PDA

Zobacz pełną wersję : [ Panasonic ] Panasonic Lumix S5/II/X/D - opnie, zdjęcia.

aldam
15-08-2020, 12:54
Specyfikacja S5
https://www.l-rumors.com/panasonic-s5-specs-leaked/amp/
Przeciętny evf
Nie mogę się dopatrzeć czy migawka mechaniczna 1/8000 czy 1/4000

Daids
01-09-2020, 23:15
Premiera już jutro, wypada coś napisać.

Aparat prawdopodobnie będzie kosztować 2000$, a z obiektywem Lumix 20-60 f/3.5-5.6 2300$
Specyfikacja całkiem kompletna:
-2 sloty na karty
-Opcjonalny grip
-IBIS
-gibany ekran
-Hi-res jak w S1
-Migawka mechaniczna 1/8000
-Zrobiony z magnezu
EVF będzie na poziomie sony A7 III, dość kiepsko. Link do pełnej specyfikacji:
https://www.l-rumors.com/panasonic-s5-full-specs-and-additional-images-leaked/

Sam jestem ciekawy czy panasonic spopularyzuje tym aparatem system l-mount. S1 był krytykowany ze względu na wagę i rozmiar, ponieważ jest cięższy nawet od nikona d850. S5 jest natomiast mniejszy od panasa g9. Jednak nadal będzie oparty o CAF, gdzie już wszyscy stosują PDAF. Nieznaczny to, że AF jest do niczego. AF-S działa sprawnie. Problemem jest praca AF-C i w gorszym oświetleniu.
Panasonic ma jednak to, co nie mają Nikon i Canon - obiektywów Sigmy. Dodatkowo może się pochwalić własną szklarnią. 20-60 jest czymś więcej niż kitem. Zakres ogniskowych zaczyna się od 20, dzięki czemu nie jest tylko tańszą wersją droższych zoomów. Dalej co prawda mamy ciężkie profesjonalne zoomy i jedną stałkę 50mm za 10k. Zapowiadane są obiektywy 24, 50 i 85mm z światłem f/1.8 które sporo wniosą do systemu.

cz4rnuch
02-09-2020, 19:00
Wracając do tematu. S5:

https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-s5-initial-review?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source

https://www.youtube.com/watch?v=XNNW_JAsGgQ

https://www.youtube.com/watch?v=wzEu8HrdCD0

https://www.youtube.com/watch?v=x6FQ8hSZLz0

https://www.youtube.com/watch?v=-hepPjpE0C8

https://www.youtube.com/watch?v=_v-tsoReeTo

cybulski
02-09-2020, 21:50
Dzisiejsza premiera S5 i zapowiedziane stalki to dobry ruch Panasonica. Nikon powinien przyspieszyć jeśli nadal poważnie myśli o utrzymaniu trzeciej pozycji na rynku. Rośnie nowy rywal, który za jakiś czas może mocno namieszać.

ksh
02-09-2020, 22:01
Panas tak namiesza na rynku jak Pentax w lustrzankach.

cybulski
02-09-2020, 22:02
Aktualnie Panasonic i Sony dogadują się z Sigmą co rynek docenia. Sprawnie dzialajace Tamrony, Samyangi to szerokie pole do budowania wiernych użytkowników marki Sony. Może być tak, że za kilka lat Nikon i może nawet Canon będą żałować dzisiejszych swoich decyzji.

- - - - kolejny post - - - - - -

Panas tak namiesza na rynku jak Pentax w lustrzankach.

Ty się lepiej nie odzywaj :) bo rynku to niestety nie czujesz i zmian które zachodzą. Skoro nie było ciebie trochę to przeoczyłeś pewnie info o udziałach w rynku foto za 2019 :)

Kolekcjoner
02-09-2020, 22:10
Aktualnie Panasonic i Sony dogadują się z Sigmą co rynek docenia. Sprawnie dzialajace Tamrony, Samyangi to szerokie pole do budowania wiernych użytkowników marki Sony. Może być tak, że za kilka lat Nikon i może nawet Canon będą żałować dzisiejszych swoich decyzji.

Oczywiście ciężko być wróżbitą, zwłaszcza w obecnych czasach ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić sytuację że użytkownicy Nikona nagle porzucą swoje sprzęty i przejdą na Panasa. Nie wiem co by miała wnieść taka zmiana, szczególnie dla osób przywiązanych do systemu poprzez szklarnię 8).

cybulski
02-09-2020, 22:17
Oczywiście ciężko być wróżbitą, zwłaszcza w obecnych czasach ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić sytuację że użytkownicy Nikona nagle porzucą swoje sprzęty i przejdą na Nikona. Nie wiem co by miała wnieść taka zmiana. Szczególnie dla osób przywiązanych do systemu poprzez szklarnię.

Z Nikona na Nikona? :D

Jesxze 5 lat temu mało kto sobie wyobrażał ze Sony i bezlustra tak zawojuje rynek. A jednak to zrobili.

Dzisiaj wychodzi S5, które jest dobre jak a7iii (plus hires mode) gdzie jesxze rok temu nikt poważnie w FF nie brał Panasa.

Jednak wielu z nas używalo lub używa 4/3 Panasa i ceni. Jeśli podobnie będą myśleć w FF to mogą namieszać.

aldam
04-11-2020, 16:31
System się rozwija
S5 tez ciekawy aparat

W tym roku leica ma zaprezentować mniejsze body SL2s wykorzystujące właśnie S5

aldam
05-12-2020, 10:53
SL2s czyli panasonic S5 w innej obudowie
https://leicarumors.com/2020/12/04/leica-sl2-s-additional-specifications-and-us-pricing.aspx/

Rozczarowuje ten sam rozmiar body jak sl2

Btw
Na razie zapowiedź testu sigmy dn85 na sl2
Sporo sampli

http://findingrange.com/2020/12/03/sigma-85mm-f1-4-dg-dn-art-lens-first-impressions-l-mount/#more-30865

Kolekcjoner
05-12-2020, 15:51
SL2s czyli panasonic S5 w innej obudowie
https://leicarumors.com/2020/12/04/leica-sl2-s-additional-specifications-and-us-pricing.aspx/

Rozczarowuje ten sam rozmiar body jak sl2
Ale cena nie rozczarowuje :lol:....

aldam
05-12-2020, 16:08
Trzyma poziom jak zawsze ;)

cz4rnuch
04-01-2023, 23:36
Dziś premiera S5 II. Zniknął powód do narzekania na brak fazowego AFu.

https://www.optyczne.pl/18421-news-Panasonic_Lumix_S5_II_i_S5_IIX.html

aldam
08-01-2023, 12:00
Moim zdaniem błędne jest twierdzenie, że bezpośrednim konkurentem S5II jest Z5
O ile S5 ver1 mogła być pozycjonowana pomiędzy Z5 i Z6, to już S5II stawiałbym na równi z Z6II i R6II
Mnie osobiście w systemie R trzyma 135l ale to szkło mogę z powodzeniem wykorzystać zarówno w L jak i w Z. Więc drogę mam otwartą.
Dla takiego amatora jak ja Panasonic jest atrakcyjną opcją. Mamy np 18mm 1.8, super duet sigmy 35 i 85 DN 1.4. Takie perełki jak 65mm.
Jako, że lubię 28mm to tylko czekam kto pierwszy wypuści to szkło o swietle minimum f2. Liczę po cichu na ruch Nikona.l ;)

cz4rnuch
08-01-2023, 12:30
Seria S5 jest moim zdaniem czymś pomiędzy. Bezpośrednim konkurentem dla A74, R6II czy Nikona będzie jednak podstawowa wersja S1. A co do 28/2 to lustrzankowe wersje są już od dawna. W bezlustrach też od kilku lat jest Sony 28/2 Trochę niedoceniane szkło, bo wymagało korekty softem by obrazek dobrze wyglądał. Ale dziś już nikogo to nie dziwi, bo wszyscy tak robią, a to szkiełko dawało fajny obrazek, było szybkie, lekkie, tanie i kompaktowe. Przynajmniej tak je wspominam. W sumie nie wiem czemu piszę o nim w czasie przeszłym? Chyba nadal można je kupić :)

cz4rnuch
10-01-2023, 13:22
... ja teś wtedy patrzyłem na S1R gdy był w tej promocyjnej cenie...Ja teś. Bo 7 tysi za takiego mocarza to faktycznie była mega okazja. Ale potem przyszło szybkie otrzeźwienie. S1 to wielka kobyła. A szkła systemowe w większości przypadków równie wielkie jak u Nikona. Zupełnie nie dla mnie. Nawet S5II jest za duży, mimo, że to najmniejszy Panas ff. Tak czy inaczej cena robi różnicę. S1R miał przynajmniej w teorii dużo słabszy AF niż S5II, ale zachęcił nawet fotografów. Teraz, z poprawionym AFem chętnych może znaleźć się więcej.

