PDA

Zobacz pełną wersję : Czy dam sobie radę z Z6 II ? Mam 65L

leo55
28-11-2024, 10:54
Fotografuję od1981 . Wiele analogów, cyfrowe to od 2004r D70/300s/610 , Z D610 jestem nie zadowolony bo za wolny . Teraz chcę przejść na bez lustra .
Fotografuję głównie psy. Ale portrety i architektura nie jest mi obca . Wychowałem się na reporterce.
Mam obecnie szkła sigma12-14. N 50/1,4. T 24-70/2.8 . N 70-200/2,8 . SB800. SB 910 + metz i wyzwalacze Y- YN622N-TX .
Obecnie Z6II jest w przystępnej cenie poniżej 6000 . Kupiłem już FTZ aby już się nie wycofywać. Chyba już najwyższy czas się przesiąść.
Używki mnie nie kręcą dla kilkuset złotych.
Głównie co mnie nakręciło to śledzenie ostrości człowieka, zwierzęta. Zawsze fotografowałem w Rawach .
Obecnie używam na kompie archaicznego Lightrooma 5,6 albo coś tam . Zapewne nie będzie pracował z plikami z Z6II.
Ale nie chcę ponosić opłat przy niewielkiej ilości zdjęć .
1 pytanie: Czy dam sobie radę z Z6II i czy będę z niego zadowolony . Po lekturze i mnogości ustawień trochę się boję.
2. Jaki ewentualnie program z ew niewielkimi kosztami aby móc min obrabiać ravy , to co było na dawnym Lightroomie + HDR . Wątpię żeby to potrafiła ostatnia wersja pudełkowa Lr przy Nikon Z .

RMC
28-11-2024, 11:21
Odpowiem tylko o oprogramowaniu. Faktycznie ta wersja nie będzie obsługiwać Z6. Bez żadnej inwestycji można sobie z tym poradzić w sposób następujący - obrabiasz w darmowym oprogramowaniu Nikona - NX Studio. Jeżeli jednak wolisz w Lightroomie (wiadomo, przyzwyczajenie) to tylko w NX Studio eksportujesz RAW do TIFFa i póżniej te pliku sobie już robisz w LR. Minus tego to fakt, że dodatkowa czynność zabierająca czas + pliki TIFF są wielkie :) Trzeba pamietać by je kasować już po zakończeniu edycji jak się nie ma mnóstwo wolnego miejsca na PC.

Są też darmowe programy do edycji RAW - np. RAW Therapee. Dobrze sobie radzi ze zdjęciami z Zetek i nie jest jakoś mocno inny od LR (w sensie da się ogarnąć obsługę).

lukasz_kk
28-11-2024, 11:23
Można też RAWy przekonwertować do DNG darmowym Adobe DNG Converter. Z DNG sobie stary Lightroom poradzi.

poste
28-11-2024, 11:49
Ja akurat konwertuję raw-y z Sony (ARW) do dng i obrabiam w pudełkowym LR (6.14) i spokojnie można to robić darmowym Adobe DNG Converter, byle był aktualny.

Fotografowanie akcji jest niestety wymagające i liczy się nie tylko aparat, ale i obiektywy. Czy z6II da radę do psów? Moim zdaniem lepszy byłby z6III lub ZF, ale niech się wypowiedzą koledzy używający tych puszek, np. kolega Kojocisko fotografował swoje psy/psa z6II, o ile pamiętam.
Oczywiste jest też, że są obiektywy z szybszym i wolniejszym af, tu już trzeba sprawdzać każdą konfigurację szkło-aparat oddzielnie.

leo55
28-11-2024, 12:16
Fotografowanie akcji jest niestety wymagające i liczy się nie tylko aparat, ale i obiektywy. Czy z6II da radę do psów? Moim zdaniem lepszy byłby z6III lub ZF, ale niech się wypowiedzą koledzy używający tych puszek, np. kolega @Kojocisko (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73776) fotografował swoje psy/psa z6II, o ile pamiętam.
Oczywiste jest też, że są obiektywy z szybszym i wolniejszym af, tu już trzeba sprawdzać każdą konfigurację szkło-aparat oddzielnie.

