PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór głowic kulowej do statytu.

raddeli
05-12-2024, 16:13
W tej chwili mam statyw Slik 330DX. Chciałbym wymienić głowicę na kulową. Wpadły mi w oko następujące modele:

Benro VX20 + PU50X - https://www.cyfrowe.pl/glowica-benro-vx20-i-pu50x-p.html
Slik BPH-635AS - https://www.cyfrowe.pl/glowica-slik-pbh-635as-p.html
Manfrotto MH494-BH - https://www.cyfrowe.pl/glowica-manfrotto-mh494-bh-kulowa-p.html

Co sądzicie o tych modelach? Który warto wybrać, a może jeszcze coś innego w podobnych pieniądzach? Co ma utrzymać ta głowica? D500 + S70-200 a może i coś większego w przyszłości.

akustyk
05-12-2024, 16:44
Co ma utrzymać ta głowica? D500 + S70-200 a może i coś większego w przyszłości.

nie mam doswiadczenia ze Slikiem, nie wypowiem sie. pomiedzy Benro a Manfrotto zawsze wybieram Benro, ale to glownie dlatego ze Manfrotto to technologiczny skansen a trwalosc produktow jest na samym dnie ich priorytetow

stabilnoscia nie ma sie co przejmowac, jesli ten zestaw zapniesz przez obejme statywowa obiektywu. jesli bedzie dobrze zbalansowany to na byle glowicy sie spokojnie utrzyma. mam w podroznym statywie glowice Sirui E-10 i na to wrzucam 5D4 + 70-200/4 i nie ma najmniejszych problemow ze stabilnoscia.

w zasadzie to bedac przy tym - mam od ponad 10 lat rozne nogi i glowice Sirui i to cholerstwo jest bardzo fajnie zaprojektowane i do tego niezniszczalne. w kategorii cenowej ktora ogladasz jest m.in. ich E-20, to powinno spokojnie pociagnac Sigme 70-200/2.8 (na obejmie statywowej!). Sirui moge z czystym sumieniem polecic, to trzeba latami meczyc, zeby miec szanse zajezdzic

raddeli
05-12-2024, 16:58
OK. Dziękuję za odpowiedź i radę.

Kojocisko
05-12-2024, 21:26
Benro. Manfotto nie ma arca swiss

raddeli
05-12-2024, 21:34
Dziękuję - decyzja w takim razie jest już podjęta. Będzie Benro.

Schwefel
05-12-2024, 23:31
mam od ponad 10 lat rozne nogi i glowice Sirui i to cholerstwo jest bardzo fajnie zaprojektowane i do tego niezniszczalne.
To ciekawe, bo mam ten "nietrwały skansen technologiczny" też z 10 lat i jakoś nie chce się zepsuć i też jest fajnie zaprojektowany dla tych co nie lubią rozkręcanych nóg.

akustyk
06-12-2024, 09:52
Benro. Manfotto nie ma arca swiss
jesli sie nie myle, to niektore nowe glowice MF maja podwojne mocowania. klasyczna plytke MF i Arca.

To ciekawe, bo mam ten "nietrwały skansen technologiczny" też z 10 lat i jakoś nie chce się zepsuć i też jest fajnie zaprojektowany dla tych co nie lubią rozkręcanych nóg.
ale nogi czy glowice?

falistyeternit
22-03-2025, 20:52
Wiem, że dawno nieaktualne, ale dlaczego jest taki problem z wyborem głowicy z powodu systemu szybkozłączek? W mojej kuli była okrągła płytka ze standardowym gwintem statywowym, przykręciłem sobie adapter płytek jaki miałem (a potem taki, jaki chciałem). Chyba, że standardem jest adapter przyspawany na stałe?
Inna sprawa: cały czas tylko Frotka, Benro i Sirui: są np. jeszcze głowice kulowe FLM- mało znany producent, ale ich ex-monsterball (58 mm) nie zmieniał pozycji przy blokowaniu...

chemik74
23-03-2025, 22:25
Inna sprawa: cały czas tylko Frotka, Benro i Sirui: są np. jeszcze głowice kulowe FLM- mało znany producent, ale ich ex-monsterball (58 mm) nie zmieniał pozycji przy blokowaniu...

Są, tyle że u nas trudno, lub wręcz niedostępne, co rodzi problem z ewentualną naprawą lub reklamacją.

pysson
25-03-2025, 11:31
dlaczego jest taki problem z wyborem głowicy z powodu systemu szybkozłączek?

L-bracket, stopka statywowa obiektywu to najczęstsze powody używania Arca Swiss.