PDA

Zobacz pełną wersję : Profilowanie i praca na 2 monitorach.

Jacek_Z
11-10-2024, 23:40
Taka sytuacja. Sprzęt:
- dobry laptop Dell Inspiron 16 Plus 7630, grafika 4091MB Nvidia GeForce RTX 4060 laptop GPU, procesor Intel Core i7-13700H trzynastej generacji, 14 rdzeni, 20 wątków, 32 GB RAM, matryca kryje sRGB, wynik kalibracji pokazuje że faktycznie ma te całe sRGB.
- monitor Eizo, staruszek Flexscan S2243W, kryje prawie całe AdobeRBG (kalibracja potwierdza), niestety bez opcji kalibracji sprzętowej. Do kalibracji użyto to co niżej.
- kalibrator Colormunki i1Display Pro, oprogramowanie Calibrite Profiler 1.3.2
Eizo podpięty do laptopa na wyjściu USB-C 3.2 Thunderboldt 4 a w Eizo do gniazda DP

No i pytanie co zrobić by oba monitory pokazywały tak samo kolor gdy zrobię:
1. dublowanie monitorów (oba monitory pokazują to samo)
2. pracę na 2 monitorach. Śmiesznie to wygląda gdy przesuwam okno PS z jednego monitora na drugi i wyświetlane zdjęcie zmienia (nieco) barwy.

W sumie w szkole mam identyczny problem. PC (blaszak) karta RTX3060, 3 wyjścia DP, na jednym biurowy Philips 32 cale, na drugim NEC Multisync EA271U (kalibracja vs to co miał fabrycznie właściwie identyko - brawo NEC), na szczęście NEX ma kalibracje sprzętową ale i tak sytuacja podobna do tej jak mam w domu. Kolory nie są identyczne.

EDIT:
Doczytałem, że obsługa dwóch wyświetlaczy wymaga albo 2 kart graficznych, albo podwójnej karty graficznej obsługującej podwójne LUT wideo.
Zarówno laptop jak i PCet mają 2 karty (druga karta na procesorze). O ile PC ma faktycznie osobne (dwa) wyjścia grafiki z karty z procesora (AMD) a z tego RTX 3060 ma 3DP i 1 HDMI to w laptopie jak to zrobić? Jak ustawić to, że matryca laptopa ma korzystać z grafiki procesora i7 Intel Iris Xe Graphics, a Eizo z RTX4060?
Grafika laptopa pokazuje SLI Disabled, jak odblokować? Znalazłęm takie coś https://www.nvidia.com/content/Control-Panel-Help/vLatest/en-us/mergedProjects/nv3d/Set_SLI_Configuration_(reference).htm ale tu napisano o dwóch kartach Nvidia, no bo to strona Nvidia. Ja mam jedną Nvidia a drugą Iris Xe Graphics.
Na stronie Asusa znalazłem poradę: Sprawdź, czy płyta główna i karta graficzna obsługują SLI Dwa: Zainstaluj mostek SLI Trzy: Włącz SLI. Pomyślałem, że procedura dla Dell będzie podobnie.
Apka Speccy pokazuje mi w Dell: Motherboard
Manufacturer Dell Inc.
Model 09H3F6 (U3E1)
Version A00
Chipset Vendor Intel
Chipset Model Raptor Lake
Chipset Revision 00
Southbridge Vendor Intel
Southbridge Model Raptor Lake-P PCH
Southbridge Revision 01
BIOS
Brand Dell Inc.
Version 1.13.0
Date 31.01.2024
natomiast Intel Core i7 13700H CPU Instructions MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, Intel 64, NX, AES, AVX, AVX2, FMA3

O SLI tu nic nigdzie (ani przy płycie głównej, ani przy procesorze) nie widzę. Tak samo w pdf o moim modelu laptopa nic nie znalazłem.
Jak zdiagnozować co z tym SLI w moim Dellu? enabled, disabled? (to dlatego podaję tyle danych o laptopie)

Domyślam się, że trzech urządzeń się nie skalibruje :) w szkole jako trzeci wyświetlacz się zgłasza projektor :) ale PC nie ma trzech kart graficznych :)

Mam zagwozdkę gdzie ten wątek, do obróbki czy do oprogramowania :) ale chyba tu.

TOP67
12-10-2024, 21:22
Mam nawet trzy monitory, z tego dwa oprofilowane. Jak przenoszę okno przeglądarki do zdjęć między nimi, to kolory minimalnie się zmieniają. Ale jeśli zamknę teraz okno i otworzę ponownie (na drugim monitorze), to kolor są już OK. Wygląda na to, że profil kolorów monitora ładuje się przy starcie programu. Jeden monitor mam kalibrowany sprzętowo, drugi programowo. Ale różnice są na tyle małe, że nie walczę z tym.

Jacek_Z
12-10-2024, 22:36
To nie laptop? Każdy z monitorów masz na wyjściach innej karty graficznej?

TOP67
12-10-2024, 22:46
Stacjonarka. Wszystkie trzy na wyjściu jednej karty RTX 2060 12GB.
Obecnie nawet wbudowane karty graficzne obsługują kilka monitorów

Zapomnij o SLI. To służy do zupełnie czego innego. Łączy dwie identyczne karty w jedną. Czyli rozdziela obliczenia, ale wyjście jest z jednej karty.

Jacek_Z
12-10-2024, 23:27
Stacjonarka. Wszystkie trzy na wyjściu jednej karty RTX 2060 12GB.
Obecnie nawet wbudowane karty graficzne obsługują kilka monitorów.
No ta nasza obsługuje do 4 monitorów. Mamy 3 wyjścia DP i 1 HDMI.
Muszę jeszcze raz usiąść do kalibracji.
Apka Calibrite Profiler 1.3.2 wydaje mi się aż za prostą. Muszę w niej znaleźć zaawansowane ustawienia.