Zobacz pełną wersję : SB-800 i AF assist
Nie wiem czy coś źle robię, czy też niestety mój piekielny pech prześladuje mnie jak zwykle - nie działa mi AF assist w nowej SB-800. Próbowałem chyba na wszelkie sposoby (nie licząc połączenia lampy z aparatem za pomocą kabla bo tego nie mam :D). Czy ktoś jest w stanie pomóc (przy czym preferowałbym kontakt bardziej osobisty - typu GG/ telefon - na PM prosiłbym o wysłanie numeru to zadzwonię). Pilnie potrzebuję, aby to działało :(.
pozdrawiam
Erie
byc moze masz wylaczone w samej lampie, nie wiem czy ustawienia w aparacie AF Assist ma wplyw... ?
Sprawdzales czy masz wlaczona ta opcje w lampie?
byc moze masz wylaczone w samej lampie, nie wiem czy ustawienia w aparacie AF Assist ma wplyw... ?
Sprawdzales czy masz wlaczona ta opcje w lampie?
próbowałem wszelkich kombinacji - AF assist w aparacie włączone (wówczas swieci się biała lampka AF w aparacie) i włączone w sabinie, wyłączone w aparacie i włączone w sabinie, baaa.... nawet wyłączone i wyłączone próbowałem (bo przez chwilę zwątpiłem w swoją umiejętność czytania/ rozumienia menu) i niestety nic :(.
jezeli pali Ci sie biala lampka w aparacie przy zapietej lampie, tzn. ze chyba aparat w ogole nie widzi lampy :(
Nie bardzo moge teraz to sprawdzic, bo w robocie siedze, ale wydaje mi sie ze AF assist w lampie wyklucza funkcjonowanie go w aparacie. Tak wiec moze zle lampe wcisnales? Sprawdz czy jest dosunieta na sankach do konca i zabezpiecz ja blokada
akrzykalski
19-07-2007, 22:14
A masz ustawione w aparacie centralne pole autofocusa??? (chociaz jak lampka na body sie swiecila to pewnie tak...)
przy włączonej sabinie nie świeci się lampka w aparacie - trochę niefortunnie napisałem, sama zaś sabina działa prawidłowo - błyska, doświetla, działa zdalnie tylko AF assist niet :(
Bo może nawet nie zauważasz jego działania? Poza absolutną ciemnością ciężko dostrzec promień wspomagacza. Spróbuj założyć dekielek, powłączaj wszędzie AF-Assist, naciśnij spust do połowy i pogap się bezpośrednio na przód lampy. Jak nie działa... to chyba może to oznaczać uwalony ten jeden element lampy. :?
akrzykalski
19-07-2007, 22:22
Kurcze, az wzialem ja teraz do lapy i wszystko u mnie dziala poprawnie...
Hmmm moze rzeczywiscie jest zwalona... ??
akrzykalski
19-07-2007, 22:23
Bo może nawet nie zauważasz jego działania? Poza absolutną ciemnością ciężko dostrzec promień wspomagacza. Spróbuj założyć dekielek, powłączaj wszędzie AF-Assist, naciśnij spust do połowy i pogap się bezpośrednio na przód lampy. Jak nie działa... to chyba może to oznaczać uwalony ten jeden element lampy. :?
Hmmm mam dwie SB-800 i w obu jak assist dziala to diody wspomagania bardzo wyraznie swieca na czerwono (rzutujac na obiekt taka kratowniczke)
no niestety mam takie wrażenie, już nawet sprawdzałem czy akumulatorki nie są winne, ale lampa wali po oczach jak miło, a AF assist niet :( (nawet w egipskich ciemnościach ciemni)
Hmmm mam dwie SB-800 i w obu jak assist dziala to diody wspomagania bardzo wyraznie swieca na czerwono (rzutujac na obiekt taka kratowniczke)
dokładnie tak i co najlepsze wczoraj działało to w ten sposób, a potem się bawiłem w menu i stąd przypuszczenie że coś ustawiłem nie teges :(
huhuhuhu
udało mi się :D - włączyłem tryb tylko AF assist (bez błysku), następnie przełączyłem na normalny tryb i... zadziałało - na dzisiaj wystarczy (nie za bardzo jednak mi się to podoba - takie informatyczne podejście typu włącz i wyłącz, jak z Windowsem :(), poczekam aż Sławek z urlopu wróci i zapytam co dalej, a jutro zadzwonię do Nikona o poradę)
pozdrawiam wszystkich
maruda Erie
akrzykalski
19-07-2007, 22:36
heh ale jazda - toz to jakis bug w oprogramowaniu kontolera lampki :)
Przynajmniej noc przespisz teraz w spokoju.
