Zobacz pełną wersję : Jakii duży monitor (40 cali?) do pracy biurowej, gier, i sporadycznej obróbki zdjęć
Aktualnie na PC używam 31 calowego monitora 4K NEC PA311D. Ten monitor to pozostałość z czasów kiedy używałem go to obróbki zdjęć, teraz mam do tego Mac Studio i Studio Display,.
Mój NEC to super monitor do zdjęć, wszelkiej pracy z kolorem, pracy biurowej, natomiast wyjątkowo kiepski do wszystkiego innego bo ma tylko 60Hz, nie ma HDR, a czernie pozostawiają dużo do życzenia.
Moje dzieci mają w tym samym pokoju swoje PC do grania z monitorami 49'' (Samsung, 32:9) i 45'' (LG, 21:9), obydwa OLED, i co mogę powiedzieć, przy grach mój NEC wygląda przy nich naprawdę kiepsko.
Chciałbym wymienić monitor na większy niż mam obecnie, powiedzmy że wszystko powyżej 40 cali będzie OK, nawet 38 cali bym rozważył. Proporcje 21:9 lub 16:9, i rozdzielczość 4K minimum, najchętniej 6K, odświeżanie 120hz minimum.
To znaczy że na krótszym boku nie może być mniej niż te 2160 pikseli, żadne 1440 czy 1600.
Na chwilę obecną, po kilku dniach szukania po sieci, znalazłem tylko jeden monitor który spełnia w/w wymagania, to jest Dell U4025QW.
Możecie polecić jakieś inne modele warte rozważenia?
PS. Uprzedzając pytanie dlaczego nie kupię LG 45GS95QE który używają dzieci - no byłby to wymarzony monitor ale niestety ma tylko 1440px na krótszym boku, co powoduje że w pracy biurowej widoczna staje się pikselacja przy tak dużym ekranie.
Szukaj nie tylko w monitorach, ale też Telewizorach. OLED mają teraz P3 i jak najbardziej nadają się do obróbki zdjęć. To tylko kwestia stałości parametrów w czasie. Za różnicę w cenie kupisz kalibrator, o ile go nie masz.
Masz na myśli C3? No fakt, są teraz nawet w promocji. W sumie C4 jest dzisiaj tańszy niż C3, bo na C4 jest większa promocja. W sumie jest to jakaś myśl....
Myślałem o przestrzeni barwnej P3.
Z przestrzenią barwną P3 w OLED jest taki problem (z moich skromnych obserwacji 3 różnych monitorów OLED które miałem lub mam) że niby wszędzie jest obsługiwana w 99% lub więcej, ale kolory są strasznie jaskrawe. Może faktycznie TV mają to lepiej ustawione.
krzysztofz24
24-11-2024, 00:08
Kiedys myslalem intensywnei o monitorze do foto i gier w jednym, w mniejszym rozmiarze, tak 30-32 cale. Duoz szukalem, czytalem.
Nie istnieje cos takiego, niestety. No ludzkosc jeszcze teog nie wynalazla:-)
Albo profesjonalne zarzadzanie kolorem i poprawne odwzorowanie barw, prawdziwa kalibracja albo szybki czas reakcji do gier.
I nie mam tu na mysli odswiezania w herzach, bo tak naprawde 75Hz to juz bardzo przyzwoity komfort a wszystko powyzej 144hz jest poboznym zyczenie marketingowcow, bo promil populacji zobczy roznice miedzy 144hz a 240hz. Kluczowy jest czas reakcji w ms od bialego do czanego, przejscie piksela. No wiesz o co chodzi. Nie udawane mprt.
Telewizory tutaj to wolaja o pomste do nieba z czasem reakcji.. Tak, mozna grac na konsoli i TV jak pol swiata. Tylko w konsoli chodzi o to zeby bylo male pudeleczko ,zoptymalizowane, zgrabne i bardzo oplacalne pod wzgledem ekonomicznym bo za mala czesc ceny mocnego PC do gier.
Jesli nie pracujesz profesjonalnei z kolorem to jakis monitor do gier, ktory jako tako przyzwoicie wypada w testach i w miare poprawnie odwzorowuje kolory.
