Zobacz pełną wersję : Tematyczne #249- Głosowanie.
Salami Krećlejkum. :mrgreen:
Na temat spiritus:
"Tabu"
zostało zgłoszonych 8 zdjęć, co oznacza 2 (słownie: dwa) głosy. Nie głosować na więcej. Bo nie.
Numer zdjęcia znajduje się NAD nim:
1.
84244
2.
84245
3.
84246
4.
84247
5.
84248
6.
84249
7.
84250
8.
84251
Zapraszam.
Nie głosujemy na siebie.
Tak sobie myślę, temat niewątpliwie ciekawy, acz poważne podejście do niego tak na dobrą sprawę wymaga długiej dokumentacyjnej pracy. Tabu nie jest to, o czym opowiadają i wspierają media (nawet jeśli tylko niektóre). Tabu to gdzieś głębiej skrywane problemy, przemilczane w ciszy, zagubione gdzieś pod płaszczem codzienności.
spiritus
02-12-2024, 00:12
Byłem pewny, że pogrzebie zabawę, tymczasem zostało zgłoszonych 8 prac. Po raz pierwszy miałem problem aby zagłosować tylko na dwie prace, chciałoby się na 5 w tym przypadku.
Już z tego miejsca gratuluję wszystkim podjęcia rękawicy i udziału w wyzwaniu.
Temat miał być prostszy w sumie, jednak w chwili myślenia o problemach życiowych zrodziło mi się coś innego. Czemu ludzie nie mówią o problemach swoich lub czyichś i byłem ciekaw co uważacie za problem jaki generalnie nie powinien być tabu.
Słabo pany. Mówiłem że to nie będzie łatwy temat. W sumie tylko jedno zdjęcie moim zdaniem wpisuje się w tytuł i ogólne postrzeganie spraw przez społeczeństwo. Może dziś to nie jest już takie tabu ale jeszcze kilkanaście lat wstecz było a w PRL-u w zasadzie temat nie istniał.
A wystarczyło pokazać gołą d...ę :)
spiritus
02-12-2024, 14:09
Słabo pany. Mówiłem że to nie będzie łatwy temat. W sumie tylko jedno zdjęcie moim zdaniem wpisuje się w tytuł i ogólne postrzeganie spraw przez społeczeństwo. Może dziś to nie jest już takie tabu ale jeszcze kilkanaście lat wstecz było a w PRL-u w zasadzie temat nie istniał.
A wystarczyło pokazać gołą d...ę :)
A ty coś wysłałeś czy tylko narzekać potrafisz?
Już pisałem że nie wysyłam bo nie mam kolegów gejów do mojej koncepcji zdjęcia. A za kasę też nikt nie chciał :)
spiritus
02-12-2024, 16:21
No to ocenianie kogoś, że podszedł niby "słabo" jest nie na miejscu skoro nawet sam nic nie wymyśliłeś/nie zrealizowałeś
Słabo w sensie zdjęć. Oceniać chyba każdy póki co może czy mu się podoba jakieś zdjęcie czy nie. Większość galerii na tym forum podlega ocenie potencjalnych głosujących czy oglądaczy.
spiritus
02-12-2024, 21:29
Słabo w sensie zdjęć
Jest więcej niż w poprzedniej edycji gdzie temat był mega łatwy
Nagrody panie trzeba rozdawać to będzie się działo. :D
Żonie teraz pokazałem to stwierdziła, że żadnego by nie wybrała. Jeszcze większy krytyk ode mnie hehe.
Bez dwóch zdań - temat jeden z trudniejszych ostatnio i trzeba docenić to ile ludzi podjęło rękawicę.
Poza tym jakby się zastanowić odrobinkę dłużej nad tymi zdjęciami to w każdym jest coś z Tabu. W jednych może trochę mniej oczywiste, w innych trochę bardziej bezpośrednie, ale wszędzie jest.
I to jest fajne w tych forumowych zabawach - że ludziom o różnej wrażliwośći i z różnym spojrzeniem na rzeczywstość stwarzają możliwość rywalizacji w formie zabawy.
Trzeba to docenić.
i nie tylko to...
również Tych którzy to organizują :-)
(nie ma tu żadnej wazeliny :-D)
Cieku:
1/1/1
0
Miejsce I ma więcej głosów, niż II i III razem wzięte.
Eeee... O, szlag... Skąd ja takie wielkie podium wytrzasnę... 😅
spiritus
04-12-2024, 15:02
Juz się nie musisz martwić xD
Wybaczcie, atak SKS. xD
Zaraz klepnę podsumowanie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Podsumujmy.
