PDA

Zobacz pełną wersję : NAS (Network Attached Storage) i pochodne [Temat Ogólny]

m_a_g
22-12-2024, 00:25
Pomyślałem sobie że tyle się dyskutuje o NAS w wątku Mac vs. PC kolegi cybulski że może warto założyć oddzielny, ogólny wątek dla wszystkich zainteresowanych.
A w kwestii NAS - wpadło mi dzisiaj w oko coś takiego - QNAP TBS-h574TX-:
https://www.amazon.com/QNAP-TBS-h574TX-i5-16G-US-High-Performance-Thunderbolt-Connectivity/dp/B0CPSKV17Y/?_encoding=UTF8&pd_rd_w=8PFFI&content-id=amzn1.sym.255b3518-6e7f-495c-8611-30a58648072e%3Aamzn1.symc.a68f4ca3-28dc-4388-a2cf-24672c480d8f&pf_rd_p=255b3518-6e7f-495c-8611-30a58648072e&pf_rd_r=K4N2S6QYKAFRTGTB9CJY&pd_rd_wg=LdYLO&pd_rd_r=3008768c-455c-4df0-9abb-3dd7caedddc2&ref_=pd_hp_d_atf_ci_mcx_mr_ca_hp_atf_d&th=1

Szczerze - uważam że to ciekawy pomysł, NAS wyłącznie na dyski NVME i do tego z wyjściem Thunderbolt - no no... Otwiera to nowe możliwości, bo na Mac'u można używać to jako dysk lokalny (zewnętrzny znaczy) przez TB, wszystkie inne urządzenia miałby by dostęp po sieci 10GbE, no i ta idealna cisza....
Że nie wspomnę że na wbudowanym i5 i 16GB RAM można sobie spokojnie serwer postawić (znaczy już jest, QTS Hero).

Ligo
22-12-2024, 00:53
Jestem za, chętnie poczytam. Jak to wychodzi cenowo w porównaniu do standardowego zestawu z HDD o podobnej pojemności? I jeszcze - czy na pewno cisza? Z tyłu obudowy widać dwa małe wiatraki, które z założenia muszą być dosyć głośne.

m_a_g
22-12-2024, 01:22
Cenowo to lepiej nie pytać, przy obecnych cenach NVME 8TB to dyski wyjdą z 5 razy drożej za TB niż HDD.
Co to tych wiatraków to z tego co czytałem one tylko zaskakują przy obciążeniu systemu powyżej 30%, co przy zastosowaniach domowych jest raczej mało prawdopodobne.
Ale fakt, należałoby sprawdzić w praktyce i wtedy się wypowiedzieć.

cybulski
22-12-2024, 09:58
Był taki wątek, ale zarzuciłem udzielanie się w nim. Niestety miałem wrażenie, że wielu z userow tego forum zostało w poprzedniej epoce jeśli chodzi o archiwizację.

https://forum.nikoniarze.pl/threads/292625-NAS-i-archiwizacja-zdj%C4%99%C4%87-w%C4%85tek-wydzielony

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie będę szerzył tego kaganka wiedzy, niech sobie archiwizują jak chcą na zewnętrznych płytach czy dyskach z exFat. Nie mój problem :)

fafniak
22-12-2024, 11:12
Pomyślałem sobie że tyle się dyskutuje o NAS w wątku Mac vs. PC kolegi cybulski że może warto założyć oddzielny, ogólny wątek dla wszystkich zainteresowanych.
A w kwestii NAS - wpadło mi dzisiaj w oko coś takiego - QNAP TBS-h574TX-:
https://www.amazon.com/QNAP-TBS-h574TX-i5-16G-US-High-Performance-Thunderbolt-Connectivity/dp/B0CPSKV17Y/?_encoding=UTF8&pd_rd_w=8PFFI&content-id=amzn1.sym.255b3518-6e7f-495c-8611-30a58648072e%3Aamzn1.symc.a68f4ca3-28dc-4388-a2cf-24672c480d8f&pf_rd_p=255b3518-6e7f-495c-8611-30a58648072e&pf_rd_r=K4N2S6QYKAFRTGTB9CJY&pd_rd_wg=LdYLO&pd_rd_r=3008768c-455c-4df0-9abb-3dd7caedddc2&ref_=pd_hp_d_atf_ci_mcx_mr_ca_hp_atf_d&th=1

Szczerze - uważam że to ciekawy pomysł, NAS wyłącznie na dyski NVME i do tego z wyjściem Thunderbolt - no no... Otwiera to nowe możliwości, bo na Mac'u można używać to jako dysk lokalny (zewnętrzny znaczy) przez TB, wszystkie inne urządzenia miałby by dostęp po sieci 10GbE, no i ta idealna cisza....
Że nie wspomnę że na wbudowanym i5 i 16GB RAM można sobie spokojnie serwer postawić (znaczy już jest, QTS Hero).

Mam pytanie na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi w sieci. A wynika ono z tego że jakoś nie potrafię znieść tego że urządzenie pobiera prąd niezależnie od tego czy jest potrzebne i uzywane.
Czy takie NASy można wyłaczyć przytczkiem elektryczkiem i one same zadbają o to żeby tam nic się nie popsuło (nie piszę o wyłaczaniu w czasie pracy/zapisu danych z komputera) i potem same wstaną? Czy trzeba to zrobić z poziomu systemu?

tomkep
22-12-2024, 12:11
Mam pytanie na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi w sieci. A wynika ono z tego że jakoś nie potrafię znieść tego że urządzenie pobiera prąd niezależnie od tego czy jest potrzebne i uzywane.
Czy takie NASy można wyłaczyć przytczkiem elektryczkiem i one same zadbają o to żeby tam nic się nie popsuło (nie piszę o wyłaczaniu w czasie pracy/zapisu danych z komputera) i potem same wstaną? Czy trzeba to zrobić z poziomu systemu?

