Zobacz pełną wersję : Zdalne wyzwalanie migawki podczas tetheringu
Witam, przybywam ze "studyjnym" pytaniem. Czy jest możliwość w Nikonie Z5 wyzwalać zdalnie migawkę podczas tetheringu? W poprzednim aparacie (Nikon D5300) używałem bezprzewodowego pilota. Ale w Z5 działają tylko piloty Bluetooth, a Bluetooth z kolei się rozłącza podczas rozpoczęcia tetheringu. To znaczy pilota ML-L7 nie próbowałem, ale skoro rozłącza aplikację Snap Bridge, to pewnie z pilotem też się nie połączy.
Jest na to jakieś rozwiązanie?
Piszę o Z6 II ale Z5 będzie z pewnością działał tak samo. W lightroomie i heliconie wyzwalam z aplikacji po usb. Czasami podłączam do body odbiornik do lamp błyskowych po kabelku i zdalnie wyzwalam migawkę nadajnikiem.
.Czy jest możliwość w Nikonie Z5 wyzwalać zdalnie migawkę podczas tetheringu? W poprzednim aparacie (Nikon D5300) używałem bezprzewodowego pilota. Ale w Z5 działają tylko piloty Bluetooth, a Bluetooth z kolei się rozłącza podczas rozpoczęcia tetheringu. ....rozłącza aplikację Snap Bridge, ...
Jak realizujesz tethering? Snap Bridge nie pozwala robić zdjęć?
Jak realizujesz tethering? Snap Bridge nie pozwala robić zdjęć?
Chodzi dokładnie o tethering z Lightroomem. Nie idzie jednocześnie być połączonym kablem z LR i Bluetooth ze SnapBridge. Albo to albo to (przynajmniej u mnie).
sheepi Dzięki, tylko mi chodzi przede wszystkim o wyzwalanie bezprzewodowe.
Jaki sens ma jednoczesne używanie tetheringu z kabla i aplikacji Bluetooth? Obecnie w studio używam tetheringu w ponad 50% przypadków z Capture One i tam jest możliwość wyzwalania migawki, więc po co Tobie dodatkowo jakiś SnapBridge?
Jaki sens ma jednoczesne używanie tetheringu z kabla i aplikacji Bluetooth? Obecnie w studio używam tetheringu w ponad 50% przypadków z Capture One i tam jest możliwość wyzwalania migawki, więc po co Tobie dodatkowo jakiś SnapBridge?
Chodzi o to, że kompa do tetheringu mam obok planu zdjęciowego, a ja podczas fotografowania często jestem na planie, trzymając dodatkową blendę, zrzucając na przykład przedmioty do wody (przy splash'ach), czy nawet używając rąk w kadrze ( a w drugim ręku pilot :) ). Wobec tego potrzebuję zarówno tetheringu z LR, jak i zdalnego wyzwalania.
No to kup sobie normalny wężyk spustowy. On jest podłączany do osobnego wejścia wyzwalacza w aparacie, więc możesz używać usb do tetheringu.