PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z30/Z50 ładowanie akumulatora

sir_Gio
19-11-2024, 23:33
Cześć, jestem nowy, to mój pierwszy wpis. Przymierzam się do przesiadki z 16-letniego D90 na Z30. Przypadkiem dowiedziałem się, że on jest sprzedawany ... bez zasilacza !? Ło matko ! W instrukcji są opisane sposoby ładowania 1. z laptopa (nie biorę laptopa na wakacje) 2. z powerbanku (3 godziny ładowania powerbanku, a potem 3 godziny ładowania akumulatora aparatu ? naprawdę ? 3. przez 3 modele zasilaczy. Kosztują nawet ponad 200 zł. Mam pytania, czy można ładować 1. z peceta przez kabel USB C 2. z ładowarki do smartfonów. ? A może jeszcze jakimś innym sposobem ?

Schwefel
20-11-2024, 03:36
Dobrze się zastanów czy nie wybrać Z50, bo fotografowanie bez wizjera to udręka a i problem ładowarki odpada, bo jest w zestawie.

Mam pytania, czy można ładować 1. z peceta przez kabel USB C 2. z ładowarki do smartfonów. ? A może jeszcze jakimś innym sposobem ?
Jak mają odpowiednią wydajność prądową czyli 3A przy 5V to można ładować. Można też kupić ładowarkę Patona albo Newell i ładować 2szt EN-EL25 z gniazda microUSB/USB-C.

RMC
20-11-2024, 10:17
Z50 z normalnej ładowarki do telefonu się ładował (w sumie z każdej w miarę nowej, nie musi mieć jakichś wybitnych parametrów). Może nie trwa to momentalnie ale idzie. Sam z lenistwa (gdy nie chciało mi się szukać oryginalnej i wyciągac aku z aparatu) parę razy tak ładowałem.

Z powerbanku też aparat można było podładować. Aparat też można używać przy takim podłączonym zasilaniu. Ale to bardziej rezerwowe rozwiązanie - masz jeden akumulator, zabierasz ze sobą powerbank i możesz się w razie W ratować. Sens ładowania powerbanka by z niego zawsze ładować aparat jest żaden.

poste
20-11-2024, 10:32
... Sens ładowania powerbanka by z niego zawsze ładować aparat jest żaden.

Niedawno przez 2 tygodnie ładowałem jeden za aparatów, z podobną popierdółkowatą baterią, tylko z powerbanka. Nie wyjąłem nawet ładowarki. "Odkryłem" wygodny dla siebie sposób ;) albo warunki były specyficzne. W każdym razie planuję przerzucić się na ładowanie tego aparatu z powerbanka.

Większość producentów nie dodaje obecnie ładowarek do tańszych modeli aparatów. Ładowanie każdą ładowarką do telefonu jest wygodne a ogranicza się trochę ilość elektrośmieci ;)

Poza tym za ~50 zł można kupić np. na Amazonie chińską ładowarkę, jedną taką nawet mam, działa, choć używam bardzo sporadycznie bo ładowarka jest zwyczajnie wygodniejsza.

sir_Gio
20-11-2024, 10:44
Dzięki za wskazówki. Zostanę przy Z30, bo zależy mi na małych gabarytach. Aparat mam mieć codziennie przy sobie wrzucony do torby. Miałem już 2 aparaty z wizjerem i z tych wizjerów nie korzystałem. Co do ładowarek, to chcę mieć taką do brania prądu ze ściany. Bo z peceta to wystarczy załączony kabel. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale do Patona i Newell muszę mieć inną ładowarkę o prądzie wyjścia 5V/2.1A. Dziwi mnie, że ładowarki tych dwóch firm mają inny prąd wyjścia niż 5V/3A.

RMC
20-11-2024, 10:50
Każdemu jak wygodnie. Wg mnie w terenie, na wyjeździe jak najbardziej przydaje się powerbank. Ale siedząc w domu prościej jednak podłączyć do gniazda ładowarkę tel. niż najpierw pamiętać o ładowaniu powerbanka a później z niego aparaty (czy co tam jeszcze).

sir_Gio
20-11-2024, 10:52
No ale te ładowarki telefoniczne mają wyższe Volty i Ampery. Nie chcę spalić aparatu i stracić gwarancji. Na zdjęciu oryginalna ładowarka EH-7P 83968

poste
20-11-2024, 10:58
Uważasz, że aparat nie ma wbudowanego układu zapobiegającego "spaleniu"?

Moim zdaniem obecnie niemal wszyscy użytkownicy ładują aparaty z ładowarek. Wyobrażasz sobie, że użytkownicy ukrywaliby przypadki spalenia, których powinny być setki albo tysiące? Oraz utratę gwarancji?

