PDA

Zobacz pełną wersję : Starszy soft do nowego Mac-a

Ligo
28-11-2024, 20:56
Pytanie do kolegów oblatanych w temacie. Otóż mam PS Elements 14 bodaj 10-letni, który trafia idealnie w moje potrzeby, wersja pudełkowa bez żadnych subskrybcji. Program jest na dwóch CD, dla Win i dla Mac. Teraz używam go na Win7, ale z tego co widać, 7-ka będzie niedługo nieżywalna. Na nowy Win przesiadać się nie zamierzam, bo mnie to już wkurza. Dzisiaj robię wszystko na Linuchu, oprócz właśnie PS.
Pytanie takie - czy jeśli zanabędę Mac Mini, albo Studio z prockiem M2-4, to czy będę mógł używać moje stare PSE 14, czy znowu wyskoczą jakieś hocki klocki?

m_a_g
28-11-2024, 21:07
Powinno działać, przynajmniej według Adobe... Bo jak rozumiem kompatybilność z architekturą M1 oznacza też wszystkie nowsze eMki...

According to Adobe's system requirements, Photoshop Elements 14 is compatible with Mac OS M1 processors, meaning you can run it on a Mac with an M1 chip; it will utilize Rosetta 2 technology for compatibility.

Wind Mill
28-11-2024, 21:08
Nie znam się na japkach i fotoszopach, ale ten PS to chyba na stary MacOS na Intelach - na M2 ruszy?

m_a_g
28-11-2024, 21:10
Nie znam się na japkach i fotoszopach, ale ten PS to chyba na stary MacOS na Intelach - na M2 nie ruszy.

Wręcz przeciwnie - wszystko działa. W sensie oprogramowanie pisane na Intela bez problemu działa na M1/2/3/4.

PS. Tu sobie poczytaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_(software)

Wind Mill
28-11-2024, 21:34
...Tu sobie poczytaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_(software)
Ha, dobre:

"Rosetta 2's performance has been praised greatly. In some benchmarks, x86-64-only programs performed better under Rosetta 2 on a Mac with an Apple M1 SOC than natively on a Mac with an Intel x86-64 processor. One of the key reasons why Rosetta 2 provides such a high level of translation efficiency is the support of x86-64 memory ordering in the Apple M1 SOC. The SOC also has dedicated instructions for computing x86 flags.

Oczywiście, musi być łyżka dziegciu. ;)

"Although Rosetta 2 works for most software, some software does not work at all or is reported to be "sluggish"."

Schwefel
29-11-2024, 01:32
Pytanie takie - czy jeśli zanabędę Mac Mini, albo Studio z prockiem M2-4, to czy będę mógł używać moje stare PSE 14, czy znowu wyskoczą jakieś hocki klocki?
Wątpię żeby to się udało, bo ostatnim systemem wspierającym 32bity był Mojave, od Cataliny wycięli wsparcie. Tu piszą, że instalator jest 32bitowy i to jest problemem nie do przeskoczenia.
https://community.adobe.com/t5/photoshop-elements-discussions/i-need-to-install-photoshop-elements-14-purchased-2016-on-my-new-mac-mini-os-14-2-1-sonoma/m-p/14368712

Are older versions of Photoshop Elements and Premiere Elements (versions 2019 or earlier) compatible with macOS Catalina?
Older versions of Photoshop Elements and Premiere Elements contain some 32bit components which were not designed to work on macOS 10.15 Catalina. Older Elements versions were released prior to the Catalina OS release, which was released in October 2019.
Adobe recommends that customers using older versions of Photoshop Elements or Premiere Elements (versions 2019 or earlier) DO NOT upgrade to macOS 10.15 Catalina.
https://helpx.adobe.com/photoshop-elements/kb/elements-mac-64bit-compatibility.html
A Mojave (Catalina z resztą też) nie jest kompatybilna z architekturą ARM także nie zrobisz downgrade do tej wersji, więc potrzebujesz starszego Maka z Intelem tylko tu znów nie ma sensu pchać się w Apple, bo wydajność ARMów jest nieporównywalna do Intelów.

Tu piszą, że jest kompatybilny z 10.8-10.9.
https://www.rivasoft.pl/photoshop-elements-14-eng-winmac-id-3176

Ligo
02-12-2024, 22:23
Na razie walczę z uruchomieniem DVD-RW Samsunga na Air M1, bo akurat takim dysponuję.;-)

Schwefel
02-12-2024, 23:09
Zrób obraz dysku na innym komputerze z napędem i zamontuj np Daemonem.

