Zobacz pełną wersję : co wybrac do nauki
dezerter_27
24-12-2024, 09:07
witam krótko nie będę się rozpisywał. Jakiś czas temu pozbyłem się całego sprzętu z rożnych powodów ale od jakiegoś czasu chciałbym coś kupić. Szczerze to nie ja tylko syn mnie namawia żeby coś kupić. Miałem jako pierwszy aparat d40 szkoda ze sprzedałem bo do nauki byłby idealny. Co polecacie do nauki jako pierwszy aparat dla syna wiek 15lat. czy coś z d3xxx czy d5xxx obiektyw brałem pod uwagę jako pierwszy do nauki 18-105 lub 18-200, może sigma 17-50 a może 35f1.8 takie miałem chyba by się nadawały do nauki a nawet i na zaś też ok a może coś innego polecicie. Nie wiem czy to jest słomiany zapał czy nie ciężko stwierdzić.
dzięki za wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi.
Keszelski
24-12-2024, 09:45
Jeśli lustrzanka i do tego Nikon, to najlepiej D7200 - używany - można wyszukać oferty z dobrą ceną. Obiektyw na początek wystarczy 18-105 - ma zakres który sprawdzi się w róznych sytuacjach.
No chyba, że od razu w bezlustra.
krzysztofz24
24-12-2024, 10:15
Najtaniej chyba będzie D90.
Ważne żebys wziął body z obsługą śrubokreta mz, da ci to szerszy dostęp do używanej optyki.
No i lepiej mieć 2 kółka sterujące i górny ekranik bardziej rozbudowany jak ma być do nauki.
dezerter_27
24-12-2024, 23:50
dzięki za odpowiedzi, d7200 brałem pod uwagę ale zastanawiam się czy czasem nie za ciężki będzie jak na początek a czy kółka i te górne ekraniki go zniechęcą? D90 miałem fajny ale już leciwy jak nie złapie bakcyla to ciężko będzie sprzedać. Myślałem d3xxx (ostatnia serię jakie sa 3500 czy 3600?) i to samo z serii d5xxx bo sa lżejsze. Raczej lustrzanka.
Pytanie czy syn nie wolałby jednak coś mniejszego -czyli bezlusterkowca?
https://camerasize.com/compact/#509.503,490.290,684.608,776.680,ha,t
https://camerasize.com/compact/#509.503,490.290,684.608,776.680,ha,f
https://camerasize.com/compact/#509.503,490.290,684.608,776.680,ha,b
dezerter_27
26-12-2024, 14:29
nie brałem pod uwagę bezlusterkowca bo cena.
R100 z 18-45 to 1.9k PLNów. Nówka.
https://www.olx.pl/d/oferta/lumix-g7-pelen-zestaw-CID99-ID13gopO.html
https://www.olx.pl/d/oferta/aparat-fotograficzny-olympus-om-d-e-m5-obiektyw-zuiko-12-50mm-CID99-ID12TCQT.html
dezerter_27
26-12-2024, 19:08
wiedzę ,że bardziej polecacie bezlusterkowce, nie mam i nie miałem do czynienia bo jak by mu coś pomóc, pogadam z nim niech poczyta o jednym i drugim. niech podmie decyzję sam.
Nie wygłupiaj się, nie oszczędzaj na dziecku. Kup coś porządnego, z6III i dobrą 50-tkę, najlepiej N50/1.2Z. Masz wtedy argumenty, dajesz dziecku co najlepsze i możesz zastosować szantaż emocjonalny, jeśli fotografowanie się znudzi ;) :twisted:
Poza tym nie będzie wymówki, phi, niedasię, co to za starocie:mrgreen:
A może a6000? To już stary aparat. Może da się coś znaleźć używanego.
krzysztofz24
28-12-2024, 00:04
(...) a czy kółka i te górne ekraniki go zniechęcą? (...).
No prosze, jak mozna tak myslec. Przeciez kolka sterujace sa po to zeby sterowac parametrami i odczytywac je na ekraniku czy w wizjerze.
To sa elementy dydaktyczne a nie zniechecajace;-)
Jak do nauki, to neich sie uczy. Dobierania przyslony, czasu, ISO, obserwowania srabinki ekspozycji itp.
