fafniak
01-12-2024, 10:52
Ze dwa albo trzy lata temu miałem na kilka dni wersję pierwszą. Tą taką "niesymetryczną", gdzie od spodu było wiecej obudowy.
Wersja pierwsza działała jak chciała. Jeden egzemplarz generalnie nie trafiał. Drugi trafiał znacznie częściej. A trzeci trafiał najczęściej ALE potrafił zawiesić aparat.
Zwracałem do sklepu właściwie bez żalu.
Teraz od kilku dni mam wersję drugą.
Jest symetryczna i wreszcie działa tak jak powinna działać wersja pierwsza.
nie zawiesza aparatu ! :D
AF nie jest według mnie szybszy od wersji pierwszej, ale jest pewniejszy. Natomiast nadal zdarzają się dziwne sytuacje gdy obiektyw nie nastawia ostrości.
Czasem pomimo potwierdzenia ostrości zdjęcie jest nieostre :( -no to jest kilka procent może 10% zdjęć.
Być może częsciowo wynika to z tego że ja pracuję na AF-C. Może.
Głupie jest to że nie można przełaczyć się na manualne ostrzenie (w sensie takim że aparat nie pozwala na powiekszenie obszaru ostrzenia i wyświetlanie peakingu) przy założonym dapterze
Glupie jest to sterowanie poprzez ustawianie przesłony bo musiałbym wyłaczyć symulacje ekspozycji
Zastanawiam się jednak mocno czy nie zostawić sobie tego adaptera.
Wersja pierwsza działała jak chciała. Jeden egzemplarz generalnie nie trafiał. Drugi trafiał znacznie częściej. A trzeci trafiał najczęściej ALE potrafił zawiesić aparat.
Zwracałem do sklepu właściwie bez żalu.
Teraz od kilku dni mam wersję drugą.
Jest symetryczna i wreszcie działa tak jak powinna działać wersja pierwsza.
nie zawiesza aparatu ! :D
AF nie jest według mnie szybszy od wersji pierwszej, ale jest pewniejszy. Natomiast nadal zdarzają się dziwne sytuacje gdy obiektyw nie nastawia ostrości.
Czasem pomimo potwierdzenia ostrości zdjęcie jest nieostre :( -no to jest kilka procent może 10% zdjęć.
Być może częsciowo wynika to z tego że ja pracuję na AF-C. Może.
Głupie jest to że nie można przełaczyć się na manualne ostrzenie (w sensie takim że aparat nie pozwala na powiekszenie obszaru ostrzenia i wyświetlanie peakingu) przy założonym dapterze
Glupie jest to sterowanie poprzez ustawianie przesłony bo musiałbym wyłaczyć symulacje ekspozycji
Zastanawiam się jednak mocno czy nie zostawić sobie tego adaptera.