PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zaktualizować FTZ

leo55
02-12-2024, 21:23
Mam problem . Dziś odebrałem nowego Z 6II. I cisza stres i zero radości. Pobrałem aktualizację odnośnie FTZ . Mam ją na karcie . Co zrobić aby aparat ją wczytał . Na tą chwilę nic nie mogę zrobić bo stale tylko mi wyświetla " FTZ mount adapter version not......... . Co robię nie tak . Mam tylko obiektywy F oraz adapter FTZ . Jakie ew mam zrobić dalsze kroki . W instrukcji nie znalazłem nic na ten temat
,

Zbyszek
02-12-2024, 21:34
Którą wersję FTZ-a masz?
Którą masz wersję frmware w korpusie?

leo55
02-12-2024, 21:35
Mam starszą wersję FTZ bo nowszej nie chciałem . ta ma podejście pod statyw

leo55
02-12-2024, 21:44
Korpus 1,62 . A gdzie szukać wersji na FTZ??? Jeszcze raz przeszukam meni

Zbyszek
02-12-2024, 21:49
Powinno wyświetlać tam gdzie wersja korpusu.

- - - - kolejny post - - - - - -

Wersja FTZ jest oznaczona kwadracikiem z literkami MA.

Sprawdź jak wyświetla tutaj: https://download.nikonimglib.com/archive3/94ZAU00CnJZK03hV8w985xxzkM56/Z-series_FirmUp_Win_Pl.pdf

leo55
02-12-2024, 21:51
Mam tak C 1,62 niżej MA ---. ---

Zbyszek
02-12-2024, 21:53
No to jest jakiś problem z tym FTZ.
A podpinałeś jakiś obiektyw?

Jacek_Z
02-12-2024, 21:59
https://www.youtube.com/watch?v=WyHOctSxh1g

Akumulator prawie naładowany, karta - format, plik .bin w katalogu głównym, nie w podkalatlogu.
O ile kojarzę to nie ma byc podpięty żaden obiektyw.

leo55
02-12-2024, 22:00
Tak Tamron 24-70 oraz N70-200 i nic

Zbyszek
02-12-2024, 22:06
No to pozostaje dwie opcje.
Pierwsza to znalezienie kogoś z Twoich okolic z podobnym sprzętem i krzyżowe sprawdzenie co jest nie tak, a druga opcja to serwis.

bogdi64
02-12-2024, 22:11
poszukaj kogoś na z Z5 lub inną Z, który "widzi" ten FTZ i na tamtym aparacie zrób aktualizację

kostek-brasil
02-12-2024, 22:19
Rozumiem, że na kartę sformatowaną uprzednio w Twoim aparacie skopiowałeś plik MAFTZ0110.bin wyodrębniony z pliku ze strony Nikona? No i nie powinien on siedzieć w żadnym folderze, o ile masz takowe na swojej karcie pamięci...
Sprawdź wpierw to. ;)
Czasem się tak podobno dzieje, że pomimo prawidłowego postępowania, nie idzie zaktualizować. Wówczas zrób tak, jak radzi bogdi64. Po aktualizacji powinno grać. Powodzenia.

leo55
02-12-2024, 22:27
To mi wyświetla . Jak potwierdzę kasowanie to plik bin mi kasuje na karcie . Co ewentalnie dalej robić aby aparat pobrał swój plik BIN 84288

Cały czas mi wyświetla to samo co trzeba zrobioć aby zmusić aparat do pobrania pliku Bin . Jest on na karcie nie w folderze 84289

Czasem się tak podobno dzieje, że pomimo prawidłowego postępowania, nie idzie zaktualizować. Wówczas zrób tak, jak radzi bogdi64. Po aktualizacji powinno grać. Powodzenia.[/QUOTE]
Nie żartuj bo się załamię . Emocje sięgają zenitu . Z nerwów może coś robię nie tak

kostek-brasil
02-12-2024, 22:29
Spróbuj zaznaczyć może wpierw linię, gdzie masz MA i powinna pojawić się jeszcze opcja "Aktualizuj wersję", bo tak aparat może nie wie co chcesz aktualizować. Chociaż nie wiem, czy to konieczne. W każdym razie powinna być widoczna też opcja "Aktualizuj wersję"

leo55
02-12-2024, 22:32
Nie potrafię na to wejść tylko wchodz84290ę na gotowe enter i nic lub na usuń pliki i wówczas usuwa bin z karty

kostek-brasil
02-12-2024, 22:38
No to tak, jak radził kolega wyżej, spróbuj poszukać kogoś w pobliżu, kto zgodzi się zaktualizować twój adapter na swoim aparacie nikon Z lub pozostaje kontakt z serwisem Nikona.