Ale Z6III to już za wiele jak na mą kieszeń . Podejrzewam że przeskok z D610 będzie i tak już spory . wystarczy mi jak będzie ok 50% dobrych w ruchu

A jest opcja że np: biorę LR na 2-3 miesiące obrabiam i rezygnuję czasowo. Jeżeli tak, to jakie to są koszty . Mimo wieku chciałbym jednak jeszcze nadążać za nowoczesnością. Byle to drogo nie wychodziło.
Nawet zacząłem rozmyślać jak LR zdobyć bez opłat. Gdybyśmy żyli w Norwegii to co innego :)
Nie lubię Pazernego kapitalizmu . Pamiętam Windowsa gdy kosztował o 50% więcej niż w stanach.

Kojocisko
28-11-2024, 12:24
a) Dajesz radę z D610, czemu miałbyś nie dać rady z Z6II? Co prawda nie mam 65 lat, ale skończyłem 57. W obszarze fotografii może o tyle mnie to ogranicza, że wielu rzeczy już mi się nie chce. Ale instrukcję od apartau i tutoriale na YT jakoś ogarniam ;-)
Przejście na system Z wymaga odrobiny zmiany przyzwyczajeń, ale jak już uwierzysz, że nowe tryby AF dobrze działają, to będzie z górki.
b) Psy i ludzie z użyciem Z6II. Póki nie kupiłem Nikkora 180-600, AF w Z6II mi wystarczał. Co najwyżej przy szybko pędzących wyżłach było ciut więcej zdjęć nietrafionych. Nadal twierdzę, że w 90% sytuacji fotografii codziennej, Z6II to znakomity korpus pod każdym względem i mam do niego olbrzymi sentyment. Choć AF w Z6III jest faktycznie sporo lepszy.
Z zetkami jest ten kłopot, że szybko rośnie apetyt na natywne szkła, czego jestem przykładem. Ale ja mam bardzo słabą "silną wolę".

leo55
28-11-2024, 12:45
W obszarze fotografii może o tyle mnie to ogranicza, że wielu rzeczy już mi się nie chce. Ale instrukcję od apartau i tutoriale na YT jakoś ogarniam ;-)
Z każdym rokiem będzie tylko gorzej. Wcześniej wszystko musiałem samemu doświadczyć i przetestować.
Zawsze mię bawiły małolaty które zadawały absurdalne pytania bo nie chciało się zajrzeć do instrukcji itp .
A teraz ja zaczynam z prostymi pytaniami .
W D610 Używałem 2 kart 32G i mi wystarczyły
Jakie karty pamięci na początek, średnia półka

poste
28-11-2024, 12:47
A jest opcja że np: biorę LR na 2-3 miesiące obrabiam i rezygnuję czasowo. Jeżeli tak, to jakie to są koszty ...

Chyba się da, ale jest to upierdliwe. W tym momencie chyba jeszcze można kupić abonament roczny na niemieckim Amazonie połowę taniej
https://www.amazon.de/Adobe-Creative-Cloud-Photo-Subscription/dp/B00M8MOH98/ref=sr_1_1_sspa?crid=3O56U28AZE1Q&dib=eyJ2IjoiMSJ9.BnANr3KqHjVIdcQ2oC5MaDC0pLPKzPe-jsL5kkJ_jmHyPby4JzgjlDBaYobT_l0UlnHFxYgrvbalzjFx-laCtbUh-DI5oN1xHTfRdTxZdSuiAjp9t1DAvl6DDcz3L_Rot0HAX-2jnUSP731eRSbWE47-D9_3-vkKwF9ahg28M-uSdU9_uh3vBTe-yRGMqMAjt-UHBZl0H6PrcUmV3I9xETZVN9GiUdenbx0yoJ3c0tY.7QBblrEy IEy3Iswv045fdI5fyIpfYul3a9qQWu3SLng&dib_tag=se&keywords=lightroom&nsdOptOutParam=true&qid=1732790681&sprefix=lightroom%2Caps%2C123&sr=8-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1

