PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki gimbal polecacie

wilczek36
02-01-2025, 00:30
Witam jaki gimbal polecicie da zestawu Nikon Z6+Sigma 60-600 . Zależy mi na sprawdzonym i porządny. Z góry dziękuję za odpowiedź.

morzon
02-01-2025, 01:24
Gimbal do 60-600? Brzmi dość... karkołomnie. Jak chcesz tego używać i skąd pomysł żeby taki obiektyw sadzać na gimbalu?
Tak czy siak problemem będzie wyważenie, bo obiektyw mocno zmienia swoją długość przy zmianie ogniskowej, więc zmienia się też środek ciężkości.

Jeśli mam coś polecić to Ronin RS4Pro.

poste
02-01-2025, 01:53
Koledze może chodzi o głowicę gimbalową?

wilczek36
02-01-2025, 09:01
Np. Benro GH2N Gimbal

morzon
02-01-2025, 12:09

To by miało sens faktycznie, ale kompletnie nie wpadłem na to przy tak sformułowanym pytaniu :D

wilczek36
02-01-2025, 15:20

To by miało sens faktycznie, ale kompletnie nie wpadłem na to przy tak sformułowanym pytaniu :D

Wybacz przy takim zestawie uznałem to za oczywiste i logiczne że chodzi o głowicę gimbalową a nie do telefonu ☹️

falistyeternit
02-05-2025, 22:40
Dołączam do pytania, zakładając, że chodzi o głowicę gimbalową lub kardanową.
Na początek dla wielkiej sigmy może warto pomyśleć o głowicy video z regulowaną przeciwwagą? U siebie testowałem, ale dla mnie ma drobną wadę, że wraca do pozycji wyjściowej (* przy dobranej przeciwwadze)- wolę rozwiązanie, kiedy patrzy tam gdzie zostawiłem.
Druga sprawa: przejrzyj internety: np. recenzje i asortyment takiego dużego sklepu zza Oceanu, nazwa ma 2 litery i znak &- zwróć uwagę szczególnie na recenzje z małą ilością gwiazdek- skoro ktoś miał taki ból d*^y, żeby coś pisać, to znaczy, że problem był wkurzający.
3.: Nie kupuj najtańszej, w myśl zasady: tanie mięso jedzą psy- dupna głowica będzie ci przeszkadzać bardziej niż pomagać, a najgorsza opcja to taka, kiedy obiektyw z niej spadnie (sam lub z częścią głowicy).
4.: Wysokość ramienia gimbala- jeśli za niska, to możesz nie wyważyć obiektywu (bo środek masy będzie powyżej punktu obrotu)
5.: Czy potrzebujesz precyzyjnego blokowania głowicy? Niektóre zmieniają kadr przy zaciskaniu blokady (szukaj terminu "creep")

No właśnie, co polecacie? Kiedyś, jak nie było wyboru to najpierw Wimberley a potem cała reszta. Teraz zachwycają się Promediagear Katana. Szkopuł w tym, że obie z Usa, a to zwiększa koszty i rodzi potencjalne problemy z gwarancją i częściami zamiennymi jak Kutasiarz coś znowu wymyśli.
Chcę zaczepić 800/6.3, przy okazji, żeby nie trzeba było wynajmować tragarza do zestawu. Myślałem o :
Gitzo GFGH1: znam kawałki, które są w środku; da się dokupić w razie awarii.
Leofoto PG-2 lub 2s - składają się, wersja 2s mniejsza, ale mam wątpliwości, czy wysokość ramienia wystarczy do wyważenia zestawu
Sunwayfoto GH-04 - podróbka Katany Jr., podobno ujdzie

Jest jeszcze Manfrotto 393, ale to inny system złączek, i podobno dochodzi potrzeba częstego dokręcania z obu stron, ale jak dla mnie wydaje się ciekawym rozwiązaniem.

Benro z serii Gh2/5 odrzucam- z recenzji wychodzi, że mają spore pełzanie kadru przy blokowaniu (raczej tego nie chcę).

Macie może jeszcze jakieś inne propozycje?
Z góry dziękuję.