Zobacz pełną wersję : [ Panasonic ] Obiektywy na bagnet L-mount - opnie, testy, zdjęcia.
Kolekcjoner
Spokojnie, nikt tu nie atakuje Canona. Po prostu napisałem, że do Panasonica można podpiąć dobrej jakości obiektywy sigmy bez przejściówek i ze sprawnym AF. Oczywiście, canon już teraz ma całkiem duży wybór RF. I bez problemu podepnie się szklarnie EF. Ale co by przeszkadzało mieć większy wybór?
I dodatkowo nie musisz się martwić o to, że twój producent aparatu wypuści aktualizację, która popsuje działanie AF.
Jasne że użytkownicy canona nie rzucą się na S5. Ale na przykład, ktoś szuka systemu dla siebie. I większy wybór obiektywów będzie nie bez znaczenia. Takich bez przejściówek.
Dodatkowo Panasonic zaprezentował nowe obiektywy
42817
Stałki w tym samym rozmiarze, docenią to filmowcy. Zoom 70-300 w sumie może być, jak cena nie będzie za wysoka. Ale nadal brakuje w tym systemie czegoś do 600 mm.
cz4rnuch
04-11-2020, 12:34
85/1.8
https://www.optyczne.pl/15668-news-Panasonic_Lumix_S_85_mm_f_1.8.html
https://www.youtube.com/watch?v=vyenjNEbsqg
S5 wygląda bardzo ciekawie, do tego kit z świetnym zakresem 20-60mm, dlaczego canon/nikon/sony nie robią takiego obiektywu ?
Kolekcjoner
04-11-2020, 19:27
S5 wygląda bardzo ciekawie, do tego kit z świetnym zakresem 20-60mm, dlaczego canon/nikon/sony nie robią takiego obiektywu ?
Bo robią inne ;)...
PS.
Dla mnie zakres 20-60 wcale nie jest "świetny"..
cybulski
04-11-2020, 19:28
Świetny zakres/rozmiar to ma canon rf 24-105/4 :D
20-60 to takie nie wiadomo jak 24-70/4, nie wiadomo na co taki obiektyw, chyba że mały to wtedy ujdzie.
cz4rnuch
04-11-2020, 21:22
Nie ma obiektywu do wszystkiego. Nie jest nim 24-105 i nie jest nim 20-60. Ale ten drugi jest całkiem ciekawy. Dla mnie największy zawód jeśli chodzi o Nikona to było skreślenie pięknego kompakcika DL 18-50. Bardzo uniwersalny zakres, bo miał właśnie zarówno napiastkę UWA, streetową 35kę oraz bieda portretową 50kę, którą wielu uwielbia. Tele brakuje, ale nie można mieć wszystkiego :) I tu się zgadzam z koeshem, bo Panas poszedł tą samą drogą. Zresztą 24-105 też mają wiec jak widać jedno nie wyklucza drugiego.
Faktycznie Panas 20-60 mm f/3.5-5.6 ważący 350g wygląda genialnie.
Dokldnie, gdybym wchodził w ten system to miałbym problem co wybrać. Panasonic 24-105/4 to bardzo udany obiektyw.
- - - - kolejny post - - - - - -
Dla mnie największy zawód jeśli chodzi o Nikona to było skreślenie pięknego kompakcika DL 18-50. Bardzo uniwersalny zakres, bo miał właśnie zarówno napiastkę UWA, streetową 35kę oraz bieda portretową 50kę, którą wielu uwielbia.
Olympus pośmiertnie obiecał jeszcze wypuścić właśnie 8-25 czyli 16-50 ale f4 wiec rozmycia raczej nie portretowe.
cybulski
04-11-2020, 22:36
Tutaj będą zwolennicy zakresów 24-105/4 lub 28-75/24-70 ale jaśniej tudzież kompaktowych ciemniejszych. 20-60 to dość nietypowe, fuji zrobił ciemniaka 15-45 co jest chyba prawie odpowiednikiem - mały zakres.
Mądry producent ma w ofercie te warianty aby każdy mógł wydać pieniążki dokonując jedynego słusznego wyboru wg własnego uznania ;D
W panasie nie wyobrażałbym chyba bez zakupu 24-105 gdybym startował. Wygląda na solidne szkuo.
Nikon faktycznie ma ten zakres szerszy 24-120/4 ale nie wiadomo dlaczego wśród Nikoniarzy chyba nie jest to lubiane szkło. Pamiętam starego 28-105D, bardzo go lubiłem.
Można zrobić te same obiektywy co wszyscy i się nie wyróżniać, albo zrobić coś niestandardowego. Można pójść na łatwiznę i zamiast dać szerszą ogniskową to po prostu obciąć do 28 ja to robi sony.
20-60 ma 3 krotny zoom. 24-70 ma 2,92 czyli dużo się nie różni. Jest też bardzo dobry 24-105 f4, jak ktoś bardziej woli dłuższe ogniskowe.
85 f1.8 to krok w dobrą stronę dla panasonica. I dla fotografa i filmowca. Ma taki sam rozmiar ja zapowiadane 24, 35 i 50 mm. Podczas zamiany obiektywu nie trzeba będzie zmieniać położenia follow focusa czy innych przyrządów. Jest całkiem mały i lekki, więc nie będzie ciążył w plecaku.
Trochę podejście nikona, by robić bardzo dobre obiektywy. Oraz canona, który stawia na bardziej przystępne ceny.
Najbardziej można mu zarzucić, że dopiero teraz wyszedł. S1 jest już całkiem długo na rynku i dopiero wychodzą przystępne obiektywy. Jedyną stałką do tej pory od panasa była 50 f/1.4 S pro. Obiektyw genialny, ale waży prawie kilogram i długością bliżej mu nawet do 105.
S5 niby niższy model, a w wielu aspektach przewyższa S1. Na tle innych producentów również dobrze się procentuje.
I aktualizacje starszych modeli. S1 dostanie filmowanie w 5.9k i to wewnętrznie. Natomiast zewnętrznie będzie można nagrywać RAW.
Panasonic pewnie rynku dużego nie zgarnie. Sprzęt ma fajny, ale konkurencje sporą.
To nie Sony robi zoomy z ogniskową od/do 28 mm ale Tamron dla Sony. Głównie dlatego, żeby w kompaktowym rozmiarze zachować światłosiłę, natomiast 20-60 oraz 24-70 mimo podobnej krotności zooma są zupełnie innym wyzwaniem konstrukcyjnym. Ciekawe kto skonstruował i produkuje ten zoom dla Panasonica.
cz4rnuch
05-11-2020, 09:05
To nie Sony robi zoomy z ogniskową od/do 28 mm ale Tamron dla Sony...No są też Sony 28-70, nowy kit do A7c 28-60 czy 28-135 choć ten ostatni to obiektyw filmowy i mały nie jest.
Masz oczywiście rację, zafiksowałem się ostatnio na Tamronie ;)
To nie Sony robi zoomy z ogniskową od/do 28 mm ale Tamron dla Sony. Głównie dlatego, żeby w kompaktowym rozmiarze zachować światłosiłę, natomiast 20-60 oraz 24-70 mimo podobnej krotności zooma są zupełnie innym wyzwaniem konstrukcyjnym. Ciekawe kto skonstruował i produkuje ten zoom dla Panasonica.
Panasonic nauczył się w systemie m43 od leica jak robić szkła.
Kolejne szkła od sigmy pod bagnet L
Premiera 1.12
https://www.l-rumors.com/leaked-first-images-of-the-new-sigma-24mm-f-3-5-35mm-f-2-0-and-65mm-f-2-0-dg-dn-l-lenses/
S5 pojawił się już w PL. Cena jeszcze mało zachęcająca.
Kolejne szkło do systemu
https://leicarumors.com/2021/02/12/the-price-of-the-new-leica-apo-summicron-sl-28mm-f-2-asph-lens-will-be-5195.aspx/amp/
Leica 28mm. W ciemno można zakładać, że będzie dobra jakość optyczna.
W cenie tego szkła można nabyć Q2 ;)
Btw proponuje zmianę tytułu wątku na bagnet L
cybulski
03-03-2021, 20:34
Było w innym miejscu o ilości szkieł, wkleję tu https://www.panasonic.com/global/consumer/lumix/s/L-Mount.html
Piękna rzecz, cena jak za A7RII. Zwróćcie uwagę, że oferta obiektywów VM jest całkiem fajna, nie ma co nawet porównywać z Z.
Ps. Podobna cena była jakoś w okresie świątecznym o ile pamiętam.
Szklarnia jest mocną tutaj stroną a to początek systemu. Już pisałem o tym w wątku canona że obstawiam iż nowe Sigmy nie pojawią się do C/N dopóki te firmy nie udostępnią Sigmie protokołów.
cz4rnuch
05-03-2021, 15:52
L-mount jak "słychać" nie porzuca broni :) Ten system jeszcze może zaskoczyć.
https://www.l-rumors.com/the-l-mount-alliance-talks-about-the-l-mount-future/
Ja będę narzekał - jakoś w 2023 roku aparat FF z matrycą 24 MPX wydaje się być na wejściu przestarzały, jak na flagowiec w każdym razie.
Przecież Fuji w zeszłym roku wypuściło APS-C z 40 MPX :-)
Te nowe eSki to bardziej kamery do filmowania, jak zwykle w Panasonicu, i może filmowy się w tym odnajdą, jeżeli lubią system i chcą przejść z MFT.
Z drugiej strony - jak ktoś filmuje na Panasonicach MFT typu G6 które znakomicie się do tego nadają, to chyba jedynym powodem do przejścia na FF było by 8K. A te aparaty tego nie obsługują. Dziwna sprawa. No chyba że z cenami zejdą w dół i tak zdobędą klientów.
Zresztą system Lumix S znakomicie podsumował sam Panasonic w materiale prasowym, tym zdaniem ".Oba aparaty są kompatybilne z całą istniejącą gamą 14 obiektywów LUMIX S".. No właśnie... całe 14 obiektywów..
Życzę im powodzenia, ale jeżeli ktoś ma już aparat Nikon / Canon / Sony to trudno mi wyobrazić sobie powód do przejścia na Panasonic S.
Tych szkieł natywnych pod bagnet L to chyba jest więcej niż w Z i RF razem wziętych ;)
Tych szkieł natywnych pod bagnet L to chyba jest więcej niż w Z i RF razem wziętych ;)
Masz na myśli jedynie bagnet Z, czy też to, że muszą mieć AF?
Nikkor Z - 28 szt, w tym 27 ma AF plus manualny 58/0.95
Mocowanie Nikon Z - 129 szt, oprócz 27 Nikkorów jest kilka innych z AF.
Canon R - 31 sztuk.
Mocowanie Canon R - 109 sztuk.
Mocowanie Leica L - 114 sztuk.
Wyszukiwałem na optycznych, zaciekawiło mnie ile tych szkiał jest. Już całkiem niemało.
Czyli jeśli chodzi o bagnet to najwięcej jest do Nikona, 129, potem na bagnet L - 114 i najmniej do Canona R - 109.
Sony 383.
Jeżeli dodamy do tego szkła przez przejściówki to się zrobi dziwna sytuacja. Bo nie trzeba używać wyłącznie szkieł ze "swojego" systemu. I o dziwo największą ilość szkieł można wtedy podpiąć do Nikona Z. Dzięki najkrótszemu rejestrowi. Jest mnóstwo przejściówek.
Kolekcjoner
07-01-2023, 22:59
Masz na myśli jedynie bagnet Z, czy też to, że muszą mieć AF?
Nikkor Z - 28 szt, w tym 27 ma AF plus manualny 58/0.95
Mocowanie Nikon Z - 129 szt, oprócz 27 Nikkorów jest kilka innych z AF.
Canon R - 31 sztuk.
Mocowanie Canon R - 109 sztuk.
Mocowanie Leica L - 114 sztuk.
Wyszukiwałem na optycznych, zaciekawiło mnie ile tych szkiał jest. Już całkiem niemało.
Czyli jeśli chodzi o bagnet to najwięcej jest do Nikona, 129, potem na bagnet L - 114 i najmniej do Canona R - 109.
Sony 383.
Tylko że wiesz równie dobrze jak ja, że dla fotografa nie jest ważne ile jest szkieł w systemie tylko te kilka których szuka. Dlatego jak już ktoś wybiera system to jednak warto zobaczyć czy w danym systemie są te szkła które nas dotyczą i jakie i za ile. To jest moim zdaniem dużo bardziej kluczowe od pustych cyferek....
Seria S5 jest moim zdaniem czymś pomiędzy. Bezpośrednim konkurentem dla A74, R6II czy Nikona będzie jednak podstawowa wersja S1. A co do 28/2 to lustrzankowe wersje są już od dawna. W bezlustrach też od kilku lat jest Sony 28/2 Trochę niedoceniane szkło, bo wymagało korekty softem by obrazek dobrze wyglądał. Ale dziś już nikogo to nie dziwi, bo wszyscy tak robią, a to szkiełko dawało fajny obrazek, było szybkie, lekkie, tanie i kompaktowe. Przynajmniej tak je wspominam. W sumie nie wiem czemu piszę o nim w czasie przeszłym? Chyba nadal można je kupić :)
Sony 28/2 całkiem przyjemne szkło. Widziałem jakieś testy i porównania z batisem 25. Po korektach w puszce jakiś ogromnych różnic nie było między nimi.
Ja najmilej wspominam 28g. Różne wady optyczne tego szkła powodują, że daje bardzo przyjemny obrazek.
A wracając do tematu w systemie L tez jest fajne 28mm - Leica SL28/2 ;)
Wiem, że inny temat ale tu się akurat zupełnie nie mogę zgodzić. Na 42 Mpix So28/2 było mocno takie sobie jeśli chodzi o ostrość, przy czym dopiero od f2.8 było jako tako. Parę zalet to szkiełko ma, jak niezła praca pod światło, dobre gwiazdki słoneczne. Batis 25/2 to zupełnie inna klasa jeśli chodzi o ostrość i kontrast. Fakt, że z So28 można było "odzyskać" ładny kawałek obrazka przeskalowując w LR, 28 mm to jednak ogniskowa, która za bardzo mi nie leżała.
Ps. Sigma A 28 mm f/1.4 też jest z L-mount.
cz4rnuch
08-01-2023, 16:17
Wiem, że inny temat ale tu się akurat zupełnie nie mogę zgodzić. Na 42 Mpix So28/2 było mocno takie sobie jeśli chodzi o ostrość, przy czym dopiero od f2.8 było jako tako...
Ja wcale nie twierdze, że było jakieś wyjątkowe. Pod względem ostrości było wystarczające na 24MPx, cała reszta była więcej niż przyzwoita. Poza budową może, bo nie czuć było, że to jest towar premium. No, ale ta cena :) Z drugiej strony właściwie tego szkła nie powinno się wrzucać do jednego worka z innymi 28mi, bo ono nawet nie miało 28mm tylko bardziej 26mm :)
cz4rnuch
09-01-2023, 20:14
Większość youtuberów używa Sony i Canonów, bo YT to filmy, a co za tym idzie filmowanie. No i Nikon tu znika z pola widzenia. Bo jak ktoś robi porównania to do tego co ma, na czym pracuje i co dobrze zna...Panas też nie ma szeptanego marketingu, właściwie ma go mniej niż Nikon. Pretensje można mieć do działów marketingowych obu firm. Nie rozumiem jakie to ma znaczenie w tym temacie? Mowa o nowym FF entry level a tu argumenty, że pro i tak tu nie przyjdą itd. To sprzęt bardziej amatorski, po jakiego tu pisać o pro? Zresztą pro od dawna są w tym systemie. Oraz w tym mniejszym - m43. Tylko zajmują się filmowaniem. Ja tylko zwracam uwagę, że teraz pojawił się też konkurencyjny AF, nieważne w tej chwili czy najlepszy, pewnie nie, ale wydaje mi się, że będzie na tyle dobry by nie przeszkadzać w robieniu zdjęć, a to otwiera nowe furtki dla firmy. Nawet jeśli nie zawojują tym rynku to może pobudzi to inne firmy do działania. Bo trochę marazm się robi i się zastanawiam czy firmy doszły już do ściany, że nie da się już nic wymyśleć? Panas pokazuje, że jeszcze kilka fajnych rzeczy można wsadzić lub poprawić w innych systemach.
Co do braku jasnych portretówek z natywnym mocowaniem Z to ile o tym mogę pisać. Wk .. mnie to bardzo ciągle...A Panas to ma. Zamiast 85 chińskich manuali. I to jest plus tego systemu. Zamiast się wk.. można przejść na Panasa, można wyrobić w sobie cierpliwość mistrza zen i poczekać na koniec procesu "developmentu" Nikkora 85/1.2, w końcu to już chyba nie aż tak odległa perspektywa? Są też przejściówki, którymi się posiłkujecie. Opcji jest wiele, w dodatku każda z nich prowadzi portretowego nieba.
Co do przejściówki sony to sam pokazujesz jak niewiele ci trzeba by na podstawie pobieżnych informacji wyrokować na temat sprzętu. la4 i la5 działają bardzo dobrze, ale z nowszymi szkłami z bagnetu A. Ze starymi na śrubokręt działają dobrze, średnio lub słabo. Ale to już zależy od szkła. Tak czy inaczej szkła na śrubokręt z tą przelotką działają lepiej od szkieł na śrubokręt przez przelotkę Nikona. Co do tego nie ma wątpliwości. A mało osób tego używa, bo nie ma takiej potrzeby. Nie kojarzę ani jednego szkła, które warto byłoby podpiąć przez tę przejściówkę zamiast natywnego. Może poza 500mm i 800 od Sigmy. Sony dało tę przejściówkę nie wiadomo po co, bo w sumie nikt o nią nie prosił. Przydałaby się pewnie na początku istnienia systemu, ale wtedy dali jakieś dziwadło z własnym lustrem.
Za mną trochę chodziła Minolta AF 200mm f/2.8, są jakieś podobno ciekawe 50/1.4 Minolty, ale czy to dziś ma sens?
cz4rnuch
09-01-2023, 21:58
Za mną trochę chodziła Minolta AF 200mm f/2.8, są jakieś podobno ciekawe 50/1.4 Minolty, ale czy to dziś ma sens?
I jeszcze dość kultowy cajs 135/1.8. A czy to ma sens? Dla tych co się nie rozstali z tymi szkłami może i tak. Ale takich osób jest mało, bo i system A był mało popularny. Teraz 200/2.8 masz w wielu zumach, 50/1.4 to masz od groma (Sony w tym 1.2, Cajsy, Samyangi, Sigmy). 135 też jest od Sony (drogo), ale i świetny Samyang (tanio). Najlepszym argumentem za taką przejściówką to chyba pozostaje jedynie sentyment lub "look". Dlatego też dla zabawy czemu nie, ale trzeba przy okazji zauważyć, że te starsze szkła są w zdecydowanej większości gorsze. Niektóre oczywiście nadal świetne, ale akurat użytkownicy Panasa chyba nie mają tego typu rozterek. Wszystkie szkła do systemu są nowe i wszystkie (albo większość) są dobre, bardzo dobre, wybitne.
A Panas to ma. Zamiast 85 chińskich manuali. I to jest plus tego systemu. Zamiast się wk.. można przejść na Panasa, można wyrobić w sobie cierpliwość mistrza zen i poczekać na koniec procesu "developmentu" Nikkora 85/1.2, w końcu to już chyba nie aż tak odległa perspektywa? Są też przejściówki, którymi się posiłkujecie. Opcji jest wiele, w dodatku każda z nich prowadzi portretowego nieba.
Panas ma swoje 50/1.4 (Nikon Z ma jaśniejszy - 50/1.2) i poza tym ma Sigmy 1.4. Sęk w tym, że ja też mam Sigmę ART 1.4, używam z FTZ. Mam apetyt na 1.2 i tu u Panasonica nie ma nic więcej niż w Nikonie.
cz4rnuch
09-01-2023, 23:54
PS A co do f/1.2 to chyba nie do końca masz rację. W L mount masz sigmę 35/1.2 a 50/1.2 jak piszą jest już w drodze.
Lustrzankowe szkła Sigmy mają możliwość zmiany bagnetu z N na C na przykład... orientuje sie ktoś czy jest taka możliwośc by obiektyw FE przerobić u producenta na Lmount?
cz4rnuch
10-01-2023, 16:13
Lustrzankowe szkła Sigmy mają możliwość zmiany bagnetu z N na C na przykład... orientuje sie ktoś czy jest taka możliwośc by obiektyw FE przerobić u producenta na Lmount?
Wygląda na to, że tak.
https://www.sigma-global.com/en/faq/11766/
Ale z tego co pamiętam to robią to jeno w Japonii więc sam shipping w dwie strony może zejść z 2 mieszki. Przesyłka droga a konwersja to już zależy od szkła, ale też dość droga. Taniej i szybciej wyjdzie ci chyba obchnąć wersję FE i kupić używkę z mocowaniem L jeśli znajdziesz.
Dzieki :) warto wiedzieć. Ktos tu kiedys pisał,że lustrzankowe z N na C to w pl mu ogarneli,ale w druga strone juz trzeba wysyłać.. nie planuje póki co wchodzenia w Panasa ;) ale kibicuje. Podoba mi ich sie obrazek prosto z puchy.
W temacie to do Panasonica wyszła Sigma 60-600 z lepszym napedem af ,czekam więc na testy jak to będzie działało chocby przy samolotach. Sigmy dla L mount maja dostepne tez konwertery x1.4 i x2 ,czego nie ma dla mocowania FE niestety,ponoć Sony nie chce konkurencji dla swojego 200-600 który ma mozliwość podpiecia konwertera. Za chwile ma tez wyjsc Panasonic S5II X własnie pod jeszcze bardziej wymagających twórców video.
Tylko ja nie kupuję takich kryteriów, jakich używa Jacek_Z. Nikon fajny, bo można podpiąć przez przelotkę wszystko z bagnetu F, Sony złe, bo nie ma czegoś tam pod bagnet E (tak jakby nie istniały przelotki do FE;-)).
W pewnym sensie cyferki nie mają znaczenia, tzn. że w danym systemie jest jedna 85-tka a w innym 10. Nie ważne, jeśli komuś pasuje ta jedna i jest w stanie za nią zapłacić. Ważne, jeśli ktoś chce wybrać jedną spośród kilku, bo jaśniejsza, bo tańsza, itd. Albo ktoś chce wybrać ten obiektyw, który jest w sklepie, nie ten zapowiedziany kiedyś tam za nie wiadomo ile. Wybór jest lepszy niż brak wyboru, kogoś trzeba do tego przekonywać?
Ps. TC do tele Sigmy na L-mount to zdecydowanie zaleta tego systemu, i przewaga nad FE, pełna zgoda.
cz4rnuch
13-01-2023, 13:34
...W temacie to do Panasonica wyszła Sigma 60-600 z lepszym napedem af ,czekam więc na testy jak to będzie działało chocby przy samolotach. Sigmy dla L mount maja dostepne tez konwertery x1.4 i x2 ,czego nie ma dla mocowania FE niestety,ponoć Sony nie chce konkurencji dla swojego 200-600 który ma mozliwość podpiecia konwertera...Albo rodzaj wykupionej licencji. Chyba jakoś tak to kiedyś tłumaczył CEO Sigmy (o ile czegoś nie mylę). Być może na jedno wychodzi :) Mam 2 tampony, 70-180 i 150-500 i widzę, że tam chyba po prostu nie ma miejsca na tc, ale sigmy miejsce na tc mają, konwertery pod L robią i pod tym względem L-mount wygrywa. Nowa sigma niestety bardzo droga, 11 tysi to chyba cena pod Panasa, konkurencja mniejsza, właściwie jedyną alternatywą jest inna Sigma 150-600, ale w Sony w taką wyceną nie powalczy. Za 150-500 2 tygodnie temu zapłaciłem 4 tysie, nawet Sony kosztuje 8500. Wiadomo, że zakres Sigmy jest większy, ale to i tak chyba większość kupuje dla długiego końca. Będą musieli mocno przecenić ten obiektyw by się sprzedawał.
Zaleta konkurencji w danym systemie na przykładzie wywołanych tele Sigmy, ceny z oficjalnej strony dystrybutora, promocji brak
-SIGMA OBIEKTYW S 150-600/5-6.3 DG DN OS SONY-E
Sport
6690 PLN
-SIGMA OBIEKTYW S 150-600/5-6.3 DG OS HSM NIKON
Sport
7790 PLN
Na marginesie, 60-600 jest droższa o niecały tysiąc zł od 150-600 w wersjach do Canona i Nikona, sądzę że to jest właściwa proporcja za te mm na szerszym końcu.
Na marginesie, 60-600 jest droższa o niecały tysiąc zł od 150-600 w wersjach do Canona i Nikona, sądzę że to jest właściwa proporcja za te mm na szerszym końcu.
Na DSLRach tak. Ale różnica w wersjach 8.5k DSLR a 11k za EVILa to jest dziwna...
Co do przegrzewania się R5... Widziałem kiedyś hacka na YT, polegającego na otwarciu klapki od kart i wsadzeniem czegoś w blokadę klapki. :lol:
Pozwalało to wydłużyć czas nagrywania bez przegrzania o kilka minut.
Podatek od nowości vs obiektyw produkowany od ponad 4 lat. Aha, plus inflacja ;)
cz4rnuch
13-01-2023, 15:17
W sumie w US bezlustrzana 60-600 kosztuje co do dolara tyle co lustrzankowa. U nas będzie musiała spaść i to sporo.
Pewnie kwestia popytu na szkła i wtedy ceny sie urealnią. Sigma 150-600 pod FE w listopadzie w promocjach i cb była za ok 5.3zl ...nie sprawdzałem czy to samo się tyczyło Lmount.
Cytując producenta w Sigmie 60 600 ....Praca autofokusa obiektywu SIGMA 60-600mm F4,5-6,3 DG DN OS | Sport jest oparta o nowo opracowany silnik liniowy „HLA (High-response Linear Actuator)”. Nowy, liniowy silnik i zaawansowany układ elektroniczny odpowiadają za szybką i cichą pracę układu ostrzenia. Silnik HLA zapewnia wyższą skuteczność śledzenia ostrości na obiektach pozostających w ruchu.
Jakie będą realia pewnie niedługo sie okaże.
cz4rnuch
13-07-2023, 18:26
Samyang dołączył do paktu:
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/36959-samyang-dolacza-do-l-mount-alliance
Nawet ostatnio rozkminiałem o tym jak usłyszałem,że jakis producent ma dołaczyć do L-mount. Swietna wiadomość na nich i ich klientów. Moim zdaniem dużo świetnych i bardzo racjonalnie wycenionych szkieł.
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2024/02/Panasonic-Lumix-S-28-200mm-f4-7.1-Macro-OIS-lens-1.jpeg
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro OIS
77.3 x 93.4 mm, 413 g.
Ciekawy maluszek.
Makro nie-tak-całkiem chwyt marketingowy; 1:2.
Makro 1:2 jest tylko przy 28 mm, niestety.
Zakres zoomu świetny, mam to w Tamronie 28-200 i wystarcza do 90% zdjęć wakacyjno-wycieczkowych. Jedynie to f7.1 na końcu nie wygląda dobrze marketingowo. Natomiast Panasonic ma fajne te amatorskie zoomy, z 20-60 będzie ciekawy zestaw.
Istnienie Tamrona niewiele daje użytkownikom puszek z L-mount. :mrgreen:
Ścięli na rozmiarach i wadze, kosztem światła. No i ma OIS.
Cena (chyba w sumie nie taka zła, jak na sprzęt panasa) 999€.
Ale szukającym systemu coś tam może dać takie porównanie ;)
W każdym razie obiektyw emocji i gorących dyskusji raczej nie wzbudzi.
Chyba można się było tego spodziewać.
Pierwszym Samyangiem na L-mount będzie 35-150/2-2.8.
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2024/02/Samyang-AF-35-150mm-f2-2.8-lens-for-Leica-L-mount-1.jpg
paparapa
27-02-2024, 21:01
Chyba można się było tego spodziewać.
Pierwszym Samyangiem na L-mount będzie 35-150/2-2.8.
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2024/02/Samyang-AF-35-150mm-f2-2.8-lens-for-Leica-L-mount-1.jpg
To chyba lepszy wybór niż 28-200/ 4-7.1. Ale okaże się w praniu.
Ciekawe jaka cenę wysmażą?
~5k na Sony E kosztuje ten Sammy. Na L-mount chyba dużo droższy nie będzie, jeśli w ogóle.
Kolejny chętny do L-mount:
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2024/05/Meike-AF-85mm-f1.4-full-frame-lens-for-Leica-L-mount-4.jpeg
Razem z S9 pokazany:
https://www.optyczne.pl/upload2/289117_panas26-1.jpg
26/8
W sumie ciekawy pomysł. Takie zestawienie ogniskowa + przysłona, przy spodziewanym użyciu na S9 (~1m o twarzy) daje całkiem sporą GO...
Do tego zapowiedziano nowego kitowca, 18-40 mm f/4.5-6.3.
Czy ktos bawił sie adapterami z szkłami innych firm? Pod Sony jest dobrze działająca przelotka Sigmy mc11 a pod Panasa ta sama Sigma ma chyba adapter MC21 do montowania obiektywów Canona EF pod własnie L mount... ktos testował jak ma to sie do MC11??
Do bagnetu L-Mount ("Leica L-Mount") mamy już całkiem spory wybór obiektywów firm Panasonic, Sigma, Leica, Samyang, Meike inne.
Zapraszam.
Skoro nowy start...
Ostatnia nowość:
https://www.optyczne.pl/upload2/title_293105_Lumix18-40-cover.jpg
18-40/4.5-6.3 (https://www.optyczne.pl/20454-news-Panasonic_Lumix_S_18-40_mm_f_4.5-6.3.html)
Może nie wszyscy wiedzą ale do L-mount mamy także kilka bardzo tanich pełnoklatkowych stałek firmy Meike
min.
35mm f/2.0
50mm f/1.8
85mm f/1.8
w cenach około 179$ - 199$ za sztukę (czyli około 700zł)
i dość dobrze ocenianą 85mm f1.4 ale z odstającą od powyższych ceną 499$.
Recenzja Obiektywu Lumix 18-40mm pancake zoom lens wraz z S9 TUTAJ (https://youtu.be/4N2VKRJ27DE)
Recenzja Meike 50mm f/1.8 (https://youtu.be/CIkwaL391xA?si=sddJ1cgNNutca7YO)
7a wbija na L-mount:
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/02/7Artisans-50mm-f1.8-AF-lens-for-L-mount.jpg
85/1.8 kolejny.
Czyli co? Leica wpuściła 7a, ale Vitka nie chce? Gdzie tu logika? Jakaś obawa?
paparapa
13-02-2025, 23:35
7a wbija na L-mount:
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/02/7Artisans-50mm-f1.8-AF-lens-for-L-mount.jpg
85/1.8 kolejny.
Czyli co? Leica wpuściła 7a, ale Vitka nie chce? Gdzie tu logika? Jakaś obawa?
Chyba vtkowe szkła są trochę lepsze od szkieł 7a.
I mogą być faktycznie zagrożeniem leicowej drożyzny.
Nawet sigma może mieć delikatne obawy.
A swoją drogą kupowanie worka stałek jest trochę bez sensu.
Ma być lekko i przyjemnie. Jeden zoom wystarczy. :)
Chyba vtkowe szkła są trochę lepsze od szkieł 7a.
I mogą być faktycznie zagrożeniem leicowej drożyzny.
Nawet sigma może mieć delikatne obawy.
Napisałeś dokładnie to, o czym myślałem. :mrgreen:
Trzeba przyznać, że Vitek wszedł w obiektywy trochę jak kiedyś Sigma z Artami za czasów DSLR.
Może z czasem pojawi się też na L-mount. Gdyby to Sigma jednak blokowała to jednak trochę średnio dla Panasonica
Kaoru Mokunaka, główny przedstawiciel firmy Leica w Japonii, powiedział:
"W sojuszu L-Mount Alliance znajduje się siedem firm (Leica, Panasonic, Sigma, DJI, Blackmagicdesign, SAMYANG i ASTRO), ale zainteresowanie dołączeniem wyraziło również kilka innych firm, które są w trakcie ubiegania się o członkostwo i prowadzenia z nimi negocjacji . Ogłosimy je w odpowiednim czasie."
Ja na razie nie komentuję, choć mam swoje przemyślenia. Jak myślicie - jakie to będą firmy i jakie będą z tego korzyści?
cz4rnuch
28-02-2025, 13:09
Ja stawiam na Canona i Nikona. A jakie będą z tego korzyści? Powstała koalicja będzie tak potężna, że w końcu zmiecie wiadomo kogo/co i na świecie zapanuje spokój i harmonia. Nie wiem czy akurat obejdzie to właścicieli Panasa, ale znam jedną osobę (nie osobiście), która dzięki temu w końcu się rozchmurzy :)
PS A tak na poważnie to w tej koalicji brakuje tylko jednego gracza, Tamrona. Czy to będzie akurat ta firma, trochę wątpię, ale to byłoby dobre posunięcie dla siedzących w tym bagnecie. Bardziej jednak wierzę, że to będą jakieś chińskie płotki. Wiele to chyba systemowi nie pomoże a wizerunkowo to nawet myślę, że elitarny alians stanie się już taki trochę mniej elitarny.
Ja stawiam na Canona i Nikona.
Nie, bo to chyba miała być z założenia elitarna grupa, tylko dla wybranych.
Powstała koalicja będzie tak potężna, że w końcu zmiecie wiadomo kogo/co. Nie wiem czy akurat obejdzie to właścicieli Panasa, ale znam jedną osobę (nie osobiście), która dzięki temu w końcu się rozchmurzy :)
To w sumie warto choćby dla tej jednej osoby. Już jedna rozchmurzona duszyczka to lepszy świat.
7a na CP+ ma 24/1.8 z bagnetem L. To jedną firmę już znamy. :p
MeiKe też chyba coś miało, jak dobrze pamiętam.
No i może Vitek się dogadał?
Ja stawiam na Canona i Nikona. A jakie będą z tego korzyści? Powstała koalicja będzie tak potężna, że w końcu zmiecie wiadomo kogo/co i na świecie zapanuje spokój i harmonia. Nie wiem czy akurat obejdzie to właścicieli Panasa, ale znam jedną osobę (nie osobiście), która dzięki temu w końcu się rozchmurzy :)
PS A tak na poważnie to w tej koalicji brakuje tylko jednego gracza, Tamrona. Czy to będzie akurat ta firma, trochę wątpię, ale to byłoby dobre posunięcie dla siedzących w tym bagnecie. Bardziej jednak wierzę, że to będą jakieś chińskie płotki. Wiele to chyba systemowi nie pomoże a wizerunkowo to nawet myślę, że elitarny alians stanie się już taki trochę mniej elitarny.
A co jeśli wiadomo kto włączy się do akcji (tylko nie wiadomo po której stronie) i fabuła rozwinie się jak w "Grze o tron"? Zmiany sojuszy, podstępne uwalanie puszek softem, dedykowane smoki, znaczy drony? Będzie się działo ;)
cz4rnuch
28-02-2025, 13:37
..podstępne uwalanie puszek softem...
Odczynianie cyfrowych uroków chyba chciałeś napisać? Konia trojańskiego w gripie od 3rd party też znajdzie. Nie pamiętam gdzie i dokładnie jakiej firmy to dotyczyło, ale ostatnio recenzję oglądałem gdzie chyba panowie z petapixel coś mówili, że jakieś funkcje stabilizacji i korekty nie działały na Panasie. Niestety nie mogę sobie przypomnieć o jaką firmę chodziło, ale jeśli czegoś nie pomyliłem, to może i w L mount zaczyna się podział na równych i równiejszych.
...No i może Vitek się dogadał?Zapomniałem o Witoldzie. No firma mała, ale zdaje się, że ostatnio jej produkty robią furorę więc to także mógłby być wartościowy partner.
7a na CP+ ma 24/1.8 z bagnetem L. To jedną firmę już znamy. :p
MeiKe też chyba coś miało, jak dobrze pamiętam.
No i może Vitek się dogadał?
Ciekawe czy są jakieś faktyczne korzyści dołączenia do sojuszu oprócz dostępu do bagnetu. Bo dla takiego Samyego czy Vitka (o ile ten dołączy, a fajnie by było) czym to się różni od kupienia licencji na bagnet Z czy RF? Za darmo raczej nie mogą dołączyć - pomijam założycieli PSL, no może dużo do zaoferowania miał DJI.
Zawsze kilka dodatkowych szkiełek więcej sprzedane. ¯\_(ツ)_/¯
cz4rnuch
28-02-2025, 13:46
Może i za taką "licencję" się nie płaci, ale to nie znaczy, że przystąpienie jest darmowe. Te firmy, przynajmniej taka mowa trawa się niesie po necie, z tego co pamiętam zamiast się zwalczać to częściowo ze sobą współpracują i wymieniają się doświadczeniami. A wiedza też kosztuje. Oprócz tej kooperacji to myślę, że marketing. Łatwiej sprzedać sigmę właścicielowi Panasa gdy ta twierdzi, że jest w pełni kompatybilna i w ogóle to jedno i to samo środowisko zamiast się męczyć i sprzedawać to samo Canoniarzowi, który od lat jest nauczony, że Sigma z C nie bangla.
Jeśli jest jakaś współpraca technologiczna, to może Vitek się nauczy zoomy AF robić? ;)
A wtedy to już w ogóle ciekawie może być.
Co zaś może V zaoferować LMA? A choćby to (https://viltrox.com/collections/cine-lens-1).
Chyba niewiele jest szkieł filmowych pod L.
Celeborn
28-02-2025, 14:16
Kaoru Mokunaka, główny przedstawiciel firmy Leica w Japonii, powiedział:
"W sojuszu L-Mount Alliance znajduje się siedem firm (Leica, Panasonic, Sigma, DJI, Blackmagicdesign, SAMYANG i ASTRO), ale zainteresowanie dołączeniem wyraziło również kilka innych firm, które są w trakcie ubiegania się o członkostwo i prowadzenia z nimi negocjacji . Ogłosimy je w odpowiednim czasie."
Ja na razie nie komentuję, choć mam swoje przemyślenia. Jak myślicie - jakie to będą firmy i jakie będą z tego korzyści?
A co z 7a i TTA? Czy po prostu ja nie rozumiem i chodzi tu o wsparcie af.
https://www.panasonic.com/content/dam/pim/pl/pl/S-/S-R100/S-R100500/ast-2932787.png.pub.thumb.644.644.png
Lumix S 100-500/5-7.1.
Filtr 82mm.
Średnica maks 92mm - bez obejmy stopki.
Długość maks 196mm.
Waga ~1285g, sam obiektyw, bez tulipana, dekli i stopki.
Konfigurowalny pierścień ostrości*.
Może działać w trybie liniowym i nielinowym:
https://www.panasonic.com/content/dam/pim/pl/pl/S-/S-R100/S-R100500/ast-2929008.png.pub.thumb.319.319.png
Możliwy wybór kąta przelotu zakresu w trybie liniowym:
https://www.panasonic.com/content/dam/pim/pl/pl/S-/S-R100/S-R100500/ast-2929009.png.pub.thumb.319.319.png
Możliwość zmiany kierunku ostrzenia:
https://www.panasonic.com/content/dam/pim/pl/pl/S-/S-R100/S-R100500/ast-2929005.png.pub.thumb.319.319.png
Możliwość zmiany funkcji na pierścień funkcyjny.
*funkcje dostępne tylko w S1IIkach. S1RII wymaga aktualizacji softu.
Szkło kompatybilne z TC.
Pre-ordery od jutra, cena w okolicach 2100$.
Żeby jeszcze te Panasoniki miały afc na poziomie komkurencji foto z Canona czy Sony.... bo zgodnie słychac,że ciagle staraja sie gonić,ale odstaja..
No niestety.
Widziałem (reddit?) tekst gościa, co używa panasów z sigmami do foto-przyrody. Stwierdził, że po ostatniej aktualizacji softu jest lepiej, ale AF-C i śledzenie jest dalej poniżej Z6III...
Do tego ich ceny...
Szkoda trochę, Panasy mają kilka ciekawych funkcji...
Do tego puszki są super wykonane, i jak dla mnie w standardzie dają wyjściowo chyba najlepszy obrazek. Warto dodać, że wszystkie nowe szkła są uszczelniane i odporne na niskie temperatury. Nawet te poniżej 2000 zł. No i optycznie świetne.
paparapa
27-09-2025, 12:46
Żeby jeszcze te Panasoniki miały afc na poziomie komkurencji foto z Canona czy Sony.... bo zgodnie słychac,że ciagle staraja sie gonić,ale odstaja..
A to wiesz z własnego doświadczenia, sam to zauważyłeś?
Czy może wyczytałeś w "internetach"?
No niestety.
Widziałem (reddit?) tekst gościa, co używa panasów z sigmami do foto-przyrody. Stwierdził, że po ostatniej aktualizacji softu jest lepiej, ale AF-C i śledzenie jest dalej poniżej Z6III...
Do tego ich ceny...
Szkoda trochę, Panasy mają kilka ciekawych funkcji...
Problemem jest to, że Panasy dość kiepsko działają z Sigmami.
AfF w np. S100-400 jest dużo wolniejszy i gorszy niż z P70-300.
PS5II z P70-300 działa mz nie gorzej niż nikony. Tylko że 70-300 to krótkie szkło niestety.
Nadzieją jest 100-500. Chociaż mam pewne obawy.
Dodatkowym problemem jest to, że Panas ma dość rozbudowane menu "dostrajania" AFu.
Wiem że wielu ludków nie konfiguruje go wcale.
Niestety potem jest płacz krokodylimi łzami. :)
Dzięki. Właśnie mnie całkowicie wyleczyłeś z rozkmin o kupnie Panasa i przejściu na LMA. ¯\_(ツ)_/¯
paparapa
27-09-2025, 13:59
Dzięki. Właśnie mnie całkowicie wyleczyłeś z rozkmin o kupnie Panasa i przejściu na LMA. ¯\_(ツ)_/¯
Proszę bardzo. :)
Nie kupuj tego sprzętu bo się tylko zdenerwujesz i przez okno wyrzucisz...
To menu, niewygodny uchwyt, i klawisze w złych miejscach....
To bez sensu. :mrgreen:
Miałem na myśli teleobiektywy.
Z krótkimi szkłami sigmy nie widzę problemów.
Ale też nie wymagam najszybszego AFu na świecie.
Działa sprawnie trafia i jak trzeba.
Jedno jest pewne. Panasonic jak to mówią goni peleton i dzięki temu jego sprzęt jest coraz lepszy i oferuje dużo nowych możliwości.
Inne firmy przeciwnie. Czując się liderami rynku coraz bardziej się cenią i wchodzą na ścieżkę stagnacji.
Zobaczymy co czas przyniesie. Ja do portretu czy krajobrazu chwalę sobie ten sprzęt.
A z drugiej strony czy teleobiektywy sigmy perfekcyjnie działają z puszkami nikona? :)
Mam wrażenie, że nie zawsze jest tak idealnie.
Ile to było płaczu tu na forum....
Miałem na myśli teleobiektywy.
No i właśnie o współpracę z TO mi chodzi.
PS. W instrukcji S1II jest bardzo ciekawy zapis co do (nie)działania dual OS z obiektywami innymi, niż Panasonic...
Jedno jest pewne. Panasonic jak to mówią goni peleton i dzięki temu jego sprzęt jest coraz lepszy i oferuje dużo nowych możliwości.
I oby dogonił. Nawet przegonił.
A z drugiej strony czy teleobiektywy sigmy perfekcyjnie działają z puszkami nikona? :)
Mam wrażenie, że nie zawsze jest tak idealnie.
Ile to było płaczu tu na forum....
A no, różnie bywało.
Tylko... S1II+ S150-600S kosztowałby więcej, niż Z6III+ N180-600. A skoro drugi zestaw ma mieć pewniejszy AF... ¯\_(ツ)_/¯
A to wiesz z własnego doświadczenia, sam to zauważyłeś?
Czy może wyczytałeś w "internetach"?
AfF w np. S100-400 jest dużo wolniejszy i gorszy niż z P70-300.
PS5II z P70-300 działa mz nie gorzej niż nikony. Tylko że 70-300 to krótkie szkło niestety.
Nadzieją jest 100-500. Chociaż mam pewne obawy.
Dodatkowym problemem jest to, że Panas ma dość rozbudowane menu "dostrajania" AFu.
Wiem że wielu ludków nie konfiguruje go wcale.
Niestety potem jest płacz krokodylimi łzami. :)
Ciężko o opinie,że ich foto AF jest konkurencyjny,więc nie musiałem osobiście sprawdzac,bo takich opiniach się nie chce po prostu. Ale jesli masz inną opinie,śmiało poczytam.. :) z jakim Nikonem porównywałeś,że uważasz,że to ten sam poziom??
http://https://www.youtube.com/watch?v=yoENLryZdjw
paparapa
27-09-2025, 15:07
No i właśnie o współpracę z TO mi chodzi.
PS. W instrukcji S1II jest bardzo ciekawy zapis co do (nie)działania dual OS z obiektywami innymi, niż Panasonic...
I oby dogonił. Nawet przegonił.
A no, różnie bywało.
Tylko... S1II+ S150-600S kosztowałby więcej, niż Z6III+ N180-600. A skoro drugi zestaw ma mieć pewniejszy AF... ¯\_(ツ)_/¯
Dlatego właśnie sigma w deficycie świetlnym potrafił się pogubić. :)
Nie wiem jak jest teraz po aktualizacji.
Nie porównywałem jeszcze S1II z moim S5II.
Teoretycznie niby ten am af i nowy soft. Ale.....
S1II to mocna filmowa puszka. Do zdjęć to chyba przerost formy nad treścią.
Ja jednak chyba wolałbym SiRII.
I za rok cena SIII pewnie się zbliży do N6III.
Teraz to świeżynka.
"więc nie musiałem osobiście sprawdzac"
Też dobrze. :)
S1II to mocna filmowa puszka. Do zdjęć to chyba przerost formy nad treścią.
Ja jednak chyba wolałbym SiRII.
A ja jednak S1II... albo, w tej cenie, Z8. Migawka nie łamiąca szybkich obiektów. ¯\_(ツ)_/¯
I fakt, w S1II dopłaca się do wielu zbędnych (pod względem foto) opcji filmowych.
Szkoda, że nie zdecydowali się na dwie wersje.
I za rok cena SIII pewnie się zbliży do N6III.
Teraz to świeżynka.
Jest taka opcja. Ceny S5II mocno spadły, w okolicach premiery Z6III, jak dobrze kojarzę.
"Pan ciastek" SG-image 35/2.2 na LMA od 25.03.
https://www.l-rumors.com/wp-content/uploads/2026/03/SG-Image-35mm-F2.2-L-Mount-.png
"Pan ciastek" SG-image 35/2.2 na LMA od 25.03.
https://www.l-rumors.com/wp-content/uploads/2026/03/SG-Image-35mm-F2.2-L-Mount-.png
Oł jea! Właśnie na to czekam, ale obawiałem się, jednak że dłużej zejdzie z wypuszczeniem na L.
Teraz będzie tylko zagwozdka czy ten czy 40/2 (któryś z tych artisanów TT czy 7, nie odróżniam jeszcze), może się pojawią jakieś porównania.
andystar
17-03-2026, 18:46
Tego SG-image 35/2.2 na razie nigdzie nie można kupić bez względu na mocowanie.
Z 40 mm podobno najlepszy jest Viltrox
Już jest SG-image AF35mm f2.2 https://forum.nikoniarze.pl/threads/320594-Panasonic-wątek-ogólny?p=4355194&viewfull=1#post4355194
Z 40 mm podobno najlepszy jest Viltrox
Ale na Panasonic jest tylko TTArtisan.
Krótka recenzja
SG-image AF35mm f2.2
https://youtu.be/2gn6ccVdkUU?si=Gkgs-AwetAyyjY3P
https://youtu.be/uz_gJNme65g?si=d8L2J_hlb5JUayr0
Sigma vs TTArtisan vs SG Image
SG-Image 35mm f/2.2
Sigma 45mm f/2.8
TTArtisan 40mm f/2
https://youtu.be/JYh-PoFPzIQ?si=u7KUDIRzRcRyKjd5
Może ktoś wrzucić spoiler? :)
Myślę, że cudów nie ma. Sigma najlepsza :)
Porównanie 50 pod l-mount: 7Artisans 50mm f/1.8, Lumix 50mm 1.8, Lumix 50mm 1.4, Sigma 50mm 1.4, Sigma 50mm 1.2, Leica 50mm 1.4
https://www.youtube.com/watch?v=BX9Wc5KVGUo
ZNOWU mnie ubiegł, drań... xD
To TL;DW, jak ktoś chce:
Topka - 50/1.2A i lumix f/1.4.
f/1.4 A dobra jakość i cena.
7a - całkiem niezły, jak na swoją cenę.
Leica - kopanie leżącego.
xD
ZNOWU mnie ubiegł, drań... xD
"Znowu drugi. Całe życie ciągle drugi. Nawet jak gdzieś pierwszy byłem, czułem się jak drugi..."
Porównanie 50 pod l-mount: 7Artisans 50mm f/1.8, Lumix 50mm 1.8, Lumix 50mm 1.4, Sigma 50mm 1.4, Sigma 50mm 1.2, Leica 50mm 1.4
https://www.youtube.com/watch?v=BX9Wc5KVGUo
właśnie miałem wrzucić to porównanie :)
...już miałem tę tLeicę na 7000$ w koszyku ale po obejrzeniu jednak zrezygnowałem :mrgreen:
"Znowu drugi. Całe życie ciągle drugi. Nawet jak gdzieś pierwszy byłem, czułem się jak drugi..."
OjTam, jesteś tak spóźniony, że nawet w konkursie na największego opóźnienieńca roku byś zajął drugie miejsce
No brawo, amerykę w konserwie odkryłeś. :roll:
Patrząc na cenę, wielkość i wagę, to ciężko chyba usprawiedliwić przed sobą kupno Lumix 50/1.4, gdzie Sigma 1.2 jest tańsza, lżejsza i mniejsza.
Może Panas tą 50 też czasem na jakiejś mega-promce daje? Coś jak f/1.8 za 1zeta w zestawie? :D
PS. Było tu marudzenie, jakie te nikkory f/1.2 duże. A tu ciekawostka:
https://i.imgur.com/IEDwSno.png
Welp... Ciekawe, jak duża by była wersja f/1.2, jeśli Panasonic kiedykolwiek by ją zrobił?
Może Panas tą 50 też czasem na jakiejś mega-promce daje? Coś jak f/1.8 za 1zeta w zestawie? :D
PS. Było tu marudzenie, jakie te nikkory f/1.2 duże. A tu ciekawostka:
https://i.imgur.com/IEDwSno.png
Welp... Ciekawe, jak duża by była wersja f/1.2, jeśli Panasonic kiedykolwiek by ją zrobił?
Trzymając się analogii to podchodziliby pod Nocta ;)
KadryZpodróży
31-03-2026, 19:31
Podobno ta 50-tka od Panasia jest bardzo dobra i ma to coś czego Sigmy nie mają - takie wnioski któryś jutuber wypowiedział. Teraz już nie przytoczę czyja to była recenzja ale osobiście raczej bym szedł w stronę co się uda taniej wyrwać 8-)
Ja sobie przypominam chyba porównania obrazowania do Summiluxa. Podobno zresztą był projektowany we współpracy z Leica.
https://www.cameralabs.com/panasonic-lumix-s-pro-50mm-f1-4-review/
KadryZpodróży
31-03-2026, 22:23
Ja sobie przypominam chyba porównania obrazowania do Summiluxa. Podobno zresztą był projektowany we współpracy z Leica.
https://www.cameralabs.com/panasonic-lumix-s-pro-50mm-f1-4-review/
Przejrzałem ten test no i bym nie pogardził taką "pięćdziesiąteczką".
Nie wiem ale u mnie Panasonic S 50 f/1.8 daje bardzo dobre rezultaty nawet na pełnej dziurze.
50 1.8 - 1600 zł https://pliki.optyczne.pl/pan50S/pan50fot01.JPG
50 1.4 - 8000 zł https://pliki.optyczne.pl/panS50/panS50fot01.JPG
Czy warto dopłacać do 1.4 mając w wersji 1.8 około ~80–90% jakości za ułamek ceny i wagi ?
94955
Nowe obiektywy APO z serii EVO zostaną zaprezentowane na targach NAB 2026
Ekskluzywne zapowiedzi nadchodzących obiektywów zostaną zaprezentowane na targach NAB 2026
Rozszerzony plan rozwoju obiektywów z mocowaniem L, obejmujący obiektyw AF 16 mm F1.8 L i kilka niewydanych jeszcze obiektywów z mocowaniem L
Obiektywy flagowe LAB i Pro zaprezentowane w formie praktycznych doświadczeń i sesji prowadzonych przez ekspertów
Oferta kinowa EPIC rozszerzona o nowe opcje ogniskowej
Obiektywy Raze DL-mount do DJI Ronin 4D i adapter NexusFocus
Ciekawe, czy będą mieć LAB 50/1.2 i 85/1.2?
I co to za "niewydane jeszcze obiektywy L-mount"?
Swoją drogą, zastanawiające jest, dlaczego nowości, jak choćby ostatnio EVO 35 i 55, od razu na LMA nie wydali? Umowa? Nie mają aż tylu linii montażowych?
KadryZpodróży
09-04-2026, 17:56
O dobre wieści :) Jakąś fajną stałkę bym przygarnął. Poczekamy co zaprezentują ale jakaś 35-tka znalazłaby miejsce w moim plecaku.
Masz, jak dobrze liczę, 12 35mm z AF na LMA. Nic nie wybierzesz?
KadryZpodróży
09-04-2026, 18:57
Masz, jak dobrze liczę, 12 35mm z AF na LMA. Nic nie wybierzesz?
Wiem, wiem. Obecnie najbliżej mi do Sigmy 35/1.4 ART ale nie mam ciśnienia na szybki zakup wiec sobie czekam :)
To zamiast 12 będziesz miał 14 (jeśli wypuszczą EVO i LABa na LMA), dopiero będzie zagwozdka. ;)
KadryZpodróży
09-04-2026, 20:24
To zamiast 12 będziesz miał 14 (jeśli wypuszczą EVO i LABa na LMA), dopiero będzie zagwozdka. ;)
Na obecną chwilę i tak już za dużo wydałem na te całe fotograficzne zachcianki więc spokojnie sobie poczekam. Na dodatek właśnie wróciłem z Holandii gdzie też tanio nie jest a wyjazdu nie planowałem - taki spontan związany z fotkami Akustyka.
Wracając do obiektywów wersje LAB są bardzo dobre ale i dość ciężkie.
Promki na Sigmy są do końca maja. Wytrzymasz? xD
właśnie wróciłem z Holandii gdzie też tanio nie jest a wyjazdu nie planowałem - taki spontan związany z fotkami Akustyka.
Uważam, że powinien w takim przypadku zwrócić przynajmniej połowę kosztów.
Jeśli chodzi o 35mm, to moim faworytem jest Sigma 35/1.4 DG II Art (https://forum.nikoniarze.pl/threads/320636-Sigma-35-mm-F1-4-DG-II-Art).
KadryZpodróży
09-04-2026, 21:44
Uważam, że powinien w takim przypadku zwrócić przynajmniej połowę kosztów.
Jeśli chodzi o 35mm, to moim faworytem jest Sigma 35/1.4 DG II Art (https://forum.nikoniarze.pl/threads/320636-Sigma-35-mm-F1-4-DG-II-Art).
Haha dobre :mrgreen: Napiszę mu jak tylko podsumuję wyjazd.
Tak ta nowa Sigma jest super bo o ile obrazek jakoś drastycznie się nie poprawił to sama konstrukcja jest mniejsza i lżejsza.
Promki na Sigmy są do końca maja. Wytrzymasz? xD
Nie kuś, jeszcze przed wyjazdem kupiłem 24-105 Lumix, który też tani nie jest ale bardzo go już polubiłem. Na dodatek kobieta mi go właśnie porwała do Szwajcarii. A najlepsze, że zamiast focić swoim 18-40 to od razu mi ukradła 14-28...ehh z babami :roll:
Ciekawe ile osób zarysuje sobie matrycę przy takim wynalazku ?
Sam koncept ciekawy ale lepiej bezpieczniej to mieć np w adapterze na bagnet.
https://youtu.be/X1WRfj-wTYg?is=RlQm8DrU9wIZHlkh
To żaden nowy wynalazek, więc pytać można ilu użytkowników uszkodziło matrycę/migawkę.
Ciastek 28/4.5 na LMA:
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2026/04/list-of-new-Viltrox-products-2.jpg
Adapter Nexus AF na LMA:
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2026/04/list-of-new-Viltrox-products-4.jpg
Firma Sigma udostępniła aktualizacje oprogramowania układowego dla ośmiu swoich pełnoklatkowych obiektywów wyposażonych w mocowanie L-Mount.
Aktualizacje trafiły do następujących modeli:
Sigma 20 mm f/2 DG DN | Contemporary – firmware 1.2
Sigma 20 mm f/2 DG | Contemporary (Black / Silver) – firmware 1.2
Sigma 24 mm f/1.4 DG DN | Art – firmware 1.2
Sigma 24 mm f/2 DG DN | Contemporary – firmware 1.3
Sigma 24 mm f/2 DG | Contemporary (Black / Silver) – firmware 1.3
Sigma 35 mm f/1.4 DG DN | Art – firmware 1.3
Sigma 50 mm f/1.2 DG DN | Art – firmware 1.2
Sigma 500 mm f/5.6 DG DN OS | Sports – firmware 1.2
We wszystkich przypadkach lista wprowadzanych zmian jest identyczna i prezentuje się następująco:
Dodano możliwość przeprogramowania funkcji pierścienia ostrości podczas korzystania z autofokusa (o ile pozwala na to korpus).
Dodano możliwość zmiany kierunku obrotu pierścienia ostrości podczas manualnej pracy (o ile pozwala na to korpus).
Dodano możliwość wyświetlenia wartości transmisji (T) zamiast przysłony roboczej (f/) podczas filmowania.
https://www.sigma-global.com/en/news/2026/04/23/012110/
za optyczne.pl
LK Samyang×Schneider AF 14-24mm F2.8 jest teraz dostępny pod L.
https://www.lksamyang.com/jp/product/product-view.php?seq=687
AF 14–24mm F2.8 FE to pierwszy ultra-szerokokątny zoom powstały we współpracy ze Schneider-Kreuznach. Jest to reprezentatywny model, który zapoczątkował kompaktową serię zoomów LK Samyang. Obiektyw ten, ceniony przez wielu użytkowników za wysoką jakość optyczną i dobrą mobilność, został teraz rozszerzony o wersję z mocowaniem L-Mount.
95533
95534
Recenzja Lumix S 18-40 mm f/4.5-6.3 na Digital Camera World:
https://www.digitalcameraworld.com/cameras/lenses/panasonic-lumix-s-18-40mm-f-4-5-6-3-review-a-mini-marvel-that-aims-to-prove-the-best-things-really-do-come-in-small-packages
Wrzuciłem w ogólny temat o Viltroxie, ale pewnie część osób tam nie zajrzy. Taki Vitek się szykuje:
Na L-mount, AF, silnik VCM MFD 0,3m.
95769
KadryZpodróży
12-05-2026, 21:32
Wrzuciłem w ogólny temat o Viltroxie, ale pewnie część osób tam nie zajrzy. Taki Vitek się szykuje:
Nuda, gdzie ta nowa 35-tka pod L-Mount?
Może nie będzie? Może Vitek robi tylko te, co nie mają w LMA odpowiednika? Przynajmniej na początku.
KadryZpodróży
12-05-2026, 21:53
Może nie będzie? Może Vitek robi tylko te, co nie mają w LMA odpowiednika? Przynajmniej na początku.
No nic, trzeba poczekać.