Zobacz pełną wersję : Winietowanie w Z24-120 f/4 S
Witam,
Podczas robienia typowo wakacyjnych fotek zestawem Z6II i Z24-120 f/4 S zauważyłem sporą w moim odczuciu winietę przy f/4 oraz ogniskowej 120 mm.
Osłona przeciwsłoneczna zdjęta. Na obiektywie mam filtr UV Hoya w wersji slim.
Czy jest to urok tego obiektywu? Ustawienia redukcji winietowania w body miałem ustawiona na Min. Może popełniłem jakiś błąd przy konfiguracji aparatu?
Jestem zdecydowanie świeżakiem jeżeli chodzi o bezlusterkowce. Przesiadłem się z D300 i tam nawet na starym tele 70-300 nie miałem takich kwiatków, nie wspominając o 17-55 2.8 ED.
Obróbkę robie w ACR, który wymusza korekcję winiety przez wbudowany profil. Niestety bez wyraźnych rezultatów. Dopiero zabawa suwaczkami coś poprawia.
Pomóżcie zagubionemu, bom już zgłupiał.
Z24-120 f/4 S to szkło, wprawdzie budżetowe, ale mające dobre opinie. Co robię nie tak?
82556
lukasz_kk
18-09-2024, 10:59
Mam to szkło i w sumie nie zwróciłem na to uwagi, ale patrząc na testy to trochę winietuje na 120 mm:
https://photographylife.com/reviews/nikon-z-24-120mm-f-4-s/2
https://www.cameralabs.com/nikon-z-24-120mm-f4-s-review/2/
Kojocisko
18-09-2024, 11:15
A może ustaw korektę winiety na N - czyli normal.
Z 24-120 szkło budżetowe? Chyba bym się nie zgodził z takim stwierdzeniem. U mnie żadnej winiety nie widzę. Albo ustawiasz w puszce, jak wyżej, korektę winiety - do wyboru masz wysoką, normalną, niską lub off, albo obrabiasz fotkę w NX Studio lub Adobe raw, gdzie korekta winiety jest domyślnym standardem (tylko do nefów).
Z tego co tu piszą obiektyw ma znaczną winietę. Głownie na F4 24 mm. https://photographylife.com/reviews/nikon-z-24-120mm-f-4-s/2
Z tego co tu piszą obiektyw ma znaczną winietę. Głownie na F4 24 mm. https://photographylife.com/reviews/nikon-z-24-120mm-f-4-s/2
Przeglądając zdjęcia w Adobe Bridge widzę, że problemy są praktycznie tylko na krańcowych ogniskowych przy F4.
Autor artykułu, który podlinkowałeś sugeruje ustawienie korekcji winietowania w aparacie na średnią lub wysoką - ja popełniłem błąd ustawiając tą wartość na minimalną.
Przeoczyłem, że były próby w Adobe. Ja mam ustawioną korektę na Normalną i przepuszczam przez NX Studio - zero winietowania także przy 24 mm, chociaż F4 to u mnie rzadkość.
A może ustaw korektę winiety na N - czyli normal.
Od tego zacznę. W swojej naiwności nawet nie pomyślałem, że winietowanie może być tak widoczne w tych obiektywach.
Zakładam, że to typowe, a nie wada mojego (nowego) egzemplarza :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Przeoczyłem, że były próby w Adobe. Ja mam ustawioną korektę na Normalną i przepuszczam przez NX Studio - zero winietowania także przy 24 mm, chociaż F4 to u mnie rzadkość.
Miałem korektę ustawioną w body na minimum. NEF puszczony przez ACR pokazywał domyślnie osadzony profil aparatu, który jednak nie usuwał winiety.
Po pracy spróbuję ustawić korektę na normalną lub wysoką i zobaczymy jakie będą efekty. Być może (oby) to tylko moje niedopatrzenie w konfiguracji.
Kojocisko
18-09-2024, 13:47
Pojęcia nie mam, czy profil szkła osadzony w pliku nef jest czytany przez ACR czy dopiero przez LR.
Jesli dopiero przez LR, to tłumaczy czemu większość użytkoników tego obiektywu nigdy nie słyszała o jego winietowaniu.
Ja też nic nie wiem, ze moje szkła winietują, pewnie LR coś o tym wie.
Schwefel
18-09-2024, 14:51
Czy jest to urok tego obiektywu? Ustawienia redukcji winietowania w body miałem ustawiona na Min. Może popełniłem jakiś błąd przy konfiguracji aparatu?
Tak mają nowe obiektywy, konstrukcja jest nastawiona na jak najwyższe wyniki ostrości kosztem winietowania, dystorsji i aberracji, bo to jest redukowane softem w body albo w ACR w profilu obiektywu. W przypadku niektórych obiektywów nawet nie wiesz, że body redukuje te wady, dopiero wychodzi przy obróbce RAWa w jakimś starym PSie typu CS5 gdzie nie ma profili nowych szkieł i body.
Przy czym to czy lustro czy bezlustro nie ma wielkiego znaczenia, bo np D850 + Sigma 60-600 ma ogromne winietowanie, o którym rzadko kto wspomina.