Zobacz pełną wersję : Dla początkującego amatora - D7500 czy D500
Witam serdecznie,
Dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią. Robiłem dużo zdjęć starszą lustrzanką Canona. Uczyłem się podstawowych parametrów takich jak przysłona, czas naświetlania itp. Teraz chciałbym kupić swój pierwszy lepszy amatorski aparat.
Poczytałem parę artykułów odnośnie aparatów Nikona. Doszedłem do wniosku, ze najlepszym wyborem będzie jeden z tych dwóch - Nikon D7500 lub Nikon D500.
Który aparat będzie lepszy? I jaki obiektyw kupić? Nikkora, czy może Sigmy?
1. Jakie będę robił zdjęcia - planuję robić zdjęcia ludzi (sesja jedno osobowa lub para) z większą lub mniejszą głębią ostrości, w plenerze oraz niektóre krajobrazy, nad jeziorem lub w lesie, a także przestrzenie miejskie. HOBBYSTYCZNIE, dla siebie i znajomych :D
2. Z jakiej odległości - zdjęcia będę raczej robił z odległości od kilku do kilkunastu metrów od obiektów :razz:.
3. Budżet - myślałem, żeby zamknąć się w 6 tysiącach, BODY + OBIEKTYW. Nie chcę przepłacać, bo być może za jakiś czas zmienię sprzęt. Oczywiście to tylko sugestia. Jeśli mi wystarczy do tego typu zdjęć 4 tysiące, mogą być i 4 :razz:
Moje pytania:
- Czy lepiej kupić używane BODY I OBIEKTYW, czy nowe?
- Na co zwrócić uwagę przy kupnie?
- Używane aparaty są bardzo zużyte jeśli mają ile? 10 tysięcy, 50, czy 100 tysi przebiegu?
- Czy dobrze rozumiem, że większa ilość punktów AF przy D500, to mniejsze prawdopodobieństwo zgubienia AF podczas robienia zdjęcia szybko poruszającego się obiektu?
- Będą coś jeszcze potrzebował? Może statyw?
Jak wspomniałem jestem amatorem i dopiero zaczynam tą przygodę, dlatego proszę wszystkich o wyrozumiałość do mojego braku wiedzy :?.
lukasz_kk
16-10-2024, 11:02
A dlaczego w ogóle lustrzanka? Do tych zastosowań, w szczególności fotografii ludzi, lepiej sprawdzi się bezlusterkowiec, który automatycznie wykryje oczy lub twarz fotografowanej postaci i na tym punkcie ustawi ostrość, a Ty będziesz mógł się skupić na kadrowaniu, zamiast ustawianiu punktu ostrości w potrzebnym miejscu. W budżecie, który określiłeś, jeśli zdecydujesz się na sprzęt używany, bez problemu kupisz Nikona Z5 lub Z6 pierwszej generacji, które do Twoich zastosowań nadadzą się bardzo dobrze (właściwie w tych zastosowaniach niczym się nie różnią poza szybkością zdjęć seryjnych, a do Z5 można stosować dużo tańsze karty pamięci), i nawet z 2 fajne obiektywy, np. Nikkor Z 24-200 do ogólnego zastosowania i Viltrox 85/1.8 do portretów.
Przy tych zastosowaniach też bym poszedł już w bezlustro. Używany sprzęt w budżecie powinien się zmieścić.
Kojocisko
16-10-2024, 12:07
Koledzy dobrze radzą. Do podanych zastosowań Z5, którego można używanego kupić za mniej niż 4kpln, będzie lepszym wyborem niż D500 czy D7500. Zwłaszcza w zastosowaniach potretowych.
Do tego porządny i fajny obiektyw portretowy z AF można kupić w budżecie 1000-1800zł. Lub na początek Nikkor 24-70/4 w cenie poniżej 2kpln, żeby mieć coś porządnego i uniwersalnego.
