Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 11/2024 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w pierwszej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 14 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: crusiek
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (14.09.2024)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
82424
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1WKbVc-jSslAEfj9s9kiKITXycntWn2PV/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
82434
2
82433
3
82432
4
82431
5
82430
6
82429
7
82428
8
82427
9
82426
10
82425
11
82438
12
82437
13
82436
14
82435
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie a być może prawie trzy ;) otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Zapraszam :-)
.
Krecik, cieku-kapu?
PS. Zaiwanili mi Różowego... Ech...
No więc tak, jedna z prac mocno do przodu, potem jedna a na trzecim miejscu dwie. Cztery prace bez głosu.
siemalysy
13-09-2024, 11:28
Zagłosowane :)
Podziękował.
Po 20 głosujących mamy po jednej pracy na każdym z miejsc oraz brak pracy bez głosu :)
traperos
13-09-2024, 14:54
Podziękował.
Po 20 głosujących mamy po jednej pracy na każdym z miejsc oraz brak pracy bez głosu :)
Szkoda, że nie ma opcji wyników live ;) ależ byłyby emocje, a może i więcej głosujących :)
Nie mam takiego oświetlenia, bo studio w starej, oblesnej piwnicy byś sie znalazło [emoji1787]
Cześć :)
Podsumowanie :)
1 miejsce na podium zajął Dune
2 miejsce zajął: kipcior
3 miejsce zajęli: jo44 OjTam oraz Rafaello666
Autor wyróżnił pracę nr 2. :)
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 Dune
82511
#2 kipcior
82512
#3 jo44
82513
#3 OjTam
82514
#3 Rafaello666
82515
#Praca wyRÓŻniona - Dune
82511
Najbardziej pasująca mi obróbka.
Pozdrawiam, crusiek.
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :)
Dune prosimy o RAWka do nowej zabawy :)
Przyjemnego wieczoru życzę :)
Trzecie miejsce... Może być. Dzięki za głosy, gratki dla tych wyżej i żółwik dla współmiejscowców. :mrgreen:
jeden głos i był by mój, przyznać się kto popsuł ?
jeden głos i był by mój, przyznać się kto popsuł ?
Uprzejmie donoszę :D
Że jak klikniesz w żółtą cyfrę, to rozwinie się, kto i na kogo :D
82516
Hehe podiumentum :) Podłubałem sobie w DxO, tu mniej, tam bardziej, aż wyszedł mi z tego jako tako poprawny obrazek. I już go miałem wysłać, kiedy nawiedziła mnie wróżka dobrych pomysłów i spędziłem kolejną godzinę bawiąc się starym, darmowym Nik Collection. Który to jak zawsze wygenerował nadmierny szum, więc jeszcze Topaz na koniec, co by z jpg go usunąć. Gdzieś po drodze, nie wiadomo skąd pojawiła się pionowa kreska na niebie więc jeszcze doszło klonowanie. I prawie byłby to koniec tylko od tego czasu siedzę nad swoimi starymi fotkami i przerabiam jest w Nik...
Ja jakoś nie potrafiłem się przemóc do DxO, no może poza funkcją odszumiania :D
Dex, żeby nie było, łap jeszcze jednego bonusa :D
82517
To samo miejsce, ale w lewo.
Czy tylko ja mam takie skojarzenia, że uja widać na tym zdjęciu? ;)
Akurat pan w czerwonej koszulce sobie wypoczywał na skalnym fallusie, fajnie, fajnie xD
traperos
15-09-2024, 00:37
spędziłem kolejną godzinę bawiąc się starym, darmowym Nik Collection.
O jaaa, nie przypuszczałem że ktoś to jeszcze używa 😁 kiedyś sam czasami korzystałem, ale niestety już nie posiadam.
Co do obróbki, to pobawiłem się trochę paskiem usuwania mgły. Zrobiłem maskę na niebo i przesuwałem do uzyskania końcowego efektu.
