Zobacz pełną wersję : Jaki kabel do podłączenia Nikona d70s i SB-800
Nikonowicz
20-07-2007, 15:43
Hej
Mam problem jaki kabel muszę kupić aby podłączyć Nikona d70s z SB-800 tak aby działał w pełni TTl? Probówalem bezprzewodowo, ale w trybie remote lampa działa w ten sposób ze nie dogaduje mi sie z aparatem. błyska bez TTL-u jak tania lampa z fotocelą.
Dzięki za pomoc.
P.S
Ważne aby kabel nie był za drogi i aby w pełni wykorzystać właściwości SB-800, jak na stopce--może być używany chętnie kupię
kable Nikon SC-17, 28, 29.
kosztują od 200 zł wzwyż. Nic nie poradze na ich cenę.
Ustaw w puszce w opcji "flash mode" --> commandrer mode --> TTL
W menu lampy ustaw tryb "remote" zmień kanał na nr.3, grupa "A".
Muszą się dogadać!
Nikonowicz
21-07-2007, 15:33
Hej
Ustawilem jak pisales, dogaduje sie ale czy to jest to samo jak przy zamontowaniu lampy na sankach? Bo np jesli w aparacie mam zmienno ogniskowy obiektyw to przy ustawianu go nie zmienia sie nic na lampie sb-800-recznie musze zmieniac, druga sprawa dostyczy TTlu czy jest wykorzystywany, na SB-800 nic nie jest napisane ze jest?
Prosze o pomoc
Dzieki za rady!
Hej
Ustawilem jak pisales, dogaduje sie ale czy to jest to samo jak przy zamontowaniu lampy na sankach? Bo np jesli w aparacie mam zmienno ogniskowy obiektyw to przy ustawianu go nie zmienia sie nic na lampie sb-800-recznie musze zmieniac, druga sprawa dostyczy TTlu czy jest wykorzystywany, na SB-800 nic nie jest napisane ze jest?
Prosze o pomoc
Dzieki za rady!
TTL na pewno tak. Zoom raczej nie, bo podczas zmiany ogniskowej wbudowany błyskograt musiałby wysyłać komunikaty do SB800, a tego nie robi. Po za tym zoom lampy w takiej sytuacji jest bez sensu. Body nie wie w jakiej odległości i kierunku jest zdalna, więc mogło by poustawiać głupoty.
Nikonowicz
21-07-2007, 17:04
tylko dlaczego TTL jest to napisany na wyswietlaczu lampy? tak jak to ma miejsce gdy zaloze ja na sanki? nie sadzisz ze ta lampa w remote dziala jak zwykla tania lampa z fotocela bez TTlu?-tak mi kilka osob odpisalo...
tylko dlaczego TTL jest to napisany na wyswietlaczu lampy? tak jak to ma miejsce gdy zaloze ja na sanki? nie sadzisz ze ta lampa w remote dziala jak zwykla tania lampa z fotocela bez TTlu?-tak mi kilka osob odpisalo...
O Boziuniu, a co ma pisać? Ustawiłeś lampę jako slave. Więc Ci to pokazuje, dodatkowo na którym kanale i w której grupie. Byś się nie zamotał jak będziesz miał tych błyskogratów więcej (na jednej grupie i jednym kanale ten system się nie kończy). Zdalnych lamp możesz mieć od za...a. To od sterownika zależy czy zdalna lampa będzie działała w manualu, AA, czy TTL i z jaką korektą (to umi nawet D70). D200, SU800, czy SB800 jako sterownik, oferują o wiele więcej. Tak naprawdę to zabawa zaczyna się od przynajmniej dwóch slave'ów i pełnego sterownika.
Jak zwykła lampa z fotocelą to działa jak jest w trybie SU-4. I to też nie tak do końca, bo w analogach ten tryb oferuje trochę więcej niż zwykła foto cela. Chyba żle kogoś zrozumiałeś, albo bzdur Ci nawciskali.
Nikonowicz
21-07-2007, 19:53
>Chyba żle kogoś zrozumiałeś, albo bzdur Ci nawciskali.
Dokladnie, nawciskali mi bzdur w pewnym sklepie http://www.foto-net.pl/sklep/ koles gadal ze nie dziala TTl i trzeba kupic sterownik za 900 zeta-Nikon SU-800 Wireless Speedlight Commander bo kabli Nikon SC-28 TTL nie ma?,
potem znalazlem kabel w kilku sklepach, ale zapytalem na grupie przed kupnem czy ma TTl i piszecie ze ma to kabel zbedny:-)
jeszcze pytanie czy jak mam tak ustawione jak powyzej to wbudowana lampa blyskowa w D70s robi przeblysk zeby wyzwolic lampe sb-800 czy tez sama rowniez oswietla?
Dzieki za pomoc!!
Ciesze sie ze mam Nikona i ze jest takie forum!!!!!
>Chyba żle kogoś zrozumiałeś, albo bzdur Ci nawciskali.
Dokladnie, nawciskali mi bzdur w pewnym sklepie http://www.foto-net.pl/sklep/ koles gadal ze nie dziala TTl i trzeba kupic sterownik za 900 zeta-Nikon SU-800 Wireless Speedlight Commander bo kabli Nikon SC-28 TTL
I to jest prawda, ale dotyczy się D50
bo kabli Nikon SC-28 TTL nie ma?
No cóż, jeżeli oni nie posiadają, to nie znaczy że ów szpej to latający holender, po za tym styknie SC-17.
eszcze pytanie czy jak mam tak ustawione jak powyzej to wbudowana lampa blyskowa w D70s robi przeblysk zeby wyzwolic lampe sb-800 czy tez sama rowniez oswietla?
Teoretycznie tylko wyzwala, praktycznie kilku użytkowników tego forum, dopatrzyło się również udziału w ekspozycji.
Kabel też się przydaje ;-)
mike-POZ
02-01-2008, 13:34
kable Nikon SC-17, 28, 29.
kosztują od 200 zł wzwyż. Nic nie poradze na ich cenę.
Chyba, że zamiennik, taki jak ten na przykład: http://www.allegro.pl/item290541149_kabel_synchronizacyjny_ittl_zamienni k_nikon_sc_28.html
Czy ktoś sprawdzał taki zamiennik może? Nie ma żadnego zagrożenia dla aparatu i lampy z nieoryginalnym kablem?
ten mój post jest z lipca, a te kable - zamienniki to nowsza sprawa. Ściąga to z chin (najprawdopodobniej :-D) ze 2-3 sprzedawców. Był wątek tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41936