PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 i AF assist

Erie
19-07-2007, 21:47
Nie wiem czy coś źle robię, czy też niestety mój piekielny pech prześladuje mnie jak zwykle - nie działa mi AF assist w nowej SB-800. Próbowałem chyba na wszelkie sposoby (nie licząc połączenia lampy z aparatem za pomocą kabla bo tego nie mam :D). Czy ktoś jest w stanie pomóc (przy czym preferowałbym kontakt bardziej osobisty - typu GG/ telefon - na PM prosiłbym o wysłanie numeru to zadzwonię). Pilnie potrzebuję, aby to działało :(.

pozdrawiam
Erie

pooley
19-07-2007, 21:49
byc moze masz wylaczone w samej lampie, nie wiem czy ustawienia w aparacie AF Assist ma wplyw... ?
Sprawdzales czy masz wlaczona ta opcje w lampie?

Erie
19-07-2007, 21:53
byc moze masz wylaczone w samej lampie, nie wiem czy ustawienia w aparacie AF Assist ma wplyw... ?
Sprawdzales czy masz wlaczona ta opcje w lampie?

próbowałem wszelkich kombinacji - AF assist w aparacie włączone (wówczas swieci się biała lampka AF w aparacie) i włączone w sabinie, wyłączone w aparacie i włączone w sabinie, baaa.... nawet wyłączone i wyłączone próbowałem (bo przez chwilę zwątpiłem w swoją umiejętność czytania/ rozumienia menu) i niestety nic :(.

pooley
19-07-2007, 22:05
jezeli pali Ci sie biala lampka w aparacie przy zapietej lampie, tzn. ze chyba aparat w ogole nie widzi lampy :(
Nie bardzo moge teraz to sprawdzic, bo w robocie siedze, ale wydaje mi sie ze AF assist w lampie wyklucza funkcjonowanie go w aparacie. Tak wiec moze zle lampe wcisnales? Sprawdz czy jest dosunieta na sankach do konca i zabezpiecz ja blokada

akrzykalski
19-07-2007, 22:14
A masz ustawione w aparacie centralne pole autofocusa??? (chociaz jak lampka na body sie swiecila to pewnie tak...)

Erie
19-07-2007, 22:15
przy włączonej sabinie nie świeci się lampka w aparacie - trochę niefortunnie napisałem, sama zaś sabina działa prawidłowo - błyska, doświetla, działa zdalnie tylko AF assist niet :(

Fenek
19-07-2007, 22:20
Bo może nawet nie zauważasz jego działania? Poza absolutną ciemnością ciężko dostrzec promień wspomagacza. Spróbuj założyć dekielek, powłączaj wszędzie AF-Assist, naciśnij spust do połowy i pogap się bezpośrednio na przód lampy. Jak nie działa... to chyba może to oznaczać uwalony ten jeden element lampy. :?

akrzykalski
19-07-2007, 22:22
Kurcze, az wzialem ja teraz do lapy i wszystko u mnie dziala poprawnie...
Hmmm moze rzeczywiscie jest zwalona... ??

akrzykalski
19-07-2007, 22:23
Bo może nawet nie zauważasz jego działania? Poza absolutną ciemnością ciężko dostrzec promień wspomagacza. Spróbuj założyć dekielek, powłączaj wszędzie AF-Assist, naciśnij spust do połowy i pogap się bezpośrednio na przód lampy. Jak nie działa... to chyba może to oznaczać uwalony ten jeden element lampy. :?

Hmmm mam dwie SB-800 i w obu jak assist dziala to diody wspomagania bardzo wyraznie swieca na czerwono (rzutujac na obiekt taka kratowniczke)

Erie
19-07-2007, 22:24
no niestety mam takie wrażenie, już nawet sprawdzałem czy akumulatorki nie są winne, ale lampa wali po oczach jak miło, a AF assist niet :( (nawet w egipskich ciemnościach ciemni)

Erie
19-07-2007, 22:25
Hmmm mam dwie SB-800 i w obu jak assist dziala to diody wspomagania bardzo wyraznie swieca na czerwono (rzutujac na obiekt taka kratowniczke)

dokładnie tak i co najlepsze wczoraj działało to w ten sposób, a potem się bawiłem w menu i stąd przypuszczenie że coś ustawiłem nie teges :(

Erie
19-07-2007, 22:33
huhuhuhu

udało mi się :D - włączyłem tryb tylko AF assist (bez błysku), następnie przełączyłem na normalny tryb i... zadziałało - na dzisiaj wystarczy (nie za bardzo jednak mi się to podoba - takie informatyczne podejście typu włącz i wyłącz, jak z Windowsem :(), poczekam aż Sławek z urlopu wróci i zapytam co dalej, a jutro zadzwonię do Nikona o poradę)

pozdrawiam wszystkich
maruda Erie

akrzykalski
19-07-2007, 22:36
heh ale jazda - toz to jakis bug w oprogramowaniu kontolera lampki :)
Przynajmniej noc przespisz teraz w spokoju.