Gdybyś się upierał przy lustrzance, do podanych zastosowań D7500 moim zdaniem jest zupełnie wystarczajacy. Przebiegi do 50 tys. dla tych aparatów są małoznaczące.
Przebieg bliższy 100 tys. jest dobrym powodem do negocjowania ceny, ale moim zdaniem to ciągle bezpieczne przebiegi, jeśli korpus jest zadbany.
Wiem, że to nie jest Nikon, ale warto go wziąć pod uwagę. Bezlusterkowiec Panasonic Lumix S5 + 20-60mm f/3.5-5.6. Pełna klatka z fajnym obiektywem za 6000 zl.
patronat
16-10-2024, 19:53
Może się mylę, ale mam dziwne wrażenie że te pytania zadało ej aj. I za niedługo jeżeli ktoś zapyta Czata GP -ti o zakup aparatu to dostanie Wasze odpowiedzi :)
Kojocisko
16-10-2024, 21:29
Mam małpią wprawę w rozpoznawaniu tekstów AI. Nie potwierdzam.
Pod drugie w sieci już jest wystarczająco dużo tego rodzaju tekstów do nauki.
A OpenAI na to:
Oba aparaty, Nikon D7500 i Nikon D500, to solidne wybory, ale różnią się nieco pod względem przeznaczenia i możliwości. Oto krótkie porównanie, które może pomóc w decyzji:
Nikon D7500:
Przeznaczenie: Znakomity aparat dla zaawansowanego amatora.
Matryca: 20.9 MP APS-C (DX), czyli podobna jak w D500.
ISO: Doskonała wydajność w trudnych warunkach oświetleniowych (rozszerzalne do ISO 1,640,000).
Autofocus: System 51-punktowy (trochę mniej zaawansowany niż w D500).
Video: Nagrywa 4K.
Ergonomia: Lżejszy i bardziej kompaktowy niż D500, co może być plusem, jeśli cenisz sobie mobilność.
Cena: Zwykle tańszy niż D500.
Nikon D500:
Przeznaczenie: Bardziej profesjonalny, często używany przez sportowych i przyrodniczych fotografów.
Matryca: 20.9 MP APS-C (DX), podobna do D7500.
ISO: Bardzo dobra wydajność, choć podobna do D7500.
Autofocus: Bardzo zaawansowany 153-punktowy system autofocusu, idealny do fotografii sportowej, dzikiej przyrody i szybkiej akcji.
Video: 4K, ale z dodatkowymi opcjami w porównaniu do D7500.
Ergonomia: Solidniejsza i bardziej wytrzymała konstrukcja, uszczelniona na kurz i wilgoć, ale aparat jest cięższy.
Cena: Zdecydowanie droższy od D7500, ale oferuje lepszą wydajność, szczególnie dla zaawansowanych użytkowników.
Który wybrać?
Nikon D7500 będzie lepszym wyborem, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z zaawansowaną fotografią, a także jeśli zależy ci na lżejszym aparacie do codziennego użytku, podróży i ogólnej fotografii.
Nikon D500 jest bardziej odpowiedni, jeśli planujesz intensywnie fotografować przyrodę, sport czy inne dynamiczne sceny i oczekujesz najwyższej jakości w pracy z szybkim autofocusem.
Obiektyw: Nikkor vs. Sigma
Nikkor (obiektywy Nikona) są doskonałe pod względem jakości optycznej, wykonania i kompatybilności z systemem Nikon. W przypadku wielu modeli, szczególnie jeśli cenisz sobie niezawodność i pewność działania, Nikkor to świetny wybór.
Sigma z kolei oferuje często bardzo dobry stosunek jakości do ceny, a ich linia "Art" zyskała dużą popularność ze względu na fantastyczną jakość optyki, zwłaszcza w portretach czy krajobrazach.
Obiektywy, które warto rozważyć:
Nikkor 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR DX – Uniwersalny zoom do codziennego użytku.
