Zobacz pełną wersję : Przekształcanie mowy na tekst
Który darmowy program na Windows 11 pozwoli mi przekształcić mowę na tekst?
Witam
AI odpowiedziała tak:
Na Windows 11 masz kilka darmowych opcji do konwertowania mowy na tekst. Oto kilka popularnych programów, które mogą Ci pomóc:
1. **Windows Speech Recognition** (Wbudowane w systemie)
- Windows 11 ma wbudowaną funkcję rozpoznawania mowy, która działa zarówno w aplikacjach systemowych, jak i w innych programach. Możesz włączyć tę funkcję w ustawieniach:
- Wejdź w **Ustawienia** > **Czas i język** > **Mowa**.
- Włącz **Rozpoznawanie mowy systemu Windows**.
- Możesz także uruchomić **Dyktafon** i używać go do nagrywania mowy, a potem transkrypcji.
2. **Google Dokumenty - Rozpoznawanie mowy**
- Google Docs oferuje funkcję "Voice Typing" (Pisanie głosowe), która działa w przeglądarkach Chrome:
- Otwórz Google Dokumenty, wybierz "Narzędzia" > "Pisanie głosowe".
- Pozwól Google na dostęp do mikrofonu, a następnie zacznij mówić — tekst będzie pojawiał się na ekranie w czasie rzeczywistym.
3. **Otter.ai (darmowa wersja)**
- Otter.ai to zaawansowane narzędzie do transkrypcji, które oferuje darmową wersję z ograniczeniem do 300 minut transkrypcji miesięcznie. Możesz nagrywać mowę w czasie rzeczywistym, a Otter.ai przekształci ją na tekst.
- Dostępne na stronach internetowych oraz w formie aplikacji mobilnej.
4. **Dictation.io**
- Dictation.io to proste, darmowe narzędzie online do transkrypcji mowy na tekst. Działa w przeglądarkach i pozwala na zapisanie wyników transkrypcji.
5. **Speechnotes**
- Speechnotes to aplikacja online, która oferuje darmowe rozpoznawanie mowy w przeglądarkach. Jest dość dokładna i ma proste interfejsy.
Każde z tych narzędzi ma swoje unikalne cechy i może być użyteczne w zależności od Twoich potrzeb (np. ilość transkrypcji, język, dokładność). Warto wypróbować kilka z nich, by sprawdzić, które najlepiej odpowiada Twoim wymaganiom.
PozdrawiaM.
Moja porada nie spełnia warunku "darmowy", ale i tak dorzucę :-)
Office 365 ma wbudowaną konwersję, zarówno jako transkrypcja z nagrania (mp3, mp4) jak i w opcji dyktowania.
Temat wrzucam dlatego, że działa to całkiem sprawnie i w wielu językach, i jest w każdym pakiecie, bez kopilota, choć na miesiąc można przetrankrybowac 300 minut.
I ja sam używam tego stałe.
Królu Złoty ja na to nie wpadłem ale dzieki Tobie mam dużo mniej pracy.
Można też poprzez telefon, choćby wysyłając do siebie maila czy tworząc dokument na Dysku Google. Chyba standardowo jest klawiatura Gboard, wtedy w prawym górnym rogu masz mikrofonik. Działają dodatkowo wyrażenia: kropka, przecinek, wykrzyknik, znak zapytania, nowy wiersz, nowy akapit
Z telefonem wiem ale pracuje w dokumencie Word i na kompie mi lepiej.
Jak masz Office 365 to sprawa prosta: Narzędzia główne -> Dyktuj.
https://support.microsoft.com/pl-pl/office/dyktowanie-dokument%C3%B3w-w-programie-word-3876e05f-3fcc-418f-b8ab-db7ce0d11d3c
Nie mam niestety firma nie kupi mi programu z abonamentem