Daro69
28-11-2024, 13:31
Tez się zastanawiam nad tym Lightroom z amazon.de tylko czy to aby na pewno będzie funkcjonować na Polskę ? bo na forach na fejsie ludziska piszą o problemach

poste
28-11-2024, 14:25
Parę osób na forum kupuje w ten sposób regularnie abonament, nie rozumiem dlaczego miałoby się nie dać. Ja swój LR "pudełkowy" też kupiłem na .de. Więcej kombinacji wymaga podpięcie się pod abonament w innym kraju, ale to jest inna bajka.

Rafał_Sz
28-11-2024, 14:48
Abonament w PL to równowartość ok 10 Euro. Za PS i LR. Da się żyć.

https://www.adobe.com/pl/creativecloud/photography/compare-plans.html?gclid=CjwKCAiAxqC6BhBcEiwAlXp459A4F0yXg _TgSv6i6tj0TJcVLW3y9366556gKI6EnojrzDZZf6XObxoCHNQ QAvD_BwE&skwcid=AL!3085!3!601161688532!e!!g!!plan%20fotogra ficzny%20adobe&mv=search&mv2=paidsearch&sdid=39JWBJ4B&ef_id=CjwKCAiAxqC6BhBcEiwAlXp459A4F0yXg_TgSv6i6tj0 TJcVLW3y9366556gKI6EnojrzDZZf6XObxoCHNQQAvD_BwE:G: s&s_kwcid=AL!3085!3!601161688532!e!!g!!plan%20fotogr aficzny%20adobe!1471239089!56488869825&gad_source=1

leo55
28-11-2024, 16:59
Abonament w PL to równowartość ok 10 Euro. Za PS i LR. Da się żyć.

Owszem gdy robisz paręset zdjęć miesięcznie, aby było 0,1zł za strzał .
Wyrosłem w erze socjalizmu , Gdzie by dobrze przeżyć, trzeba było kombinować :)

tojo
28-11-2024, 23:01
...
A teraz ja zaczynam z prostymi pytaniami .
W D610 Używałem 2 kart 32G i mi wystarczyły
Jakie karty pamięci na początek, średnia półka

Z6 II ma dwa gniazda, jedno obsługuje karty SD, drugie CFExpress. Polecam Lexar Professional SDXC UHS-II V60 1800x, ma przyzwoite parametry w stosunku do ceny. Ja używam 64GB, ale należę do tych, wychowanych na 36 klatkowej kliszy.
Jeśli chodzi o AF w Z62 polecam film:
https://www.youtube.com/watch?v=vYQTlnOzy9w

leo55
30-11-2024, 01:01
Z62 ma dwa gniazda, jedno obsługuje karty SD, drugie CFExpress. Polecam Lexar Professional SDXC UHS-II V60 1800x, ma przyzwoite parametry w stosunku do ceny. Ja używam 64GB, ale należę do tych, wychowanych na 36 klatkowej kliszy.
Jeśli chodzi o AF w Z62 polecam film:
https://www.youtube.com/watch?v=vYQTlnOzy9w

Miałem długo podobnie, że podchodziłem tak jak do błony filmowej .
Dziś sporo więcej pstrykam, ale nie szaleję jak młodzi, że aparat zaczyna się gotować
Dzięki za film :)
Wart zapisania :)

