Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Co stracę na przejściu z sony a7III na a7IV
Pomijając stratę pieniędzy ;)
Co zyskam to mniej więcej wiem. Lepszy AF i nowe menu
LEpsze wideo 4.2.2 10 bit
oraz profil cine
Powoli zaczynam sie przymierzać. Moż ejak a7IV stanieje do 7/8 to się skuszę
Tych co przeszli proszę o realne doświadczenia "co jest gorzej" dynamika szumy itp pierdoły
cybulski
20-12-2024, 12:28
Nie znam się, nie przechodziłem, ale poczytałem, popytałem tych co mają. Albo a7iii albo jak zmieniać to już na A7r którąs.
Na przejściu z A73 na A74? To jest Sony, wszystko jest zwyczajnie lepiej... Miałem wszystkie modele od A7II górę po kolei.
PS. Chodzi mi o właściwości fotograficzne, na filmowaniu się nie znam, nie używam, i trudno mi cokolwiek powiedzieć.
Na przejściu z A73 na A74? To jest Sony, wszystko jest zwyczajnie lepiej... Miałem wszystkie modele od A7II górę po kolei.
PS. Chodzi mi o właściwości fotograficzne, na filmowaniu się nie znam, nie używam, i trudno mi cokolwiek powiedzieć.
Kwestia wyciągania z cieni ze świateł... No niemożliwe żeby gęściej upakowana matryca zachowała albo polepszyła te parametry
cybulski
20-12-2024, 14:37
Kwestia wyciągania z cieni ze świateł... No niemożliwe żeby gęściej upakowana matryca zachowała albo polepszyła te parametry
W Canonie na R5 jest lepiej niż na R więc w Sony czemu nie może być lepiej? Moja sugestia jest aby iść w te gęste matryce Sony R a nie bez Rki.
Ja widzę dobrodziejstwa 45mpix nad 30mpix a 24mpix z a7iii zwyczajnie ma dla mnie czesto zbyt mało tych pikseli.
cz4rnuch
20-12-2024, 15:29
Tylko, że te matryce dzieli też pewien przedział czasu a to też ma znaczenie. I zostało to dość dobrze przetestowane, podobnie jak w przypadku rIV i rV tak i zwykła siódemka trochę na tym ucierpiała, ale to są symboliczne różnice. O plusach wiesz czyli po prostu musisz sobie policzyć w głowie czy przesiadka się opłaca. Ale może warto jeszcze chwilę się wstrzymać, bo raz, że może Sony na nowy rok jakie promocje przyszykuje a dwa, że prawdopodobnie jakoś w pierwszym kwartale przyszłego roku mają zaprezentować 7V, o którym się pisze, że może mieć około 45Mpx. Jeśli faktycznie tak by się stało to myślę, że z tego powodu cena IV trochę by drgnęła. O ile po prostu nie wycenią V jeszcze wyżej :)
Spokojnie :) a7III nadal robi zdjęcia ;)
Poczekam - moze faktycznie cena drgnie :)
Technologia idzie do przodu... Mam na dysku zdjęcia robione Canon 1Ds, moje pierwsze FF (i pierwsze na rynku???). 10mpx. I tam na 10mpx nie dało się absolutnie nic wyciągnąć z cieni, nawet na ISO100 (już pomijam że ISO 400 nie dało się używać), bo kolorowe ziarno zabijało całe zdjęcie.
Ale wiesz, co może Cię przekonam, tu masz RAW na ISO 100 z A7RV. 60MPX. Specjalnie robiłem dla Ciebie więc cieni jest dużo. Sprawdź sobie sam :-)
https://drive.google.com/file/d/15i8oPUhYts5RBQJ5-4wBI3HxSGJ97BXy/view?usp=sharing
PS. Zdjęcie z ręki na 1/10 sekundy z obiektywem 135mm, więc pewnie jest poruszone, bo jak wiadomo IBIS w Sony jest do niczego :mrgreen:
Technologia idzie do przodu... Mam na dysku zdjęcia robione Canon 1Ds, moje pierwsze FF (i pierwsze na rynku???). 10mpx. I tam na 10mpx nie dało się absolutnie nic wyciągnąć z cieni, nawet na ISO100 (już pomijam że ISO 400 nie dało się używać), bo kolorowe ziarno zabijało całe zdjęcie.