Dobrze, że wszystko już póki co OK. ;)
@akrzykalski
Wiem, że to wspomaganie jest dosyć wyraźne, z tym że zwyczajnie nie wali po oczach tak, jak lampka wbudowana w body i w większości sytuacji w zasadzie nie zauważam nawet tego przez wizjer, że AF-Assist działa. Tylko wtedy gdy nie ma siły i naprawdę czerwone kratki się wyróżniają. :)
a w razie czego trzeba będzie dokupić do SB-800 magiczną klawiaturę z trzema przyciskami: CTRL, ALT i... jak mu było... a DEL ;), jak sie powtórzy sytuacja
a w razie czego trzeba będzie dokupić do SB-800 magiczną klawiaturę z trzema przyciskami: CTRL, ALT i... jak mu było... a DEL ;), jak sie powtórzy sytuacja wydaje mi sie, ze sytuacja sie nie powtorzy, jesli nie bedziesz przelaczal sposobu pracy autofocusa w puszce, wspomaganie dziala w trybie single, nie dziala natomiast ani w ciaglym ani w manualu. i tym optymistycznym akcentem zakonczylbym ten watek ;-)
akrzykalski
19-07-2007, 23:12
@akrzykalski
Wiem, że to wspomaganie jest dosyć wyraźne, z tym że zwyczajnie nie wali po oczach tak, jak lampka wbudowana w body i w większości sytuacji w zasadzie nie zauważam nawet tego przez wizjer, że AF-Assist działa. Tylko wtedy gdy nie ma siły i naprawdę czerwone kratki się wyróżniają. :)
Fakt - nie wali tak jak ksenonik z body. Pewnie nam wszystkim, nawet teraz i Erie hehe, swieci ta diodka tak samo. Wyszedl tutaj po prostu "subiektywizm naszej percepcji" :mrgreen:
Pozdrawiam
AK
wydaje mi sie, ze sytuacja sie nie powtorzy, jesli nie bedziesz przelaczal sposobu pracy autofocusa w puszce, wspomaganie dziala w trybie single, nie dziala natomiast ani w ciaglym ani w manualu. i tym optymistycznym akcentem zakonczylbym ten watek ;-)
nie przełączałem, więc chybiona hipoteza
Czy mozesz napisać jeszcze raz dokładnie jak Ci się udało aktywować AF assist w SB800 ? Mam zdajsie ten sam problem i nie wiem czy mam wysyłać lampe do naprawy czy nie, i czy zdarzały się na forum uszkodzenia tego elementu lampy i ew. na jakie koszta się nastawiać ? Zdechło samo z siebie - tak normalnie działało. Wydaje mi sie że zdechło jak przestawiałem lampe w tryb zdalnego odpalania... po powrocie do normalnych ustawień juz nie działa :| Jest jakiś RESET w tej lampie ?
U mnie też AF w lampie zdechło swego czasu. Przestawiałem, psioczyłem, ustawiałem, wyłączałem, włączałem, psioczyłem aż .... przestawiłem AF-C na AF-S i ... działa od tej pory niezawodnie i zgodnie z oczekiwaniami. Swoją drogą to szkoda, że AF Assist nie działa z trybem AF-C, ale pewnie znowu okaże się, że za wiele wymagam, powinienem się douczyć i takie tam.
Edit: Oops. Nie zauważyłem, że leon28 doszedł do tego samego. :) Ważne, że znany jest algorytm niezależnie od tego, jaki jest.