Ligo
02-12-2024, 23:33
Ok, dzięki. Tylko czy naprawdę w iOS nie da się zwyczajnie podłączyć urządznia i kliknąć w ikonkę pliku wykonawczego typu .exe, albo wpisać .tar.gz? Mój Air leżał długo w szufladzie i nie miałem serca się za niego zabrać, dlatego obsługa Maca to dla mnie czarna magia na dziś.

Schwefel
02-12-2024, 23:52
MacOS, iOS jest na mobilne. Exe nie jest obsługiwany na MacOS tak samo jak app na Win, nie ma w tym nic dziwnego. To zupełnie inna filozofia instalacji programów.

Ligo
03-12-2024, 22:53
Tak, MacOs. Na Win wszystko idzie łatwo, na Linuxie SuSE tak samo łatwo, a na MacOs masakra...
DVD nie widzi, nawet myszy nie widzi.:cry:

Schwefel
05-12-2024, 00:06
Powiem tak, miałem wszystkie Windowsy od 3.11 do 11 i wróciłbym tylko do Windowsa 7 ale skoro postanowili go ubić to bez żalu przesiadłem się na MacOS. Każdy powyżej 7 to jest parodia a nie system.
Myszka? Wyjąłem z PC, wsadziłem do Maca Mini i działa. DVD nie używam, z resztą nie wiem kto jeszcze ma napęd w lapku czy PC.

Ligo
05-12-2024, 16:22
Powiem tak, miałem wszystkie Windowsy od 3.11 do 11 i wróciłbym tylko do Windowsa 7 ale skoro postanowili go ubić to bez żalu przesiadłem się na MacOS. Każdy powyżej 7 to jest parodia a nie system.
Mam podobnie, tyle że z Win7 przerzuciłem się ze dwa lata temu na SuSE. Miało być przejściowo, ale sprawdza się nadspodziewanie dobrze, więc nie śpieszy mi się do Mac, mimo że Air M1 z promocji zalegał długi czas gdzieś w szafie.

DVD nie używam, z resztą nie wiem kto jeszcze ma napęd w lapku czy PC.
Akurat mam dwie instalki z Photoshopem i Premiere na płytach i zamierzam je w przyszłości używać.

Schwefel
05-12-2024, 23:47
Tylko czy Adobe będzie tego samego zdania? Bo licencje elektroniczne sukcesywnie ubiją zmuszając do przejścia na abonament.

Ligo
06-12-2024, 20:10
W tej chwili mam instalki PSE w wersji 14. Ostatnią, o ile wiem wersją z licencją wieczystą było PSE 2020, też na płytkach. Aktualnie Adobe oferuje PSE 2025 z licencją na 3 lata za $99. To też może być jakieś rozwiązanie dla amatora, chociaż wolałbym mieć zakupiony soft do dyspozycji bez żadnych limitów.

Michaelius
09-12-2024, 17:10
Raz danej licencji nie bardzo mają jak zabrać jak była bezterminowa - póki program działa.

Sam jadę na MS Office 2007 do tej pory bo kiedyś Microsoft zrobił wersję Home & Student za 50 euro na 3 stanowiska i naście lat ich używam do domowych zastosowań na pewnie już z 10 komputerze.

Ligo
09-12-2024, 22:06
Dzisiaj przyjdzie nowa przelotka na USB-C i bedę sprawdzał, czy da się tę moją 14-kę wrzucić na Air M1.

Ligo
11-12-2024, 20:43
Przelotka doszła i... guzik. DVD-RW wysuwa tackę, ale nie czyta. Z też zewnętrznym SSD w obudowie 2.5" na USB-C 3.1 jeszcze gorzej, bo nawet nie widzi. Z byle pierdołą jest problem. Kompatybilność? Chyba wyleczyłem się z Maca...

Schwefel
11-12-2024, 23:01
Kupiłeś oryginalną? https://www.apple.com/pl/shop/product/MW5L3ZM/A/przej%C5%9Bci%C3%B3wka-z-usb-c-na-usb?fnode=2924fe49ae8f1aada0c1507620dc110dc8927eec b7b657379986e8025d3a2e59f21864f744e6efd5caa0d90680 defef2682ac08428b3375b1a0fb60f27c358db1888e336fb6a ac05ee4f906c247a03587e91fe9bc73743e0b36c131cae9cf3 62

Raz danej licencji nie bardzo mają jak zabrać jak była bezterminowa - póki program działa.
Nie aktywujesz, bo serwer nie działa i co im zrobisz?