I kolejne mini recki. Od Northrupów (tu nawet nie porównują do 2 letniego Z6II, ale do 5letniego A7III :)) gdzie Panas w zasadzie miażdży Sony w każdej materii poza właśnie AFem przy zdjęciach. Proszę się nie zniechęcać klikbejtowym tytułem (taki sam był przy pierwszy S5), bo ci państwo tak mają.

https://www.youtube.com/watch?v=r0QoX81-dFk

I fajne omówienie pod kątem wideo, ale nie od recenzenta tylko od praktyka i na żywym organizmie. Przy okazji mówi on, bo jak rozumiem, ma kontakt z centralą polską, że firmware nie jest jeszcze gotowy i nie działa poprawnie nawet ze szkłami Panasa (z jednym działa). A mimo to jest fajnie.

https://www.youtube.com/watch?v=S4ixwjKfQwU

Jacek_Z
11-01-2023, 00:40
No to finisz. Dwie osoby przekonują mnie, że Panasonic to fajny system. Z zachętą bym zmienił system Nikona na inny. Choć bym definitywnie (tzn dwa body, jeszcze kilka innych szkieł) przeszedł gdzie indziej muszę wydać ponad 100 tys. Są zawodowcy, którzy przy przesiadce by musieli wydać 200 tys (OK, sprzedając co mają odzyskają jak to za używki jakieś 50 - 60 tys.). W rewanżu zadam pytanie, retoryczne, czy te osoby, nie będące zawodowcami, mające ulokowane w sprzęcie zdecydowanie mniej kasy chcą zamienić swój dotychczasowy system na Panasonica? No nie. To jest dobre dla innych, bo to dobry system, ale oni tego nie zrobią. Dlaczego sądzicie, że inni będą się przesiadali, skoro wy nie chcecie? Bo jak się nie będą przesiadali, to system nie odniesie sukcesu. O tym pisałem. To, że jeden czy drugi aparat jest fajny, że jest trochę szkieł dla niektórych (bo dla innych nie ma to co potrzebują) to nie znaczy, że będą przechodzili do Panasa. Panasonic nie ma szans stania się czwartą siłą w aparatach FF (dla fotografów) w najbliższych pięciu latach. Pewnie go będą kupowały osoby filmujące, używające ze 3-4 szkieł. Plus "oryginały" co nie mogą usiedzieć na tyłku, inaczej zwani gadżeciarzami, którzy zmieniają sprzęt jak sie im znudzi, najczęściej co 2 lata.

Kolekcjoner
11-01-2023, 01:25
Panasonic nie ma szans stania się czwartą siłą w aparatach FF (dla fotografów) w najbliższych pięciu latach.
W obecnych chwiejnych czasach nie ma pewniaków. Myślę że gdyby nastąpiło jakieś odbicie na rynku foto to może być wiele przetasowań...

cybulski
11-01-2023, 10:47
Zgadzam się z tym co pisze Jacek_Z.
Ogólnie są tzw krytyczne momenty gdy wymienia się stajnię, takim momentem może być ale nie musi np. przejście np z lustra na bezlustro.
Warto zrobić sobie zestawienie plusów i minusów, kosztów i potencjalnych zysków, nie koniecznie tylko finansowych. Jednak nie oszukujmy się, finanse są najczęsciej decydujące.

Mogę pisać np o sobie. Gdy tylko przekonałem się, oglądając yt i słuchając wypowiedzi użytkowników, że szkła EF działają poprawnie a nawet lepiej z przelotką EF-R to moje nastawienie zmieniło się o 180stopni mimo tego że wcześniej uważałem iż takie rozwiązanie nie jest dobre docelowo.
Więc w momencie decyzji zmiany lustra ff na bezlustro, wybór dla mnie był prosty i najtaniej wychodziło mi nie zmieniać stajni. Jedyną zmianą w szkłach jaką zrobiłem to zmiana 24-105/4L z EF na RF no bo akurat była jakaś promocja na RF24-105/4L.
Do tego dokupiłem przejściówkę leica RF i zanabyłem na rynku wtórnych po strasznie okazyjnej cenie dwa 7artisany 50/1.1 i 75/1.25.

Czy ostrzejsze i dużo droższe szkła niż mam są mi potrzebne ? No nie sądzę. I tak do dziś denerwuje mnie ostrość Sigmy 50 art stąd decyzja była o nabyciu trochę słabo ostrego na pełnej dziurze 50 7artisana.

Daids
11-01-2023, 21:02
Jeśli chodzi o sam aparat S5ii, to ukazał się ciekawy wywiad z inżynierami Panasonica - https://dclife.jp/camera_news/article/panasonic/2023/0105_01.html
Opisują tam kilka bardzo ciekawych rozwiązań w tym aparacie, jak i proces jego powstawania.

Kilka ciekawszych informacji:
-Aparat jest wyposażony w wentylator do chłodzenia matrycy. Wlot znajduje się pod wizjerem, a wyloty z bocznych stron wizjera. Chwalą się, że udało im się opracować fizyczny sposób odbierania ciepła z czujnika, który jest wyposażony IBIS. Cały mechanizm nie zajmuje tyle miejsca co np w S1H i jest bardziej skuteczny. A samo chłodzenie może się sprzedać przy astrofotografii.
-W materiałach reklamowych jest określenie nowa matryca. Co jest w połowie prawdą. Nadal jest to IMX410, znany z poprzednich modeli i np nikona z6 czy sony a7iii. Ale zastosowano w nim punkty detekcji fazy, gdzie poprzednio ich nie było (Lumix S1, S5).
- Polepszono ergonomie. Joystick jest teraz 8 kierunkowy i ma lepszy kształt. Przycisk migawki jest pod kątem, by łatwiej było go trzymać. Grip został trochę ulepszony. Czujnik oka w wizjerze został przeniesiony z dołu na górę. Zrobili to, by deszcz lub śnieg nie zakłócał pracy czujnika.
-Nie ma już trójkątów do mocowania paska, by nie powodowały hałasu przy ruszaniu aparatem

Na pewno ten aparat jest ważny dla Panasonica, ponieważ pozwala mu być lepiej dostrzegany przez "twórców treści". I to jest segment w który starają się celować.
Na rynku profesjonalnych aparatów reporterskich na razie nie mają co szukać. Brakuje im przede wszystkim teleobiektywów, czy niezawodnego AF.

m_a_g
11-01-2023, 21:16
Na pewno ten aparat jest ważny dla Panasonica, ponieważ pozwala mu być lepiej dostrzegany przez "twórców treści". I to jest segment w który starają się celować.

Na pewno jest to całkiem niezły aparat, lepszy od poprzednich Panasoniców. Tylko co z tego, kiedy te wszystkie "nowości" są u konkurencji w zasadzie od zawsze i to dużo lepiej dopracowane?
Zgadzam się z tym co wyżej pisał Jacek_Z. Ten aparat może być ciekawy dla aktualnych klientów Panasonica. Raczej nie widzę nikogo kto by przeszedł na ten system z innego bezlusterkowca FF.
Nawet "gadżeciaże" o których pisał Jacek - sam być może się do nich zaliczam - raczej nie sądzę. No bo po co wchodzić w coś co "być może ma lepszy AF" kiedy inne system mają ten lepszy AF z pewnością?
To trochę tak jak zapraszać kogoś na obiad chwaląc się "dzisiaj czeka Cię rarytas, bo będzie drugie danie, nie tylko zupa". Dla kogoś kto codziennie je w domu dwu daniowy posiłek plus deser, to żadna rewelacja.
Do tego się to mniej więcej sprowadza.
Życzę Panasonicowi powodzenia większa konkurencja jest lepsza dla klientów, i mam nadzieję że utrzyma się z tych kilku procent udziału w rynku.

Jacek_Z
12-01-2023, 01:15
Fajnie tak sobie pisać w necie. Ja patrzę/piszę jako realista. System jest niepełny (widzi tam ktoś choćby T-S albo 300/2.8?, w C i N są, przez FTZ). Wszyscy, szczególnie ludzie testujacy na YT mogą pisać o fajności body. Po czym oddadzą go, bo aparat mieli na testach. Zalążki systemu P mogą być OK. Tylko 99,5% fotografów już siedzących głębiej w jakimś z systemów Canon, Nikon, Sony nie przejdzie na Panasonica. I Wy to wiecie. No to jak on ma odnieść sukces? Nie w najbliższych latach. Wszystko wymaga czasu. Nawet fajne rzeczy w jakimś systemie nie powodują, że wszystko się zmieni jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Bezwładność jest przeolbrzymia.
Można znaleźć argumenty, że w czymś ten system jest równy, (na teraz korpusom ze średniej półki) że ma sporo podstawowych obiektywów. Ale nie ma dziesiątek milionów ludzi używających od dłuższego czasu ich sprzętu. I tego nie zmieni żaden nowy model aparatu. Zbudowanie bazy trwa lata.

cz4rnuch
12-01-2023, 10:39
Na pewno jest to całkiem niezły aparat, lepszy od poprzednich Panasoniców. Tylko co z tego, kiedy te wszystkie "nowości" są u konkurencji w zasadzie od zawsze i to dużo lepiej dopracowane?
Tak nie do końca. Aktywnego chłodzenia nie znajdziesz w żadnym aparacie innej marki w tej cenie. Nawet jeśli dołożysz drugie tylko będzie ciężko lub po prostu u innych marek nie znajdziesz. Jeśli chodzi o stabilizację to Panas także jest liderem, przynajmniej jeśli chodzi o ff, bo w niższych seriach znajdzie się OM. Jeśli chodzi o budowę to również w swoich kategoriach cenowych Panasy uchodzą za najlepiej zbudowane. Dla niektórych to wada, bo robią się z tego wielkie kloce, ale są i tacy, którzy nawet marzą właśnie o takiej "lustrzance" bez lustra. Jeśli chodzi o funkcje wideo Panas już chyba tradycyjnie daje najwięcej funkcji dla pro i najlepiej je implementuje. Wcześniej w serii GH a teraz również na pełnej klatce. Do tego dochodzą te dziwne alianse z wymianą technologii z leicą i sigmą. Już nie tylko w sferze projektowania obiektywów, ale też i pozostałych komponentów. Ktoś powie, że to argument na siłę, ale dzięki temu, że mamy tu kilka firm z różnym podejściem to mogą się w tym systemie pojawić nieoczywiste rozwiązania, których próżno szukać u innych. Sam Panasonic wsadza do swoich aparatek dużo funkcji, których brakowało/brakuje u innych. Bo myśli trochę inaczej niż duopol + sony, które ostatnio okopały się na swoich stanowiskach i jedyna na co je stać to dodawanie pikseli na matrycach. Z tego co kojarzę to panas wymyślił funkcje typu 4K photo, pre-focus czy hiresy z ręki. Albo ostatnio dodane 6K "open gate" - taka prosta rzecz a chyba nikt wcześniej na to nie wpadł (chyba). Pewnie jest tego znacznie więcej, ale nie jestem biegły z tego systemu. Dopiero S5II na powrót przyciągnął moje zainteresowanie marką. I żeby była jasność. Ja tu nie twierdzę, że nagle Panas wystrzeli w tabelkach. Tak być może nigdy się nie stanie. Nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia, a ciągłe przytaczanie tego argumenty to dla mnie po prostu niezrozumienie. Jakie to ma znaczenie dla zwykłego pstrykacza? Albo to ile pro tego będzie używać? Ten sam argument widziałem kilka lat temu gdy startowało sony. To margines, pro tego nie będą używać, na olimpiadzie i tak będą same białe lufy itd. Co z tego? Jakoś firmie nie przeszkodziło to we wczołganiu się na pudło. Na tym forum są w 90% procentach amatorzy i naprawdę nie ma dla nich żadnych benefitów z tego ile pro używa danego systemu.

