PDA

Zobacz pełną wersję : Czego wam brakuje w aparatch.

fafniak
02-01-2025, 10:39
Tylko proszę tak na serio. Bez wymyślania absurdów.
W dobie tak szalonego rozwoju bezluster brakuje mi w nich czegoś w rodzaju LUTów do kamer
Fajnie by było jakby producent aparatu udostępniał taki kreator, w którym moglibyśmy tworzyć profil barwny/kontrastu itp.
Zapisać go do aparatu i oczywiście żeby taki profil był czytany przez wszystkie wywoływarki.

Dla mnie byłoby to dużym ułatwieniem żeby zobaczyć na ekranie taki przetworzony obraz.
Czasem okazuje się że jakieś elementy znikają inne wyskakują zbyt mocno.
Ci którzy robili BW na analogach wiedzą o co chodzi, ale właśnie zauważam że coraz trudniej mi to ogarniać.
A przecież nie chodzi tu tylko o BW :)

Michaelius
02-01-2025, 10:50
Nie bijcie ale androida albo podobnego systemu operacyjnego :D

Tak żeby dało się bezpośrednio z aparatu wypchnąć zdjęcie na discorda albo facebooka etc.

Ja np. sporo wymieniam kart i różnych kolekcjonerskich albo sprzedaje jakieś planszówki co mi nie podpasowały etc i dla wygody robię zdjęcie komórką bo potem mogę od razu z niej jej wysłać w miejsce docelowe.

fafniak
02-01-2025, 10:58
A Z5 nie ma softu na androida który łączy się z aparatem i pobiera zdjęcia?

Michaelius
02-01-2025, 11:51
Szczerze mówiąc jeszcze nie zdążyłem sprawdzić bo on świeży jest i mentalnie dalej w erze D7200 żyje :D

kipcior
02-01-2025, 13:31
Brakuje softu z komórek. Takiego Gcam, który byłby w stanie od ręki ogarnąć sensownego jpg bez konieczności obróbki, ale w jakości aparatu, a nie smartfona. W przypadku bezluster to byłoby do zrobienia. Chyba, że Adobe tym swoim abonamentem opłaca producentów foto, żeby nie szli tą drogą ;)
Rozdzielczość ekranu też jest mocno niedzisiejsza.

poste
02-01-2025, 14:07
Dla mnie powinna zostać przemyślana kwestia mRAW i sRAW. Najlepiej z możliwością samodzielnego wyboru rozdzielczości. Dla przykładu, a Sony a7IV czasem nie potrzebuję 33 Mpix, ale M to 15 a S ok.8. Gdyby mRAW miał 21-24 Mpix, a S powiedzmy 12, dla mnie byłby bardziej użyteczny. Widać to jeszcze bardziej przy gęstszych matrycach. Przy 61 Mpix robi się M 26 lub S 15. Bardziej sensowne byłoby np. 33-36, co wielu fotografów wciąż uważa za idealną rozdzielczość. Chyba jest to kwestia oprogramowania, bo np. taka Leica z matrycą Sony 61 Mpix ma właśnie M ok.36 Mpix i S ~18, jak dla mnie idealnie. A jeszcze lepiej, gdyby można to było sobie zdefiniować w jakimś zakresie w ustawieniach aparatu.

akustyk
02-01-2025, 14:25
1. tryb pomiaru "do prawej i nie przeswietl" w bezlustrze. z mozliwoscia skonfigurowania jaki promil zielonych pikseli matrycy moze osiagnac 100% sygnalu.
2. w moim bezlustrze - wbudowanego GPS. w luszczance mam. rozwiazanie przez app uwazam za g*ne, marnuje mnostwo czasu na sprawdzanie, czy aparat nadal laskawie jest polaczony ze smarkfonem. aparat do pracy to po prostu powinien miec
3. gniazdo na karte micro SD. taka, ktora praktycznie zawsze jest w srodku i stanowi awaryjny backup na wypadek W.
4. czipu Wifi w jakimkolwiek standardzie z drugiej dekady XXI wieku. zeby predkosc kopiowania zdjec z aparatu na smarkfon przypominala cos co potrafia nowoczesne urzadzenia Wifi (20MB/s) a nie epoke kamienia lupanego Wifi (5 sekund na zdjecie wielkosci 3MB!!!!!!!) bo Tokio postanowilo przyciac 5 jenow na czipie
5. histogram ktory mowi kiedy zdjecie naprawde ma kluczowe partie nasycone (+/- w granicach tego co ja zobacze w LR) a nie kiedy jakis przekontrastowany JPEG z niego zrobiony ucina zakres tonalny. bo to jest nawet i pelna dzialka roznicy przy profilach czarno-bialych

poza tym wszystko mam, nie narzekam.

maxwawa
02-01-2025, 14:26
1. Przede wszystkim tak jak kolega kipcior możliwości foto video jak w smartfonach - bo obecne mirrorlessy są coraz bardziej zacofane, to już jest nawet "przepaść".
2. Wbudowanej lampy błyskowej w pełnoklatkowe mirrorlesy.
3. Lepszej stabilizacji matryc.
4. Większej wydajności akumulatorów.
5. Wbudowany GPS - geotagowanie zdjęć świetna cecha w smartfonach, wchodzisz na mapę i widzisz gdzie, jakie zdjęcia/video zrobiłeś na świecie.(tak można sparować ze smartfonem aplikacje ale nie jest to wygodne)

!AGresT
02-01-2025, 15:09
Żeby aparat rejestrował dokładnie to, co widzę w danej chwili.
Nie wiem, jak to precyzyjniej napisać. Jeszcze przed erą cyfrową, marzyło mi się, żeby można było zarejestrować chwilę, taką, jaką ją widzę.
Nadal się nie udaje.

waldek
02-01-2025, 15:39
Niczego.
Wspólczesne aparaty i tak mają za duzo zbędnych funcji które tylko rozpraszają.
No może poza sledzenie które jest fajne.

OjTam
02-01-2025, 15:58
2. Wbudowanej lampy błyskowej w pełnoklatkowe mirrorlesy.
3. Lepszej stabilizacji matryc.
4. Większej wydajności akumulatorów.
5. Wbudowany GPS - geotagowanie zdjęć świetna cecha w smartfonach, wchodzisz na mapę i widzisz gdzie, jakie zdjęcia/video zrobiłeś na świecie.(tak można sparować ze smartfonem aplikacje ale nie jest to wygodne)

Obawiam się, że punkty 2-3 i 5 się wykluczają z 4... Może kiedyś, przy jakimś nowym typie ogniw...
Z czystej ciekawości, do czego kukułki używasz?