Ale wiesz, co może Cię przekonam, tu masz RAW na ISO 100 z A7RV. 60MPX. Specjalnie robiłem dla Ciebie więc cieni jest dużo. Sprawdź sobie sam :-)
https://drive.google.com/file/d/15i8oPUhYts5RBQJ5-4wBI3HxSGJ97BXy/view?usp=sharing
PS. Zdjęcie z ręki na 1/10 sekundy z obiektywem 135mm, więc pewnie jest poruszone, bo jak wiadomo IBIS w Sony jest do niczego :mrgreen:
Nie... nie wydam 20tyś na aparat - szkoda mi kasy
Ja już nie zarabiam na tym
:)
Ale ja nie sugeruję zakupu A7RV, chciałem tylko pokazać że nie ma co się bać tych gęstych matryc na przykładzie 60mpx.
Jestem przekonany że nic nie stracisz na przejściu z A7III na A7IV pod względem jakości obrazu.
A możesz podesłać fotę w tym stylu?
84728
3200 iso ? Światło sztuczne
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak się tylko zastanawiam czy w droższych modelach nie wsadzono lepszych bebechów (pomijając rozdziałke matrycy oczywiście)
Poszukam po dyskach jak wrócę z pracy, i jeżeli coś takiego znajdę to podeślę.
No i okazuje się że coś wrzucić mogę i jednocześnie nie mogę.... bo nie mam RAW.
Nie chciało mi się trzymać przy takich albumowych pstrykach dla rodziny, więc po wywołaniu zdjęć RAW'y poszły do kosza.
Zostały mi JPG tylko nie wiem czy Ci to pomoże, ale wrzucam i tak. Robione przy sztucznym świetle, aparat A7RV, ISO 3200 Tamronem 30-150 f2/2.8
Wstawiam JPG w po 10MB w pełnej rozdzielczości.
84743
84744
Na moje oko obrazek z a7iv prosto z puchy ładniejszy niz z trójki,lepsze skintony,kolory,ale szumi bardziej niz a7iii. Reszta jak wspomniano wczesniej wszystko poprawione,af,grip,wizjer,ekran...
jpg jest raczej po odszumianiu...
Na moje oko obrazek z a7iv prosto z puchy ładniejszy niz z trójki,lepsze skintony,kolory,ale szumi bardziej niz a7iii. Reszta jak wspomniano wczesniej wszystko poprawione,af,grip,wizjer,ekran...
Bardzo bym chciał to zobaczyć na własne oczy na podobnych zdjęciach
Mnie akurat nowe menu się nie podoba. Byłem jednym z niewielu, który nie narzekał na stare ale to całkowicie subiektywna opinia
300 zł taniej od A7 IV po keszbeku jest A7R IIIA. https://beafoto.pl/Aparat-Sony-A7R-III-body?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=b76a7420-baf5-4ed3-391e-8508dbc3afc6
Mi nie zależy na gigantycznej ilości pikseli
A dwa ... Za cholerę nie wiem jak ma się af z a7riii do a7iv
Mam A7 III i A7 IV
W zdjęciach nie zauważysz różnicy , oprócz niewiele większej rozdzielczości.
Jakość zdjęć bardzo dyskusyjna i A7III wypada minimalnie lepiej w postprodukcji i na tej matrycy każdy obiektyw będzie ostry.
Autofocus wiadomo lepszy w IV ale nie ma przepaści. W III nadal bardzo dobry. Jak nie wykonujesz mega szybkich sportów to III daje naprawdę radę.
Ostatnio na meczach robiłem z FE85 1.8 i bez problemu AF .
Trójka nadal zaskakuje, pomimo tylu lat to jest nadal świetny aparat.
Jedyne co mnie w nim czasami irytuje to A7 III automatyczny WB który przy sztucznym oświetleniu potrafi dziwnie go dobierać w IV bez zarzutu.
Generalnie jak do zdjęć to nie widzę za bardzo sens wymiany.
Co do stabilizacji to w Sony tak średnio i obydwa modele podobnie ale w Panasonicu S5 II widocznie lepsza, czasami nawet 2EV.
cybulski
22-12-2024, 07:34
fafniak, jest teraz cyfrowe przeniesione na Woronicza, tam mieli wystawiony A7rV jak byłem na otwarciu, myślę że można podjechać ze swoją kartą i zrobić zdjęcia testowe. Tak samo w fotoformie na Andersa.