bogdi64
02-12-2024, 22:41
Ta sytuacja jest opisana na stronach Nikona angielskich, Polska strona milczy, też to już "przerobiłem"

leo55
02-12-2024, 22:48
Nie załamujcie mnie . Jestem w szoku . Będę próbował jeszcze na Karcie jest tylko plik goły BIN . . Nerwy takie że nie wiem co będzie byle tylko aparat nie poleciał za okno

Ta sytuacja jest opisana na stronach Nikona angielskich, Polska strona milczy, też to już "przerobiłem" jeżeli pamiętasz to bardzo proszę o link

kostek-brasil
02-12-2024, 22:51
No, spróbuj. Tylko bez niepotrzebnych emocji. Nie jeden chciałby mieć taki ładny, nowy aparat, a ty go chcesz przez okno... ;)

Ligo
02-12-2024, 22:57
Nerwy takie że nie wiem co będzie byle tylko aparat nie poleciał za okno
Na nerwy ma skuteczną radę. Otóż wyciągnij portfel z kieszeni, odłóż kilka stówek i połóż na boku. To będzie na naprawę w serwisie. A jeśli ta opcja za bardzo się nie uśmiecha, to odpocznij, zrelaksuj się i zacznij wszystko od nowa za godzinę. Albo jutro...;-)

leo55
02-12-2024, 22:58
Jestem załamany . Długo się decydowałem na Z6II Teraz dobra cena i zarazem same problemy . Po jaką cholerę w tym aparacie bluetoof i wifi . Technika z kartą dla mnie 65L już stara.
2. W nowym aparacie to powinno takie sprawy być a nie by się męczyć z problemami .
Nie każdy jest alfą i omegą . Ja po mimo 65L daję rady a co mają powiedzieć młodzi co tylko smartfon?
Czekać prosić i płacić , Fajna metoda . Szlak trafia człowieka po tylu latach w Nikonie

Zbyszek
02-12-2024, 23:02
Ta sytuacja jest opisana na stronach Nikona angielskich, Polska strona milczy, też to już "przerobiłem"

A jak rozwiązałeś ten problem? Możesz opisać dla kolegi?

poste
02-12-2024, 23:02
Ten FTZ to jest nowy, czy używany?

bogdi64
02-12-2024, 23:07
Nie załamujcie mnie . Jestem w szoku . Będę próbował jeszcze na Karcie jest tylko plik goły BIN . . Nerwy takie że nie wiem co będzie byle tylko aparat nie poleciał za okno

jeżeli pamiętasz to bardzo proszę o link

przeszukaj forum, tam wszystko opisane - to samo miałem gdy syn kupił Z6II, zaktualizował u mnie w Z5 i zaczął działać

leo55
02-12-2024, 23:08
Wszystko nowe . Podobno bo ani jedno ani drugie po mimo że z sklepu to kartony były nie zalepione . Lampę mi pokazuje wersję 84291

Zbyszek
02-12-2024, 23:15
Wszystko nowe
To fakt ale aktualizacja powstała zapewne z powodu jakiegoś błędu i możliwe że to był błąd komunikacji z niektórymi korpusami.
Sam bym Ci spróbował pomóc ale do Chorzowa trochę daleko. Poszukaj kogoś w okolicy albo pozostanie serwis.
Możesz też odesłać FTZ-a do sklepu w którym go kupiłeś z prośbą o aktualizację. Może pomogą.

kostek-brasil
02-12-2024, 23:19
Haha, wątpię czy Cię pocieszę, ale też w swoim aparacie wyłączyłem te dodatki ("fifi "itp.), bo póki co nie są mi potrzebne, ale może kiedyś uaktywnię, gdy zajdzie potrzeba, a za smartfonami też nie przepadam. Wypij meliskę i może już lepiej dziś z tym nie walcz, jak radzi Liguś ;)