...Pytanie. Dlaczego nie zmienisz w takim razie systemu na ten fajny? Właściwie chyba mógłbym napisać te odpowiedź za Ciebie...
Nie musisz, bo przecież wyżej napisałem dlaczego Panasonic dla mnie odpada. Nie ta waga i gabaryty puszki oraz szkieł. Ja mam inne wymagania, ale rozumiem, że dla kogoś kto sobie dokupuje do Sonaczy czy innych Nikonów jakieś gripy czy brakety to co dla mnie jest wadą dla niego może być zaletą. Poza tym ja już prawie w ogóle zdjęć nie robię, ale sprzętem foto interesuję się na takiej samej zasadzie jak sprzętem rtv czy komputerowym. Zwykła ciekawość. To ty ciągle wracasz do zmiany systemu i powtarzasz ten argument. Ja tu o tym nie wspominam. To, że nie kupię żadnego Panasa przez najbliższe kilka lat nie oznacza, że nie mogę oceniać S5II jako bardzo udanego sprzętu a samego systemu jako takiego, który ma kilka zalet i może wnieść odrobinę świeżości w ten skostniały światek.

... Ja patrzę/piszę jako realista. System jest niepełny (widzi tam ktoś choćby T-S albo 300/2.8?, w C i N są, przez FTZ)...
Tak samo dla kogoś kto chce używać natywnej szklarni Nikon jest niepełnym systemem. Czego tam nie ma, nawet z zupełnie podstawowych szkieł, to już pisałem i nawet sam się z tym zgodziłeś. Część z tego Panas jednak ma. FTZ może być dla kogoś fajny, ale właśnie adapter (zresztą sama nazwa o tym dobitnie informuje) jest koronnym dowodem na niepełność tego systemu skoro trzeba się nim posiłkować.

...Można znaleźć argumenty, że w czymś ten system jest równy, (na teraz korpusom ze średniej półki) że ma sporo podstawowych obiektywów. Ale nie ma dziesiątek milionów ludzi używających od dłuższego czasu ich sprzętu. I tego nie zmieni żaden nowy model aparatu...
Czy historycznie aparaty typu D700 lub D3 czegoś nie zmieniły? Czyli jednak nawet jeden model może czymś wzruszyć i zmienić rynek. Panasy od dawna były konkurencyjne, a pod pewnymi względami nawet wyprzedzały konkurencję, ale brakowało im podstawowego i kluczowego elementu. Teraz mają fazowy, ulepszą go jeszcze co jest więcej niż pewne. Pierwsze Z6 na początku miały słaby af, ale z każdym nowym firmware to się poprawiało. S5II to pierwszy krok, to nawet nie jest model ze średniej półki. Takimi będą dopiero nowe S1 lub coś nowszego. I nawet jeśli nie zawojują rynku to jakie to ma znaczenie dla kogoś kto chce mieć dobry aparat? Nie wszyscy muszą od razu wymieniać sprzęt za dziesiątki tysięcy, są też tacy, którzy dopiero wchodzą do tego świata. Są też nowe kategorie, które zyskują na popularności. Tzw "hybrid shooters" o których wspominał ktoś wyżej. Ten kawałek tortu charakteryzuje się tym, że są to zazwyczaj młodzi twórcy, nieprzywiązani aż tak bardzo do marki, i którzy potrzebują sprzętu do zamieszczania treści zarówno na insta jak i na yutubku czy tiktoku. Przy czym ostrożnie przed wyśmiewaniem tego ostatniego. To na tiktoku teraz leżą pieniądze i sporo twórców potrzebuje do monetyzacji dość profesjonalnego sprzętu video. Ale również i foto. Nie dysponuję danym, ale wydaje mi się, że takich ludzi przybywa i w przyszłości może być ich znacznie więcej niż obecnie. Ale nawet jeśli to wszystko nie przełoży się na liczby dla Panasa to nie zmienia to faktu, że ten system właśnie stał się dużo bardziej konkurencyjny. Ile rynku zabierze Panas to jest zmartwienie Panasa a nie jego użytkowników. Użytkowników, tych obecnych jak i przyszłych, raczej interesuje co dostają za wydane pieniądze, a nie czym jeździ sąsiad. Przy okazji może i użytkownikom innych systemów coś skapnie, bo C,S i N się z lekka otrząsną i pokażą coś nowego.

cz4rnuch
12-01-2023, 11:45
W obecnych chwiejnych czasach nie ma pewniaków. Myślę że gdyby nastąpiło jakieś odbicie na rynku foto to może być wiele przetasowań...

Oczywiście. Padają największe banki, całe kraje bankrutują. Nic nie jest dane na zawsze. Taki OT, bo niewiele ma to wspólnego z tematem, polecę wróżbitą Maciejem, ale takim game changerem może być choćby matryca organiczna. W zeszłym roku Panas pokazał taką kamerę filmową 8K, tylko z matrycą formatu około apsc. Oczywiście mówi się o niej od dawna, oczywiście ten pomysł może pójść do kosza z wielu względów, podobnie jak zakrzywiona matryca od Sony czy globalną migawką, którą sony pokazało już ze 4 lata temu, ale istnieje też szansa, że to wypali i wtedy Panas byłby krok do przodu przed innymi. W tej kamerze jak sobie teraz czytam, jest i globalna migawka, technologia obiecuje dużo niższy szum i większy zakres tonalny (piszą, że 20EV). Dzięki czemu można też w nią wpakować większe rozdzielczości. Nikogo by to nie zainteresowało?

Kolekcjoner
12-01-2023, 13:12
Panas ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Dla osób które potrzebują aparatu i kamery bądź odwrotnie - ogromne doświadczenie w dziedzinie video i jest postrzegany jako bardzo mocna firma w tym segmencie. To może być argument dla wielu za wejściem w ten system. Zresztą co potrafią pokazali już w serii GH.
Potencjał technologiczny i finansowy pozwala im na wiele.

g69
12-01-2023, 14:04
cz4rnuch +5 ;)

Sony/Minolta była daleko za C/N pare lat temu, a dzis nawet nie widac perspektyw by N odrobił straty zepchniety przez obśmiewaną firme od playstation. Panasonic w FF w sprzedazy od 2019roku dopiero.. teraz wyszedł pierwszy najtanszy FF Panas z nowym AF i chyba o tym jest LUŻNA dyskusja. Dla kogos nowego P, może byc atrakcyjny na wejście w ten system szczególnie z uwzględnieniem Video,ale jako cały system dla kogoś np. z S jest raczej raczkującym i mniej na dziś oferującym. Sony dla mnie osobiście finansowo na dziś znów to podkreśle, jest najbardziej atrakcyjne poprzez najwiekszy i najbardziej konkurencyjny system szkieł i to chyba oczywiste. Ale przecież to nie przeszkadza Panasonicowi kibicować i obserwować jak sie rozwija tak po prostu, nie musze składać deklaracji,że w niego wchodzę.. ;) ale jak powyżej potencjał finansowy maja,więc będę kibicował.

cz4rnuch
12-01-2023, 14:07
Seria GH paradoksalnie może się przysłużyć eSkom Panasa. W sumie niedawno wyszedł GH6, który jest najwyższym modelem do filmowania wśród m43. I ten aparat nie ma fazy. A ile trzeba czekać na GH to już firma pokazała. GH6 pojawił się po 5 latach od premiery 5ki (4 od premiery 5s). Czyli całkiem możliwe, że filmowcy m43 na kilka najbliższych lat zostaną odcięci od lepszego AFu. I takie osoby, o ile to dla nich problem, mogą przechodzić na pełną klatkę.