Nie miałem nigdy NAS-a, więc 100% pewności nie mam, ale praktycznie każdy komputer w tej chwili, po wciśnięciu wyłącznika nie odcina prądu, jak to kiedyś było, tylko wysyła notyfikację do systemu o tym fakcie. A system ma podjąć odpowiednie kroki, co zwykle oznacza zamknięcie systemu. Jest tu jeden wyjątek - dłuższe przytrzymanie przycisku wyłączenia, co najmniej na części sprzętu (prawie na pewno laptopy i chyba zwykłe stacjonarki też) faktycznie odcina zasilanie. Przycisk reset (o ile jest) też działa bezwarunkowo, po prostu podaje sygnał reset na CPU.

Istotne też jest to, że obsługa systemów plików z błędami w Linuxie już od wieków jest dużo lepsza - nie pamiętam kiedy ostatnio system wymagał ręcznej interwencji przy naprawie po "nieczystym" zamknięciu.

Natomiast jeśli chodzi o backup, to jeden to ZA MAŁO. Powinny być co najmniej dwa i do tego przechowywane w różnych miejscach. Jak masz jeden na NASie w domu, to drugi np. w chmurze. I samo zrobienie backupu nie wystarczy, trzeba jeszcze sprawdzić że się da go odzyskać i to zanim będzie to koniecznością.

fafniak
22-12-2024, 12:22
mam 3 różne dyski z backupem :D

m_a_g
22-12-2024, 16:03

Nie wiem czy wszystkie modele, ale wszystkie które ja kiedykolwiek posiadałem jak najbardziej mają z tyłu przełącznik który zwyczajnie odcina zasilanie już na zasilaczu.
O, takie coś (zwróć uwagę na przełącznik zaraz obok gniazda na kabel zasilający):
84778

Natomiast ja tego fizycznego przycisku nie używam, bo przytaje mi się funkcja WoL (wake on lan), dzięki której wyłączone urządzenie można zdalnie włączyć z dowolnego komputera w sieci, kosztem tego że pobiera jakąś tam minimalną ilość energii (instrukcja podaje że poniżej 1w).
No i bądźmy szczerzy, u mnie NAS raczej jest włączony 24/7, co najwyżej dyski przechodzą w stan uśpienia kiedy nie używam.

fafniak
22-12-2024, 16:10
No na zasilaczu to nie jest dobra opcja bo jak rozumiem po prostu odcina zasilanie niezależnie od tego co się w danej chwili dzieje.

m_a_g
22-12-2024, 16:22
No na zasilaczu to nie jest dobra opcja bo jak rozumiem po prostu odcina zasilanie niezależnie od tego co się w danej chwili dzieje.

No tak, ale przecież najpierw się wyłącza NAS przyciskiem z przodu obudowy (albo z linii poleceń), system się zamyka, i na koniec dopiero przełącznik z tyłu. Zupełnie jak w PC.

sabur
22-12-2024, 16:27
Mam NAS Synology DS220+.
Wyłącznik jest normalnie na froncie urządzenia. U mnie ostatnio jest włączany raz lub dwa w tygodniu na kilka h w celu pobrania materiałów - szkoda aby działał cały czas jak nie sięgam po dane.

Dodatkowo w synology możesz zaplanować godzin hibernacji dysków aby nie pobierał dużo prądu oraz wyłączanie dysków po np 3h bezczynności ale to działa słabo bo z czapy nagle się wlączały jak sprawdzałem w logach.

Ogólnie mega polecam NAS - dostęp po WiFi to super sprawa gdy ma się same laptopy

fafniak
22-12-2024, 17:02
No tak, ale przecież najpierw się wyłącza NAS przyciskiem z przodu obudowy (albo z linii poleceń), system się zamyka, i na koniec dopiero przełącznik z tyłu. Zupełnie jak w PC.

ok - jasne.
Tak ogladam, czytam i zagubiony jednak jestem.
Wydawało mi się (po tym co tu kilka osób pisało PAweł, Tomek i mag chyba) że standardem jest to że taki NAS ma 2 zatoki na hdd + złącze na SSD nvme jako "dopalacz" dla systemu.
Ale jak próbuję się wgryźć w te sprawy to okazuje sie że to chyba tak nie jest.
Jakies dyski kompatybilne trzeba kupować :(

https://www.x-kom.pl/p/1196666-dysk-sieciowy-nas-qnap-ts-262-4g.html
?

cybulski
22-12-2024, 17:09
- Zatoki na nvme są do cache ssd przeważnie tylko i warto brać tylko te modele które to mają
- lista dysków kompatybilnych jest zawsze na stronie producenta
- czasem pasują te spoza listy, ale też zdarza się że nie
- do zdjęć NAS kupować tylko z opcją cache ssd
- niestety te najtańsze NASy często są za wolne do tego aby na nich pracować, qnap ma bardziej ociezaly system niż synology więc zużywa więcej zasobów sam na siebie
- minimum 4 rdzenie, 8GB RAM
- w NASach można ustawić harmonogram włączania wyłączania w podziale na dni tygodnia
- system synology jest łatwiejszy niż qnapa, i o dziwo qnap miał wpadki bezpieczeństwa i włamów

fafniak
22-12-2024, 17:20
ok - jasne.
Tak ogladam, czytam i zagubiony jednak jestem.
Wydawało mi się (po tym co tu kilka osób pisało PAweł, Tomek i mag chyba) że standardem jest to że taki NAS ma 2 zatoki na hdd + złącze na SSD nvme jako "dopalacz" dla systemu.
Ale jak próbuję się wgryźć w te sprawy to okazuje sie że to chyba tak nie jest.
Jakies dyski kompatybilne trzeba kupować :(

https://www.x-kom.pl/p/1196666-dysk-sieciowy-nas-qnap-ts-262-4g.html
?

