Zobacz pełną wersję : [ TTartisan ] TTArtisan 75/2.0
Zakupiłem ten obiektyw ze względu na kompaktowość
83789
Faktycznie, w porównaniu do Viltroxa 85/1.8, którego też posiadam, jest malutki. Czegoś takiego potrzebowałem na podróże tanimi liniami, na które zabieram 24-200/4.0-6.3 i 17-28/2.8
Przy cenie 950 zł brutto, będzie to hit dla początkujących portrecistów.
Kojocisko
15-11-2024, 15:10
To fajnie wyglądający obiektyw, ma dobre recenzje. I świetna cena. Rozważałem. Może nawet ciut rozważam.
Jestem ciekawy jak brak 10mm ogniskowej i ciut gorsze światło wpłyną na separację.
Dawaj zdjęcia.
Dopiero przyjechał i zabiorę go na Cypr za 2 tyg. Będę wtedy miał jakieś foty.
Te 10 mm może być istotne w pomieszczeniach (na plus). Ale oczywiście 85/1.8 da trochę większe rozmycie niż 75/2.0. Do kompletu chętnie bym kupił coś małego typu 105/2.0 zamiast ogromnej Sigmy 135/1.8 (nowy Viltrox 135 Lab jest niestety podobnej wielkości)
Michaelius
15-11-2024, 15:25
Tego Vicka 135/1.8 na Ztki na razie nie ma w planach :(
https://nikonrumors.com/2024/11/13/viltrox-currently-does-not-plans-to-make-the-135mm-f-1-8-lab-lens-for-nikon-z-mount.aspx/
Kojocisko
15-11-2024, 18:48
Dopiero przyjechał i zabiorę go na Cypr za 2 tyg. Będę wtedy miał jakieś foty.
Te 10 mm może być istotne w pomieszczeniach (na plus). Ale oczywiście 85/1.8 da trochę większe rozmycie niż 75/2.0. Do kompletu chętnie bym kupił coś małego typu 105/2.0 zamiast ogromnej Sigmy 135/1.8 (nowy Viltrox 135 Lab jest niestety podobnej wielkości)
Czekam z niecierpliwością. Właśnie z powodu tych dwóch drobnych różnic, moim faworytem jest 7artisans 85/1.8 . Ale nie umiem przekonująco odpowiedzieć na pytanie "czemu nie Nikkor".
paparapa
16-11-2024, 21:23
Zakupiłem ten obiektyw ze względu na kompaktowość
Faktycznie, w porównaniu do Viltroxa 85/1.8, którego też posiadam, jest malutki. Czegoś takiego potrzebowałem na podróże tanimi liniami, na które zabieram 24-200/4.0-6.3 i 17-28/2.8
Przy cenie 950 zł brutto, będzie to hit dla początkujących portrecistów.
Też jestem ciekaw co to szkiełko potrafi. Mam S 85mm \1.8 i jakoś znacząco większy i lżejszy nie jest.
Wiele zachwytów nad tym szkiełkiem widziałem w sieci. Nie szukałem jakoś specjalnie, ale nie znalazłem porównania z systemową 85ką.
Może faktycznie produkuje milsze oku obrazki.
Jak jesteś we Wro, możesz podejść i sam porównać. Na razie leży w torbie. Zobaczysz przy okazji album z USA
paparapa
16-11-2024, 22:52
Jak jesteś we Wro, możesz podejść i sam porównać. Na razie leży w torbie. Zobaczysz przy okazji album z USA
Świetnie się składa, bo jadę do Wrocka w środę.
Chętnie skorzystam z Twojej propozycji. :)
Jestem po wyjeździe z tytułowym obiektywem. Wyjazd w gronie znajomych, tanimi liniami. Razem ze sprzętem spakowałem się na 4 dni w plecak 40x25x20 cm. Zabrałem Z6III + 17-28/2.8 + 24-200/4.0-6.3 + 75/2.0
Nawet dla laika zdjęcia z portretówki były łatwe do odróżnienia i zrobiły na uczestnikach wyjazdu piorunujące wrażenie. Stawiałem więc wszystkich na ładnym tle i pstrykałem, bo lubię pochwały :p
Foty prosto z aparatu
84312
84313
84314
84315
84316
84317
Całkiem dobrze. To szkiełko ma AF i nie figluje?
Oczywiście, że ma AF który jest cichy i trafia bez pudła.
paparapa
04-12-2024, 10:35
Tomek był tak miły i pożyczył mi to szkiełko do przetestowania.
No cóż, złego słowa nie napiszę na jego temat. Mały zgrabny dobrze wykonany obiektyw.
Zaletą jest pierścień przysłony.
W porównaniu z systemową 85ką generuje mz ładniejsze kolory i jest fajniejszy w "nieostrościach".
Krótsza ogniskowa ułatwia fotografowanie w pomieszczeniach. Zwłaszcza trochę mniejszych.
Bardzo fajne szkiełko.
