PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Columbia Gorge

swiatlo
20-07-2007, 09:30
Jeszcze świeże, sprzed dwóch godzin..

http://www.themarts.com/galeria/D20_0027a_900a.jpg

anchel
20-07-2007, 10:18
Ale ci sie swiatlo Panie Światło trafilo :mrgreen:

Swietna kompozycja i ta gra barw: zalany sloncem stok kontra zachmurzony krajobraz...

Gratuluje.

Ps. Co prawda ja bym delikatnie poprawil kontrasty i jeszcze delikatnie przyciemnil "w górach" ale to juz czysty subiektywizm i w zaden sposob nie wplywa na bardzo pozytywny odbior zdjecia.

nikoniara
20-07-2007, 10:30
kompozycja ... świetne !!!

AMI
20-07-2007, 11:01
Swietne zdjęcie, bajkowe ehhh. Te czerwienie z odcieniami niebieskiego ehh super!! Założe się że w BW też by powalało na nogi dzięki niesamowitej tonalności. Gratuluje!

Pozdrawiam,
AMI

bombel
20-07-2007, 14:13
Zdecydowanie wchodzisz na wyższy poziom.

Co prawda widać to po innych Twoich produkcjach, ale ten obrazek to podkreśla dobitnie. To już jest poziom dostępny dla nielicznych.

Gratulacje.

DawNow
20-07-2007, 14:15
Rewelacyjne zdjęcie. Cudowne kolorki.

dobosch
20-07-2007, 15:44
Aż mi się w głowie zakręciło, co za przestrzeń! Kolory, kadr... nic dodać, nic ująć.

Czornyj
20-07-2007, 16:44
Rewelacja!!!!!!!

A nie dało się kadrować trochę niżej?

Guancho
20-07-2007, 16:48
Bardzo dobre zdjęcie...

Al Bundy
20-07-2007, 17:18
Za Czornyjem - klimat jest ale kadr niestety nie trafiony... Zazdroszczę miejscówki ;)

swiatlo
20-07-2007, 17:32
Za Czornyjem - klimat jest ale kadr niestety nie trafiony... Zazdroszczę miejscówki ;)

A nie dało się kadrować trochę niżej?

Dało się kadrować, ale wtedy traciłbym niebo. Chyba żebym zrobił kadr pionowy albo po prostu szerszy kąt. Ale wtedy za dużo byłoby na zdjęciu. Wiem, miałem takie rozterki i niebo jednak za każdym razem wygrywało.. :)

bombel
20-07-2007, 17:34
[...] i niebo jednak za każdym razem wygrywało..

Słusznie! :)

Dyziek
20-07-2007, 17:34
Bardzo ładne:)Gratulacje!

Czornyj
20-07-2007, 17:36
Dało się kadrować, ale wtedy traciłbym niebo. Chyba żebym zrobił kadr pionowy albo po prostu szerszy kąt. Ale wtedy za dużo byłoby na zdjęciu. Wiem, miałem takie rozterki i niebo jednak za każdym razem wygrywało.. :)

Tak myślałem. W takim razie trzeba było dać jeszcze więcej nieba ;) Proporcja kadru też jest trochę... dziwna.

gadas
20-07-2007, 17:45
Rewelacyjne kolory , piękne miejsce .
Nic tylko fotografować .

Al Bundy
20-07-2007, 18:10
Przy takim kadrze nie wiadomo na do patrzeć - kadr połówkowy czyli połowa to niebo połowa gleba. Dałbym o 1/4 niżej mimo wszystko...

Guancho
20-07-2007, 18:40
Co do kadru... to ja za Al'em

swiatlo
20-07-2007, 19:48
Dziękuję za przychylne komentarze i dyskusję której się przysłuchiwałem z ogromnym zainteresowaniem.
Znikam na dwa dni w trakcie których postaram się wdrapac na trzytysięcznik (http://en.wikipedia.org/wiki/South_Sister), co w moim wieku będzie nie lada wyczynem :)
Niestety biorę ze sobą jedynie lekkie D50 i uniwersalny 18-200 VR, trójnoga nawet nie biorę, bo już po prostu nie dam rady tego wszystkiego na barkach dźwigać.. :)

martur
20-07-2007, 22:03
zdjecie jak dla mnie cudne - czekamy na nowe

jarek76
20-07-2007, 22:22
Podoba się klimat i piękne światełko tej fotki

swiatlo
23-07-2007, 00:41
Jestem z powrotem po przeżyciu burzy na lodowcu :)