Bo tutaj wygląda na to że można 2 ssd wsadzić żeby przyspieszyć transfery ?
https://www.x-kom.pl/p/1109150-dysk-sieciowy-nas-synology-ds723.html

m_a_g
22-12-2024, 17:21
No nie jest żaden standard, albo inaczej: to jest standard dla rozsądnych ludzi którzy sobie dobrze wybierają sprzęt :-)
Dla producentów na pewno nie, jest bardzo wiele NASów bez opcji NVME, ba, jest wiele tanich NASów bez RAID.
Ja osobiście polecam firmę QNAP (nie twierdzę żę inne są złe) bo w domu i w pracy używałem przez ostatnie naście lat wiele ich urządzeń, mają duży wybór za rozsądne pieniądze, i pasuje mi ich system QTS.

Co do specjalnych dysków: ja żadnych specjalnych nie używam. Zawsze kupowałem podstawowe modele i było dobrze.
Do aktualnego NAS kupiłem najtańsze 16TB jakie były danego dnia na Amazon akurat tego dnia to były to Seagate Exos X20 ST16000NM000D czyli bardzo podstawowe dyski 7200RPM na SATA, i tyle.
Kosztowały mnie $139 za sztukę.
Z wydajności mojego NAS z tymi dyskami jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza że cache przez NVME robi naprawdę znakomitą robotę i nie widzę sensu wydawania więcej na jakieś szybsze HDD.

cybulski
22-12-2024, 17:22

Tak. Ma opcje SSD cache. Ten model to sensowne minimum. Modele z plusem umożliwiają podłączanie jednostek rozszerzajacych.

m_a_g
22-12-2024, 17:24

Ten model ma tylko port 1Gb więc szczerze odradzam.
Sprawdź to: https://www.x-kom.pl/p/1080742-dysk-sieciowy-nas-qnap-ts-453e-8g.html

cybulski ale ten model ma wolny ethernet niestety. Nie wiem 1GbE to trochę mało obecnie, zwłaszcza jak się planuje używać cache NVME.

Zbyszek
22-12-2024, 17:25
A macie do tych NAS-ów UPS-y?

cybulski
22-12-2024, 17:26

Oczywiście, co to za pytanie :)

m_a_g
22-12-2024, 17:27

Ja mam najbardziej, dedykowany APC podłączony do NAS przez USB tak aby NAS mógł sam zarządzać energią i zamknąć system przy dłuższej przerwie w zasilaniu.
NAS to w zasadzie taki mały serwer, UPS to mus.

cybulski
22-12-2024, 17:30
Sprawdź to: https://www.x-kom.pl/p/1080742-dysk-sieciowy-nas-qnap-ts-453e-8g.html

cybulski ale ten model ma wolny ethernet niestety. Nie wiem 1GbE to trochę mało obecnie, zwłaszcza jak się planuje używać cache NVME.

Diabeł tkwi w szczegółach.
Nie polecam brać NASow które mają stary ext4 i nie mają systemu plików btrfs.

Są opcje które w NASach nie mają znaczenia jeśli siec nie jest przygotowana pod to, więc gniazda 2.5Gb/s nie przydadzą się tak jak np nowy system plików, który jest szybszy i bezpieczniejszy obecnie niż ext4.

Czasy pracy maca z dobrze skonfigurowanym NAS po kablu 1Gb/s są niewiele dłuższe niż z dyskiem wewnętrznym. Testy mi pokazały że do zdjęć na pewno nie ma to wielkiego znaczenia. Chyba że może do edycji video ale na tym się nie znam i tego nie robię.
Ja wykorzystuję 4x1Gb/s w loadbalansie ale mój mac ma tylko 1Gb/s.

fafniak
22-12-2024, 17:31

?
https://www.x-kom.pl/p/1114041-dysk-sieciowy-nas-qnap-ts-264-8g.html

m_a_g
22-12-2024, 17:48
?
https://www.x-kom.pl/p/1114041-dysk-sieciowy-nas-qnap-ts-264-8g.html

Dla mnie dobry, gdybym brał dla siebie, to bym kupił.
Ja nie mam problemu z ext4, sam używam i nie widzę potrzeby go zmieniać (chociaż mógłbym bo Qnap obsługuje nawet takie cuda jak ZFS jak ktoś ma takie potrzeby).

cybulski
22-12-2024, 17:53
Są różnice, gdy pojawił się bftrs przeszedłem na wszystkich NASach na ten system plików. Wydaje się być wydajniejszy, bezpieczniejszy, itp. Więcej można.

Np tylko na bftrs można robić bakupy całych kompów czy serwerów w locie podczas pracy, z deduplikacją, przyrostowo z wersjonowaniem, lokalnie i zdalnie.

m_a_g
22-12-2024, 18:01
Są różnice, gdy pojawił się bftrs przeszedłem na wszystkich NASach na ten system plików. Wydaje się być wydajniejszy, bezpieczniejszy, itp. Więcej można.

Np tylko na bftrs można robić bakupy całych kompów czy serwerów w locie podczas pracy, z deduplijacją, z wersjonowaniem, lokalnie i zdalnie.

