Zobacz pełną wersję : Lightroom - export zdjęć pod Instagram
artur2233
04-11-2024, 21:08
Cześć, jak najlepiej ustawić eksport zdjęcia pod Instagram, aby ten nie zdegradował jakości zdjęcia?
Kombinuję na różne sposoby z tych polecanych i zawsze po dodaniu zdjęcia widać, że jego jakość jest o wiele słabsza.
Ustawiałem już różnie, najdłuższy bok 1080px, 2160px, format na 4x5, wyostrzanie przy eksporcie na standard, High itp
Wind Mill
04-11-2024, 21:20
Z tego co obiło mi się o uszy, to 1080 w podstawie, a ile w pionie to zależy już od formatu.
Dla "normalnych" postów (zdjęć) maksymalnie w pionie to 1350 (czyli właśnie 4x5) - dla relacji czy rolek to 1080x1920.
Warto tez zajrzeć w ustawienia aplikacji, "transfer danych dla multimediów" - nazwą strzelam z głowy i nie pamiętam czy na Insta też to jest - trza dać na maksa, by nie kompresowało w celu ograniczenia zużycia transferu danych.
Kombinuję na różne sposoby z tych polecanych i zawsze po dodaniu zdjęcia widać, że jego jakość jest o wiele słabsza.
A jaki masz internet? Mobilny też będzie kompresował zdjęcia.
Wind Mill
04-11-2024, 22:16
Nie będzie kompresował (mobilny), jeśli ustawi się to:
https://i.imgur.com/6ox6JERh.jpeg
Jeśli tak jest ustawione. Kolega artur2233 może nie mieć tego tak ustawione i jak sprawdzał jakość zdjęć na Instagramie to mógł nabyć błędne przekonanie że winny jest Instagram, a to internet bruździł.
Nie piszę że tak jest, ale tak może być i aby ustalić przyczynę trzeba to wyjaśnić.
Wind Mill
04-11-2024, 22:27
Dlatego też wcześniej wspomniałem o ustawieniach apki Insta. ;)
Wiatrak, zmniejsz tego screena. 2k w pionie to ciut za dużo. :mrgreen:
artur2233
04-11-2024, 22:48
Sprawdziłem i miałem już tak ustawione jak na tym screenie.
Jednak zauważyłem inną ciekawą zależność... Zdjęcie dodałem z telefonu i na telefonie wygląda odpowiednio. Jednak jeśli to samo dodane zdjęcie oglądam w przeglądarce na monitorze (4K) to jakość zdjęcia jest niższa.
Dodałem w 1080px na szerszym boku.
A internet światłowodowy do 600 Mb/s. W mieszkaniu siedzę na WiFi.
Wind Mill
05-11-2024, 00:37
Wiatrak, zmniejsz tego screena. 2k w pionie to ciut za dużo. :mrgreen:
A co ja magik? To Forum sobie nie przeskalowywuje od czasu wprowadzenia hostingu? ;)
Sprawdziłem i miałem już tak ustawione jak na tym screenie.
Jednak zauważyłem inną ciekawą zależność... Zdjęcie dodałem z telefonu i na telefonie wygląda odpowiednio. Jednak jeśli to samo dodane zdjęcie oglądam w przeglądarce na monitorze (4K) to jakość zdjęcia jest niższa.
Dodałem w 1080px na szerszym boku.
A internet światłowodowy do 600 Mb/s. W mieszkaniu siedzę na WiFi.
A na kompie to w ogóle nie wiadomo jak Insta wyświetla. Na moim monitorze 1920x1080 i zmaksymalizowanym okienku przeglądarki, zdjęcie (dodane w 1080) zajmuje 700pix w poziomie. :roll:
A co ja magik? To Forum sobie nie przeskalowywuje od czasu wprowadzenia hostingu? ;)
Tylko te z hosta, nie imgura. Imgur ma swój sposób generowania mniejszych wersji, który powinieneś znać. :mrgreen:
memories20
09-01-2025, 15:24
Z tego co obiło mi się o uszy, to 1080 w podstawie, a ile w pionie to zależy już od formatu.
Dla "normalnych" postów (zdjęć) maksymalnie w pionie to 1350 (czyli właśnie 4x5) - dla relacji czy rolek to 1080x1920.
Warto tez zajrzeć w ustawienia aplikacji, "transfer danych dla multimediów" - nazwą strzelam z głowy i nie pamiętam czy na Insta też to jest - trza dać na maksa, by nie kompresowało w celu ograniczenia zużycia transferu danych.
Zgadzam się z Wind Mill, możesz sprawdzić ustawienia aplikacji. Szczególnie te dotyczące transferu danych. jeśli są na trybie oszczędzania, to może być powód kompresji.