PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony A1 Mk II

Michu
13-11-2024, 00:33
Tymczasem jedynie zapowiedź, premiera 19 listopada:
https://www.youtube.com/live/1cUQWQrNz4M

m_a_g
13-11-2024, 01:13
Czas zamawiać :-) Co jak co ale ten aparat dawno obiecałem sobie że kupię.

OjTam
13-11-2024, 17:30
Myślisz, że będzie warto?
Przecieknięta specyfikacja raczej na upgrade niż całkiem nowy aparat wskazuje.

Poprawiony IBIS
Korpus z A9III
Chip AI
CFe A 4.0
pre-capture

Matryca, filmy, fpsy - te same.

Na plus może być fakt, że podobno niewiele droższy będzie, niż obecnie A1.

cdc
13-11-2024, 17:48
Ale to zgodnie z tradycją.

A9II było liftingiem A9, dopiero III nowe

A7R II - A7R III ... A7R IV - A7R V
A6500 - A6600 ... A6700

poste
13-11-2024, 18:18
W co drugim modelu dają nową matrycę, dlatego tak to widzisz. Albo przynajmniej mocno zmodernizowaną, z pewnymi oczywiście wyjątkami. Przy czym dość długo utrzymują sprzedaż poprzedniego modelu. A1 ma w końcu stanieć, A1II utrzyma cenę poprzednika, podobno.

MstrG
13-11-2024, 18:37
Myślicie, że wprowadzą coś na wzór "action priority" z Canona R5II? Czy chip AI wprowadzi jeszcze jakieś nowości, w tym jakieś poza AF?

FotoDam
14-11-2024, 19:52
Wielkich zmian wobec poprzednika w nim nie będzie ale warto chociażby dla AF wspomaganego przez AI. Wiem co piszę bo mam w swoim posiadaniu A7RV które ma AF wspomagany przez AI, piękna sprawa, przy małym ptaku siedzącym daleko w trawie AF nie zjedzie ani nie pobłądzi. 30k/s + 2x szybsze karty to kolejny plus żeby się na niego pokusić. Matryca ponoć ta sama i całe szczęście, większa (przynajmniej do przyrody) to już porażka, ta w A1 jest optymalna. Ogólnie A1 nie ma sobie równych. Kiedyś byłem zagorzałym fanem jak i użytkownikiem Nikosia (w czasach lusterkowców był królem). Niestety teraz w erze bezlusterkowców karty rozdaje Sony, inne firmy mogą się tylko uczyć. Ja biorę w ciemno, w połowie grudnia ma już trafić na półki sklepowe.

cdc
14-11-2024, 23:38
Niestety teraz w erze bezlusterkowców karty rozdaje Sony, inne firmy mogą się tylko uczyć.

Dostawy bezlusterkowców w 2023 r.

Canon – 1.96 miliona sztuk
Sony – 1.53 miliona sztuk
Nikon – 630 tysięcy sztuk
...
https://www.optyczne.pl/20440-news-Rynek_aparat%C3%B3w_fotograficznych_w_2023_r._.htm l

No faktycznie.

poste
15-11-2024, 00:30
Temat jest o rozwiązaniach w modelu flagowym*, nie wolumenie sprzedaży ;)

*na dziś w zasadzie o spekulacjach na ten temat

FotoDam
15-11-2024, 07:20
Co mnie dane o sprzedaży. Zapewne większość ludzi ( miedzy innymi ja również) nie chce a nawet nie próbuje się przekonać. Moim pierwszym bezlusterkowcem było Z9, w międzyczasie miałem również R5, „pech” chciał że dostałem do testów A1 i kiedy zobaczyłem co ten aparat potrafi Nikona nie chciało mi się brać do ręki. Szybka decyzja, sprzedaż wszystkiego z logiem N i przesiadka na Sony, czego po dzień dzisiejszy nie żałuję. Żeby wyciągnąć wnioski trzeba mieć w ręku każdy z nich a nie upierać się przy swoim. Pozdrawiam.

cz4rnuch
15-11-2024, 11:31
Jeśli faktycznie potwierdzą się te doniesienia odnośnie specki A1II to szczerze pisząc dla mnie to upgrade na miarę niedawnej premiery (chyba, nie wiem czy to już wyszło) tego apsc od Nikona, Z50II. Tyle lat czekania jedynkowców a wygląda to tak jakby wystarczyła softowa łatka do wgrania.

cdc
15-11-2024, 11:55
A1 już miał procesor BIONZ XR -ten co w ostatnim A9 III
i raczej nowszego nie dostanie -bo by kontrolowane przecieki coś o tym wspominały.

poste
15-11-2024, 12:18
Moim zdaniem wysiłek konstruktorów pójdzie w rozwój modułu AI, sam procesor czy AF jest już wystarczająco sprawny. Przynajmniej na tyle, że trudno o wymierny postęp. Natomiast wspomaganie AI do wykrywania np. oka... jak sądzę na tym oparł swoją opinię o Sony kolega FotoDam i mogę to w pełni zrozumieć.