Wierzę Ci na słowo, natomiast zdania są podzielone. Sam nie tesotwałem bo nie miałem potrzeby, ale sieci pełno jest porównań.
Tu masz np. opracowanie robione przez firmę zajmującą się odzyskiwaniem danych z padniętych dysków i macierzy RAID:

https://www.diskinternals.com/raid-recovery/btrfs-vs-ext4/#:~:text=Ext4%3A%20Ext4%20generally%20offers%20fas ter,and%20copy%2Don%2Dwrite.

I według nich, o ile oczywiście nowszy BTRFS ma szereg zalet, to EXT4 jest bardziej stabilny, a do tego szybszy.

Przy czym ja się nie upieram że tak jest, ale skoro firma zajmująca się odzyskiwaniem danych tak twierdzi, to muszą mieć ku temu jakieś przesłanki.

PS. Z ciekawości wrzuciłem temat w Google i dowiedziałem się że:
84780

cybulski
22-12-2024, 18:58
NAS jak sama nawza wkazuje służy do storage i ten storage ma być bezpieczny jak to tylko możliwe. Obecnie no lepszy do tego jest btrfs.
Backupy są szybsze w moim odczuciu a bieżąca praca - wg mnie lepiej ale to pewnie nie system plików ma znaczenie a pozostała konfiguracja, sieć, switche, cache ssd, itp.
Zapewne zalezy dużo od implementacji btrfs jednak po zmianie z ext4 mam wrażenie że było lepiej a nie wolniej.
Zresztą skoro jest cache ssd to tak naprawdę bieżąca komunikacja użytkownika jest z dyskami nvme a nie hdd. HDD coby nie mówić jest wąskim gardłem nieważne na jakim systemie plików.
Już sam zapis na dysk powoduje keszowanie na ssd jesli mamy kesz ssd w radi1 dla "write-read" a tak pewnie masz również więc realnie nie odczuwalne są czasy z dysków hdd czy to zapisu czy odczytu.

A to dziwne, że qnap nie ma, początki btrfs nie były obiecujące. Wiem bo czytałem na bieżąco. Teraz jest bdb.

https://www.synology.com/pl-pl/dsm/Btrfs

Synology jak widać to zaimplementowalo z sukcesem.

Natomiast ileś lat temu na forach, czytałem, że system qnapa jest ociezaly na tych słabszych NASach. Ile w tym prawdy nie wiem. Ja wybierałem pierwszego NAS do firmy, gdy w qnapie nie mieli jeszcze synchronizacji dwustronnej. Była tylko prosta jak w rsync. Więc wtedy wybrałem synology jako bardziej przystającą do potrzeb. Teraz qnap pewnie to ma, wtedy nie miał. Może jest właśnie tak że synology szybciej wdraża innowacje. Nie wiem. Ja ogólnie jestem zwolennikiem nowych rozwiązań, oprogramowania, może stąd zawsze mam parcie na te sprawy.

Qnap ma z drugiej strony więcej aplikacji dodatkowych oraz od innych deweloperow. Różnie o tym były zdania nt jakości tych aplikacji. Tu synology jest bardziej konserwatywne, bo jeśli coś jest to działa na 100% dobrze.

cybulski
22-12-2024, 19:41
Ale czytam że qnap ma zfs na wyższych modelach. Więc wybrali ten, pewnie wszystko zależy od implementacji w ich linuxie.

https://www.wundertech.net/btrfs-vs-zfs-comparison/

m_a_g
22-12-2024, 20:32
Zgadza się, mam u siebie na QNAP możliwość używania ZFS, ale nie chciało mi się testować bo wymaga reformatu macierzy i reinstalacji OS (QuTS Hero zamiast QTS).
Zresztą nie sądzę abym zauważył jakąkolwiek różnicę, tak więc używa systemu tak jak przyszedł prosto z "pudełka" w domyślnej konfiguracji.

https://www.qnap.com/en-me/qutube/video/a9Po81uCGRM?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAjp-7BhBZEiwAmh9rBe2jsKPfS6eWlM74NcCC3RAeLsOebGLe0PghN YF6K6pCxRnsaoFajBoCviUQAvD_BwE

cybulski
22-12-2024, 21:13
W Synology też tak było, że dodatkowy system plików pojawił się w dopiero nowszej wersji systemu ileś lat temu. Wtedy też u nich pojawiło się nowe sprawniejsze, rozwiązanie do backupow win/mac/serwerów ale wymagany był nowy system btrfs więc zrobiłem przejście.

Jacek_Z
19-04-2025, 01:00
Jaki NAS kupić? Wymagania - jeden NAS na dwie sąsiednie pracownie komputerowe, najczęściej zajęcia są tylko w jednej z pracowni. Dwie pracownie a to oznacza, że ma być dwóch (nauczycieli) z "nieograniczonymi" uprawnieniami i 20 komputerów (po 10 w każdej z sal) którym trzeba ograniczyć uprawnienia - dać odczyt i zapis plików, ale bez opcji usunięcia plików. Nauczyciel wrzuca zdjęcia do takiego katalogu udostępnionego wszystkim, by uczniowie mogli pobierać zdjęcia do obróbki, a dalej każdy z uczniów ma mieć zahasłowany folder na swoje obrobione pliki (tam uprawnienia do usuwania też), udostępniony nauczycielowi.
Nie wymagamy szybkości, wystarczą dyski HDD 3,5 - ma byc tanio, RAID - zastanawiam się (który? 0? 5?), nie będzie tam jakiś specjalnie cennych rzeczy. NAS na 4-5 HDD, chyba. WD Red, każdy 4TB. Zmieśćmy się w 5 tysiącach.