Jak znjadziesz to daj znac;-)
patronat
24-11-2024, 15:06
Do pracy biurowej (to moje główne zajęcie) najlepiej się sprawdzają monitory „użytkowe” Della czy HP czy Neca nie ma znaczenia marka, za to konfiguracja, czyli 2 x 27”. Niestety odpada granie. Za to aplikacje biurowe i obróbka zdjęć mega.
Kiedys myslalem intensywnei o monitorze do foto i gier w jednym, w mniejszym rozmiarze, tak 30-32 cale. Duoz szukalem, czytalem.
Nie istnieje cos takiego, niestety. No ludzkosc jeszcze teog nie wynalazla:-))
krzysztofz24, w tym rozmiarze o którym piszesz jak najbardziej istnieje, przynajmniej moim zdaniem, bo mam ten monitor, tylko chciałbym większy.
Mam na myśli ASUS ProArt Display 32” 4K HDR PA32UCG-K.
Tani nie jest, ponad $2600 na Amazon dzisiaj przy przecenie.
Ale warto, bo jest to znakomity monitor do koloru, który do tego ma 120Hz i HDR certyfikowany na 1600Nit.
https://www.amazon.com/gp/product/B08ZC54V7C/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&th=1
I nie mam tu na mysli odswiezania w herzach, bo tak naprawde 75Hz to juz bardzo przyzwoity komfort a wszystko powyzej 144hz jest poboznym zyczenie marketingowcow, bo promil populacji zobczy roznice miedzy 144hz a 240hz. Kluczowy jest czas reakcji w ms od bialego do czanego, przejscie piksela. No wiesz o co chodzi. Nie udawane mprt.
Kiedyś też tak gadali że nie zobaczysz różnicy między 60 a 120fps. Dziś każdy gracz to widzi a już na pewno to czuje w czasie gry.
Masz na myśli C3? No fakt, są teraz nawet w promocji. W sumie C4 jest dzisiaj tańszy niż C3, bo na C4 jest większa promocja. W sumie jest to jakaś myśl....
Mam od dwóch lat 42C2 i bardzo sobie chwalę do korzystania z komputera - praca biurowa, zdjęcia, gry
Z przestrzenią barwną P3 w OLED jest taki problem (z moich skromnych obserwacji 3 różnych monitorów OLED które miałem lub mam) że niby wszędzie jest obsługiwana w 99% lub więcej, ale kolory są strasznie jaskrawe. Może faktycznie TV mają to lepiej ustawione.
Kalibracja + profilowanie i problem z głowy. Sam decydujesz, czy chcesz sRGB SDR, P3 SDR, czy może P3 HDR.
krzysztofz24
Ale warto, bo jest to znakomity monitor do koloru, który do tego ma 120Hz i HDR certyfikowany na 1600Nit.
https://www.amazon.com/gp/product/B08ZC54V7C/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&th=1
LG 42 C2, C3, C4 to praktycznie te same ekrany, na pewno jedne z najtańszych OLED na rynku, szczególnie w 4K. Trzeba jednak mieć na uwadze:
- wymagają trochę wiedzy, żeby ustawić je poprawnie do pracy z PC, bo to w założeniu telewizory.
- a więc trzeba ustawić tryb gry, RGB, pełny zakres, temperaturę barwową (bo standardowo jest bodajże 8000K) i parę innych pierdół
- dodatkowo do pracy ze zdjęciami / biurowej polecam wyłączyć w menu serwisowym zabezpieczenie matrycy przed wypalaniem, żeby zlikwidować wszelkie fluktuacje jasności (tracimy wtedy oczywiście gwarancję)
- nie jest tak jasny w HDR jak monitory, nie jest tak jasny w SDR przy pełnym wypełnieniu ekranu jak monitory (te 120-140 cd/m2 jako wypełnienie całości można spokojnie przyjąć)
- ponadto jest to TV, więc nie włącza się i nie wyłącza razem z komputerem, podobnie parametry zmienia się pilotem. Oba te zagadnienia można rozwiązać jednym programem, ale nie jest to doświadczenie out of the box
Tak więc mając nieco wiedzy i świadomość ograniczeń, to monitor jest wybitnie dobry w akceptowalnej cenie, ale raczej dla świadomego użytkownika.