Kojocisko
20-11-2024, 11:02
Ładowarki mają parametry "jak mogą", a nie "jak muszą".
Do tego protokół USB ustala między urządzeniami "co jest możliwe".
Czyli nie musisz mieć różnych ładowarek.

Schwefel
20-11-2024, 22:25
No ale te ładowarki telefoniczne mają wyższe Volty i Ampery. Nie chcę spalić aparatu i stracić gwarancji. Na zdjęciu oryginalna ładowarka EH-7P
I tak by było najlepiej ładować, bo są mniejsze straty pomiędzy 5V, które musi zostać podniesione do 8,4V bo takim napięciem ładuje fabryczna ładowarka MH-32. No ale tak nie jest, bo zarówno Patona/Newell jak i zasilacz Nikona nie obsługują nowych standardów ładowania od 5V do 20V po USB-C. To urządzenie "negocjuje" jakim napięciem ma być ładowane i jakim prądem, jak się nie dogada to leci standardowe dla USB 5V i do 2A.
Dlatego z portu w aparacie korzystam tylko jak muszę, bo po co obciążać termicznie płytę i przetwornicę jak można ładować w zewnętrznej ładowarce.

kostek-brasil
21-11-2024, 01:09
Mam podobny kłopot, co kolega, który założył wątek. Kupiłem używany Z50, ale bez oryginalnej ładowarki Nikona (MH-32).Nie mam też opcjonalnego zasilacza do tego modelu (EH-73P) do ładowania akumulatora w aparacie, ani oryg. akumulatora.
Mam za to 2 zamienniki Newella, które sprzedający zalecał ładować w aparacie z pomocą zwykłej ładowarki do telefonu.
Z kolei Newell zaleca swoją ładowarkę, która powinna być zasilana 5V i min. 2.1A. Zdecydowanie z kilku powodów wolę w ten sposób ładować,
niż w aparacie, więc chciałem ją kupić. Zapytałem dwóch sprzedawców, którz ją oferują, jakim zasilaczem ją ładować i oczywiście
otrzymałem klasyczną odpowiedź, że "zwykłą ładowarką do telefonu".. :D
Mam jedną, która daje na wyjściu 5V i 0.55A, a więc zbyt niskie natężenie prądu dla tej ładowarki oraz drugą do smartfonu,
która się z nim komunikuje i dobierany jest stosowny prąd ładowania. Możliwe opcje to m.in. 5V i 3A, 9V i 3A, 20V i 1.35A...
Mam rozumieć, że gdybym ją podłączył do w/w ładowarki Newella, to dałaby na jej wejściu 5V i 2A?
A może ktoś z forum korzystał już ze wspomnianych wcześniej ładowarek Newella bądź Patona i podpowie jakiego zasilacza do nich używa.
Tylko bardzo proszę nie odpisywać, że "zwykłej ładowarki tel." :wink: Będę wdzięczny za podpowiedź.

Schwefel
21-11-2024, 03:06
Mam rozumieć, że gdybym ją podłączył do w/w ładowarki Newella, to dałaby na jej wejściu 5V i 2A?
A czytałeś to co napisałem?

Kojocisko
21-11-2024, 10:40
..... drugą do smartfonu,
która się z nim komunikuje i dobierany jest stosowny prąd ładowania. Możliwe opcje to m.in. 5V i 3A, 9V i 3A, 20V i 1.35A...
Mam rozumieć, że gdybym ją podłączył do w/w ładowarki Newella, to dałaby na jej wejściu 5V i 2A? ....

Tak.

Potrzebna ci dowolna współczesna ładowarka do telefonu wspierająca szybkie ładowanie czyli dająca 10-30 Wat.
Jak będzie mniej, ładowanie będzie się po prostu dłużyć niemiłosiernie.

LeonardZelig
21-11-2024, 11:46
Od dłuższego czasu ładuję akumulator Z50 ładowarką przez USB. Mam dedykowaną ale nie chce mi się jej szukać. To jest po prostu wygodne.

kostek-brasil
21-11-2024, 22:39
Dziękuję za pomoc. ;-)

Franek_
27-08-2025, 07:28
Podepnę się pod temat, bo kupiłem z30 i przerósł mnie na etapie włączenia <facepalm>

Producent nie dorzuca żadnej ładowarki do zestawu (dobrze chociaż, że łaskawie z aparatem sprzedaje baterię).

Można to to jak rozumiem ładować na dwa sposoby:
1. Gniazdko->ładowarka->kabel USB->aparat
2. Gniazdko->zasilacz->ładowarka->akumulator

Co jest mi potrzebne w każdej z tych opcji?

