Zobacz pełną wersję : Problem z zarządzaniem barwą
Hell-o!
Mam taki problem:
- mam monitor AOC U3277 - z gamutem P3
- w Windowsie wgrany profil kolorów monitora
- zdjęcia obrabiam w Lightroom, exportuję z profilem kolorów sRGB
- wysyłam zdjęcia do drukarni nPhoto - mam od nich profil drukarki i papieru
No i kolory na wydruku odbiegają od tych na ekranie.
Wg instrukcji nPhoto powinien sobie zrobić Soft Proof w LR z profilem od drukarni.
Gdy to robię to nadal wydruk odbiega od tego co na ekranie.
Ale gdy przestawię monitor w tryb sRGB, to wtedy praktycznie mam na ekranie to, co na wydruku.
No i tego nie rozumiem:
- dlatego soft proof nie jest w stanie tego pokazać, gdy monitor pracuje w przestrzeni P3?
- dlaczego pliki wyeksportowane do sRGB wyglądają inaczej gdy monitor pracuje w P3 inaczej gdy pracuje w sRGB? Używam przeglądarki FastStone, która obsługuje zarządzanie kolorem.
Sent from my SM-S901W using Tapatalk
Chodzi o ten monitor: https://aoc.com/uk/products/monitors/u3277pwqu/specification ?
Bo w specyfikacji producent podaje tylko obsługę sRGB i nic nie wspomina o P3.
Tak, to ten. TomHardware twierdzi, że jest natywna obsługa DCI-P3: https://www.tomshardware.com/reviews/aoc-u3277pwqu-uhd-professional-monitor,5228.html
No chyba jednak producent wie lepiej co jego sprzęt obsługuje niż jakaś strona z recenzjami....
cybulski
15-12-2024, 18:36
W specyfikacji nie ma o tym słowa,ba, nie ma nawet słowa że pokrywa sRGB, o tym tylko na stronie info.
Internet przyjmie wszystko.
Tak, to ten. TomHardware twierdzi, że jest natywna obsługa DCI-P3: https://www.tomshardware.com/reviews/aoc-u3277pwqu-uhd-professional-monitor,5228.html
No niestety, internet jest pełen bzdur. Nie wiem skąd TH ma informacje że ten monitor obsługuje DCI-P3, dla mnie wiarygodna jest tylko oficjalna specyfikacja i raczej nie zdarza się aby producent zapomniał się pochwalić że jego produkt spełnia jakieś standardy :-)
Do tego wydaje mi się że zuber źle zrozumiał co tam jest napisane, bo z tego co ja widzę, czyli:"It even includes a calibration data sheet, but surprisingly, the certification only covers the sRGB standard" profil ICE dostarczony do tego monitora to profil do sRGB właśnie.
Jest to monitor wide gamut i profil to na pewno nie sRGB.
Ale nie jest to tematem pytania.
cybulski
15-12-2024, 22:10
https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC/page21#post4316714
Widzisz napis i literę w tym kwadracie? Jeśli przeglądarka nie wyświetla to zapisz jpg i zobacz w faststone.
jesli widzisz to prawdopodobnie jest P3.
Hmmm.... producent twierdzi inaczej. Jedyny tryb dostępny w ustawieniach koloru to sRGB.
Strona 26 w instrukcji obsługi.
84532
OK, przepraszam, już odpowiadam na temat:
- dlatego soft proof nie jest w stanie tego pokazać, gdy monitor pracuje w przestrzeni P3?
- dlaczego pliki wyeksportowane do sRGB wyglądają inaczej gdy monitor pracuje w P3 inaczej gdy pracuje w sRGB? Używam przeglądarki FastStone, która obsługuje zarządzanie kolorem.
1. Nie jest w stanie, bo monitor zwyczajnie nie obsługuje P3.
2. Tak samo jak wyżej. Na jakiej podstawie twierdzisz że monitor pracuje w przestrzeni P3? Bo sobie jakiś profil zainstalowałeś? To samo z siebie nie wystarczy, monitory pozwalające na wybór przestrzeni mają odpowiednie opcje w menu monitora do tego celu.
Zobacz poniżej. Masz u siebie w menu monitora możliwość wybrania przestrzeni innej niż sRGB?
