PDA

Zobacz pełną wersję : Do zdjęć sportowych: Nikkor czy Sigma?

skrabos
19-07-2007, 18:22
Witam

Obecnie posiadam Nikona D 50 z 2 obiektywami kitowymi 18-55 f/3.5-5 i 55-200 f/4-5.6. Głównie robie zdjęcia sportowe ale nie tylko. Planuję kupno obiektywu z jasnością 2.8 (robie zdjęcia w hali) za niewielkie pieniadze (od 1400 - 3000). Zastanawiam się nad Sigmą, Nikkorem i Tamronem... Co lepsze?

Czy z moim aparatem bedzie działać Sigma 50-150 2.8 APO EX DC czy Tamron SP AF 28-75 albo Sigma 24-50 f 2.8 EX DG MACRO? Jakie inne teleobiektywy byście mi polecili w takiej cenie (od 1400 do 3000). Czy może jets jakiś tani a dobry Nikkor? (może być nawet 28-70)

jarek76
19-07-2007, 18:38
Coś mieszasz pojęcia. Chcesz tele a wymieniasz obiektywy standardowe:-D
Poczytaj na początku stare posty na forum, później sprawdź jaką ogniskową używasz najczęściej
Co do D50 to wszystkie obiektywy z mocowaniem do nikona i wyposażone w AF będą działać

mancini
19-07-2007, 18:48
1. dozbierac troszke i AF-S 80-200
2. Nikkor 80-200 D ED do 3K sie zmiescisz (nie kupuj pompki)
3. Sigma 70-200 HSM 2K-2,3K tes powinna byc ok

To tyle mozna sprobowac sigme 50-150 ale ja jej nie mialem wiec nie wiem co potafi, zalezy gdzie siedzisz na hali i jaki sport robisz.

skrabos
19-07-2007, 21:38
głównie fotografuję koszykówkę i siatkówkę, a ogniskowych używam bardzo różnych w tym problem, ale chyba jednak bardziej tele

a co myślicie o obiektywach tradycyjnych (znaczy tych, które były do analogów)

mancini
19-07-2007, 21:52
a dasz rade manualnie ostrzyc w d50 w sporcie, jesli podolasz to czemu nie ;) ja na pewno nie dalbym rady

jak piszesz ze do 3000 to mozna zrobic tak sprzedac te dwa kity i zdobyte pieniadze dolozyc do uzbieranych i kupic sigme 70-200 + sigme 30 1.4 mysle ze to bylby taki uniwersalny zestawik na mecz.

A moze by szarpnac sie raz a porzadnie na tego AF-S 80-200

Ja np jeszcze nigdy nie probowalem czyms szerszym na meczu fotki robic, ale na obiektywnych Andres pokazywal ze mozna i nawet ciekawy efekt to daje.

Decyzja i tak nalezy do Ciebie

skrabos
19-07-2007, 21:55
no dobrze to jezeli zdecydwalbym sie na 80-200 f/2.8 to mam do wyboru Sigme i Nikkrora, tylko roznica cenowa jest duza... Nikkor 4400, a Sigma 3200...

Zastanawiam się jeszcze czy Sigma ma tak szybki AF jak Nikkor...

Moze mi jeszcze ktos powiedziec do czego sluzy pompka?

mancini
19-07-2007, 22:03
sigme mozna kupic za okolo 2K po 3,2K to chodza chyba nowe, nikora do 3K spokojnie mozna kupic w fajnym stanie na alegro czy w dziale giełda (wersja E ED)

Jak sie dobrze poszuka lub poczeka to wersje AF-S dostanie sie ponizej 4K

"Popka" sluzyla do "zoomowania" potocznie sie mowie tak o straszej wersji obiektywu nikor 80-200 2.8

Co do szybkosci to jednaj AF-S jest szybszy, ale tez nie mozna powiedziec ze sigma jest wolna

skrabos
19-07-2007, 22:13
Dzięki za pomoc, chyba dołoże i kupie Nikkora. Problem w tym ze ja chcę nowego. Ale znalazłem Nikkor 80-200 D ED za 3600 wiec chyba dozbieram. A ja slyszalem ze wersji AF-S juz sie nie produkuje...wiesz cos o tym?

nie ma chyba duzej roznicy pomiedzy AF-S a D ED?

mam jeszcze pytanie: czy wszystkie obiektywy z analogow nie maja silnika i trzeba recznie ustawaic ostrosc, a wiec do sportu sie nie nadaja?

mancini
19-07-2007, 22:21
Ja bym nowego nie kupowal D ED a dobrze sie przyczail i wyrwal uzywke AF-S jak wezmiesz to szkiełko Do reki to sie sam przekonasz ze ciezko je uszkodzic, solidna robota.

