Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 18/2024 - GŁOSOWANIE

crusiek
15-12-2024, 22:58
Dobry wieczór. :)

Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 10 prac :)

Głosujemy na maksymalnie 2 (słownie: DWIE!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem zdjęcia jest: Dune

Termin głosowania zakończy się za 3 dni - środa (18.12.2024)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

"Oryginał"

84259

Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1akvQPhItZIfK-iWGrcVYvwq5gtKj6AII/view?usp=sharing)

Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.

WASZE PROPOZYCJE

1

84547

2

84546

3

84545

4

84544

5

84543

6

84542

7

84541

8

84540

9

84539

10

84538

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

W niedługim czasie prześlę maila zwrotnego z numeracją Waszych prac. :)

Dune - zapraszam do ew. wyróżnienia jednej z prac na maila lub w wiadomości prywatnej przed zakończeniem głosowania.

Zapraszam :-)

.

bogdi64
16-12-2024, 00:00
Głosowane, najwięcej czasu zajęło - znaleźć swoje ;)

OjTam
17-12-2024, 21:23
Puść farbę, Kreciownik.

PS. Ale zagłosowałem... Niech to...

PPS. A w sumie... siemalysy przypominajka. :lol:

crusiek
17-12-2024, 21:25
Jak tylko sie dorwę do komputera nie zasypiając przy okazji....

OjTam
17-12-2024, 21:26
Twardy musisz być. Jak Kreto Lee Norkones w Rosówkowanym. ;)

Dex
18-12-2024, 09:49
Chyba się nie dorwał i zasnął :roll: albo zjadł go komputer

crusiek
18-12-2024, 10:32
Chyba się nie dorwał i zasnął :roll: albo zjadł go komputer

Nooo, ciężko było :) ale już wypluł.

---

Trzy prace na pierwszym, dwie na drugim i dwie na trzecim miejscu.
Dwóch kandydatów na różowego.

Dex
18-12-2024, 11:41
No to czekamy na wieczór ;)

crusiek
18-12-2024, 23:05
Podsumowanie :)

1 miejsce na podium zajął pki1234
2 miejsce zajął incosgnitos
3 miejsce zajął crusiek
Autor wyróżnił pracę nr: 4

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)

# 1 pki1234

84681

#2 incosgnitos

84682

#3 crusiek

84683

#Praca wyRÓŻniona - ponownie Jacu

84684

Cześć,

wyróżniam zdjęcie nr 4.

Pozdrawiam
Dune

#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - jo44 :)

84685

pki1234 prosimy o RAWka do nowej zabawy :)

Przyjemnego wieczoru.

OjTam
18-12-2024, 23:08
Kto rzutem na taśmę dogrywkę zjepsuł? xD

PS. siemalysy gałgan^2.

crusiek
18-12-2024, 23:09
Możliwe :)

pki1234
18-12-2024, 23:59
no co tu się stanęło....?

raz że w ogóle się nie spodziewałem że zajmę miejsce na podium z moją percepcją kolorów.... :-)
a dwa że w czasie obróbki, tak naprawdę to były poszukiwania - szukałem jakiegoś fajnego-czegoś co by uatrakcyjniło to zdjęcie.
W życiu bym się nie spodziewał że to będzie wygrywające zdjęcie.

Z tych rzeczy które miały uczynić to zdjęcie ciekawym to było:
- selektywny dynamiczny kontrast, nieco mocniejszy na chodniku po prawej, nieco słabszy na drzewach i trawie. Pień drzewa tez podkreśliłem tym filtrem.
- filtr "Sunshine" zaaplikowany wszędzie oprócz trawnika i nieba i SoftLight Glow po całości. Ten efekt wprowadził, wydaje mi się, taki fajny poranny nastrój do tego zdjęcia

Reszta to raczej standardowo - zabawa światłami i cieniami, clarity, wyostrzenie i lekka winieta.
Co ciekawe, przeglądając teraz co z tym zdjęciem zrobiłem, zauważyłem że na żadnym etapie nie podbijałem saturacji. Wszystko udało się załatwić manipulacją światłem.

To nie było zaplanowane, raczej wyszło samo metodą prób i błędów.

Miałem też wersję B&W ale postanowiłem zaryzykować z kolorem.

