PDA

Zobacz pełną wersję : Przekształcanie mowy na tekst

manfred
05-11-2024, 12:57
Który darmowy program na Windows 11 pozwoli mi przekształcić mowę na tekst?

Marianx
05-11-2024, 13:05
Witam
AI odpowiedziała tak:

Na Windows 11 masz kilka darmowych opcji do konwertowania mowy na tekst. Oto kilka popularnych programów, które mogą Ci pomóc:

1. **Windows Speech Recognition** (Wbudowane w systemie)
- Windows 11 ma wbudowaną funkcję rozpoznawania mowy, która działa zarówno w aplikacjach systemowych, jak i w innych programach. Możesz włączyć tę funkcję w ustawieniach:
- Wejdź w **Ustawienia** > **Czas i język** > **Mowa**.
- Włącz **Rozpoznawanie mowy systemu Windows**.
- Możesz także uruchomić **Dyktafon** i używać go do nagrywania mowy, a potem transkrypcji.

2. **Google Dokumenty - Rozpoznawanie mowy**
- Google Docs oferuje funkcję "Voice Typing" (Pisanie głosowe), która działa w przeglądarkach Chrome:
- Otwórz Google Dokumenty, wybierz "Narzędzia" > "Pisanie głosowe".
- Pozwól Google na dostęp do mikrofonu, a następnie zacznij mówić — tekst będzie pojawiał się na ekranie w czasie rzeczywistym.

3. **Otter.ai (darmowa wersja)**
- Otter.ai to zaawansowane narzędzie do transkrypcji, które oferuje darmową wersję z ograniczeniem do 300 minut transkrypcji miesięcznie. Możesz nagrywać mowę w czasie rzeczywistym, a Otter.ai przekształci ją na tekst.
- Dostępne na stronach internetowych oraz w formie aplikacji mobilnej.

4. **Dictation.io**
- Dictation.io to proste, darmowe narzędzie online do transkrypcji mowy na tekst. Działa w przeglądarkach i pozwala na zapisanie wyników transkrypcji.

5. **Speechnotes**
- Speechnotes to aplikacja online, która oferuje darmowe rozpoznawanie mowy w przeglądarkach. Jest dość dokładna i ma proste interfejsy.

Każde z tych narzędzi ma swoje unikalne cechy i może być użyteczne w zależności od Twoich potrzeb (np. ilość transkrypcji, język, dokładność). Warto wypróbować kilka z nich, by sprawdzić, które najlepiej odpowiada Twoim wymaganiom.

PozdrawiaM.

gugulam
05-11-2024, 13:26
Moja porada nie spełnia warunku "darmowy", ale i tak dorzucę :-)
Office 365 ma wbudowaną konwersję, zarówno jako transkrypcja z nagrania (mp3, mp4) jak i w opcji dyktowania.
Temat wrzucam dlatego, że działa to całkiem sprawnie i w wielu językach, i jest w każdym pakiecie, bez kopilota, choć na miesiąc można przetrankrybowac 300 minut.
I ja sam używam tego stałe.

manfred
05-11-2024, 13:32
Królu Złoty ja na to nie wpadłem ale dzieki Tobie mam dużo mniej pracy.

MstrG
05-11-2024, 13:38
Można też poprzez telefon, choćby wysyłając do siebie maila czy tworząc dokument na Dysku Google. Chyba standardowo jest klawiatura Gboard, wtedy w prawym górnym rogu masz mikrofonik. Działają dodatkowo wyrażenia: kropka, przecinek, wykrzyknik, znak zapytania, nowy wiersz, nowy akapit

manfred
05-11-2024, 14:02
Z telefonem wiem ale pracuje w dokumencie Word i na kompie mi lepiej.

MstrG
05-11-2024, 14:08
Jak masz Office 365 to sprawa prosta: Narzędzia główne -> Dyktuj.
https://support.microsoft.com/pl-pl/office/dyktowanie-dokument%C3%B3w-w-programie-word-3876e05f-3fcc-418f-b8ab-db7ce0d11d3c

manfred
05-11-2024, 14:28
Nie mam niestety firma nie kupi mi programu z abonamentem