Uprzejmie prosiłbym o łopatologiczne wskazówki..

Wind Mill
27-08-2025, 08:06
Zapewne jakakolwiek ładowarka USB-C (od smarkfona na przykład).
Albo kabelek USB-C podpięty do komputera.

Franek_
27-08-2025, 08:28
Guzik.

Zwykla sieciowa ladowarka USB-C nie ładuje go (sprawdzane z trzema różnymi ładowarkami od komórek). Pomarańczowa lampka w aparacie rozświetla się na 2-3 sek po czym gaśnie.

Podpięcie dedykowanym kablem USB->USB-C do komputera (sprawdzane z trzema różnymi laptopami) daje ten sam efekt, albo raczej brak efektu

RMC
27-08-2025, 08:43
Guzik.

Zwykla sieciowa ladowarka USB-C nie ładuje go (sprawdzane z trzema różnymi ładowarkami od komórek). Pomarańczowa lampka w aparacie rozświetla się na 2-3 sek po czym gaśnie.

Podpięcie dedykowanym kablem USB->USB-C do komputera (sprawdzane z trzema różnymi laptopami) daje ten sam efekt, albo raczej brak efektu

Może jakąś strasznie słabą tą ładowarkę podłączałeś? Ja swojego Z50 ładowałem normalnymi z marketu :) (ale 2A jak pamiętam) i normalnie to szło.

Franek_
27-08-2025, 09:33
No ale te ładowarki telefoniczne mają wyższe Volty i Ampery. Nie chcę spalić aparatu i stracić gwarancji. Na zdjęciu oryginalna ładowarka EH-7P 83968

Pomogło nabycie sieciowej ładowarki o tożsamych parametrach (5V 3A 15W)

Ładuje się (a przynajmniej lampecka się świeci)

Producent deklaruje w instrukcji.. 7h tego ładowania <facepalm>

- - - - kolejny post - - - - - -

Może jakąś strasznie słabą tą ładowarkę podłączałeś?

Wychodzi więc na to, że tak właśnie było, dzięki :)

RMC
27-08-2025, 09:40
No to elegancko :)

Zbyszek
27-08-2025, 19:41
Guzik.

Bo Nikon podaje że ładowarka musi obsługiwać standard PD (Power Delivery) ale niezgodnie z tym standardem obsługuje tylko jeden tryb tego PD czyli w tym konkretnym przypadku 15 W (5 V/3 A).

Podobnie mam z ładowarką MH-34. Obsługuje tylko dwa tryby PD i muszę kupić specjalną do tej ładowarki.
Podobnie jest też z Z8 które obsługuje trzy tryby PD i też nie każda ładowarka da radę nawet jak ma wystarczającą moc.

Wind Mill
27-08-2025, 21:30
I tyle z nowego wspaniałego "standardu". :(

TOP67
31-08-2025, 15:52
Każda ładowarka PD podaje na starcie 5V 500mA, czyli czyste USB. Dopiero jak się dogada z odbiornikiem, to podnosi napięcie i prąd.
O ile większy prąd zwykle nie spali odbiornika, to napięcie może. Prymitywne ładowarki 5V mogą gać nawet 2-3A i to odbiornik bierze ile potrzebuje.
Tu rozwiązaniem może być właśnie taka ładowarka.

BambusZMikronezji
31-08-2025, 16:08
Każda ładowarka PD podaje na starcie 5V 500mA, czyli czyste USB. Dopiero jak się dogada z odbiornikiem, to podnosi napięcie i prąd.
O ile większy prąd zwykle nie spali odbiornika, to napięcie może. Prymitywne ładowarki 5V mogą gać nawet 2-3A i to odbiornik bierze ile potrzebuje.
Tu rozwiązaniem może być właśnie taka ładowarka.

Prąd (amperaż) w kablu nigdy nie spali odbiornika bo on zależy od odbiornika. Jest taki jaki odbiornik może/potrzebuje/jest w stanie pobrać. Oczywiście ładowarka może go ograniczyć na zasadzie “nie udostępniam więcej” ale nie może go “wepchać” w urządzenie. Z napięciem jest inaczej. To ładowarka decyduje jakie ono jest. Podaje takie na kabel i urządzenie albo je zaakceptuje albo się spali (albo pozostanie wyłączone gdy jest ono za niskie). Oczywiście jeżeli urządzenie nie jest na tą okoliczność zabezpieczone.

Nie trzeba się bać ładowarek z wysokim prądem ładowania. Bardziej bym się bał urządzeń z wysokim prądem ładowania. No i kabli przewodzących rzeczoną moc.