84536
Tak, mogę wybrać inną niż sRGB.
cybulski
15-12-2024, 22:45
a co widzisz w kwadracie ?
cybulski
15-12-2024, 22:51
Ok. Więc jeśli zmienisz na sRGB to powinny zniknąć. A kolor zostaje kwadratu ten sam czy inny?
jak zmienię na sRGB, to nadal widzę, ale kolor kwadratu jest dużo mniej nasycony
Widzisz napis i literę w tym kwadracie?
jak zmienię na sRGB, to nadal widzę, ale kolor kwadratu jest dużo mniej nasycony
Ale jaką konkretnie literę i napis widzisz w kwadracie?
ale żeby było śmieszniej, widzę tylko w firefoxie. Jak ten obrazek otworzę w FastStone, to w ogóle nie widzę nic w kwadracie.
Ale jak w FastStone wyłączę Color Management - to wtedy widzę.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ale jaką konkretnie literę i napis widzisz w kwadracie?
"
widać z
W
"
To chyba masz coś namieszane w ustawieniach systemu. Niekoniecznie z Twojej winy, Windows nie słynie z dobrego zarządzania kolorem niestety.
U mnie nawet jak włacze w monitorze profil sRGB i to i tak widzę te litery w kwadratach (w Chrome, bo tego używam), chociaż podobno nie powinienem.
To nie jest jakiś super wymierny test.
Ale zastanawia mnie co innego: dlaczego nie wyślesz do labu zdjęć w formacie sRGB? W sumie większość znanych mi labów przyjmuje do obróbki tylko takie pliki.
Ale zastanawia mnie co innego: dlaczego nie wyślesz do labu zdjęć w formacie sRGB? W sumie większość znanych mi labów przyjmuje do obróbki tylko takie pliki.Pewnie się naczytał, że jak nie ma P3 to jego zdjęcia się do niczego nie nadają:-D
No wlasnie wysylam w formacie sRGB.
Ale nie rozumiem wlasnie dlaczego plik zapisany w sRGB wygląda inaczej w zależności o tego jak ustawię monitor - bo sam plik nie wychodzi poza przestrzeń sRBG - to powinien wyglądać tak samo, niezależnie czy monitor jest w P3 czy w sRGB.
Żeby było jeszcze śmieszniej - jak drukuję z photoshopa na swojej drukarce, to mam monitor ustawiony na P3 i kolory z drukarki mocno się zgadzają z tymi z monitora. Ale jak przestawię monitor na sRGB to już nie mocno rozjeżdząją - ale za to zgadzają się z tymi z labu.
No i tego nie rozumiem :)
Ale nie rozumiem wlasnie dlaczego plik zapisany w sRGB wygląda inaczej w zależności o tego jak ustawię monitor - bo sam plik nie wychodzi poza przestrzeń sRBG - to powinien wyglądać tak samo, niezależnie czy monitor jest w P3 czy w sRGB.
Absolutnie nie. Tak nie jest. To że przestrzeń sRGB zawiera się w P3 to nie znaczy że zdjęcie w formacie sRGB samo z siebie poprawnie wyświetli się na monitorze w trybie P3.
To nie jest tak że kolor w sRGB odpowiada kolorowi w P3 jeden do jednego a P3 a jedyna różnica polega na tym że P3 ma więcej kolorów. System musi dokonać konwersji z sRGB do P3, i do tego potrzebny mu prawidłowy profil koloru. Na tym właśnie polega zarządzanie barwą.
Z mojego doświadczenia w Windows najlepiej pracować na dobrze skalibrowanym monitorze w trybie sRGB z profilem sRGB właśnie. Wtedy wszystko śmiga jak należy.
Żeby było jeszcze śmieszniej - jak drukuję z photoshopa na swojej drukarce, to mam monitor ustawiony na P3 i kolory z drukarki mocno się zgadzają z tymi z monitora. Ale jak przestawię monitor na sRGB to już nie mocno rozjeżdząją - ale za to zgadzają się z tymi z labu.
Bo PS obsługuje kolor bezpośrednio z pominięciem systemu, jest że tak powiem "mądrzejszy" od tym względem od Windowsa. To normalne, każdy tak ma.