Ja to bym jeszcze dalej poszedl i dal D200 lub D300 zeby nie bylo nzielonego trybu i innych portretow zwierzecych czy makro na kole nastaw.
I jeszcze obiektyw z manualnym ostrzeniem.
No powaznie, to bylaby dobra szkola.
I to wcale nei jest jakies hardcorowe myslenie. Na przeciwleglym biegunie jest smartfon, czyli idioten kamera naszych czasow.
P.S
D90 plus Nikkor 50mm F1.8D - zestaw po taniosci do nauki fotografowanai z mala GO.
Do takiego D200 czy D300 to juz mozna podpiac cokolwiek, nawet manuale stare, bo bedzie pomiar swiatla. Byle mocowanie Nikona, zeby byla nieskonczonosc.
grissley
28-12-2024, 01:55
Ja swojemu szykuję S5Pro z 50mm F1.8D - a zanim to dostanie, przechodzi szkołę na Canonie Powershot A720 ;)
Do nauki to ma być jak najprostszy, najlepiej z zaklejonym ekranikiem.:-)
Jak jest wtopa, to pytanie - co zrobiłeś nie tak? Co jest źle? Bo każdy uczy się na błędach.
Choć lepiej żeby uczył się na czyichś, no ale na początek nie wymagajmy za wiele...;-)
Tak, tak
dzieciak dorasta.
-Najlepiej z zaklejonym ekranikiem
https://behindbarz.co.uk/wp-content/uploads/2023/11/Anitpiss-1-e1698838059271.png
...Niech się uczy na czyichś błędach.
cybulski
28-12-2024, 07:44
wiedzę ,że bardziej polecacie bezlusterkowce, nie mam i nie miałem do czynienia bo jak by mu coś pomóc, pogadam z nim niech poczyta o jednym i drugim. niech podmie decyzję sam.
A7iii plus jakieś szkło, zoom do nauki najlepszy ale są szkoły że 50 czy 35.
Dzisiaj młodzież siedzi w telefonach, poradzi sobie, poogląda filmy na yt. A jak dostanie za bardzo klasyczny aparat to mozę się zniechęcić bo nie każdy młody czuje aby przechodzić ten "proces" przynajmniej na początku, od podstaw. Musi mieć fun również i dobre narzędzie.
cybulski
28-12-2024, 08:58
No prosze, jak mozna tak myslec. Przeciez kolka sterujace sa po to zeby sterowac parametrami i odczytywac je na ekraniku czy w wizjerze.
To sa elementy dydaktyczne a nie zniechecajace;-)
Jak do nauki, to neich sie uczy. Dobierania przyslony, czasu, ISO, obserwowania srabinki ekspozycji itp.
Ja to bym jeszcze dalej poszedl i dal D200 lub D300 zeby nie bylo nzielonego trybu i innych portretow zwierzecych czy makro na kole nastaw.
I jeszcze obiektyw z manualnym ostrzeniem.
No powaznie, to bylaby dobra szkola.
I to wcale nei jest jakies hardcorowe myslenie. Na przeciwleglym biegunie jest smartfon, czyli idioten kamera naszych czasow.
P.S
D90 plus Nikkor 50mm F1.8D - zestaw po taniosci do nauki fotografowanai z mala GO.
Do takiego D200 czy D300 to juz mozna podpiac cokolwiek, nawet manuale stare, bo bedzie pomiar swiatla. Byle mocowanie Nikona, zeby byla nieskonczonosc.
Uczenie powoli to co innego. Można tutaj być mentorem i np raz na tydzień powoli przerabiać z synem jakieś zagadnienie, dawać pracę domową aby zrobił samodzielnie na następny warsztat za tydzień. Ale tu też dobrze ogarniać z nim jakiś program do edycji aby nie robił w jpgach. No jeśli syn ma ciągoty w kierunku fotografii to też wyzwanie warsztatowe cotygodniowe dla Taty :) To tak bym do tego podszedł.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jest na yt fajny kanał Karol o fotografii. Jest czego uczyć :).
https://youtube.com/@karolofotografiinauczyciel?si=8E7b6HzMND0Lbhkf
https://youtu.be/AV_BiC-vPJY?si=djV7nasnhgl4P2x0
Pamiętam "początki" u swoich synów, jeden dostał zaawansowany kompakt i dziś robi telefonem, a drugi D200, dziś jest tak zaopatrzony, że można pozazdrościć i w jakimś stopniu żyje z fotografii, twierdzi, że D200 go wiele nauczyło, przede wszystkim pokory.
cybulski
28-12-2024, 10:15
Ale autor wątku ma w stopce dobre do nauki body - d300s i zooma sigmę. Jeśli stopka aktualna to nie trzeba niczego szukać.
