Zobacz pełną wersję : Gry komputerowe ogólnie
Wydaje mi się że na forum nie ma tematu poświęconemu grom komputerowym, więc niniejszym zakładam :-)
Mam w tym tygodniu kilka dni wolnego i postanowiłem pograć w coś nowego. Kumpel zasugerował Cyberpunk 2077, jest to jakiś pomysł bo nie grałem w to jeszcze.
Przed instalacją pytanie - w jakim języku najlepiej grać w tą grę?
Ostatnio grałem w Wiedźmina 3, wiadomo, Polska produkcja, na podstawie Polskiego autora i Polskiej książki którą wielokrotnie czytałem, więc dialogi i wszystko co się da miałem ustawione na wersję PL bo to było najbardziej zgodne z duchem całej produkcji.
Cyberpunk - to mam zagwozdkę, bo owszem, Polska produkcja, ale na tym koniec. Gra ma dużo dialogów, sekwencji filmowych, no i Keanu który też po Polsku nie mówi, więc zakładam że oryginalne dialogi były pisane w języku angielskim, więc wydaje mi się że najnaturalniej ta gra powinna prezentować się właśnie w wersji anglojęzycznej.
Co myślicie?
Cyberpunka polecam. Ja jednak nie od początku ją polubiłem, więc moja rada brzmi: nie zrażaj się tymi wszepami, hackami itp. Teraz uważam za jedną z najlepszych gier. W polskiej wersji zamiast Keanu jest Michał Żebrowski, dobrze się go słucha.
Kup od razu z dodatkiem Widmo wolności.
Mi każdy polski dubbing niszczy klimat w grze nie wspomnę o filmach.
Dla mnie to cała seria HalfLife jest świetna i kultowa (jak na razie HL2 moja ulubiona z serii)
Ja ostatnio zamieniłem granie z PC na SteamDecka - wygodnie i przyjemnie się na tym gra + emulacje itd. Super sprawa.
Michaelius
26-11-2024, 14:27
Ja gram wszystko po angielsku tylko dla wiedźminów zrobiłem wyjątek
Wszystko jasne, instalujemy angielską wersję w takim razie. Chociaż z tym polskim dubbingiem czasami nie jest źle, chlubnym przykładem jest chociażby Shrek.
Zobaczymy jakie FPS uda się wykręcić na obecnym sprzęcie przy 4K, RT i ustawieniach Ultra na wszystko :-)
Jak masz wersję 2.0 z Widmem Wolności i chcesz grać w 4k z wszystkim na full, to się możesz lekko zdziwić:
https://i.imgur.com/CZCiXBF.png
:lol:
Jakby co, Path Tracing tak wali. Pomaga albo wyłączenie, albo zabawa z DLSS.
Źródło. (https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-cyberpunk-2077-phantom-liberty-pc-jak-bardzo-cyberpunk-2077-patch-2-0-podnosi-wymagania-sprzetowe)
Ja uważam, że Żebrowski zrobił naprawdę kawał dobrej roboty. Keanu mam wrażenie, że czyta beznamiętnie z kartki, Michał dał zdecydowanie więcej emocji.
https://www.youtube.com/watch?v=ISx4Y_dmNFc&ab_channel=GrowaKawiarenka
Panam też jest dużo lepsza w naszej ścieżce dźwiękowej.
Jak masz wersję 2.0 z Widmem Wolności i chcesz grać w 4k z wszystkim na full, to się możesz lekko zdziwić:
https://i.imgur.com/CZCiXBF.png
:lol:
Jakby co, Path Tracing tak wali. Pomaga albo wyłączenie, albo zabawa z DLSS.
Źródło. (https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-cyberpunk-2077-phantom-liberty-pc-jak-bardzo-cyberpunk-2077-patch-2-0-podnosi-wymagania-sprzetowe)
Instalacja, uruchomienie gry, wchodze w ustawienia i zapuszczam benchmark.
Od razu efekt "WOW" - grafika w tej grze jest fantastyczna, lepszej chyba nigdzie nie widziałem.
Co do wydajności - jest bardzo dobrze.
Przy 4K i ustawieniu wszystkiego na absolutny max wbudowanym w grę presetem + path tracing + HDR, i wyniki są 65fps
84144
Bez path tracing mamy 94fps.
84145
Fakt, po wyłączeniu DLSS wyniki są gorsze, bo tylko 24 fps z path tracing i 43 fps bez path tracing, tylko że.... oglądam scenkę demo już chyba z 10 raz. I nie widzę żadnej różnicy, a specjalnie gapię się w piksele z nosem przy monitorze.
Czy używam DLSS (w trybie Balanced) czy nie używam, jakość obrazu powala. Więc mam zamiar grać z DLSS.
PS. Odnośnie samego path tracing - widzi ktoś jakąś różnicę, oprócz spadku fps oczywiście? Bo ja nie. Ale zostawiłem włączony, bo 65fps mi wystarczy, nie widziałem różnicy w rozgrywce pomiędzy 65fps z PT vs 94fps bez PT.
PT zdaje się trochę robi różnicy przy dużej ilości różnych świateł. Ale czy warto...
Przy okazji: 2K interactive znosi wymóg swoje Launchera dla posiadaczy ich gier na Steam/EGS. Może w końcu w BioShock pogram. xD
A w czym przeszkadza launcher od 2K? Nomen omen, Cyberpunk pod Steam też chyba ma jakiś swój dziwny launcher, najpierw odpala się Steam,, następnie w Steam uruchamiam Cyperbunk, ale to tak naprawdę nie uruchamia gry, a tylko jakiejś dziwnej nakładki i następnego okienka już z logiem CD Project, które wyświetla jakieś tam ich treści (np. reklamy Wiedźmina 3), a dopiero następnym krokiem jest uruchomienie gry, które tym razem uruchamia już grę a nie jakieś pierdoły.
Do tego gra mi marudzi o założenie konta w CD Projekt w celu synchronizacji z konsolami i takie tam.
W sumie jest to wkurzające i pierwszy raz się z czymś takim spotykam na Steam.
Pętlę mi złapał, jak chciałem w BS pograć. Kliknięcie Uruchom w EGS włączało launcher 2K, kliknięcie w Start w 2K przywracało okno EGS, gdzie znowu było Uruchom. I tak w kółko.
krzysztofz24
27-11-2024, 01:49
(....) a dopiero następnym krokiem jest uruchomienie gry, które tym razem uruchamia już grę a nie jakieś pierdoły.
Do tego gra mi marudzi o założenie konta w CD Projekt w celu synchronizacji z konsolami i takie tam.
Bo wiekszosc takich producentow gier, mysli ze jak zrobi swoj dodatkowy launcher, to tak go klienci polubia i tak to sie rozwinie ze nie beda musieli udostepniac swoich gier na Steam (ktory slono za to liczy) tylko beda sami trzepac hajs.
I jajco im wychodzi z tej strategi biznesowej:-)
Tylko sa irytujace dodatkowe launchery.
Wrrr;-)
PS. Odnośnie samego path tracing - widzi ktoś jakąś różnicę, oprócz spadku fps oczywiście? Bo ja nie. Ale zostawiłem włączony, bo 65fps mi wystarczy, nie widziałem różnicy w rozgrywce pomiędzy 65fps z PT vs 94fps bez PT.
https://www.youtube.com/watch?v=lixD81ToGcg
Grasz jako kobieta czy mężczyzna?
Michaelius
27-11-2024, 14:13
No to już wiesz czemu ludzie nie lubią launcherów :D
https://www.youtube.com/watch?v=lixD81ToGcg
Grasz jako kobieta czy mężczyzna?
Dzięki za to porównanie, faktycznie ciekawe.
Gram jako mężczyzna, wiem że to dziwne w dzisiejszych czasach ale identyfikuję się ze swoją płcią, taki nudny facet ze mnie :-)
Ja dwa razy przechodziłem tę grę. Pierwszy raz niedługo po premierze, drugi jak wyszedł dodatek Widmo wolności. Za drugim razem miałem dla odmiany wybrać kobietę, ale romans z Panam jednak dla mnie jest lepszą ścieżką :)
Pamiętaj, aby zapisać grę jak już dojdziesz do wyboru czyją stronę wybierasz w dodatku: Songbird czy Reeda. Warto zobaczyć oba zakończenia. Zresztą zakończeń jest więcej ;)
Nawet jak będziesz grać w angielską wersję językową to usłyszysz język ojczysty. Na stadionie w Dogtown możesz spotkać współzałożycieli CD Projektu, Marcina Iwińskiego i Michała Kicińskiego. W prawdziwym życiu też handlowali kopiami na warszawskim stadionie.
Jak przejdziesz Cyberpunka to polecam Ci z całego serca The Last of US, jeśli jeszcze nie ograłeś. Oczywiście warto zacząć od pierwszej części.
A dla mnie obecne tytuły AAA są zbyt rozbudowane. Dla mnie grą wszech czasów zostanie HL2.
Jestem fanem odkąd miałem kompa, który to uciągnął. Na drugi dzień po zainstalowaniu wszystkiego systemowego na nowym kompie, kupiłem w Empiku Orange Box.
Jak w 2021 poskładałem rower na ramie spawanej na zamówienie, to taki napis ją zdobił. Kolor ramy oczywiście jedyny słuszny do takiego napisu. :)
84173
Black Mesa też oczywiście ograne, choć nie skończyłem, gdzieś na Xen utknąłem. Czekam na finalną wersję odświeżonego Blue Shift.
Z nowszych tytułów bardzo polubiłem Portal. Jedynkę mam kupioną jeszcze w pakiecie Orange Box. Dwójkę ograłem dwa tygodnie temu. Łatwiejsza od jedynki, ale wielki plus za przedstawienie historii Aperture Lab.
I jak nawet w coś gram to zwykle właśnie w jakieś gry logiczne, typu Unpuzzle, Naboki itp. Minimalne w formie, ale mnie sprawiają dużo radości. Plusem dodatnim też jest to, że kosztują one zwykle max kilkanaście zeta.
Chants of Sennaar to było coś co mi się bardzo podobało. Krótkie, treściwe i świetnie się przy tym bawiłem.
Inne tytuły do mnie nie trafiają. Doom z 2006, spoko strzelanka, ale część z rozwojem postaci i broni to już dla mnie za dużo. A to pewnie minimalny poziom RPG, bo to jednak jest FPS. Także ten.
Wieśka 3 kupiłem na GOG, żeby wspierać Redów. Zacząłem grać i jak się okazało, że mam zbierać jakieś kwiatki czy ziółka, żeby potem to na targu sprzedawać, to stwierdziłem, ze ja chyba innego Wiedźmina czytałem.
Mam duży problem z "Cyberpunk 2077". Jako gatunek literacki Cyberpunk wręcz uwielbiam, choć cały czas uważam, że wszystko co trzeba w tej materii przeczytać to "Trylogia Ciągu" Gibsona. Edgerunners też mi się podobało. Zatem należałoby przynajmniej spróbować, ale pewnie skończy jak W3. Na razie nawet nie kupiłem. :)
Monitor do gier - chciałbym szczerze wszystkim polecić LG 45GS95QE (taki jak ten tutaj: https://www.amazon.com/gp/product/B0CV1WNF1Q/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1)
Mam w domu od tygodnia i cała rodzina jest zgodna, to najepszy monitor do gier jaki widzieliśmy, pomimo tego że początkowo kręciliśmy nosem z powodu stosunkowo niskiej rozdzielczości QHD (3440x1440).
Zaraz po rozpakowaniu trochę na to wkurzałem, bo QHD przy 45 calach daje tylko 81dpi, więc z pikselacja jest trochę widoczna przy przeglądaniu Internetu czy innej pracy biurowej, ale bez tragedii - wygląda to identycznie jak na monitorze 27 cali FHD.
Zwyczajnie, jak człowiek pracuje na monitorach 27 cali 5K retina czy 31 cali 4K, to taka zmiana na 45 cali QHD jest dość bolesna.
Natomiast przy graniu... no kurde, testowałem na tym Cyberpunk, Diablo IV, Warzone III, Black Ops 6, Rust, Wiedzmin 3.... szczęka opada.
Te 45 cali w proporcjach 21:9 z krzywizną 800R daje wrażenie jak w kinie (IMAX). Do tego kolory, 240Hz odświeżanie, znakomity tryb HDR..... wszyscy się bili o ten monitor :-)
Naprawdę polecam, zwłaszcza że nie jest drogi (w porównaniu z innym sprzętem z tej półki), do tego jest aktualnie na promocjach.
Zaznaczam, do pracy biurowej to sprzęt raczej przeciętny, ale przy graniu wymiata i moim zdaniem nie ma nic lepszego obecnie na rynku, a mamy w domu monitory do grania poniżej:
- SAMSUNG 55" Odyssey Ark 2nd Gen 4K UHD LS55CG970NNXGO
- SAMSUNG 49" Odyssey Neo G9 Series G95NA LS49AG952NNXZA
- SAMSUNG 49" Odyssey OLED G9 (G95SC) LS49CG954SNXZA
- ASUS ROG Swift PG35VQ 35”
Wszystkie te monitory, pomimo wyższej (nieraz dużo) ceny, LG 45GS95Q zostawia daleko z tyłu.
To oczywiście tylko prywatna opinia moja i moich dzieci, ale polecam sprawdźcie sobie ten sprzęt jeżeli rozważacie zakup monitgora pod granie.
Macie jakieś doświadczenia z VR i grami VR? Kupiłem synowi odpowiedni sprzęt na święta (htc vive focus vision) i ostatnie kilka dni dużo się tym bawimy.
Na chwilę obecną nasze wrażenia są mieszane z przewagą tych negatywnych - samo VR jako koncept to świetna sprawa, gry takie jak Half Life Alyx czy Blade & Sorcery (oraz inne) też potrafią cieszyć, natomiast zabawę psują ograniczenia technologiczne.
Sprzęt do grania i infrastrukturę sieciową mam w zasadzie najlepszą jaka jest, a i tak ciągle zdarzają się "lagi" gdzie transmisja pomiędzy PC a zestawem VR zwyczajnie przeskakuje i klatkuje, albo jest opóźnienie pomiędzy tym co widać w grze na monitorze a tym co widzi gracz w zestawie VR (w sensie VR jest opóźniony nieraz o sekundę / dwie) po czym po chwili wraca do normy.
Jakie są Wasze wrażenia odnośnie gier VR?
Myślę,ze to fajna sprawa do symulatorów. Jakieś wyścigowe typu Asetto Corsa lub lotnicze jak DCS to musi być świetna sprawa na czymś takim.
VR to w założeniu ogólnie świetna sprawa do prawie każdego rodzaju gier (oby tylko dobrze zaimplementować), mnie bardziej chodziło czy ktoś aktualnie używa VR do gier i jak to Wam działa pod względem technicznym - takie same problemy jak u mnie czy wszystko płynnie śmiga aż miło?
W sumie pasuje i tu i do wątku o PC, ale niech będzie tu, jako że z grami związane.
nV w RTX50x0 wycofuje obsługę 32-bit aplikacji CUDA. Oznacza to też zgon PhysX. Z PhysX korzystają m.in Wiedźmin 3, trylogia Batman czy Borderlands 2 i Pre-Sequel.
W sumie pasuje i tu i do wątku o PC, ale niech będzie tu, jako że z grami związane..
Dobra decyzja. Komputery niech zostaną komputerami, a gry grami. Jeden temat mnie ciekawi, drugi wcale. I lepiej niech to będzie rozgraniczone.
piotrk8172
19-02-2025, 21:25
Mam podobne zdanie co do polskiego dubbingu, jednak w nowym God of War zdecydowanie dali rade. Super klimat, doskonały dubbing.
Co do spolszczeń, MSZ najlepsze miały pierwsze Stalkery (nie wiem, jak jest w S2? crusiek?) - ten, kto wpadł na to, żeby zrobić filmowego lektora, to był jakiś kopany geniusz. Dubbing ssie, prawie zawsze.
Może kogoś zaciekawi.
Na początku marca GTA V na PC dostanie (darmową!) łatkę.
Łatka wprowadzi, oprócz dodatkowych zawartości w grze, obsługę Ray Tracing z okluzją otoczenia i globalnym oświetleniem, wsparcie dla FSR/DLSS, DirectStorage (przyśpieszone ładowanie z dysków SSD), wsparcie wyższych rozdzielczości i odświeżania ekranów. Do tego obsługa kontrolerów DualSense i wsparcie dla DolbyAtmos w filmikach i ścieżce dźwiękowej.
Dla mnie grą wszech czasów zostanie HL2.
https://www.youtube.com/watch?v=j31ISEd8xRM&ab_channel=NVIDIAGeForce
Już 18 marca posiadacze oryginalnej gry Half-Life 2 na Steam będą mogli pobrać darmową wersję Half-Life 2 RTX Demo. Jak można się domyślać celem wersji RTX jest pokazanie możliwości narzędzia NVIDII do graficznego odświeżania starych produkcji. Za stworzenie tej wersji odpowiada Orbifold Studios. Jednym z ich celów było dodanie nowych szczegółów do budynków czy powierzchni, aby śledzenie promieni działało jeszcze bardziej realistycznie i spektakularnie.
Co więcej Half-Life 2 RTX Demo został całkowicie oświetlony od nowa zastępując technologie sprzed dwóch dekad. Twórcy zaktualizowali też każdą teksturę, model i poziom. Krótko mówiąc przerobili praktycznie całą grafikę Half-Life 2 pozostawiając jednak oryginalną rozgrywkę. Patrząc na udostępniony zwiastun oraz zrzuty ekranu można się naprawdę zachwycić tym, co da się zdziałać z wykorzystaniem RTX Remix.
No fajnie to wygląda. Ale chyba sobie odpuszczę. Od jakiegoś czasu seryjnie zaczynam grać w gry których nigdy nie kończę. Może mój "wewnętrzny gracz" ma syndrom wypalenia ;-)
Pamiętam jak grałem w pierwszą część Half Life, jaka wydawała się wtedy realistyczna :)
No fajnie to wygląda. Ale chyba sobie odpuszczę. Od jakiegoś czasu seryjnie zaczynam grać w gry których nigdy nie kończę. Może mój "wewnętrzny gracz" ma syndrom wypalenia ;-)
Cyberpunk nie wciągnął?
Cyberpunk to super gra, ale dla mnie, jak w większości obecnych gier tego typu, fabuła jest zbyt skomplikowana.
Gdybym miał czas codziennie grać, to pewnie byłoby OK. A tak, kiedy pogram sobie godzinę czy dwie w weekend, i za tydzień czy dwa w wolnej chwili próbuję do gry wrócić, to jestem zupełnie oderwany od akcji i całości tego co się dzieje w grze.
To już wolę bezmyślne strzelanki gdzie w dowolnej chwili mogę włączyć komputer i strzelać do wszystkiego co się rusza bez zastanawiania się nad tym co robiłem ostatnim razem kiedy grałem w grę ;-)
Pamiętam jak grałem w pierwszą część Half Life, jaka wydawała się wtedy realistyczna :)
Niedawno to z F.E.A.R miałem. Ogień czy zachowanie postaci dalej daje radę, albo efekty strzelania, ale cała reszta? Te puste pomieszczenia...
Fajnie, jakby powstał remaster. Najlepiej w stylu Bodycam (https://store.steampowered.com/app/2406770/Bodycam/). ;)
No, ale nie ma co na to liczyć.
28 lat temu dostałem "Diablo".
Gdy pierwszy raz usłyszałem "fresh meat" ... :)
Z D3 mam plakat z autografami.
86626
No pięknie, ja jeszcze mam na siłowni papierowy zwój portalu miejskiego xD dołączany do wersji pudelkowej [emoji1787]
Ja pamiętam jak pod koniec lat dziewięćdziesiątych upowszechniały się płyty CD i zamiast kilkunastu dyskietek gra zajmowała jedną płytę. Ponieważ chwile trwało zanim gamedev opanował te 650 MB, to pojawiały się gry zrealizowane jak filmy (mo-cap). Wtedy się dużo mówiło, że niedługo będzie w pełni fotorealistyczna grafika w grach. Tyle, że Voodoo od 3Dfx wyznaczyło zupełnie inną ścieżkę. Pamiętam zbieranie szczęki z podłogi po tym, jak zobaczyłem co z grafiką Q2 zrobił akcelerator. Chyba większa rewolucja niż obecne RTX.
Zwiastun cukieraśny, ale jestem sceptyczny co do rozjaśniania lokacji w grze. W HL2, jak po długich minutach udawało się wyjść z licho oświetlonych pomieszczeń na zewnątrz i pograć w świetle dziennym to czuło się ulgę. W HL2 grafa była tylko jedną ze składowych tego cuda i to niekoniecznie najważniejszą. No ale nie przekonam się, bo ja mam 1050Ti, a RTX to chyba dwie generacje później się pojawił na pokładzie.
krzysztofz24
15-03-2025, 01:04
Ja w grach zawsze lubilem efekty swietlne, to najbardzie jaralo mnei w graice. Ale z czasem doszedlem do wniosku ze najbardziej liczy sie dla mnie opowiesc, scenariusz, klimat, pomysl niz grafika...
KadryZpodróży
15-03-2025, 15:20
Ja obecnie tylko czasami pogrywam w CS 2 ale to jak odpalę kompa z Windowsem bo na Maku nie gram w nic.
Ja w grach zawsze lubilem efekty swietlne, to najbardzie jaralo mnei w graice. Ale z czasem doszedlem do wniosku ze najbardziej liczy sie dla mnie opowiesc, scenariusz, klimat, pomysl niz grafika...
To się z wiekiem chyba zmienia. Choć też bywa z tym różnie.
Swego czasu ogrywałem NFS Hot Pursuit, być może nawet 2 i NFS Porsche. Grafika wtedy, jakoś w okolicach premiery robiła na mnie duże wrażenie, fajna też była ogólna grywalność. Pościgi z policją czy zadania w Porsche. Po dobrych kilku latach i dużej zmianie odpaliłem to znowu i nie, grafika mnie odrzuciła.
Z drugiej strony niedawno, w zeszłym roku, kupiłem remaster Q2 i przeszedłem całość, bawiąc się równie dobrze jak 20 lat temu na Voodoo.
Z nowszych gierek to ograłem "Crime Scene Cleaner", mimo dosyć makabrycznej fabuły, bardzo relaksująca gierka. I bardzo podobna, ale zdecydowanie mniej mroczna "PowerWash Simulator". Inne symulatory tego typu mi nie podeszły.
NFS Porsche
W momencie premiery faktycznie grafika robiła wrażenie. Zaskakiwało to, że każde auto brzmiało inaczej i inaczej się prowadziło. Jeden błąd, auto rozwalone i raczej przegrana. Dobrze, że łatwo było zarabiać $$ kupując rozbitki i sprzedając już naprawione.
Ja pamiętam jak wyszedł pierwszy Test Drive i odczucia gry "za kierownicą". Później Test Drive II The Duel...
Zwiastun cukieraśny, ale jestem sceptyczny co do rozjaśniania lokacji w grze. W HL2, jak po długich minutach udawało się wyjść z licho oświetlonych pomieszczeń na zewnątrz i pograć w świetle dziennym to czuło się ulgę. W HL2 grafa była tylko jedną ze składowych tego cuda i to niekoniecznie najważniejszą. No ale nie przekonam się, bo ja mam 1050Ti, a RTX to chyba dwie generacje później się pojawił na pokładzie.
Niby na minimum trzeba mieć 3060Ti. 30FPS i tak wtedy boli ;)
Minimum Rekomendowane Ultra
Procesor Intel Intel Core i5-8600 Intel Core i7-10700 Intel Core i7-12700K
Procesor AMD AMD Ryzen 5 3600 AMD Ryzen 5 5600 AMD Ryzen 7 7700X
Karta graficzna NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti NVIDIA GeForce RTX 4070 NVIDIA GeForce RTX 5080
Pamięć VRAM 8 GB 12 GB 16 GB
Pamięć RAM 16 GB 16 GB 32 GB
Miejsce na dysku 50 GB SSD 50 GB SSD 50 GB SSD
System Windows 10 / 11 64-bit Windows 10 / 11 64-bit Windows 10 / 11 64-bit
DLSS Włączony Włączony Włączony
Rozdzielczość, płynność 1920x1080, 30 FPS 1920x1080, 60 FPS 3840x2160, 144 FPS
Detale Low (Niskie) High (Wysokie) Ultra (Maksymalne)
//edit
Demo można już pobrać:
https://store.steampowered.com/app/2477290/HalfLife_2_RTX/
4070 żeby pograć w FHD w 20 letnią grę? I to jeszcze z DLSS? Oj, w złą stronę to idzie...
A teraz ciekawostka.
Jednemu gościowi udało się uruchomić Indiana Jones, grę która wymaga kart z obsługą RT na AMD Vega 56, karcie sprzed czasów RT.
Zmodyfikował sterowniki tak, że Ray Tracing działa programowo, nie sprzętowo.
Osiagnął FHD 30-60FPS (w zależności od detali i karty, bo inne też sprawdzane były).
Problem? Programowy RT działa tylko na Linuksie i kartach od AMD.
To tak żeby sobie teraz w coś świeżego pograć, nie najwyższych detalach, ale by było w miare, to za ile kompa trzeba mieć skoro tu sama karta jest po 6k? :roll: Wypadłem wieki temu z obiegu - w stacjonarnym to mam jeszcze C2D zamontowany ;)
Paaanie, teraz, to trzeba zostawić nerkę pod zastaw xD
Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka
Nawet za moje obie to raczej wiele już nie dostane xD
barracuda
21-03-2025, 21:31
Ja złożyłem ostatnio kompa za około 1800zł tylko, że karta używka. Można już spoko pograć na tym.
Ja pamiętam jak pod koniec lat dziewięćdziesiątych upowszechniały się płyty CD i zamiast kilkunastu dyskietek gra zajmowała jedną płytę. Ponieważ chwile trwało zanim gamedev opanował te 650 MB, to pojawiały się gry zrealizowane jak filmy (mo-cap). Wtedy się dużo mówiło, że niedługo będzie w pełni fotorealistyczna grafika w grach. Tyle, że Voodoo od 3Dfx wyznaczyło zupełnie inną ścieżkę. Pamiętam zbieranie szczęki z podłogi po tym, jak zobaczyłem co z grafiką Q2 zrobił akcelerator. Chyba większa rewolucja niż obecne RTX.
Całkiem fajnie, pierwszą mapę dema wciągnąłem za jednym zamachem, jak już od dawna żadnej innej gry, więc klimacik jako tako się trzyma chyba :)
Metro 2033 Redux za free na gog (https://www.gog.com/pl/game/metro_2033_redux).
Gierka była dawana już parę razy, więc kto chce, to pewnie ma. Ale może akurat komuś podejdzie. ;)
Wiecie, że żeby pograć w remaster TES IV: Oblivion w full ustawieniach, w 60fps bez spadków, z wyłączonymi generatorami klatek, trzeba mieć 5090? Do FHD?
W 1440 5090 też ogarnie 60FPS, ale mogą spadać.
Epic z UE5 zaszalał... Wybiegli na jakieś 2 generacje w przód...
PS. Na szczęście wspomagacze dają radę i do 1440 60fps wystarczy 4070S.
A grafika jakoś chociaż wybitna jest przy takich wymaganiach? Bo FHD dla mnie nie do przyjęcia jest przy graniu na PC ze współczesnym dużym monitorem, piksele walą po oczach.
Garstka screenów. (https://www.purepc.pl/the-elder-scrolls-oblivion-remastered-test-wydajnosc-wymagania-sprzetowe-opinia-recenzja?page=0,17)
https://i.imgur.com/2v94MNZ.png
Jakieś logiczne wytłumaczenie takiego rozjazdu?
Michaelius
08-05-2025, 14:38
Czegoś w radeonach brakuje i im wyższa rozdziałka tym bardziej odstają
https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-9070-steel-legend-oc/11.html
Ale generalnie ten wykres wyżej wygląda jak jakiś błąd w testowaniu
Albo błąd w teście (choć podobno był kilkukrotnie robiony, na różnych monitorach), albo może fail sterowników?
Ciekawostką jest fakt, że 5070 można do 400 zeta taniej znaleźć, niż 9070...
Albo błąd w teście (choć podobno był kilkukrotnie robiony, na różnych monitorach), albo może fail sterowników?
Ciekawostką jest fakt, że 5070 można do 400 zeta taniej znaleźć, niż 9070...
Pytanie powstaje czy tańsza karta 5070 (biorąc pod uwagę wszystkie problemy z gniazdem zasilania) jest warta tych 400zł.
O to to. Może jest tańsza właśnie przez te problemy?
A przy okazji, skoro wątek o grach. Przy kupnie RTXów 5070 i w górę (a także laptopów czy PC z nimi) Doom Dark Age Premium gratis.
Ta gra to jakieś 300 zeta, OIDP, więc jeszcze trochę cenę karty obniża. :p
było ? :
https://youtu.be/GJqtNl7pN7E?si=V7bnnvZwk28rtxvN
No i ten Ventus wygląda bardzo spoko. Nie wiem, czemu ją odradza.
https://youtu.be/SwjLeGh_3qA
krzysztofz24
04-06-2025, 00:43
Ehh, kiedy oni to w końcu wydadzą:-)
RtX6xxx będzie już schodząca generacja a na horyzoncie 7xxx;-)
Spokojnie, bez pośpiechu, żeby nie było grandy jak z CP.
krzysztofz24
04-06-2025, 11:43
Data premiery:
Wiedzmin 3 - 18.05.2015
CP 2077 - 10.12.2020.
Z tym ze twierdzenie ze CP 2077 zrobili w 5 lat byloby zbyt optymistycznym stwierdzeniem;-)
Bo ten trailer ma 12 lat, ofc to cinematic a nie na silniku gry.
https://youtu.be/DvVjkqB3LH0
Takze Wiedzmin 4, jesli pojawiaja sie zajawki na silniku gry, to prognozuje na 2027r najwczesniej.
Dobrze ze CD Projekt Red nie wysrywa gier jak karabin maszynowy, cos jak Ubisoft:-).
Ale te wieloletnie interwaly miedzy grami, to troche evenement na skale swiatowa...
4-6 i więcej lat na współczesne gry to raczej standard. Wystarczy popatrzyć na Elder Scrolls czy GTA...
No, chyba że się ma kilka różnych studio/działów pracujących nad kolejnymi grami, na zasadzie kopiuj-wklej, jak robiło Ubi.
Call of Duty to samo - Activision ma kilka studio, które pracują nad różnymi częściami na przemian, więc..
Trailer może mieć i 20 lat, tylko czego to dowodzi? Główny animator REDów powiedział kiedyś w jakimś wywiadzie, że prace nad CP2077 ruszyły na dobre dopiero po wyjściu Serc z kamienia.
IMHO to była trudniejsza gra do realizacji niż Wiedźmin. Niepotrzebnie była ta presja, że gra musi wyjść też na PS4, które za bardzo nie "dźwigało" REDengine 4. Sam projekt też był przecież kilka razy restartowany i przebudowywany. Wiedźmin 4 nie będzie już na silniku REDów, więc pewnie części problemów automatycznie też nie będzie.
RDR2 ile powstawał? 8 lat? TLOU2 6 lat? W obu tych grach były glitche mniejsze czy większe.
Wiedźmin 4 nie będzie już na silniku REDów, więc pewnie części problemów automatycznie też nie będzie.
To jest właśnie powód przejścia na UE5: jest kompatybilny właściwie ze wszystkim, do tego ma sporo narzędzi ułatwiających pracę, choćby nad oświetleniem.
A że bywa upierdliwy w optymalizacji... ¯\_(ツ)_/¯
88332
A co się stało pod Legnicą?
sokolnik
06-06-2025, 10:13
Data premiery:
Wiedzmin 3 - 18.05.2015
CP 2077 - 10.12.2020.
Z tym ze twierdzenie ze CP 2077 zrobili w 5 lat byloby zbyt optymistycznym stwierdzeniem;-)
Bo ten trailer ma 12 lat, ofc to cinematic a nie na silniku gry.
https://youtu.be/DvVjkqB3LH0
Takze Wiedzmin 4, jesli pojawiaja sie zajawki na silniku gry, to prognozuje na 2027r najwczesniej.
Dobrze ze CD Projekt Red nie wysrywa gier jak karabin maszynowy, cos jak Ubisoft:-).
Ale te wieloletnie interwaly miedzy grami, to troche evenement na skale swiatowa...
dla W4 chyba warto poczekać z zakupem grafiki... albo teraz kupić coś ze średniej półki na przetrwanie do 2028 :D
Zaczynam Fallout 4 ogrywać. Świetna muzyka. :)
Ciekawostka:
Nadchodzący Borderlands 4 ma w minimalnych 8 jajowy procek i 8GB VRAM. Słodko. xD
Ciekawostka. Sprzętowa, ale głównie z grami związana, więc tu:
AMD wypuściło nowe stery do 9070XT.
Wydajność wzrosła do tego stopnia, że w grach bije 5070Ti.
W zastosowaniach użytkowych też wzrosła, ale nie aż tak.
Chyba za wielu userów GPU AMD/Intela tu nie ma, ale może kogoś zaciekawi.
W patchu 2.3, mającym wyjść na dniach, do CP2077 zostanie dodana obsługa AMD FSR3.1/4 oraz Intel XeSS2. Cieszmy się, radujmy się. :lol:
Oczywiście dojdą też nowe zawartości w grze i trochę bug-fixów.
Chyba za wielu userów GPU AMD/Intela tu nie ma, ale może kogoś zaciekawi.
W patchu 2.3, mającym wyjść na dniach, do CP2077 zostanie dodana obsługa AMD FSR3.1/4 oraz Intel XeSS2. Cieszmy się, radujmy się. [emoji38]
Oczywiście dojdą też nowe zawartości w grze i trochę bug-fixów.Ja już dawno wyparłem z tematu pc gaming i hardware do tego, więc nie wiem nawet co daje te Intel XeSS2 czy AMD FSR3.1/4 [emoji38]
Najogólniej, technologie wsparcia obrazu.
XeSS2 i FSR4 wymagają rdzeni AI, więc są dostępne tylko na GPU Intel/AMD a i to nie każdych.
krzysztofz24
16-08-2025, 01:09
Jak w tytule;-) skoczylem Robocopa Rouge City i z checia bym zagral jakas w miare krotka fre z mojej biblioteki (ewentualnei kupil na promce), tak do 30 godzin max.
Ale ma w 2 gry ja kw tytule juz od dawna.
Deus Ex kiedys odpalilem nawet na starym kompie i mi calkei mprzypadkei mwywalilo blue screna i odinstalowalem ze strachu:lol:.
Co by tu zianstalowac...
Obie gry sa takei dluzsze.
Deus Ex niby klimat pasuej do robocopa i to bedzie lighcik.
Ale Dark Souls 3 kusi. Gralem w trudne souls like czy dark fantasy czy jakies slashery z trudnymi bossami, ale tu jednak jest TA WLACIWA GRA MATKA:mrgreen:, czytaj moze sie zdarzyc ze bede sie katowal jakims bossem kilkanacie razy zanim go przejde:-)
Kontynowac troche klimat jak z Robocopa i CP2077 i grac na lighcie czy ryzykowac katowanei sie i zmienic calkowicie klimaty. Robie remont mieszkanai, dosc mam meczenai sie wystarczajaco;-). Ale kusi...
Hmm....
Deuis EX Makind Divided
https://youtu.be/uvSs5b6y-YM
Dark Souls 3
https://youtu.be/Z8m6fRxzi3E
A, 99,99% ludzkosci to ginie a nie rozwala takiego bossa w 5 minut. To jaksi mutant gra, zapwne jeszcze 12- letni:lol:
OjTam licze na twoja rozbudowana i elokwentna opinie;-)
Kurde chyba Soulsy troche odloze w czasie na pozniej, zaraz po Deus Ex.
Co tu poczac...
W DE grałem, Soulsy unikam. Wystarczy? :mrgreen:
krzysztofz24
16-08-2025, 01:33
W DE grałem, Soulsy unikam. Wystarczy? :mrgreen:
Spodziewałem się innej odpowiedzi;-)
Ja grałem w podobne gry do Souls. Takie że trzeba było zrobić research na YT przed bossem, co najmniej:-).
Hmm.
Chyba pykne Deus EX,. Trochę czasu to zajmie, ale akurat będę miał przesyt takiego klimatu i podejde do DS3. Tylko tu już nie jest tak że po prostu sobie gramy, tylko trzeba strategoi, planowania, resarchiu, treningu:D
Potem, po remoncie mieszkania;-)
Ale rozwalę to.
Jak w tytule;-) skoczylem Robocopa Rouge City i z checia bym zagral jakas w miare krotka fre z mojej biblioteki (ewentualnei kupil na promce), tak do 30 godzin max.
Jak Ci się podobał Robocop?
Ja mam przegrane jakieś 30h w tę grę, ale dałem sobie spokój - okrutnie nudna jak dla mnie.
Fabuła pisana na kolanie, dialogi drętwe (już nie wspomnę o wyrazach twarzy osób z którymi rozmawiasz). Grafika jak z 2016r, mechanika gry też nie powala.. No w zasadzie jak dla mnie poza samym voice acting, możliwością zwiedzenia komisariatu (i opcją, żeby sobie postrzelać na strzelnicy), feelingiem broni Robocop'a to ta gra to takie trochę flaki z olejem.
Ja już po 15h przestałem śledzić dialogi, tylko przeklikałem je wszystkie aby tylko pchnąć fabule do przodu i zacząć misję żeby sobie postrzelać do bandziorów - bo to nawet fajnie im wyszło :D
Według mnie ta gra to zmarnowany potencjał. Trochę szkoda, bo ja wychodziłem się między innymi na filmie Robocop i pokładałem w tej grze duże nadzieje.
Dobrze, że ja kupiłem gdzieś w promocji a nie za pełną kwotę na premierę :D
Spodziewałem się innej odpowiedzi;-)
Ja grałem w podobne gry do Souls. Takie że trzeba było zrobić research na YT przed bossem, co najmniej:-).
Sama idea Souls-like mi nie odpowiada. Nie mam cierpliwości do tego.
Choć może Nocnego Wędrowca (na podstawie Pana Lodowego Ogrodu) obczaję, z wiadomych względów. Jeśli nie odwalą jakiejś maniany, jak przy Inkwizytorze...
krzysztofz24
16-08-2025, 21:02
Jak Ci się podobał Robocop?
Ja mam przegrane jakieś 30h w tę grę, ale dałem sobie spokój - okrutnie nudna jak dla mnie.
Fabuła pisana na kolanie, dialogi drętwe (już nie wspomnę o wyrazach twarzy osób z którymi rozmawiasz). Grafika jak z 2016r, mechanika gry też nie powala.. No w zasadzie jak dla mnie poza samym voice acting, możliwością zwiedzenia komisariatu (i opcją, żeby sobie postrzelać na strzelnicy), feelingiem broni Robocop'a to ta gra to takie trochę flaki z olejem.
Ja już po 15h przestałem śledzić dialogi, tylko przeklikałem je wszystkie aby tylko pchnąć fabule do przodu i zacząć misję żeby sobie postrzelać do bandziorów - bo to nawet fajnie im wyszło :D
Według mnie ta gra to zmarnowany potencjał. Trochę szkoda, bo ja wychodziłem się między innymi na filmie Robocop i pokładałem w tej grze duże nadzieje.
Dobrze, że ja kupiłem gdzieś w promocji a nie za pełną kwotę na premierę :D
Hmm, ja ja skonczylem w jakies 25h;-)
Ogolnie jednak ja ocenie dobrze. I zaraz napisze dlaczego jednak (bez spoilerow ;-) ).
Ta gra sklada sie jakby z dwoch czesci, pierwsza polowa jest nudna wlasnie. Te zadania poboczne to na palcach jednej reki mozna policzyc te fajne. Dlatego dalem sobie w pewnym momencie spokoj z nimi.
I tylko fabuła.
I druga polwoa gry, juz cos sie zaczyna dziac i stopniowo zageszczac nawet. Z tego co kojarze to wlasnie w tej drugiej polowie i pod koniec pojawia sie ten najlepszy motyw muzyczny z Robocopa tez dopiero. Ostatni boss to juz kurde nawet fajnie to wymyslili.
Nie bede pisal co:-), ale kurde niezle to wykombinowali nawet.
Ogolnei fabula to taki miks na sile wszystkich czesci Robocopa, troche tego, troche tamtego.
Grafika dotyczaca wygladu miasta spoko. Grafika dotyczaca "fizyki ruchu" . To moja wlasna nazwa;-) Chodzi mi o to jak sie poruszaaj postacie. Wzorem jest tu Detroit; Become Human. W Robocopie tragedi nie ma ale szalu tez nie.
Wyglad twarzy powiedzmy w miare ok, ale mimika to pelna zgoda. Strasznie dretwa.
No ogolnei gdybym ocenial pierwsza polowe to kiepsko, ale jak juz skonczylem druga polowe, to dam kciuka w gore;-)
BeatX doszedles do momentu jak jest walka z "Robocopami" z 2 czesci filmu a Robocop łapie flashbacki ze swojej przeszlosci?
Ja bym na twoim miejkscu sprobowla dokonczyc, calkowiecie olewajac zadania poboczne.
Hmm, ja ja skonczylem w jakies 25h;-)
Właśnie sprawdziłem u siebie na koncie - mea culpa, mam nabite dokładnie 12h37min według licznika na gog.com :D
TOgolnie jednak ja ocenie dobrze. I zaraz napisze dlaczego jednak (bez spoilerow ;-) ).
Ta gra sklada sie jakby z dwoch czesci, pierwsza polowa jest nudna wlasnie. Te zadania poboczne to na palcach jednej reki mozna policzyc te fajne. Dlatego dalem sobie w pewnym momencie spokoj z nimi.
I tylko fabuła.
I druga polwoa gry, juz cos sie zaczyna dziac i stopniowo zageszczac nawet. Z tego co kojarze to wlasnie w tej drugiej polowie i pod koniec pojawia sie ten najlepszy motyw muzyczny z Robocopa tez dopiero. Ostatni boss to juz kurde nawet fajnie to wymyslili.
Nie bede pisal co:-), ale kurde niezle to wykombinowali nawet.
Ogolnei fabula to taki miks na sile wszystkich czesci Robocopa, troche tego, troche tamtego.
Grafika dotyczaca wygladu miasta spoko. Grafika dotyczaca "fizyki ruchu" . To moja wlasna nazwa;-) Chodzi mi o to jak sie poruszaaj postacie. Wzorem jest tu Detroit; Become Human. W Robocopie tragedi nie ma ale szalu tez nie.
Wyglad twarzy powiedzmy w miare ok, ale mimika to pelna zgoda. Strasznie dretwa.
No ogolnei gdybym ocenial pierwsza polowe to kiepsko, ale jak juz skonczylem druga polowe, to dam kciuka w gore;-)
BeatX doszedles do momentu jak jest walka z "Robocopami" z 2 czesci filmu a Robocop łapie flashbacki ze swojej przeszlosci?
Ja bym na twoim miejkscu sprobowla dokonczyc, calkowiecie olewajac zadania poboczne.
No dobra, trochę mnie zaciekawiłeś.
Może faktycznie odpuszczę sobie całkowicie misje poboczne i skupię się wyłącznie na fabule?
Dam tej grze jeszcze jedną szansę, bo u mnie nostalgia do filmu Robocop jest bardzo duża :)
krzysztofz24
18-08-2025, 00:13
12,5h i jak jeszcze robiles poboczne, to tak 35-40% gry przeszeldes dopiero chyba.
Domecz do polowy, sama fabula i po polowie zaczyna sie dziac a ostatnei 30% gry to moze nie Hitchock, ale dzieje sie;-)
Mega promka na gry, z okazji 17 lat GOG. Są ciekawostki, niektóre dosłownie za paczkę fajek:
https://www.gog.com/pl/promo/17_anniversary
skoczylem Robocopa Rouge City .
Heh, a ja wczoraj na promce GOG kupiłem dopiero. :D
Ograne 2h z kawałkiem. Jest parę irytujących pierdołek...
Ten kawałek chyba najbardziej satysfakcjonujący był:
https://i.imgur.com/lToDuCf.png
KM i dom pełen złoli...
krzysztofz24
01-10-2025, 23:27
Cisnij fabułe, poboczne sa czasem hmm..dziwne;-)
A tak po przejsciu 2/3 watku fabularnego akcja zaczyna sie zageszczac.
A i najlepsza muzyczka tez jest pod koniec.
P.S
Na Steam tez jakas jesienna wyprzedaz krotka. Doom Eternal za 16zl okolo, chyba sie skusze:-)
Crysis Remastered, cała trylogia na GOG w promce.
Jeśli ktoś zapisany do newslettera i ma kod, wychodzi 50 zeta.
E: krzysztofz24 pisałeś, że przelazłeś całego RC. Tak z ciekawości zapytam... Jest ta gnato-łapka z 3ciego filmu w grze?
sokolnik
06-10-2025, 19:56
nie wiem czy lubicie ale ja ogrywam teraz Star Wars Ocalały:
https://youtu.be/i3jbEZymu2I?t=330
Jeśli ktoś lubi taki trochę labirynt/pół otwarty świat, trochę pogłówkować podczas gry itp. to polecam a do tego klimat który lubię :D
Grafika nie jest bardzo wymagająca także pod tym względem gierka jest OK.
z ciekawości:
w co zamierzacie grać niedługo? w co gracie teraz? :D Bo skończę te Star Warsy i myślę co dalej :D dokończyć Widmo Ciemności muszę ...
krzysztofz24
06-10-2025, 23:39
E: krzysztofz24 pisałeś, że przelazłeś całego RC. Tak z ciekawości zapytam... Jest ta gnato-łapka z 3ciego filmu w grze?
Nie ma gnatolapki. Ogolnie najbardziej dopracowan bronia (ktora ma jeszcze nieskonczony zapas amunicji:-) ) jest pistolet Robocopa. I jest jeden bardzo fajny ciezk ikarabin maszynowy.
Ale na pocieszenie;-) dodam ze jest pewien pro-tip, ktorego notabene wogole nei obczailem jak gralem. Tylko potem jak ogladalem rozne zakonczenia gry na jakims filmiku na YT, to mi to przypadkiem wpadlo w oko.
Jak ktos gral w jakies strzelanki, to odruchowo stara sie sttrzelac tak zeby robic headshoty, bo wiadomo ze w korpus mniej obrazen wchodzi - tak jest niemal w kazdej strzelance. W Robocopie ofc tez
Ale co mozna zrobic w jak strzelaja do nas ludzie?
-Mozna jakiemus cyberpunkowi odstrzelic noge...robi sie bezbronny i przestaje do nas strzelac bo nie moze utrzymac rownowagi:-D
P.s
Ostatni boss jest mega, lepszy niz ED-209, i jeszcze kurde tak wykombinowali, tak imisz-masz roznych czesci, ze az bylem "pod wrazeniem" tego pomyslu z tym bossem.
A i jeszcze sie powtorze, ze trzeba przemeczyc ta pierwsza polowe (pare wiekszych questow pobocznych jest fajnych, ale te drobniejsze to kiepskie sa, takze bardzie jskupiamy sie na fabule), a potem akcja sie zageszcza a juz koncowka jest mega.
Ale co mozna zrobic w jak strzelaja do nas ludzie?
-Mozna jakiemus cyberpunkowi odstrzelic noge...robi sie bezbronny i przestaje do nas strzelac bo nie moze utrzymac rownowagi:-D
Może i tak, ale... po co? W łeb łatwiej. xD
Ewentualnie w korpus, jeśli któryś ma osłonę balistyczną.
A że przeciwników można całkiem fajnie uszkadzać...
https://i.imgur.com/BCUpQRa.png
A że gnato-łapki nie ma, to i szkoda (bo fajna była) i nie, bo pochodziła z najsłabszej części.
PS. Szkoda trochę, że nie zdecydowali się na wygląd z remake'u. Czarny, opływowy pancerz z czerwonym wizjerem msz lepiej wyglądał. No, nie licząc tej chromolonej ręki...
No i tamten RC na dwóch gnatach na raz jechał.
krzysztofz24
06-10-2025, 23:55
Widze, ze wykorzystujesz mechanike odstrzeliwania konczyn w pelnym zakresie:-)
No kurde a ja same headshoty walilem, znaczy staralem sie walic;-).
P.S
Cos ci napisze, bez spoilerow ale po ubiciu ostatniego bossa sa 3 opcje do wyboru...okaz litosc;-)
Widze, ze wykorzystujesz mechanike odstrzeliwania konczyn w pelnym zakresie:-)
Nieee, był za blisko czegoś, co zrobiło kabuummm (to ta misja, gdzie trzeba Briggsa w starej odlewni znaleźć. Tam pełno eksplodującego dziadostwa jest.).
Cos ci napisze, bez spoilerow ale po ubiciu ostatniego bossa sa 3 opcje do wyboru...okaz litosc;-)
Mówisz? Może nie zapomnę. :D
sokolnik
10-10-2025, 17:39
BF6 właśnie miał premierę o 17 w Polsce.
Kolejka by zagrać na serwerze ponad 500 000 osób :D
Planujecie grać w BF6? :)
Gierka 300 zł [emoji854] podobno na VPN Ukraina 140 zł wychodzi.
Ciekawe czy na xboxie w game passie bedzie, nawet nie wiem, nie wspominając, ze bety nie mogłem uruchomić...
Ten ich anticheat to straszny kaU
sokolnik
10-10-2025, 17:53
Ciekawe czy na xboxie w game passie bedzie, nawet nie wiem, nie wspominając, ze bety nie mogłem uruchomić...
Ten ich anticheat to straszny kaUAnticheat związany z Secure Boot prawda? Jeszcze tam format plików GPR powinien być ustawiony na dysku... Jakoś tak :)
I podobno trzena formatować dysk żeby ta opcje uruchomić w BIOS [emoji1]
Pamiętam że 2042 nawet format nie pomógł, dopiero jak zaczęli 6 wypuszczać, to nagle, magicznie zaczął działać, za to szóstka nie chciała :D
Olewka, jeszcze jakby było w GP to bym sobie popróbował, ale tam nie ma póki co.
sokolnik
10-10-2025, 18:03
Ja też nie wiem czy u mnie by poszedł przez te zabezpieczenie a przydałoby się sprawdzić na nowym RTX [emoji38] muszę tylko do paczkomatu iść [emoji1]
BF6 właśnie miał premierę o 17 w Polsce.
Kolejka by zagrać na serwerze ponad 500 000 osób :D
Planujecie grać w BF6? :)
Gierka 300 zł [emoji854] podobno na VPN Ukraina 140 zł wychodzi.
Kupiłem i planuję grać, jak najbardziej. Ale cena w PL raczej wysoka widzę - w USA płaciłem $49, czyli jakby nie patrzeć poniżej 200zł.
sokolnik
10-10-2025, 20:05
Kupiłem i planuję grać, jak najbardziej. Ale cena w PL raczej wysoka widzę - w USA płaciłem $49, czyli jakby nie patrzeć poniżej 200zł.
raczej bardzo wysoka... a co jest w PL tanie? :D
krzysztofz24
10-10-2025, 20:35
Tylko BF4 rzadzi;-)
Mam 130 ktorys poziom, musze dosjsc do maksynalnego 140 (pod koniec exp baaaradzo woolno sie wbija) i bede wolny:mrgreen:
I dopiero wtedy nastepne BF
P.S
A zaskakujace jest to, ze BF 4 jest nadal grywalny, jest ruch na serwerach, sklada druzyny bez problemu i zbytnio dlugiego czekania...
sokolnik
10-10-2025, 20:40
Tylko BF4 rzadzi;-)
już przestaje rządzić coś czuję... ludzie się przerzucą na BF6 tak coś czuje... gierka zbiera pozytywne recenzję ale wiadomo... poczekajmy chociaż parę dni na werdykt graczy po premierze :)
krzysztofz24
10-10-2025, 20:48
Ta gra dopiero wysttartowala, nie ma mowy o "przerzuceniu" jak ktos ma wysoki poziom w BF4. Bo BF4 przezylo premiere BF1 z pierwsza wojna swiatowa i BF nastepnego juz bardziej wspolczesnego, teraz 6...
No dobrze by bylo jakby byla godnym nastepca...
Ale jedynka pierwsza swiatowa (pewne ograniczenia broni i co za tym gameplayu) a potem zjechana prze graczy mastepna czesc (nie bylo np czegos takiego jak tabela wynikow - zeby nikt nie poczul sie urazony, bo przeciez inkluzywnosc;-). )
6 ma szanse byc normalna dobra strzelanka.
To mi to pasueje jak najbardziej.
P.S
A i pewnym dobrym zwiastunem jest ze kampania dla pojedynczego gracza nie zostala podobno potraktowana po macoszemu i podobno jest tak dobra jak w 4 a moze nawet lepsza;-)
W takich grach grafika czy wymagania sprzetowe, ktorymi jaraja sie pryszczate dzieciaki, jest drugorzedna,.
Liczy sie tylko gameplay.
a. Z okazji premiery BF6, można ograć do 16.10 CoD Black Ops 6. Pełna wersja, kampania i multi.
b. Na steam wyprzedaż gier gości od ostatniego Indiana Jones i Wolfensteina. A jak ktoś woli spokojniejsze klimaty, to Euro Truck Simulator 2 za 20 zeta. ;)
a. Z okazji premiery BF6, można ograć do 16.10 CoD Black Ops 6. Pełna wersja, kampania i multi.
No i pograne... Wymaga konta activision i weryfikacji przez nr telefonu na steam. No, już lecę, pędzę, mało skarpet nie pogubię... xD
[emoji1787][emoji1787][emoji1787]
krzysztofz24
03-11-2025, 00:17
Pany mam pytanko, przy porzadkach wywalam stare plyty CD przerozne.
Kurde nagormadzilo sie tego tony;-). znaczy moj brat gromadzil glownie.
I mam troche bardzo starych gier, normalnie oryginaly na CD:mrgreen:
Heroes 3 mam na Steam.
Ale kurde mam m.in oryginalne Need For Speed Carbon, specjlanie kupowlaem zeby grac po sieci.
Nie bede podawal wymagan gry:D ale zastanawia mnei jedno, tam jest Windows2000/XP podany.
Ja to odpale wogole na Win10?
Mam naped DVD-RW...ale to sie gra jakos z plyty czy tylko instaluje, kurde juz nei pamietam jak to bylo.
To bedzie dzialac na WIN10 czy nie ma prawa?
OjTam, crusiek?
P.S
Na gre z ludzmi po sieci ofc nie licze:twisted:
Z tego co pamiętam, powinno działać, choć mogą być różne... niespodzianki.
Przykładowo, mnie jedna gra nie chciała się w DX10 uruchomić, tylko DX9. W innej w menu nie dało się kursora używać, lekki ruch myszką przesuwał go przez cały ekran. Ewentualnie rozdzielczość, czy inne bugi graficzne.
Sprawdź, najwyżej trochę czasu stracisz.
PS. Instalowało się z płyt.
Oryginalne gry z plyt cd z czasów win98 czy 2000 mogą mieć problemy z kompatybilności z win10. Wersje steam czy innych managerów miały o tyle łatwiej, ze fixy często od razu można było znaleźć na platformie lub w prosty sposób na forum społeczności. Ja tak pogrywam w commandosa np.
Cześć z tych gier wymagała tez aby płyta zostala w napędzie po instalacji.
Nie mniej jednak społeczność często wypuszczała fixy, zeby gra działała na wyższym systemie, kwestia wygooglowania, dogrania starszych bibliotek itp, nierzadko fixy powodowały, ze nie trzeba było cd w napędzie.
Wszystko zalezy od konkretnej gry, wydawcy.
BTW ja np czasem radziłem sobie wgraniem cracka do oryginalnej gry, zeby nie wymagała oryginalnej cd w napędzie, w ten sposób oszczędzając nośnik przed nadmiernym zużycie i to można było robić na legalu mając oryginal.
Aaa niektóre gry po wpisaniu numeru seryjnego umozliwialy ściągnięcie kopii z netu przez managera pokroju steam. Wiec poza kluczem z płyty sie nie korzystalo... Zastanawiam sie czy taka opcja jeszcze funkcjonuje dla staroci.
krzysztofz24
03-11-2025, 21:37
OjTam dzieki. crusiek, ty to jednak profesjonalny kreto-hacker jestes:-). Taka szczegolowa odpowiedz - i wszystko w temacie.
To jeszcze jdno pytanie do obu Panów.
A jak ten NFS z 2001 wymaga jakiegos "nizszego" DX i bedzie go chcila sobie zainstalowac, to to sie jakos nie pogryzie z DX pod aktualne gry co mam?
Mozna miec jednoczesnie na kompie dwa DX?. To sie nie bedzie jakos krzaczyc?
Nie powinno być problemu
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8109
Zestaw Jedi Fallen Order i Survivor w fajnej cenie na Steam (https://store.steampowered.com/bundle/33658/STAR_WARS_Jedi_Bundle).
sokolnik
21-11-2025, 19:42
Need for Speed™ Heat
Na Steam 28,99 zł
na EA 24,99 zł
krzysztofz24
21-11-2025, 21:49
Zestaw Jedi Fallen Order i Survivor w fajnej cenie na Steam (https://store.steampowered.com/bundle/33658/STAR_WARS_Jedi_Bundle).
O dzieki, ten Upadly Zakon za 17,99 to chyba sobie zakupie. Cena mega dobra, mimo ze to Steam;-)
To ta czesc z ta walka. (właciwa akcja od 1:50)
https://youtu.be/oX7Y7Roz_iU
Kupuje:-)
sokolnik
21-11-2025, 21:52
Spoko gierki ograłem 2 albo 3 jakoś. Przyjemnie się gra tylko wkurzała mnie nawigacja po mapie... To minus.
To nie Wiedźmin 3 czy Cp2077 niestety.
Cena mega dobra, mimo ze to Steam;-)
Nie przeinaczaj, dobra?
Nie pisałem, że Steam jest zły. Pisałem, że ograniczenie się tylko do Steam jest złe.
Przykład dlaczego, masz w poprzednim poście sokolnika.
PS. Fallen Order jest też na EGS, cena ta sama.
I odwróćmy. Na EGS Hogwarts Legacy Deluxe jest za 46 zeta. Na steam? Zwykły za 269, Deluxe 309.
krzysztofz24
21-11-2025, 22:22
Nie przeinaczaj, dobra?
Nie pisałem, że Steam jest zły. Pisałem, że ograniczenie się tylko do Steam jest złe.
Spokojnie, tam jest emotikonka;-)
P.S
Faktem jest ze Stema jest najdorzszy, ale odobiscie wole miec gre za 30zl ze Steam niz za 20zl z Epic, za funkcjonalnosc, pewnosc dzailania, wsparcie itp.
Choc jak kto lubi...
A ja kupuję tam, gdzie lepiej dla użytkownika.
A w przypadku EGS to właściwie zgarniam, bo żadnej gry tam nie kupowałem (choć mam 300+), tylko DLC. ¯\_(ツ)_/¯
Hm, wychodzi na to, że na Steam mam więcej kupionych gier, niż na EGS. :lol:
krzysztofz24
22-11-2025, 00:30
A ja kupuję tam, gdzie lepiej dla użytkownika.
(...)
To stwierdzenei mozna rozciagac jak gume od majtek:)
A wszystk o i tak ostatecznei sprowadza sie do "co kto lubi".
Ale ta gierke na Stema co zalinkowales, to zapewne kupie na bank. Akuracik tak nieza dluga nei za krotka, w sam raz i za dobra cene.
Bo mam pare gier do odpalenai juz od dawna. Ale powstrzymuje mnie ze to kobyly zzeracjace czas sa;-)
A tu bedzie akuracik.
sokolnik
23-11-2025, 17:08
Need for Speed™ Heat
Na Steam 28,99 zł
na EA 24,99 zł
ktoś grał w to? jakieś problemy z optymalizacją?
Star Wars Ocalały mimo że gra miała premierę 3 czy 4 lata temu jakoś tak, to optymalizacja słaba... na aplikacji od EA :D
sokolnik
26-11-2025, 20:44
BF6 - darmowa wersja próbna od 25.11 do 2.12 - ktoś testował? jak wrażenia?
Ktoś może kupił i może napisać coś więcej bo więcej grał? :)
krzysztofz24
26-11-2025, 22:01
Ogolnie jak patrze, to srasznei kiepskei te znizki na gry na black frajera. Cos tam mozna wygrzebac w dobre jcenei, ale malo jakos....
Chyba na Świeta beda lepsze mysle.
Ale Red Dead Redemption II za 65zl wleciala przed chwila.
WTF?, to wazy 150GB:shock:
RDR, bardzo dobrze wspominam.
sokolnik
27-11-2025, 10:30
RDR2 wpada czasami na promkę za te 62 zł jak teraz więc to żadna super okazja. Tak samo Forza Horizon 5 za 125 zł też co jakiś czas jest w tej obniżonej cenie.
Także żadne to jakieś super okazje na Black Friday ...
IMO warto za te 60zł. Gra ma już 7 lat, a wciąż zachwyca poziomem dopracowania i szczegółów. Ja ją ograłem jakoś niedługo po premierze, no zrobiła na mnie wtedy bardzo dobre wrażenie.
sokolnik
27-11-2025, 10:49
IMO warto za te 60zł. Gra ma już 7 lat, a wciąż zachwyca poziomem dopracowania i szczegółów. Ja ją ograłem jakoś niedługo po premierze, no zrobiła na mnie wtedy bardzo dobre wrażenie.A długo się w nią gra? :) wciąga trochę?
Masz porównanie do Wiedźmina 3 albo CP2077 ? :) chodzi mi o klimat gry, scenariusz, muzykę atmosferę itp...
A długo się w nią gra? :) wciąga trochę?
Masz porównanie do Wiedźmina 3 albo CP2077 ? :) chodzi mi o klimat gry, scenariusz, muzykę atmosferę itp...
Ograłem W3 z Serca z kamienia i Krew i wino, ograłem też CP2077 z Phantom Liberty. W RDR2 długo się gra, ale warto.
krzysztofz24
27-11-2025, 18:34
IMO warto za te 60zł. Gra ma już 7 lat, a wciąż zachwyca poziomem dopracowania i szczegółów. Ja ją ograłem jakoś niedługo po premierze, no zrobiła na mnie wtedy bardzo dobre wrażenie.
IMO tez 60 zeta dobra cena. Na tak ja obnizaja co jakis czas (albo na 100 z hakiem). Taaniej jeszcze chyba sporo czasu nie bedzie.
Co do tego poziomu szczegolow - to ja mam zwyczaj przed gra troche sobie o niej poogladac na Yt materialow, troche gameplay zanim kupie itp.
Podoba mi sie wlasnei takei cos, ze trzeba co jaksi czas czyscic bron zeby dobrze dzialala i wiele, wiele innych szczegolikow, ktore finalnei wplywaja na odbior gry.
Ale z jednym to chyba tworcy przegieli z poziomem realizmu.
Tak mi to wyskoczylo przypadkiem mprzy ogladaniu YT.
Podobno koniowi w grze...kurcza sie jaja na zimnie:D
Kurde az to sprawdzilem na YT - to prawda:mrgreen:
Od 1:20 jak ktos nei chce calych 2 minut ogladac.
https://youtu.be/oRW9wPGdijw
P.s
A i zeby nei bylo, jak kupowalem ta gre to o tym nie wiedzialem, dopiero pozniej sie przypadkiem dowiedzialem:-)
P.s
A tak powazniej, to model zachowanai konia, jak reaguje na otoczenie, ze moze wpasc na drzewo itd widze ze jest sporo lepszy niz w Wiesku 3.
Mnie rozwalił filmik, na którym postać gracza strzela w powietrze, żeby przestraszyć NPC, a po chwili martwy ptak spada na glebę...
krzysztofz24
27-11-2025, 18:45
OjTam przy okazji
Jak sobie wrzuce te 150Gb gry na dysk systemowy C PCIE-4.0 o pojemnosci 500Gb i zostanei mi wolne jakies 120Gb wolnego - to chyba jeszcze sporo brakuje do "zamulenia" dysku, kompa?
500Gb i zostanei wolne kolo 120Gb.
P.S
Ofc glowny hacker i tworca tego kompa kret, bardzie jznany jako crusiek tez proszony jest o konsultacje;-)
Jak ktos cos to tez.
Powinno być git, choć ja nie lubię gier na systemowym instalować.
Zabezpieczenia Windy lubią strzępić ryja.
Ale przy obecnych cenach SSD... Welp...
sokolnik
27-11-2025, 21:31
czy gracz konsoli XBOX ONE może grać z graczem PCtowym ? chodzi o multiplayer np wyścigi jakieś albo coś typu FIFA?
zależy od gry? od konsoli?
krzysztofz24
27-11-2025, 22:56
Zalezy od gry.
Tu jest wszystko. Slowo klucz cross-play
https://www.google.com/search?q=gracze+pecetowy+razem+z+konsolowymi&oq=gracze+pecetowy+razem+z+konsolowymi&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigAdIBCTk0OD FqMGoxNagCCLACAfEFtEjLk6fvcd0&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.....................................
Zaciagam te 150GB....
Ciekawe ile czasu to bedzie trwalo, jeszcze nei mailem takiej "wielkiej" gry.
krzysztofz24
27-11-2025, 23:31
Lets start;-)
28 min trwalo te 150GB ze srednia predkoscia 550-580Mb/s wg Steam.
91954
.
Wszyscy influencerzy na YT mówią, że Star Wars Outlaws to kiepska gra, a ja szwendam się tam już 80 godzin i bawię się świetnie.
Szczególnie miłe dla kogoś kto za dzieciaka oglądał pierwszą trylogię, są nawiązania do filmu.
PS. Do pierwszego RDR był śmieszny DLC z zombiakami :D
sokolnik
28-11-2025, 10:51
Wszyscy influencerzy na YT mówią, że Star Wars Outlaws to kiepska gra, a ja szwendam się tam już 80 godzin i bawię się świetnie.
Szczególnie miłe dla kogoś kto za dzieciaka oglądał pierwszą trylogię, są nawiązania do filmu.
PS. Do pierwszego RDR był śmieszny DLC z zombiakami :DBo gra jest spoko, gra się fajnie, ale gra jest skopana pod względem optymalizacyjnym... W grze miałem czasami problemy z teksturami, oświetleniem, albo spadał fps o 40% i trzeba było gre restartować. Pewnie wina WIN11, sterowników rtx 5000 :) ot życie :)
RDR 2 właśnie kupiłem i instaluje :)
Bo gra jest spoko, gra się fajnie, ale gra jest skopana pod względem optymalizacyjnym... W grze miałem czasami problemy z teksturami, oświetleniem, albo spadał fps o 40% i trzeba było gre restartować. Pewnie wina WIN11, sterowników rtx 5000 :) ot życie :)
U mnie hula bez problemów. Zero zwiechów, płynność jak po lodzie. PlayStation 5.
Ostatnio ograłem jeszcze:
Days Gone - cudo! Niby następna gra o zombiakach, ale klimat świetny. Rozwalanie hord przeurocze.
The Callisto Protocol - jak ktoś lubił Dead Space to powinno mu się spodobać. Aczkolwiek system walki dziwny. Najpierw trzeba kopać a potem strzelać. Zawsze było na odwrót.
The Invincible - trochę nudne, ale jak ktoś lubi książki Lema, to obowiązkowo do zagrania.
The Thaumaturge - dziwna gra od twórców pierwszego Wiedźmina. Rzut izometryczny, turowy system walk ale najpiękniejsze, że umiejscowione w Warszawie z 1905 roku. Co prawda trochę w alternatywnej Warszawie, bo upiory, strzygi i takie tam, ale spacer po Powiślu robił lekki niepokój z tyłu głowy. Polecam.
W kolejce mam Assassin Creed Mirage - ale nie wiem czy to nie obciach przyznawać, że gra się w takie rzeczy.
Remake Residen Evil 4, no i drugiego Stalkera. Może do wiosny ogarnę :D
Days Gone jest świetny. Byłem zaskoczony tym, że więcej osób nie mówi o tej grze.
Dying Light - przeszedłem jedynkę i dwójkę, szykuję się do The Beast. Polskie studio Techland zrobił grę, trzeba docenić.
The Beast Inside - rewelacja. Znowu polskie studio zrobiło bardzo dobrą grę.
Alan Wake - znowu gra która mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Pewnie niedługo jak będzie trochę czasu zagram w drugą część.
Assassin's Creed przechodzę każdą od Black Flag. W Shadows wolałem grać Naoe niz Yasuke.
Ja bardzo lubię The Last of Us, obie części.
Do ogrania mam kupione Control. Nie wiem czy mi się spodoba, mam mieszane uczucia.
Planuję jeszcze Ghost of Tsushima i Ghost of Yotei.
Zaciekawił mnie ARC Raiders, ale aktualnie nie mam za bardzo czasu na granie. Może kiedyś kupię.
Z serią RE wstrzymuję się do momentu kupna VR do PS5 (planuję od dłuższego czasu, ale jakoś nie po drodze, zawsze coś do ogrania jest bez VR). Tak samo Hitman jest świetny pod gogle.
Control odpuściłem po ~1.5h, po nieudanej walce z pierwszym bossem.
Wiedziałem, że Soulslike nie dla mnie. :lol:
Control odpuściłem po ~1.5h, po nieudanej walce z pierwszym bossem.
Wiedziałem, że Soulslike nie dla mnie. :lol:
To nawet nie instaluję :)
Kingdom Come: Deliverance - grał ktoś? Jest już druga część, a ja nie grałem nawet w pierwszą.
Control na PC ma "easy mode", można zmniejszyć otrzymywane dmg i podciągnąć regenerację, ale... nawet nie próbowałem. :p
KC: D też mam pierwszą część i też się czasem zastanawiam...
"Control" jest świetny! Dziwny klimat, ale po jakimś czasie wciąga. Trochę mi przypomina ostatnie/drugie "Prey", które też było świetne. Mam wrażenie, że ktoś próbował wyjść poza wszechobecne schematy. Jedyny warunek to ściągnąć łatkę, która ułatwia rozgrywkę. To jest nawet na PlayStation, więc na PC też musi być. Można poustawiać różne ułatwienia, kończąc na opcji "jeden strzał zabija". Bez tego gra jest nie do przejścia, przynajmniej ja sobie tego nie wyobrażam.
Gram sobie teraz w Kingdome Come II, cudowna gra, wciąga jak diabli. Jedynkę ze 3 razy przechodziłem przez ostatnie lata i to jak dla mnie jedna z najlepszych gier jakie w ogóle są. Acz walka jest tam trudna, szczególnie na początku i za pierwszym podejściem jak jeszcze nie wiesz jak to działa. Ale potem gdzieś tak od połowy gry to już można styl Rambo uprawiać ;) Zresztą grając za drugim razem też było mi znacznie łatwiej.
Na II ewidentnie to uprościli, z tym że to kontynuacja więc poniekąd tak powinno być, bo główny bohater jednak coś umie. Świetny klimat, ciekawie pokazane średniowiecze. Tylko trzeba mieć dużo czasu, bo to gra typu 100h+.
Ale zdecydowanie warto zacząć od części I.
... bo to gra typu 100h+...
Tiaaa.... 😅
https://i.imgur.com/weU4rD7.png
I nie jest to gra, w której mam najwięcej godzin, ale tamta to MMO, a w MMO, jak wiadomo, czas inaczej płynie. :p
PS. Zainstalować grę po południu, o 4 nad ranem ogarnąć, że kolonia umiera bo skrewiło się jedną podstawową, ale b. ważną rzecz - bezcenne. xD
No co Ci powiem...
91970
Tylko to nie jest z jednego podejścia. Ale pewnie znalazły by się dłuższe posiedzenia, tylko nie widzę statystyk gier, które są odinstalowane.
edit. chociaż nie, na steamie są, na epicu nie widze.
Ostro... :D
Paczam na gameplaye i opisy czytam... Jedna rzecz mi nie pasuje.
RPGi lubię fantasy/Sci-Fi, a to w rzeczywistości obsadzony...
Ale w średniowieczu, dla naszych czasów to jak fantasy.
Z "jak" jest jak z "prawie". Robi różnicę. ;)
PS. O, wiem w co zagram. Pasuje w końcu TOPkę z Kupki Wstydu ogarnąć... Wieśka 2 i 3, kupione z 7-8 lat temu... :oops:
Ano, tu nie ma żadnej magii i to poniekąd jest piękne. Trochę jak RDR2, tylko nie jest tak nieśpieszna. Na dodatek to czeska gra i te miejsca istnieją w rzeczywistości. Niektórzy ludzie też :)
sokolnik
28-11-2025, 22:11
RDR2 odpalone, pierwsza misja zrobiona :D gość uratowany, wilki zastrzelone, wróciłem do wioski :D
Starczy :D
144 FPS czyli max monitora (OC 160) i grafika ma temp 50-51 stopni wentylatory się nie rozkręcają :D także chyba muszę ustawienia graficzne podkręcić :D
jakaś taka spokojna to gierka... wiadomo początek... ale to nie CP2077 gdzie strasznie dużo się dzieje podczas walki... a tu konik iiii jedziemy sobie :D
No RDR2 jest niezwykle nieśpieszna. Początek to w ogóle się dłuży i trzeba go zmęczyć ale zdecydowanie warto dać jej szansę. To również absolutnie doskonała gra z ogromną immersją i świetną historią. Dzieje się dużo i gęsto ale niekoniecznie często. Fenomenalna jest ta gra. Trochę rozgrywka pokroju pierwszej Mafii, tylko jest kuń, wszędzie daleko i ogólnie wszystkiego jest więcej.
sokolnik
29-11-2025, 13:43
ja myślałem że Wiedźmin 3 to już dopracowana gierka ze szczegółami, fizyką i realnością...
https://www.youtube.com/watch?v=hfblwKECMfo
sokolnik
29-11-2025, 18:39
Pograłem trochę w RDR2 i zaczyna mi się podobać... Wolna akcja, dialogi, trochę strzelania, zadania do wykonania, super szczegółowość, grafika luxusowa mimo że to już stara gierka a nie nowość...
Taka spokojna gierka może mi się przydać po Star Warsach, dokończeniu dodatku CP2077. A jak będę chciał szybszą akcje to mam strzelanki :)
Obczajcie:
Arrowheads zrobiło mały szacher-macher z plikami w Helldivers 2 i rozmiar zainstalowanej gry spadł ze 154GB do 23GB. :D
nV w RTX50x0 wycofuje obsługę 32-bit aplikacji CUDA. Oznacza to też zgon PhysX. Z PhysX korzystają m.in Wiedźmin 3, trylogia Batman czy Borderlands 2 i Pre-Sequel.
Chyba za duży szkwał był.
Nvidia w przyszłorocznej aktualizacji sterowników przywróci obsługę PhysX.
PS. Wyprzedaż Konami na Steamie.
sokolnik
06-12-2025, 20:13
Jest tu jakiś gracz RDR2 ? Potrzebuje skonsultować szybko "jak grać" :D
21 h za mną :)
mam kilka pytań na początek o skóry, polowania, rozbudowę postaci/obozu, co warto robić, jak się bogacić :D o misje bo średnio ogarniam te misje :D
Soma na PS4/PS5 za 6,45 zł:
https://www.playstation.com/pl-pl/games/soma/
Zacząłem grać w STALKER 2. Mam wrażenie, że tam się ginie od stania i nicnierobienia.
Czyli gra jest bardzo realistyczna ;-)
krzysztofz24
10-12-2025, 23:19
Frostpunk na Steam z bardzo duza obnizka -90% i w dobrej cenie 13,89.
Ta gre mozna wyrwac na obnizkach za jakies 40zl najczesciej, czyli cena jest mega.
Tak mysle o niej...
Bardzo chwalona, taka strategia. Zarzadamy ostatni miastem ludzi po zagladzie, jakies zlodowacenei bylo i to miasto jest na etapie cywilizacji parowej. Taki zarys fabuly, made by ja;-)
https://youtu.be/qqEpSOFDXGA
.
https://i.imgur.com/J9RfWUZ.png
Była parę lat temu na EGS. Coś przed premierą 2ki, jak dobrze pamiętam.
Fakt, ciekawa gierka. Survi city builder w klimatach steam-punk z globalnym zlodowaceniem.
Niestety, mimo wielu prób nigdy nie udało mi się poza jeden punkt kampanii wyjść... 😅
Epic zaczął zimowe rozdawnictwo z mocnej nuty.
Dziedzictwo Hogwartu za free (https://store.epicgames.com/pl/p/hogwarts-legacy).
Heh, miałem nosa, że nie kupiłem w tamtym miesiącu... :D
sokolnik
12-12-2025, 13:48
Zeby jeszcze był czas w to grać wszystko :)
Czytałem o RDR2, gość pisał że w tej grze zrobione 2000 godzin :) no ewidentnie on ma czas :)
Powoli dobijam do 100h w KCII. A tu wcale końca nie widać, podoba mi się to :)
Smutna wiadomość dla graczy.
21/12 zginął w wypadku Vince Zampella. Miał 55 lat.
Odpowiadał za, m. in. CoD2, CoD MW i MW2 (te z 2007 i 2009), Star Wars Fallen Order i Survivor, oraz ostatnio Battlefield 6.
sokolnik
23-12-2025, 12:13
Smutna wiadomość dla graczy.
21/12 zginął w wypadku Vince Zampella. Miał 55 lat.
Odpowiadał za, m. in. CoD2, CoD MW i MW2 (te z 2007 i 2009), Star Wars Fallen Order i Survivor, oraz ostatnio Battlefield 6.Nie znam gościa ale szkoda gościa.
W RDR2 dobiłem do 50 h [emoji41] rozkręcam się [emoji854] ale gram grzecznie, nie na padam na pociągi ani innych, teraz szukam 2go skarbu :) trochę YT pomaga mi bo już starość łapie [emoji38]
Jedzenie, sen, apteczki od leczenia i bandaże od krwawienia. W Stalkerze 2 powinna być jeszcze opcja śmierci od udaru albo zawału serca. Jak nie weźmiesz proszków, to walnie w niespodziewanym momencie. A nawet jak bierzesz to raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Nie wiem dlaczego twórcy nie wpadli na taki zajebisty ficzer.
sokolnik
28-12-2025, 13:21
ja dobrze że ogarnąłem jak zawołać konia w RDR2 (po 60h biegania... do kunia :) )
podświadomie mnie to denerwowało bo po Wiedźminie 3 byłem przyzwyczajony gwizdać na konia... tylko tu jest przywołanie konia pod przyciskiem H... nie ogarnąłem tego do wczoraj. Teraz będzie się grało jeszcze przyjemniej :)
PS: jak dobrze że nie grałem w tą gre na 3070 :)
Nie chwaliłbym się, że przez 60h grania nie pomyślałem, żeby wejść w ustawienia i przycisk przywołania konia poszukać... :roll:
Przy okazji, w sporej ilości gier, w jakie grałem, konia/wierzchowca właśnie H się przywołuje.
sokolnik
28-12-2025, 16:10
A ja mam serio luźne podejście do tej gierki, bez napinki, na spokojnie... Ma relaksować a nie stresować... :)
Jeszcze chyba 2 misje z 2 rozdziału i chyba do 3 rozdziału się przeniosę :)
Przecież sprawdzenie sterowania to podstawa.
I ustawienie pod siebie, bo mnie standardowe prawie nigdy nie pasuje. xD
krzysztofz24
29-12-2025, 01:19
Moja opinia o Red Dead Redemption 2 jest hmm...pozytywna.
Ale jako osoba, ktora lubi westerny, to stwierdzam ze ta gra to bardziej film obyczajowy w klimacie westernu;-). A juz na pewno nie jest to film akcji:-). Brakuje bardzo wyzwania, jakiegos stopnia trudnosci wogole...
Ale to szerzej potem, jak przekrocze 50% fabuly, juz mi duzo nie brakuje.
Ale polecam TĄ gre z czysytm sumieniem.
Tutaj sie walczy i gra jest temu podporzadkowana. Troche tez eksploruje.
Jest to idealna gra, zeby wejsc w swiat gier soulslike. Czyli przeciwnicy, minibossowie i prawdziwi bossowie.
"Lords of the Fallen" z 2014r. To mialo byc polskie Dark Souls. Ale dostalo mieszane oceny, bo jest za latwe;). Znaczy nie jest latwe ale na pewno latwiejsze niz prawdziwe soulsy.
Ale mi sie bardzo ta gra podobala. Jest klimat dark fantasy, jest robienie buildu postaci, jest fajna epicka muzyka, spoko grafika (ładne oswietlenie) no i bossowie, na ktorych trzeba meic taktyke i poznac ich ataki a nie liczyc ze jakos to bedzie.
Gra ofc nie ma ustawianai poziomu trudnosci. Jest domyslny trudny poziom, czyli taki z wyzwaniem (ale podkreslam, nie jest to bardzo trudna gra).
Zaczyna sie 15 minutowym samouczkiem i od razu pierwszy boss. I tak ma byc.
Pozniej sobie chodzimy, explorujemy, jakies fajne znajdzki mamy, ale na koncu kazdego etapu jest arena i boss az do finalowego.
Gra na jakeis 25-35h zaleznei jak kto gra.
I najlepsze. Promocja na Steam -95% i jest za 5zl:-)
Tylko nei pomylcie z tym Lords of the Fallen sprzed paru lat, ono jest za 60zl. To jakby druga czesc, bardziej rozbudowana o wiele. No to samo studio zrobilo jakby druga czesc/nowsza wersje pod tym samym tytulem (logiczne co nie;-) ).
Zamiast trailera, dam pierwszego bossa.
OjTam sprobuj. Tu nie jest jakos mega trudno, wystarczy raz sobie zlukac taktyke na bossa na YT. Jakbys probowal, to polecam robic "srednia" postac, ciezki pancerz jest za powolny i konkretny cios od bossa i tak mzoe zabrac wiekszosc zycia, lekki to jzu dla hardcorow z adhd a sredni tak akurat mz.
Kurde 5zl za tak gre, zal nie brac.
Mozna pominac wstep, akcja od 40 sek.
https://youtu.be/xnNxg-SQApA?t=23
sokolnik
29-12-2025, 02:06
krzysztofz24 grasz w RDR2 :) od kiedy grasz :) ?
Ja jestem w 2 rozdziale, ale już końcówka, zostało mi zabić niedźwiedzia i jeszcze jakaś chyba jedna misja... No może dwie.
Staram się rozbudować postać, obóz, większość czasu to poluje, handluje, szukam skarbów... Misje idzie przejść w miarę szybko... Gorzej z rozbudową obozu, gromadzeniem skór itp... 70h mam jak nic po dziś :)
krzysztofz24
29-12-2025, 12:02
krzysztofz24 grasz w RDR2 :) od kiedy grasz :) ?
)
Czy ty czytasz wogole wątek który założyłeś i w którym zdajesz się być aktywny?:-)
Przecież jakby ja zacząłem o piswać tu o do grze, niedawno. Najpierw wstawiłem że ma dobrą enę na Steam i myślę o zakupie, była krótka rozmowa tym.
Potem że kupilem i pytałem się jak zainstaluje te 150gb i mi zostanie pewien procent wolnego dysku, to czy nie będzie komp mulil.
Jeszcze rozmowa o poziomie szczegółów w grze, filmiki na YT
A ty czytajc to, przecież kupiłeś tą grę:-)
I teraz nagle od kiedy grasz.
Od wcześniej niż ty papugo:mrgreen:;-)
sokolnik
29-12-2025, 16:18
kupiłeś wcześniej ale nie wiadomo czy grasz :D
5 min temu ubiłem Legendarnego Niedźwiedzia :D za 2x ale to szczegół :D za pierwszym razem nie padł od kuli prosto w czoło z bliska i wtedy mnie zjadł :D ale miałem zrobionego Sejva więc była szybka powtórka :)
Grał ktoś w "Stray"?
"Cybepunkowy" symulator kota TPP.
Szukam jakiejś przygodówki, najlepiej bez elementów RPG i nie takiej typowej point'n'click. Paczałem na gameplay na YT i wygląda spoko, zagadki środowiskowe, widziałem jakieś elementy skradankowe, trochę zręcznościówki, ale bez przesady. Chyba bez strzelania, znaczy kot to nie bardzo ma nawet jak, ale potem mu towarzyszy jakiś dron, ale on chyba też nie strzela, znaczy nie ma siłowego załatwiania wrogów. Na Steam nie ma niestety dema, bo to rozwiązałoby moje wątpliwości.
Szukam jakiejś przygodówki, najlepiej bez elementów RPG i nie takiej typowej point'n'click.
https://www.youtube.com/watch?v=SLu0aSaj_6s
Jak ktoś lubi skradanki...
Styx Master of Shadows (https://store.epicgames.com/pl/p/styx-master-of-shadows-4d9ab3) oraz Styx Shards of Darkenss (https://store.epicgames.com/pl/p/styx-shards-of-darkness-77c030) do odebrania za free na Epicu.
krzysztofz24
17-01-2026, 01:39
Ale sobie narobilem komplikacji...:-)
Przedzedlem cale Red Dead Redemption 2 (receznzja na pewno bedzie). Ostatnia misje watku fabularnego, gdzie juz akcja jest gesta i sa kluczowe momenty, takie wazne dla fabuly gry. Odpalilem przed wyjsciem na basen;-)
Zrobilem ja na szybko, potem wlaczyl sie epilog (ktory tez troche trwa, czesc przeszedlem).
I juz po basenei wieczorem wpadlem na pomysl ze chcialbym jednak na spokojnie powtorzyc ta jedna kluczowa misje (bo jest tak mozliwosc w grach Rockstar ogolnie)
I tu zonk, jak przec cała gre ta opcja byla dostepna, to teraz nie, nie da rady, wyszarzone pole "powtorz misje"
Zaczalem wpisywac w google, AI zazela swje glupoty podpowiadac, na jakims forum RDR2 ze to blad z synchronizacja z lancherem Rockstar games...no cyrki.
Skasowlaem sobie ogolnei zapis gry:grin:.
I teraz tak; mam go zapisanego na dysk w dokumentach, w chmurze na Steam nie moge go znalezc, juz nie wpomnie ze podobno w chmurze na serwerach Rockstara tez pownien byc.
Ogolnie kombinuje jak to przywrocic, bo bardzo chcalbym powtorzc ta ostatnai misje fabuly i moze jeszcze przmeczyc ten epilog...
Jedni pisza ze sie da, inni ze nie da - no internety Panie.
Na razie to piateczek, 4 pak rozpracowany, ale juto to rozpracuje, jak to zhackowac zeby przywrocic.
Bede potzebowal pmocy glownego pro-gamera na forum czyli OjTam i mega hackera komputerowego co ryje tunle pod swiatlowody czyli crusiek.
Ale to jutro, badzcie zwarci i gotowi na moje pytanie jak to kurde ogarnac:p
Podobno sie da, a znowuz inni pisza ze trza grac od nowa (no na pewno nie!).
P.S
Se kurde instaluje wlasnei Darksiders 3 na pocieszeni, kupionie na swiatecznej wyprz.
sokolnik
17-01-2026, 10:32
Ale sobie narobilem komplikacji...:-)
Przedzedlem cale Red Dead Redemption 2 (receznzja na pewno bedzie). Ostatnia misje watku fabularnego, gdzie juz akcja jest gesta i sa kluczowe momenty, takie wazne dla fabuly gry. Odpalilem przed wyjsciem na basen;-)
Zrobilem ja na szybko, potem wlaczyl sie epilog (ktory tez troche trwa, czesc przeszedlem).
I juz po basenei wieczorem wpadlem na pomysl ze chcialbym jednak na spokojnie powtorzyc ta jedna kluczowa misje (bo jest tak mozliwosc w grach Rockstar ogolnie)
I tu zonk, jak przec cała gre ta opcja byla dostepna, to teraz nie, nie da rady, wyszarzone pole "powtorz misje"
Zaczalem wpisywac w google, AI zazela swje glupoty podpowiadac, na jakims forum RDR2 ze to blad z synchronizacja z lancherem Rockstar games...no cyrki.
Skasowlaem sobie ogolnei zapis gry:grin:.
I teraz tak; mam go zapisanego na dysk w dokumentach, w chmurze na Steam nie moge go znalezc, juz nie wpomnie ze podobno w chmurze na serwerach Rockstara tez pownien byc.
Ogolnie kombinuje jak to przywrocic, bo bardzo chcalbym powtorzc ta ostatnai misje fabuly i moze jeszcze przmeczyc ten epilog...
Jedni pisza ze sie da, inni ze nie da - no internety Panie.
Na razie to piateczek, 4 pak rozpracowany, ale juto to rozpracuje, jak to zhackowac zeby przywrocic.
Bede potzebowal pmocy glownego pro-gamera na forum czyli OjTam i mega hackera komputerowego co ryje tunle pod swiatlowody czyli crusiek.
Podobno sie da, a znowuz inni pisza ze trza grac od nowa (no na pewno nie!).
P.S
Se kurde instaluje wlasnei Darksiders 3 na pocieszeni, kupionie na swiatecznej wyprz.
czyli nie przeszedłeś :D musisz jeszcze raz :D ja mam 99 h i jestem na początku 3 rozdziału :D
Ostatnia misje watku fabularnego.
Ostatnia w sensie jak jeszcze grałeś Arturem czy już tym drugim?
Bo jak Arturem to nie skończyłeś gry ;)
krzysztofz24
17-01-2026, 22:39
czyli nie przeszedłeś :D musisz jeszcze raz :D ja mam 99 h i jestem na początku 3 rozdziału :D
Mi przejscie watku fabularnego z aktywnosciami pobocznymi. nie wszystkimi, ale mozna powiedziec ze sprobowalem wszystkiego, zajelo okolo 80godz.
Upolowana wiekszosc legendarnyh zwierzat, jakeis skarby, zadanai poboczne te fajniejsze...
Sprzedam ci za darmo pro-tipa;-).
Jak podchodzisz do konia, to nacisnij E, wtedy na niego wsiadziesz i nei bedziesz musial go wszedzie prowadzac:mrgreen::D.
To gra pojdzie szybciej. a potem jeszcze mozna nacisnac SHIFT jadac na koniu i tu juz cuda sie dzieja;-)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ostatnia w sensie jak jeszcze grałeś Arturem czy już tym drugim?
Bo jak Arturem to nie skończyłeś gry ;)
Arturem, do konca. Epilog ledwie zaczalem.
Obejrzlem sobie pobieznei na YT. Poza koncowka epilgu, to nei czuej jakbym cos stracil. W sumie nawet wole ze skonczylem ta gre, niejako konczac historie Arturem
Ogolnie mam zwyczaj jak skoncze gre i o ile to umozliwia, to tak troche po niej jeszcze "pochodzic".
To tylko tego m itroche szkoda.
Dlugo bym musial tlumaczyc, ale starych save nie odzyskam. Troche tu zawinila gra bo byl blad ze nie mozna byl opowtorzyc misji, wczytac starszego save (podobno tak czasami jest w RDR2, to jakis blad z synchronizacja z chmura Rockstara), a potem troche ja bo tak zacalem kombinowac, ze sobie w koncu te save nadpisalem:-D.
Ale juz mam obcykane jak wgrywac save teraz. Bo w koncu do tego doszedlem. Moglbym sciagnac jaksi save z gry online z ukonczona gra. No ale to bylby "inny ludzik";-) nie "moj" Artur. Troche dziwnie.
A znowuz sciagac save np z gra ukonczoan na przedostatnim rozdziale i troche dograc we wlasnym stylu, tez dziwne...
Uznajmy ze Artur is gone, dopelnilo sie.
Mi przejscie watku fabularnego z aktywnosciami pobocznymi. nie wszystkimi, ale mozna powiedziec ze sprobowalem wszystkiego, zajelo okolo 80godz.
Upolowana wiekszosc legendarnyh zwierzat, jakeis skarby, zadanai poboczne te fajniejsze...
Sprzedam ci za darmo pro-tipa;-).
Jak podchodzisz do konia, to nacisnij E, wtedy na niego wsiadziesz i nei bedziesz musial go wszedzie prowadzac:mrgreen::D.
To gra pojdzie szybciej. a potem jeszcze mozna nacisnac SHIFT jadac na koniu i tu juz cuda sie dzieja;-)
Arturem, do konca. Epilog ledwie zaczalem.
Obejrzlem sobie pobieznei na YT. Poza koncowka epilgu, to nei czuej jakbym cos stracil. W sumie nawet wole ze skonczylem ta gre, niejako konczac historie Arturem
Ogolnie mam zwyczaj jak skoncze gre i o ile to umozliwia, to tak troche po niej jeszcze "pochodzic".
To tylko tego m itroche szkoda.
Dlugo bym musial tlumaczyc, ale starych save nie odzyskam. Troche tu zawinila gra bo byl blad ze nie mozna byl opowtorzyc misji, wczytac starszego save (podobno tak czasami jest w RDR2, to jakis blad z synchronizacja z chmura Rockstara), a potem troche ja bo tak zacalem kombinowac, ze sobie w koncu te save nadpisalem:-D.
Ale juz mam obcykane jak wgrywac save teraz. Bo w koncu do tego doszedlem. Moglbym sciagnac jaksi save z gry online z ukonczona gra. No ale to bylby "inny ludzik";-) nie "moj" Artur. Troche dziwnie.
A znowuz sciagac save np z gra ukonczoan na przedostatnim rozdziale i troche dograc we wlasnym stylu, tez dziwne...
Uznajmy ze Artur is gone, dopelnilo sie.
Nie pochodzisz Arturem, bo on finalnie umiera na gruźlicę. Wtedy zaczynasz grać Johnem Marstonem.
krzysztofz24
17-01-2026, 22:50
Wiem.
Dlatego bym pewnie dlugo Johnem nie spacerowal. No "inny ludzik":-)
Napisz inaczej bo spoiler:-D
Wiem.
Dlatego bym pewnie dlugo Johnem nie spacerowal. No "inny ludzik":-)
Napisz inaczej bo spoiler:-D
To nie jest tak, że tylko nim później chodzisz. To jest dalsza historia. Warto.
krzysztofz24
17-01-2026, 23:04
To nie jest tak, że tylko nim później chodzisz. To jest dalsza historia. Warto.
Po wiadomym zdarzeniu z Arturem, gramy krotki epilog Johnem. Juz go sobie obejrzalem na ulubionym kanale o grach (SargeThePlayer). Koncowka fajna, przedtem jak to w RDR2 troche rozwleczone.
Juz nei bede kombinowal z jakims sciaganiem save.
Bo i tak musialbym troche pograc zeby jakby to powiedziec "odzyskac swojego Artura".
Bo chcialbym miec swoje ulubione bronie, swojego konia w szmapnskim kolorze. Specjalnei takiego kupilem, bo z brązowymi i laciatymi to sie czesto mylilem i komus podprowadzalem zamiast na swojego wsiasc:-).
Save 100% tak dziwnie, mozna by sciagnac save np z ukonczonym przedostatnim rozdzialem tylko i dograc ostatni rozdzial...
Dobra tam, nie bede gral jakby to samo kilkanascie godzin jeszcze. Zreszta chyba nie chce grac epilogu "innym ludzikiem";-)
P.S
Ale mogli dac jakis napis jak w Wiedzminie 3 ze sie odpala kluczowy ciag zadan z wyraznym wplywem na fabule. A nei czloweik sobie odpala na szybko przed wyjsciem na basen a tu koncowka gry:-)
Aktualizacja:twisted:
W sumei to sobie sciagnalem save gry na 100%, pieknei wszystko pogrupowane. Moglbym sobie wgrac save z polowy ostatniego 6 rozdzilalu, pare godzin poswiecic na "zrobienie"swojego Artura...hmmm:-)
Aleosochosi. Ja gram teraz w Diablo IV, rezam potwory i ratuje świat przed złem i występkiem.
krzysztofz24
18-01-2026, 17:35
Aleosochosi. Ja gram teraz w Diablo IV, rezam potwory i ratuje świat przed złem i występkiem.
Znaczy w sumie już wszystko ogarnąłem:-)
Diablo 4 - respect for Creto;-)
https://www.youtube.com/watch?v=SLu0aSaj_6s
calkiem fajne to bylo, za cene biletu do kina (o dziwo, bo na Steamie) kilka dobrych godzin zabawy. moze jakbym w questy poboczne sie bawil to nawet dluzej.
technicznie moze nie byl to szal, ale pomysl swietny i grywalnosc przyjemna...
na razie robie powrot do Civilization VII (od wersji I przemlucilem w kazde kolejne wydanie po 500 godzin zycia), potem drugi Plague Tale, a potem jak nic z mojej wishlisty na steamie nie pojawi sie w promocji, to chyba przyjrze sie Inkwizytorowi (tez polski, tez fajny swiat gry, i tez technicznie tracajacy myszka :D )
Inkwizytorowi
Każda, nawet najmniejsza akcja, wymaga QTE. Do tego stopnia, że zastanawiałem się, czy jakby była opcja "podrap się po tyłku", też by wymagała QTE?
Chyba że od dema coś zmienili, ale wątpię.
Każda, nawet najmniejsza akcja, wymaga QTE. Do tego stopnia, że zastanawiałem się, czy jakby była opcja "podrap się po tyłku", też by wymagała QTE?
aha...
to jednak chyba nie...
https://media.mutualart.com/Images/2022_04/13/12/120033589/0a46f047-f594-4aaf-b743-a85cfefa80e3_570.Jpeg
Nie wiem ile godzin dzisiaj spędziłem grając w Hitmana na VR, ale ta gra w goglach to jakieś mistrzostwo.
Nobody wants to die na EGS (https://store.epicgames.com/pl/p/nobody-wants-to-die-fe21cd).
PS. Info na przyszłość. Gier na early access na Epicu się nie kupuje... -,-
krzysztofz24
20-02-2026, 02:02
Nobody wants to die na EGS (https://store.epicgames.com/pl/p/nobody-wants-to-die-fe21cd).
PS. Info na przyszłość. Gier na early access na Epicu się nie kupuje... -,-
Na STEAM teraz promka, za niecale 16zl.
Chyba sie skusze, dobra cena jak za krotka gre. Krotka ale z ciekawa fabula, jak lukalem recenzje.
Ja gram teraz w Diablo IV, rezam potwory i ratuje świat przed złem i występkiem.
I to jest bardzo słuszna koncepcja.
Biegam palem pod młotki i mam frajdę jak 25 lat temu. :D
https://www.corsair.com/us/pl/explorer/gamer/gaming-pcs/nvidia-dlss-5-everything-you-need-to-know/
Co sądzicie o DLSS 5?
https://www.youtube.com/watch?v=dJACkKbN-Eo&t=4s
sokolnik
20-03-2026, 12:05
Myślę że to nieuniknione a na reklamowych prezentacjach chcą pokazać jak najwięcej... AI [emoji854]
Implementacja w grach będzie pewnie powolna i mniej spektakularna... A jak będzie krytyka to poprawią i za rok będzie ok [emoji41] zobaczymy co będzie [emoji41]
cz4rnuch
20-03-2026, 12:05
https://pbs.twimg.com/media/HDnbxTyW8AAGgl3.png
https://pbs.twimg.com/media/HDnbxTyW8AAGgl3.png
:grin:
Jako fan TLOU wstawię tego mema:
94478
Co sądzicie o DLSS 5?
Ktoś ćpał jak projektował i ktoś ćpał, jak przyklepał.
Mocno.
Cóż, nie ma obowiązku korzystać.
Na Steam wyprzedaż Activision. Call of Duty: Modern Warfare (2019) za 26 zeta. 8)
Ktoś ćpał jak projektował i ktoś ćpał, jak przyklepał.
Mocno.
Cóż, nie ma obowiązku korzystać.
Ja mam mieszane uczucia. Nie skreślam tego, bo część gier faktycznie może sporo zyskać jak to dopracują. Ciekawe jak pierwszy Half Life by wyglądał z DLSS 5 :D
94481
Najzabawniej to te 2x 5090 wyglądają... Rzekłem.
W jednym z komentarzy po pokazie tego padło bardzo ciekawe pytanie: skoro funkcja używa AI do renderowania, czy po szybkim obrocie kamery postać będzie wyglądała tak samo, jak przed?
No właśnie.
PS. W sumie mnie rybka, w obozie czerwonych siedzę. xD
Najzabawniej to te 2x 5090 wyglądają... Rzekłem.
W jednym z komentarzy po pokazie tego padło bardzo ciekawe pytanie: skoro funkcja używa AI do renderowania, czy po szybkim obrocie kamery postać będzie wyglądała tak samo, jak przed?
No właśnie.
Też się nad tym zastanawiałem, ale patrząc na to jak w szybkim tempie to poszło w wideo, gdzie algorytm pamięta już postacie wychodzące z kadru (co nie było takie oczywiste na początku), to pewnie NVIDIA przy swoim budżecie ma chociaż jednego człowieka, który o tym pomyślał.
PS. W sumie mnie rybka, w obozie czerwonych siedzę. xD
Przechytrzyłeś ich ;)
Tylko pytanie, na jak długo, bo AMD pewnie z czymś podobnym wyskoczy. :D
Hm...
https://www.gram.pl/news/nvidia-oklamala-graczy-w-sprawie-dlss-5-technologia-mocno-ingeruje-w-wizje-artystyczna-gier
Ciekawe jak pierwszy Half Life by wyglądał z DLSS 5
Raczej lepiej niż Black Mesa nie będzie wyglądał.
Na Steam wyprzedaż Activision. Call of Duty: Modern Warfare (2019) za 26 zeta. 8)
Kupione, jedna rundka zagrana.
Na +, choć wymaga połączenia z kontem (mam bo tej akcji z BO), przynajmniej single nie wymaga podwójnej autoryzacji, choć jest zapytanie o to na początku.
Na -... kurde, postać gracza to dalej kamerka w powietrzu zawieszona...
Michaelius
30-03-2026, 09:56
Widzieliście, że PS5 idą w górę ? Za bazową chcą niewiele mniej niż PS5 Pro kosztowało przed chwilą
https://blog.playstation.com/2026/03/27/new-price-changes-for-ps5-ps5-pro-and-playstation-portal-remote-player/
od 2 kwietnia wchodzi w życie więc ostatni moment by coś kupić chociaż i tak podnieśli ceny do sugerowanych w sklepach cwaniaki
Czy ja wiem czy cwaniaki? Dlaczego konsole miałyby być odporne na wzrosty cen komponentów?
Michaelius
30-03-2026, 10:40
Czy ja wiem czy cwaniaki? Dlaczego konsole miałyby być odporne na wzrosty cen komponentów?
W sensie jak PS5 PRO kosztuje 3500 ceny sugerowanej to były oferty po 3200-3300 teraz odparowały i są tylko zbliżone do 3500 bo wiedzą, że ludzie i tak kupią zanim cena poleci w górę za kilka dni.
A, że sklepy wykorzystują sytuację. No cóż, wieczne czekanie na najlepszą cenę lub promocję czasem może się zemścić. Ja kupiłem PS5 niedługo po premierze, nie grzeją mnie slimy czy pro (choć zastanawiałem się nad 30th Anniversary). Moja nie stoi, od początku leży, więc może podziała dłużej bez rozbierania ;) Ostatnio w sumie gram tylko i wyłącznie w Hitmana na VR - polecam.
Michaelius
30-03-2026, 11:33
No ja się mocno cieszę, że to Pro kupiłem bo patrząc na sytuację to PS6 wyjdzie w cenie zaporowej , więc wolę przeczekiwać na 1 rocznych Pro niż 4 letnim PS5 z dnia premiery.
No ja się mocno cieszę, że to Pro kupiłem bo patrząc na sytuację to PS6 wyjdzie w cenie zaporowej , więc wolę przeczekiwać na 1 rocznych Pro niż 4 letnim PS5 z dnia premiery.
Przesiadasz się z PS5 na PS5 Pro?
PS6 to pewnie jeszcze jakieś dwa lata, a przez te dwa lata może się dużo zmienić na rynku. Patrząc jednak na przecieki o tym całym Project Amethyst i Radiance Cores może być spory skok jakościowy.
Ciekawe co z xboxem. Asha Sharma przejęła przecież stanowisko Phila Spencera. Zapowiedziała reset marki :) Nowy xbox ma oferować natywną obsługę gier ze Steam i innych platform.
Michaelius
30-03-2026, 16:19
Rok temu to zrobiłem.
Xbox po prostu wyda peceta z dedykowanym interfejsem. Są już przecieki, że każą robić gry pod platformę UWP czyli ich słynnych windows store
Jak ktoś przegapił ostatnio, Dziedzictwo Hogwarthu znowu za free w EGS (https://store.epicgames.com/pl/p/hogwarts-legacy), do 3.05, 17:00 naszego czasu.
Doom (2016) na steam za 8 zeta. Ważne jeszcze ~6 godzin.
Tomb Raider I-III Remastered na EGS (https://store.epicgames.com/p/tomb-raider-iiii-remastered-538640) za free.
Tomb Raider I-III Remastered na EGS (https://store.epicgames.com/p/tomb-raider-iiii-remastered-538640) za free.
Pamiętam jak nie wyłączaliśmy konsoli żeby nie stracić progresu gry - TR 1 na PS1
Generalnie od ponad pół roku zakupiony pod gry stacjonarny PC w ogóle nie uruchamiany, ja gram już tylko na Steam Deck a ostatnio nie mogę się oderwać od Huntdown Overtime ( druga odsłona Huntdown)
Oficjalnie już wiadomo :) Wiedźmin 3: Dziki Gon - Pieśni przeszłości w 2027.
I znowu mnie drań ubiegł. xD
Zostają zmienione minimalne wymagania.
CPU: AMD R5 2600/Intel i5 - 8400
GPU: GTX 1660/ RX 5500XT
VRAM: 6GB
RAM: 12GB
WIN: 11 64bit
Dysk: 70GB SSD.
Wywalenie obsługi HDD to MSZ zły pomysł...
I znowu mnie drań ubiegł. xD
Zostają zmienione minimalne wymagania.
CPU: AMD R5 2600/Intel i5 - 8400
GPU: GTX 1660/ RX 5500XT
VRAM: 6GB
RAM: 12GB
WIN: 11 64bit
Dysk: 70GB SSD.
Wywalenie obsługi HDD to MSZ zły pomysł...
Wystarczy mieć też PS5 ;)
Nie ma wzmianki o PS4.
Odcięli wsparcie dla starszych sprzętów, to i PS4 poszło. ¯\_(ツ)_/¯
sokolnik
27-05-2026, 15:34
Oficjalnie już wiadomo :) Wiedźmin 3: Dziki Gon - Pieśni przeszłości w 2027.
elegancko :D jestem gotowy :D mój PC też - nawet na 4K ale w 4K to pewnie będzie 30klatek :D z MFG :D