Miejsce I:
pki1234
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=84248&d=1733083604&thumb=1
Miejsce II:
Jacu
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=84247&d=1733083604&thumb=1
Miejsce III:
bogdi64
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=84245&d=1733083604&thumb=1
oraz
spiritus
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=84250&d=1733083604&thumb=1
Gratulacje.
Jako że kolejna edycja to #250, całą czwórkę proszę o tematy.
powiem tak - moje córki niecierpliwie cczekały na ogłoszenie wyników :-)
a to dlatego że historia tego zdjęcia jest taka:
Na początku myslalem ze temat beznadziejnie trudny i nawet nie spróbuję wziąć udziału.
Potem zacząłem się zastanawiać i googlać jakie mogą być w narodzie polskim tabu. Nic ciekawego nie znalazłem oprócz polityki, religii, seksu itp, ale w jednym z artykułów było zdjęcie z palcem na ustach. I pomyślałem że to jest to.
Młodsza córka – 10 latka – bardzo szybko dała się namówić. Starsza robiła za scenarzystkę i ustawiała siostrę do zdjęcia.
Wiedziałem że zdjęcie musi być czarno białe. Ale prosta konwersja była zbyt banalna. Nie dawała żadnej treści.
Zacząłem kombinować i nakładać różne tekstury.
Czysty przypadek sprawił że przez chwilę na ekranie miałem dwie tekstury nałożone na siebie. I zobaczyłem w nich smutne dziecko z posiniaczoną rączką, którą próbuje zamknąć sobie usta, które chcą krzyczeć to co siedzi w popękanej doświadczeniem psychice.
Serce mnie zabolało jak zobaczyłem ten obraz i pomyślałem że to jest zaj…te zdjęcie.
Wiele razy się przyglądałem temu zdjęciu i pewnie drugi raz zrobiłbym je bardziej dramatyczne. Ale i tak wyszło fajnie.
Zrobienie zdjęcia i obróbka nie zajęła mi więcej niż dwie godziny w czasie deszczowej soboty.
Córki kibicowały więc było łatwiej.
Dziękuję za głosy i jestem zadowolony że się podobało.
A temat z mojej strony może taki: "Sport czy nie sport"
- - - - kolejny post - - - - - -
i jeszcze jedno... z ciekawości
podoba mi się mina pieska na zdjęciu bogdi64, ale ciekaw jestem jaka była myśl twórcy :-)
spiritus
05-12-2024, 10:55
Dzięki za głosy, ode mnie będzie "impreza".
pki1234 To jeszcze napisz o jakie tabu Ci chodziło?
pki1234 To jeszcze napisz o jakie tabu Ci chodziło?
Idziesz ulicą i widzisz posiniaczone dziecko...
Zapytasz się dlaczego jest posiniaczone? Odpowiedz sobie...
...a jeśli nawet jesteś z tych co się zapytają, to uważasz że ci powie prawdę?
Ostatnio miałem taką sytuację w czasie zakupów w Biedronce. Ludzie się zaczęli odwracać a pytany spuścił głowę i nie odpowiedział.
Ja również dziękuję za głosy.
Moje zdjęcie zostało zrobione we wrześniu tego roku, w czasie mojego pobytu w Pradze. W dolnej części Placu Wacława, odbywał się akurat protest ludzi przeciwnych złemu traktowaniu zwierząt hodowlanych.
Jeżeli chodzi o moją propozycję tematu, jest to : "Wspomnienia dzieciństwa"
Ok, żeby nie umknęło...
pki1234 - Sport czy nie sport
Jacu - Wspomnienia dzieciństwa
spiryt - Impreza
bogdi64 - ?
Ok, żeby nie umknęło...
spiryt - Impreza
A temu tylko ciągle alkohol w głowie :)
pki1234 Spoko bo myślałem ze może chodzi o zły dotyk.
Albo to, albo jest fanem Subaru Imprezy. Kto go tam wie. ¯\_(ツ)_/¯
- Ze światłem w kadrze, czyli tam gdzie światło "popsuło" zdjęcie
A pieska już nie ma :(, taki łasy na wszelakie jedzenie był, a sam nigdy nie ukradł, tylko właśnie taka prosząca minka
pki1234 Spoko bo myślałem ze może chodzi o zły dotyk.
suma sumarum - najważniejsze chyba że zdjęcie prowokuje do myślenia...
Hop siup. (https://forum.nikoniarze.pl/threads/318982-Zadania-Tematyczne-250-4-tematy-do-wyboru?p=4318019#post4318019)
markoniMark
08-12-2024, 18:05
Spóźnione gratulacje, temat chyba jednak nie był łatwy.