Jacek_Z
13-01-2023, 04:02
Utwierdzacie mnie w przekonaniu, że Panasonic ma zalety w filmowaniu. Bo w foto tego nie widzę. Chłodzenie itp. Jaki aparat tego potrzebuje?
cz4nuch wypominanie tego, że liczą sie szkła natywne jest mocno naciągane. Bo innych niż natywne też można używać. By to było bezdyskusyjne podałem obiektywy T-S czy szeroką gamę stałoogniskowych teleobiektywów, ale nadal podnosisz ten argument. Dla mnie argument z czapy, bo używam dużych ciężkich szkieł, podnosisz go bo Ty używasz małych lekkich, a FTZ zwiększa wagę, gabaryty. Ja rozumiem Ciebie, Ty zrozum mnie.
Przypomnę może w związku z tym jak Sony zaczęło zdobywać rynek. Miało dużo optyki? NIE. Za to reklamowano to, że do nich można podpiąć wszystko. Przez przejściówki. To była zaleta dla Sony, ale teraz to wada Nikona i Canona? Zapomniał wół jak cielęciem był?
Druga zaleta to były małe rozmiary i waga body i obiektywów. Sam zauważasz, że niektórzy (np ja) wolą większe aparaty. Trzecia zaleta to był wizjer elektroniczny, którym można zobaczyć w ciemności to, czego nie widzi człowiek. Potrzebne to promilowi użytkowników w nielicznych przypadkach po to by uzyskać najczęściej nieciekawe zdjęcia. Jeszcze bardziej wkurzające było wynoszenie pod niebiosa faktu, że w wizjerze mozna wyświetlić realistyczny obraz tego, jak będzie wyglądało zdjęcie (w przeciwieństwie do celownika optycznego). Totalna nieprawda, nawet dzisiejsze wizjery z 2022 r nie pokazują tego realistycznie, a co dopiero wizjery z lat 2010-2018. Dodajmy do tego ludzi, którzy robią seriami obiekty, które sie przesuwają w kadrze. Bezlustra nadal są do tego słabe (a kiedyś były tragiczne). Kolejna podnoszona zaleta S - widzę ekspozycje (niedoświetlenie/prześwietlenie), fajne jest włączanie sobie histogramu Live. Serio??? Wyciągano (marketing Sony i jego użytkowników) to jako ogromną zaletę. No to dwa pytania. Ktoś z nas się przyzna, że ma problem z poprawną ekspozycją??? Drugie pytanie. Kto ma włączone pokazywanie histogramu? Ja sobie mogłem pisać na forach, że to przeszkadza w obserwacji kadru. Ale mnie zakrzykiwano. No to kto teraz mówi, że to zaleta, od czasu gdy Canon i Nikon to oferują? Cisza.
Te argumenty wyciągano gdy Sony miało na rynku aparaty NEX, czy Sony A7 (mkI). Które mnie miało rewelacyjnego AF, nie miało stabilizacji matrycy. Bo dopiero te dwie ostatnie cechy stały się autentyczną zaletą, ale obie te zalety to dopiero od A7 mk III. NEX to rok 2010, a system zaczął być wartościowy (nie licząc dla fotografów - podróżników) od A7 III, czyli od roku ... 2018 (przy okazji - tego roku miał premiery system Canona i Nikona). Od samego początku Sony miało zalety, nie przeczę, w filmowaniu i to ta rzecz (poza marketingiem wciskającym kit) bardzo pomogła w sukcesie systemu. Przez pierwsze lata istnienia (czyli od 2010) tak naprawdę system miał zalety dla nielicznej rzeszy fotografów, a nawet oni - np podróżnicy widzieli wady (duża prądożerność). Stopniowo stawał sie atrakcyjny dla coraz większej rzeszy ludzi, np stabilizacja przy A7 II, bardzo dobry AF w A7 III. No i nagle, gdy Sony miało większą szklarnie a Canon i Nikon pokazali systemy R i Z mając co zrozumiałe jedynie kilka obiektywów natywnych nagle zwrot o 180 stopni, szkła przez przelotki są beeee, trzeba natywnych. Ja nie mówię, że natywne sa gorsze. Nie, większość jest lepsza. Tylko nie oznacza to konieczności używania wyłącznie ich. Zaletą jest sytuacja, gdy potrzebujemy czegoś małego. Może dlatego Nikon robi malutkie 28, 26, 40 mm i parę innych, a ma tyły jeśli chodzi o szeroki wybór teleobiektywów. Tylko tele przez FTZ - to nie za wiele zmienia. I w dodatku wtedy lesze są większe body, a takie mają Canon i Nikon.
Proszę mi więc wybaczyć, kiedy ktoś od Sony mi mówi co jest lepsze, co się powinno używać itp. Straciłem zaufanie do tego co mówią użytkownicy systemu Sony. Albo inaczej. Jak coś mówią to nie biorę tego za pewnik tylko za marketing. Samemu osądzam co to jest warte. Z mojego punktu widzenia, który może być (i raczej jest) inny niż większości użytkowników Sony. Bo do niego przewędrowali po roku 2010 z Canona czy Nikona szukający tego, co mnie (i zapewne nie tylko mnie) nie interesuje. Dla mnie Sony byłoby interesujące, pomimo wad, od A7III ze względu na stabilizacje matrycy, a jeszcze bardziej ze względu na świetny eyefocus. Tylko skoro Nikon pokazał Z7 to sprawą oczywistą było, że za chwilę będzie miał w kolejnej generacji świetny eyefocus. I go ma. Oczywiście użytkownicy Sony, pokazujący filmy na YT udowadniają, że ten Nikona jest słaby, Sony lepszy. Co pokazuje filmik? Upraszczaąc, że Sony wykrywa oko z 10 m, a Nikon z 5 m. fakt brzmi poważnie, tylko, że ja patrze pod swoim (no i chyba nie tylko swoim?) kątem. I co mi wychodzi? Że to nie ma żadnego znaczenia. Z dwóch powodów. Pierwszy - z tej odległości (5-10 m) sie nie robi portretów. To zdjęcie całej sylwetki, a nie głowy/oka. Nikon wykrywa głowę. W czym problem? Po drugie z tej odległości (5-10 m) GO najjaśniejszego otwartego szkła obejmuje całą głowę. To nie jest sytuacja gdy fotografujemy z 2 m i mamy jedno oko ostre a drugie nie. Przy odległości poniżej 5 m, czyli takiej dla której zaczyna niedługo mieć to znaczenie to Nikon wykrywa oko. Stabilizacje Nikon ma, sprawny eyefocus ma, jest większy niż Sony, trzyma sie lepiej (jest większy, ale i tak jest za mały jak dla mnie). Obiektywy? Te jakie potrzebuje i tak są duże i ciężkie (dlatego wolę większe body) i są takie same na Sony i Nikona. Bo to Sigmy ART. Różnica powiedzy 200 g w wersji na bezlustro vs wersja na lustrzanke jest dla mnie absolutnie bez znaczenia, bo to i tak tylko 1 kg, podczas gdy 70-200/2.8 to 1,5 kg a 200/2 dwa razy tyle. Ja do takiej wagi jestem przyzwyczajony. Żaden problem. Dodajmy do tego za chwilę 85/1.2 którego w Sony nie ma oraz 200/2 którego również w Sony nie ma. No kto tu widzi przewagę Sony w optyce? Litości. Dla mnie przewagę w optyce ma Nikon, co udowadniam.

OjTam
13-01-2023, 18:49
Zastanawia mnie ten system aktywnego chłodzenia. Jak to wpływa na szczelność puszki?

Wind Mill
13-01-2023, 19:13
...Zastanawia mnie ten system aktywnego chłodzenia. Jak to wpływa na szczelność puszki?
Nie wiem jak jest w tym Panasie, ale ogólnie to nie musi wpływać.
Znana skądinąd ( :mrgreen: ) kamerka DJI Osmo Action, ma "szczelinkę chłodzącą" (mini radiator?) i jest wodoodporna do, jak pamiętam, 11m zanurzenia.
Wystarczy by "nieszczelne" były tylko zewnętrzna powierzchnia radiatora i/lub lub zewnętrzny obieg powietrza.

cz4rnuch
13-01-2023, 22:57
Jeszcze dość fajne, bo wyważone, porównanie S5II z A7IV z punktu widzenia kogoś kto zarówno robi zdjęcia jak i filmuje. Może Sony i generalnie szczyptę lepsze, ale za to i sporo droższe. Co ciekawe gdy startował Nikon (o Canonie nie napiszę, bo start miał słaby) to konkurował z A7III, moim zdaniem, głównie na papierze. Bo w praktyce okazało się, że w porównaniu z 3ką AF dość słaby, seria niezbyt, jeden slot na kartę, brak gripa, przeciętna bateria itd. W drugą stronę obietnice RAWów w video, lepszy wizjer, ekran. Za to u Panasa już na starcie, oczywiście też moim zdaniem, mamy prawie równorzędny sprzęt, który w zasadzie nie odstaje w żadnej materii. Trochę spóźnieni na imprezę, ale chociaż odrobili lekcje. Szczególnie podoba mi się podsumowanie, że ostatnio Sony trochę spoczęło na laurach. To się moim zdaniem tyczy także i innych. Rewolucje to były kilka lat temu. Teraz się tylko szlifuje swoje diamenty, tak jak to było za czasów duopolu. Nikt nikomu nie szkodzi, utrzymujemy swoje pozycje. Szanse na to może nie są zbyt duże, ale mam nadzieję, że Panas trochę namiesza. Nie sądzę, że zmusi trójcę do jakichś rewolucyjnych zmian w materii foto, ale może chociaż dorzucą oni trochę tego co Panas ma dobrego od dawna.

https://www.youtube.com/watch?v=PMYEC1v2sBw

g69
14-01-2023, 01:02
To spóznienie z wejściem w FF Panasa i dopiero teraz hybrydowy AF, powinni próbowac nadrabiać agresywniejsza polityka cenową, jesli chcą wejść na podium w tym segmencie. Choc spora na już ,oferta szkieł Sigmy w konkurencyjnych cenach to dla nich duzy atut. Wydaje mi sie,że bardzo ważnym teraz bedzie ,jak w rzeczywistości bedzie sie sprawował ten AF czy jest juz lepszy od Z6II czy to tylko marketing. Canon bardzo szybko nadrobił braki w stosunku do Sony w tym temacie,wiec może i oni zdołali szybko odrobić lekcje.

OjTam
14-01-2023, 01:07
Choc spora na już ,oferta szkieł Sigmy w konkurencyjnych cenach to dla nich duzy atut.

No i tu jest mały problem. Ceny Sigmy na L-mount są większe, niż na Sony E. Nieraz kilka stówek. Ciekawe, dlaczego?