Fenek
19-07-2007, 22:43
Dobrze, że wszystko już póki co OK. ;)

@akrzykalski
Wiem, że to wspomaganie jest dosyć wyraźne, z tym że zwyczajnie nie wali po oczach tak, jak lampka wbudowana w body i w większości sytuacji w zasadzie nie zauważam nawet tego przez wizjer, że AF-Assist działa. Tylko wtedy gdy nie ma siły i naprawdę czerwone kratki się wyróżniają. :)

Erie
19-07-2007, 22:58

a w razie czego trzeba będzie dokupić do SB-800 magiczną klawiaturę z trzema przyciskami: CTRL, ALT i... jak mu było... a DEL ;), jak sie powtórzy sytuacja

leon28
19-07-2007, 23:09
a w razie czego trzeba będzie dokupić do SB-800 magiczną klawiaturę z trzema przyciskami: CTRL, ALT i... jak mu było... a DEL ;), jak sie powtórzy sytuacja wydaje mi sie, ze sytuacja sie nie powtorzy, jesli nie bedziesz przelaczal sposobu pracy autofocusa w puszce, wspomaganie dziala w trybie single, nie dziala natomiast ani w ciaglym ani w manualu. i tym optymistycznym akcentem zakonczylbym ten watek ;-)

akrzykalski
19-07-2007, 23:12

@akrzykalski
Wiem, że to wspomaganie jest dosyć wyraźne, z tym że zwyczajnie nie wali po oczach tak, jak lampka wbudowana w body i w większości sytuacji w zasadzie nie zauważam nawet tego przez wizjer, że AF-Assist działa. Tylko wtedy gdy nie ma siły i naprawdę czerwone kratki się wyróżniają. :)

Fakt - nie wali tak jak ksenonik z body. Pewnie nam wszystkim, nawet teraz i Erie hehe, swieci ta diodka tak samo. Wyszedl tutaj po prostu "subiektywizm naszej percepcji" :mrgreen:

Pozdrawiam
AK

Erie
19-07-2007, 23:20
wydaje mi sie, ze sytuacja sie nie powtorzy, jesli nie bedziesz przelaczal sposobu pracy autofocusa w puszce, wspomaganie dziala w trybie single, nie dziala natomiast ani w ciaglym ani w manualu. i tym optymistycznym akcentem zakonczylbym ten watek ;-)

nie przełączałem, więc chybiona hipoteza

straits
23-07-2007, 15:05
Czy mozesz napisać jeszcze raz dokładnie jak Ci się udało aktywować AF assist w SB800 ? Mam zdajsie ten sam problem i nie wiem czy mam wysyłać lampe do naprawy czy nie, i czy zdarzały się na forum uszkodzenia tego elementu lampy i ew. na jakie koszta się nastawiać ? Zdechło samo z siebie - tak normalnie działało. Wydaje mi sie że zdechło jak przestawiałem lampe w tryb zdalnego odpalania... po powrocie do normalnych ustawień juz nie działa :| Jest jakiś RESET w tej lampie ?

milo_ja
23-07-2007, 15:15
U mnie też AF w lampie zdechło swego czasu. Przestawiałem, psioczyłem, ustawiałem, wyłączałem, włączałem, psioczyłem aż .... przestawiłem AF-C na AF-S i ... działa od tej pory niezawodnie i zgodnie z oczekiwaniami. Swoją drogą to szkoda, że AF Assist nie działa z trybem AF-C, ale pewnie znowu okaże się, że za wiele wymagam, powinienem się douczyć i takie tam.

Edit: Oops. Nie zauważyłem, że leon28 doszedł do tego samego. :) Ważne, że znany jest algorytm niezależnie od tego, jaki jest.