Co mnie brakuje? Bo ja wiem... Obstawiam, że praktycznie wszystkie współczesne aparaty mają to, czego bym potrzebował i jeszcze ciut ciut. ;)
Może możliwości dopasowania chwytu pod swoje łapy, w postaci nakładek?

m_a_g
02-01-2025, 16:29
W aparatach? Nie brakuje mi niczego. Brakuje mi za to obiektywów do nich. Chciałbym aby wszystkie firmy miały ten sam bagnet, wtedy spokojnie mógłbym siedzieć w jednym systemie i nie kombinować :-)
Aha, skoro już tak sobie marzymy, to chciałbym też aby producenci obiektywów zainteresowali się też formatem APS-C i wypuścili dedykowane wersje swoich najlepszych szkieł pod ten format :-)

maxwawa
02-01-2025, 16:54
Obawiam się, że punkty 2-3 i 5 się wykluczają z 4... Może kiedyś, przy jakimś nowym typie ogniw...
Z czystej ciekawości, do czego kukułki używasz?

Mirrorlesy aps-c itp. Mają wbudowane lampy (malutkie ale się przydają).
Do czego kukułki ? (Masz na myśli lampy błyskowej?)
Nawet w słoneczny dzień używam/ używałem np kiedyś z D700 /D600 itp. Do kontry, portrety, zdjęcia z wakacji, ukrytych przedmiotów od oświetla …. Jeju sporo tego jest, rozumiem że to bardziej retoryczne pytanie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie wiem, jak to precyzyjniej napisać. Jeszcze przed erą cyfrową, marzyło mi się, żeby można było zarejestrować chwilę, taką, jaką ją widzę.
Nadal się nie udaje.
Też zawsze miałem ten dylemat, ale … smartfonom udaje się być najbardziej blisko tego założenia.

OjTam
02-01-2025, 17:10
A widzisz, ja kukułkę włączyłem ostatnio w tamtym roku, sprawdzić czy jeszcze działa.
Zdecydowanie bardziej wolę wyzwalacz + lampa zewnętrzna.

Widać producenci pstrykaczy też, skoro co raz mniej aparatów z kukułkami jest.

PS. Co do tematu wątku. Teoretycznie wbudowany system wyzwalania lamp, ale to by ograniczało do lamp jednego producenta, więc może lepiej nie...

Ligo
02-01-2025, 17:47
Wspólczesne aparaty i tak mają za duzo zbędnych funcji które tylko rozpraszają.
Dla mnie też. Chciałbym, żeby aparat nie przeszkadzał w robieniu zdjęć. Żeby był transparentny. Kiedyś taki miałem - Nikon F90X, później już nie.

cdc
02-01-2025, 18:12
Gibanego gripa

https://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2015/04/XC10-21-FSR-C.jpg

Skyggedans
02-01-2025, 18:28
pobieranie zdjęć z aparatu na telefon w RAW.

fafniak
02-01-2025, 18:29
1. tryb pomiaru "do prawej i nie przeswietl" w bezlustrze. z mozliwoscia skonfigurowania jaki promil zielonych pikseli matrycy moze osiagnac 100% sygnalu.

3. gniazdo na karte micro SD. taka, ktora praktycznie zawsze jest w srodku i stanowi awaryjny backup na wypadek W.

4. czipu Wifi w jakimkolwiek standardzie z drugiej dekady XXI wieku. zeby predkosc kopiowania zdjec z aparatu na smarkfon przypominala cos co potrafia nowoczesne urzadzenia Wifi (20MB/s) a nie epoke kamienia lupanego Wifi (5 sekund na zdjecie wielkosci 3MB!!!!!!!) bo Tokio postanowilo przyciac 5 jenow na czipie

5. histogram ktory mowi kiedy zdjecie naprawde ma kluczowe partie nasycone (+/- w granicach tego co ja zobacze w LR) a nie kiedy jakis przekontrastowany JPEG z niego zrobiony ucina zakres tonalny. bo to jest nawet i pelna dzialka roznicy przy profilach czarno-bialych

Co do histogramu. Wkamerach sony gdy pracują w s-logu ale z podgladem LUT można właczyć histogram z s-loga - czyli to co opisujesz to nic super specjalnego. Też chciałbym to mieć

pki1234
02-01-2025, 19:40
2. w moim bezlustrze - wbudowanego GPS. w luszczance mam. rozwiazanie przez app uwazam za g*ne, marnuje mnostwo czasu na sprawdzanie, czy aparat nadal laskawie jest polaczony ze smarkfonem. aparat do pracy to po prostu powinien miec

Co do histogramu. Wkamerach sony gdy pracują w s-logu ale z podgladem LUT można właczyć histogram z s-loga - czyli to co opisujesz to nic super specjalnego. Też chciałbym to mieć

temat wątku fajny chociaż bardziej marzycielski i obawiam się ze zaraz zacznie się że niektóre z tych funkcji już są...
...ale dlaczego nie w tym aparacie co JA chcę ;-)

np "life histogram" jest w OM-1. Działa fajnie.
Aparat naświetlając pokazuje jak zmienia się histogram, a więc można w odpowiednim momencie przestać naświetlać.
Na statywie sprawdza sie super. Z ręki - nie próbowałem. :-)
Tylko dlaczego nie ma tego w Nikonie ? :-D

Rozumiem że akustyk'owi chodziło bardziej o automat ale moim zdaniem taki automat zniszczył by fun z robienia zdjęć na długich czasach.

sufenta
02-01-2025, 19:45
lepszych akkus. poza tym- niczego.

Ligo
02-01-2025, 19:46
Nadal się nie udaje.
Obawiam się, że to się nie uda wcale.;-)
Będzie problem zarówno z jakością rejestracji, bo jednak zestaw oko-mózg jest póki co znacznie lepszym przyrządem od dowolnego aparatu, jak i z czasem rejestracji, bo zawsze będzie to przeszłość. Tak naprawdę teraźniejszość nie jest rejestrowana nigdy. Z przymrużeniem oka, ale całkiem na poważnie.

fafniak
02-01-2025, 20:16
np "life histogram" jest w OM-1. Działa fajnie.
Aparat naświetlając pokazuje jak zmienia się histogram, a więc można w odpowiednim momencie przestać naświetlać.
.

Ale ... dane o prześwietleniu bierze z RAWa czy jpga?

Nadal się nie udaje.

