PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki pasek? I jak optymalnie nosić aparat...

grissley
16-12-2024, 11:47
Szukam optymalnego sposobu na noszenie aparatu (Z6III + 24-120). Dotychczas miałem małe Sony A6600 z małą smyczką, które nosiłem w kaburze przy pasku. Do zdjęć po prostu odpinałem kaburę, smycz na nadgarstek i już.
Do Nikona zapiąłem teraz wiekowy pasek Matina zdjęty z S5Pro, Ale coś bym tu zoptymalizował.
Smyczka jak w Sony odpada, ten sprzęt jest na to za duży/za ciężki. Można focić jak kiedyś S5tką, czyli aparat zazwyczaj siedzi w kaburze (albo małej torbie przez ramię), do zdjęć na chwilę idzie na szyję, ewentualnie zawijam pasek wokół ręki. Ale Matin jest dość gruby i zajmuje mi sporo miejsca w torbie.
Kombinuję tak - jeśli PD Capture sprawdziłby się na pasku torby, to nosiłbym nikona w torbie BYOB9. Do zdjęć wyciągałbym z torby, pasek na szyję i cykam. Jeśli zaraz mogę mieć znów ochotę coś cyknąć, to aparat wieszam na PD Capture, a pasek na szyi zostaje jako ubezpieczenie. Jeśli zapowiada się przerwa w foceniu, to aparat wraca do torby. Do tego potrzebne byłyby dwie rzeczy:
1. Cienki (niekoniecznie wąski, ale na pewno cienki) pasek na szyję, żeby nie zajmował połowy miejsca w torbie
2. Możliwość używania PD Capture na pasku torby (który idzie skosem przez klatę, a nie pionowo jak szelki plecaka).
Dodatkowo przyszło mi do głowy, że gdyby ten pasek dało się ekspresowo i bezproblemowo regulować na długość, to wkładając aparat do torby nie musiałbym go zawsze ściągać z szyi i zwijać, tylko cały czas miałbym go na szyi. Ale nie wiem czy to miałoby sens (do czasu całkowitego schowania aparatu z paskiem w torbie, miałbym na sobie i pasek torby i pasek aparatu. Trochę głupie, choć może by się sprawdziło. W przypadku kabury zapiętej na pasku od spodni ten pomysł wydaje się już jednak znacznie lepszy).

Ktoś może ma jakiś pomysł czy i co mogłoby się nadać?
Ogólnie co do pasków PD - byłem najarany na ten system jak szczerbaty na suchary, ale po przeczytaniu (całego) sąsiedniego wątku entuzjazm mocno mi zelżał. Denerwują mnie wielkie metalowe klamry na kotwiczki i to, że dużo użytkowników zaleca odpinanie paska do torby żeby nie porysować aparatu. Aaalbo przynajmniej uważne układanie tego razem w torbie. To ja tak nie chcę ;)

cybulski
16-12-2024, 12:08
Ta Tenba sama w sobie ma pasek, mam podobną. Na body mam tylko paski takie na rękę.
84563

- - - - kolejny post - - - - - -

Ale mam też na x100vi taki etui oraz pasek skórzany nie od kompletu.

84564

- - - - kolejny post - - - - - -

Te na rękę to te są fajne, które mam https://www.szubinski.pl/produkt/pasek-fotograficzny-druh-nadgarstkowy/
Różne paski coś można dobrać no i skóra https://www.szubinski.pl/kategoria-produktu/pasek-fotograficzny/

Odkąd je mam paski PD poszły w zapomnienie. Faktycznie te zapinki PD mogą rysować body i jest to trochę słabe, mimo że system wygodny.

poste
16-12-2024, 12:49
Jeśli przyzwyczaiłeś się do Matina z neoprenu moim zdaniem będzie trudno wrócić do twardego paska.

bobak
16-12-2024, 14:08
Ja polecam pasek Pgytech. Klamry ma plastikowe, kotwiczki kuliste (nie skręcają się). Wymiarowo coś pomiędzy Leash a Slide Lite. Miekki i wygodny.

grissley
16-12-2024, 15:31
Na body mam tylko paski takie na rękę.Co to za pasek w tym środkowym aparacie? To chyba nie szubiński?

Ale mam też na x100vi taki etuiBaaardzo kiedyś chciałem coś takiego - tak jak w Zenicie, olać torbę, nosić aparat na pasku w łatwo otwieranym etui. Szukałem już do D100 i nawet znalazłem ori nikonowe etui (CF-D100). Trochę niewygodnie było zaprojektowane, ale mimo tego używałem z D100 i potem jeszcze z S5Pro. Do Z6III+24-120 chyba nic takiego jednak nie ma. [/QUOTE]

Jeśli przyzwyczaiłeś się do Matina z neoprenu moim zdaniem będzie trudno wrócić do twardego paska. Dam radę, jeśli znajdę coś miękkiego, o podobnej szerokości ale za to sporo cieńszego niż neopren. Ewentualną mniejszą wygodnę na szyi zrekompensuje mi oszczędność miejsca w torbie.

Ja polecam pasek Pgytech. Klamry ma plastikowe, kotwiczki kuliste (nie skręcają się). Wymiarowo coś pomiędzy Leash a Slide Lite. Miekki i wygodny.Który konkretnie model masz na myśli? Dodatkowo - jak wypada wielkość tych ich klamer w porównaniu do PD?

cybulski
16-12-2024, 15:40
Środkowy to cuff PD wersja z jasną skórą.

poste
16-12-2024, 15:47
Dam radę, jeśli znajdę coś miękkiego, o podobnej szerokości ale za to sporo cieńszego niż neopren. Ewentualną mniejszą wygodnę na szyi zrekompensuje mi oszczędność miejsca w torbie.

To są raczej wykluczające się oczekiwania ;)

bobak
16-12-2024, 15:57
Mam ten zwykły Camera shoulder strap. Teraz jest jeszcze model Air i Air-retro, one mają nowe mniejsze klamry. Jak z ich wygodą to nie wiem. Te stare klamry wielkościowo podobne do PD.

RMC
16-12-2024, 16:16
Po mojemu, jeśli nie chodzisz z zawieszonym na szyi aparatem cały dzień to sumie chyba obojętne jaki pasek założysz. Chociaż rozumiem, że dla wielu to ważne by był markowy, wypasiony.

Ja od paru dobrych lat zawsze kupuje najtańsze i nigdy z żadnym problemów nie miałem (a zawieszałem na nich i D600 i różne bezlustra). Ważne by mi się kolory podobały :) Same plusy mają - przyjemny materiał, ładne, kolorowe, w torbie miejsca nie zajmują, nie ma elementów stalowych by coś było ciężkie, rysowało aparat.

Najczęściej kupuję coś tego typu:

https://allegro.pl/oferta/pasek-do-aparatu-canon-nikon-sony-olympus-pentax-12053537219?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=M2Y0MTMyZDEtYzA2ZS00MmVjLWEyNzItYmQyODk1NmY5M TM0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6df52374-3951-4685-bd91-4a5993b04ed8

Ostatnio skusiłem się na coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/pasek-do-aparatu-kamery-uniwersalny-vintage-canon-nikon-sony-olympus-pentax-14548816515

Wizualnie ładniejszy ale materiał jest niby bardziej zwarty, cieńki ale bardziej śliski i w sumie te pierwsze jakoś lepiej mi się widzą.

Acha. Aparat zawsze noszę w torbie. Przy zdjęciach ten pasek lekko okręcam sobie w około ręki. Na szyi sporadycznie wieszam - no chyba, że kawałek podchodzę i wiem, że zaraz będę fotografował.

poste
16-12-2024, 16:22
Po mojemu, jeśli nie chodzisz z zawieszonym na szyi aparatem cały dzień to sumie chyba obojętne jaki pasek założysz. Chociaż rozumiem, że dla wielu to ważne by był markowy, wypasiony.

...

Nie dla każdego jest to obojętne. U mnie np. latem, przy temperaturach i odkrytej szyi zwykły pasek powoduje nieprzyjemne otarcia. Próbowałeś neoprenowego paska typu Matin? Dla mnie jest wrażenie, jakby aparat był sporo lżejszy. A markowy i wypasiony pasek? Czemu nie, zawsze jest przyjemniej używać lepszych rzeczy, choć np. buty wolę przede wszystkim wygodne ;)

RMC
16-12-2024, 16:29
Każdy ma swoje kryteria, niech kupuje co chce.

Mam pasek Matina, neoprenowy (solidny, 43mm). Nota bene kupiony z polecania z forum i w sumie żałuję jego zakupu :) Opisywałem to kiedyś w wątku z nim. Sam pasek owszem ok ale okazało się, że ma przedłużki ramion na klamrach plastikowych. A takim rzeczom niestety nie ufam wieszając aparat :)

Mam też takie neoprenowe paski z opisem: for ... Nikon, Sony etc. z allegro za ~30zl. Są ok.

Dla mnie jednak różnicy nie robi materiał, neopren. A te neoprenowe nie spełniają kryterium - zajmowania mało miejsca.

poste
16-12-2024, 16:36
Jest też wersja bez klamerek, co kto woli. Nie masz zaufania? Ok, nie używaj. Pytanie tylko, czy komuś się to urwało. Ja na tym pasku nosiłem np. d500 z T100-400 na dłuższe spacery i nawet nie było jakiejkolwiek poszlaki, ze coś się może urwać. Ale to u mnie, rozumiem że każdy ma swoje zdanie. Dodam, że mam paski Matin od ok.10 lat i używam naprawdę sporo, często po prostu przewieszam aparat przez ramię i długo chodzę.

Ligo
16-12-2024, 18:31
Szukam optymalnego sposobu na noszenie aparatu (Z6III + 24-120).
Co nie tak z oryginalnym? Ja też swego czasu miałem zajawkę na paski, ale praktycznie zawsze wracałem do fabrycznego.

BambusZMikronezji
27-02-2025, 07:44
Co nie tak z oryginalnym? Ja też swego czasu miałem zajawkę na paski, ale praktycznie zawsze wracałem do fabrycznego.

Oryginalny jest dla fotografów którzy na szyi nie mają receptorów bólu. Moim prywatnym zdaniem Zetki mają chyba najgorsze paski jakie Nikon kiedykolwiek dołączał do aparatów. Wrzynają się masakrycznie w szyję. Swój wymieniłem po kilku dniach. Wymieniłbym wcześniej ale musiałem czekać te kilka dni aż do paczkomatu dowiozą