Trochę mnie dziwi, że w ogóle Ci nie wyświetla żadnej wersji oprogramowania FTZ (MA). U mnie pokazuje wersję 1.00, a aktualna to 1.10, ale nie aktualizowałem, bo i tak wszystkie obiektywy dobrze działają. Nie mam tylko AF w Tamronie 150-600mm G1, no ale o tym, ze tak będzie wiedziałem już przed zakupem FTZ. AF działałby, gdybym miał ten obiektyw w wersji G2.

poste
02-12-2024, 23:28
Ja wolałbym FTZ II. Moim zdaniem ta śruba do mocowania statywu/płytek ma ograniczony sens w praktyce.

kostek-brasil
02-12-2024, 23:38
Większość chyba woli nowszy FTZII, ale są też tacy, którzy wolą FTZ w pierwszej wersji. Mi tam akurat było wszystko jedno - brałem który tańszy. :grin:

PS. leo55 daj znać jutro, czy żyjesz. ;)

Ligo
02-12-2024, 23:41
daj znać jutro, czy żyjesz. ;)
Kostek jest uroczy...:-)

leo55
02-12-2024, 23:45
Gdybym miał Jeszcze stare jakieś obiektywy z poprzedniego wieku to bym mógł się zastanawiać ale wszystkie są z ostatnich 15L . Najwięcej mnie własnie zastanawiają kreski przy FTZ zamiast np: starej wersji . Wychodzi na to że nie do konca widzi FTZ ,
Tak mi się wydaje .
Już napisałem do tego sklepu przez allegro . Ciekawe co mi odpowiedzą jutro .
Ale najgorsze że moja cierpliwość jest na skraju .
Na początek była kawa i jak coś fajny drink .
A tu trza pić z wściekłości na rzeczy martwe
Nie takiego powitania się spodziewałem po Z6II

kostek-brasil
02-12-2024, 23:49
Kostek jest uroczy...:-)

Taa, akurat - uroczy, jak klapa od sr... :D
Dobra, ja już się na dzisiaj zawijam. Spokojnej nocki, zwłaszcza koledze Leosiowi życzę.

Zbyszek
02-12-2024, 23:56
Najwięcej mnie własnie zastanawiają kreski przy FTZ zamiast np: starej wersji . Wychodzi na to że nie do konca widzi FTZ ,
Tak mi się wydaje .
Też tak sądzę. Rozwiązaniem jest aktualizacja tego FTZ ale trzeba to zrobić przy pomocy innego korpusu.

To jest podobna sytuacja jaką mieli niektórzy z kartami CF. Na początku jak się pojawiły korpusy z gniazdami XQD to CF-ek nie obsługiwały.
Dopiero aktualizacja pozwalała na obsługę CF-ek a problem mieli Ci który kupili taki korpus ze starym firmware i karą CF.

Podobnie raz miałem jak kupiłem procesor i płytę główną do komputera która miała BIOS który tego procesora nie obsługiwał. Trzeba było pożyczać inny. :p

Ale najgorsze że moja cierpliwość jest na skraju .
Na początek była kawa i jak coś fajny drink .
A tu trza pić z wściekłości na rzeczy martwe
Nie takiego powitania się spodziewałem po Z6II
Nerwy tu nic nie dadzą. To trzeba na spokojnie.
Wiem łatwo pisać jak się patrzy z boku, ale to nie zmienia faktu że: "Tylko spokój może nas uratować!" ;)

leo55
03-12-2024, 00:05
Rozumiem jeszcze gdyby stare szkła ale są z ostatnich 15L
Oraz to że nic nie wyświetla . Tak jakby nie do konca widział FTZ .
Pisałem już do sklepu na allegro.
Ale to dopiero jutro odpowiedzą chyba
A sobie zrobiłem kawę i drinka bo przecież to sporo godz z ustawieniami i próbami.
A tak wściekłość na rzeczy martwe .
I co zostaje ? Napić się mocniej ???
Dalej nic ani żadnego światełka w tunelu .
szlak trafia , Chyba wszyscy wiedzą o co chodzi
Emocje do zenitu . Słowa niecenzuralne.
Najgorsze że nie wiem w czym problem . Gdzie błąd, wada.
Gdzie szukać rozwiązania bo zwrot adaptera i czekanie na nowy to tydzień zejdzie
Oszaleję do tego czasu84292

poste
03-12-2024, 00:10
Aparat jest nowy, FTZ stary. Albo trzeba podłączyć do starego aparatu i zaktualizować FTZ, albo zamienić na nowszy FTZII.