Nie da rady, bo to co masz między uszami dodaje emocje do całości, więc sorka ale jeszcze dłuuuuugo nie ;)

Umbra
02-01-2025, 21:41
Myślę, że lepszego softu. Hardware jest dobry, ale problem jest w tym, że aparat wypluwa zdjęcia, nad którymi trzeba siedzieć w LR, C1 etc. Po pierwsze przydałoby się, żeby wreszcie producenci aparatów dogadali się z producentami softu i żeby soft zaczytywał poprawnie profile kolorów z puszek. Po drugie fajnie byłoby, jakby aparaty od razu wypluwały ładny obrazek. DJI chyba idzie w tym kierunku.

fafniak
02-01-2025, 22:19
Myślę, że lepszego softu. Hardware jest dobry, ale problem jest w tym, że aparat wypluwa zdjęcia, nad którymi trzeba siedzieć w LR, C1 etc. Po pierwsze przydałoby się, żeby wreszcie producenci aparatów dogadali się z producentami softu i żeby soft zaczytywał poprawnie profile kolorów z puszek. Po drugie fajnie byłoby, jakby aparaty od razu wypluwały ładny obrazek. DJI chyba idzie w tym kierunku.

Co to znaczy ładny obrazek? Bo obawiam sie że dla każdego będzie to coś innego. Dlatego w pierwszym poscie napisałem o kreatorze profili ktore można by wczytywać do DXO LR C1 itp.

akustyk
02-01-2025, 22:40
Rozumiem że @akustyk (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937)'owi chodziło bardziej o automat ale moim zdaniem taki automat zniszczył by fun z robienia zdjęć na długich czasach.
nie. chodzilo mi o zwykly uzyteczny histogram w polaczeniu z ostrzezeniem o przepaleniu. do normalnych zdjec, taki, ktory pozwala ocenic czy nie spartolilem swiatel.

np. w takim ujeciu klasyczny highlight warning mam w d*, bo biala sciana moze byc biala, a poniewaz w poblizu maks ekspozycji nic sie nie dzieje tonalnego na histogramie, wiec trafienie z ekspozycja w punkt nie jest kluczowe:
https://live.staticflickr.com/65535/53673405064_a750d90ce4_b.jpg

ale juz w tym ujeciu, kluczem do wszystkiego sa tonale chmur. i tutaj domyslny histogram oparty na JPEG jest do d*, nawet przy profilu neutralnym ze skreconym kontrastem (przy ktorym zdjecia na podgladzie wygladaja jak po 20 rundach proszku OMO z wybielaczem) darcie jape o przepal zaczyna sie 1/2 dzialki wczesniej niz LR sobie z tym poradzi

https://live.staticflickr.com/65535/53877214207_cfe97f8d78_b.jpg

co do dlugich ekspozycji... osobiscie to mam najwieksza radosc, kiedy one nie sa w ogole potrzebne. rzygam efektem rozmytej wody czy rozwianych chmur - to juz z 8 lat temu bylo zameczone na amen i wtorne, zwlaszcza w wydaniu z konwersja do czarno-bialego (nieodmienna konsekwencja uzywania filtrow Lee Big Stopper, czyli jak sie u mnie na wsi mowi: ten po * ciemny niebieski :D ). nudzi mnie tez diablo sterczenie nad aparatem i czekanie 2 minuty az skonczy. o dluzszych ekspoyzcjach nawet nie wspomne, bo moje ADHD w ciagu 2 minut wyczerpuje pomysly jak jeszcze zabic czas ;)

zbyk
03-01-2025, 00:17
ja po powrocie po latach jestem zachwycony wieloma aspektami: AF z wykrywaniem twarzy, użyrczne ISO, stabilizacja w korpusie, możliwość ciągnięcia cieni, postęp dokonał się przeogromny, ale przeżyłem mocne rozczarowanie z powodu zapszepaszczonej szansy ulepszenia bagnetu przy rozpoczęciu epoki bezlusterkowej. W czasie wycieczek często muszę zmienić obiektyw, a nie jestem typem fotografa, który chodzi na fotowyprawy po konkretne, zaplanowane zdjęcie. Jestem Czesiek amator, maszeruję z grupą znajomych lub z rodziną i chcę przystanąć na ładne zdjęcie, zrobić je i iść dalej, a właściwie biec, bo nikt na mnie nie czeka. Ale kiedy muszę zmienić 17-35 na 24-200, to jest dramat. Przypomniały mi się wszystkie bolączki sprzed dekady i moim zdaniem to jest tragiczne, że od czasów M42 i dziwadeł pokroju exakty mocowanie szkieł dalej jest tak upierdliwe. Ostatnio w nocy zmieniałem szeroki kąt na 50/1.4 w absolutnej ciemności. Miałem problem z dopasowaniem obiektywu do korpusu. Może to kwestia wprawy, nie wiem czy Wam obiektyw wskakuje już intuicyjnie na miejsce, ale w moich rękach obiektyw nagle miał 25 wpustów na bagnecie i żaden nie pozwalał na spasowanie go z korpusem. Przykra jest zmiana szkła w marszu, bo to wręcz proszenie się o wypadek i rozbicie kolana, albo co gorsza obiektywu ;)

Ligo
03-01-2025, 00:39
Ostatnio w nocy zmieniałem szeroki kąt na 50/1.4 w absolutnej ciemności. Miałem problem z dopasowaniem obiektywu do korpusu. Może to kwestia wprawy
Tak.
Na obiektywie, chyba każdym jest wypukła kropka do oznaczenia miejsca mocowania bagnetu. W jednym systemie działa to lepiej, w innym gorzej. I tu ponownie wychodzi wzorcowa ergonomia Nikona. W ciemności wystarczy bowiem kciukiem wyczuć kropkę, przyłożyć obiektyw do korpusu mniej więcej "na godzinie drugiej", jak mawiają lotnicy i przekręcić w lewo. Obiektyw sam wskakuje.

cdc
03-01-2025, 00:46
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0587/2071/4797/files/kii12.jpg?v=1664961084

Jacek_Z
03-01-2025, 02:07
50 fps lub więcej w RAW.
s-RAWy 30 Mpx. Bo niedługo będę miał wybór 60 albo 20 Mpx i co? Jedno za duże a drugie za małe. m-RAW około 12 Mpx tez nie zaszkodzi.
softu generującego jpg jak w komórkach (to by mogło być kilka kolejnych opcji picture style, oczywiście mozliwa praca taka jak mamy teraz)

Niektóre z życzeń jakie czytam chyba sa spełnione, ale ... nie w systemach wnioskodawców.
Nie jestem pewien, bo stosujecie skróty myślowe, a diabeł tkwi w szczegółach, ale u Nikona to chyba coś w tym stylu mamy.
Akustyk - pomiar matrycowy z ochroną świateł. Fafniak - LUTy są, RED coś dał.
Umbra - soft Nikona wie jak są ustawione kolory w body Nikona. Do wołania NEFów używam NX Studio, wywołane zdjęcie przerzucam do PS. Podobnie jest w innych systemach.