D300 to był Nikon, do którego pałałem największym sentymentem.
Zgadzam się, jeśli stopka aktualna, to D300s i Sigma spokojnie wystarczą na start, zwłaszcza do nauki. D300 to faktycznie legenda – solidny, świetna ergonomia i nawet dziś daje radę w wielu sytuacjach. Jak dla mnie, to był jeden z tych aparatów, które dawały frajdę z każdego zdjęcia. 😊 (https://barbarossarevenge.pl/)
Sam długo siedziałem na filmie, a pierwsze poważniejsze podejście do cyfry to był D90 (prawie D300 ;-) ), którego miałem właśnie z Sigmą 17-50 2.8. Dobrze wspominam. D300s z Sigmą 17-50 2.8 będzie dobrym wyborem na start, jeżeli jest. Jeżeli nie ma, to sam raczej bym poszedł w FX/FF, np. D700. Cyfra weszła u mnie na dobre jak kupiłem D700. Obiektywy UWA (nie mówię, że do DX nie ma...), mała GO, jedno szkło i dwa korpusy (slajdy jeszcze są mi bliskie). Są jednak minusy - rozmiar i waga - to może Go zniechęcić.
Sprawdźcie organoleptycznie - wybrane modele, które zmieszczą się w budżecie weźcie w dłonie i oceńcie, co bardziej pasuje.
Ja mimo, że lubię lustrzanki i pewnie miałem rozważać D850 za jakiś czas (spróbowałem rozdzielczości D800E i to był błąd :-D ) to jednak możliwe, że pójdę w Z7.
Jeżeli temat nie wypali i będziesz chciał sprzedać, to:
a) kupisz stary - raczej nie sprzedasz szybko, ale nie będzie duża inwestycja
b) kupisz nowy - trochę stracisz przy odsprzedaży
c) kupisz używany, w miarę świeży lub chodliwy - najwyżej stracisz mało albo sprzedasz za tyle, za ile kupiłeś.
Najlepszego w Nowym Roku!
Samych udanych kadrów.
dezerter_27
01-01-2025, 21:59
odpowiadając do stopki - nie mam tego zestawu dawno sprzedałem jakieś 9 lat temu. Miałem wcześniej d90 a wcześniej d40 od tego zaczynałem.
Wolałabym system nikona i lustrzankę bo jakoś do nikona mam sentyment to po pierwsze po drugie jak by mu cos nie szło to jestem w stanie szybko podpowiedzieć/ pomóc. Inny system trzeba się uczyć a jakoś mi się nie chce.
myślałem o bezusterkowych ale :
- żaden czy lustrzanka czy bezlusterkowiec nie wchodzi w grę - nowy,
- pełna klatka też nie wchodzi w grę,
- nowsze bezlusterkowce drogie i do tego trzeba wiedzieć jakie obiektywy, w starsze czy to nikona czy inne firmy nie chce się pchać bo kompletnie sie nie znam, który będzie ok a i w obiektywach tez się nie orientuję,
- myslę o d5300, d5500, d5600 i d7200 i ostatecznie d7500 ale to raczej koło 2000 zł będzie ciężko znaleźć,
budżet na całość 2500 zł mogę dołoży ze 200 zł jak by coś było konkretnego,
no może że polecicie dx bezlusterkowca z nikona do tego budżetu (body i obiektyw) - tu się mogę pochylić bo nowsza technologia łatwiej będzie sprzedać jak by cos poszło nie tak.
z tyłu głowy mam to co pisał kolega matiF
Najlepszego w nowym roku.
grissley
01-01-2025, 22:38
Na znanym portalu w wersji lokalnie jest komplet D7500 z Sigmą 17-50 f2.8 za 2400.