Pugilares
30-11-2024, 14:46
Fotografuję od1981 . Wiele analogów, cyfrowe to od 2004r D70/300s/610 , Z D610 jestem nie zadowolony bo za wolny . Teraz chcę przejść na bez lustra .
Fotografuję głównie psy. Ale portrety i architektura nie jest mi obca . Wychowałem się na reporterce.
Mam obecnie szkła sigma12-14. N 50/1,4. T 24-70/2.8 . N 70-200/2,8 . SB800. SB 910 + metz i wyzwalacze Y- YN622N-TX .
Obecnie Z6II jest w przystępnej cenie poniżej 6000 . Kupiłem już FTZ aby już się nie wycofywać. Chyba już najwyższy czas się przesiąść.
Używki mnie nie kręcą dla kilkuset złotych.
Głównie co mnie nakręciło to śledzenie ostrości człowieka, zwierzęta. Zawsze fotografowałem w Rawach .
Obecnie używam na kompie archaicznego Lightrooma 5,6 albo coś tam . Zapewne nie będzie pracował z plikami z Z6II.
Ale nie chcę ponosić opłat przy niewielkiej ilości zdjęć .
1 pytanie: Czy dam sobie radę z Z6II i czy będę z niego zadowolony . Po lekturze i mnogości ustawień trochę się boję.
2. Jaki ewentualnie program z ew niewielkimi kosztami aby móc min obrabiać ravy , to co było na dawnym Lightroomie + HDR . Wątpię żeby to potrafiła ostatnia wersja pudełkowa Lr przy Nikon Z .

Czy miałeś tego Z6II z kitowym zoomem w rękach przez dłuższą chwilę?
Mam Z6II od 3 lat i do tej pory nie przyzwyczaiłem się do jego niewygodnego kształtu, nieergonomicznego gripa i okropnie ciągnącego w dół ciężkiego obiektywu Z24-70S. Kiedy biorę do ręki mojego D750 czuję się jak u siebie w domu, a Z6II cały czas jest "obcy". Nadal nie przyzwyczaiłem się tez do elektronicznego wizjera, czyli braku optycznego wizjera, ani do tego, ze aparat na wycieczce trzeba bez przerwy włączać-wyłączać, bo jak nie to zżera błyskawicznie baterię od samego noszenia. Ale ja jestem jeszcze z epoki D70s, którego brałem na tygodniową wycieczkę bez ładowarki, bo nie była potrzebna. Cały czas irytuje mnie tandetne wykonanie obudowy Z6II z cienkiego trzeszczącego w rękach i uginającego się plastiku, szczególnie w okolicy, gdzie trzymając w ręku z cięższym obiektywem pojawiają się siły. Są tez plusy - nieporównanie lepiej działa fotografowanie w trybie LV, AF trafia prosto w oko i obiektywy bez VR dzięki wbudowanej w korpus stabilizacji "dostają VR".
Kupiłem od razu zestaw z FTZ, myślałem że będę używał posiadanych obiektywów F, ale w praktyce użyłem klilka razy i leży, bo jest zbyt uciążliwe.
Podsumowując - gdybym mógł przewinąć taśmę wstecz, to korzystając z okazji przeszedłbym na SONY zamiast brnąć dalej w Nikona.

leo55
01-12-2024, 10:46
Mam Z6II od 3 lat i do tej pory nie przyzwyczaiłem się do jego niewygodnego kształtu, nieergonomicznego gripa i okropnie ciągnącego w dół ciężkiego obiektywu Z24-70S. Kiedy biorę do ręki mojego D750 czuję się jak u siebie w domu, a Z6II cały czas jest "obcy". Nadal nie przyzwyczaiłem się tez do elektronicznego wizjera, czyli braku optycznego wizjera, ani do tego, ze aparat na wycieczce trzeba bez przerwy włączać-wyłączać, bo jak nie to zżera błyskawicznie baterię od samego noszenia. Ale ja jestem jeszcze z epoki D70s, którego brałem na tygodniową wycieczkę bez ładowarki, bo nie była potrzebna. Cały czas irytuje mnie tandetne wykonanie obudowy Z6II z cienkiego trzeszczącego w rękach i uginającego się plastiku, szczególnie w okolicy, gdzie trzymając w ręku z cięższym obiektywem pojawiają się siły. Są tez plusy - nieporównanie lepiej działa fotografowanie w trybie LV, AF trafia prosto w oko i obiektywy bez VR dzięki wbudowanej w korpus stabilizacji "dostają VR".
Kupiłem od razu zestaw z FTZ, myślałem że będę używał posiadanych obiektywów F, ale w praktyce użyłem klilka razy i leży, bo jest zbyt uciążliwe.
Podsumowując - gdybym mógł przewinąć taśmę wstecz, to korzystając z okazji przeszedłbym na SONY zamiast brnąć dalej w Nikona.