Ivy Mike
03-01-2025, 03:13
Jedno z moich marzeń już tutaj padło - tzw. taki software, który pozwala wgrać "przepis na jpega" do dowolnego aparatu, żeby otrzymać docelowe zdjęcie bez potrzeby obróbki. Skończyłoby się wzdychanie do Fuji i ich symulacji.
Drugi, świetny pomysł to slot microSD na backup.
A od siebie dorzuciłbym powszechność wyginanych do góry, w osi obiektywu wyświetlaczy, zamiast przegubu do vlogowania, żeby tego jakoś bardziej pogardliwie nie nazywać. Ale, to może moje widzimisię :D

Więcej marzeń odnośnie samych aparatów nie posiadam, a to, co mnie zaskakuje pozytywnie po powrocie do fotografowania po paru latach to możliwości matryc.

A jeśli chodzi o inne marzenia, takie bardziej ogólne to podobnie jak w przypadku salonów motoryzacyjnych "jazdy próbne" z możliwością przetestowania aparatu. Teraz, jest z tym różnie.
I większa konkurencja na rynku kompaktów APS-C, bo Ricoh GR i Fujifilm X100 powodują, że rynek ten rządzi się dziwnymi prawami.

cybulski
03-01-2025, 06:56
Jedno z moich marzeń już tutaj padło - tzw. taki software, który pozwala wgrać "przepis na jpega" do dowolnego aparatu, żeby otrzymać docelowe zdjęcie bez potrzeby obróbki. Skończyłoby się wzdychanie do Fuji i ich symulacji.

W Fuji te symulacje działają tylko na jpg w aparacie niestety. Ideałem byłoby gdyby te symulacje można potem normalnie na rawach stosować w komputerze, na dowolnym rawie z Fuji.
Niby to jest jakoś rozwiązane poprzez X Raw Studio ale to działa tylko na raw danego body, który to body przypniemy do komputera przez usbc. Wtedy aparat jest silnikiem generującym jpg ale jeśli mamy rawy z innej puszki Fuji to już nie zrobimy takiej obróbki. A szkoda.
Inne programy wołające mają niby podstawowe profile Fuji ale one wychodzą inaczej niż robi to puszka. No i nie ma możliwości zczytania dokładnych ustawień tej receptury którą zrobiliśmy w body. Tylko poprzez X Raw Studio, no który jest dość specyficzny mocno.

matiF
03-01-2025, 08:53
Mi również brakuje, aby zapisywać JPEGi z NEFów prosto z puszki albo na komputerze w sposób szybki i bez siedzenia nad obróbką. Czyli plusik do "softu generującego jpg jak w komórkach (to by mogło być kilka kolejnych opcji picture style, oczywiście mozliwa praca taka jak mamy teraz)". Nie chodzi mi tylko wybranie Vivid, Landscape, Portrait itp., ale także podobną "automatykę", jaka jest w telefonie.

fafniak
03-01-2025, 09:52
Fafniak - LUTy są, RED coś dał.

Nie wiem czy dobrze się zrozumielismy. Ale też nie wiem co RED dodał, ale podejrzewam że LUTy dotyczą nagrywania video. Ja wyraźnie napsiałem że chciałbym aby wczytywały te profile DXO.LR czy C1. Czyli chodzi o RAWy :)
Jeżeli nikon coś takiego ma to wow... szacun...

Akustyk - pomiar matrycowy z ochroną świateł.

Dla RAW czy dla jpg ?

akustyk
03-01-2025, 10:52
Tak.
Na obiektywie, chyba każdym jest wypukła kropka do oznaczenia miejsca mocowania bagnetu. W jednym systemie działa to lepiej, w innym gorzej. I tu ponownie wychodzi wzorcowa ergonomia Nikona. W ciemności wystarczy bowiem kciukiem wyczuć kropkę, przyłożyć obiektyw do korpusu mniej więcej "na godzinie drugiej", jak mawiają lotnicy i przekręcić w lewo. Obiektyw sam wskakuje.

i to tez bym chcial miec. w zupelnej ciemnosci rzadko mi sie zdarza focic a jeszcze rzadziej zmieniac obiektywy, ale w bagnecie EF takiej kropki nie ma i trzeba po prostu krecic az sie trafi. z czuciem.

aczkolwiek w RF Canon pobil sam siebie, bo zrobil klapki tylne, ktore pasuja tylko w 1 z 3 pozycji (EF-owskie da sie zakrecic w kazdej). a dopasowac trzeba takie pogrubienie klapki do czerwonej kropki na obudowie obiektywu. bo pomysl, zeby kropka byla jasna (a najlepiej fluorescencyjna) a znacznik na klapce bynajmniej nie byl "dyskretny" a wlasnie dobrze widoczny (tez fluorescencyjny), coby uzytkownik w slabszym swietle nie musial sie z tym dupcyc... to nie w Tokio, bo w azji funkcjonalne myslenie lezy i kwiczy. po co ma byc latwo i intuicyjnie, jesli uzyszkodnik moze sie do wszystkiego przyzwyczaic...

najfajniejsze sa pomysly Canona na klapki na akumulatory (LPE6 czy LPE17), ktore z definicji maja chronic kontakty aku. tu dodatkowo projekt nosi znamiona mysli, ze mialy tez wskazywac czy akumulator jest pelny czy rozladowany. zabraklo tylko pomyslu na same akumulatory - w jaki sposob ten znaczek klapki (wyciecie w LPE6 i "zabek" w LPE17) mialyby fakt naladowania wskazywac. wydawaloby sie, ze prosta rzecz, o duzej korzysci funkcjonalnej. oczywiscie impossibru... ludzie sobie samorobkami radza (naklejkami), bo w Canonie fotografow praktykow nie maja. tylko inzynierow, ktorzy w kolejnym sprincie jakis ficzer maja rozwiazac. bez pojecia o tym jak on do calej reszty zagadnienia pasuje... :(

zbyk
03-01-2025, 11:36
kropka jest, ale mała i niewyczuwalna w rękawiczkach, a noszę bardzo cienkie, po prostu mają wypustki antypoślizgowe, te z kolei chronią przed głównym zagrożeniem - upuszczeniem szkła. I choć co do ergonomii korpusu zgodzę się pełni, aparat fajnie leży w ręce (z zapiętym small rigiem, bo goły już niestety nie), to sam proces zmiany obiektywu jak dla mnie wciąż jest kulawy. Z drugiej strony, aparaty już chyba w ogóle nie są kierowane do amatorów, więc to może być tylko mój problem, skoro nikomu to nie dokucza :)

fafniak
03-01-2025, 11:42
Obejrzyjcie filmowe mocowanie PL
Fajny patent
ale też trzeba celowac :D

cybulski
03-01-2025, 11:44
Mnie to też zastanawia jak taki mały airtag, nawet chiński nie oryginalny, potrafi trzymać połączenie nonstop a aparat z GPS niezbyt. Wcześniej miałem nadzieję że Canon, Gpsa nie wytnie w bezlustrach a jednak.

