdą do lamusa. I to prędzej jak później ;)
Głównie przez wymagania co do szybkości transferów jakie stawiają najnowsze kodeki video.
Po prostu nie jestem pewien czy obecnie jest sens pakować się w zarówno karty CFexpress typ A jak i czytnik do nich.
Ale co kto woli :)

Schwefel
31-03-2025, 02:52
Po prostu nie jestem pewien czy obecnie jest sens pakować się w zarówno karty CFexpress typ A jak i czytnik do nich.
Jeszcze jakby producenci dawali taki wybór...

poste
31-03-2025, 09:03
Nie chcę bawić się we wróżbitę, ale coś mi się wydaje że karty CFexpress typu A odejdą do lamusa. I to prędzej jak później ;)
Głównie przez wymagania co do szybkości transferów jakie stawiają najnowsze kodeki video.

Chętnie postawiłbym jakąś konkretną kwotę przeciw temu, co napisałeś o Type A. Zwłaszcza o tym odejściu do lamusa prędzej :)

Proponuję popatrzeć na aktualne karty type A w standardzie 4.0. Mnie to wygląda na początek rozwoju tego standardu, nie odchodzenie do lamusa. Choć świat jest pełen świetnych wynalazków, które się nie przyjęły.

Czekam na jeszcze większy spadek cen tych kart, bo dla mnie to zbędny wydatek. Czy lepszy jest type A czy B tego nie wiem i w sumie dla mnie nie ma znaczenia, na razie używam SD.

m_a_g
31-03-2025, 14:21

To powiedz mi jeszcze jak mam używać zarówno Sony jak Nikona, bo do tego się to sprowadza ;-)

BeatX
31-03-2025, 14:31
No Ty, jako użytkownik czterech różnych systemów fotograficznych masz pod tym względem trochę przekichane.
Dla mnie praca na dwóch systemach foto to byłaby szamotanina, a cztery to już w ogóle jakaś masakra żeby to wszystko ogarnąć :mrgreen:

OjTam
01-04-2025, 13:38
Proponuję popatrzeć na aktualne karty type A w standardzie 4.0.
Problem w tym, że CFe A 4.0 jest dalej do 2x wolniejsze, niż CFe B 4.0
Edzia: porównanie najwyraźniej w ciastkach siedzi, więc screen:
https://i.imgur.com/SKO9o9y.png

Choć świat jest pełen świetnych wynalazków, które się nie przyjęły.

Tia, a niektóre może i lepsze by były, niż to co teraz mamy...

PS. Kto, oprócz Sony, używa CFe A? I czy ktoś ma już CFe 4.0 w ofercie?
PPS. A właściwie, to co się stało z CFe C?

poste
01-04-2025, 14:00
CFe t.B jest wciąż krok do przodu względem A, tu nie ma co dyskutować. Ale wniosek, że type A odchodzi do lamusa?:mrgreen:

Czym jak czym, ale kartami się nie ekscytuję. Do fotografii czy krótkich klipów nie są mi potrzebne topowe. Natomiast moim zdaniem, t. A ma główną zaletę w postaci podwójnego gniazda z SD. Może kiedyś ceny CFe_A spadną a pojemności wzrosną, to sobie dokupię powiedzmy 512 GB i będę miał spokój z pamięcią. Teraz t. B jest oczywiście wciąż trochę tańszy, szybszy i w większym wyborze. Ale dual slot (z SD) nie widzę, no i rozmiar jest jak wiadomo.

Kolejna rzecz, czytałem o tym, ale się nie znam. Podobno z t. A łatwiej jest zaimplementować podwójne gniazdo (2xCFe) w aparacie ze względu na magistralę z mniejszymi wymaganiami co do procesora. Nie jest to mój obszar zainteresowań, coś takiego mignęło mi na jakimś forum, raczej ciekawostka jeśli ktoś chciałby zgłębić. A może ktoś napisał głupotę.

OjTam
01-04-2025, 14:14
Natomiast moim zdaniem, t. A ma główną zaletę w postaci podwójnego gniazda z SD.

Tak, to jest zaleta, niezaprzeczalna.
I tak samo, jak nie rozumiem, dlaczego S w A9III/A1II nie wrzuciła CFe B (duży przemiał danych, pomogły by), tak samo nie rozumiem, dlaczego cała reszta nie chce slotu CFe A/SD w średniej półce stosować... ¯\_(ツ)_/¯

poste
01-04-2025, 14:48
Widać postawili na type A z jakichś względów, my tych argumentów nie znamy, możemy tylko spekulować. Wyobrażasz sobie wkurzenie właścicieli a1 przechodzących na II-jkę wraz z koniecznością zmiany kart? :oops: Niech się te standardy trochę rozwiną i zobaczymy.

m_a_g
01-04-2025, 15:06
Tak, to jest zaleta, niezaprzeczalna.
I tak samo, jak nie rozumiem, dlaczego S w A9III/A1II nie wrzuciła CFe B (duży przemiał danych, pomogły by), tak samo nie rozumiem, dlaczego cała reszta nie chce slotu CFe A/SD w średniej półce stosować... ¯\_(ツ)_/¯

A po co Sony miałoby wprowadzać tyb B, skoro typ A wystarcza żeby obsłużyć te aparaty? Fotografuję przyrodę na A1, seriami po kilkaset zdjęć nieraz w RAW'ach w pełnej rozdzielczości 50mpx, i przez dwa lata jak mam ten aparat tak nigdy nie odczułem aby przydała mi się szybsza karta - moja obecna CFe A łyka wszystko co aparat na nią wypluwa.
No i druga sprawa - rozmiar body. Zobacz sobie jak duże body ma Nikon Z8 który ma dwa sloty na CFe B. Dla większości użytkowników Sony mały rozmiar body to zaleta, nie wada. Ja nie chciałbym aby A1 / A9 zrobiłaby się tak duże jak Z8 jeżeli mam być szczery.
Natomiast półśrodki jakie stosują Fuji / Nikon w innych swoich body typu X-H2 czy Z6/7, , czyli jedna karta CFe B i druga karta SD są dla mnie bez sensu. Potrzebuję mieć w aparacie dwie identycznie szybkie karty, inaczej równie dobrze może być tylko jedna.