Ligo
11-12-2024, 23:26
Kupiłeś oryginalną?
Nie, nie oryginalną, choć według sprzedawcy kompatybilną z Mac. Na Win i Linux działa bez zastrzeżeń.
Z tego co widzę, do Maca żeby dobrze działał, musi być wszystko oryginalne, fabryczne - od dysków, myszy, klawiatury i po kabelki. Mam masę szpeju do Win/Lin i nic nie pasuje. Mam to wszystko wymieniać za kwoty razy 10? No to tak średnio...

MstrG
11-12-2024, 23:51
Może zrób obraz plyty na windzie jak tam działa DVD i podeślij sobie go na maca?

//edit
widzę, że ta propozycja już padła.

Ligo
12-12-2024, 00:02
No tak, to może zadziałać. Wiem, że zawsze są sposoby "na okrętkę".
Tylko w imię czego mam sobie komplikować życie? ;-)

Schwefel
12-12-2024, 00:20
Według sprzedawcy to wszystko jest kompatybilne a później nic nie działa. Tak kupiłem m.in. przejściówkę z dysków SSD Apple, które kosztują chore pieniądze na zwykłe SSD. Oczywiście u sprzedawcy wszystko działało...

Tego typu rzeczy jak przejściówki z Thunderboltów czy USB na VGA, HDMI, USB zawsze nie działały albo działały w upośledzony sposób. Dyski, klawiatury i myszy są kompatybilne.
Od początku proponowałem zrobienie obrazu dysku. To jest podstawa jeżeli laptop nie ma napędu a teraz żaden nie ma nawet w Windowsem. Mini PC tak samo.

cybulski
12-12-2024, 00:30
Jeśli ten napęd działa np na Linux to czemu go nie udostępnisz sieciowo? Zobaczysz to w Macu. W ogóle komputery widzą się w sieci lokalnej, masz taką? :D

Ligo
12-12-2024, 01:14
Jeśli ten napęd działa np na Linux to czemu go nie udostępnisz sieciowo? Zobaczysz to w Macu. W ogóle komputery widzą się w sieci lokalnej, masz taką? :D
Nie mam takiej. Jest jeden komp, drugi i przydawki. Akurat u mnie Linux robi sprawnie za desktop.:-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Według sprzedawcy to wszystko jest kompatybilne a później nic nie działa. Tak kupiłem m.in. przejściówkę z dysków SSD Apple, które kosztują chore pieniądze na zwykłe SSD.
No właśnie o to biega. Kabelki x razy droższe, jak normalnie? Dopłata $220 do zaledwie 8 GB pamięci w Mini? Przegięcie pały. Pewnie się powtarzam, ale z tego co widzę, to ten cały Mac to zdecydowanie nie moja bajka.

cybulski
12-12-2024, 07:39
Też znam trzy systemy Windows, Linux (Slackware, CentOS, Debian, Mint) i MacOS.
Powiedziałbym że każdy ma plusy i minusy.

Nie trzeba bać się najnowszego Windows 11, jest bardzo dobry, lepszy niż Win7.
W ogóle teraz jest tak że każdy z tych systemów win/mac najlepsze wersje to najnowsze. Zmieniło się, już umieją robić wygodne GUI w każdym systemie. Linux to inna sprawa bo tam zależy od zainstalowanego środowiska graficznego. Ale tak najnowsze są najlepsze moim zdaniem.

- - - - kolejny post - - - - - -

To trochę tak jak są zwolennicy androida i iOSa. Mam dwa i nie widzę specjalnie minusów w każdym. W iOS na plus to AirDrop który też jest na MacOS.

Ligo
12-12-2024, 17:36
W ogóle teraz jest tak że każdy z tych systemów win/mac najlepsze wersje to najnowsze. Zmieniło się, już umieją robić wygodne GUI w każdym systemie. Linux to inna sprawa
W Linuxie tak samo. Plasma KDE w SuSE jest tak dopracowana, że działa jak Windows, tylko bardziej stabilnie. Na system biurkowy nadaje się znakomicie i nie trzeba już używać konsoli. Na razie zostaję z Win7 na drugim dysku tylko dla Photoshopa sporadycznie. Do niczego więcej Windows nie jest mi potrzebny. A z Makiem póki co, daję sobie spokój. Air zostawiam małżonce do Youtuba.:-)