Zobacz pełną wersję : Lampa Nikon na stopce Sony
Pewnie było już wiele razy, ale zapytam znowu. Czy w A7 III i nowszych nie ma problemu z wyzwalaniem obcych lamp montowanych na stopce? W sensie, czy aparat przenosi sygnał wyzwolenia na styk centralny stopki? Bo o ile pamiętam, nie każdy model Sony to realizował.
U mnie w a7RII i a7IV Lampy do Nikona działają. Mam 3 lampy, jednej używałem jako sterownika i te 2 pozostałe błyskały. Meike i Fottix. Wszystko oczywiście w manualu, na tyle sprawnie, że nie kusiła mnie zamiana na Sony.
Wiesz co, chyba jest problem.
Stopa Sony jest inna niż w innych systemach (multi interface). Trudno mi nawet zgadywać czy da się włożyć obcą lampę. W każdym razie bardzo nieufnie bym to do tego podchodził.
EDIT. Widzę że poste był odważny i przetestował, dobrze wiedzieć.
Ta mała Meike to lepiej działa na Sony niż Nikonie, gdzie miała luz i trzeba było pamiętać o odpowiednim ustawieniu ;)
https://www.dpreview.com/forums/thread/4253634#forum-post-60764240
Wiesz co, chyba jest problem.
Stopa Sony jest inna niż w innych systemach (multi interface).
Sony bardzo kombinowało ze stopkami. Najpierw przejęli system od Minolty, potem seria A z bagnetem MF i stopką bez centralnego styku, wczesne bezlustro R1 już z centralnym, ale wymagającym załączenia, potem był Multi-styk, a dzisiaj to już HGW... Chociaż na A7 II był i mi działał, tylko właśnie nie wiem, jak w nowszych.
U mnie w a7RII i a7IV Lampy do Nikona działają. Mam 3 lampy, jednej używałem jako sterownika i te 2 pozostałe błyskały. Meike i Fottix. Wszystko oczywiście w manualu, na tyle sprawnie, że nie kusiła mnie zamiana na Sony.
Chodziło mi tylko o przekazanie sygnału wyzwolenia na stopkę. Czyli powinno robić.
Dzięki bardzo.