- w NASach można ustawić harmonogram włączania wyłączania w podziale na dni tygodnia
Fajnie, bo aktualnie zajęcia w pracowniach komputerowych mamy od poniedziałku do czwartku. 3 dni mogą być wyłączone. Godziny załączenia i wyłączenia tez można ustawić?

cybulski
19-04-2025, 05:28
Dwukieszeniowy starczy do tego celu.
Synology polecam, ma bardziej user friendly system.
Może być taki https://www.synology.com/pl-pl/products/DS723+

Raid shr wybrałbym, to wersja RAID5 opracowana przez synology.

robcio.m
19-04-2025, 07:41
W kwestii precyzji nastawiania to dni i godziny można nastawić kiedy urządzenia ma być włączone

cybulski
19-04-2025, 08:50
W kwestii precyzji nastawiania to dni i godziny można nastawić kiedy urządzenia ma być włączone

Ustawiamy moment włączeń i wyłączeń urządzenia, jak zwał tak zwał, efekt jest taki że można ustawić harmonogram pracy urządzenia w potrzebnych nam godzinach.
Włączeń i wyłączeń może być tyle ile jest potrzebne.

87496

87497

@Jacek_Z (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2637) jesli użytkownik ma te same loginy i hasła na windows i NAS, to dostęp do zamapowanych folderów z NAS, zgodnie z uprawnieniami usera, jest bez konieczności dodatkowego logowania do NAS.

Jacek_Z
19-04-2025, 11:04
Sytuacja jest taka, ze każdy uczeń ma pełną licencję Adobe Creative Cloud na wszystko (nie tylko PS czy LR, ale też Premiere itd itd). Licencja przypisana do szkolnego maila ucznia dzięki czemu ma PSa nawet w domu, a w szkole ma w obojętnie której pracowni i przy dowolnym komputerze. Wiadomo, że obrobione zdjęcie może zapisać w chmurze Adobe. Ale chodzi o to, by dostęp do obrobionych plików miał nauczyciel. No i jest kwestia dystrybucji plików. Robi się (często) zdjęcia na jednym aparacie i na podstawie plików z niego uczniowie robią projekty. Sęk w tym, że jak sie ma jedną kartę pamięci SD z aparatu, a pliki mają być na 10 komputerach to chodzenie z kartą pomiędzy komputerami zabiera 20 minut lekcji. Potem zebranie prac od uczniów też przeciąga sprawę. Z NAS da się zrobić to prościej, szybciej i będzie dostep do zdjęć z całego roku szkolnego (dokumentacja - wystawienie ocen itd).
NAS może dać dostęp do osobistego katalogu powiązanego z mailem ucznia, obojętnie z jakiego miejsca a świecie się będzie chciało mieć dostęp. I zamiast w chmurze Adobe będą zapisywali na szkolnym NAS (i będą pobierali zdjęcia do projektów z NAS).

cybulski
19-04-2025, 12:47
https://www.synology.com/pl-pl/products/DS1522+#specs

robcio.m
19-04-2025, 13:46
Jeśli wszyscy mają dostęp do chmury Adobe (nauczyciele także) to nie wiem czy w ogóle potrzebujecie NAS
Nauczyciel wrzuca na swoje konto Adobe udostępnia uczniom następnie uczniowie wysyłają skończone prace do nauczyciela i wszystko jest w Adobe Cloud dostępne tak jak piszesz z całego świata itd.
Wystawianie szkolonego NAS jako publicznie dostępnego z internetu niesie pewne dodatkowe problemy (na przykład z bezpieczeństwem, kontrola dostępu, konfiguracja sieci itd) , w rozwiązaniu od Adobe to problem Adobe, w rozwiązaniu z NAS to się robi problem nauczyciela, nauczyciela informatyki/opiekuna technicznego tego przedsięwzięcia i ogólnie szkoły.

Pobieżnie sprawdzając sprawę powinna załatwiać struktura share folderow w Adobe Cloud nauczyciela.
Jeden folder shared udostępniony wszystkim uczniom klasy i x folderów udostępnionych każdemu uczniowi z osobna z możliwością uploadu.

Jacek_Z
19-04-2025, 18:34
Jeśli wszyscy mają dostęp do chmury Adobe (nauczyciele także) to nie wiem czy w ogóle potrzebujecie NAS
Nauczyciel wrzuca na swoje konto Adobe udostępnia uczniom następnie uczniowie wysyłają skończone prace do nauczyciela i wszystko jest w Adobe Cloud

Pobieżnie sprawdzając sprawę powinna załatwiać struktura share folderow w Adobe Cloud nauczyciela.
Jeden folder shared udostępniony wszystkim uczniom klasy i x folderów udostępnionych każdemu uczniowi z osobna z możliwością uploadu.
Nie wiedziałem o tej opcji. Poszukam o co chodzi.
Problemem może być to, że jest 4 nauczycieli i prawie 100 uczniów. Każdy z nauczycieli by musiał "załatwiać" te 100 kont? W dodatku klasa jest podzielona na grupy A, B, daną grupę uczy dwóch nauczycieli, więc nauczyciel musiałby mieć też dostęp do konta kolegi i dysponować tym to co uczniowie mu wrzucają. Na kontach nauczycielskich byliby zalogowani jednocześnie oboje. Muszę zobaczyć czy takie kombinacje są możliwe.
No i może zaoszczędziliśmy kilka tysięcy i mamy to od ręki, a nie z przetargu rozstrzyganego za ... rok.