Jest i takie wyjście kupując zamiennik .. Gdy będzie za drobny, co mam na uwadze . A i będzie miejsce na dodatkowe jak coś baterie . Sony to dawna Minolta której nie lubiłem w czasach analogów. I niech już na starość tak zostanie .
Z Nikonem jest To tak jak z kobietą nie wszystko ci w niej pasuje, ale jest dobrze ujeżdżona i działasz praktycznie w ciemno :) https://pl.aliexpress.com/item/1005007299237995.html?src=google&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21459.39%21459.39%21%21%21%2 1%21%40%2112000040112319385%21ppc%21%21%21&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005007299237995&ds_e_product_merchant_id=106495750&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19735245762&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAr7C6BhDRARIsAOUKifiIGhEQ6i5SbkKUmeTY aqeEEKxTmjcPzXqo56rucdht6z03y9p9H0waAtXIEALw_wcB

Pugilares
01-12-2024, 13:02
Jaki pisałem w sąsiednim wątku, oryginalny grip z przyciskami do Z6II jest teraz przeceniony ponad 50% w sklepie Nikon Polska. Zapłaciłem 698 zł z NIPem.

burz
01-12-2024, 14:54
Nadal nie przyzwyczaiłem się tez (...) do tego, ze aparat na wycieczce trzeba bez przerwy włączać-wyłączać, bo jak nie to zżera błyskawicznie baterię od samego noszenia.

Hmm, dziwne, ostatnio przez pół dnia nosiłem Z6II po mieście i bateria zeszła symbolicznie. Może czujnik zbliżeniowy u ciebie przylega do ubrania i aparat nie usypia?

grzybomir
01-12-2024, 17:13
Tez się zastanawiam nad tym Lightroom z amazon.de tylko czy to aby na pewno będzie funkcjonować na Polskę ? bo na forach na fejsie ludziska piszą o problemach

Bedzie dzialac. Kupowalem tydzien temu i przedluzylo mi subskrypcje o rok, liczac od daty zakonczenia obecnej, czyli okres konczy sie w lipcu 2026. Mowie o wersji PS+LR w abonamencie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jacek_Z
01-12-2024, 19:50
Mam Z6II od 3 lat i do tej pory nie przyzwyczaiłem się do jego niewygodnego kształtu, nieergonomicznego gripa i okropnie ciągnącego w dół ciężkiego obiektywu Z24-70S. Kiedy biorę do ręki mojego D750 czuję się jak u siebie w domu, a Z6II cały czas jest "obcy". Nadal nie przyzwyczaiłem się tez do elektronicznego wizjera, czyli braku optycznego wizjera, ani do tego, ze aparat na wycieczce trzeba bez przerwy włączać-wyłączać, bo jak nie to zżera błyskawicznie baterię od samego noszenia.
przeszedłbym na SONY zamiast brnąć dalej w Nikona.
Dziwne rzeczy piszesz. Mam bliźniaczy korpus - Z7 II, nic nie trzeszczy i się nie ugina. Kitowy zoom jest lekki, jakie okropne ciągnięcie w dół??? Zaczynam wątpić czy masz sprzęt o którym sie wypowiadasz. Ja też narzekam na chwyt małego bezlustra, tylko że w sytuacja gdy szkło waży ponad kilogram i jest duże. Przesiadając sie na Sony dostaniesz body jeszcze mniejsze i lżejsze, czyli jeszcze gorzej gdy ma sie ciężkie szkło. D750 jest gorzej wykonany niż Z7 II. Używam obiektywów cięższych niz Ty i by zwiększyć wagę body i poprawić chwyt używam dodatkowego gripa. Jak widzę kupiłeś grip - i dobrze. Aparat mam włączony przez prawie całą sesje, kilka godzin, sam przechodzi w tryb uśpienia i baterii nie zżera od samego noszenia.
Wizjera elektronicznego (tak jak i Ty i wiele innych osób z różnych systemów) nie lubię, poza sytuacją gdy symuluję w nim zdjęcia BW.

