PDA

Zobacz pełną wersję : Profil icc - jak go uzywać?

Jacek B.
19-07-2007, 17:44
Witam,

mam spory problem. Wysłałem pliki do labu w internecie ale wyszło mi zupełnie co innego w wydruku niż na monitorze. Cały prbolem sprowadza siędo bieli która po wydruku jest szara. Na stronie internetowej labu jest do pobrania profil barwny. Pobrałem go ale nie wiem co dalej z nim zrobić. mam program Raw Shooter i zdjęcia na monitorze wyglądają bardzo dobrze. Zapisuję zdjęcia w sRGB. Co mam zrobić aby te zdjęcia były zapisywane w profilu danego labu? Gdzie mam skopiować ściągnięty plik icc?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

giziol
19-07-2007, 17:51
INSTALACJA PROFILU ICC

Zainstalowanie profilu jest bardzo proste i ogranicza się do przekopiowania go do odpowiedniego katalogu na dysku, na którym zainstalowany jest system operacyjny.

W systemie Windows XP instalacja profilu jest jeszcze prostsza: wystarczy kliknąć dwukrotnie na ściągnięty plik, a ten sam przekopiuje się do odpowiedniego katalogu.

Poniżej znajdują się ścieżki do odpowiednich katalogów w zależności od posiadanej platformy.

Windows 98/ME dysk:\Windows\System\Color Windows 2000 dysk:\Winnt\System32\spool\drivers\color Windows XP dysk:\Winnt\System32\spool\drivers\color Mac OS 9.x System Folder/ColorSync Profiles Mac OS X / Jagurar Library/ColorSync/Profiles

jak korzystac masz tuttaj

http://www.e-agfa.pl/flash/help/index.php?name=photoedit_icc&case=1

na przykladzie labu agfa

Jacek B.
19-07-2007, 18:08
dzięki za szybką odpowiedź. Zrobiłem tak jak napisałeś i faktycznie nowy profil pojawił się w programie rawshooter. Ale tu jednocześnie pojawił się nowy problem. Jak wybieram ten profil to wszystkie zdjęcia zamieniają się w zielone kwadraciki.

david555
19-07-2007, 18:23
dzięki za szybką odpowiedź. Zrobiłem tak jak napisałeś i faktycznie nowy profil pojawił się w programie rawshooter. Ale tu jednocześnie pojawił się nowy problem. Jak wybieram ten profil to wszystkie zdjęcia zamieniają się w zielone kwadraciki.

Zdjęć nie masz oglądać w programie graficznym w tym profilu, tylko przekonwertować je do profilu labu. W tym tekście do którego dostałeś linka jest wszystko łopatologicznie wyłożone, co prawda tam przykładowo posługują się PS-em, ale zasada jest we wszystkich programach podobna.

Jacek B.
19-07-2007, 18:53
hhmm. w innych profilach mogę oglądać a w tym jednym całe zdjęcie jest zielone - konkretnie mam na myśli lab-net.pl
Właśnie skopiowałem profil icc ze strony która jest podana powyżej i też mogę oglądać przy obróbce. Jak zapiszę ten zielony kwadracik jako jpg to na moje oko jest za mały kontrast. Jak zapiszę w sRGB to jest zadowalający kontrast.

david555
19-07-2007, 19:02
hhmm. w innych profilach mogę oglądać a w tym jednym całe zdjęcie jest zielone - konkretnie mam na myśli lab-net.pl
Właśnie skopiowałem profil icc ze strony która jest podana powyżej i też mogę oglądać przy obróbce. Jak zapiszę ten zielony kwadracik jako jpg to na moje oko jest za mały kontrast. Jak zapiszę w sRGB to jest zadowalający kontrast.

Masz te fotki przekonwertować z profilu barwnego w jakim są (podejrzewam, że sRGB), do profilu labu i dopiero wtedy oceniaj. W programie profil ustaw na sRGB.

Jacek B.
19-07-2007, 19:07
Masz te fotki przekonwertować z profilu barwnego w jakim są (podejrzewam, że sRGB), do profilu labu i dopiero wtedy oceniaj. W programie profil ustaw na sRGB.

jak je przekonwertuję i zapiszę jako jpg w profilu icc ze strony net-lab to plik jpg to zielony prostokąt tak jak widzę go w programie raw shooter jak jeszcze jest to plik RAW.

Może mój raw shooter nie działa z tym profilem? podaję adres strony www.lab-net.pl

david555
19-07-2007, 19:22
Który dokładnie profil? Bo są cztery do wyboru.

Jacek B.
19-07-2007, 21:15
LAB-NET-Kodak-Professional-Endura-12.02.2007-ICC4.icc

pierwszego w ogóle raw shooter nie widzi z ostatnim (MAT) to samo co z drugim w kolejności od góry

david555
19-07-2007, 21:23
LAB-NET-Kodak-Professional-Endura-12.02.2007-ICC4.icc

Sprawdzę i odpowiem, nie obiecuję, że natychmiast.