TOP67
19-04-2025, 18:49
Tak naprawdę, to nie potrzebujecie NAS, tylko serwer plików. Za taki może robić komputer nauczyciela. Ale jeśli uczniowie mają mieć też zadania domowe, to potrzebny jest dostęp 24/7 przez internet. Tu dużo lepsza jest chmura. Oprócz Adobe Cloud, jest też Onedrive czy Google. Macie szkolne konta Microsoftu w wersji co najmniej A1?

m_a_g
19-04-2025, 21:52
którym trzeba ograniczyć uprawnienia - dać odczyt i zapis plików, ale bez opcji usunięcia plików

Tu może być problem, uprawnienia do zapisu są jednoznacznie z uprawnieniami do skasowania pliku.

robcio.m
20-04-2025, 12:01
Nie wiedziałem o tej opcji. Poszukam o co chodzi.
Problemem może być to, że jest 4 nauczycieli i prawie 100 uczniów. Każdy z nauczycieli by musiał "załatwiać" te 100 kont? W dodatku klasa jest podzielona na grupy A, B, daną grupę uczy dwóch nauczycieli, więc nauczyciel musiałby mieć też dostęp do konta kolegi i dysponować tym to co uczniowie mu wrzucają. Na kontach nauczycielskich byliby zalogowani jednocześnie oboje. Muszę zobaczyć czy takie kombinacje są możliwe.
No i może zaoszczędziliśmy kilka tysięcy i mamy to od ręki, a nie z przetargu rozstrzyganego za ... rok.

Ty nie załatwiasz 100 kont ty u siebie tworzysz odpowiednią (powielalna na przyszłość) strukturę katalogów którą udostępniasz mniej więcej jak opisałem powyżej, robisz sobie to raz inny nauczyciel dla siebie oczywiście sami sobie nauczyciele miedzy soba mogą udostępniać co trzeba według potrzeb np do katalogu który ty utworzyłeś dla ucznia x też możesz dodać drugiego nauczyciela żeby widział co uczeń Ci oddaje.
To tyle teorii w praktyce trzeba by przetestować ale Adobe to komercyjne rozwiązanie nie wierzę żeby tego się nie dało ustawić odpowiednim udostępnianiem.

Myślę, że temat wart jest sprawdzeni bo to realne oszczędności (lepsze wykorzystanie już posiadanych kont Adobe) za to możecie kupić aparat czy obiektywy do szkoły.

tomkep
20-04-2025, 15:16
Tu może być problem, uprawnienia do zapisu są jednoznacznie z uprawnieniami do skasowania pliku.

Nie do końca i może to zależeć od systemu operacyjnego. Żeby utworzyć lub usunąć plik na Unix-ach, trzeba mieć prawo do zapisu w KATALOGU. Prawo do zapisu do pliku umożliwia to jedynie dokładnie to - zapis danych do pliku lub ich usuwanie. Jest więc możliwe utworzenie pliku przez np. nauczyciela / prowadzącego, do którego uczestnik może pisać (łącznie z usunięciem całej zawartości), ale którego nie może usunąć. Nie będę się spierał, czy taki plik jest skasowany, czy nie, jest pusty.

Windows używa ACLi (Access Control List) i tam uprawnienia są jeszcze bardziej szczegółowe, ale nigdy nie sprawdzałem jak to działa. A - i na dokładkę jeszcze są jakoś dziedziczone.

Jacek_Z
21-04-2025, 22:39
Niestety na Creative Cloud nie da się załadować RAW :( a to połowa zdjęć. Czyli myślami wracam do NAS.

87540

TOP67
21-04-2025, 22:48
Jak to się nie da? Przecież to podstawowa funkcja Creative Cloud. Trzeba tylko użyć LR a nie LRC

Dobra sprawdziłem i faktycznie sam Creative Cloud nie obsługuje RAW. LR ma osobną przestrzeń, którą dużo trudniej się zarządza.

A co z Onedrive?

Jacek_Z
21-04-2025, 22:58
Zrobiłem przecież zrzut. Widzisz.
Ja nie użyłem LR ani niczego innego. Przeciągnąłem pliki z katalogu w laptopie na katalog w Creative Cloud.
Na komputer nauczyciela zgrywam zdjęcia z karty pamięci, na swój katalog (podkatalogi z datami zajęć) na dysk D peceta. Następnie chcę przeciągać te pliki na C Cloud. Jpg się da. I jak widać wiele innych też. Jak przeciągam RAW to wyskakuje komunikat jak wyżej.
Chodzi o szybką dystrybucję kilkudziesięciu zrobionych przed chwilą zdjęć (jpg lub RAW) na 10 komputerów uczniów. Mają je sobie pobrać i to oni mają je obrabiać.

Do Onedrive mam awersję. Kika lat temu zamulał mi komputer synchronizując cały czas dane, choć wcale tego nie chciałem. Na moim laptopie nie załozyłem sobie tam konta, w szkole też nie używamy.
W szkole na koncie Nauczyciel pracuje nas czterech, nie wiem czy byłoby można mieć wtedy 4 konta Onedrive.

Myślę, że sieć szkolna z NAS może być szybsza niż praca z Onedrive. Wiesz co sie dzieje jak wracamy po feriach czy wakacjach i na 10+1 komputerach lecą aktualizacje Adobe i Windowsa? :) Zajmuje to ponad godzinę. Nasze łącze ze światem nie jest najszybsze.

TOP67
21-04-2025, 23:18
Sieć lokalna będzie zdecydowanie najszybsza. Jeśli nie chcecie robić partyzantki, udostępniając foldery z komputera nauczycielskiego, to pozostaje tylko serwer. NAS jest jedną z możliwości, prosto z pudełka.