- - - - kolejny post - - - - - -

Widać postawili na type A z jakichś względów, my tych argumentów nie znamy, możemy tylko spekulować. Wyobrażasz sobie wkurzenie właścicieli a1 przechodzących na II-jkę wraz z koniecznością zmiany kart? :oops: Niech się te standardy trochę rozwiną i zobaczymy.

Rozmiar body, jak pisałem wyżej, to moim zdaniem główna przyczyna.
No i nie widzę żadnego sensu wprowadzenia CFe B skoro nawet w A1 CFe A pozwala na bezproblemowe fotografowanie seriami o praktycznie dowolnej długości (nie przypominam sobie aby aparat kiedykolwiek mi zwolnił z powodu zapchania bufora).

cz4rnuch
01-04-2025, 15:17
...PPS. A właściwie, to co się stało z CFe C?No właśnie, Betki nie odejdą do lamusa skoro C ma teoretycznie jeszcze lepsze parametry? Na rynku zapewne jest miejsce dla różnych rozwiązań. I każde z nich ma swoje zalety i wady. Type A, wolniejszy, ale jednak coraz szybszy. Dla mnie te prędkości to i tak kosmos. Używam pierdyliard razy wolniejszych SD i nie czuję, że czegoś mi brakuje. Bo nie mam potrzeb, które mógłbym zaspokoić jedynie najszybszymi kartami. A z tych najszybszych to nawet najwolniejsze spełniają z nawiązką wymagania i to raczej aparatki są tu wąskim gardłem. Osobiście jeszcze przez kilka lat chciałbym żeby sprzęt, przynajmniej ten foto jeszcze zostawił opcje w postaci wolnych SD. Po prostu nie chce mi się płacić za coś szybszego czego i tak generalnie nie wykorzystam. Takie hybrydowe gniazda to moim zdaniem całkiem udany kompromis. A dla tych co myślą, że CFe to ostateczny format mam złą wiadomość. Kiedyś wynajdą coś lepszego lub zupełnie odejdą od kart więc i tak kiedyś to co teraz jest w modzie pójdzie do kosza :)

OjTam
01-04-2025, 15:24
No i druga sprawa - rozmiar body. Zobacz sobie jak duże body ma Nikon Z8 który ma dwa sloty na CFe B. Dla większości użytkowników Sony mały rozmiar body to zaleta, nie wada.
Powinny wejść dwa sloty obok siebie, miejsca chyba jest na tyle. A9III/A1II płytsze niż Z8 nie są.

No i z tym rozmiarem jest, jak sam zauważyłeś. Wiem, że są ludzie, którzy dopłaciliby do flagowców S, jakby miały budowę R1/R3/Z9.

Takie hybrydowe gniazda to moim zdaniem całkiem udany kompromis.
Z tym się zgadzam, już parę razy pisałem.

A dla tych co myślą, że CFe to ostateczny format mam złą wiadomość. Kiedyś wynajdą coś lepszego lub zupełnie odejdą od kart więc i tak kiedyś to co teraz jest w modzie pójdzie do kosza :)

W Hasiaku X2D masz jeden slot CFe typ B i wbudowany dysk PCIe 1TB. W sumie w X2DII mogą jeszcze dalej pójść.

samek
01-04-2025, 15:28
...Zobacz sobie jak duże body ma Nikon Z8 który ma dwa sloty na CFe B...

Z8 ma jedno CFe i jedno SD.
Wielkość rzecz względna - dla mnie z8 jest idealne, a z6 czy soniaki za małe. A kurdupel 173 jestem :)

m_a_g
01-04-2025, 16:44
Z8 ma jedno CFe i jedno SD.
Wielkość rzecz względna - dla mnie z8 jest idealne, a z6 czy soniaki za małe. A kurdupel 173 jestem :)

Faktycznie masz rację, w Z8 używam tylko jednej karty na raz i nawet nie zwróciłem uwagi. Przepraszam za zamieszanie. Myślałem o Z9 kiedy to pisałem.
Natomiast co do wielkości - kwestia gustu. I obiektywów. Z większymi obiektywami - np. Tamron 35-150 f2/2.8 - wolę Z8 niż A1. Do tego stopnia że wymieniłem wersję Sony tego szkła na wersję Nikon Z.
Tak samo z dużymi jasnymi teleobiektywami.
Wiadomo, większe body to lepsza ergonomia.
Natomiast przy mniejszych obiektywach i do tego przy transporcie, dla przeciętnego Kowalskiego jednak mniejsze body z sensownie małym obiektywem to mniej do noszenia i łatwiej mieć aparat przy sobie.
Wydaje mi się że takich ludzi jest na rynku najwięcej i to oni dyktują popyt na sprzęt foto, a nie tylko zawodowcy używających aparatów do profesjonalnych celów zarobkowych.
Coś za coś. Nie jest to kwestia wzrostu, tylko zastosowania sprzętu.