Kojocisko
01-12-2024, 23:18
Opinia jest twoja i twoje prawo... Ale IMO naginasz fizykę.
Z6II ma korpus z magnezu. Naparstek 24-70/4 - ciągnie w dół?

Miałem Z6II, mam Z6III - używam z obiektywami 2.8. Ubóstwiam oba korpusy. Po D750, D850. Są świetne.
A zapasowej baterii przez ostatnie 4 lata użyłem 2 razy?
Gripów nie cierpię.

grissley
02-12-2024, 01:04
Mam Z6II od 3 lat i do tej pory nie przyzwyczaiłem się do jego niewygodnego kształtu, nieergonomicznego gripa i okropnie ciągnącego w dół ciężkiego obiektywu Z24-70S.
(...)

Przy całej liście zalet Sony, wybieranie go ze względu na ergonomię to jak wyjazd z Polski do Niemiec w pogoni za damską urodą...

poste
02-12-2024, 01:50
Masz rację, dla mnie np. bardzo wygodna jest seria II i nie wiem po co pogrubiali grip i samo body w następnych ;) Chyba teraz celowałbym w A7CII.

grissley
02-12-2024, 01:56
poste - nie jestem pewien, czy się dobrze zrozumieliśmy... :-D

Pugilares
02-12-2024, 02:08
Opinia jest twoja i twoje prawo... Ale IMO naginasz fizykę.

Film o naginaniu fizyki https://youtu.be/7iQ1eVLnaCM
czysty magnez gięty wzrokiem, jak łyżeczka od herbaty :-)

Schwefel
02-12-2024, 03:55
A w którym body masz drzwiczki od karty albo akumulatora z magnezu? Skoro D500/D800/D850 mają plastikowe to wątpię żeby w D750 było lepiej.

Pugilares
02-12-2024, 05:27
Nie mam pojęcia, w którym body drzwiczki są z magnezu, ani z czego w ogóle są. Nie obchodzi mnie to i w ogóle nie mam potrzeby nad tym się zastanawiać, bo w żadnym innym korpusie, który miałem w rękach grip nie trzeszczał, nie skrzypiał i nie uginał się pod palcami. W Nikonie Z6II jakiś mało inteligentny dizajner wpadł na pomysł, żeby pod kciukiem, gdzie są cały czas siły zrobić drzwiczki i to z cienkiego, uginającego się, trzeszczącego i skrzypiącego plastiku. W ogóle nie znam innego aparatu (oprócz Z6 i chyba w Z6III z uporem godnym lepszej sprawy kontynuowane jest to samo nowatorskie rozwiązanie). Dzięki tej innowacji trzymając w rękach dzieło Nikona mam odczucia przywodzące skojarzenia z Trabantem i w ten sposób te idiotyczne drzwiczki cały czas przypominają mi o swoim istnieniu, nawet wtedy, kiedy ja bym wolał koncentrować się na fotografowaniu, a nie na jakich tandetnych drzwiczkach. A właściwie, to w Trabancie plastiki były lepszej jakości i lepiej spasowane.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak widzę kupiłeś grip - i dobrze.