No i tego nie rozumiem:
Profil wgrałeś po prostu ze strony bez kalibracji i profilowania monitora kolorymetrem? Jeżeli tak, to pewnie tu leży problem.
Bo zapięty w Windowsie profil nie wie, w jakiej przestrzeni pracuje monitor. Jeżeli profil został zmierzony na natywnej przestrzeni monitora i ta przestrzeń jest wyświetlana, wszystko będzie ok. Jeżeli zmienisz gamut fizycznie, to mapowanie z P3 na sRGB będzie teraz względnie takie samo z sRGB na niższą przestrzeń. Musiałbyś mieć osobne profile (zmierzone, nie pobrane ze strony) do każdego z gamutów, w którym może wyświetlać monitor.
Chodzi o ten monitor: https://aoc.com/uk/products/monitors/u3277pwqu/specification ?
Bo w specyfikacji producent podaje tylko obsługę sRGB i nic nie wspomina o P3.
Producent podaje, że jest monitor jest w stanie wyświetlić 100% sRGB, a to nie implikuje, w jakiej przestrzeni pracuje natywnie - równie dobrze może kryć 100% aRGB i 100% P3. Tom's Hardware raczej można ufać i z pomiarów tam wynika, że jest blisko P3.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC/page21#post4316714
Widzisz napis i literę w tym kwadracie? Jeśli przeglądarka nie wyświetla to zapisz jpg i zobacz w faststone.
jesli widzisz to prawdopodobnie jest P3.
Nie ma znaczenia, jak zapnie zły profil to nawet mając moniotor wyświetlający 30% sRGB, kwadraty będą się różniły odcieniem.
To chyba masz coś namieszane w ustawieniach systemu. Niekoniecznie z Twojej winy, Windows nie słynie z dobrego zarządzania kolorem niestety.
U mnie nawet jak włacze w monitorze profil sRGB i to i tak widzę te litery w kwadratach (w Chrome, bo tego używam), chociaż podobno nie powinienem.
To nie jest jakiś super wymierny test.
J/W, jeżeli zapniesz zapniesz profil od REC2020 na monitor sRGB, to kwadraty będą wydatnie różne, niezależnie od rzeczywistej przestrzeni monitora.
J/W - jeżeli masz cały czas zapięty profil P3 i zmieniasz ustawienia monitora, to system tego nie wie - cały czas myśli, że współrzędne chromatyczne wyświetlane na monitorze mają współrzędne chromatyczne odpowiednie dla P3, podczas gdy w rzeczywistości mają współrzędne chromatyczne sRGB (lub zbliżone, bo preset sRGB w monitorach rzadko kiedy idealnie trafia).
No i kończąc - jeżeli masz tylko profil ze strony producenta, to jest to na 99% tylko zapis współrzędnych chromatycznych natywnej przestrzeni monitora nie uwzględniający żadnych błędów skali szarości czy liniowości. Równie dobrze możesz sobie taki syntetyczny profil stworzyć za pomocą danych EDID. Dodatkowo takie profile często nawet nie odpowiadają rzeczywistym parametrom matrycy, bo producenci wrzucają tam domyślne P3 i heja. Jeżeli chcesz naprawdę zrobić to dobrze, to potrzebujesz kolorymetr, wysterowanie chociaż skali szarości i stworzyć profil na podstawie rzeczywistej odpowiedzi monitora.
Producent podaje, że jest monitor jest w stanie wyświetlić 100% sRGB, a to nie implikuje, w jakiej przestrzeni pracuje natywnie - równie dobrze może kryć 100% aRGB i 100% P3. Tom's Hardware raczej można ufać i z pomiarów tam wynika, że jest blisko P3.
Implikuje jak najbardziej. Powiedz mi jaki ma sens aby producent oferował świetny monitor za małe pieniądze i zaniżał jego specyfikacje? Znaczy nie chce go sprzedawać czy jak?
No i co to jest "blisko P3"? Przeważnie producenci chwalą się już jeżeli ich produkt pokrywa 90% P3 i trąbią o tym w materiałach reklamowych na prawo i lewo, chyba jest jakiś powód dla którego AOC tego nie robi.