Wind Mill
31-08-2025, 16:40
...Nie trzeba się bać ładowarek z wysokim prądem ładowania. Bardziej bym się bał urządzeń z wysokim prądem ładowania...
W drugim zdaniu zapewne miałeś na myśli wysokie napięcie? ;)

TOP67
31-08-2025, 16:58
To zdanie jest poprawne, bo urządzenie to odbiornik i on decyduje o prądzie przy zasilaniu napięciem (ale nie w przypadku źródeł prądowych)

Zbyszek
31-08-2025, 21:32
Dopiero jak się dogada z odbiornikiem, to podnosi napięcie i prąd.
Doprecyzuję że zasilacz podnosi napięcie a prąd to się sam podniesie jak obciążenie w odbiorniku wrośnie. ;)

Ale mniejsza o ten szczegół bo tutaj jest ważniejsza kwestia czyli to "dogadanie się".
Niestety jest wiele trybów, zasilacz obsługuje część z nich a odbiornik (urządzenie ładowane) część.
W standardzie jest tak opisane że mają się dogadać i z tych trybów wybrać jeden o największej mocy obsługiwany przez oba urządzenia.
Ale jest pewien niuans w tym dogadywaniu się.

Aby to wyjaśnić podam przykład.
Przyjmijmy dla uproszczenia że zasilacz ma moc 25W w trybie 9V/2,78A a odbiornik np. telefon obsługuje moc 27W w trybie 9V/3A.
Porównując wprost te tryby nie są tożsame ale są bardzo podobne ze względu na takie samo napięcie co zgodnie ze standardem zapewnia częściową zgodność.
Oznacza to że ładowarka mówi telefonowi: "dostaniesz 9V ale nie możesz ładować prądem 3A ale max 2,78A" i telefon zgodny z PD ładuje się nieco mniejszym prądem niż 3A.
I wszystko działa, ładuje się nieco wolniej ale się ładuje. Zgodność jest częściowa ale jest.

Zupełnie inaczej jest z urządzeniami Nikona. Dostępne tryby muszą być identyczne bo inaczej urządzenie się nie włączy.
W przypadku np. aparatu Z8 mogło by to być zrozumiałe, bo aparat nie może być zasilany mniejszą mocą niż wymaga gdyż mogło by to ograniczać jego funkcjonalność.
Ale aparat ma swój akumulator i z niego powinien pobrać brakującą moc. W końcu bez akumulatora na samym zasilaczu się nie włączy.
Jednak z ładowarką MH-34 już na 100% tak nie powinno być. Te 3W mniej powinno oznaczać nieco wolniejsze ładowanie a nie brak ładowania w ogóle.
To jest niezgodne ze standardem PD.

Pugilares
07-09-2025, 23:45
Z szerokiej kolekcji różnych ładowarek USB-C o rozmaitych mocach mój Z30 przyjmuje ładowanie tylko od nielicznych. Sama moc 15W lub więcej nie wystarcza, aby akceptował.
Dlatego zaopatrzyłem się w ładowarkę do akumulatorków EL-EL15 w zestawie z akumulatorkiem wyszło przystępnie i działa.
Ogólnie Z30 ma tendencję do bardzo wczesnego wyświetlania stanu baterii na czerwono, szczególnie jeżeli przełączy się go na filmowanie nawet na krótko. Po wyłączeniu i odczekaniu kilku minut znowu wyświetla stan baterii jakby była naładowana. Dzieje się tak zarówno na oryginalnym akumulatorze, jak na zamienniku.

Wind Mill
08-09-2025, 10:31
W Z50 mam podobnie ze wskazaniem stanu naładowania.

Schwefel
09-09-2025, 11:29
Z szerokiej kolekcji różnych ładowarek USB-C o rozmaitych mocach mój Z30 przyjmuje ładowanie tylko od nielicznych. Sama moc 15W lub więcej nie wystarcza, aby akceptował.
Dlatego zaopatrzyłem się w ładowarkę do akumulatorków EL-EL15 w zestawie z akumulatorkiem wyszło przystępnie i działa.
Ogólnie Z30 ma tendencję do bardzo wczesnego wyświetlania stanu baterii na czerwono, szczególnie jeżeli przełączy się go na filmowanie nawet na krótko. Po wyłączeniu i odczekaniu kilku minut znowu wyświetla stan baterii jakby była naładowana. Dzieje się tak zarówno na oryginalnym akumulatorze, jak na zamienniku.
Na oryginalnym nawet bardziej to widać. Nie tylko przy filmowaniu ale i przy szybkiej serii szczególnie z tele podpiętym przez FTZ. Niestety zasilanie to pomyłka w tym aparacie i szkoda, że Z50II dostał takie samo, bo przy większych gabarytach body względem Z50 by zmieścili EL-EL15.