MstrG
15-11-2024, 12:36
Moim zdaniem wysiłek konstruktorów pójdzie w rozwój modułu AI, sam procesor czy AF jest już wystarczająco sprawny. Przynajmniej na tyle, że trudno o wymierny postęp. Natomiast wspomaganie AI do wykrywania np. oka... jak sądzę na tym oparł swoją opinię o Sony kolega FotoDam i mogę to w pełni zrozumieć.

Też jestem tego zdania. Myślę, że to będzie głównie walka AI AF z Canonem R5II. Sony umie w to, sam jestem ciekawy jaki będzie następny level AF.

cdc
15-11-2024, 12:40
A1 już to miał https://support.d-imaging.sony.co.jp/support/ilc/autofocus/ilce1/pl/animaleyeaf.html

Ja rozumiem, że sprzedaż jednej generacji modeli można oprzeć na śledzeniu AF opartym na sztucznej inteligencji,
ale co z kolejnymi ?

"Podkręciliśmy śrubkę AI" -?

cz4rnuch
15-11-2024, 12:41
Moim zdaniem wysiłek konstruktorów pójdzie w rozwój modułu AI, sam procesor czy AF jest już wystarczająco sprawny...Jeśli tak to aż dziw bierze, że nie podbili ceny produktu. Nie od dziś wiadomo, że dodanie AI do produktu (wiem, że wcześniej o tym też wspominali) może podwyższać wartość produktu nawet o 300% :) Żeby się to nie okazało kolejną bańką, bo mnie to AI już bokiem wychodzi. Smartfona nie idzie już normalnie kupić, bo dynamiczne ustalanie ceny z użyciem algorytmów AI (chyba) powoduje, że w sklepiku oficjalnym producenta, który sobie ostatnio obserwuje, cena zmiania się nawet 2 razy w ciągu dnia. I to tak nawet o ponad tysiaka :)

cdc
15-11-2024, 12:46
Kolejny level AF to będą ulepszenia AI
ale raczej nie w postaci płatnych aktualizacji FW -tylko "Kup nowy model."

OjTam
15-11-2024, 13:05
Co do AI: tylko czekać, aż puszka zacznie komentować zdjęcia. Albo sama robić, jak uzna za dobre. ;)

Co do A1II: dwie rzeczy mnie ciekawią. Czy ściągną ograniczenia z serii 30fps i jak rozwiążą pre-capture?

poste
15-11-2024, 13:44
Cena prawdopodobnie pozostanie bez zmian wyłącznie dzięki temu, że konkurencja namieszala. Jedynka jest dziś chyba najdroższym flagowcem ff, będą mieli czym konkurować cenowo, bo mz a1mk1 jeszcze trochę będzie w sprzedaży.

cz4rnuch
15-11-2024, 13:49
Co do AI: tylko czekać, aż puszka zacznie komentować zdjęcia...Mając na uwadze to, że przynajmniej część z modeli językowych była szkolona m.in. na tym forum tylko czekać aż komuś zabrzęczy z głośniczka druzgocące: "Koszalin z poziomu aparatu".

MstrG
15-11-2024, 13:55
Mając na uwadze to, że przynajmniej część z modeli językowych była szkolona m.in. na tym forum tylko czekać aż komuś zabrzęczy z głośniczka druzgocące: "Koszalin z poziomu aparatu".

Ewentualnie "Kraków, uważaj na maczety" :D

cdc
15-11-2024, 14:37
dwie rzeczy mnie ciekawią. Czy ściągną ograniczenia z serii 30fps i jak rozwiążą pre-capture?

Już A1 udźwignęłaby pre-capture.