PS. Parę dni temu, kilka szkieł Panasonica dostało aktualizacje poprawiające pracę AF na S5II.

g69
14-01-2023, 01:14
Szczerze mówiąc nie zgłębiałem tematu aż tak.. ten AF mnie najbardziej ciekawi ;)

paparapa
14-01-2023, 11:14
A jeśli chodzi o Panasonica... Bo przypomnę, to wątek o S5II.
Ponoć ma taki sam sensor co Nikon Z6II. A wiedząc jak częste i fajne aktualizacje robi Panas, jestem w stanie się założyć,
że S5II będzie "sprawniejszym" i ciekawszym sprzętem od zetek. I chyba tańszym.
A co ciekawe z dostępem do szkieł sigmy z natywnym bagnetem beż żadnej łachy.

m_a_g
14-01-2023, 17:17
Dwie sprawy, jedna merytoryczna, druga mniej, ale nie mogę się powstrzymać:

1. Jacek_Z - tak jak mam duży szacunek dla Twojej wiedzy i fotograficznego doświadczenia, tak wydaje mi się że dość jednostronnie podchodzisz do tematu obiektywów. Każdy ocenia po swojemu, te preferuje raczej nie są możliwe do obiektywnego zmierzenia, są mocno subiektywne. Ja na ten przykład kilka miesięcy temu wymieniłem moją Sigmę ART 135mm f1.8 na Sony 135mm f1.8. Bo bardziej mi odpowiada kolor i bokeh, oraz dużo mniejszy rozmiar. Pod względem ostrości - jeżeli są jakieś różnice na brzegach kadru, to ja ich nie zauważyłem zresztą to jest obiektyw do portretu i brzegi kadru to po prostu bokeh... Testowane na wysokorozdzielczych matrycach 40mpix +. - Samyanga akurat nawet nie rozważam miałem kilka pod Sony i nie byłem zadowolony z tych szkieł po prostu. Przy tak płytkiej GO jakie oferują te szkła potrzebuję dobrego AF gdyż lubię fotografować dynamiczne, nieustawiane portrety. Ty z kolei preferujesz Sigmę, i to jest jak najbardziej w porządku, miałem to szkło i wiem że jest znakomite, co nie znaczy że w praktycznym zastosowaniu jest najepsze dla wszystich. A jeszcze inne osoby wolą Samyanga za dobry stosunek ceny do jakości i kremowy bokeh (dla mnie osobiście nudny).

2. Widzę że każde forum ma swoje kompleksy. Na forum Olympusa takim kompleksem i tematem zapalnym były aparaty FF, a na tym forum widzę że ciśnienie podnosi ludziom nazwa Sony a obecnie dochodzi Panasonic :-) Nie rozumiem jak można być religijnie wręcz przywiązanym do jednego systemu, każdy ma wady i zalety, niestety :-) Do tego sytuacja się zmienia dynamicznie i nie ma co patrzeć się na to co było kiedyś (przykład: że do Sony nie ma obiektywów, sytuacja sprzed 5 lat) tylko na to co jest dziś (gdzie Sony ma chyba największy wybór dla przeciętnego amatora).

cz4rnuch
14-01-2023, 22:56
Obejrzałem i przeczytałem przez ostatnie dni dużo na temat S5II i jestem zdania, że ten aparat odniesie jakiś sukces. Wypuścili go na zwiady. Tym bardziej czekam na to co pokaże nowe S1, bo to będzie prawdziwy test.

No i tu jest mały problem. Ceny Sigmy na L-mount są większe, niż na Sony E. Nieraz kilka stówek. Ciekawe, dlaczego?Obstawiam dwie przyczyny. Pierwsza to taka, że w E jest większa konkurencja. Nie tylko od Sony ale także od Tamrona, Samyanga itd. Ceny startowe Sigm pod różne systemy są chyba takie same, dopiero rynek je weryfikuje. A drugi powód to taki jak ktoś już tu napisał. Sigmy pod mocowanie L oferują więcej niż pod E. W przypadku "zwykłych" szkieł może ma to mniejsze znaczenie, ale dla dajmy na to tej ostatnio wypuszczonej Sigmy 60-600, na lejkach i panasiach można podpiąć TC a i sama seria jest (chyba) ograniczona do możliwości aparatu. W Sony TC do kundelków nie ma, ponoć to ograniczenia licencyjne, a sama seria jest ograniczona do max 15fps. Ten problem to tylko dla posiadaczy A9 i A1, ale jednak jest.

PS. Parę dni temu, kilka szkieł Panasonica dostało aktualizacje poprawiające pracę AF na S5II.Czyli potwierdza się to co pisałem wcześniej. Jak mówił ten filmowiec z yutubka, który podlinkowałem to był testowy software i nie wszystko było dograne. I tak jak pisałem Panas szybko będzie łatał dziury.

OjTam
14-01-2023, 23:10
Obstawiam dwie przyczyny. Pierwsza to taka, że w E jest większa konkurencja. Nie tylko od Sony ale także od Tamrona, Samyanga itd. Ceny startowe Sigm pod różne systemy są chyba takie same, dopiero rynek je weryfikuje. A drugi powód to taki jak ktoś już tu napisał. Sigmy pod mocowanie L oferują więcej niż pod E. W przypadku "zwykłych" szkieł może ma to mniejsze znaczenie, ale dla dajmy na to tej ostatnio wypuszczonej Sigmy 60-600, na lejkach i panasiach można podpiąć TC a i sama seria jest (chyba) ograniczona do możliwości aparatu. W Sony TC do kundelków nie ma, ponoć to ograniczenia licencyjne, a sama seria jest ograniczona do max 15fps. Ten problem to tylko dla posiadaczy A9 i A1, ale jednak jest.
Nie wiem, jak Leica ma z AF (poważnie, nie interesowałem się), ale TC z ciemnym szkłem na detekcji kontrastu to za szybko działać nie będzie, co? TC jakimś tam usprawiedliwieniem różnicy cen jest. Konkurencja na Sony nawet bardziej, masz rację.

O ograniczeniach Sony ze szkłami firm trzecich wiem.
Te 15fps może dość szybko zacząć być problematyczne, skoro A7RV 10fpsów już wali.

Czyli potwierdza się to co pisałem wcześniej. Jak mówił ten filmowiec z yutubka, który podlinkowałem to był testowy software i nie wszystko było dograne. I tak jak pisałem Panas szybko będzie łatał dziury.
Dokładnie. I dobrze.
Ciekawe, jak szybko będą nadrabiać straty?

PS. Tak z ciekawości. Są jakieś puszki L-mount APS-C? Kilka Sigm DC jest na ten bagnet.

Wind Mill
14-01-2023, 23:17
... Tak z ciekawości. Są jakieś puszki L-mount APS-C? Kilka Sigm DC jest na ten bagnet.
Z ciekawości googlnąłem.
Leica CL.
https://l-mount.com/en/cameras/?ap=t

Leica TL2 discontinued.

OjTam
14-01-2023, 23:20
O, faktycznie. Dzięki!

PS. W sumie sam mogłem googlnąć. I pewnie bym tak zrobił, jakbym nie był zajęty wpie...niem cukierków. :lol:

cz4rnuch
15-01-2023, 13:05
Nie wiem, jak Leica ma z AF (poważnie, nie interesowałem się), ale TC z ciemnym szkłem na detekcji kontrastu to za szybko działać nie będzie, co?.
Pewnie wolno, lub po prostu wolniej, ale ale przynajmniej będzie i będzie działać. Jak dobrze to nie wiem. Ale coś mi tak się po głowie kołacze, że np. opcja low light af z Nikona Z6 też oparta była na detekcji kontrastu (no chyba, że coś pomyliłem). Tak czy inaczej opcja, która jest dostępna tylko na L-mount. Na sony nie ma, okrojono.

O ograniczeniach Sony ze szkłami firm trzecich wiem.
Te 15fps może dość szybko zacząć być problematyczne, skoro A7RV 10fpsów już wali...
Póki co to myślę, że na razie i tak największym ograniczeniem są silniki montowane w obiektywach. Nie wszystkie dają radę przy takich fpsach. Kiedyś widziałem taką tabelkę do sony i tam nawet większość szkieł sony nie daje rady (lub nie dawała, czytałem jakiś czas temu) przy takich seriach jakie oferują A1 czy A9. Nie mówiąc już o tamronach i sigmach, które jeśli dobrze pamiętam i tak nie dobijały do ogranicznika.

Daids
05-02-2023, 15:39
Po całkiem długich przemyśleniach, zdecydowałem się na Lumixa S5II. Potrzeba lepszego AF jednak przeważyła. Odebrałem go kilka dni temu. Rozmawiając ze sprzedawcą, powiedział że jest bardzo duże zainteresowanie tym aparatem. I póki co, ciężko o kolejne dostawy. Czyżby w końcu aparat, dzięki któremu zdobędą większą część rynku?
Wrażenia prosto z pudełka jak najbardziej pozytywne, solidnie wykonany, dobrze się go trzyma. Choć trochę mały jest. Podpiąłem do niego natywne, zaktualizowane szkła. I ciężko to powiedzieć: Dobry AF w panasonikach! AFC jest w stanie śledzić obiekt bez pulsowania tła. Choć jak to Japończycy, zastosowali kilka dziwnych rozwiązań. W AFS, nadal korzysta z AF kontastowego. Widać to przede wszystkim po pulsowaniu tła. Choć działa lepiej i szybciej niż w takim S1. Ale można wymusić fazowy w AFS. Wystarczy pomniejszyć punkt ostrzenia. Zyskujemy wtedy znacznie więcej punktów, ponad 700. Jak również przyjemniej ustawia ostrość i lepiej radzi sobie w różnych warunkach.
Stabilizacja jak zawsze, wysoka półka. Z trybów nagrywania jest 6k w formacie 3:2 i 17:9. Wizjer w porządku, rozdzielczość jest wystarczająca. Brakuje czasami górnego wyświetlacza, nawet by wiedzieć ile jest baterii.
Na pewno będę dalej go testował, by zobaczyć co jeszcze ciekawego można nim robić, jak sprawuje się AF.
Mam do dyspozycji również Nikona Z6II, ale tylko z obiektywami tamrona przez FTZ, więc ciężko porównywać który ma lepszy AF.

paparapa
28-05-2024, 20:39
No cóż, szkoda że panas ledwo zipie. Mimo że S5II to fajna puszka, wielu czekało na nowego flagowca.
Jeszcze smutniejszy byłby koniec projektu matrycy "organicznej". Który mógłby mocno namieszać na rynku foto.
Pożyjemy zobaczymy co z tego wyjdzie.

maxwawa
11-10-2024, 23:51
Został wydzielony temat z min. moimi porównaniami ale "Zaginął w akcji".