Mam a7iv, poważnie myślalem nad a7III przed zakupem IV i kilka różnic jakie widzę:
- IV jest znacznie wygodniejsze - głębszy i wyższy uchwyt
- IV szybszy - od uruchamiania przez ogólną resaponsywność
- ekran i wizjer - znacznie lepsze, dają dużo na + pod względem odbioru sprzętu jako lepszy/przyjemniejszy/nowszy korpus. Mimo wszystko w IV gorsze niż w Z6 którego miałem przed sony
- AF a szczególnie śledzące, jeżeli się nie myle, III nie ma tej opcji, czyli kwadrat podążający za obiektem - dla mnie 95% fot zrobionych na tym
- kolory - dla mnie III ma coś z kolorami co mnie odpycha, nie wiem, lecą w brąz czy jakoś tak. Fakt, można profilować ale w IV jest już od startu bdd
- bdb jpg - na upartego można lecieć na nich
- w III masz lepsze ISO, ok 2/3 do 1EV - obecnie w dobie AI mnie to już nie rusza
- III dłużej na baterii
- filmowanie itp - to ze specyfikacji wyczytasz
Polecam IV - to taki dobry współczesny aparat.
Ciekaw jestem co będzie w V - niedługo powinna się pojawić ale pewnie na start z 13k ;)
Mam a7iv, poważnie myślalem nad a7III przed zakupem IV i kilka różnic jakie widzę:
- IV jest znacznie wygodniejsze - głębszy i wyższy uchwyt
- IV szybszy - od uruchamiania przez ogólną resaponsywność
- ekran i wizjer - znacznie lepsze, dają dużo na + pod względem odbioru sprzętu jako lepszy/przyjemniejszy/nowszy korpus. Mimo wszystko w IV gorsze niż w Z6 którego miałem przed sony
- AF a szczególnie śledzące, jeżeli się nie myle, III nie ma tej opcji, czyli kwadrat podążający za obiektem - dla mnie 95% fot zrobionych na tym
- kolory - dla mnie III ma coś z kolorami co mnie odpycha, nie wiem, lecą w brąz czy jakoś tak. Fakt, można profilować ale w IV jest już od startu bdd
- bdb jpg - na upartego można lecieć na nich
- w III masz lepsze ISO, ok 2/3 do 1EV - obecnie w dobie AI mnie to już nie rusza
- III dłużej na baterii
- filmowanie itp - to ze specyfikacji wyczytasz
Polecam IV - to taki dobry współczesny aparat.
Ciekaw jestem co będzie w V - niedługo powinna się pojawić ale pewnie na start z 13k ;)
Szum mnie mniej rusza. bardziej wyciąganie ze swiateł i cieni.
Musiałbyś poszukać porównać 1:1 ale absolutnie nie narzekam na ilość informacji w światłach/cieniach oraz nie pamiętam aby pojawiały się problemy z mocnym zafarbem.
Zapomniałem o jednym!
- w IV masz różne kolory ramek AF - nie musi być szary, który ginie czasami w kadrze ;) mam czerwony i bardzo dobrze widać niezależnie od fotografowanej sceny
Szum mnie mniej rusza. bardziej wyciąganie ze swiateł i cieni.
Przecież możesz sobie pobrać RAWy z dpreview i na swoim edytorze foto sam sprawdzić który lepszy.
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=sony_a7iii&attr13_1=sony_a7iv&attr13_2=nikon_z9&attr13_3=sony_a6600&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=compare&widget=898&x=0.142457619&y=0.557467341
Wiesz że o tym zapomniałem? Dzięki :)
Na https://www.imaging-resource.com/ też znajdziesz RAWy do porównania.
Z porównania widzę że A7IV jeszcze bardziej oszukuje na czułości :D
Wyjeżdzam na kilka dni ale jak nie kupisz do tego czasu a będziasz chciał spokojnie zobaczyć / porównać możemy się gdzieś złapać. Ja od siebie bardzo polecam a7IV - największe dwie wady: brak 4k 60 klatek z całej matrycy i duży rolling shutter, który wymusza korzystanie z klasycznej migawki do mocniej poruszających się obiektów. Innych sesnsownych wad brak.