A seria nie jest ograniczona dla 30 kl/s, ale ogólnie

RAW (nieskompresowany)+JPEG: 78 zdjęć
RAW (nieskompresowany): 82 zdjęć,
RAW (kompresja bezstratna)+JPEG: 83 zdjęć,
RAW (kompresja bezstratna): 96 zdjęć,
RAW+JPEG: 192 zdjęć,
RAW: 238 zdjęć,
JPEG, rozmiar L Extra Fine: 182 zdjęć, JPEG L, rozmiar Fine: 400 zdjęć, JPEG rozmiar L, standard: 400 zdjęć,

- - - - kolejny post - - - - - -

Nikon Z9/Z8

RAW (bezstratnie skompresowany RAW): 79 / 81 zdjęć
RAW (wysoka wydajność★): 685 /599 zdjęć
RAW (wysoka wydajność): 1000 zdjęć lub więcej
reszta: 1000 zdjęć lub więcej

OjTam
15-11-2024, 14:45
Cały Capo. :D
Nawet nie wie, o co chodzi, ale musi tabelki wrzucić. ;)

Tak, wiem, że mogli by dodać do A1 pre-cap softem. I pewnie tego nie zrobią, nie ładnie.

Ale to nie ma nic wspólnego z tym, nad czym się ja zastanawiam.

Co do serii, nie o bufor mi chodziło, tylko o ograniczenie do 12bit skompresowanych raw przy pełnej serii.

Sam problem bufora powinny CFe A 4.0 rozwiązać, jeśli plotka o nich będzie prawdziwa.

cdc
15-11-2024, 17:07
Jednocześnie pokażą obiektyw

FE 28-70mm F2 GM
Konstrukcja: 20 elementów w 14 grupach
Minimalna ostrość: 0,38 m
Maksymalna skala odwzorowania: 0,23
Średnica filtra: 86 mm
Wymiary: φ92,9×139,8 mm
Waga: 918g

-odkryjemy nowe granice dystorsji na 28mm ;-)

Obiektyw: RF 28-70mm F2L USM
Konstrukcja: 19 elementów w 13 grupach
Minimalna ostrość: 0,39 m
Maksymalna skala odwzorowania: 0,18
Średnica filtra: 95 mm
Wymiary: φ103,8×139,8 mm
Waga: 1430g

cdc
19-11-2024, 15:12
https://www.youtube.com/watch?v=bomGwjUr5KE

g69
19-11-2024, 16:38
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/38247-sony-a1-ii-fe-28-70-mm-f-2-gm-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe-raw

OjTam
19-11-2024, 16:53
Hm, ślepy jestem, czy jednak nic nie wyszło z CFe A 4.0?

Pre-cap do 1s (30fps? 30klatek?). Przy 50mpix pewnie ciężko było by więcej sensownie zrobić.

I najzabawniejsze. Oficjalna stronka Sony sypie 404 jak się chce w info o A1m2 wejść. xD

maxwawa
19-11-2024, 17:22
Compositie RAW Functions - zapowiada się całkiem ciekawie wygląda to na podobny mechanizm robienia zdjęć jak np. w IPhonach czyli w uproszczeniu za jednym naciśnięciem spustu wiele zdjęć jest łączone w jedno -wysoka jakość nawet przy wysokim ISO… nareszcie.

cdc
19-11-2024, 17:24
https://www-sony-jp.translate.goog/ichigan/products/ILCE-1M2/spec.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

https://www-sony-jp.translate.goog/ichigan/products/ILCE-1M2/feature_1.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

https://www-sony-jp.translate.goog/ichigan/products/ILCE-1M2/feature_2.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

https://www-sony-jp.translate.goog/ichigan/products/ILCE-1M2/feature_3.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

https://www-sony-jp.translate.goog/ichigan/products/ILCE-1M2/feature_4.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

https://www-sony-jp.translate.goog/ichigan/products/ILCE-1M2/feature_5.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

https://www-sony-jp.translate.goog/ichigan/products/ILCE-1M2/feature_6.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

maxwawa
19-11-2024, 18:12
Compositie RAW Functions - zapowiada się całkiem ciekawie wygląda to na podobny mechanizm robienia zdjęć jak np. w IPhonach czyli w uproszczeniu za jednym naciśnięciem spustu wiele zdjęć jest łączone w jedno -wysoka jakość nawet przy wysokim ISO… nareszcie.

Ehhh myślałem że to wszystko będzie się odbywać w body aparatu (jak np. W iPhonie) a to będzie robione w zewnętrznym programie, czyli nawet dalej w tej kwestii nie doganiają … smartfonów.

MstrG
19-11-2024, 21:30
Gerald wrzucił swój filmik o A1II

https://www.youtube.com/watch?v=PEAJsrfii5s&ab_channel=GeraldUndone

cdc
19-11-2024, 21:53
Że teraz ma AI processing chip,
a A1 nie mało?

The α1 includes AI-based Real-time Tracking that automatically maintains accurate focuswhile the shutter button is half-pressed. A newly developed subject recognition algorithm uses colour, pattern (brightness), and subject distance (depth) data to process spatial information in real time at high speed. α1 Real-time Tracking is faster, more accurate, and more tenacious than ever before.