Jak widać na zdjęciach świetna ostrość i piękne rozmycie tła. Do tego malutki.:D Zastanawiające jest to, jak często dążąc do miniaturyzacji sprzętu, Ci sami ludzie zapominają o sobie. Jakże powszechny jest widok młodego człowieka gdzie wielkie brzuszysko, czerwona twarz, nadciśnienie i związane z tym ograniczenia są ignorowane. Każdy dodatkowy kilogram ogranicza możliwości ruchowe. Skraca życie bądź prowadzi do kalectwa.:(
paparapa
05-12-2024, 13:35
Jak widać na zdjęciach świetna ostrość i piękne rozmycie tła. Do tego malutki.:D Zastanawiające jest to, jak często dążąc do miniaturyzacji sprzętu, Ci sami ludzie zapominają o sobie. Jakże powszechny jest widok młodego człowieka gdzie wielkie brzuszysko, czerwona twarz, nadciśnienie i związane z tym ograniczenia są ignorowane. Każdy dodatkowy kilogram ogranicza możliwości ruchowe. Skraca życie bądź prowadzi do kalectwa.:(
Jest odrobinę mniej ostry, od Z 85/1.8. Ale to widać dopiero w 100 procentowym powiększeniu i wcale nie przeszkadza w normalnym używaniu.
A co do wspomnianych ludzi....
Oni wcale nie zapominają o sobie. Oni dzień w dzień jedzą aby nie zemrzeć śmiercią głodową. :D
Problem leży gdzie indziej. Trzeba położyć nacisk na to co jeść i jak.
Jestem nowy na forum, ale nie dziwię się sposobowi, w jaki rozmawiacie o możliwościach oferowanych przez ten obiektyw. Czy autor jest kucharzem, albo dietetykiem dla tych ludzi? ;)
Jak dla mnie, to szło wygląda na kolejny obiektyw o świetnych możliwościach za swoją cenę
Tego Vicka 135/1.8 na Ztki na razie nie ma w planach :(
https://nikonrumors.com/2024/11/13/viltrox-currently-does-not-plans-to-make-the-135mm-f-1-8-lab-lens-for-nikon-z-mount.aspx/
Jednak ten Vitek 135 mm Lab będzie wypuszczony dla bagnetu Z
https://nikonrumors.com/2024/11/20/viltrox-af-135mm-f-1-8-lab-and-35mm-f-1-7-lenses-coming-to-nikon-z-mount.aspx/
grissley
06-12-2024, 14:34
Nawet dla laika zdjęcia z portretówki były łatwe do odróżnienia i zrobiły na uczestnikach wyjazdu piorunujące wrażenie.
A masz może (~mógłbyś mieć) jakieś bardzo podobne/takie same ujęcia z obydwu obiektywów, żeby zobaczyć tę piorunującą różnicę?
Tzn 24-200 i 75, na tych samych ogniskowych, na tej samej przysłonie + trzecie zdjęcie na przysłonie 2.0 ?
Piorunujące wrażenie na laikach robi rozmycie tła na 2.0.
Lento Violento
11-12-2024, 16:47
Chce kupić ten obiektyw i mam pytanie czy zamawiał ktoś może na stronie producenta? Obecnie wychodzi poniżej 700 zł (169$), przesyłka za darmowo i jeszcze jakiś rabat 5$.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Schwefel
11-12-2024, 22:42
Dolicz do tego cło i VAT i obsługę celną przez kuriera i wyjdzie cena jak w Polsce.
No właśnie, trochę to dziwne. Cena w dolarach, a przesyłka do PL free? Coś nie halo... A gdzie podatki, cła, akcyzy, Vaty i jeszcze drogie ubezpieczenie przesyłki? Skąd to w ogóle ma iść?
Wind Mill
11-12-2024, 23:21
Ryzyk fizyk.
Mnie Viltroxy (75 i 27 / 1,2) kupowane w Pergear wyniosły po około 600 zł taniej, niż w dystrybucji PL.
Oczywiście tylko gwarancja sklepu na 12 mscy - chcąc z niej skorzystać należy się liczyć z kosztem przesyłki "tam".
Kupując w polskiej dystrybucji masz tzw rękojmię, która jest znacznie ważniejsza, niż będąca dobrą wolą producenta gwarancja.
Schwefel
12-12-2024, 14:02
No właśnie, trochę to dziwne. Cena w dolarach, a przesyłka do PL free? Coś nie halo... A gdzie podatki, cła, akcyzy, Vaty i jeszcze drogie ubezpieczenie przesyłki? Skąd to w ogóle ma iść?
Co w tym dziwnego? To nie aliexpress czy ebay co zbiorą i odprowadzą podatki. Ubezpieczenie? Nie żartuj, płacisz kasę i to nie chińczyka problem, że przyjdą puzzle, bo i tak nie będzie się opłacało reklamować i odsyłać.
Srebrna wersja dostępna:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/10/TTartisan-AF-75mm-f2-full-frame-silver-lens-for-Nikon-Z-mount-13.jpg
https://i.imgur.com/JSRdEb8.png (https://ttartisan.store/products/ttartisan-af-75mm-f2?variant=45896675197090)
S/E i N/Z.
niedawno akurat się trochę interesowałem tym obiektywem. Czy polecicie jakiś rozsądniejszy wybór na kieszonkową portretówkę pod Z? Widzę, że masa Vitków 85/1.8 jest na rynku wtórnym za niewielkie pieniądze ale w sumie ten obiektyw nie jest szczególnie kompaktowy. A jak mam już myśleć o zabraniu zobowiązującej wagowo portretówki, to i tak wezmę Arta 135/1.8, który go zjada pod każdym względem. Ostatnio zaczyna mi doskwierać brak czegoś niedużego do sparowania z Z24-200 na spacerach