Erie, Twoje doświadczenie uratowało mnie od załamania nerwowego. :D Też niedawno nie zadziałała mi wspomagajka AF i naprawiło się po wyłączeniu i włączeniu jej w menu lampy. :D
Bezpośrednie przebywanie aparatu przy kompie z Windows chyba źle na niego wpływa. ;)
A propro włączania i wyłączania, to moja komórka (Nokia 3510) też chyba za długo przebywała przy kompie z Windowsem i ostatnio co włączyłem stoper to ten zaczynał od ... 99:59:59 (czy jakoś tak) i potem jakieś cuda niewidy wypisywał. :) Pomogło wyłączenie i włączenie.
Czy mozesz napisać jeszcze raz dokładnie jak Ci się udało aktywować AF assist w SB800 ? Mam zdajsie ten sam problem i nie wiem czy mam wysyłać lampe do naprawy czy nie, i czy zdarzały się na forum uszkodzenia tego elementu lampy i ew. na jakie koszta się nastawiać ? Zdechło samo z siebie - tak normalnie działało. Wydaje mi sie że zdechło jak przestawiałem lampe w tryb zdalnego odpalania... po powrocie do normalnych ustawień juz nie działa :| Jest jakiś RESET w tej lampie ?
ogólnie to tak:
1. wyjąłem akumulatory, włożyłem akumulatory
2. wyłączyłem błysk w lampie (AF assist only), włączyłem go
3. wyłączyłem AF assist i włączyłem go
i zadziałało :)
notabene u mnie też się ten problem pojawił po zabawie z trybem zdalnego wyzwalania - obawiam się że jest to jakiś bug w firmware lampy
Niestety u mnie żadna kombinacja nie działa :| Nie wiem co mam z tym fantem dalej począć....
Niestety u mnie żadna kombinacja nie działa :| Nie wiem co mam z tym fantem dalej począć....
Zadzwoń/napisz maila do serwisu. Powinni coś na ten temat wiedzieć. ;)
Lightman
29-07-2007, 11:09
nie czytam całego wątku, ale jaki masz tryb AF? To działa tylko w AF-S
Nie działa w żadnym z trybów AF :|
... a żeby było ciekawiej to
[email protected] ma zapchaną skrzynke :)
Władca Pixeli
29-07-2007, 18:53
Nie działa w żadnym z trybów AF :|
A AF jest ustawiony na punkt centralny czy na boczny?
@Władca
Teoretycznie przy Sabinie nie ma to znaczenia. Chyba niestety oznacza to problem typowo sprzętowy, nie softu...
W manualu znalazłem coś takiego :
The Wide-Area AF-Assist Illuminator will not light up, if the camera’s autofocus is locked
or the SB-800’s ready-light does not come on.
U mnie lampka nie zapala się. Co moze być tego przyczyną ? Lampa błyska i normalnie działa - przenosi informacje miedzy aparatem, a lampą i w drugą strone...
No i wszystko jasne :)
Problemem okazał sie 1 wadliwy akumulatorek GP, który nie ładował się do końca. Po wyjęciu go z dodatkowego pojemnika na AKU dołączanego do lampy lub po prostu odpaleniu lampy na 4, a nie na 5 AKU - AF pięknie działa i kontrolka READY świeci się :)
Uff... to troche gotówki zostało w kieszeni przed wakacjami :)
No i wszystko jasne :)
Problemem okazał sie 1 wadliwy akumulatorek GP, który nie ładował się do końca. Po wyjęciu go z dodatkowego pojemnika na AKU dołączanego do lampy lub po prostu odpaleniu lampy na 4, a nie na 5 AKU - AF pięknie działa i kontrolka READY świeci się :)
Uff... to troche gotówki zostało w kieszeni przed wakacjami :)
:D A swoją drogą to ciekawa sprawa, że lampa na 5 akumulatorkach nie mogła w pełni się naładować, a na 4 mogła. NO chyba, że ten 5 robił "krecią robotę".
No najwyraźniej tak :) Problem zauważyłem jak postanowiłem naładować akumulatorki i wszystkie sie naładowały oprocz jednego :)
Witam,
AF-assist to swego rodzaju kontrolka naladowania akumulatorow - jak przestaje dzialac, to znaczy, ze trzeba wymienic akku.
pozdrawiam!