Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Praca z błyskiem w systemie Fuji

m_a_g
15-10-2024, 14:17
Od kiedy dokupiłem do mojego mini zestawu lamp Godoxa trigger do Fuji (XPRO II) mam małą zagwozdkę.
Chodzi o fotografię z lampami przy świetle dziennym.
Niezależnie od systemu, ustawienia aparatu sią zawsze takie same - tryb A, ISO 100 (lub najniższe jakie się da), HSS, i lampa w trybie TTL z korektą ekspozycji na minus żeby delikatnie doświetlić zdjęcia.
Dotychczas nigdy nie miałem z tym problemu.
Błyskając na Fuji za nic nie mogę uzyskać zadowalających efektów przy używaniu TTL. Pod względem sprzętowym wszystko wydaje się być prawidłowo ustawione, przy wyzwalaniu migawki lampy błyskają, natomiast moc tego błysku jest tak mała że nie robi żadnej widocznej różnicy na zdjęciu.
Dopiero przełączenie lampy w tryb manualny i ustawienie mocy błysku "z ręki" daje widoczne efekty, no ale przy zmieniającym się świetle zastanym jest to niewygodnie.
Przy takim samym ustawieniu lamp, kiedy zamiast Fuji użyję Nikon albo Sony (mam triggery XPRO dla nich), wszystko wygląda zupełnie inaczej - w trybie TTL ustawiam sobie korektę ekspozycji dla lampy na -1EV i mam pięknie naświetlone zdjęcia z dobrze oświetlonymi twarzami bez cieni, z siłą błysku proporcjonalną do ilości światła zastanego.
Czy robię coś źle, czy Fuji tak ma po prostu?
Dodam że te same lampy + ten sam trigger bez problemu działa w TTL jeżeli lampy są jedynym lub w każdym razie głównym źródłem światła, np. w pomieszczeniach. Wtedy TTL w Fuji całkiem poprawnie naświetla zdjęcia.

jalk
16-10-2024, 18:40
Zauważyłem bardzo podobny problem u siebie. TTL i jakieś mocniejsze światło w kadrze się chyba nie lubią :). Tyle, że ja lamp używam w powtarzalnych sytuacjach w manualu, więc mi to nie przeszkadza jakoś szczególnie.

basket
16-10-2024, 23:15
Trzeba by zobaczyć przy jakich czasach się tak dzieje. Może chodzi o czas synchronizacji błysku z migawką. Na pokrętle czasów jest chyba zaznaczony maksymalny czas. W słoneczny dzień można się ratować filtrem szarym.

m_a_g
16-10-2024, 23:34
Trzeba by zobaczyć przy jakich czasach się tak dzieje. Może chodzi o czas synchronizacji błysku z migawką. Na pokrętle czasów jest chyba zaznaczony maksymalny czas. W słoneczny dzień można się ratować filtrem szarym.

To raczej nie to, HSS jest włączony zarówno w aparacie jak i w lampach. Czasy owszem, krótkie, powiedzmy 1/500 czy 1/1000, ale takie same jak w innych systemach gdzie rezultaty są o niebo lepsze.
No i przede wszystkim - z tymi samymi czasami, czyli powiedzmy 1/1000, jak sobie z ręki ustawię moc lamp na powiedzmy 1/4 (używając Godox AD300Pro) to wszystko jest jak trzeba. Czyli Fuji problemów z samą synchronizacją nie ma.
Jedyny problem jest że aparat w trybie TTL jakby nie chciał tej lampy używać i za mało mocy daje.