akustyk
03-01-2025, 12:22
Mnie to też zastanawia jak taki mały airtag, nawet chiński nie oryginalny, potrafi trzymać połączenie nonstop a aparat z GPS niezbyt. Wcześniej miałem nadzieję że Canon, Gpsa nie wytnie w bezlustrach a jednak.

ale masz na mysli przez komorke?

wydaje mi sie, ze to tez od modelu smarkfona moze zalezec.

mam Xiami z chinskim androidem i to jest zywy dowod na to, jak Azjatom nie wolno pozwalac grzebac w sofcie. spi* to co dobre i w zamian dopierdziela mase kolorowych bzdetow. i tu po jakiejs tam konfiguracji uprawnien udalo mi sie zmusic apps Canona do troszke dluzszego utrzymywania polaczenia. ale i tak po 5-10 minutach nieaktywnosci trzeba dla pewnosci kliknac wlacznik komorki i poczekac az aparat od nowa zepnie sie przez blutacz. a po chwile dluzszej nieaktywnosci koniec koncow ponownie wlaczac i wylaczac blutacz w komorce i aparacie zeby udalo sie przywrocic polaczenie. podejrzewam, ze w gre wchodza jakies niedostepne dla uzyszkodnika ustawienia oszczedzania energii, bo najwyrazniej blutacz zzera jej duzo wiecej niz goly android sra* powiadomieniami whatsappa czy kazdej durnej appki chinczykow (/sarkazm off).

jakis czas temu uzywalem sluzbowej Nokii X10 do tego. tam jest stockowy android. i ze stabilnoscia bylo duzo, duzo lepiej. nie idealnie, ale nie bylo tego goraczkowego windowsowania (wylacz i wlacz ponownie) blutacza w komorce i aparacie, zeby co kilka minut odzyskac lacznosc.

markB
03-01-2025, 14:55
W aparatach to chyba niczego nie brakuje (GPS w Z9 jest!). Natomiast brakuje mi długiego, 180-200 mm, makroobiektywu w systemie Z.

Ligo
03-01-2025, 18:33
ale w bagnecie EF takiej kropki nie ma i trzeba po prostu krecic az sie trafi
Też używam EF i na moich szkłach kropka jest.:-)
Ale problem to "niewłaściwy" kierunek zapinania w Canonach i fakt, że kropka idzie do góry, pod obudowę pryzmatu, gdzie nie ma miejsca na paluch. W Sony jest tak samo nieporęcznie.

co do ergonomii korpusu zgodzę się pełni, aparat fajnie leży w ręce
Ergonomia to nie tylko trzymanie aparatu, ale też np. sposób jego włączania, poręczność ułożenia przycisków, czy właśnie zapinania obiektywów. W tym wszystkim Nikon rządzi.;-)

Jacu
03-01-2025, 19:10
pobieranie zdjęć z aparatu na telefon w RAW.

Ale to jest. W SnapBridge przecież jest do wyboru pobieranie albo JPEG albo RAW.
Natomiast mnie żywcem brakuje w moich aparatach (Z5, Z6III) GPS-a. Tak, wiem, że można użyć telefonu i SnapBridge, ale takie bawienie się telefonem, parowanie, zrzucanie pozycji na aparat jednak jest kłopotliwe, zwłaszcza jak się jest w podróży, w terenie itd.
Wg mnie czasami przydałoby się też podświetlanie przycisków na tylniej sciance aparatu. W ciemności, np przy astrofotografii byłoby to przydatne.

akustyk
03-01-2025, 19:12
Też używam EF i na moich szkłach kropka jest.:-)

spuscilem glowe ze wstydem, w milczeniu. 20 lat w systemie i taka *******e wypisalem :lol:
trza bedzie na golo po Dubrowniku biec...

dobrze zapamietac na kolejny raz focenia gwiazd po nocy...

Ale problem to "niewłaściwy" kierunek zapinania w Canonach i fakt, że kropka idzie do góry, pod obudowę pryzmatu, gdzie nie ma miejsca na paluch. W Sony jest tak samo nieporęcznie.

z ta wlasciwoscia kierunku, to bedziemy musieli sie zgodzic co do tego, ze sie nie zgadzamy :mrgreen:

Ligo
03-01-2025, 19:28
spuscilem glowe ze wstydem, w milczeniu. 20 lat w systemie i taka *******e wypisalem :lol:
trza bedzie na golo po Dubrowniku biec...
Fotorelacja z wydarzenia będzie zapewne dobrą rekompensatą.:-)

bogdi64
03-01-2025, 19:35
Przy tym natłoku meni, osobiście brakuje mi filtra szarego i połówkowego szarego, a po za tym to wszystkiego jest za dużo

August68
03-01-2025, 19:55
Przy tym natłoku meni, osobiście brakuje mi filtra szarego i połówkowego szarego, a po za tym to wszystkiego jest za dużo

Olympus zrobił coś takiego i ponoć działa...
Ja bym chciał, żeby było coś takiego jak "wybiórczy filtr szary" - algorytm, który wyłapie potencjalne prześwietlone obszary i naświetli je prawidłowo - ale nie tak jak się to dzieje w hdr-ach.

No i bardzo bym chciał bezlustro FF od Pentaxa...

bogdi64
03-01-2025, 21:59
Słyszałem, że OLEK to zrobił, nie znam efektów co nie zmienia faktu, że chciał bym to mieć w Nikonie lub Panasonic