Kupowanie w 2024 roku gripa MB-N11.
O czym to może świadczyć?
Ten grip nie pasuje do żadnego innego aparatu, tylko do Z6II (Z7II).
A więc nie planuję kupować żadnego nowszego korpusu Nikona - nigdy więcej.
MB-N11 ma być sposobem na przedłużenie tanim kosztem czasu eksploatacji posiadanego już nielubianego korpusu, poprzez poprawienie chwytu i ergonomii trzymania w ustawieniu portretowym. Mam nadzieję, że nie jest tak samo badziewnie wykonany jak korpus, ale przekonam się, jak przyjdzie. W razie czego odeślę.
W tym czasie krok po kroku przechodzę już na Sony. Rok temu kupiłem FX30, przez ten czas skompletowałem zestaw obiektywów, akcesoriów i do wideo używam już tylko w Sony, nareszcie nic mnie nie wnerwia. Następny korpus do fotografowania będzie SONY.

poste
02-12-2024, 09:31
poste - nie jestem pewien, czy się dobrze zrozumieliśmy... :-D

Zrozumieliśmy się ;) Chciałem tylko pokazać, że wygoda użytkowania różnymi ścieżkami chodzi :)

Jacek_Z
02-12-2024, 16:00
Kupowanie w 2024 roku gripa MB-N11.
O czym to może świadczyć?
Ten grip nie pasuje do żadnego innego aparatu, tylko do Z6II (Z7II).
A więc nie planuję kupować żadnego nowszego korpusu Nikona - nigdy więcej..
To, że go kupiłeś w 2024 to co za argument? Trzeba było go kupić kilka lat temu.
Gripy generalnie pasują do 1 - 2 - 3 modeli. Tak było i tak zapewne pozostanie. W innych systemach tak samo, nie licz na więcej.
Zapewne kupisz wyższy, tzn nowszy model Sony i stwierdzisz, że ma lepszy AF niż Nikon. Będzie miał lepszy niż Z6II. Tylko firma Nikon nie stoi w miejscu, porównanie z Z6 III już nie będzie tak jednoznaczne (zależy jakie Sony wybierzesz, możesz wybrać .. z gorszym AF niż Z6 III).
Trawa u sąsiada zwykle jest bardziej zielona.

siwyozzman
02-12-2024, 16:31
Krótko... D610 nie zachwyca AF, przesiadka na Z6II powinna być sporym postępem. Napisałeś o śledzeniu obiektów, że to jest argumentem - w tej sytuacji poszedłbym w ZF lub Z6III. Podałeś argument cenowy, ale jak kupić, to tak żeby być zadowolonym! Szczególnie że ten pierwszy jest teraz za 7500 PLN (mega frajda z użytkowania szczególnie dla kogoś kto robił zdjęcia analogiem)
Ja bym się zastanowił, ewentualnie przeanalizował wypowiedzi tych którzy się przesiedli z Z6II na ZF lub ZIII.

Shwarc
02-12-2024, 19:42
Fotografuję głównie psy. Ale portrety i architektura nie jest mi obca .

To tylko Z6III na obecną chwilę, a za 3-4 miesiące Z5II jak wyjdzie. Psy są szybkie, a to wymaga dobrego AF, a taki jest w modelach, które mają na pokładzie procesor Expeed 7 i sa to Z50II, Z6III, Zf, Z8 i Z9.

leo55
03-12-2024, 11:06
Pierwsze wrażenia
Body spoko.
Wizjer też
Moja lewa ręka zawsze trzyma obiektyw od dołu tak że nie ma problemu z trzymaniem Z6II nawet z N 70-200/2,8
Równo 20 L temu za N D70 zapłaciłem nawet więcej , A o karcie nawet nie wspomnę .
wychodzi na to że ta kwota była dla mnie ok 6000 akceptowalna zawsze
bo wszystkie następne D300 , D610 w podobnej cenie kupowane
Dziś za mniej a już licząc inflację to za dużo mniej mam wielokrotnie lepsze body.
Na pewno będzie mi brakować co czytałem flesza na krótkich czasach .
Oraz flesza wbudowanego do wyzwalania innych lamp jak co itp
Czas pokarze .
Niektórzy coś tam narzekają ale to to samo dla mnie jak z np : Kobietką
Inna ma coś tam itp ale nie znasz tej innej wad .
Do wszystkiego da się przyzwyczaić że nie będzie idealne
Bo coś takiego nie istnieje
Mnie obecnie nowe body potrzebne do zwierząt
Wystarczy że będzie powyżej 50% trafień bo z D610 był to problem w ruchu