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art – Świetny obiektyw do fotografii w trudnych warunkach oświetleniowych, portretów, a także krajobrazów.
Nikkor 50mm f/1.8G – Niezawodny i przystępny cenowo obiektyw stałoogniskowy do portretów, oferujący świetny efekt bokeh.
Jeśli potrzebujesz lekkiego, wszechstronnego zestawu, D7500 z obiektywem Nikkor 18-140mm będzie świetnym wyborem na początek.
patronat
16-10-2024, 22:10
I to jest gwóźdź do trumny większości forów:)
A dlaczego w ogóle lustrzanka? Do tych zastosowań, w szczególności fotografii ludzi, lepiej sprawdzi się bezlusterkowiec, który automatycznie wykryje oczy lub twarz fotografowanej postaci i na tym punkcie ustawi ostrość, a Ty będziesz mógł się skupić na kadrowaniu, zamiast ustawianiu punktu ostrości w potrzebnym miejscu. W budżecie, który określiłeś, jeśli zdecydujesz się na sprzęt używany, bez problemu kupisz Nikona Z5 lub Z6 pierwszej generacji, które do Twoich zastosowań nadadzą się bardzo dobrze (właściwie w tych zastosowaniach niczym się nie różnią poza szybkością zdjęć seryjnych, a do Z5 można stosować dużo tańsze karty pamięci), i nawet z 2 fajne obiektywy, np. Nikkor Z 24-200 do ogólnego zastosowania i Viltrox 85/1.8 do portretów.
Pięknie mi to opisałeś za co bardzo Tobie dziękuję.
Poczytałem trochę więcej o różnicy między lustrzankami i bezlusterkowcami i faktycznie nie będzie to taki zły pomysł. Nikon Z5 będzie bardzo dobrym wyborem. Dzięki elektronicznemu wizjerowi będę miał finalny podgląd zdjęcie. Przez to będę mógł od razu odpowiednio sobie dostosować parametry, a także skupić się na odpowiednim kadrowaniu. Ten AF o wiele lepszy, z większą ilością punktów na pewno też zrobi robotę :D
Wcześniej czytałem jakieś artykuły, które porównywały aparaty z serii DXX, XXX i XXXX, a o Z nic nie pisali, więc się nawet nimi nie sugerowałem, a się okazuje, że ta opcja na początek powinna być dla mnie w zupełności wystarczająca.
Używki widzę w granicach ceny 3500 - 4000 zł. Wychodzi na to, że narazie dokupię do tego jeden obiektyw. Bo i ten proponowany przez Ciebie Viltrox 85/1.8 to i ten proponowany przez kolegę niżej Nikkor 24-70/4, to kwota około 2000 zł i budżet się kończy. Ten pierwszy wydaje mi się być lepsza opcją na początek. Zacznę wobec tego od portretów.... Ale czy normalnych zdjęć nim tez nie zrobię? Wiem, że minimalna przysłona to 1.8 ale nie wiem jaki jest maksymalny zakres co mnie trochę niepokoi i zastanawia :?
Znalazłem nawet fajną używkę z tego roku jeszcze, niby niski przebieg i jeszcze na GWARANCJI!
https://www.olx.pl/d/oferta/nikon-z5-body-gwarancja-CID99-ID115gtA.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0
A ta Z6 chyba coś podejrzanie za bardzo tania jest, czyż nie? :-x
https://www.olx.pl/d/oferta/nikon-z6-i-viltrox-35mm-f1-8-z-karta-pamieci-sandisk-128-gb-CID99-ID12sJdf.html?isPreviewActive=0&reason=extended_search_extended_s2v&sliderIndex=6
Jest jeszcze parę innych aukcji ale to będę dzwonił i pytał o przebieg. Tak jak kolega niżej pisał co by nie było w setkach tysięcy.