August68
03-01-2025, 22:11
Zrobił..
https://www.google.com/search?q=graduated+nd+filter+in+omd+olympus&client=firefox-b-d&sca_esv=ace47463fdba11b8&ei=tUN4Z7PLFuPJ0PEPnZ2UkAg&oq=graduated+ND+filter+in+OMD&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiGmdyYWR1YXRlZCBORCBmaWx0 ZXIgaW4gT01EKgIIADIFECEYoAEyBRAhGKABSL6bAVDaEFiYiA FwA3gBkAEAmAGLAqABvjKqAQQyLTI3uAEByAEA-AEBmAIeoALCM8ICChAAGLADGNYEGEfCAhEQLhiABBixAxjRAxi DARjHAcICCxAAGIAEGLEDGIMBwgIOEC4YgAQYxwEYjgUYrwHCA g4QABiABBixAxiDARiKBcICBRAuGIAEwgIgEC4YgAQYsQMY0QM YgwEYxwEYlwUY3AQY3gQY4ATYAQHCAgoQLhiABBhDGIoFwgIKE AAYgAQYQxiKBcICEBAuGIAEGEMYxwEYigUYrwHCAgsQLhiABBi xAxiDAcICGRAuGIAEGEMYigUYlwUY3AQY3gQY4ATYAQHCAgUQA BiABMICCBAuGIAEGLEDwgIOEC4YgAQYsQMYgwEYigXCAgsQABi ABBiSAxiKBcICCBAAGIAEGLEDwgIOEAAYgAQYsQMYgwEYyQPCA g0QABiABBixAxhDGIoFwgIHEAAYgAQYE8ICCRAAGIAEGBMYCsI CCRAAGIAEGBMYDcICCBAAGBMYFhgewgIGEAAYFhgewgIFEAAY7 wXCAgQQIRgVwgIFECEYnwWYAwCIBgGQBgO6BgYIARABGBSSBwY zLjAuMjegB6itAQ&sclient=gws-wiz-serp#fpstate=ive&vld=cid:b73dd5ad,vid:5gVJpNxF2Ks,st:0

Jacek_Z
03-01-2025, 22:39

W Fuji te symulacje działają tylko na jpg w aparacie niestety. Ideałem byłoby gdyby te symulacje można potem normalnie na rawach stosować w komputerze, na dowolnym rawie z Fuji.
To jest w Nikonie i oczywiście informacja jest w RAWie, obrabiając w Nikonowskim sofcie (NX Studio - ludzie nie wiedzą co mogą mieć) możecie sobie skakać po różnych wgranych symulacjach.
Jpg od razu w body to wręcz oczywistość.

Dla RAW czy dla jpg ?
Nie rozumiem. Ekspozycja jest wspólna dla jednego i drugiego. Przyznam, że nie korzystam, zbyt często daje mocno niedoświetlone zdjęcia gdy tylko w kadrze pojawi się jakiś mikroskopijny kawałek czegoś na tyle jasnego, że w normalnym matrycowym byłoby prześwietlone. Mi często wystarczają jpg i nie chcę mieć ich ciemnych. Bo jak mam obrabiać jpg to ..wybieram obrabianie RAW. Korekcje ekspozycji w body daje na -2/3EV i obrabiam. To dla mnie bardziej przewidywalne niż ta ochrona świateł. RAWy z Nikona są jak z gumy, zresztą to pewnie znasz z Sony.

fafniak
03-01-2025, 23:59
RAW ma większy zakres dla świateł i cieni.
Jeżeli pomiar matrycowy z ochrona świateł jest zrobiony dla jpg(czyli węższego zakresu) to nie ma to sensu tak samo jak nie ma sensu (przy rejestracji W RAW) to że zebra 100% jest dla JPG jak również wykres jest dla jpg.

pki1234
04-01-2025, 16:30
temat wątku fajny chociaż bardziej marzycielski i obawiam się ze zaraz zacznie się że niektóre z tych funkcji już są...
...ale dlaczego nie w tym aparacie co JA chcę ;-)

:-D "A nie mówiłem...." :-D

Słyszałem, że OLEK to zrobił, nie znam efektów co nie zmienia faktu, że chciał bym to mieć w Nikonie lub Panasonic
:-D :-D :-D
Osobiście też bym chciał aby było to w Nikonie. Miałem nadzieję że w Z6III coś wprowadzą w tym kierunku a tu lipa.
Symulacja filtra szarego w OM-1 działa na zasadzie blend'owania kilku ekspozycji. Działa też w life view.
Połówkowy pewnie podobnie ale w mojej wersji go nie ma.

Ale ... dane o prześwietleniu bierze z RAWa czy jpga?
)

Nie mam pojęcia czy mogę to doświadczalnie sprawdzić ale jeśli masz jakiś pomysł to spróbuję.

cdc
04-01-2025, 16:48
Funkcja D-Lighting w menu fotografowania źle działa?

Jacek_Z
05-01-2025, 00:14
RAW ma większy zakres dla świateł i cieni.
Jeżeli pomiar matrycowy z ochrona świateł jest zrobiony dla jpg(czyli węższego zakresu) to nie ma to sensu tak samo jak nie ma sensu (przy rejestracji W RAW) to że zebra 100% jest dla JPG jak również wykres jest dla jpg.
Skoro permanentne użycie tego pomiaru daje mi czasami nieakceptowalnie ciemne jpg tzn że jest raczej pod RAW. I nigdy nie wiem kiedy jpg będzie ciemny, dlatego nie używam tej funkcji. Pewien user reklamował ten pomiar, chciałem się na niego przestawić ale ... jak dla mnie więcej wad niż zalet. Wolę korekcję ekspozycji.
D-lighting też jest rozwiązaniem, też pewnie mało powszechnym. Ma sie do wyboru kilka opcji siły działania tej opcji (w tym auto - ADL) Skraca ekspozycje, ale do generowania jpg używa innych krzywych i zdjęcia nie są za ciemne.
W sumie muszę sprawdzić jak to teraz działa w bezlustrach, w lustrzankach czasami tego używałem.

DarkFs
06-01-2025, 17:54
To i ja się dołączę. W pierwszym poście tematu było o LUTach do video. Też jestem za. W przypadku moim, gdy pracuję z VIDEO na Sony i Nikonie jednocześnie, to byłoby super móc ten sam preset kolorystyczny bez problemu wgrać w obie puszki, tak by mieć przed postprodukcją maksymalnie zbliżone kolory.
Z resztą, do zdjęć też byłoby to przełomowe rozwiązanie. Te same kolory np. z Z6II i Z50 czy Z6II i A7III/IV itd.
I jak już życzeniowo prawimy - Nikon powinien dać do wyboru aparat z ekranem na przegubie lub w osi obiektywu. :)
Oczywiście Nagrywanie Video na dwie karty w każdym Nikonie, który dwa sloty posiada. Ciężko zrozumieć to ograniczenie w 20XX roku.

fafniak
06-01-2025, 18:28
To i ja się dołączę. W pierwszym poście tematu było o LUTach do video. Też jestem za. W przypadku moim, gdy pracuję z VIDEO na Sony i Nikonie jednocześnie, to byłoby super móc ten sam preset kolorystyczny bez problemu wgrać w obie puszki, tak by mieć przed postprodukcją maksymalnie zbliżone kolory.
Z resztą, do zdjęć też byłoby to przełomowe rozwiązanie. Te same kolory np. z Z6II i Z50 czy Z6II i A7III/IV itd.
I jak już życzeniowo prawimy - Nikon powinien dać do wyboru aparat z ekranem na przegubie lub w osi obiektywu. :)
Oczywiście Nagrywanie Video na dwie karty w każdym Nikonie, który dwa sloty posiada. Ciężko zrozumieć to ograniczenie w 20XX roku.