Nie wiem czemu D7500 tak trzyma cenę - poniżej 2tys jest kilka D750...
thornlab
02-01-2025, 01:39
Odradzam zestaw D7500 z Sigmą 17-50 2.8 - mam i jest to jedna wielka pomyłka. AF praktycznie rzadko kiedy trafia w punkcie centralnym a im bliżej skrajnych tym gorzej. Podobnie ma się rzecz z Sigmą 50-100 ART i Nikonem D7500. Nie da się z tym nic zrobić - serwis Sigmy i tak kalibrację robi na punkcie centralnym. Próbowałem Sigmę 50-100 ART skalibrować poprzez USB docka i to nie dało w ogóle poprawy.
dezerter_27
02-01-2025, 19:38
widzę sporo na sprzedaż d7500 z sigmą 17-50 ale dlatego że problem czy dlatego że..
thornlab
02-01-2025, 21:15
widzę sporo na sprzedaż d7500 z sigmą 17-50 ale dlatego że problem czy dlatego że..
Tak jak napisałem - mam problemy ze współpracą Nikona D7500 i Sigmą 15-50 2.8 oraz 50-100 Art i odradzam Ci takie połączenie. Sam D7500 to bardzo dobry aparat - AF jest bardzo dobry, ale z natywnymi obiektywami. Ja nie sprzedaję swoich obiektywów bo mi się to nie opłaca. Mam też Nikona Z6 II i tutaj jest dużo lepiej z obiektywami innych producentów. Jeżeli masz środki to szedłbym w Nikona Z6 II - jest mniejszy niż Nikon D7500. Inwestycję w sprzęt robisz raz na kilka, kilkanaście lat. W system F już nie inwestuję - owszem mam ale sam nie doradzam wchodzenie w lustrzanki. Owszem, można jakieś używane D300S (też mam) i tani obiektyw zakupić na bardziej ryzykowne wyprawy ale trzeba patrzeć w przyszłość. Ja piszę takie opinie właśnie po tym jak sam wydałem sporo pieniędzy na obiektywy Sigmy z myślą, że z D7500 dadzą mi zdjęcia jak z marzeń.... Marzenia zostały zniszczone przez losowość AF. Nie zrozum mnie źle, lustrzanki Nikona (te wyższe) to jest bardzo dobry sprzęt ale możesz być poirytowany jak więcej będzie nieostrych zdjęć bo AF trafi nie tam gdzie trzeba. Podobnie sprawa ma się ze współpracą D7200 z Sigmą Art 18-35 1.8 - mam informacje z pierwszej ręki.
dezerter_27
29-01-2025, 23:59
czy d7500 będzie dobrym wyborem do kręcenia filmików używając np. gimbala dji ronin rs3 czy rsc2?
zapytał mnie syn bo zaczął trochę czytać i taka opcja go zaciekawiła (mam na myśli kręcenie filmików) ale mówi, że czym więcej czyta to nie rozumie.
doradzicie w tym temacie?
lukasz_kk
30-01-2025, 09:31
Akurat lustrzanki Nikona (poza D780) tak średnio nadają się do kręcenia filmów, z uwagi na działanie AF poprzez detekcję kontrastu. Włączcie sobie Live View i sprawdźcie jak to działa zarówno w trybie zdjęć jak i filmów. Ale na początek zabawy na pewno wystarczy i nie ma co od razu wydawać pieniędzy na inny sprzęt :)
thornlab
30-01-2025, 21:44
Ja mam D7500 i nagrałem testowo film. Użyłem do tego obiektywu Nikkora AF-P 18-55mm 3.5-5.6. AF w tym obiektywie jest bardzo cichy i stosunkowo szybki. Na moje potrzeby wystarczy. Aby doradzić coś więcej musiałbyś określić oczekiwania. Wszyscy napalają się na 4K, 6K i 8K ale to trzeba jeszcze mieć gdzie trzymać i mieć odpowiedni sprzęt do przetwarzania. Mimo wszystko jeżeli interesuje Ciebie nagrywanie wideo to jednak coś z bezlusterkowców będzie lepszym wyborem. Ja tylko robię zdjęcia, więc na wideo mi nie zależy ale są ludzie, którzy potrafią z manualnym fokusem kręcić takie wideo przy użyciu D7500, że czapki z głów.