Przesiadłem się z Sony A7IV na S5II - bardzo sobie go chwalę dużo opisywałem w tej kwestii w innym temacie.
(posty miały zostać przeniesione do oddzielnego tematu ale temat "zaginął w akcji" więc prościej będzie założyć od początku a moderacja może przeniesie.)
Jak ktoś ma pytania to zapraszam.

Aparaty Panasonica często otrzymują aktualizacje firmware które jeszcze tylko poszerzają możliwości aparatu, także np. recenzje sprzed roku w wielu aspektach mogą być nieaktualne.

Nigdzie w recenzji Panasonica nikt nie wspomniał o lepszej jakości zdjęć, niższych szumach jeśli robimy zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, BTW, jestem zachwycony tą funkcją bo nie dość że dzięki 24Mpix matrycy utrzymujemy wszystkie zalety "dużego piksela/małego zagęszczenia" matrycy jak DR, TR, świetne ISO itd. to możemy robić też zdjęcia 96Mpix z zachowaniem powyższych parametrów.
Zauważyłem że wraz ze wzrostem rozdzielczości mamy mniej szumów w wynikowych zdjęciach.
Tutaj dla przykładu fragment zdjęcia wprost z body w jpg na ISO 1600 (oczywiście "z reki")
z lewej 48Mix po prawej 24Mpix (są oczywiście jeszcze 96Mpix)

83034
a tak wyglądają całe
83035

maxwawa
12-10-2024, 00:24
może jakieś algorytmy odszumiania itp ale na wynikowym zdjęciu tego nie widać więc mało istotne bo zachwycają jakością no i szczegółowością.

6868
12-10-2024, 07:11
To, ze 24 i 96 mpix zdjęcia robi, to wiadomo. Ale 48 Mpix? Trzeba cos przestawić?

Jurek Ż
12-10-2024, 08:21
https://www.foto-kurier.pl/archiwum_artykulow/testy/pokaz-1824-panasonic-lumix-s5-ii-test-szybszy-skuteczniejszy-z-8239-hybrydowym-af-z-8239-detekcja-fazy.html

maxwawa
12-10-2024, 09:35
To, ze 24 i 96 mpix zdjęcia robi, to wiadomo. Ale 48 Mpix? Trzeba cos przestawić?

W menu aparatu można sobie wybrać czy chcemy zdjęć wysokiej rozdzielczość w 48Mpix lub 96Mpix
I też trochę pobocznych w zależności jak ustawimy format obrazu:

Gdy [Format obrazu] wynosi [4:3].
[XL] (85 M): 10656×8000
[LL] (42,5 M): 7552×5664

Gdy [Format obrazu] wynosi [3:2].
[XL] (96 M): 12000×8000
[LL] (48 M): 8496×5664

Gdy [Format obrazu] wynosi [16:9].
[XL] (81 M): 12000×6736
[LL] (40,5 M): 8496×4784

Gdy [Format obrazu] wynosi [1:1].
[XL] (64 M): 8000×8000
[LL] (32 M): 5664×5664

Obrazy RAW zapisywane są zawsze w formacie obrazu [3:2] (12000×8000).

g69
12-10-2024, 10:57
Zakładaj temat o tej S5ii,przynajmniej bedzie o tej puszce wszystko w jednym miejscu. Bawiłes sie może w podpinanie innej optyki do tego Panasonica?

maxwawa
12-10-2024, 11:02
Co do optyki to czekam na adapter Lmount -M42

g69
12-10-2024, 11:14
Super. Puszka i system ciekawy,z fajnymi szkłami i póki co fajnymi cenami... fajnie w jednym miejscu mieć troche info z porównań chocby z tym Sony a7iv.

6868
12-10-2024, 11:25
Dziękuję serdecznie ������������

Będę obserwował ten wątek ;-)

maxwawa
12-10-2024, 18:49
Wydzieliłem i połączyłem. Teraz są dwa wątki i sugeruję założyć trzeci. O obiektywach, bo inaczej będziecie pisali o obiektywach w obu wątkach o body.

Może wydzielę (jak się da sensownie to zrobić, zaraz zobaczę) to co o obiektywach pisano w temacie o S10.

Dzięki za wydzielenie i przeniesieni niektórych wątków.
OK założyłem TUTAJ (https://forum.nikoniarze.pl/threads/318626-Obiektywy-na-bagnet-L-mount-opnie-testy-zdjęcia?p=4312439#post4312439) oddzielny temat dla obiektywów z mocowaniem L-mount.

OjTam
12-10-2024, 18:59
Dodałem jeszcze w tytuł S5D (https://www.optyczne.pl/20455-news-Panasonic_Lumix_S5D.html), skoro się pokazał ostatnio.

maxwawa
14-10-2024, 12:58
Prosto z body S5II + Panasonic 85mm f/1.8
https://live.staticflickr.com/65535/54066094783_fca133ccdc_b.jpg (https://flic.kr/p/2qnCSkZ)

https://live.staticflickr.com/65535/54066163354_443a7feba0_b.jpg (https://flic.kr/p/2qnDdJf)

Jurek Ż
14-10-2024, 13:42
Fajne. Tak sobie pomyślałem, że mamy w końcu pełnoklatkowe Fuji.:D

Maro66.
14-10-2024, 15:01
Coś w tym jest, w sumie można powiedzieć, że Leica dla ubogich :grin:

Jurek Ż
14-10-2024, 15:03
Dla rozsądnych:D

paparapa
14-10-2024, 15:18
Zakładaj temat o tej S5ii,przynajmniej bedzie o tej puszce wszystko w jednym miejscu. Bawiłes sie może w podpinanie innej optyki do tego Panasonica?

Ja mam do tej puszki przejściówkę na bagnet F. Ale oczywiście bez AFu.
Okazuje się że stare szkła od N są całkiem niezłe. :)

W menu aparatu można sobie wybrać czy chcemy zdjęć wysokiej rozdzielczość w 48Mpix lub 96Mpix
I też trochę pobocznych w zależności jak ustawimy format obrazu:

Gdy [Format obrazu] wynosi [4:3].
[XL] (85 M): 10656×8000
[LL] (42,5 M): 7552×5664

Gdy [Format obrazu] wynosi [3:2].
[XL] (96 M): 12000×8000
[LL] (48 M): 8496×5664

Gdy [Format obrazu] wynosi [16:9].
[XL] (81 M): 12000×6736
[LL] (40,5 M): 8496×4784

Gdy [Format obrazu] wynosi [1:1].
[XL] (64 M): 8000×8000
[LL] (32 M): 5664×5664

Obrazy RAW zapisywane są zawsze w formacie obrazu [3:2] (12000×8000).

W trybie HiRes trzeba uważać na dobór optyki. Słabsze szkła, a zwłaszcza bardzo szerokie z kiepskimi narożnikami powodują powstawanie specyficznych artefaktów.

Kilka filmów o HiRes w panasie.

https://www.youtube.com/watch?v=jOG_iZAjTS4
https://www.youtube.com/watch?v=c6UbDFPGyBI
https://www.youtube.com/watch?v=YIzYz3lrfX4

.

g69
14-10-2024, 21:29
Sa jakies ułatwienia do zabawy ze starymi manualami? W Canonie Rf dla przykładu,podpinając m42 przez adapter z chipem na ef,wykrywał aparat oko i potwierdzał ostrość..więc fajne udogodnienie.

maxwawa
15-10-2024, 11:57
Autofocus śledzący przetestowany na kocie :) nawet na papierowej głębi ostrości, jego oczy wykrywa i ostrzy na prawie zamknięte oraz z profilu.
nie pamietam żeby A7IV też tak działał, na pewno wykrywał bez problemu otwarte.
Podobają mi się neutralne kolory Panasonica bez żadnej dominaty.
83113

https://live.staticflickr.com/65535/54068674373_390c53c700_b.jpg (https://flic.kr/p/2qnS6aF)

maxwawa
15-10-2024, 16:17
Sa jakies ułatwienia do zabawy ze starymi manualami? W Canonie Rf dla przykładu,podpinając m42 przez adapter z chipem na ef,wykrywał aparat oko i potwierdzał ostrość..więc fajne udogodnienie.

Przez zwykły adapter M42 -> Lmount masz ładnie podświetlaną strefę ostrości (kolor i intensywność do wyboru) oraz oraz regulowane powiększenie PIP picture in picture ... mi więcej nie potrzeba.

maxwawa
18-10-2024, 10:28
Po aktualizacji do 3.1 w S5II pogorszyła się jakość zdjęć w wysokiej rozdzielczości 48/96Mpix.
Niezależnie czy zdjęcia robione z reki czy statywu zdjęcia są lekko rozmyte - coś namieszali z algorytmem stabilizacji ?
coś dodadzą coś popsują.