Raczej chodziło o zdjęcia, bo wspominałem o "wywoływarkach" ;)

DarkFs
07-01-2025, 21:52
Raczej chodziło o zdjęcia, bo wspominałem o "wywoływarkach" ;)

Prawda, niepoprawnie odebrałem frazę "rodzaju LUTów do kamer" :)
Tak czy inaczej - mamy to samo na myśli.

Życzyłbym sobie jeszcze możliwości instalacji np. apki Quadralite na Body, która oferowałaby za pomocą wbudowanego w body radio sterowanie zdalne lampami tego czy analogicznie innego producenta. Żadnych wyzwalaczy dodatkowych i innych cudów. Jakiej firmy mamy lampy, taką apkę-sterownik instalujemy, parujemy i ogień :)

fafniak
07-01-2025, 22:02
Ohhh... o tym ostatnim to na 100% możesz zapomnieć :D

OjTam
07-01-2025, 22:18
Może nie w 100%, ale o dowolnym systemie fakt, można zapomnieć.

Jeśli o N chodzi, to wbudowany wyzwalacz Profoto wydaje się sensownym rozwiązaniem.
No i któryś z systemów średnioformatowych tak ma.

MstrG
08-01-2025, 15:30
Ohhh... o tym ostatnim to na 100% możesz zapomnieć :D

Może jest szansa wraz z opensourcowym Sitina 1. Do tego legendarna magia CCD ;)

https://www.youtube.com/watch?v=OkfzjmY9cF8&ab_channel=WentingChannel

https://www.youtube.com/watch?v=8vsC6fZYmV4&ab_channel=WentingChannel

Czego mi brakuje w aparatach obecnie? Wydaje mi się, że to nadal ja jestem najsłabszym ogniwem w tej całej układance. Od czasu D700 praktycznie nie narzekam na sprzęt.

DarkFs
18-01-2025, 15:30
Przypomniało mi się o jeszcze dwóch istotnych dla mnie sprawach.
Życzyłbym sobie mieć możliwość synchronizacji daty i godziny w dwóch body, na których pracuję w jakiś sposób radiowy. W moim przypadku to istotna sprawa, często robię na przynajmniej 2 body, a nawet jak miałem 2xD750 to potrafiły się rozjechać w czasie względem siebie nawet blisko minutę w ciągu miesiąca. Jakieś przytrzymanie dwóch klawiszy i bum, synchronizacja.

Druga istotna to w moim przypadku możliwość synchronizacji ustawień np. U1 czy trybu M na dwóch korpusach.
Często mam tak, że nagle zmieniają mi się warunki, powiedzmy z totalnej ciemności, gdzie parametry ekspozycji są wykręcone w stronę ISO 10000, po czym wychodzę nagle na zewnątrz, przestawiając jedno body z szkłem 35mm, na drugim body mam 50mm lub 85 i nagle widzę fajny kadr na 85mm, zmieniam body w ułamku sekundy, ale muszę przestawić parametry, dodam, że wszystkie, bo WB również w manualu (w Kelwinach). Trochę to trwa, ale mam świadomość, że po raz: to pierdoły, po dwa: marzenie może jednego procenta użytkowników.

W temacie lamp korzystam z YN622-N, nadajnik z LCD + 4 odbiorniko-nadajniki, na nich SB-900.
Wszystko fajnie, ale czasami nadajnik przestaje działać z body (bez znaczenia na którym body byłby zamontowany) i nie wyzwala błysku. Czasem pomaga wyłączenie i włączenie, czasem zdjęcie z sanek i zapięcie ponowne. Dlatego też uważam, że jeśli producenci są w stanie uwolnić bagnety pod szkła, to powinno się podobnie podziać z wyzwalaniem zdalnym. Technicznie jest to do ogarnięcia, gdyż większość, jeśli nie każde nowe Body ma radio 2.4 czy 5 GHz.

mathu
18-01-2025, 15:48
Chciałbym mieć bracketing przysłony, tak żeby aparat robił dwa albo więcej zdjęć np. F1.8, F2.8 i F4 Wtedy jeżeli AF trochę nie trafi, to po prostu biorę bardziej przymknięte i będzie ostro.

Jacek_Z
18-01-2025, 16:06
Druga istotna to w moim przypadku możliwość synchronizacji ustawień np. U1 czy trybu M na dwóch korpusach.
Ustawienia można zapisać na karcie pamięci i zaimportować na drugim body.

Chciałbym mieć bracketing przysłony, tak żeby aparat robił dwa albo więcej zdjęć np. F1.8, F2.8 i F4
W sumie to byłoby przydatne i to bardzo.
Ja z innego powodu - ta zmiana GO. Inna GO do małych zdjęć wrzucanych w net, a inna do wydruku w dużych formatach.

poste
18-01-2025, 16:12
Chciałbym mieć bracketing przysłony, tak żeby aparat robił dwa albo więcej zdjęć np. F1.8, F2.8 i F4 Wtedy jeżeli AF trochę nie trafi, to po prostu biorę bardziej przymknięte i będzie ostro.

Współczesne aparaty nie mają problemu z trafieniem, nie wiem po co taka funkcja:?

cdc
18-01-2025, 16:48
Mogłaby być przydatna.

Przy dzisiejszej szybkostrzelności aparatów byłby to ten sam kadr z różną GO nawet w fotografii akcji.

mathu
18-01-2025, 16:58
Współczesne aparaty nie mają problemu z trafieniem, nie wiem po co taka funkcja:?
No może nie mają problemu z trafianiem, ale nie zawsze w to co chcesz. Na F2.8 raczej tego nie widać, ale na F1.4 wystarczą milimetry żeby zepsuć zdjęcie. Wtedy drugie awaryjne na ciemniejszej przysłonie będzie używalne. Poza tym zwyczajnie czasem chciałbym mieć dwie GO tego samego zdjęcia do wyboru. Nie rozumiem czemu mamy pixel shift i bracketing ostrości, a nie ma tak podstawowej rzeczy jak bracketing przysłony.