Bo zapięty w Windowsie profil nie wie, w jakiej przestrzeni pracuje monitor. Jeżeli profil został zmierzony na natywnej przestrzeni monitora i ta przestrzeń jest wyświetlana, wszystko będzie ok. Jeżeli zmienisz gamut fizycznie, to mapowanie z P3 na sRGB będzie teraz względnie takie samo z sRGB na niższą przestrzeń. Musiałbyś mieć osobne profile (zmierzone, nie pobrane ze strony) do każdego z gamutów, w którym może wyświetlać monitor.
Niekoniecznie. Co lepsze monitory z dobrym zarządzaniem kolorem jak najbardziej komunikują się w Windowsem (lub innym OS) w sprawie ustawień monitora vs. profilu ICC, więc Windows jak najbardziej wie w jakiej przestrzeni pracuje taki monitor.
Oczywiście aby tak było trzeba monitor podłączyć do komputera przez USB dodatkowo do DP / HDMI, albo bezpośrednio przez Thunderbolt jak robiłem w Mac'u.
W NEC'u chociażby mam oprogramowanie NEC MultiProfiler, które to oprogramowanie robi dokładnie to o czym piszesz że się nie da. Zmiana profilu monitora z automatu pociąga za sobą zmianę ustawień w Windows (i odwrotnie). Wszystko pobierane ze sprzętowego LUT zapisanego w monitorze po kalibracji.
W tym przypadku oczywiście nie ma mowych o takich bajerach.
J/W, jeżeli zapniesz zapniesz profil od REC2020 na monitor sRGB, to kwadraty będą wydatnie różne, niezależnie od rzeczywistej przestrzeni monitora.
Kimże jesteś, uczony wędrowcze? Dzięki za napisanie oczywistej rzeczy :-)
Profil wgrałeś po prostu ze strony bez kalibracji i profilowania monitora kolorymetrem? Jeżeli tak, to pewnie tu leży problem.
Nie ma znaczenia, jak zapnie zły profil to nawet mając moniotor wyświetlający 30% sRGB, kwadraty będą się różniły odcieniem.
J/W - jeżeli masz cały czas zapięty profil P3 i zmieniasz ustawienia monitora, to system tego nie wie - cały czas myśli, że współrzędne chromatyczne wyświetlane na monitorze mają współrzędne chromatyczne odpowiednie dla P3, podczas gdy w rzeczywistości mają współrzędne chromatyczne sRGB (lub zbliżone, bo preset sRGB w monitorach rzadko kiedy idealnie trafia).
No i kończąc - jeżeli masz tylko profil ze strony producenta, to jest to na 99% tylko zapis współrzędnych chromatycznych natywnej przestrzeni monitora nie uwzględniający żadnych błędów skali szarości czy liniowości. Równie dobrze możesz sobie taki syntetyczny profil stworzyć za pomocą danych EDID. Dodatkowo takie profile często nawet nie odpowiadają rzeczywistym parametrom matrycy, bo producenci wrzucają tam domyślne P3 i heja. Jeżeli chcesz naprawdę zrobić to dobrze, to potrzebujesz kolorymetr, wysterowanie chociaż skali szarości i stworzyć profil na podstawie rzeczywistej odpowiedzi monitora.
dziękuję za wyjaśnienie
Implikuje jak najbardziej. Powiedz mi jaki ma sens aby producent oferował świetny monitor za małe pieniądze i zaniżał jego specyfikacje? Znaczy nie chce go sprzedawać czy jak?
Ten monitor ma już prawie 10 lat, równie dobrze mogło być po drodze kilka aktualizacji bazy i gdzieś się ta wartość zaplątała. Raczej już dawno go nie sprzedają, więc maja w nosie, czy opis na stronie jest poprawny ;)
No i co to jest "blisko P3"? Przeważnie producenci chwalą się już jeżeli ich produkt pokrywa 90% P3 i trąbią o tym w materiałach reklamowych na prawo i lewo, chyba jest jakiś powód dla którego AOC tego nie robi.
Strona 4 testu: sRGB gamut volume is almost perfect at 99.24%. The Philips may be on top, but its bonus color means you’ll need a custom profile for critical proofing work. When compared to the Adobe RGB standard, it only comes up to 85.95%, but that isn’t really relevant here. It’s more important to note that the AOC meets 94.56% of the DCI-P3 standard.