Fenek
23-07-2007, 15:33
Erie, Twoje doświadczenie uratowało mnie od załamania nerwowego. :D Też niedawno nie zadziałała mi wspomagajka AF i naprawiło się po wyłączeniu i włączeniu jej w menu lampy. :D
Bezpośrednie przebywanie aparatu przy kompie z Windows chyba źle na niego wpływa. ;)

milo_ja
23-07-2007, 16:10
A propro włączania i wyłączania, to moja komórka (Nokia 3510) też chyba za długo przebywała przy kompie z Windowsem i ostatnio co włączyłem stoper to ten zaczynał od ... 99:59:59 (czy jakoś tak) i potem jakieś cuda niewidy wypisywał. :) Pomogło wyłączenie i włączenie.

Erie
23-07-2007, 17:12
Czy mozesz napisać jeszcze raz dokładnie jak Ci się udało aktywować AF assist w SB800 ? Mam zdajsie ten sam problem i nie wiem czy mam wysyłać lampe do naprawy czy nie, i czy zdarzały się na forum uszkodzenia tego elementu lampy i ew. na jakie koszta się nastawiać ? Zdechło samo z siebie - tak normalnie działało. Wydaje mi sie że zdechło jak przestawiałem lampe w tryb zdalnego odpalania... po powrocie do normalnych ustawień juz nie działa :| Jest jakiś RESET w tej lampie ?

ogólnie to tak:

1. wyjąłem akumulatory, włożyłem akumulatory
2. wyłączyłem błysk w lampie (AF assist only), włączyłem go
3. wyłączyłem AF assist i włączyłem go

i zadziałało :)

notabene u mnie też się ten problem pojawił po zabawie z trybem zdalnego wyzwalania - obawiam się że jest to jakiś bug w firmware lampy

straits
28-07-2007, 18:41
Niestety u mnie żadna kombinacja nie działa :| Nie wiem co mam z tym fantem dalej począć....

milo_ja
28-07-2007, 19:09
Niestety u mnie żadna kombinacja nie działa :| Nie wiem co mam z tym fantem dalej począć....

Zadzwoń/napisz maila do serwisu. Powinni coś na ten temat wiedzieć. ;)

Lightman
29-07-2007, 11:09
nie czytam całego wątku, ale jaki masz tryb AF? To działa tylko w AF-S

straits
29-07-2007, 12:46
Nie działa w żadnym z trybów AF :|

straits
29-07-2007, 17:53
... a żeby było ciekawiej to [email protected] ma zapchaną skrzynke :)

Władca Pixeli
29-07-2007, 18:53
Nie działa w żadnym z trybów AF :|
A AF jest ustawiony na punkt centralny czy na boczny?

Fenek
29-07-2007, 19:55
@Władca
Teoretycznie przy Sabinie nie ma to znaczenia. Chyba niestety oznacza to problem typowo sprzętowy, nie softu...

straits
04-08-2007, 14:43
W manualu znalazłem coś takiego :

The Wide-Area AF-Assist Illuminator will not light up, if the camera’s autofocus is locked
or the SB-800’s ready-light does not come on.

U mnie lampka nie zapala się. Co moze być tego przyczyną ? Lampa błyska i normalnie działa - przenosi informacje miedzy aparatem, a lampą i w drugą strone...

straits
04-08-2007, 22:30
No i wszystko jasne :)

Problemem okazał sie 1 wadliwy akumulatorek GP, który nie ładował się do końca. Po wyjęciu go z dodatkowego pojemnika na AKU dołączanego do lampy lub po prostu odpaleniu lampy na 4, a nie na 5 AKU - AF pięknie działa i kontrolka READY świeci się :)

Uff... to troche gotówki zostało w kieszeni przed wakacjami :)

milo_ja
06-08-2007, 08:35
No i wszystko jasne :)

Problemem okazał sie 1 wadliwy akumulatorek GP, który nie ładował się do końca. Po wyjęciu go z dodatkowego pojemnika na AKU dołączanego do lampy lub po prostu odpaleniu lampy na 4, a nie na 5 AKU - AF pięknie działa i kontrolka READY świeci się :)

Uff... to troche gotówki zostało w kieszeni przed wakacjami :)

:D A swoją drogą to ciekawa sprawa, że lampa na 5 akumulatorkach nie mogła w pełni się naładować, a na 4 mogła. NO chyba, że ten 5 robił "krecią robotę".

straits
06-08-2007, 22:36
No najwyraźniej tak :) Problem zauważyłem jak postanowiłem naładować akumulatorki i wszystkie sie naładowały oprocz jednego :)

wallace
09-08-2007, 17:17
Witam,

AF-assist to swego rodzaju kontrolka naladowania akumulatorow - jak przestaje dzialac, to znaczy, ze trzeba wymienic akku.

pozdrawiam!