Oj... zanim kupię to minie sporo czasu. Stykniemy -fajnie dzieki
Z porównania widzę że A7IV jeszcze bardziej oszukuje na czułości :D
O co to dokładnie chodzi ?
Na tych zdjęciach widać że o ile na a7iii są elementy które "100%" bieli to na a7iv trzeba podbić ekspozycję o ok 0,2 żeby wyrównać . Czyli 800 ISO nie jest 800 jeszcze bardziej niż w a7iii.
Piszę z telefonu więc skrótowo, nie wiem czy klarownie to wyjaśniłem
Jakoś przy Sony i tych modelach nie zauważyłem różnicy ( ale sprawdzę przy najbliższej okazji ) natomiast Panasonic, przy identycznych parametrach ekspozycji daje od 1/3 do 1/2 EV ciemniejsze zdjęcia, ale i tak “mistrzem” jest Fujifilm od 2/3 do 1EV.
Z cieni wyciąga się duuużo. Za to światła trzeba chronić i to jest główną przyczyną :)
Sam stoję przed taką zmianą jak w tytule. Mam A7iii jako drugie body, kupiłem przy zmianie systemu jako backup najtańsze co jest używalne i ogólnie jest to spoko aparat, ale jednak czuć w nim wiek, zwłaszcza ogólna szybkość i responsywność mnie trochę dobija - jako główne body mam A7rV i niestety jest przepaść, robiąc na dwie puszki równocześnie bardzo się to odczuwa i doskwiera. Z tego co wiem to w a7IV jest już znacznie lepiej. Do samego obrazka nie mam zastrzeżeń, ale dawno już wyrosłem z pixel peepingu i oglądania cropów czy szukania co jest 5% lepsze gdzieś tam. Każda współczesna puszka daje obrazek, który w 100% wystarcza, nie doktoryzowałbym się w tej kwestii na Twoim miejscu.
Do tego w sumie mocno rozhulało mi się video i dużo mam takich realizacji więc potrzebuję mieć B-cam który nie będzie odstawał od głównej puszki. A niestety w a7iii są pliki tylko 8 bitowe, bo dla mnie jest dyskwalifikacją. Nie wiem czy w ogóle korzystasz z soniaczy pod kątem video, ale to imo to mega istotna różnica. W Q1 2025 ma pojawić się też A7V, więc pewnie warto poczekać - jeśli mnie nie przypili jakoś mocno, że muszę na już mieć to pewnie poczekam. A nawet jakby nie kupować V to pewnie pojawi się sporo IV, których sklepy będą się pozbywać i przesiadkowicze na najnowsze zabawki.
Jak będzie V -tka to będzie to około 14 tyś zł więc IV -ka za bardzo nie stanieje (przypuszczam okolice 9k zł) to za dobry sprzęt i jednak Sony ma za dużą sprzedaż (i coraz większy udział w rynku) żeby ciąć ceny.
Jak pokazały ostatnie lata ceny w Sony spadają ale to baaaardzo powolny proces.
"Pixel peeping", ISO, DR itp. zagadnienia czasami uprawiam dla ciekawości i samoedukacji.
Skoro różnice w obrazowaniu współczesnych matryc np. 24Mpix są bardzo podobne (mój były Z6 też robił świetne foto) to najważniejszy jest autofocus (a dokładniej AF-C bo AF-S jest praktycznie już w każdym co najmniej dobry) i AF-C w Sony jak i Canon jest on świetny dlatego większość inwestuje właśnie w te systemy . Canon wiadomo ceny obiektywów :grin: i zamknięty bagnet FF dla "innych".
wracając do pytania Co stracę na przejściu z sony a7III na a7IV?
Tylko trochę lepsze lepsze obrazowanie, obróbka na korzyść A7 III, subiektywnie odchylany centralnie ekran - wygodniejsze i szybsze do foto, w video wiadomo ten z IV praktyczniejszy, wydajność akumulatora (około 20%)
Menu i ergonomię jednak najbardziej lubię w ... Panasonicu.
niestety w a7iii są pliki tylko 8 bitowe, bo dla mnie jest dyskwalifikacją. Nie wiem czy w ogóle korzystasz z soniaczy pod kątem video, ale to imo to mega istotna różnica. .
w video te 10 bit a 8 bit dla zawodowców do edycji, może i ok ale dla większości i np. youtuberów średniej klasy to raczej bez znaczenia bo i tak finalny film oglądamy zazwyczaj na ekranach 8 bit a jak już mamy 10 bit "odbiornik" wizyjny to nawet różnicę o odbiorze są marginalne dla odbiorcy, to trochę jak z audiofilami 8-)mogą dyskutować bez końca nawet o przewodach czy na jakich dywanikach stoją głośniki itp.
