PDA

Zobacz pełną wersję : D850 ustawienia AF/AF-ON do zdjęć ptaków.

bl_marek
11-09-2024, 23:24
Witam,
Właśnie zakupiłem używanego D850 i mam mały problem z ustawianiem ostrości po przypisaniu ostrości do AF-ON. Tryb ostrości mam na AF-C generalnie z jednopunktowym AF. Gdy ustawiam ostrość spustem migawki wszystko działa jak przewidywałem, tzn. mam centralny punkt i na nim aparat ustawia ostrość. Gdy przełączę ostrość na tylny AF-ON, po wciśnięciu tylnego przycisku wskaźnik ostrości "skacze" w wizjerze do różnych punktów np. najbliższego obiektu z dala od centrum kadru. Czy muszę jeszcze coś ustawić aby AF zachowywał się zgodnie z moimi oczekiwaniami?
A tak przy okazji, jaki tryb AF będzie najlepszy do fotrafowania ptaków? Np. jeszcze nie testowałem śledzenia 3D, może to byłby dobry wybór?

Marek

TOP67
12-09-2024, 11:19
Jeśli punkt na matówce "skacze", to znaczy, że jest ustawiony jakiś automat, a nie jednopunktowy.

markB
12-09-2024, 11:38
A czasami nie przyciskasz jednocześnie tego wybieraka poniżej przycisku AF-ON? Jeśli naciśniesz go dokładnie pośrodku, to blokujesz ostrość, ale jeśli naciskasz jego boki to wskaźnik ostrości będzie latał w wizjerze.

brzezior
12-09-2024, 17:26
Jeżeli wybór punktów jest zablokowany (literka L), to nie ma możliwości, żeby punkt się zmienił. A tryb 3D wydaje się odpowiedni dla ptaków - przynajmniej okiem zupełnie amatorskiego pstrykacza ptaków.

ZbyszekS
12-09-2024, 18:53
A tak przy okazji, jaki tryb AF będzie najlepszy do fotrafowania ptaków? Np. jeszcze nie testowałem śledzenia 3D, może to byłby dobry wybór?

Popatrz na ten film, może coś wykorzystasz?

https://www.youtube.com/watch?v=G4gaJuYzEYU

bl_marek
12-09-2024, 22:33
Jeśli punkt na matówce "skacze", to znaczy, że jest ustawiony jakiś automat, a nie jednopunktowy.

Sprawdziłem i niestety ale wygląda na to, że mam AF jednopunktowy (podczas wybierania trybu pokrętłem przednim na wyświetlaczu zapla się literka S) a mimo to po wciśnieciu AF-ON punkt wyboru skacze. Mam wybierak puntów na L. Możejeszcze jakieś pomysły co może być przestawione? A może przycisk AF-ON jest przeprogramowany?

Zbyszek
12-09-2024, 22:37
Właśnie zakupiłem używanego D850
A robiłeś reset ustawień do fabrycznych? Przy kupnie używki to podstawa.

brzezior
13-09-2024, 10:54
To jeszcze trzeba sprawdzić w menu, co jest pod działaniem AF-ON wpisane

markB
13-09-2024, 14:45
Dokładnie - sprawdź w menu pod elementy sterujące co tam masz przypisane do przycisku AF-ON.

bl_marek
15-09-2024, 23:36
Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie pod AF_ON był podpięty automatyczny wybór pola AF.