Czuję się w obowiązku odpowiedzieć Alowi i Czornemu. Jesteście i byliście dla mnie wzorem dobrej fotografii. Po cichu się przyznam że jednego i drugiego podpatrywałem zarówno w Waszych pracach fotograficznych jak i w komentarzach i Wasze zdanie i opinia bardzo dużo dla mnie znaczą. Dlatego to bardzo się cieszę że wpisaliście się na moim zdjęciu. :)
Jednak teraz powiem że nie do końca się z Wami zgadzam. Ceniąc bardzo Waszą ekspertyzę, jednak pozwolę sobie zanegować Wasze opinie. Bardzo chętnie zresztą wysłucham riposty :)
Otóż półtora roku temu kiedy się brałem za fotografię to miałem swoją teorię że jakość zdjęcia jest spowodowana emocjami jakie to zdjęcie wywołuje. Czyli celem dobrej fotografii jest emocja, natomiast poprawność kompozycyjna jest jedynie środkiem do tego celu.
Po półtora roku intensywnej praktyki i edukacji o dziwo uważam tak samo. Posunąłem się dość daleko w mojej wiedzy na temat fotografii jak i w warsztacie, jednak ku własnemu zaskoczeniu wciąż wyznaję takie samo zdanie: dobre zdjęcie ma wywoływać emocje a nie być poprawne z podręcznikami. Poprawność ma pomóc w osiągnięciu tych emocji, jednak jeżeli ta poprawność niszczy te emocje, to poprawność powinna być zaniechana.

Tak więc stwierdzam że skała została obcięta z pełną świadomością. Absolutnie znam teorię mówiącą że generalnie jeżeli pokazujemy skałę, to musimy pokazać jej podstawę, jeżeli pokazujemy drzewo, to absolutnie musimy zmieścić jego czubek, itd, itp.
Jednak w tym przypadku ta poprawność zostało celowo zaniechana. Nie chciałem pokazać za dużo, akurat dokładnie tyle ile właśnie pokazałem. Jeżeli skała nie ma podstawy, to tak właśnie powinno być - niedopowiedzenie, nie ważne co tam jest na dole, to jest nieistotne. Nie musimy pokazać całej skały. Przekazem tego zdjęcia jest nastrój ostatnich promieni zachodzącego słońca nad doliną rzeki, gdzie cała dolina jest już ukryta pod płaszczem cienia wieczoru, natomiast sama skała jeszcze jest skąpana ostatnimi promieniami. Celem jest kontrast pomiędzy planem a przednim a tłem oraz nastrój tym wywołany. Niebo jest istotne bo jest częścią tego planu, podobnie jak skała, jeżeli obetnę niebo to zniknie znaczna część tego przekazu, natomiast skała już mówi co miała mówić i jej podstawa niewiele by do tego przekazu dodała.

To taka moja teoria. Chętnie posłucham riposty, bo jak powiedziałem, zawsze dużo się od Was uczyłem.

P.S. Inna wersja tego samego widoku z tej samej sesji, tylko że zrobionego 7 minut wcześniej, jest na wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32084
Tym razem z całą skałą... :)

Pozdrawiam

seamoon
23-07-2007, 00:55
Piekne

wasia
23-07-2007, 15:57
Pięknie jest , drugi tez swietny , tylko w tym kolorystyka mi bardziej pasuje...

vanve
23-07-2007, 18:04
Bardzo ladna fotka , jak dla mnie to trafiona w 10 podoba sie.
Pozdrawiam........................................ .............................

maniek
23-07-2007, 20:48
Chylę czoło i nie mam pytań. Więcej takich kadrów !

Pozdrawiam
Maniek

wkrass
09-08-2007, 15:25
Przypadkowo znalezione.............
http://photo.net/photodb/photo?photo_id=4244658
Przyjemne miejsce, niebrzydkie zdjecia.

hesja
09-08-2007, 16:55
klimat i miejsce super swiatelko rewelka
bardzo mi sie podoba tez pokazanie tej powietrznej perspektywy
na tych gorkach z lewej...
ciemna... mniej ciemna... prawie wcale ciemna :)
supcio i smaczek :)

jchyra
21-08-2007, 13:33
mega-przejmujący klimat, sceneria i światło
zdjęcie w najlepszym "swiatłowskim" stylu :-)
perfekcyjnie dobrane chłodne z ciepłym
gratuluję, kolejne bez pudła do i tak już bogatej kolekcji
jeszcze raz gratuluję