Jurek Ż
18-10-2024, 12:18
Bo to jest tak, że trzeba czasu i pieniędzy, by znów wrócić do Nikona. :-D

6868
19-10-2024, 08:12
Moze inne ustawienia miales?

maxwawa
19-10-2024, 13:05
Moze inne ustawienia miales?

ustawienia były takie same jak poprzednio.

Bo to jest tak, że trzeba czasu i pieniędzy, by znów wrócić do Nikona. :-D

Prędzej wróciłbym do Pentaxa 8-)
Tak na poważnie to jak coś, to do Sony.

6868
19-10-2024, 16:23
A co było fotografowane, w domu, na zewnątrz?

maxwawa
19-11-2024, 23:16
A co było fotografowane, w domu, na zewnątrz?

na zewnątrz, nieruchomie obiekty.

Coś mało tych użytkowników Panasonica :wink:

Jurek Ż
20-11-2024, 11:12
Coś mało tych użytkowników Panasonica :wink:. Bo trudno dzisiaj sprzedać Nikona.. :D

cdc
20-11-2024, 12:41
Panas ograniczył całą swoją linię do dwóch modeli: S9 i S5II -w dwóch wersjach?

S1R i S1H były z pierwszej połowy 2019 roku, więc...

Maro66.
20-11-2024, 13:05
Gdzieś czytałem plotki o S5R. Ciekawe, czy to prawda. Na razie Panas się rozdrabnia na S9 i S5D.

MstrG
20-11-2024, 13:08
Coś mało tych użytkowników Panasonica :wink:

Nawet na zagranicznych forach mało się mówi o Panasie.
Ja trzymam kciuki za systematyczny wzrost udziału w rynku i mam nadzieję, że plotki o zamknięciu tego działu pozostaną tylko plotkami.
Sam L-mount powinien dać przecież dużego boosta przy sprzedaży.

. Bo trudno dzisiaj sprzedać Nikona.. :D

Po co sprzedawać, skoro Panasonic reklamuje się zdjęciami z Nikona? :D

maxwawa
20-11-2024, 13:18
Canon czy Sony ma modele wyższe i jest w czym wybierać, niestety Panasonic skończył na S5II/x i dalej nic, co niestety niepokoi, poza tym Lmount alliance czyli min. Samyang ma aż .. jeden model obiektywu pod L-mount 35-150.
Seria F1.4 czy 1.2 od Panasonica chyba nie ma. Zoom 4/24-105 za drogi żeby konkurować z innymi już dobrze prosperującymi firmami.
Przydały by się też jakieś mniejsze stałki itp.
S1 to niestety już takie staruszki bo AF z detekcja kontrastu to za słabo na obecne czasy a nowych modeli nawet Panasonic nie zapowiedział a przydałby się aparat min. z szybszym odczytem matrycy jak chociażby w Z6 III.
Więc co bardziej możliwe? plotka o nowym modelu czy plotka o zamknięciu.

MstrG
20-11-2024, 13:30
Canon czy Sony ma modele wyższe i jest w czym wybierać, niestety Panasonic skończył na S5II/x i dalej nic, co niestety niepokoi, poza tym Lmount alliance czyli min. Samyang ma aż .. jeden model obiektywu pod L-mount 35-150.
Seria F1.4 czy 1.2 od Panasonica chyba nie ma. Zoom 4/24-105 za drogi żeby konkurować z innymi już dobrze prosperującymi firmami.
Przydały by się też jakieś mniejsze stałki itp.
S1 to niestety już takie staruszki bo AF z detekcja kontrastu to za słabo na obecne czasy a nowych modeli nawet Panasonic nie zapowiedział a przydałby się aparat min. z szybszym odczytem matrycy jak chociażby w Z6 III.
Więc co bardziej możliwe? plotka o nowym modelu czy plotka o zamknięciu.

Pełna zgoda.
S5II i S5IIX jednak okazały się jakimś tam małym sukcesem przecież, dlaczego nie idą za ciosem? Brak flagowego modelu chyba nie jest dobrą strategią.
L-mount powinien mieć od Sigmy i Samyego swoje szkła ekskluzywne, dostępne tylko pod ten bagnet. Samy doszedł chyba dopiero pod koniec tamtego roku, ale faktycznie, jeden obiektyw to śmiech na sali.

cdc
20-11-2024, 13:43
...
A m4/3 ograniczył do GH7 i G9II [na korpusie S5II, ale bez wiatraczka -co nie przeszkadzało sprzedawać go drożej -teraz za tyle samo https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-System-Cameras/ci/16158/N/4288586281?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_bodies-kits_4023%3Abody-only%2Cfct_camera-model_4022%3Apanasonic-g9-ii%7Cpanasonic-gh7%7Cpanasonic-s5ii%7Cpanasonic-s5iix

Za komuny był taki dowcip: "Są kraje kraje rozwijające się
i zwijające się."

Maro66.
20-11-2024, 13:45
Ja wiem? Panas ma pełno tanich stałek 1.8. Wszystkie uszczelnione i odporne na ujemne temperatury. 24-105 f/4 jest w cenie tego od Canona, a tańszy od Nikkora 24-120. Ma jedną 50 mm f/1.4 na wypasie. Szklo drogie niestety. Co ciekawe, jak ogląda się w necie sample z Leica SL dużo użytkowników robi zdjęcia na obiektywach Panasa bo znacznie tańsze od firmowych Leica a świetne optycznie. Poczekamy, zobaczymy.

cdc
20-11-2024, 13:56
Na co czekać
-że w 10 rocznicę systemu zaczną się rozwijać,

czy na to że inwestorzy stracą cierpliwość?

maxwawa
20-11-2024, 13:57
Zainteresowała mnie ciekawa dyskusja https://forum.nikoniarze.pl/threads/309934-Czy-bezlustro-daje-obrazek-bardziej-płaski-niż-lustrzanka/page39 na razie widzę że zablokowany.
Natomiast zauważyłem różne rozmycia tła (bokeh) z Sony i Panasonica.
Na Sony jest zawsze większe rozmycie tła. Czy to konstrukcja obiektywu czy bagnetu systemu ?
Tutaj dla przykładu jedno ze zdjęć (wycinki zdjęć)
Z lewej A 7III + FE 85 1.8 z prawej S5II + Lumix 85 f1.8
na obydwu przysłona f/1.8 i ta sama odległość od obiektu.
Różnica nie jest duża aczkolwiek zauważalna.
83973

Maro66.
20-11-2024, 14:12
Dla mnie różnica jest taka, że Sony w tym przypadku nie trafiło z ostrością. :D Albo obraz jest bardziej miękki na Sony.

maxwawa
20-11-2024, 14:17
Ja wiem? Panas ma pełno tanich stałek 1.8. Wszystkie uszczelnione i odporne na ujemne temperatury. 24-105 f/4 jest w cenie tego od Canona, a tańszy od Nikkora 24-120. Ma jedną 50 mm f/1.4 na wypasie. Szklo drogie niestety. Co ciekawe, jak ogląda się w necie sample z Leica SL dużo użytkowników robi zdjęcia na obiektywach Panasa bo znacznie tańsze od firmowych Leica a świetne optycznie. Poczekamy, zobaczymy.

Tak ma Panas aż trzy stałki f/1.8 35,50,85 pytanie czy aż czy tylko. O zgrozo jakby nie miał.
Canona to bym pominął bo jedzie na swojej renomie i wiadomo ceny RF oderwane od rzeczywistości (dla naszego wschodniego bloku 8-) ) ale z ceną Sony 24-105 Panas nie walczy.
Szkła panasonica ogólnie są bardzo dobre ale jest ich za mały wybór, dla mnie byłoby na razie ok ale dla innych lub bardziej pro już nie koniecznie to optymalny wybór i jak na razie to jednak Sony dalej ma za dużą przewagę nad każdym systemem (conajmniej u Nas )

Inne
na obydwu przysłona f/4 i ta sama odległość od obiektu.
83975

MstrG
20-11-2024, 14:24
Zainteresowała mnie ciekawa dyskusja https://forum.nikoniarze.pl/threads/309934-Czy-bezlustro-daje-obrazek-bardziej-płaski-niż-lustrzanka/page39 na razie widzę że zablokowany.
Natomiast zauważyłem różne rozmycia tła (bokeh) z Sony i Panasonica.
Na Sony jest zawsze większe rozmycie tła. Czy to konstrukcja obiektywu czy bagnetu systemu ?
Tutaj dla przykładu jedno ze zdjęć (wycinki zdjęć)
na obydwu przysłona f/1.8 i ta sama odległość od obiektu.
Różnica nie jest duża aczkolwiek zauważalna.