OSTATNIE PYTANIE:
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy kupnie? Czy nie ma zarysowań na obiektywnie? Czy nie jest popękana obudowa? Coś szczególnego na co powinienem spojrzeć?
*Nie wiem czemu miałbym być AI ale okey xDDDDDD
celowo nawet precyzyjnie opisałem czego potrzebuję i oczekuję, żeby łatwiej było mi doradzić :?
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy kupnie? Czy nie ma zarysowań na obiektywnie? Czy nie jest popękana obudowa? Coś szczególnego na co powinienem spojrzeć?
Pęknięta obudowa, nawet w trzech miejscach, czy nawet liczne zarysowania, nie mają żadnego znaczenia. Nie zaprzątaj sobie tym głowy.
Poważnie mu tak piszesz? Chyba, że chodzi Ci o wytarcia, ryski z używania na obudowie
Mam dość tolerancyjne podejście do rzeczy używanych (ani gorszy stan, ani większy przebieg jakoś mnie nie zniechęcają) ale bez przesady. Popękana obudowa w aparacie oznacza, że ktoś nim nieźle przywalił, upadł a to raczej nigdy im (aparatom) nie pomaga.
Rysy na szkle obiektywu (większe a nie jakieś mikroryski z czyszczenia) też dyskwalifikują zakup. Bo wyjdą na zdjęciach.
Swój rozum trzeba mieć tak jak przy zakupie każdej, używanej rzeczy.
Poważnie mu tak piszesz?
Bardzo poważnie...
Poważnie mu tak piszesz? Chyba, że chodzi Ci o wytarcia, ryski z używania na obudowie
Mam dość tolerancyjne podejście do rzeczy używanych (ani gorszy stan, ani większy przebieg jakoś mnie nie zniechęcają) ale bez przesady. Popękana obudowa w aparacie oznacza, że ktoś nim nieźle przywalił, upadł a to raczej nigdy im (aparatom) nie pomaga.
Rysy na szkle obiektywu (większe a nie jakieś mikroryski z czyszczenia) też dyskwalifikują zakup. Bo wyjdą na zdjęciach.
Swój rozum trzeba mieć tak jak przy zakupie każdej, używanej rzeczy.
Okey, czyli dobrze wnioskowałem. Dziękuje bardzo za radę :)
https://versus.com/pl/nikon-z-5-vs-panasonic-lumix-s5
LeonardZelig
17-10-2024, 13:52
Koledzy dobrze radzą. Do podanych zastosowań Z5, którego można używanego kupić za mniej niż 4kpln, będzie lepszym wyborem niż D500 czy D7500. Zwłaszcza w zastosowaniach potretowych.
Dlaczego polecasz Z5, skoro za mniejszą kwotę można kupić nowe Z50/30 lub Zfc? Do tego na DX jest sporo dobrych obiektywów lżejszych, tańszych i jaśniejszych niż 24-70/4,0.
Dobrze polecają, do portretów lepiej kupić pełną klatkę. A tych obiektywów do Z50/30 Zfc to wcale tak dużo chyba nie ma w dalszym ciągu.
Ja bym się nie pchał w DXowe Z :)
Do tego na DX jest sporo dobrych obiektywów lżejszych, tańszych i jaśniejszych niż 24-70/4,0.
A jakież to jasne dedykowane zoomy pod DX z bagnetem Z mamy do wyboru? Ja nie znam żadnego...
LeonardZelig
17-10-2024, 15:16
Nie pisałem o zoomach. W cenie wspomnianego obiektywu można nabyć np. 24/1,7 i 40/2,0.
Nadal nikt nie wyjaśnił dlaczego mały obrazek będzie lepszy do portretu...
Nie pisałem o zoomach. W cenie wspomnianego obiektywu można nabyć np. 24/1,7 i 40/2,0.
Nie wiem cóż to za argument za DX skoro pod FX w bardzo podobnej cenie (a nawet niższej niż Nikkor Z 24-70 f4) można kupić obiektyw 85mm f1.8.
