PDA

Zobacz pełną wersję : Na czym polega kalibracja obiektywu do aparatu?

Jarkod
12-09-2024, 23:39
Zrobię trochę wykopaliska. Mam Sigmę 17-50/2,8 HSM OS EX itd. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że boki są nieostre. Wcześniej raczej nie miałem z tym problemu (albo nie zauważałem). Wysłałem korpus D7100 do kalibracji do Studio 5S, potem obiektyw do Gdyni. Coś wymienili, coś ustawili, ale na bocznych punktach dalej jest mydło. Wygląda na front focus. Zadzwoniłem do serwisu zapytać, jak wygląda kalibracja obiektywu do korpusu i otrzymałem odpowiedź, że kalibrują tylko na środkowym punkcie. Tak to mogę sobie sam ustawić korekcję o ile tylko starczy skali.
Sprawdzałem też aparat z Sigmą 50/1,4 Art i nie dość że szybciej, to jeszcze celniej, nawet na 1,4, więc nie do końca jest to "wina" aparatu, jak sugeruje serwis: "wszelkie niezgodności w działaniu autofokusa to wina nieprawidłowego ustawienia w aparacie", czy coś w tym stylu.
Może ktoś wie lub pamięta z własnego doświadczenia, na czym polegała kalibracja tego obiektywu do aparatu? Czy tak, jak powiedziała pani w serwisie - tylko na środkowym punkcie i mam zapomnieć, że boczne istnieją, czy się nie zrozumieliśmy i sprawdzają (jak klient napisze że płaszczyzna ostrości nie jest płaska) i wprowadzają poprawki również dla innych punktów autofokusa?

poste
13-09-2024, 00:05
Masz zbyt duże wymagania co do tego obiektywu. Kalibracja nie pomoże na ostrość w rogach. Popatrz sobie, jak rozkłada się ostrość w tym obiektywie w zależności od przysłony i ogniskowej.

82470

https://www.dxomark.com/Lenses/Sigma/17-50mm-f-2.8-EX-DC-OS-HSM-Nikon-mounted-on-Nikon-D500---Measurements__1061

jo44
13-09-2024, 11:18
Także tu: https://photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/838-sigma175028os

Jarkod
13-09-2024, 15:33
Myślę, że mówimy o dwóch, powiązanych ze sobą, ale różnych rzeczach. Obiektyw może być mydlany ale z celnym autofokusem, może też być "ostry", ale z niecelnym autofokusem. Ostrość (rozdzielczość) oczywiście spada na brzegach, ale mam wrażenie, że w moim przypadku dominującym powodem jest raczej zakrzywiona płaszczyzna ostrości. Dlatego pytałem, czy kalibrują na innych punktach, bo wtedy mogliby wprowadzić poprawki (o ile jest to w o ogóle możliwe w obiektywie zamiast w aparacie) dla zewnętrznych pól autofokusa. No bo czymś przecież kalibracja do aparatu musi się różnić od ogólnej kalibracji.

lukasz_kk
13-09-2024, 17:36
Przy założeniu skalibrowanego aparatu teoretycznie płaszczyzna ostrości dla każdego punktu powinna być w takiej samej odległości od matrycy. Dlatego w serwisie obiektyw kalibrują na jednym, środkowym punkcie. Co do możliwości wprowadzenia do obiektywu poprawek innych dla każdego punktu ostrości, to nie mam wiedzy czy jest to możliwe. Ale gdybym miał strzelać, to bym powiedział, że nie. W tym obiektywie brzegi na f/2.8 są słabe, po przymknięciu do f/4 jest istotna poprawa w zakresie ostrości: https://www.photozone.de/canon-eos/531-sigma1750f28os?start=1 Jednocześnie autor testu twierdzi, że obiektyw nie odznacza się istotną krzywizną pola.

Wrzuć może jakieś sample miarodajne?

E: właśnie się zorientowałem, że podlinkowałem ten sam test, co jo44

Wind Mill
13-09-2024, 19:41
...Wysłałem korpus D7100 do kalibracji do Studio 5S, potem obiektyw do Gdyni. Coś wymienili, coś ustawili, ale na bocznych punktach dalej jest mydło. Wygląda na front focus. Zadzwoniłem do serwisu zapytać, jak wygląda kalibracja obiektywu do korpusu i otrzymałem odpowiedź, że kalibrują tylko na środkowym punkcie. Tak to mogę sobie sam ustawić korekcję o ile tylko starczy skali....
Skoro słałeś obiektyw do serwisu Sigmy, było wysłać obiektyw razem z body.
"Tak to se sam" nie ustawisz - korekcja użytkownika w body będzie działać dla jednej ogniskowej, a nie w całym zakresie; kalibracja obiektywu z body wprowadza kilka korekcji, dla różnych ogniskowych.