Gratulacje dla zwycięzcy i reszty za świetną zabawę 🙂
Nik Collection nowa i niedarmowa wersja robi robotę. Jak ktoś chce sobie sprawdzić to jest 30 dniowa wersja testowa. Co do PhotoLab 7 to z przepałem na niebie nie radzi sobie tak dobrze jak LR. Natomiast jeśli chodzi o usuwanie szumu to kopie dupsko Adobe.
Rafaello666
15-09-2024, 10:58
Dzięki za głosy i oczywiste gratki dla pozostałych. Dla podium w szczególności. Kadr wydał mi się ogólnie poprawny, więc nie kombinowałem za dużo. Tradycyjne kliknięcie "auto". Korekta cieni, świateł i balansu bieli. Niebo troszkę podrasowałem, ale nie za dużo - kontrast, clarity. Sam zamek wyostrzyłem i dołożyłem koloru. Potem jeszcze gradient kołowy na środek kadru, z zamkiem, który rozjaśniłem. Od dołu dałem gradient przyciemniający, żeby dodać trochę mroku. I chyba tyle :)
Dziękuję za głosy, gratulacji dla uczestników. Edycja: plik otwarty na auto ustawieniach w Camera Raw, następnie prostowanie pochylenia w Ps-ie i delikatne kadrowanie w celu usunięcia spadów, ocieplenie całości, dodanie gradientu na niebie i następnie przyciemnienie całego nieba, przyciemnienie zieleni, delikatne dodanie rozmytej poświaty na całość, przyciemnienie dołu gradientem, rozjaśnienie części kadru, w której jest zamek. Lokalne edycje w PSiie na warstwach z gradientem lub za pomocą opcji dostępnych w zakładce "Zaznaczanie", a także przy użyciu wtyczki NIK Viveza 2 (punkty kontrolne).
O jaaa, nie przypuszczałem że ktoś to jeszcze używa 😁 kiedyś sam czasami korzystałem, ale niestety już nie posiadam.
Stary NIK jest ciągle na shareware.com .
Jakoś nigdy na poważnie nie polubiłem się z NIKiem, ale może tam mu drugą szansę....
Też NIKiem obrabiałem. Ale nie napiszę dokładnie obróbki. Na czuja jechałem i nie pamiętam już, co gdzie i jak. xD
a moje B&W wyglądało tak:
Wszystko jak zwykle w ON1 PhotoRAW (zapomniałem ze mam darmowe NIK Collection i stare darmowe również DxO :-) )
1. Przyciemnienie nieba i dodanie kontrastu
2. Konwersja do B&W, skorzystałem z jakiegoś presetu ale później selektywnie każdy kolor suwaczkami próbowałem dopasować żeby było trochę mrocznie
3. Dynamiczny kontrast inaczej na niebo i inaczej na drzewa
4. Bardzo delikatnie clarity i ciemny glow.
5. następnie wykadrowanie do 16x9 i
koniec
podsumowując, myślę że się nie przyłożyłem :-)
Ciekawi mnie czy ktoś jeszcze używa ON1 PhotoRAW czy jestem amatorem rodzynkiem.
Gratulacje dla wszystkich uczestników.
traperos
16-09-2024, 08:02
A nowy NIK lepszy od starego? Chyba przy następnym rawowaniu odświeżę starego NIKa i zobaczę co jeszcze potrafi.
A nowy NIK lepszy od starego? Chyba przy następnym rawowaniu odświeżę starego NIKa i zobaczę co jeszcze potrafi.
Zainstaluj wersję testową i oceń. Ja tam rewolucji, która uzasadniałaby wydanie pieniędzy na nową wersję nie dostrzegam, ale może to być kwestia przyzwyczajenia do starej.
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/318514-Zabawa-w-RAWki-12-2024) :)
Umm... Nie.
https://media.tenor.com/u5hXAg1DqWcAAAAM/ma%C5%82pa-ma%C5%82pka.gif
😂
A cO to za foszki, ładuj magazynek i jazda żołnierzu xD