AF-S juz wycofany z produkcji, nowki chyba nie uswiadczysz. Z AF-S jest teraz VR ale to juz kolo 6K

Wersji D ED nie mialem, moge porownac tylko Sigme i nikora AS-F to nikor lepiej smiga, szybszy i solidniejszy,
Z tego co czytalem to czesto wersje D ED porownuja w szybkosci do Sigmy ale ja juz tego nie ocenie

leon28
19-07-2007, 22:23
Dzięki za pomoc, chyba dołoże i kupie Nikkora. Problem w tym ze ja chcę nowego. Ale znalazłem Nikkor 80-200 D ED za 3600 wiec chyba dozbieram. A ja slyszalem ze wersji AF-S juz sie nie produkuje...wiesz cos o tym?

nie ma chyba duzej roznicy pomiedzy AF-S a D ED?

mam jeszcze pytanie: czy wszystkie obiektywy z analogow nie maja silnika i trzeba recznie ustawaic ostrosc, a wiec do sportu sie nie nadaja?

tak, afs 80-200 juz sie nie produkuje, zastapil go, a moze lepiej mowiac wyparl 70-200 vr.

duzej roznicy nie ma, tylko w jednym z nich brak wlasnego silnika ;-) a jak duzo daje wlasny silnik w obiektywie najlepiej przekonac sie samemu.

nie wszytkie obiektywy do analogow sa bez silnika i trzeba w nich recznie ostrzyc. sporo posiada jednak swoj naped np. interesujacy cie afs 80-200, czy tez wymieniany w ktoryms poscie afs 28-70

skrabos
19-07-2007, 22:41
czyli jednak lepszy jest AF-S niz D ED...tyko patrzylem teraz na allegro to żadnego modelu tego obiektywu niebyło, nigdzie o nim info nie mogę znaleźć

leon 28 czyli rozumiem ze silnik ma AF-S, a z analogowych jakie obiektywy z silnikiem byscie mi polecili?

mancini
20-07-2007, 07:47
Tu raczej duzego wyboru nie ma AF-S 28-70 2.8, AF-S 80-200 2.8 oba maja silnik i pierscien przyslony na obiektywie wiec mozna uzywac z analogami

Co nie wyklucza uzywanie obiektywow typu G z uzywania nalogami (nie maja pierścienia przyslony na obiektywie) np F100, F5, F6, F80??

A z dostepnościa AF-S to naprawde trudno, ale naprawde mozna upolowac

info
http://www.kenrockwell.com/nikon/80200afs.htm
http://www.imagepower.de/IMAGES/imgEQUIPMENT/AFS80200.htm

skrabos
20-07-2007, 09:08
dzieki za info o nim:)

ale mi chodzilo czy któryś z obiektywów uzywanych w analogach (z silnikiem oczywiscie) nadawalby sie do mojej lustrzanki i zdjec sportowych, bo te obiektywy sa znacznie tansze, ale nie wiem czy rownie dobre i czy beda poprawnie wspolpracowac z d 50

mancini
20-07-2007, 09:22
dzieki za info o nim:)

ale mi chodzilo czy któryś z obiektywów uzywanych w analogach (z silnikiem oczywiscie) nadawalby sie do mojej lustrzanki i zdjec sportowych, bo te obiektywy sa znacznie tansze, ale nie wiem czy rownie dobre i czy beda poprawnie wspolpracowac z d 50

ja juz troszke nie rozmunie o co chodzi

to AF-S 80-200 i AF-S 28-70 jest uzywany w analogach i ma silnik i sie nadaja jak najbardziej

skrabos
20-07-2007, 09:37
to moze ja zle tlumacze i posuluguje sie zlymi terminami:)

tzn. sa obiektywy analogowe tak? (glownie przeznaczone do analogow) i wiem, ze niektore z nich nadaja sie do cyfrowych lustrzanek. O to mi chodzi, gdyz one sa tansze. Tak mi sie przynajmiej wydaje. Moze sie myle.