Nadal nikt nie wyjaśnił dlaczego mały obrazek będzie lepszy do portretu...
Naprawdę trzeba Ci wyjaśniać dlaczego lepsze efekty w portrecie uzyska się na FX z 85mm f1.8 niż na DX z 40mm f2???
LeonardZelig
17-10-2024, 15:59
Naprawdę trzeba Ci wyjaśniać dlaczego lepsze efekty w portrecie uzyska się na FX z 85mm f1.8 niż na DX z 40mm f2???
Naprawdę możesz mi wyjaśnić dlaczego polecany 24-70/4 wyewoluował nagle do ogniskowej 85 mm i światła 1,8. Chętnie poczytam także o tym jak ma się do tego polecanego zooma 24/1,7. Bo rozumiem, że poruszamy się w założonym przez autora wątku budżecie i nie wybiegamy w przyszłość o której wiemy tylko tyle, że nastąpi.
Co do efektów w portrecie to z tego co wiem najlepsze uzyska się światłem, doborem tła, kompozycją, że o kontakcie z portretowanym nie wspominając. Ale pewnie o czymś zapomniałem.
Naprawdę możesz mi wyjaśnić dlaczego polecany 24-70/4 wyewoluował nagle do ogniskowej 85 mm i światła 1,8.
Dzięki Tobie, i Twojemu wpisowi o rzekomym szerokim wyborze obiektów Z pod DX, zwłaszcza jasnych, tanich i lekkich. Sprowadzony do parteru w kwestii zooma zacząłeś rzucać stalkami pod DX, i sam wprowadziłeś to zamieszanie... przypominam:
Do tego na DX jest sporo dobrych obiektywów lżejszych, tańszych i jaśniejszych niż 24-70/4,0.
Masz problem z tym że posłużyłem się Twoją własną retoryką? Skoro zamiast polecanego zooma sam zaczynasz pisać o jasnych stałkach, to dlaczego mnie nie wolno użyć tego samego argumentu do pokazania mojego punktu widzenia?
Zwłaszcza że wybór tanich jasnych portretówek dedykowanych pod FX na Z jest dużo większy niż pod DX na Z.
Co do efektów w portrecie to z tego co wiem najlepsze uzyska się światłem, doborem tła, kompozycją, że o kontakcie z portretowanym nie wspominając. Ale pewnie o czymś zapomniałem.
Taki mały szczegół, aparat fotograficzny z obiektywem jeszcze by się przydał. Wiadomo, telefonem też można, ale tu ktoś chciał aparat kupić i założył temat na forum, więc ludzie starają się pomóc. No, większość się stara, niektórzy się widać nudzą...
Wind Mill
18-10-2024, 21:16
...o rzekomym szerokim wyborze obiektów Z pod DX...
:D
https://forum.nikoniarze.pl/threads/318606-VILTROX-O-obiektywach-Viltrox-og%C3%B3lnie
Viltrox:
13/1.4
23/1.4
27/1.2
33/1.4
56/1.4
75/1.2
Sirui:
23/1.2
33/1.2
56/1.2
Czymś ten portret chyba dało by się ogarnąć? ;)
Edycja: zapomniałem o Sirui 16/1.2 oraz 75/1.2. ;)
Trochę się kontekst zmienił, pierwotnie chodziło o...
A jakież to jasne dedykowane zoomy pod DX z bagnetem Z mamy do wyboru? Ja nie znam żadnego...
Bo nie ma. Po prostu. (Halo, Nikon...).
Wind Mill
18-10-2024, 21:27
To nie kontekst, tylko jedna z proponowanych opcji.
Ja zamiast zooma 18-50/2.8 do "portretu" wolałbym jednak którąś z jasnych stałek; a do szerokiego zastosowania standardowy zoom 16-50. ;)
Tylko w takim wypadku Z5 + 24-50 niewiele droższy, a jednak ciut lepszy.