Schwefel
22-04-2025, 03:55
Niestety na Creative Cloud nie da się załadować RAW :( a to połowa zdjęć. Czyli myślami wracam do NAS.

87540

Użyj Adobe DNG Converter i załadujesz RAWy.

cybulski
22-04-2025, 09:10
Sieć lokalna będzie zdecydowanie najszybsza. Jeśli nie chcecie robić partyzantki, udostępniając foldery z komputera nauczycielskiego, to pozostaje tylko serwer. NAS jest jedną z możliwości, prosto z pudełka.

Z pudełka to może nie aż tak, trzeba tam będzie trochę po konfigurować. Najważniejsze to dobrze opisać założenia aby informatyk czy firma zewnętrzna to zrobiła tak aby było sprawnie łatwo i zabezpieczone od wlamow. Z NASem może być najwygodniej potem po prostu. Wszystko się da. Ktoś musi też przejść szkolenie ad zakładania nowych uczniów, no aby to nie była "czarna skrzynka" że bez informatyka nic się nie da zrobić. Do uczniów grupa uprawnień, na nauczycieli inna grupa z szerszymi upr. Taki NAS może być dostępny z zewnątrz ale nie musi, to kwestia założeń. Zabezpieczenia możliwe do włączenia w NASach są obecnie bdb łącznie z 2FA, ale nie trzeba aż tak, bo tam zazwyczaj zależnie od systemu, jest też kilka innych opcji zabezpieczania. Ja np nie stosuje 2FA a używam NASow z dostepem z zewnątrz, od ponad 10 lat.

Jacek_Z
23-04-2025, 00:19
Mamy zaawansowanego informatyka, firma zewnętrzna opiekuje się komputerami. Rozmawiałem (zanim założyłem ten wątek) czy NAS jest dla nas ;) dobry. Tak, da się zrobić na tej sieci jaką mamy.
Konfiguracja to pikuś. Problem jest ogromny i przez Was niespodziewany. Przetarg. Na sprzęt dla pracowni foto będziemy mieli (początkowo) ponad 200 tysięcy, potem urzędnicy przytną i finalnie pewnie zostanie nam ze 150 tys.
Nie mogę wskazać modelu NAS jaki chcę ani nawet marki Synology czy Qnap. Mogę tylko podawać jakie ma mieć parametry brzegowe . To samo dotyczy dysków HDD - mogę napisać 4TB, 3,5" 5200 obrotów, cache itp. ale czy mi kupią WD Red Pro, Toshibe czy co innego. Wiecie jakie drobiazgi, zupełnie nieistotne muszę wyszukiwać by zakupiono taki model aparatu jaki chce, taki obiektyw jaki chcę? Żeby kupiono dajmy na to Nikkora AF-S 50/1.8 a nie Yongnuo? Różnią się rozmiarem filtrów. Nieważna sprawa, ale jak tego nie napiszę to kupią Yongnuo bo tańszy. Mamy problem z komputerami. informatyk np podaje benchmarki jakie poszczególne podzespoły mają mieć, ile W zasilacz, ile portów. Dostajemy komputery składaki, połowę tańsze od tego co oferuje komputronik x-kom itd. Sęk w tym, że komputery się zawieszają i nikt nie zna przyczyny.
do rzeczy. Co jest kluczowe by opis wskazywał na dobry NAS od Synology taki jak wskazał Zbigniew albo na 4 dyski czyli to https://serwery-nas.pl/produkt/synology-ds923/ (no chyba, że polecicie cos innego).

Użyj Adobe DNG Converter i załadujesz RAWy.
Widzę dng na liście, ale każda dodatkowa sprawa nas spowolni. Pliki dochodzą sukcesywnie, trzeba by zapuszczać dng kilka razy itd. Nie.

TOP67
23-04-2025, 07:57
Jeśli chodzi o HDD, to kluczowe jest, żeby to były dyski CMR a nie SMR

cybulski
23-04-2025, 08:07
W NAS , cztery porty RJ45, loadbalance, piec kieszeni na HDD, dwa porty na nvme, system operacyjny np DSM, 64bitowy. Można dodać jakieś szczegóły aby padło na konkretny model. Oczywiście jest dużo modeli synology qnap czy asustor które spełnią wasze potrzeby. Najgorzej jak kupią jakiś tani model. Można dodać minimalne przepustowości, ilość ram, ilość rdzeni
, itp.

cybulski
28-04-2025, 17:52
Qnap vs Synology

https://youtu.be/KffDI57NOCQ?si=sNWhTW3NJLEQCa8c

Michu
14-05-2025, 16:37
Nawiązując do pierwszego postu w tym wątku - Beelink pokazał swój pierwszy NAS:
https://www.bee-link.com/products/beelink-me-mini-n150
Pierwsze wrażenie i opinie:
https://www.youtube.com/watch?v=Jm0B3VgRmTI
https://www.youtube.com/watch?v=55EVIT_M4L4

Jacek_Z
30-12-2025, 17:31
Przetarg na sprzęt dla pracowni, m.in NAS ma ruszyć w 2026. Niekoniecznie w styczniu ;) (wykaz co chcemy poszedł do Urzędu Miasta w listopadzie 2024, sprzęt miał być w 2025). Nieważne.