Przy mojej schizie na "słońce" w kadrze (no po prostu lubię to co ja na to poradzę) lubię wiedzieć co wyciągnę ze świateł :)
Reszta mnie mniej interesuje
w video te 10 bit a 8 bit dla zawodowców do edycji, może i ok ale dla większości i np. youtuberów średniej klasy to raczej bez znaczenia bo i tak finalny film oglądamy zazwyczaj na ekranach 8 bit a jak już mamy 10 bit "odbiornik" wizyjny to nawet różnicę o odbiorze są marginalne dla odbiorcy, to trochę jak z audiofilami 8-)mogą dyskutować bez końca nawet o przewodach czy na jakich dywanikach stoją głośniki itp.
Nie znam się, więc sie wypowiem.
.. to za dobry sprzęt i jednak Sony ma za dużą sprzedaż (i coraz większy udział w rynku) żeby ciąć ceny.
Jak pokazały ostatnie lata ceny w Sony spadają ale to baaaardzo powolny proces..
Udział w rynku ma coraz mniejszy, dominatorem jest Canon. Pomimo "zamknięcia" bagnetu.
Udział w rynku ma coraz mniejszy, dominatorem jest Canon. Pomimo "zamknięcia" bagnetu.
Trend będzie się nasilał IMO.
To zależy kto publikuje raport https://petapixel.com/2024/09/18/sony-again-claims-the-1-spot-in-the-full-frame-mirrorless-camera-market/ i jaki dział (trochę jak z mediami w Polsce).
Nie znam się, więc sie wypowiem.
Twój komentarz w stylu
„Nie do końca zrozumiałem ale błysnę”
Wow ale roznica https://youtu.be/qA6DwVUAx7k?si=S2lHcI1soa_m-Pjt
Wind Mill
24-12-2024, 00:33
..Twój komentarz w stylu
„Nie do końca zrozumiałem ale błysnę” ...
To po co Ci raw-y 12 lub 14-bit do zdjęć?
To po co Ci raw-y 12 lub 14-bit do zdjęć?
No nie są mi potrzebne 14bit , ostatnio to w ogóle coraz mniej w RAWach robię, tylko mi “puchną” dyski i brak czasu na obróbkę, a w jpg (8 bit) mi wystarczają.
Wind Mill
24-12-2024, 03:35
To i matryca z D90 powinna z naddatkiem wystarczać, zamiast nowych aparatów. :)
cybulski
24-12-2024, 10:46
No nie są mi potrzebne 14bit , ostatnio to w ogóle coraz mniej w RAWach robię, tylko mi “puchną” dyski i brak czasu na obróbkę, a w jpg (8 bit) mi wystarczają.
różnica między 8 a wyżej jest taka w wyniku tego, że kilka operacji się wykona na zwykłym zdjęciu, i jest klops, co ostatnio coś podobnego przydażyło się koledze faniakowi i nawet nie wiedział kiedy :)
Tu może to mało widać bo to tylko screen z yt od Pluszczyka, ale na normalnym zdjęciu tło dostaje pierścieni z racji że tam są gradienty. To tak tylko gdyby ktoś nie zdawał sobie sprawy.
84790
Dobrze jest włączyć jesli mamy leprzy monitor, opcję "30 bit display", będzie wyswietlanych 1024 przejść od czarnego do białego zmiast standardowych 255.
84791
Warto też być pewnym czy pracujemy w 8 czy 16, to ta opcja, jesli właściwie wybraliśmy w ACR otwarcie
84792
Natomiast w View
84793
84794
co ostatnio coś podobnego przydażyło się koledze faniakowi i nawet nie wiedział kiedy :)
Znowu piszesz bzdury które sam sobie wymyśliłeś.
Zrobiłem również próby na 8 bitach i na jpg. NIE powtórzył się ten efekt. Więc przestan pierd....