Bardzo dziękuję za głosy i gratuluję wszystkim RAW'kowiczom.

Pomysł na RAWka już mam ale muszę go odnaleźć.

Mirkus
19-12-2024, 12:26
Ta pierwsza dwójka to tak na poważnie czy jajca sobie robicie :-D

crusiek
19-12-2024, 12:29
To tylko równowaga dla ostatniej trójki [emoji1787]

Mirkus
19-12-2024, 12:33
To tylko równowaga dla ostatniej trójki [emoji1787]

Twoja fotka jeszcze jest spoko bo też ją widziałem a pudle ale te przed tobą hmmm...

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja celowo zrobiłem stylizację na starą kolorowaną pocztówkę ale widzę że w sumie to nie ma co tu kombinować bo i tak nikt nie czai hehe.

pki1234
19-12-2024, 13:24
Twoja fotka jeszcze jest spoko bo też ją widziałem a pudle ale te przed tobą hmmm...
....

Mirkus, przepraszam że zrobiłem takie zdjęcie które razi Twoje uczucia estetyczne.
Na szczęście 9 innych użytkowników forum nie uraziło ;-)

To tak trochę żartem...

a na serio:
Ja myślę że ludzie sie uczą poprzez słuchanie i oglądanie prac innych. Ta zabawa daje dużo nauki gdyż pozwala zobaczyć jak inni zrobią tą samą pracę.
Fajnie by było gdybyś napisał co takiego strasznego jest w tych fotkach na pierwszych miejscach które spodobały się głosującym a Tobie nie. Bo to już chyba nie pierwszy raz kiedy taka sytuacja się zdarzyła.
Jest tu dużo osób które się uczą więc na pewno wniesiesz takim komentarzem dużo wartości dla ich nauki.

Mirkus
19-12-2024, 17:52
Jak to mówią o gustach się nie dyskutuje. Fakt jest że można tworzyć z jednego Rawa masę innych wizji obrazu i trudno ocenić co się komu spodoba. Poniżej moja wizja tego zdjęcia w wersji B-W, którą rozważałem do wystawienia.

84698

incosgnitos
19-12-2024, 20:41
Jak to mówią o gustach się nie dyskutuje. Fakt jest że można tworzyć z jednego Rawa masę innych wizji obrazu i trudno ocenić co się komu spodoba. Poniżej moja wizja tego zdjęcia w wersji B-W, którą rozważałem do wystawienia.

Trzeba było wstawić... na tą bym zagłosował, i tą byś wygrał ! a tak pozostaje Ci marudzić, że to co wygrało jest słabe :mrgreen:

Mirkus
19-12-2024, 21:11
Trzeba było wstawić... na tą bym zagłosował, i tą byś wygrał ! a tak pozostaje Ci marudzić, że to co wygrało jest słabe :mrgreen:

no widzisz :)

kipcior
19-12-2024, 21:36
Mirkus no na taką też bym zagłosował :)

pki1234
19-12-2024, 23:51
...
Poniżej moja wizja tego zdjęcia w wersji B-W, którą rozważałem do wystawienia.

i ja dołączę do kolegów i powiem Ci że też bym na tak obrobioną fotkę zagłosował.
Bardzo fajnie stylizowane na starą pocztówkę. Gdyby zrobić tak zdjęcia z Paryża lub Wenecji to mogłoby wyglądać ciekawie.

Z ciekawości - to jest zrobione tylko rozjaśnianiem i ściemnianiem poszczególnych kanałów czy jakieś inne sztuczki tam są?
Jakbyś chociaż skrótowo opisał jak to powstało to myślę że kilku tutaj byłoby wdzięcznych.

paparapa
20-12-2024, 10:01
@Mirkus (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=96788), przepraszam że zrobiłem takie zdjęcie które razi Twoje uczucia estetyczne.
Na szczęście 9 innych użytkowników forum nie uraziło ;-)

To tak trochę żartem...

a na serio:
Ja myślę że ludzie sie uczą poprzez słuchanie i oglądanie prac innych. Ta zabawa daje dużo nauki gdyż pozwala zobaczyć jak inni zrobią tą samą pracę.
Fajnie by było gdybyś napisał co takiego strasznego jest w tych fotkach na pierwszych miejscach które spodobały się głosującym a Tobie nie. Bo to już chyba nie pierwszy raz kiedy taka sytuacja się zdarzyła.
Jest tu dużo osób które się uczą więc na pewno wniesiesz takim komentarzem dużo wartości dla ich nauki.