Jak dla mnie 95% to blisko P3 ;)
Niekoniecznie. Co lepsze monitory z dobrym zarządzaniem kolorem jak najbardziej komunikują się w Windowsem (lub innym OS) w sprawie ustawień monitora vs. profilu ICC, więc Windows jak najbardziej wie w jakiej przestrzeni pracuje taki monitor.
Oczywiście aby tak było trzeba monitor podłączyć do komputera przez USB dodatkowo do DP / HDMI, albo bezpośrednio przez Thunderbolt jak robiłem w Mac'u.
W NEC'u chociażby mam oprogramowanie NEC MultiProfiler, które to oprogramowanie robi dokładnie to o czym piszesz że się nie da. Zmiana profilu monitora z automatu pociąga za sobą zmianę ustawień w Windows (i odwrotnie). Wszystko pobierane ze sprzętowego LUT zapisanego w monitorze po kalibracji.
W tym przypadku oczywiście nie ma mowych o takich bajerach.
Cytując Twoje słowa - Kimże jesteś, uczony wędrowcze? Dzięki za napisanie oczywistej rzeczy :mrgreen: Pisałem w kontekście tego AOC, tak jak mówisz bardziej zaawansowane monitory mają możliwość poinformowania systemu o zmianie gamutu.
cybulski
16-12-2024, 08:12
Pluszczyk o tym pisał że te tanie monitory mimo że niby mają gamut (jakiś) , nie wyświetlają często jak należy, bo i jeszcze ten HDR który miesza.
https://thomasvoland.com/blog/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/
cybulski
16-12-2024, 09:35
Ok to skoro już wiemy, że monitor wyświetla szerzej niż sRGB to teraz co mówi nPhoto.
84554
Dalej można wnikać w profile https://nphoto.com/pl/aktualnosci/profil-kolorystyczny-do-czego-sluzy-i-jak-z-niego-korzystac
ale profile mają służyć tylko do podglądu jak to ewentualnie będzie wyglądać po wydruku a nie po to aby do nich wysyłać zdjęcia z tym profilem. Oni chcą profil sRGB.
84555
Oni w linku podają hjak ustawić t w PS aby symulacja kolorów była pod wydruk.
Ja mam tak ogólnie Edit/Color Settings i VIew/Proof Setup/Custom
84558
84556
Ktoś kto profesjonalnie robi retusz i drukuje dużo mi to pokazywał ale też mówił że to nigdy nie będzie tak super to samo na wydruku. Nawet jak wgrasz profile maszyny drukującej, co jest tylko do symulacji wydruku na podglądzie a nie jako working space.
W sumie ilu praktyków tyle będzie opinii jak to poustawiać jak zauważyłem.
A i nie wiem jak to tam trzeba w LR ustawiać, w LR to faktycznie i w widnows, chyba lepiej sobie darować i ustawić po prostu sRGB.
Oczywiście, ktoś kto ma większe doświadczenie w tym, powie co innego ale najlepiej złapać jakiegoś praktyka który ma to obczajone praktycznie od lat i wie co działa a co nie.
I teraz jak chcesz sobie popatrzeć jak na wydruku będzue to zmienia się w proof tylko device to simulate.
Ten ktoś powiedział, że do symulacji na różnych maszynach najlepiej działa ten prolil cmykowy Froga co ma na wyższym screenie.
cybulski
16-12-2024, 10:38
Tak czy inaczej, różne hocki klocki z zarządzaniem barwą w Windows mnie zmęczyły jakiś czas temu. Teraz przynajmniej, mam nadzieję, jeden problem z głowy w Macu. Nie mówię że Mac to ideał ale do foto z kolorem no ułatwia zabawę.
paparapa
16-12-2024, 20:05
Tak czy inaczej, różne hocki klocki z zarządzaniem barwą w Windows mnie zmęczyły jakiś czas temu. Teraz przynajmniej, mam nadzieję, jeden problem z głowy w Macu. Nie mówię że Mac to ideał ale do foto z kolorem no ułatwia zabawę.
Drukowałem jedno zdjęcie w trzech aplikacjach. Oczywiście w windzie. Wszystkie miały inne kolory.:-?
No i próbuje wysiąść z tego szalonego "koszmarka" .
Zobaczę czy to nie jest para w gwizdek.... :mrgreen: