PDA

Zobacz pełną wersję : Preview Extractor - absolutnie blyskawiczny przeglad RAW'ow

krzysztof jot
26-10-2005, 19:03
Kolega Biedrona w wątku o przydatnych programach podał namiary na sofcik
Preview Extractor - http://drchung.new21.net/previewextractor/
ale mam wrazenie, ze nikt nie potraktował tego powaznie - a jednak to prawda :)
Z kilkudziesieciu NEFów podglad w JPG w 2 sekundy !! Otrzymujemy pełnowymiarowe
JPGi o wadze 600-800KB - faktycznie pstrykanie NEF+JPG nie ma juz sensu !!!
To malutki sofcik nie łaczacy sie z systemem, można go (jak poleca autor) mieć na
karcie i wtedy NEFa przeglądniesz na kazdym Pc-cie nawet gdzie nie ma softu do RAWa.
Dodatkowo jak klikniecie na "Shuter Count" i przeciagniecie do niego fotke - pokazuje
"podobno" numer seryjny matrycy, ale głównie dokładną ilośc "strzałow" wykonanych
przez migawke aparatu !!.

Polecam tez FixNEF do precyzyjnego ustawiania WB. Bawiłem sie - jest widoczna róznica
zwłaszcza jak fotki sa robione np. we wnętrzach przy żarowym swietle.
Generalnie bardzo interesujace i niezwykle przydatne programiki

Ponury_Kosiarz
26-10-2005, 22:53
Preview Extractor jest po prostu genialny ! Wyeliminował akcję w PSie której zajmowało to kilkakrotnie [!] więcej czasu :-)

idiom
26-10-2005, 23:10
Extra !!
Dzięki.

moshica
27-10-2005, 14:04
Rozumiem że nie jest to program do przeglądania plików RAW na PC który nie ma zainstalowanego softu do ich przegladania ?
Czy on tylko działa na pliki RAW + jpeg ?
Czy jesli robie tylko RAWy, to go nie wykorzystam, jak to jest ?

Pozdrawiam
Moshica

szymony
27-10-2005, 15:07
To jest program, który z Rawów (NEFów) wyciąga JPG basic. Ponoć w każdym NEFie taki JPG siedzi. Program robi swą robotę naprawdę szybko i sprawnie. Niestety w tak powstałym JPG nie ma EXIFa. Przynajmniej mój IV tak twierdzi.

stig
27-10-2005, 16:55
Dodatkowo jak klikniecie na "Shuter Count" i przeciagniecie do niego fotke - pokazuje "podobno" numer seryjny matrycy, ale głównie dokładną ilośc "strzałow" wykonanych przez migawke aparatu !!.
Chyba nie... Sprawdzilem przed chwila i pokazal mi liczbe 8367, a ja wiem, ze juz raz przekrecilem licznik na 10 tysiacach... :) Tak wiec pokazuje jedynie ilosc "klapniec" od ostatniego "przekrecenia" licznika...

krzysztof jot
27-10-2005, 22:59
Niestety w tak powstałym JPG nie ma EXIFa.
tak - autor pisze, ze juz nastepna wersja pokaże....

Sprawdzilem przed chwila i pokazal mi liczbe 8367, a ja wiem, ze juz raz przekrecilem licznik
no cóz, tego ja nie sprawdze :) mam teraz około 2400 i to sie zgadza. Napisz do
autora, moze poprawi ten błąd ? bo cały czas z tego co pisze na www pracuje nad
tym softem.

moshica
28-10-2005, 09:07
To zapytam z innej strony, tylko nie bijcie :x
Po kiego diabła :twisted: Wam wyciagany Jpeg jeśli trzaskacie w NEFach ?
Jak ja robię to albo decyduję się na jedno albo drugie, co prawda można robić NEF + jpg basic, kurcze ale ja z tego nie korzystam i nie widzę sensu.
nochyba że cel ma być taki, że robicie w NEFach i ten jpeg basic będzie tylko pomocny w przeglądnięciu fotek czy aby są poporpstu zapisane na karcie....
:? chyba nabiorę wody w usta :?

Pozdrawiam
Moshica

stig
28-10-2005, 09:35
To zapytam z innej strony, tylko nie bijcie :x
Po kiego diabła :twisted: Wam wyciagany Jpeg jeśli trzaskacie w NEFach ?
Jesu! Czytaj dokladniej! To sa male JPGi -- cos jak te, ktore dodatkowo sa zapisywane w opcji NEF+JPG. Sluza do podgladu. Idiota tylko by chyba korzystal z nich w innym celu.

krzysztof jot
28-10-2005, 10:06
Jesu! Czytaj dokladniej! To sa male JPGi .....(..)
itd. No własnie - dlatego ze robie tylko w RAWach :) Po powrocie z kilkudniowego
pobytu gdzies - przegladania kilkuset RAWów nawet na szybkim kompie jest jednak
upierdliwe - a zazwyczaj jest pare obrazków do natychmiastowego"delete" no wiec
w ten sposob ułatwiamy sobie życie.

idiom
28-10-2005, 12:30
Napisz do
autora, moze poprawi ten błąd ? bo cały czas z tego co pisze na www pracuje nad
tym softem.
Podejrzewam, że autor nic z tym nie będzie w stanie zrobić, ilość strzałów zapisuje aparat, a on to tylko wyświetla. Jeśli już do kogoś pisać to do Nikona.

Campo
29-10-2005, 13:29
I oczywiscie zaden z tych programow nie obsluguje NEFow z serii CP... norma.

koniksk
06-10-2006, 07:33
A czy preview extractor jak wyciąga te jpg to stosuje ustawienia aparatu, tzn. customize settings czy jak? Bo musi tego nefa jakoś odczyatć?

ajt
07-10-2006, 23:36
Ten jpg jest już w gotowej postaci wsadzony do nefa przez aparat. Preview extractor go tylko wyciąga i zapisuje jako odzielny plik. Dlatego właśnie dzieje się to tak szybko, bo nie musi niczego konwertować.

RomanZWrocławia
17-10-2006, 00:49
Zalety stosowania Extraktora :
1. Naprawdę b.szybkie, proste i darmowe generowanie podglądowych JPG-ów z plików RAW
2. JPG-i z Extraktora są lepszej jakości niż JPG-i z aparatu (naturalnie JPG Basic Small) co ułatwia np. wstępną ocenę ostrości w serii podobych zdjęć
3. Zaoszczędzenie miejsca na karcie pamięci ( CF 1GB ap.D200 nieskompresowane RAW-y - 60zdjęć, takież RAW-y plus JPG Basic Small - 57zdjęć; dalej Raw plus JPG basic Large 52 zdjęcia)
4. To co dla mnie najistotniejsze: program odczytuje informacje o położeniu aparatu i stosuje je do generowanych plików czyli pionowe kadry są pionowe, koniec z łamaniem sobie karku przy oglądaniu zdjęć podczas selekcji. NIe trzeba stosować nikonowskiego softu aby cieszyć się tak użytecznym drobiazgiem

Próbowałem zastosować FixNEF-a do plików z D200, niestety "File not supported"

bazalka
27-10-2006, 14:02
program odczytuje informacje o położeniu aparatu i stosuje je do generowanych plików czyli pionowe kadry są pionowe, koniec z łamaniem sobie karku przy oglądaniu zdjęć podczas selekcji. NIe trzeba stosować nikonowskiego softu aby cieszyć się tak użytecznym drobiazgiem

w irfan view np mozesz wlaczyc opcje czytania polozenia aparatu z exifa i wtedy automatycznie zdjecie jest przekrecane podczas wyswietlania

Valdek_Tychy
27-10-2006, 14:52
WOW !!!! genialny,już go polubiłem :D

MzMarcin
27-10-2006, 15:07
Ja już sobie nie wyobrażam działania bez niego :). Jak sobie pomyślę ile wcześniej czekałem na wglądówki z NC..., a tu cyk sekunda i mam 200-300 zdjęć :] Super!

Majster7
02-11-2006, 15:46
Panowie, dlaczego nie mogę tego odpalić? Mam Windę XP, ściągnięty pliczek ma 132kB. Mam komunikat, że nie MFC71.dll
Czy ktoś wie dlaczego i co z tym zrobić?

Erie
02-11-2006, 16:27
brakuje Ci takiej biblioteki w Windzie XP - powinna być w c:\[katalog z windą]\system32\

ja ogólnie mam 6 takich bibliotek na dysku (Windows XP, ACDSee, Flash, Macromedia Extension Manager, Dreamweaver oraz Adobe w common files)

wrzuć sobie to do tego katalogu system32 i będzie działać (zakładam że masz gdzies instalację Windy XP)

Majster7
02-11-2006, 17:51
... a na domowym kompie wszystko działa OK.
A swoją drogą (fiu... fiu...) takie małe, a cieszy.
Pozdrawiam i dziekuję.

Mzumi
15-11-2006, 19:10
Świetne narzędzie! Mam z nim tylko mały problem - po wyciągnięciu jpg z rawów jpgi te nie są obrócone, a powinny być (nie włączyłem opcji nie obracaj - to nie jest powód). Miał ktoś podobny problem?

Mzumi
15-11-2006, 19:14
Panowie, dlaczego nie mogę tego odpalić? Mam Windę XP, ściągnięty pliczek ma 132kB. Mam komunikat, że nie MFC71.dll
Czy ktoś wie dlaczego i co z tym zrobić?

miałem identycznie - poprostu wpisz nazwę pliku dll. w google i ...sciąnij..

Mzumi
15-11-2006, 21:09
aha i już wiem - poprostu nie włączyłem opcji Image Rotation w aparacie... ale czy obracanie zdjęcia przez soft aparatu, to dobry pomysł (nie zbadziewi czasem zdjęcia?) ? Chyba, że to działa jakoś inaczej...

Erie
15-11-2006, 21:47
W JPG w nagłówku jest informacja o położeniu (obrocie) zdjęcia - niektóre programy jak np. ACDSee pozwalają na bezstratne obracanie JPGów - pliki nie są dekodowane, a potem kodowane na nowo tylko zmienia się informacja o obrocie zdjęcia. Tak samo zresztą jest w aparacie, latająca 'śrubka' daje informację o położeniu zdjęcia zapisywaną następnie do nagłówka JPGa. Tak więc obracanie tego tepu nie 'zbadziewi zdjęcia' :)

Mzumi
16-11-2006, 00:13
W JPG w nagłówku jest informacja o położeniu (obrocie) zdjęcia - niektóre programy jak np. ACDSee pozwalają na bezstratne obracanie JPGów - pliki nie są dekodowane, a potem kodowane na nowo tylko zmienia się informacja o obrocie zdjęcia. Tak samo zresztą jest w aparacie, latająca 'śrubka' daje informację o położeniu zdjęcia zapisywaną następnie do nagłówka JPGa. Tak więc obracanie tego tepu nie 'zbadziewi zdjęcia' :)

Ok. :) , a jak ktoś robi w rawach to w tym jpg, który można wyciągnąć z rawa też jest taka informacja? ..zresztą sprawdzę empirycznie..

hicks
17-11-2006, 00:38
jpgi wyciagane tym programem nie zawieraja exifa - wiec tej informacji tez nie :(

ML86
23-09-2011, 19:39
Kolega Biedrona w wątku o przydatnych programach podał namiary na sofcik
Preview Extractor - http://drchung.new21.net/previewextractor/
(...)

Mogłabym prosić o wrzucenie pliku EXE? Podana strona nie istnieje :(

sznuras
23-09-2011, 21:58
Możesz ściągnąć z tej lokalizacji:

http://www.mediafire.com/?iejkyme4fny