PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 nie zapisuje na karcie zdjęć z karty D600

Marianov
02-01-2025, 13:16
Witam, jak to się dzieje, że aparat Nikon D90 nie zapisuje zdjęć na karcie, z która jest z D600 ? O dziwo nie daje się starych zdjęć na D90 usunąć (próbowałem 2 razy). Bywa że gdy zrobię zdjęcie D90 na karcie z D600 niektóre zdjęcia pojawią się z poglądu a potem komunikat w stylu: są nieczytelne ? O co chodzi ?

stachmuszel
07-01-2025, 08:32
Witam, jak to się dzieje, że aparat Nikon D90 nie zapisuje zdjęć na karcie, z która jest z D600 ? O dziwo nie daje się starych zdjęć na D90 usunąć (próbowałem 2 razy). Bywa że gdy zrobię zdjęcie D90 na karcie z D600 niektóre zdjęcia pojawią się z poglądu a potem komunikat w stylu: są nieczytelne ? O co chodzi ?

No i co? Doszedłeś o co chodzi? Podziel się z nami.

tomkep
07-01-2025, 21:12
Jak bym miał strzelać, to:
- karta może jest pełna?
- albo D600 sformatował ją w exFAT, a D90 tego nie kuma?
- filesystem się rozjechał, trzeba sformatować...

stylistka
15-01-2025, 12:29

Może warto spróbować jeszcze jednej rzeczy – zanim karta z D600 trafi do D90, sformatuj ją bezpośrednio w D90. To powinno wyczyścić ewentualne niezgodności w systemie plików. Jeśli to nie pomoże, możliwe, że karta ma jakieś uszkodzenia lub D90 po prostu nie radzi sobie z pewnymi formatami zapisu (np. exFAT).:wink:
Próbowałeś użyć innej karty, żeby sprawdzić, czy problem się powtarza? Może to pomoże wykluczyć, czy wina leży po stronie karty, czy samego aparatu.