mancini
20-07-2007, 09:47
Na poczatku juz napisalem ze sa to obiektywy manualne, nie masz pomiary swiatła z D50, ale z tym na hali raczej nie bedzie problemu, ALE trzeba ostrzyc manualnie co z D50 nie jest latwe (mam d70 ten sam wizjerek), nie maja silnikow. Silniki (AF-S maja 80-200 i 28-70 jak napisal Leon28 ) ktore rowniez mozna uzywac z analogami.

To by tak wygladalo teraz sie dogadalismy :)

skrabos
20-07-2007, 09:54
a no teraz dzięki:)

chciałem sie tylko upewnić ze te analogowe odpadają do hali

czyli pozostaje mi albo Sigma 70-200 2.8 HSM (bez nie mam co kupować?) albo Nikkor 80-200 D ED lub poolowanie na AF-S? tak tylko te czy znacie cos jeszcze?

jeszcze na oku ma Sigme 50-150 2.8 APO EX DC, ale ona nie ma silnika tak? czyli bedzie dluzej ostrzyc?

mancini
20-07-2007, 10:02
moze nie analogowe a manualne a to roznica ;)

sigma 50-150 ma HSM (sigmowski AF-S) ale ja jej nie uzywalem, nie widzialem wiec nie wypowiem sie czy nadaje sie do sportu, mam AF-S (nadaje sie do sportu i jest super) i robilem zdjecia sigma 70-200 2.8 HSM ( tez sie nadaje)

Mosisz zwrocic uwage jak obiektyw zachowuje sie na 2.8 bo raczej w hali przyslony nie skrecisz

jest jeszcze VR 70-200 :)

moze upoluj uzywana sigme 70-200 HSM wyjdzie najtanie i bardzo dobrze a do tego dokupisz jeszcze jasmy standard zoom i bedziesz zadowolony, lub stalke 30 1.4

jarek76
20-07-2007, 10:07
Coś tu kolega skrabos strasznie miesza
Obiektyw od analoga różni się tym od cyfry że kryje pełną klatkę i nie robi różnicy czy to jest AFS, MF czy AF.
Ponieważ cyfrowe body nikona ma mniejszą matrycę, producenci obiektywów wprowadzili obiektywy typu DX nie kryjące pełnej klatki
Dlatego obiektyw 18-70 jest standardem. Na analogu byłby bardzo szerokim szkłem , na cyfrze po przemnożeniu ogniskowej x 1,5 staje się standardem
Czy teraz jasne?

ictus
20-07-2007, 17:13
zaraz mi ktos powie ze proboje sprzedac swoje szklo na sile :) (moje ogloszenie w dziale gielda :) )
ale...
do sportow halowych 80-200 AFD daje rade spokojnie... a jezeli juz sie szarpac na AFSa to moim zdaniem lepiej juz dolozyc do VR i miec spokoj na cale zycie bo kupujac takie szklo jakim jest AFS czlowiek wchodzi w taka polke gdzie chce juz doskonalej jakosci i "bajerow" a VR ma wszystko... wiec kupujac teraz uzywke 80-200 AFD popracujesz na niej 2 lata i dozbierasz na VR i z obydwu szkiel bediesz bardzo zadowolony

wojteh
20-07-2007, 20:32
ja właśnie otrzymałem sigmę 50-150 z silnikiem kupiłem ja do koszykówki - jak na razie jestem zaskoczony szybkością pracy i ostrością przy f2,8 - w najbliższych dniach porobię testy na szybkość ostrzenia.

