Zobacz pełną wersję : Sabina vs Metz
Witam jak w temacie. Jak sie mają te lampy.Posiadam F80 a pewnie bedzie jakaś cyfr D70s a może D80. I nie mam pojęcia czy zainwestowac w Sabine czy Mezta. Jesli Metz to który.
Widzę na forum że koledy sie skarza na sabinki, czy nikt nie posiada Metza.
Z góry dziękuję.
polecam ten wątek [/URL][url]http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20064 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20064)
ludzie skarza sie na sabiny bo najwięcej ich używają, jeżeli chodzi o Metz'a to napisz do ALF'a
jerryjola
20-07-2007, 23:17
polecany watek nic nie daje, bowiem 95% poleca sb600/800.....a są jeszcze lampy sigmy i metza, tez całkiem, całkiem rozbudowane .... dziwi mnie, czemu nikt nie poleca tychże lamp?
polecany watek nic nie daje, bowiem 95% poleca sb600/800.....a są jeszcze lampy sigmy i metza, tez całkiem, całkiem rozbudowane .... dziwi mnie, czemu nikt nie poleca tychże lamp?
a co tu sie dziwić, na pewno wiele osób wypróbowało inne lampy a następnie zamieniło na SB :) bo są lepsze :)
poza profesjonalnymi młotkami warta polecenia jest 54MZ4i
Ano dlatego że producenci niezależni mają problemy z adaptacją iTTL w swych produktach. Metz (skądinąd bdb) nie oferuje trybu comander, w zamian dając swe rozwiązanie. Sigma ma problemy (czytaj niektóre modele nie działają z nowymi puszkami), a system oznaczeń tych błyskogratów sprawia, że inaczej niż praktycznie tego nie sprawdzisz. Tumax ma problemy z wszystkim, ale jest najtańszy.
Marcin_P
22-07-2007, 20:18
Test lamp błyskowych znajduje się, np.: w Chip Foto-Video 10/2006. Wygrała SB-800 zdobywając 91%
zapomniałeś napisać "Świętej pamięci" Chip foto video :) :) :)
Test lamp błyskowych znajduje się, np.: w Chip Foto-Video 10/2006. Wygrała SB-800 zdobywając 91%
pewnie Nikon sponsorował test :D
Ostatnio przeszukiwałem to forum i jedno co zauważyłem, to wiele jakiś mitów na temat lamp błyskowych.
Nie znalazłem żadnego porównania czy "testu" na przykładowych fotach.
Ostatnio przeszukiwałem to forum i jedno co zauważyłem, to wiele jakiś mitów na temat lamp błyskowych.
Nie znalazłem żadnego porównania czy "testu" na przykładowych fotach.
Bo to forum, mistyczne jest ;-)