leo55
03-12-2024, 00:10
Może ktoś się odezwie z Rejonu Katowic i poratuje

bogdi64
03-12-2024, 00:12
Niestety Nikon który kiedyś słyną z wstecznej kompatybilności obecnie brzydko mówiąc (ach lepiej nie przeklinać) - kupujesz nowe, zmieniaj wszystko, przypuszczam, że w TYM przypadku, produkując FTZ nikt jeszcze nie przypuszczał, że będzie FTZ II, bardziej mnie dziwi, że udostępnili aktualizację oprogramowania, a nie zostawili - NIE DA SIĘ
Podejdź do jakiegoś komisu, serwisu lub poszukaj "dobrej duszy" na forum i sprawa zostanie załatwiona w dwie minuty.
Wielkie zdziwienie było mojego syna, gdy po życzył na wyjazd mój FTZ i po powrocie powiedział, że nie działa, gdybym go nie używał z Z5, pewnie też bym się jeszcze bardziej wściekał i odsyłał.

leo55
03-12-2024, 00:16
Aku pełen plik bin na gołej karcie, raz podpięty innym razem nie . I Nic

Jacek_Z
03-12-2024, 00:29
Sorry, to co niżej napisałem w innym wątku i tu przeniosłem. Kolego nie pytaj o to samo w dwóch wątkach.

Od początku. Masz Nikona Z6 II, FTZ ten pierwszy (z gwintem pod spodem). W Z6 II najnowsze oprogramowanie programowe czyli 1.62, tak?
Jak nie to wpierw wgraj te 1.62 https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/517.html
Jakie masz oprogramowanie FTZ (te co ci wyświetla aparat) 1.0? To wtedy wgraj 1.1 https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/360.html
Rozpakowałeś .exe i wgrywasz na karte plik .bin?
Na aparacie zainstalowany FTZ, ale bez obiektywu F.

leo55
03-12-2024, 00:37
Jest sam nie wiem jak. wiele razy format karty i na różne sposoby wgrywanie , Od rozpakowania do przenoszenia . Zasada nr 1 nigdy się nie poddawaj :) Teraz to mocny drink byle nie za dużo bo mogę znów wywołać wilka z lasu 84294

Jacek_Z
03-12-2024, 00:40
Tak Tamron 24-70 oraz N70-200 i nic

Czy masz w trakcie aktualizacji podpięty obiektyw F? Powinieneś aktualizować bez podpiętego obiektywu.

Piszesz o tym samym w dwóch wątkach.
Przeniosłem kilka postów.

leo55
03-12-2024, 00:54
Czy masz w trakcie aktualizacji podpięty obiektyw F? Powinieneś aktualizować bez podpiętego obiektywu.

Piszesz o tym samym w dwóch wątkach.
To w nerwach 2 wątki .
Dzięki tobie się uspokoiłem chyba do zera . Taki reset . A to ważne i pomalutku od nowa
Przeniosłem kilka postów.
W ten sposób wcześniej robiłem też
ale być może że nie po samym formacie karty. nerwy stres
Teraz Na spokojnie powoli . Dobrze że pamiętam czasy dosa i wiersz poleceń. Wystarczyła kropka i nie słuchał
Wpierw aparat bez bateri parę min. format karty . Wgranie na nią bin. Aparat tylko z FTZ . I weszło :)
Ile osób straci cierpliwość ?????? A ile poszło już FTZ czy body o ścianę tego się nie dowiemy

Jacek_Z
03-12-2024, 00:59
Tak Tamron 24-70
Który? Pierwszy czy G2?
Zresztą mi te Tamrony chodziły z FTZ na wersji 1.0, na długo przed wypuszczeniem aktualizacji 1.1.
Wiele aktualizacji można sobie odpuścić. Ba, bywa że aktualizacja "wycina" działanie produktów firm niezależnych (niektóre akumulatory i obiektywy).

Kojocisko
03-12-2024, 00:59
Wielokrotnie aktualizowałem sprzęt w Z. Bez jakichkolwiek kłopotów. Kłopoty w 99,9% to nieuwaga uzytkownika lub niestaranna lektura instrukcji.