MstrG
20-11-2024, 09:25
83967

Porównanie tego co na papierze do A9III i A7RV
83966

igsux3
20-11-2024, 09:38
Do sportu A9 lepszy i tańszy, do krajobrazu A7R lepszy i tańszy. Postęp w stosunku do poprzednika znikomy. Jakoś nie widzę tłumów rzucających się na nową puszkę

MstrG
20-11-2024, 09:48
Jeszcze wrzucę film od Jareda

https://www.youtube.com/watch?v=n-h43OW_2zU

Paapaj
20-11-2024, 10:47
Do sportu A9 lepszy i tańszy, do krajobrazu A7R lepszy i tańszy. Postęp w stosunku do poprzednika znikomy. Jakoś nie widzę tłumów rzucających się na nową puszkę

Wczoraj prezentacja i już mają być tłumy?Na luzie,przyjdą zamówienia bedzie będzie

I gdyby tak było bogato to 3 korpusy,każdy do innych celów i można się zabawiać...
Kto biednemu zabroni żyć bogato :)?

poste
20-11-2024, 11:01
Sony powinno uczyć się od Nikona;) Na z9 ludzie podobno tak się rzucili, że na początku przez miesiące nie można było kupić, zapisy, kolejki, sprzedaż spod lady :)

Paapaj
20-11-2024, 11:13
Sony powinno uczyć się od Nikona;) Na z9 ludzie podobno tak się rzucili, że na początku przez miesiące nie można było kupić, zapisy, kolejki, sprzedaż spod lady :)

Stara mądrość filozofów,spieszą się tylko nisko urodzeni...

cz4rnuch
20-11-2024, 11:17
Stara mądrość filozofów,spieszą się tylko nisko urodzeni...No właśnie. U mnie powoli kiełkuje myśl o 1 mark I. Może za kilka lat będę na to gotowy :)

poste
20-11-2024, 11:46
Za kilka lat takie Sony a7 mk.8 będzie, przy utrzymaniu się tendencji do zwiększania wymiarów i wagi, wielkości dawnego średnioformatowca z mieszkiem, wtedy a1 mk. 1 okaże się poręcznym kompakcikiem ;)

OjTam
21-11-2024, 00:00
~500 PLNów droższy, niż MkI. Licząc ceny podstawowe, bez CB czy różnych promocji.

Chyba nie tak źle.

cdc
21-11-2024, 00:06
Cena pierwszej wersji przez 4 lata praktycznie nie spadła.

jjj
29-11-2024, 18:52
Chyba nie było,,,
https://www.youtube.com/watch?v=KLjVJUVDm3Y

FotoDam
15-01-2025, 00:22

To weź trzy dychy do kieszeni i go dostań. Są tacy którzy dadzą Ci cztery dychy aby tylko go mieć.

Tylko zauważ jaką cenę zrobił Nikon za Z9, prawie połowa A1. Przecież tu śmierdzi z daleka. A swoją drogą Nikonowi duuuuużo brakuje do Sony, uwierz.

OjTam
15-01-2025, 00:34
A co ma śmierdzieć?
Z9 wyszedł później, niż A1, był od niego 1k$ tańszy. Oszczędzili trochę wywalając migawkę, no i jak sam napisałeś:

A swoją drogą Nikonowi duuuuużo brakuje do Sony, uwierz.

¯\_(ツ)_/¯
Canon R3 też był początkowo w zbliżonej cenie do Z9.

PS. Kupujesz może A1II?

poste
15-01-2025, 00:35
FotoDam Może nie zauważyłeś, że jestem użytkownikiem Sony, a od paru lat tylko tego systemu ;) Mnie nie musisz przekonywać, choć przyznam że uważałem z9 na papierze za ogólnie trochę lepszy aparat niż Sony a1. Natomiast nie używałem żadnego z nich, więc przyjmuję Twoją opinię jako dla mnie istotną.

Natomiast co do polityki cenowej, Nikon faktycznie zrobił atrakcyjną cenę na z9. Dlaczego? Z jakichś względów firma tak wyceniła swojego flagowca, my możemy tylko spekulować i się cieszyć ;)

Ps. A1II ma być dostępny w marcu, przynajmniej w Stanach
https://www.sonyalpharumors.com/sony-a1ii-next-batch-will-arrive-in-march-only/

FotoDam
15-01-2025, 01:16
A co ma śmierdzieć?
Z9 wyszedł później, niż A1, był od niego 1k$ tańszy. Oszczędzili trochę wywalając migawkę, no i jak sam napisałeś:

¯\_(ツ)_/¯
Canon R3 też był początkowo w zbliżonej cenie do Z9.

PS. Kupujesz może A1II?

Już kupiłem. Mam A1 na sprzedaż.

OjTam
15-01-2025, 01:26
Zrobisz jakieś porównanie?

FotoDam
15-01-2025, 01:42

Jasne. Na chwilę obecną mam go za krótko żeby jednoznacznie porównać, byłem dopiero raz w terenie i to przez chwilę. AF w A1 II jest ten sam co w A7RV (nawet jeszcze bardziej usprawniony) na co czekałem najbardziej. Normalnie poezja. A1 ma wyśmienity ale ten z AI wymiata. Na małym ptaku, siedzącym w trawach AF nie zjedzie, tak samo jeśli jakaś część (np skrzydło) jest bardziej kontrastowe AF nie pobłądzi co w A1 czasami miało miejsce. Jeżeli ptak odkręci się tyłem automatycznie ramka ostrości powiększa się i trzyma ostrość na głowie, jeśli tylko ptak ruszy głową i ukaże się oko AF w ułamku sekundy już je śledzi.

FotoDam
17-01-2025, 18:00

Obiecałem i jestem. Miałem dzisiaj trochę czasu żeby porównać A1 vs A1 II. Potraktuj to jako krótki wstęp do tego co postaram się napisać w niedługim czasie. Jestem fotografem przyrody i dzisiaj niestety zepsuła się pogoda i ptaki zupełnie nie dopisały. Mimo tego zauważyłem kilka detali różniących te dwa modele, detali ale dla mnie jakże ważnych. Widziałem już wiele komentarzy w necie że w A1 II zostało mało zmienione względem poprzednika. No tak, tylko co można zmienić w czymś co jest już bardzo dobre? Pierwsze to A1 II leży w ręku wyśmienicie, przyciski działają idealnie, nie za lekko ani nie za ciężko. Dodatkowo w zestawie otrzymujemy większą muszlę oczną, oczywiście założyłem ją i dla mnie jest idealna. Wizjer? Normalnie bajka, obraz jak na żywo, zero jakichkolwiek zakłóceń i zawirowań, w ogóle nie męczy oka. Pierwsza rzecz którą bardzo doceniłem zwłaszcza jako przyrodnik to reakcja na spust migawki gdy aparat jest w stanie czuwania./uśpienia. Po wciśnięciu spustu migawki A1 zajmuje to około 3s (można stracić ujęcie życia) zaś A1 II reaguje natychmiastowo, aparat gotowy do pracy jest w ułamku sekundy. W terenie byłem o 6:30 (jeszcze ciemno) Na widocznych konturach kijków/kołków A1 zachowywał się niestabilnie, AF raz trafiał a za chwilę jeździł w tą i z powrotem. U następcy tego problemu nie było, AF celował idealnie w punkt i nie zachował się jak poprzednik ani razu. Śledzenie oka idealne (znane nam z A7RV) choć producent zapewnia że jest jeszcze bardziej ulepszone w co nie wątpię. Nawet przy kontrastowym upierzeniu skrzydeł ptaka nie ma mowy o zjechaniu ostrości z oka, co w A1 zdarzało się dosyć często. AF w A1 II nie zjedzie z oka małego ptaka siedzącego w trawie na odległości 10m. Kiedy ptak odkręci się w drugą stronę i oko jest niewidoczne pole AF automatycznie się powiększa i trzyma ostrość na głowie, kiedy oko znowu staje się widoczne AF w ułamkach sekundy na nie siada. W A1 przy odkręconej głowie ptaka potrafił zjechać całkowicie na obiekty o wyższym kontraście, tutaj takiej możliwości brak. Ogólnie obrazek ma trochę inną plastykę, bardziej przypominającą tą z A75RV gdzie jest ona jak dla mnie najlepszą ze wszystkich modeli Sony. Pomiar światła i BB działają wzorowo. Prędkość migawki powala na kolana, trzeba mieć niezły zapas pamięci. Poziom baterii przy trzymaniu spustu migawki do połowy spada według mnie bardzo szybko ale ja używam gripa bo uważam że podobnie jak w A1 na sesję 5-cio godzinną gdy ptaki dopiszą jedna nie wystarczy. Więcej szczegółów na temat obrazka, szumów itp. postaram się napisać w kolejnym poście. Chcę sprawdzić to dokładniej i nie chcę oceniać po jednym wyjściu w teren. Pozdrawiam.