do tej pory robiłem koszykówkę stalkami - 85/1,8 i sigma 105 - ale chciałem cos uniwersalnego ostrego jasnego i z silnikiem - jedynie na te sigmę było mnie stać - wiec jest :)

mancini
20-07-2007, 21:20
Jesli dla kogos wydatek na AF-S juz i tak jest duzym nadszarpnieciem budrzetu to nie wiem czy kupienie VR jest takie realistyczne w najblizszym czsie. Ja ososbiscie mam 80-200 AF-S i jak na razie nie mialem potrzeby aby bylo tam VR, a robie tym szkiełkiem mecze koszykowki i do tego bylo kupione. Zawsze mozna sprzedac AF-S z czasem jak dozbiera sie do VR, to szkiełko nie traci na wartosci, a uwazam ze przez ten czas mozna sprawdzic sie w bojach sportowych i podjac decyzje bawie sie w to dalej czy szukam innej drogi realizacji fotograficznej. Mi sie to coraz bardziej podoba, i zamiast dokładac do VR wole kupic D2H (s).

A jak widze fotki z niego to naprawde jakosc jest rewelacyjna, szkiełko chyba nie do zajechania. Polecam

fotone
21-07-2007, 08:45
Jesli dla kogos wydatek na AF-S juz i tak jest duzym nadszarpnieciem budrzetu to nie wiem czy kupienie VR jest takie realistyczne w najblizszym czsie. Ja ososbiscie mam 80-200 AF-S i jak na razie nie mialem potrzeby aby bylo tam VR, a robie tym szkiełkiem mecze koszykowki i do tego bylo kupione. Zawsze mozna sprzedac AF-S z czasem jak dozbiera sie do VR, to szkiełko nie traci na wartosci, a uwazam ze przez ten czas mozna sprawdzic sie w bojach sportowych i podjac decyzje bawie sie w to dalej czy szukam innej drogi realizacji fotograficznej. Mi sie to coraz bardziej podoba, i zamiast dokładac do VR wole kupic D2H (s).

A jak widze fotki z niego to naprawde jakosc jest rewelacyjna, szkiełko chyba nie do zajechania. Polecam

AMEN!!
Czesto sie czyta "jak kupujesz AF-S'a to dozbieraj lepiej do VR'a" - tylko to dozbieranie to czesto ok 2k - hehe...ladnie mi dozbieranie ;)

wojteh
21-07-2007, 10:35
chyba żyje w innym kraju niż moi przedmówcy - dla mnie fotografia to czyste hobby i to ze mam sprzętu za grube tysiące złotych to są wyrzeczenia moje i całej mojej rodziny - jeśli mnie stać tylko albo aż na to co mam w stopce to widocznie tylko na to mogę sobie pozwolić a teksty dobieraj do VR (czytaj - ok 2 tyś zł) to prawie moja miesięczna wypłata a popisywanie się tym że się posiada taki obiektyw nie prowadzi raczej do niczego konstruktywnego.

skrabos
21-07-2007, 13:54
mancini a nie chcesz sprzedac swojego AF-S?:D

Na Sigme 50-150 stac mnie juz teraz, ale chyba dozbieram na D ED lub jak mi sie uda na AF-S...
jeszcze jedno nowa SIgma 70-200 i Nikkor 80-200 D ED sa w takiej samej cenie, lepszy chyba Nikkor?

mancini
21-07-2007, 14:01
Zapomnij :D

polowalem ponad 3 miesiace jak pamietam :D az sie trafił i nie mam zamiaru sie go pozbywac bo całkowicie pokrywa moje potrzeby do foto sportowego.

Jak bys kiedys byl w Lubinie to moge najwyzej pokazac ;) o sprzedarzy nie ma mowy na razie :)

Aha i nie pchaj sie w nowe szkiełka, lepiej poczekac i uzywke w dobrym stanie dostac (moja opinia)

skrabos
21-07-2007, 20:36
no dobrze uzywke, ale lepiej wtedy Nikkora D ED czy Sigme, jezeli nie uda mi sie dostac AF-S

mancini
21-07-2007, 21:43
Ja mam dla Ciebie taka propozycje zerknij kto z twojej okolicy ma te szkiełka i umow sie z tymi osobami na piwko a przy okazji sprawdzisz szkiełka ;) i sam stwierdzisz co tobie bardziej pasuje

skrabos
22-07-2007, 12:20
a co Ty bys na moim miejscu wybrał?