PDA

Zobacz pełną wersję : [ Panasonic ] Panasonic S9 - mały pełnoklatkowiec dla vloggera. Choć nie tylko.

OjTam
21-05-2024, 19:49
Amazon (i Sirui, bo to ich l-bracket/grip) ciut za wcześnie farbę puścili:
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2024/05/Panasonic-Lumix-S9-camera-rumors-6.jpg

S9.
Najogólniej (jeśli ktoś nie słyszał) S5II dla vloggerów - mniejszy korpus, brak mechanicznej migawki, etc.
Taki odpowiednik Sony ZV-E1.

Jutro ma być oficjalnie zaprezentowany.

paparapa
22-05-2024, 11:03
Większość sympatyków Panasa oczekiwała następcy S1, S1R. Zwłaszcza po premierze SL3.
Taka sama stagnacja jak w innych markach. :)

OjTam
22-05-2024, 11:36
Ciekawe, czy też na normy UE dot. AI zwalą... ;)

aldam
22-05-2024, 19:20
Do tego sigmy dn f2 i mamy świetny sprzęt na wyjazdy

OjTam
22-05-2024, 19:30
S9?
Niby tak, wypada tylko pamiętać, że tam nie ma migawki mechanicznej, a matryca to klasyczne BSI, nie stacked, ze wszystkimi swoimi wadami.

aldam
22-05-2024, 20:04
Wiadomo, że do sportu niekoniecznie ale jakiś filmik z wakacji, portret, widoczek jak najbardziej.
Z drugiej strony zobacz na konkurencję ze strony Canona czyli r8 najbardziej zbliżony wagą i możliwościami. Nie ma ibis a migawka mechaniczna to kastrat, który degraduje bokeh na krótkich czasach.
Szczerze ten lumix wygląda korzystniej. I szkła sigmy f2 dużo lepsze od tych budżetowych Canona.
Kwestia 2-3 miesięcy i cena zjedzie w okolice 6kzl

OjTam
22-05-2024, 20:16
S9 jest odpowiednikiem ZV-E1. Ani N, ani C nie mają dla nich konkurencji. ;)

Oczywiście, jak świadomie bierzesz S9 i wiesz, na co puszka pozwoli... przecież nie wyskoczy jakiś gość od Panasa zza krzaków, krzycząc, że to przecież puszka do vlogów nie fotek z wakacji.

Co to tego naleśnika 26/8... Manual focus i stałe f/8... Trochę dziwne rozwiązanie, imho.

aldam
22-05-2024, 21:21
Różnica w cenie do Sony jest dość znaczna. Jak s9 poleży na półkach przez chwilę to spadnie na bank w okolice 6kzl.

cz4rnuch
22-05-2024, 22:01
Tańszy od Sony, ładniejszy od Sony :) Jakość matrycy też dobra. Ma też sporo minusów. Wspomniana migawka, brak wejścia na słuchawki dla filmujących, te limity nagrań, dla podróżników nie do przecenienia jest też obecność lub brak odpowiednich uszczelnień gdzie w 9tce ponoć nie jest z tym najlepiej. Oraz brak małych szkieł o które aż się prosi taki fajny maluszek. Na początku jak posłuchałem yutubków to sobie pomyślałem, że nietrafiona ta premiera i w sumie z całej tej prezentacji najlepsza jest ponoć bardzo dobra apka, ale potem zobaczyłem to video poniżej i wydaje mi się, że ten aparat mimo tych kilku wad znajdzie nabywców. Którzy będą z niego bardzo zadowoleni. Fajny aparat, ale nie dla każdego.

https://www.youtube.com/watch?v=vThncgrP56A

aldam
11-10-2024, 19:00
Wątek o panasonicach więc zapytam czy ktoś kupił może s9?

OjTam
12-10-2024, 19:02
I sruuu, nowy kolorek:
https://www.optyczne.pl/upload2/title_293111_s9-white3.jpg

https://www.optyczne.pl/20456-news-Panasonic_Lumix_S9_Smokey_White.html

maxwawa
12-10-2024, 19:58
Recenzja S9 i obiektywu Lumix 18-40mm pancake zoom lens TUTAJ (https://youtu.be/4N2VKRJ27DE)

maxwawa
17-10-2024, 17:58
Ciekawe porównanie Panasonic Lumix S9 z Fujifilm X100VI (https://youtu.be/adP5eV3GEY8?si=QpZPbupBeGqSJM0o)
prze-hype-owany Fujifilm wypadł dość słabo, szczególnie ta jego kolorystyka jest nie do przyjęcia... nie wiem skąd te zachwyty tym modelem.

m_a_g
17-10-2024, 18:27
prze-hype-owany Fujifilm wypadł dość słabo, szczególnie ta jego kolorystyka jest nie do przyjęcia... nie wiem skąd te zachwyty tym modelem.

Najlepsza kolorystyka prosto z puszki jest w telefonie, nie wiem skąd w ogóle zachwyty jakimkolwiek aparatem fotograficznym :razz:

cdc
26-05-2025, 11:59
Panasonic LUMIX S9 Titanium Gold

https://panasonic-jp.translate.goog/dc/feature/S9.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp#s9n-n

88184

waldek
26-05-2025, 13:21
Fajny aparat tylko ... drogi. :-(

maxwawa
02-06-2025, 15:13
Fajny aparat tylko ... drogi. :-(

Żeby chociaż ten S9 miał jakiś wizjer, jakikolwiek, nawet słabej jakości, to byłby jeden z najlepszych uniwersalnych aparatów.

MstrG
16-10-2025, 20:15
Panasonic LUMIX S9 Titanium Gold

Okazuje się, że trafi też do europejskiej dystrybucji jako limitowana edycja ograniczona do 200 sztuk. Dostępny od dziś, czyli od 16 października 2025 roku, a sprzedawany jest wyłącznie za pośrednictwem Panasonic Direct online. Cena 1199 funtów / 1399 euro.

90916

OjTam
17-10-2025, 15:26
90943

I jeszcze 3 kolorki.

MstrG
21-04-2026, 18:06
Black Titanium Edition:

95335

95336

95337

OjTam
09-06-2026, 12:54
Aktualizacja softu 2.0
https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/ff/dl/s9.html

Support for LUMIX Smartphone App, LUMIX Lab ver.3.0.0 (or higher)
- Wired connection is now supported.
- LUTs created with additional parameters such as grain, color noise, sharpness, and noise reduction can be applied using REAL TIME LUT.  
* Grain and color noise are only supported for photos
- My Photo Style can now be edited within the app for greater customization.

PS. Strona pobierania wygląda, jakby ją ktoś ze 20 lat temu zrobił. Co w sumie ma też parę zalet, tylko to wyskakujące okienko...

morzon
18-06-2026, 01:45
Okej, odkopię wątek i podzielę się nieco wrażeniami i jakimiś zdjęciami - udało mi się pierwszy raz coś trochę poużywać S9, po 2-3 miesiącach od zakupu :D Wynika to trochę z braku czasu, ale też z braku... szkła. Miałem do tej pory tylko tego kita 18-40, raz go wziąłem na spacer do lasu, ale no nie jest to szkło pod mój styl focenia - raz, że szeroko, dwa, że głębi brak (nawet jakieś takie portreciki na 40mm z bliska wyglądały biednie) i ogólnie to nawet nie chciało mi się tego nosić nigdzie ze sobą. W zeszłym tygodniu w końcu pojawiła się 40/2 w sklepach (od miesiąca wisiało, że "przedsprzedaż") i teraz to można działać :D

Przy pierwszym wyjściu (z tym kitem) przyznam, że trochę się męczyłem i niezbyt wiedziałem co tam się w tym aparacie dzieje i jak to obsługiwać :D Odzwyczaiłem się od tego, że nie ma pokręteł i przycisków do wszystkiego na body, filozofia działania jest nieco inna (auto iso, tryby półautomatyczne) i troszkę zgrzytałem zębami, choć ze świadomością, że jest to kwestia praktyki i poznania puszki. Teraz po dwóch dniach spędzonych z panasem już w miaaaarę wiem co i jak, przynajmniej w takim zakresie żebym był w stanie zrobić to co chcę (choć np do AFC i jakiegoś tam śledzenia nadal nie dotarłem). Ta obsługa puszki troooszkę też zdecydowała za wyborem obiektywu, czyli to, że kupiłem Panasowe 40/2 zamiast tego SG 35 2.2 na którego byłem praktycznie zdecydowany. Przekonała mnie jedna istotna cecha - dzięki temu, że 40 jest natywnym (oryginalnym?) szkłem panasa to można mu zaprogramować różne funkcje pod pierścień ostrości (i przycisk który jest na obudowie). I to dla mnie w obsłudze zmienia bardzo dużo - te pokrętła na body nie są specjalnie wygodne i przyjemne, trochę zbyt plastikowe w użyciu. To z tyłu jest też wielofunkcyjnym klikadłem i często mi się coś tam naciskało przy przekręcaniu (albo zmiana iso, albo pol AF etc) więc unikam używania jak tylko mogę, a to jedno przy spuście jest w miarę okej, ale jednak brakuje. Teraz ustawiając aparat w M mam wbite auto iso (albo ustawione na sztywno), przysłona w większości czasu na tym f2 (ew zmieniam tym pokrętłem przy spuście), a pierścieniem ostrości na obiektywie reguluję sobie czas - no i to już jest dla mnie wygodne, szybkie, intuicyjne. Pierścień też lepiej chodzi niż te pokrętełka na body. Z czasem pewnie też poustawiam sobie resztę rzeczy pod siebie i będzie całkiem git.

Tak po krótce z plusów i minusów które zauważam na chwilę obecną (może się jeszcze pewnie coś pozmieniać w trakcie dłuższego używania):
+ mała wypustka z tyłu aparatu, taki wbudowany thumbgrip - przydatne, poprawia nieco ergonomię, chyba nie będę dokupował dodatkowego
+ stabilizacja: działa sprawnie, nie testowałem jeszcze jakoś ekstremalnie, ale tak ogólnie czuję, że mogę sobie pozwalać zejść mocno z czasami naświetlania
+ wiadomo, rozmiar. Kupiłem sobie taką "cywilną" nerkę, nie fotograficzną i aparacik bez problemu wchodzi, pomimo, że szkło jednak ciut odstaje to nie ma problemu
+ wielkość i vibe aparatu - pomimo, że byłem na wyjeździe ze znajomymi to zauważyłem, że jestem z tym aparatem bardziej "lowkey" - nie zwracam na siebie uwagi, mniej się rzucam w oczy, mniej się ludzie spinają przy takim pstrykadełku, myślę, że gdzieś na wyjazdach będzie to sporą zaletą
+ bateria - pomimo, że malutka to ten aparat jest naprawdę energooszczędny. Sporo fociłem i się bawiłem, a kreski na baterii mega wolno ubywały. Dokupię pewnie drugą dla świętego spokoju, ale myślę, że spokojnie starcza na cały dzień normalnego focenia
+ elastyczność plików - mało mam jeszcze z nimi doświadczenia, ale widzę, że można śmiało ciągnąć je za uszy i wyciągać cienie, jest dużo informacji, szum mi kompletnie nie przeszkadza (a to tym czemu musiałem ja tak ciągnąć to poniżej w minusach :D)
+ dobrej jakości ekranik, dobrze działający dotyk

- troszkę plastikowe przyciski i pokrętła, oczekiwałbym nieco lepszej jakości, ale z drugiej strony jest to jednak relatywnie bardzo tani aparat, więc coś za coś
- ekranik na przegubie. Rozbestwiłem się tym co jest w soniaczach i brakuje mi trochę tych mechanizmów. Stricte na zdjęć chyba bym wolał uchylny ekranik, tak jak w Z6 czy A7III, to wyciąganie w bok i odchylanie trochę wkurza, zajmuje więcej czasu i ogólny "footprint" aparatu jest większy przez to.
- brak hot shoe - to jest imo straszna wtopa, chciałbym czasem móc podpiąć mała lampkę do walenia na wprost fleszem, a tu bida. Nie rozumiem tej decyzji.
- coś dziwnego z podglądem jpg/raw. Obstawiam, że to jakieś wewnętrzne ficzery rozjaśniające cienie etc, ale po zgraniu zdjęć, podgląd jpg wygląda jak dobrze naświetlony, w LR w library wygląda tak jak na ekraniku w momencie robienia zdjęcia, ale po otworzeniu w Edit zdjęcie jest mega ciemne, tak o 1,5-2EV za ciemne, więc prawie każde musiałem o tyle wyciągać (co najmniej, bo sam mam nawyk niedoświetlania, więc się to jeszcze nakłada). Muszę pogrzebać w ustawieniach i mam nadzieję, że znajdę co za to odpowiada, bo o ile przy zdjęciach w ciągu dnia na iso200 to w sumie bez większego znaczenia dla jakości pliku to wieczorem przy iso3200-6400 ciągnięcie o 2EV w górę raczej na dobre nie wychodzi. Chociaż jestem i tak zaskoczony jak dobrze wyglądają te pliki po tak hardkorowym kopaniu, wrzucę może jutro jakieś przykłady. Tak czy siak, na razie mnie to zaskoczyło, jeszcze w żadnej puszce nie miałem czegoś takiego z defaultu ustawionego. Chyba, że to LR ma jakiś problem z odczytem tych plików, ale wątpię.
- brak wybieraka do punktów AF. Tego mi mega brakuje, póki co klikam paluchem na ekraniku gdzie ma być punkt AF, nie znalazłem innej metody. Ew jak sobie o tym zapomnę to w AFS przekadrowuje po prostu tak jak to drzewiej bywało, ale nie jest to fajne. Mały joystick zrobiłby robotę.
- brak EVF - nie wiem czy to wada czy cecha, a na dodatek ja w sumie aż tak dużo nie korzystam z wizjera na codzień to czasem się jednak prosi żeby podnieść aparat do oka, nie bawić się z żadnymi ekranikami i zrobić fotę. Trochę mi tego brakuje, choćby jakiegoś małego i gównianego.

To tak na szybko, jak sobie coś jeszcze przypomnę to skrobnę. Video jeszcze zupełnie nie sprawdzałem, wiele funkcji czy ustawień też pewnie do sprawdzenia. Może kolejnym razem ;) Dorzucam jeszcze trochę zdjęć z ostatniego wypadu.
Jak coś to wszystkie z Panasa 40/2, chyba całość na f2 i z nakręconym delikatnym Black Mistem (1/8).

1.
96837

2.
96838

3.
96839

4.
96840

5.
96841

6.
96842

7.
96843

8.
96844

9.
96845

10.
96846

11.
96850

12.
96847

13.
96848

14.
96849

cybulski
18-06-2026, 07:38
Nooo, kadry przyjemne.

cz4rnuch
18-06-2026, 08:51
Af minimalnie chybił na 5tce ;) Podobają mi się fotki z tego combo. Kolory też. To gotowe przepisy z Panasa czy coś tam sam rzeźbiłeś?

zbyk
18-06-2026, 10:20
te pokrętła na body nie są specjalnie wygodne i przyjemne, trochę zbyt plastikowe w użyciu. To z tyłu jest też wielofunkcyjnym klikadłem i często mi się coś tam naciskało przy przekręcaniu (albo zmiana iso, albo pol AF etc) więc unikam używania jak tylko mogę, a to jedno przy spuście jest w miarę okej, ale jednak brakuje. Teraz ustawiając aparat w M mam wbite auto iso (albo ustawione na sztywno), przysłona w większości czasu na tym f2 (ew zmieniam tym pokrętłem przy spuście), a pierścieniem ostrości na obiektywie reguluję sobie czas - no i to już jest dla mnie wygodne, szybkie, intuicyjne.
przyznam, że przy tej części wpisu, mnie zmroziło :D zdjęcia natomiast fajne, podoba mi się plastyka na ostatnim, z kózką :)

morzon
18-06-2026, 10:30
Af minimalnie chybił na 5tce ;) Podobają mi się fotki z tego combo. Kolory też. To gotowe przepisy z Panasa czy coś tam sam rzeźbiłeś?

Na 5tce chciałem sprawdzić jak to jest mieć Fuji : )))) Kolory sam zawsze dłubię, nie mam w ogóle przekonania do takich gotowców, zawsze to jakoś kuleje, a do tych panasowych nawet nie zaglądałem. To i tak tylko do jpg więc już kompletnie poza moim zainteresowaniem.

przyznam, że przy tej części wpisu, mnie zmroziło :D

Rozwiniesz? :D

zbyk
18-06-2026, 10:55
A nie wiem, myślę sobie "spoko korpusik", może jakby mnie kiedyś bolał brak czegoś małego, to bym się zastanawiał. A u Ciebie, parafrazując: pokrętła są, ale kiepskie w użytkowaniu, wybierak wielofunkcyjny jest niefunkcjonalny, ale jak się czasy naświetlania wybiera pierścieniem ostrości, to da się żyć. No i już bym się nie zastanawiał :D

cybulski
18-06-2026, 10:58
Z opisu, to aparat dla masochistów :D

morzon
18-06-2026, 11:22
A nie wiem, myślę sobie "spoko korpusik", może jakby mnie kiedyś bolał brak czegoś małego, to bym się zastanawiał. A u Ciebie, parafrazując: pokrętła są, ale kiepskie w użytkowaniu, wybierak wielofunkcyjny jest niefunkcjonalny, ale jak się czasy naświetlania wybiera pierścieniem ostrości, to da się żyć. No i już bym się nie zastanawiał :D

No wiesz, może to kwestia przyzwyczajeń po prostu. Wybierak wielofunkcyjny spełnia swoją rolę, ale jako kółko już mniej, przynajmniej dla mnie. W nikonie z6 też miałem ustawione na pierścieniu ostrości korektę ekspozycji w trybie A i bardzo się polubiłem z tym workflow. Tutaj chciałem sobie to odtworzyć. Muszę jeszcze potestować na ile dobrze działa A w tej puszce i możliwe, że będę miał tak samo jak wcześniej w nikonie. Ogólnie imo nie ma co oczekiwać po tak małym aparaciku ergonomii jak w normalnej pełnowymiarowej puszce, zawsze to jakieś kompromisy. Fuji x100, czy nawet jak ostatnio bawilem się tym sony za 20k (rx1riii?) to cierpią na podobne bolączki i też brakuje elementów sterujących. Ricohem się nie bawiłem więcej niż 2min, więc nie wiem, ale obstawiam, że jest podobnie.

Z opisu, to aparat dla masochistów :D

J/w. Kwestia kompromisów i akceptacji ich (lub nie). Ale trochę zdziwiony jestem odbiorem, bo nie pisałem tego w takim tonie :D Może to jakoś nie wybrzmiało, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony, cieszę się, że nie wszedłem w żadne fuji, wiem, że polubię się z tą puszką i będą miał fun z użytkowania.

cybulski
18-06-2026, 11:27
Na pewno obraz wybacza braki ergonomii, czego nie można powiedzieć o serii x100, ergonomia nie zastąpi obrazka.

Mamrot
18-06-2026, 11:37
Recezja fajna zdjęcia fajne, przekonałeś mnie do promista, ale ciekawi mnie czemu wybrałeś ten aparat będąc w systemie Sony?
Czytając minusy to w stajni S jest a7CII który tych minusów nie ma, gabarytowo to samo a funkcjonalnie to spora różnica.
Nie miałem w ręku ani jednego ani drugiego i nie kupię ani jednego ani drugiego, pytam z ciekawości.

cybulski
18-06-2026, 11:48
Recezja fajna zdjęcia fajne, przekonałeś mnie do promista, ale ciekawi mnie czemu wybrałeś ten aparat będąc w systemie Sony?
Czytając minusy to w stajni S jest a7CII który tych minusów nie ma, gabarytowo to samo a funkcjonalnie to spora różnica.
Nie miałem w ręku ani jednego ani drugiego i nie kupię ani jednego ani drugiego, pytam z ciekawości.

Mam podobnie, trochę przeszły mi te małe aparaty, po latach obcowania, z małymi Fuji.

aldam
18-06-2026, 11:57
Nie czuć przy obróbce, że to 12bit?

morzon
18-06-2026, 12:20

Szczerze? Okrutnie nie podobają mi się te a7c z wyglądu. To jest dla mnie dodatkowy aparacik, który biorę na spacer albo jakiś wyjazd i ma to być trochę cacuszko/zabaweczka, która mnie też cieszy samym wyglądem, a robi też fajne zdjęcia/video. Moja partnerka też ma plan używać tego aparatu, a że jest związana mocno z designem to też chciała żeby to fajnie wyglądało, więc w ogóle nie patrzyłem na te paskudy. Oboje po prostu lubimy ładne rzeczy :D O ile moje soniacze traktuję po prostu jako młotki do pracy i wygląd nie ma większego znaczenia to ten chciałem mieć "fajny" (dlatego patrzyłem jeszcze na x100, nikona zf).
a7cII też jest prawie 2x droższy, a niekoniecznie miałem ochotę tyle wydawać na defacto zabawkę. A7c nie wchodzi w grę, bo to a7iii w przebraniu, a tam video kulało (8bitowe).

Do tego pojawiła się trochę chęć spróbowania czegoś nowego, innego - nie miałem nigdy panasa, a ciekawił mnie, zwłaszcza, że mocno rozwijają stronę video (jest sporo ficzerów w samej puszce których brakuje w sony nawet), więc długo nie kminiłem :D

Nie czuć przy obróbce, że to 12bit?

A w jaki sposób mógłbym to odczuć, tak realnie?

zbyk
18-06-2026, 22:47
No wiesz, może to kwestia przyzwyczajeń po prostu. Wybierak wielofunkcyjny spełnia swoją rolę, ale jako kółko już mniej, przynajmniej dla mnie. W nikonie z6 też miałem ustawione na pierścieniu ostrości korektę ekspozycji w trybie A i bardzo się polubiłem z tym workflow. Tutaj chciałem sobie to odtworzyć. Muszę jeszcze potestować na ile dobrze działa A w tej puszce i możliwe, że będę miał tak samo jak wcześniej w nikonie. Ogólnie imo nie ma co oczekiwać po tak małym aparaciku ergonomii jak w normalnej pełnowymiarowej puszce, zawsze to jakieś kompromisy. Fuji x100, czy nawet jak ostatnio bawilem się tym sony za 20k (rx1riii?) to cierpią na podobne bolączki i też brakuje elementów sterujących. Ricohem się nie bawiłem więcej niż 2min, więc nie wiem, ale obstawiam, że jest podobnie.

A to już specyfika tekstu czytanego, a nie pogaduszki przy piwie. Zupełnie nie chciałem wyjść na osobę negującą Twój wybór. Ja bym na te kompromisy nie poszedł, ale rozumiem, że Ty znalazłeś sposób pracy, który Tobie odpowiada. Najgorsze czego bym chciał, to żebyś poczuł się jak BeatX, który musiał się wyspowiadać przed całą mądrością naszego forum, czemu kupił ciemny obiektyw :D dla mnie Twoja recencja jest bardzo wartościowa, choć otrzeźwiająca w negatywny sposób dla Panasonika, a pozytywny dla mnie :)