Zobacz pełną wersję : Nikon d7200 + sigma 18-35
Piotr6230
05-12-2024, 19:47
Witam. Może ktoś poradzi dlaczego zdjecia są bardzo jasne a nawet przepalone .Nikon d7200 do tej pory używałem obiektywu Nikon 18-105 wszystkie zdjęcia w trybie automatycznym wychodziły ok. Dokupiłem obiektyw Sigma 18-35 i tu zaczął się problem w trybie automatycznym . Zdjęcia w trybie manualnym są super natomiast aparat w trybie automatycznym bardzo rozjaśnia zdjęcia a nawet przepala.
Witam. Może ktoś poradzi dlaczego zdjecia są bardzo jasne a nawet przepalone .Nikon d7200 do tej pory używałem obiektywu Nikon 18-105 wszystkie zdjęcia w trybie automatycznym wychodziły ok. Dokupiłem obiektyw Sigma 18-35 i tu zaczął się problem w trybie automatycznym . Zdjęcia w trybie manualnym są super natomiast aparat w trybie automatycznym bardzo rozjaśnia zdjęcia a nawet przepala.
Tylko z tą Sigmą wychodzą przepalone zdjęcia?
Piotr6230
05-12-2024, 19:55
Tak z obiektywem 18-105 jest ok. Aparat powinien sobie chyba w trybie autoatu dopasować ustawienia by zdjecia wychodziły w miarę dobrze też z Sigma 18-35
Tak z obiektywem 18-105 jest ok. Aparat powinien sobie chyba w trybie autoatu dopasować ustawienia by zdjecia wychodziły w miarę dobrze też z Sigma 18-35
Zobacz jak chodzi przysłona oraz czy nie ma problemu z popychaczem przysłony. W pełni otwarty też prześwietla?
Piotr6230
05-12-2024, 20:31
Tak chyba tu jest problem, sprawdziłem wszystkie inne obiektywy i popychacze przysłony powracają do miejsca zerowego Natomiast w mojej sigmie zatrzymuje się w połowie.
Kiedy kupiłeś ten obiektyw? Nowy czy używany?
Piotr6230
05-12-2024, 20:47
Kupiłem z niemieckiego ogloszenia .
Kupiłem z niemieckiego ogloszenia .
Masz zdjęcia z ogłoszenia? Widać w jakiej pozycji jest popychacz?
W sumie w transporcie raczej niemożliwe, aby się uszkodził, bo przecież dekielek go zasłania.
Piotr6230
05-12-2024, 21:02
Tak mam zdjęcia i chyba rzeczywiście popychacz nie wrócił do końca. Nie zwróciłem na to uwagi . Nie miałem pojęcia że może być taka wada . Zastanawiam się jaki koszt takiej naprawy i czy się opłaca.
Tak mam zdjęcia i chyba rzeczywiście popychacz nie wrócił do końca. Nie zwróciłem na to uwagi . Nie miałem pojęcia że może być taka wada . Zastanawiam się jaki koszt takiej naprawy i czy się opłaca.
Ja nie wiem ile taka przyjemność może kosztować, ale polecam TOP67 i Studio5s
Piotr6230
05-12-2024, 21:09
Ok dziękuję.
lukasz_kk
08-12-2024, 10:46
Nie lepiej zwrócić niż naprawiać? Zwłaszcza jeśli sprzedający nic o tym nie wspomniał, a masz dowód w postaci jego zdjęć obiektywu ujawniających wadę.
Opisywałem problem na forum, ale nikt mi nie wierzy. Chodzi o to, ze pomiar światła przez wizjer lustrzanki jest pomiarem światła odbitego i jest skalibrowany na 18% szarości. Ten sposób pomiaru nie uwzględnia niestety spadku przepuszczalności światła obiektywu. Podpinając jasną Sigmę 18-35 z pewnością ten spadek jest niższy niż w 18-105. Wniosek jest taki, ze musisz ustalić o jaką wartość i o tę wartość zastosować korektę ujemną. DxO podaje 0,5ev, ale jest to wartość uśredniona dla chyba kilku ogniskowych. Obstawiam, ze jak przyjmiesz -2/3ev to będzie dobrze dla każdej, bo ten zakres mieści się najczęściej w 1/3ev dla pozycji UWA vs Tele. Dokładny pomiar i wartości dla różnych ogniskowych oraz przysłon, to niestety tylko za pomocą programu Rawdigger.
Drugi problem który już ci podpowiedziano, to niestety źle działający popychacz przysłony i tu już tylko serwis ci może pomóc. Przyczyna? Nawet uderzenie. Jak wyślesz do serwisu, to przy okazji poproś o sprawdzenie innych błędów optycznych np. braku osiowości czy potrzebę kalibracji, bo to najczęstsze błędy powstałe po uderzeniu obiektywem. Oczywiście mogła pęknąć lub odhaczyć się sprężynka popychacza.
Opisywałem problem na forum, ale nikt mi nie wierzy. Chodzi o to, ze pomiar światła przez wizjer lustrzanki jest pomiarem światła odbitego i jest skalibrowany na 18% szarości. Ten sposób pomiaru nie uwzględnia niestety spadku przepuszczalności światła obiektywu.
Bzdura. Taki pomiar to miał Zenit E. Każdy pomiar TTL uwzględnia transmisję obiektywu, bo odbywa się właśnie przez niego.
Michaelius
11-12-2024, 12:20
Mam tą sigmę jak mi padło 16-85 to przez jakiś czas była podstawowym obiektywem w D5100/D7200 i spokojnie wszystko dobrze działało z pomiarem.
Jak w ogłoszeniu nie było napisane, że sprzedają uszkodzoną to śmiało uderzaj do sprzedawcy żeby zrobić zwrot albo niech chociaż koszt naprawy pokryje.