pki1234 wymagasz trudnych rzeczy. Edytować zdjęcie lepiej lub gorzej to każdy potrafi. Zwłaszcza nikoniarz...
Ale co potem, w czasach gdy nie można powiedzieć na mieszkańca Afryki murzyn?
Kiedy wszyscy tylko się kochają i kochają. Są tylko mili, sympatyczni i uśmiechnięci. Zawsze chcą mieć rację, pieniądze, wszystko najlepsze nawet jeśli tego nie potrzebują, przyjaciół i dobrych kolegów....
Jak tu cokolwiek napisać?

Pozostaje ci tylko metoda małpy tysiąc razy wyrzucanej z samolotu w celu nauczenia jej latania. Złą wiadomością jest to, że taka nauka musi potrwać.
Jest też dobra wiadomość. Masz już za sobą kilka prób.

Podejrzewam że koledze koledze Mirkus mogło chodzić o ...
Ale po co pisać jak jeden obrazek więcej wart niż tysiąc słów.

84716

Trochę przejaskrawiłem abyś dostrzegł o co mogło chodzić Mirkusowi. O pozbawieniu cienia mocno zacienionych miejsc i zacienionej ulicy przez grzeczność nie wspomnę. ;)

Mirkus
20-12-2024, 13:41
i ja dołączę do kolegów i powiem Ci że też bym na tak obrobioną fotkę zagłosował.
Bardzo fajnie stylizowane na starą pocztówkę. Gdyby zrobić tak zdjęcia z Paryża lub Wenecji to mogłoby wyglądać ciekawie.

Z ciekawości - to jest zrobione tylko rozjaśnianiem i ściemnianiem poszczególnych kanałów czy jakieś inne sztuczki tam są?
Jakbyś chociaż skrótowo opisał jak to powstało to myślę że kilku tutaj byłoby wdzięcznych.

A ni mi nie mów bo specjalnie wykonałem dwie wersje i później pokazałem żonie. Powiedziała że jej się podoba ta czarno-biała. Mi bardziej podobała się ta kolorowa bo stwierdziłem że to będzie za duży odlot od oryginału i nikt nie będzie głosował. Na drugi raz trzeba słuchać się żony hehe.

Co do obróbki to zmieniłem zabarwienie na sepię, jasność, kontrast, później zabawa na poziomach i krzywych, dodanie ziarna i jego twardości, przejrzystość i winieta rozjaśniająca. W sumie można się bawić godzinami a i tak nie wiadomo czy już jest dobrze czy nie :)

Trochę przejaskrawiłem abyś dostrzegł o co mogło chodzić Mirkusowi. O pozbawieniu cienia mocno zacienionych miejsc i zacienionej ulicy przez grzeczność nie wspomnę. ;)

Tak głównie mi chodziło o zbyt widoczny efekt aureoli. Ale nie ważne. Ludziom się podobało i tyle w temacie.

paparapa
20-12-2024, 13:48
A ni mi nie mów bo specjalnie wykonałem dwie wersje i później pokazałem żonie. Powiedziała że jej się podoba ta czarno-biała. Mi bardziej podobała się ta kolorowa bo stwierdziłem że to będzie za duży odlot od oryginału i nikt nie będzie głosował. Na drugi raz trzeba słuchać się żony hehe.

Co do obróbki to zmieniłem zabarwienie na sepię, jasność, kontrast, później zabawa na poziomach i krzywych, dodanie ziarna i jego twardości, przejrzystość i winieta rozjaśniająca. W sumie można się bawić godzinami a i tak nie wiadomo czy już jest dobrze czy nie :)

Tak głównie mi chodziło o zbyt widoczny efekt aureoli. Ale nie ważne. Ludziom się podobało i tyle w temacie.

Problem polega na tym, że fotografia zalicza się do sztuk wizualnych.... A przecież ślepi tu nie zaglądają. :lol: Ponoć....

pki1234
20-12-2024, 13:54
(uciekł mi gdzies cytat z postem paparapa)

Dziękuję,
nie upieram się że moja obróbka jest idealna. Jestem samoukiem i cenię sobie krytyczne, kulturalnie podane opinie.
Sporo z Was tutaj pewnie pamięta że nie tak dawno zacząłem tu cokolwiek swojego wrzucać, chociaż konto mam bardzo długo.

Z ciekawości przejżałem jeszcze raz oryginał i Twoje zdjęcie i rozumiem o co Ci chodzi.
Dziękuję za wskazówkę.

Ale Ty tą wskazówkę podałeś.

Być może masz rację że zbyt dużo wymagam ale myślę że taki jest sens tej zabawy.
Jak ktoś pisze że coś jest do bani albo że inni się nie znają to niech napisze dlaczego?
Tak utrzymamy merytorykę dyskusji.

...albo pójdziemy w inną stronę, np. jak w kultowej historii o małpach zamkniętych w pokoju z zimnym prysznicem (Malpy (https://michalpasterski.pl/2012/11/malpy-drabina-i-banany/))

Jeszcze raz dziękuję za Twój komentarz.

incosgnitos
20-12-2024, 20:21
Moje wypociny wyglądały tak (strasznie późno się zabrałem, wysyłałem parę minut przed zamknięciem ;)
- po całości: wykadrowanie, wyprostowanie, obcięcie świateł, podbicie kontrastu i ekspozycji, ostre cięcie po kolorach po przejściu na B/W --> ale za mało, po eksporcie to wygląda dość ciemno po całości, dodanie struktury i usunięcie zamglenia
- dachy: kontrast i ekspozycja na +, kelwiny w dół ;)
- lampa: kelwiny w górę (dużo), ale światła do dołu ;)
- budynek: kontrast w górę, ekspozycja w dół -> coby był mniej zlany
- okno: rozświetlenie, kelwiny do góry, ekspozycja też...

czasu brakło na dalsze pomysły ;) nawet nie ruszyłem winiety (a zwykle to robię żeby chociaż sprawdzić czy cokolwiek da)

Kurcze, zrobienie tylko winiety na max-a robiło już robotę:
84737

A to próba dojścia do wizji Mirkus (jeszcze zanim podałeś jak i co robiłeś) --> tylko na jednej warstwie praca parę minut. Twoja mi się dalej bardziej podoba... jak widać, trzeba ćwiczyć, porównywać, słuchać...
84738

Żony trzeba słuchać ;) W sumie zrobiłeś dwie dość skrajne wersje ;) gdzie jedna sztos, a druga... no napracowałeś się fakt... tylko jak przeglądam stare foty co to były wywołane na papierze słabej jakości i juz nie trzymają kolorów i wyglądają jak wstawiona przez Ciebie wersja, to niestety... jak taka fota nie ma jakiejś bardzo sentymalnej wartości to pewnie by do kosza poszła.

Dune
20-12-2024, 22:21
No nie wiem, czy to był najlepszy przykład, że należy żony słuchać ... ;-) Przy wersji cz-b Mirkusa w moim odczuciu "schowana" jest fasada kościoła, a wybija się latarnia i drzewo.

Kadrowo zwróciła moją uwagę wersja incosgnitosa - najbardziej podkreśla budynek kościoła. Nie zagłosowałem na nią, ponieważ zaproponowana konwersja - w mojej ocenie - nie uzasadniała pozbawienia tego zdjęcia kolorów.

Moja wersja tego kadru publikowana ponad rok temu na grupie lokalnej na portalu na "F":

84746

crusiek
21-12-2024, 12:39
Rawka już mam tak więc możemy startować :)

Taktyczna przywołajka OjTam :)

bogdi64
21-12-2024, 16:49
Wybacz, musiałem

84758

OjTam
21-12-2024, 16:53
Hahahah. :mrgreen:

Tylko ten... Mnie się wydaje, czy te krety są... khem... pozbawione futerka? :lol:

crusiek
21-12-2024, 18:05
Coś tu jest grubo nie tak :D

OjTam
21-12-2024, 18:08
Pewnie na ozdoby przehandlowali... I to jest łagodniejsza wersja. xD

bogdi64
21-12-2024, 19:32
Może to impreza rozbierana ?, kto tam wie jakie krecik ma zamiłowania

incosgnitos
21-12-2024, 20:51
jak tam... startujemy nowe czy się cykamy?

crusiek
21-12-2024, 21:20
Po burzliwej naradzie, pełnej zwrotów akcji doszliśmy do wniosku, że zrobimy przerwę świąteczną, tym bardziej, że liczba prac nie napawa optymizmem.

RAWek jest i konwencja zdjęcia również wybrana.
Nowa zabawa pojawi się zatem po nowym roku, jak tylko OjTamy oraz kreciki wrócą z wakacji i plenerów na Bali.

incosgnitos
21-12-2024, 21:27
No kurcze, szkoda...
można było wersję TURBO zapodać... 1 dzień na przygotowanie i zakończenie na nowy rok ;)

w sumie to zdrowych wesołych i najlepszego w nowym roku ;)

OjTam
21-12-2024, 21:35
jak tylko OjTamy oraz kreciki wrócą (..)plenerów na Bali.

Ej, gałganku, miałeś nie mówić. :lol:

crusiek
21-12-2024, 21:36
Zawsze można coś obrobić w międzyczasie, np d*pe nielubianemu znajomemu.

---
Racja, sorki OjTam, sponsorem dzisiejszego przecieku jest literka B.

OjTam
21-12-2024, 21:40
B... jak bimber? :mrgreen:

crusiek
21-12-2024, 21:41
Teraz to Ty pocieknąłeś xD

OjTam
21-12-2024, 21:42
Upsss... Peszełek.

bogdi64
21-12-2024, 21:52
Krecikowi też się należy

84769

paparapa
23-12-2024, 10:28
(uciekł mi gdzies cytat z postem @paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525))

Dziękuję,
nie upieram się że moja obróbka jest idealna. Jestem samoukiem i cenię sobie krytyczne, kulturalnie podane opinie.
Sporo z Was tutaj pewnie pamięta że nie tak dawno zacząłem tu cokolwiek swojego wrzucać, chociaż konto mam bardzo długo.

Z ciekawości przejżałem jeszcze raz oryginał i Twoje zdjęcie i rozumiem o co Ci chodzi.
Dziękuję za wskazówkę.

Ale Ty tą wskazówkę podałeś.

Być może masz rację że zbyt dużo wymagam ale myślę że taki jest sens tej zabawy.
Jak ktoś pisze że coś jest do bani albo że inni się nie znają to niech napisze dlaczego?
Tak utrzymamy merytorykę dyskusji.

...albo pójdziemy w inną stronę, np. jak w kultowej historii o małpach zamkniętych w pokoju z zimnym prysznicem (Malpy (https://michalpasterski.pl/2012/11/malpy-drabina-i-banany/))

Jeszcze raz dziękuję za Twój komentarz.

Proszę bardzo. :)

Nie ma czegoś takiego jak idealna obróbka. RAWy dają możliwość kreowania własnej wizji.
Ze swojego doświadczenia wiem, że trzeba mocno czytać nad tym aby nie przeholować... :)
Jakoś to łatwo wychodzi.

A skoro kierownik będzie najbliższe dwa tygodnie na Bani to masz czas na odpoczynek i zawarcie szeregów.

Dex
23-12-2024, 18:38
Nowa zabawa pojawi się zatem po nowym roku, jak tylko OjTamy oraz kreciki wrócą z wakacji i plenerów na Bali.

Pocztówke wyślijcie;) a i jakąś ładną panią balijkę też możecie przywieźć ;) albo chociaż beczke rumu :mrgreen:

Dex
25-12-2024, 01:53
Cisza... wiadomo... rumu nie oddadzą...

crusiek
31-12-2024, 23:34
Ten rok dla jednych był lepszy, dla innych z pewnością gorszy.

Dla mnie ten rok był udany, pomimo zaistnienia pewnych przeciwności.

Życzyłbym Wam, aby nadchodzący, 2025 rok był dla Was spełnieniem marzeń, spełnieniem dążeń do obranych celów, a ewentualne niepowodzenia okazją do przekucia tej nauki w przyszłe sukcesy. To wszystko oczywiście w zdrowiu.
Pozdrawiam, kierownik :)

crusiek
07-01-2025, 23:42
Zapraszam do nowej nowej zabawy (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319201-Zabawa-w-RAWki-1-2025) :)