Jacek_Z
18-01-2025, 17:05

Po to co pisałem. Przyda się także gdy trafiamy w punkt (np. w oko)
Bardzo często są dyskusje o GO. Kalkulatory tego co widzimy, że znajduje się w GO wyliczają to dla odległości dobrego widzenia (dla większości ludzi 25 cm lub nieco więcej) i dla całkiem niedużego formatu (wydruku) zdjęcia - przekątna 30 cm. Można przyjąć nieco inne parametry, ma to odzwierciedlenie w przyjętym CoC.
Z tego wniosek, że jak takie zdjęcie o przekątnej 30 cm oglądamy z daleka, albo jak wydruk nie ma 30 cm a dajmy na to więcej to inaczej byśmy ocenili GO na tym samym naszym zdjęciu.
Jeżeli zdjęcie ogląda się na smartfonie (on nie ma 30 cm przekątnej ekranu) to wydaje sie ono ostrzejsze (dlatego by zaszokować płytka GO trzeba używać np. f/1.2) a jak ogląda się duży wydruk to GO wydaje sie płytsza, choć użyto większej przysłony. Dlatego ja często robię szkłami 1.4 ale przymykam je do np. 2.8. W necie one nie wyglądają z tak "artystycznie płytką głębią", byłoby lepiej gdybym robił na 1.4. Bardzo chętnie bym widział bracketing w zakresie 1.4 - 2.0 - 2.8 - 4.0 bez kilkukrotnego naciskania spustu.

https://www.fotopolis.pl/warsztat/porady-fotograficzne/11930-z-notatnika-optyka-glebia-ostrosci
(GO nie zależy od ilości MPx i wielu innych sprawach przebijających się w dyskusjach o GO.)

Przy dzisiejszej szybkostrzelności aparatów byłby to ten sam kadr z różną GO nawet w fotografii akcji.
Dokładnie.

cdc
18-01-2025, 17:31
Do zdjęć grupowych z paroma modelkami można by jeszcze wymyślić funkcję żeby aparat z automatu robił serię przestawiając ostrość na każdą z nich
-bez pukania w ekran dotykowy czy jeżdżenia dżojstikiem.

akustyk
18-01-2025, 17:58
Do zdjęć grupowych z paroma modelkami można by jeszcze wymyślić funkcję żeby aparat z automatu robił serię przestawiając ostrość na każdą z nich
-bez pukania w ekran dotykowy czy jeżdżenia dżojstikiem.

po mojemu, to drzewiej sie w tym celu ustawialo f/8.0. dla pewnosci, zeby wszyscy sie zmiescili w glebii ostrosci

w dawnych czasach (przed likwidacja luster) nikt chyba grupowego nie robil na duzej dziurce, bo zdjecie z Kaska ostro ale Jolka obok juz nie nikomu nie bylo potrzebne, wrecz uznawane bylo za spie*ne ;)

cdc
18-01-2025, 18:07
Robiłem kiedyś testy do agencji -brałem 3 lub 4 modelki na raz.
Dla każdej szły 3-4 zdjęcia grupowe i 3-2 pojedyncze.

W czasie półtora testu zgarniałem za 3-4.
[a do fot w plenerze to na ogół w ten sposób]

P67 z 105/2.4 można było z małą GO.

DarkFs
18-01-2025, 22:33
Ustawienia można zapisać na karcie pamięci i zaimportować na drugim body.

Zgoda, ale to wymaga więcej czasu niż 1-2 sekundy, które mam np. wychodząc z ciemnego kościoła na zewnątrz.
Ustawiam na jednym, chwytam drugi, wciskam dwa klawisze jednocześnie i myk, pobiera ustawienia.
W moim przypadku muszę przestawić najczęściej: ISO, WB, prędkość migawki i czasem przesłonę. Z tym, że jak wspominam wcześniej - to tylko pierdółek, może i zbędny :)

poste
18-01-2025, 22:43
No nie wiem, zamiast przekręcenia w miarę potrzeby jednego kółeczka zmieniającego przysłonę i zrobienia kilku zdjęć z różną GO wprowadzać dodatkową automatykę klepiącą zdjęcia? Poza tym odniosłem się do tego, co napisał kolega o trafianiu.

Zaraz, czy Focus Bracketing/Stacking nie jest w jakimś zakresie funkcją, o której piszesz Jacek_Z? Piszę ze znakiem zapytania, bo jeszcze się tym nie bawiłem w moim aparacie.

Wind Mill
18-01-2025, 23:10
Focus Stacking klepie kilka...dziesiąt fot z taką samą GO (przysłoną), nie o to przedpiszcom chodziło. ;)

OjTam
18-01-2025, 23:11
Hm, jeśli można zrobić bracketing WB, błysku, czasu, ostrości, to właściwie dlaczego nie przysłony?

poste
18-01-2025, 23:19
Focus Stacking klepie kilka...dziesiąt fot z taką samą GO (przysłoną), nie o to przedpiszcom chodziło. ;)

Ok, pewnie nie zrozumiałem. Może faktycznie komuś taki bracketing przysłony jest potrzebny.

Jacek_Z
18-01-2025, 23:56
To miałby być taki bracketing, który nie zmienia ekspozycji. Zmiana f powoduje zmianę czasu lub ISO (do wyboru przez fotografa). Ale się rozmarzyłem :)

OjTam
18-01-2025, 23:58
Albo i zmienia. Jeśli potrzebne. Takie 2 w 1. ;)

mathu
19-01-2025, 20:12
Focus bracketing zawsze będzie wolniejszy. Ja mam na myśli sytuację kiedy robię zdjęcie np. dziecku i mam tylko jedną szansę na jego zrobienie. Więc robię np. na F1.8 ale jest spora szansa że coś będzie nie tak, wtedy drugie zdjęcie F4 byłoby jako backup.

Umbra
28-01-2025, 11:01
Jeżeli chodzi o SONY, to przydałaby się lepsza komunikacja bezprzewodowa z telefonem (i lepsza apka) i innymi urządzeniami. Mogliby też dawać więcej aktualizacji z rzeczami, które są czysto softowe (jakiś animal eye focus etc.).

mathu
28-01-2025, 14:53
Chciałbym jeszcze konfigurowalny crop z podaniem ogniskowej i możliwością zmiany położenia wycinka. Sam tryb APS-C to za mało, ja chcę np. robić zdjęcie obiektywem 16mm ale na wyjściu mieć 20mm w dowolnym położeniu, żeby mieć od razu podgląd w wizjerze.

Umbra
28-01-2025, 22:28
Ja bym chciał jeszcze opcji wyboru formatu - np. 4:3, 16:9, ten anamorficzny filmowy, kwadrat etc.

esperal
28-01-2025, 23:02
Format 1:1 i 16:9 jest przecie dostępny

Umbra
29-01-2025, 21:33
W moim A7III chyba nie.

OjTam
15-05-2025, 19:01

https://i.imgur.com/9aVSUbK.png

Panas S1RII. W sumie bym się nie zdziwił, jakby w S5II też było.