Zobacz pełną wersję : Oświetlenie przy kopii ze zdjęcia
Witam.
Mam pytanie, czy ktoś używał, używa i jakie ma odczucia w działaniu, chodzi mnie o rónomierność oświetlenia powierzchni zdjęcia kopiowanego (oczywiście przez cyfrówkę) jak również przydatności do takich prac ? Tu podaję przykładowy adres - ale urządzenie takie - https://fotoplus.pl/lampa-pierscieniowa-godox-mf-r76
Bez sensu
reprodukcja zdjęć przy lampie pierścieniowej to droga do piekła
lampa będzie odbijać ci się w zdjęciu
Dlatego zadaję pytanie, czyli co , jakie ma być oświetlenie ?
Realnie ?
Realnie zalezy od tego czy zdjęcie jest proste czy pogięte i oczywiście od rodzaju papieru
Zacznij od światła ustawionego pod katem 45-80 stopni od osi obiektywu i powyżej tej osi
i patrz
i koryguj ustawienie
Taki sposób to robiłem 40 lat temu.
No cóż...
Miałeś kiedyś doczynienia że stołem reprodukcyjnym? To jest to samo i o ile wiem nic nowego nie wymyślono.
Mnie chodzi oto, technika i technologia się zmieniła przez ostatnie lata, więc i oświetlenia są inne, lepsze, bardziej energo oszczędne, stąd pytanie o technikę wykonywania takich kopii zdjęć, a stół - owszem znam i mam podobny, ale oświetlenie bym zmienił na coś nowszego.
Witam
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie jak Wy, dlatego zapytam - dlaczego robi się zdjęcie zdjęciu zamiast go zeskanować dobrym skanerem i obrobić w komputerze?
Jaka jest różnica?
PozdrawiaM.
Mnie chodzi oto, technika i technologia się zmieniła przez ostatnie lata, więc i oświetlenia są inne, lepsze, bardziej energo oszczędne, stąd pytanie o technikę wykonywania takich kopii zdjęć, a stół - owszem znam i mam podobny, ale oświetlenie bym zmienił na coś nowszego.
To precyzyjniej zadawaj pytania :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Witam
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie jak Wy, dlatego zapytam - dlaczego robi się zdjęcie zdjęciu zamiast go zeskanować dobrym skanerem i obrobić w komputerze?
Jaka jest różnica?
PozdrawiaM.
Czasem jest to format. jak będziesz robił reprodukcje czegoś więcej niż a4 to skaner będzie kosmicznie drogi
A często skanery nie są zbyt "precyzyjne". Trzeba inwestować w dobre fotograficzne skaner
Witam
Jaka jest różnica?
PozdrawiaM.
Przefotografowanie będzie dużo szybsze. Dosunięcie do ramki, fota, ściągnięcie - to będzie 3-4 s. Skaner jest bardzo wolny plus podnoszenie i opuszczanie nakrycia. Różnica jest bardzo duża. Przy >200 szt. zaoszczędzi się już godziny.