Powiedziałem naszej dyrektorce jak to fajnie będzie mieć taką sieć w naszych pracowniach foto i że dyrekcja + osoby zajmujące się reklamą szkoły dostaną dostęp. No i ... zonk, bo dyr stwierdziła, że szkoła nie może być w takiej sieci, bo na nią się można włamać. Fakt są ostrożni, sekretariat nie użyje pendrive bo może mieć wirusa. Argumentowała, ze np to co mamy na Classroomie jest bezpieczne, bo gogle ma potężne zabezpieczenia na ich dyski się nie włamią, Adobe też, a jakiś tam NAS to nie, nie mamy go używać (to po co go kupiliśmy???).
Jakieś argumenty do rozmowy z dyrekcją poproszę :) To, że duuuże firmy używają w swoich sieciach jakoś średnio ją przekonuje. Tzn wcale nie.
Ai mówi, że silne hasła i uwierzytelnianie dwuskładnikowe, firewall. Tylko, że takie wyrazy jakich użyłem w poprzednim zdaniu to ona nie zna ;)

cybulski
30-12-2025, 18:26
I świat idzie do przodu a dyrektorami szkół są niestety nadal osoby, które nie przystają już od dawna do jakiejkolwiek obecnej rzeczywistości. I oni chcą uczyć czegoś młodych ? :D Ciekawe czego ?

andystar
30-12-2025, 18:30
Powinni uczyć obsługi dronów.

Jacek_Z
30-12-2025, 18:32
Google z Ai mi podpowiedziało ... :) :) :) To tak przy okazji innego wątku jak nie zawsze trafne odpowiedzi daje Ai.

Poczytajcie zapytanie i odpowiedzi :)

92616

cybulski
30-12-2025, 20:36
po lekcjach Pani Dyrektor zamyka NAS w szafie na klucz ...

OjTam
30-12-2025, 20:46
Google z Ai mi podpowiedziało ... :) :) :) To tak przy okazji innego wątku jak nie zawsze trafne odpowiedzi daje Ai.

Poczytajcie zapytanie i odpowiedzi :)
Warto odpowiednio pytania zadać. :D
https://i.imgur.com/eZ9jhI2.png

po lekcjach Pani Dyrektor zamyka NAS w szafie na klucz ...
I szafkę pod prąd. Skuteczny sposób na włamanie.
Ważne jednak, żeby samemu o fakcie podpięcia nie zapomnieć...

cz4rnuch
30-12-2025, 20:59
Warto odpowiednio pytania zadać. :D....Warto przede wszystkim zadać je w odpowiednim miejscu. Gugiel ożenił AI z wyszukiwarką trochę na siłę, bo było zagrożenie od Binga MSa (nawet red alert jak twierdzili insajderzy z googla), ale to nie znaczy, że AI w wyszukiwarce robi to samo co model językowy na dedykowanej stronie. Jacek zadał pytanie guglowi, a AI gugla po prostu zrobiła podsumowanie tego co gugiel znalazł za pomocą słów kluczowych. Nawet jest to napisane na górze wyników wyszukiwania. Nic więcej. AI działa inaczej i jeśli dokładnie to samo pytanie wrzuci się bezpośrednio do gemini to odpowiedź będzie bardziej satysfakcjonująca. A przynajmniej AI wychwyci kontekst, w czym jest lepiej wyszkolona niż algorytm "zwykłego" gugla. Oczywiście warto iść za radą i pytania zadawać precyzyjnie, bo wtedy zazwyczaj otrzymuje się lepsze wyniki.

OjTam
30-12-2025, 21:00
Myk taki, że też użyłem AI gugla przez przeglądarkę. :D

Choć kliknąłem w "Tryb AI", nie wyszukaj. Tu też może być różnica, faktycznie.

cz4rnuch
30-12-2025, 21:19
Tryb AI to już faktycznie prawie Gemini. Działa na tym samym silniku (chyba, może na starszej wersji), ale ma nieco inne priorytety. Z tego co czytam to nadal pracuje na źródłach wyszukiwania więc częściej mogą się zdarzać nieporozumienia. Jednak tu w przeciwieństwie do wyszukiwarki mamy czat więc można doprecyzować.

cybulski
30-12-2025, 22:34
Ciekawe kiedy w USA się kapną, że im AI wypija całą wodę. Caly blockchain przy tym będzie mały pryszcz, zużycie prądu i wody, zasobów, metali, itp itd. Pójdą po rozum do glowy gdy cena wody będzie lecieć w kosmos jak srebro, miedź czy pamięci. Albo i nie pójdą.
Póki co zabawa trwa, przychody z AI są niewspółmiernie mizerne w stosunku do ponoszonych nakładów, patrz np open AI czy palantir.

cz4rnuch
30-12-2025, 23:22
No jak nie wiedzą jak wiedzą. Greenwashing już działa. Są mocne deklarację, że do 2030 firmy takie jak google czy ms do środowiska będą zwracać więcej wody niż z niego pobierają. Pewnie zatrudnią zaklinaczy deszczu. Do tego w Ameryce reaktory ze starych lotniskowców chcą przerabiać na zasilanie AI. Recykling pełną gębą. A firma Rolls-Royce chce sobie zupełnie odpuścić samochody i zamiast tego budować reaktorki SMR dla AI. Także nie martwmy się, przyszłość maluje się w jasnych barwach :)

A przychody? Ważne, że wyceny spółek rosną.

Wind Mill
31-12-2025, 00:01
Warto odpowiednio pytania zadać. :D...
Be careful what you prompt for, parafrazując. ;)

Jacek_Z
31-12-2025, 01:03
..A firma Rolls-Royce chce sobie zupełnie odpuścić samochody i zamiast tego ...
To już nie będę mógł sobie kupić nowego? :( ;) Nie wiedziałem.