Jacek_Z
03-12-2024, 01:01
Sądzę, że pierw próbował mając podpięty obiektyw.

leo55
03-12-2024, 01:19
Wielokrotnie aktualizowałem sprzęt w Z. Bez jakichkolwiek kłopotów. Kłopoty w 99,9% to nieuwaga użytkownika lub niestaranna lektura instrukcji.
Gdzie jest napisania kolejność działań w instrukcji całą przewertowałem.
Z wszystkimi od D70 bez problemu sobie dawałem rady + flesze bezprzewodowe czy programy użytkownika . Może już latka są i nie wszystko wchodzi tak jak należy .
Zawsze sam szukam rozwiązania problemów i nie chodzę na łatwiznę jak spora część młodych .
Ale tu mi może za szybko ciśnienie wzrosło, Bo nie dało się zrobić żadnego kroku do przodu.
Tamron G2 jak i stałki czy N 70-700VRII Sigmy 12-24 nawet jeszcze nie sprawdzałem

Sądzę, że pierw próbował mając podpięty obiektyw.
Masz rację to było na samym początku .
stres i nerwy i zaczęły się błędy.
Bo nie znalazłem w instr kolejności działań w tej sprawie

MstrG
03-12-2024, 08:56
Wszystko jest na stronie Nikona, dokładnie w miejscu pobierania pliku:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/360.html

Ważne

Wszelkie aktualizacje oprogramowania sprzętowego aparatu i adaptera do mocowania należy przeprowadzić przed planowaną aktualizacją oprogramowania sprzętowego obiektywów z mocowaniem F. Przed rozpoczęciem aktualizacji oprogramowania sprzętowego obiektywu z mocowaniem F:

Sprawdź oprogramowanie sprzętowe aparatu i zaktualizuj je do najnowszej wersji, jeśli wersja oprogramowania sprzętowego „C” jest starsza niż 3.10 (Z 7 lub Z 6) lub 2.00 (Z 50). Odłącz adapter do mocowania FTZ przed rozpoczęciem aktualizacji oprogramowania sprzętowego aparatu.
Sprawdź oprogramowanie sprzętowe adaptera do mocowania i zaktualizuj je do najnowszej wersji, jeśli wersja oprogramowania sprzętowego adaptera do mocowania (MA) jest starsza niż 1.10. Odłącz obiektyw z mocowaniem F przed rozpoczęciem aktualizacji oprogramowania sprzętowego adaptera do mocowania.

Użytkownicy aparatów Z 6II i innych aparatów z serii Z wprowadzonych na rynek w listopadzie 2020 r. lub później powinni zainstalować tę aktualizację, jeśli aparat wyświetla komunikat wymagający aktualizacji oprogramowania sprzętowego adaptera do mocowania FTZ.

Aktualizowałem dwa adaptery, w tym jeden na Z6II i nie miałem żadnego problemu. Teraz mam FTZII, bo wydaje mi się wygodniejszy.
Kiedyś bogdi64 też opisywał taki przypadek, że syn nie mógł przeprowadzić aktualizacji. Obstawiam, że pod FTZ również był podpięty obiektyw.

leo55
03-12-2024, 11:06
Czytałem przed i za pierwszym razem tak miałem ale popełniłem błąd w zgrywaniu na kartę BIN i zaczęło się kombinowanie.
Zmiany kart formaty inne wgrywanie itp
I całkowicie mi uciekło że to bardzo ważne by bez obiektywu aktualizować .
Niestety wiek 65L i coś więcej dorzuciły swoje , że popłynąłem i spanikowałem.
Dopiero Jacek którego miałem przyjemność poznać na zlocie koło Bydgoszczy chyba w 2011r
spowodował że zrobiłem u siebie reset . Dzięki Jacku

Reasumując dla innych co pierwszy raz aktualizują FTZ
FTZ aktualizujemy bez obiektywu . I tak powinno być wytłuszczone w instrukcji którą czytałem
Najlepiej karta sformatowana . Bez innych na niej aktualizacji
Ściągamy plik aktualizujący na kompa i rozpakowany plik BIN zgrywamy na kartę
kartę P wkładamy do aparatu
wchodzimy w aparacie z naładowanym aku w ustawienia
aktualizuj wersję. I gotowe .