Zgodnie z tym co napisał tam moderator wątek będzie otwarty w niedzielę ;)
Na zdjęciach pierwsze co się rzuca w oczy to za duża różnica światła. Zdjęcie z Sony zrobione w pochmurny dzień lub po zachodzie, widać nawet wszystko w cieniach w lesie. Zdjęcie z Panasonica w pełnym słońcu, mocno kontrastowe. Nie da się tego porównać.

cdc
20-11-2024, 14:24
Sony FE 85/1.8 nie jest zbyt ostry -a na brzegach jest słabo
więc nieostrości też są bardziej nieostre.

maxwawa
20-11-2024, 14:33
Ciekawe przemyślenia fotografa przyrody

https://youtu.be/tgcYtMWZ8_4?si=MjLUPXoQM5m1F27G

poste
20-11-2024, 15:07

Teoretyzowanie ma jednak pewne granice :mrgreen:
https://opticallimits.com/sony/sony-fe-85mm-f-1-8-sel85f18-review/

cdc
20-11-2024, 15:19
Teoretyzowanie ma jednak pewne granice :mrgreen:
https://opticallimits.com/sony/sony-fe-85mm-f-1-8-sel85f18-review/

-Trzeba być ślepym żeby nie widzieć że to z wyostrzonych JPGów.

https://opticallimits.com/images/8Reviews/lenses/sony_85_18/mtf.png

vs
https://opticallimits.com/images/8Reviews/lenses/sigma_85_14dn/mtf.png

z pierwszej A7R
https://opticallimits.com/images/8Reviews/lenses/sony_85_14/mtf.png

z 5DsR
https://photozone.de/images/8Reviews/lenses/tamron_85_18vc/mtf.png

A tu pomiary z ławy optycznej na nieskończoności -z co najmniej 10 egzemplarzy modelu

https://www.the-digital-picture.com/Reviews/MTF.aspx?Lens=1118&FLI=0&LensComp=1085&FLIComp=0

poste
20-11-2024, 15:29
A co ma do rzeczy Sigma 85/1.4 art? Taka dyskusja na milimetry jakiegoś słupka zasadniczo mnie nie interesuje;)

cdc
20-11-2024, 15:43
To że znowu piszesz bzdury

https://www.optyczne.pl/upload2/224969_roz.png

https://www.optyczne.pl/475.4-Test_obiektywu-Sony_FE_85_mm_f_1.8_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu .html

poste
20-11-2024, 16:31
Może przeczytaj ze zrozumieniem to co linkujesz :D

maxwawa
21-11-2024, 12:07

Wycinki były nie z brzegów, zapewne może tez większe wyostrzanie w Panasonicu ? nieważne aż tak bo dzisiaj już te minimalne różnicę w ostrości nie są tak istotne, ważniejszy jest cały system a najbardziej czy szkło ma skuteczny AF (oprócz body).

Z innego beczki - szkoda że firma Panasonic w swoim S9 nie dodała jakiegokolwiek wizjera a byłby hit sprzedaży i od razu inaczej byłby obraz tego systemu, bo jest spore zainteresowanie na rynku właśnie małymi FullFrame jak A7C, choć dla mnie osobiście są za małe gabarytowo, no ale rynek ma inne wymagania.
Te wpadki firmy są bardzo dziwne, bo oprócz S9 kolejna wpadka to S5D który w zasadzie jest S5 z mało znaczącym liftingiem.

cdc
21-11-2024, 15:07
18-40mm już jest https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Panasonic_Lumix+S+18-40mm+f_4.5-6.3+Lens+L-Mount_vs_Panasonic_Lumix+S9+Mirrorless+Camera+with +18-40mm+f_4.5-6.3+Lens+Mint+Green_vs_Panasonic_Lumix+S9+Mirrorle ss+Camera+Pink/BHitems/1830432-REG_1854278-REG_1854274-REG

g69
29-11-2024, 15:24
Dobre promki na Panasonica wychodza na BF...

https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/38274-panasonic-black-friday-pelne-klatki-lumix-taniej-do-2200-zl-obiektyw-za-1-zl

za ok10k mozna wyrwać zestaw S5ii z 20-60 i 3 stałkami 1.8 (35, 50, 85)

maxwawa
29-11-2024, 21:16
Jak komuś nie zależy na super autofocusie to jest S5D z obiektywem za 4299zł
https://fotoplus.pl/panasonic-lumix-s5d-18-40
Do niego można dobrać różne obiektywy np 50 1.8 za 1200zl

maxwawa
20-12-2024, 10:52
Dziwna sprawa z S5II ( wgrany był najnowszy firmware) - miałem go naładowanego na max i wyłączyłem.
Na drugi dzień po włączeniu aparat nie działa.
Po sprawdzeniu i chwili strachu myślałem że się popsuł ale w końcu okazało się akumulator całkowicie się rozładował (pomimo że przełącznik cały czas był na OFF)
Zdarzyło mi się to po raz pierwszy podczas całej przygody fotograficznej, także z innymi systemami.
Nawet jak rzadko zapomniałem wyłączyć główny przełącznik zasilania to i tak apart przechodził w stan „uśpienia” i się nie rozładowywał.

6868
21-12-2024, 05:01
Podobnie miałem dawniej w Nikonie. Winna była nie oryginalna bateria, która to ładowala się wedle własnego uznania.

maxwawa
21-12-2024, 13:12
Podobnie miałem dawniej w Nikonie. Winna była nie oryginalna bateria, która to ładowala się wedle własnego uznania.

Oczywiście S5II na oryginalnym akumulatorze, ani razu nie uruchamiane jakieś WiFi czy BT.
Trochę dzisiaj poszperałam i jednak nie jest to odosobniony przypadek, ciekawe że to też dotyczy innych korpusów Panasonica.
https://www.reddit.com/r/Lumix/comments/13lhou3/lumix_s5_ii_battery_drain_issue/?rdt=59799
https://www.eoshd.com/news/panasonic-battery-problems-s5-ii-also-drains-charge-when-switched-off/

6868
21-12-2024, 18:07
Ciekawe czym jest to spowodowane. A jeszcze bardziej, dlaczego ów fenomen nie występuje u każdego.

Maro66.
21-12-2024, 21:43
U mnie też coś takiego zauważyłem, ale mam pewną teorię. Otóż zrobiłem przez telefon aktualizację oprogramowania i wyłączyłem aparat. Po jakimś czasie, raczej dłuższym, odpaliłem, a bateria migała na czerwono. Naładowałem, włożyłem i ostatnio odpalałem i bateria jest pełna. Może po aktualizacji trzeba było wyłączyć i włączyć? Sam nie wiem. Mam oczywiście S5II. Co ciekawe w żadnym innym korpusie Panasa takiej przypadłości nie zauważyłem, a były to G7, G80, G9.

maxwawa
23-12-2024, 12:26
Czy ktoś wywołuje RAWy z Panasonica S5/II w LightRoom ? bo mój nie widzi formatu Lumixa.
Mam SilkyPix (macOS) ale jest mega wolny w porównaniu do LR.

paparapa
23-12-2024, 15:44
No zwyczajnie nie ma w Lr niczego co miałoby w nazwie Panasonic. Ani szkieł ani korpusów...
Całą pozostała konkurencja jeszcze nie upadła tak nisko... :wink:
No chyba że Panaś nie życzy sobie aby jego sprzęt był korygowany przez LR.

Jacek_Z
23-12-2024, 17:01
Czy ktoś wywołuje RAWy z Panasonica S5/II w LightRoom ? bo mój nie widzi formatu Lumixa.
Filtruj wg nazwy
https://helpx.adobe.com/pl/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html
LR wersja 6.3, classic wersja 12.3 (lub nowsze) o ile potrafię odczytać nazwy body.

m_a_g
23-12-2024, 17:21
Mam SilkyPix (macOS) ale jest mega wolny w porównaniu do LR.

Którą wersję LR masz na myśli pisząc "mój nie widzi formatu Lumix'a"? Jakąś starą pudełkową jak się domyślam, która ukazała się przed wypuszczeniem tego aparatu na rynek? Wszystkie aktualnie wspierane wersje LR jak najbardziej ten aparat obsługują.

MstrG
23-01-2025, 12:23
Fajna aktualizacja 3.2 dla S5II i 2.2 dla S5IIX:

Kompatybilność z aplikacją LUMIX Lab na smartfony została rozszerzona o nowe funkcje, w tym zdalne fotografowanie, zdalne sterowanie migawką, przesyłanie zdjęć bezpośrednio z aparatu oraz bezprzewodowe przesyłanie strumieniowe na żywo*1, co zwiększa funkcjonalność urządzenia.
Precyzyjny, hybrydowy system autofokusa został udoskonalony, dzięki lepszej detekcji obiektów. Wprowadzono nową funkcję wykrywania samolotów i pociągów, a także specyficznych części samochodów i motocykli.
Wprowadzono funkcję wyświetlania wielu znaczników kadru, która umożliwia jednoczesne wyświetlenie do trzech znaczników Rozmiar i położenie każdego z nich można dowolnie dostosować, co daje twórcom jeszcze większą swobodę w kadrowaniu dla różnych proporcji obrazu lub w planowaniu ujęć o zróżnicowanej kompozycji. Funkcja ta dodatkowo podnosi wygodę pracy w trybie Open Gate.
Dodano funkcje Hybrid Zoom i Crop Zoom, które umożliwiają większe powiększenie bez konieczności wymiany obiektywów. Hybrid Zoom osiąga to dzięki zastosowaniu wyłącznie pierścienia zmiany ogniskowej, łącząc zoom optyczny z funkcją Crop Zoom. Ta ostatnia wyodrębnia centralną część obrazu i wzmacnia efekt zoomu, nie pogarszając jakości zdjęcia. Obie funkcje oferują większą elastyczność w precyzyjnym kadrowaniu i robieniu zdjęć, dostosowując się do różnych warunków fotografowania.
Wprowadzono kompatybilność z MP4(Lite), umożliwiając nagrywanie wideo w trybie Open Gate przy mniejszym zużyciu danych, bez obniżania rozdzielczości. Nowy format, zoptymalizowany pod kątem smartfonów, ułatwia szybkie udostępnianie treści w mediach społecznościowych.
Udoskonalono stabilność działania.

OjTam
15-05-2025, 17:02
Ptaszki ćwierkają, że Panas planuje jeszcze jednego pełnoklatkowca na ten rok (tu, bo o tej linii mowa):
S5IIR/S5RII - czyli matryca z S1RII w korpusie S5II.

Maro66.
15-05-2025, 17:30
Prawdę powiedziawszy, to bliźniacze korpusy, chyba nawet wymiary mają prawie identyczne. Różnica jest w górnych pokrętłach i gibanym ekranie. Dadzą radę, pytanie, czy jest sens w taki sposób dublować modele. Może jest...

OjTam
15-05-2025, 17:36
Obetną coś jeszcze z softu i wypuszczą za ~2/3 ceny. Chętni się znajdą.