84304

Kojocisko
03-12-2024, 11:48
W zwierzakach ciut zależy od obiektywu. N70-200/2.8S na Z6II był najlepszy, N24-200 był ciut słabszy, ale ciągle bez problemu, odsetek trafionych był OK.
Dopiero N180-600 "wymusił" zmianę na Z6III. Z Z6II IMO osiągniesz dużo lepszy efekt niż na powyższym zdjęciu.

Wind Mill
03-12-2024, 14:18
...Mnie obecnie nowe body potrzebne do zwierząt
Wystarczy że będzie powyżej 50% trafień bo z D610 był to problem w ruchu
Nie pogniewaj się o pytanie - bardzo oczywista sprawa, czy używasz AF-C, i może mniej oczywista, czy AF masz na spuście migawki czy na przycisku z tyłu (AE-L / AF-L dla D610)?

leo55
03-12-2024, 19:55
Nie pogniewaj się o pytanie - bardzo oczywista sprawa, czy używasz AF-C, i może mniej oczywista, czy AF masz na spuście migawki czy na przycisku z tyłu (AE-L / AF-L dla D610)?
AF na spuście migawki . Na D300 miałem jeszcze swoje ustawienia zapisane ale pomału już mi się nie chce tego . Ale zakup Z6II znów daje mi Powera .
Wolałem wcześniejszego D300 niż D610 i to mnie troszkę zniechęciło. D610 dobry aparat ale nie do dynamicznych zdjęć .
W tym właśnie czasie odszedłem od modelingu i kapryśnych modelek . Do czego D610 byłby dobry.
A tak dziś już w lesie, po mimo słabej pogody trochę popróbowałem z moim Owczarkiem australijskim i
Mimo że jeszcze wrzuciłem na kompa już jestem bardzo miło zaskoczony celnością AF :)

Wind Mill
03-12-2024, 22:48
Nie wiem jak się sprawuje D610, ale AF na spuście to główna przyczyna nietrafionych strzałów ruchomych obiektów.
AF-C + BBF (back button focus; AF na przycisku z tyłu) to podstawa strzelania obiektów w ruchu. :)

Pugilares
04-12-2024, 17:08
To tylko Z6III na obecną chwilę, a za 3-4 miesiące Z5II jak wyjdzie. Psy są szybkie, a to wymaga dobrego AF, a taki jest w modelach, które mają na pokładzie procesor Expeed 7 i sa to Z50II, Z6III, Zf, Z8 i Z9.

Kurczę, pamiętam jakby to było wczoraj, jak się zachwycano osiągami Expeed 6, a potem jak gruchnęła wieść, że Z6II ma 2xExpeed 6 to było bicie piany po co tyle, że za dużo, niepotrzebne, bo przecież 1x Expeed 6 to petardaaaaa.

leo55
04-12-2024, 17:47
I o to właśnie chodzi , byśmy stale gonili zająca płacąc za to:)
Dojdzie w końcu do tego, że położymy aparat,
siądziemy i aparat będzie wszystko fotografował wokół ,
czym się zachwycimy a my w tym czasie będziemy pić piwo :)
Oczywiście od razu foty z wieloma wersjami

PS: Ja już detalami i parametrami przestałem się interesować
Odkąd technika przegoniła moje marzenia :)
Ale to postęp tworzy nowe marzenia i tak można bez końca

Jacek_Z
04-12-2024, 18:06
Za kilka lat usłyszymy, że A1, Z9, R3 itp. mają słaby AF bo nie wykrywają oka komara z 1 km. ;)

Kojocisko
04-12-2024, 18:20
Ja to inaczej, zupełnie inaczej, zapamiętałem :-),