Jacek B.
19-07-2007, 21:44
ok, dzięki.
a może mieć na to wpływ sterownik od karty graficznej?

bukowy dziad
20-07-2007, 02:18
Witam,

mam spory problem. Wysłałem pliki do labu w internecie ale wyszło mi zupełnie co innego w wydruku niż na monitorze. Cały prbolem sprowadza siędo bieli która po wydruku jest szara. Na stronie internetowej labu jest do pobrania profil barwny. Pobrałem go ale nie wiem co dalej z nim zrobić. mam program Raw Shooter i zdjęcia na monitorze wyglądają bardzo dobrze. Zapisuję zdjęcia w sRGB. Co mam zrobić aby te zdjęcia były zapisywane w profilu danego labu? Gdzie mam skopiować ściągnięty plik icc?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

moja rada: nie pakuj sie w zabawe z profilami - jesli nie masz (a nie masz) konkretnej ugruntowanej wiedzy to jesli sobie nie zaszkodzisz, to przynajmniej przysporzysz niepotrzebnych nerwow (bo mala szansa, bys tym sposobem rozwiazal swoje problemy)
tym bardziej, ze jak piszesz twoj problem nie dotyczy rozjezdzania sie kolorow, a poziomu jasnosci (skoro biel zamienia sie w szarosc). sprawdz jakims kroplomierzem wartosci tej bieli - jesli to rzeczywiscie biel (tak powiedzmy od ok 245) to reklamuj usluge. jesli maja mniej, a ty widzisz ja jako biel, to znaczy, ze masz zle ustawiony monitor. ja bym z reszta tak obstawial...
pozdr

Jacek B.
20-07-2007, 10:50
więc co mam zrobić? Muszę się wpakować w zabawę profilami bo bez tego jak zapiszę do sRGB to lipa wychodzi.

milo_ja
20-07-2007, 11:52
więc co mam zrobić? Muszę się wpakować w zabawę profilami bo bez tego jak zapiszę do sRGB to lipa wychodzi.

Chyba najprościej to zmienić lab na taki, który "rozumie" sRGB.

Czornyj
20-07-2007, 12:02
Wg. mnie twój problem to prędzej będzie nieprawidłowo ustawiony monitor. Pewnie za bardzo przywala w światłach i nie widzisz, że w bielach masz jeszcze szarość, która wychodzi na odbitkach. Jaki masz monitor?

bukowy dziad
20-07-2007, 12:04

to zmien lab!. 99,9% ludzi oddajacych zdiecia do wszystkich niemal labów (z wyjatkiem paru bardziej wyspeclalizowanych) nie ma (i miec nie musi) pojecia o profilach. nie wiedza nawet, ze zdiecia z ich aparatow maja cos takiego. jesliby przez to, ze tego nie wiedza zawsze miala wychodzic kupa, to ja dziekuje za taką obsluge dziekuje (inna sprawa, ze kupa czesto wychodzi, ale nikt sie nie wykloca bo nie wie, ze moze/powinno byc lepiej).
sprawdziles juz ustawienia monitora? nie musisz miec nawet skalibrowanego nie wiadomo jak - wystarczy lepiej niz przecietnie (temperatura 6500K, miast 9300K, dosc duzy kontrast (biel ma byc czysta, ale jeszcze nie bic po galach zbyt mocno), dobre przejscia tonalne (przy czym pozbycie sie paru dolnych poziomow czerni jest nawet pozadane).
odkad mam tak ustawiony monitor to gdzie bym nie zaniosl wielkich roznic w kontrascie/jasnoci odbitek nie ma. a kolory - jesli zdajesz sobie sprawe czego maszyna nie jest w stanie oddac - tez nie sa problemem.
z profilami dla labu specjalnie ladu nigdy nie dojdziesz - rozne serie jednego rodzaju papieru potrafia sie roznic miedzy soba na tyle, ze kazda powinna miec nowy profil. myslisz, ze ma? no nie ma (choc to, ze lab daje nie tylko ogolny, ale i pod konkretny rodzaj papieru jest dosc mile i wskazuje na pewne wyjscie w strone klientow - podejrzewam wiec, ze wina lezy raczej po twojej, a nie ich stronie)

maxon52
20-07-2007, 13:57
W/g mnie zrób tak. Zrób fotke aparatem na auto , oczywiście prawidłowo naświetlona . idz do laba i niech Ci skopiują bez AUTOKOREKCJI ( oczywiście dobry lab- maszyna laser ) i na podstawie tej fotki ustaw wstępnie monitor . Dalej już poleci samo.Udanej zabawy , to chyba najprostsze rozwiązanie.

JK
20-07-2007, 14:10
Najlepiej to popytaj, czy ktoś z twojej okolicy nie ma kalibratora. Poźniej już tylko trzeba się spotkać, coś wypić, pogadać i monitor będzie chodził jak trzeba.

Jacek B.
20-07-2007, 14:33
a znacie jakiś lab w internecie który drukuje w sRGB?

milo_ja
20-07-2007, 14:41
a znacie jakiś lab w internecie który drukuje w sRGB?

Pytanie chyba powinno brzmieć: który dobrze drukuje w sRGB. Bo wogóle, to wszystkie. Był niedawno o tym wątek. Poszukaj.

Jacek B.
20-07-2007, 14:42
jak zapisuję do jpg z profilem z lab-net to jest zielony prostokąt zamiast zdjęcia. Jak wysłąłęm do lab-net zdjęcia w sRGB to fakt wydrukowali ale wyszło bardzo kiepsko. Mój Raw Shooter pracuje ze wszystkmi profilami tylko nie z tym z lab-net. Wcześniej drukowałem w MM w sRGB i było cacy a zdjęcia były mniej dopiezszczone na kompie.

Czornyj
20-07-2007, 14:44
Bo "dopieścili" je w MM. Wg. mnie problemem jest najprawdopodobniej źle ustawiony monitor, możesz też mieć coś nakrzaczone w systemie z CM.

bukowy dziad
20-07-2007, 14:52
niom - poziom autokorekcji w media-martkowych frontierach osiagnal juz taki poziom, ze niedlugo pewnie beda mogli spelnic prosbe jakiegos klienta, o ktorej gdzies czytalem: "prosze zrobic tak, zeby ta para co jest teraz tylem, byla przodem - zeby twarze bylo widac" :D:D

pX
20-07-2007, 16:08
możesz też mieć coś nakrzaczone w systemie z CM.
Też to obstawiam. Ściągnąłem jeden z profilii z wymienionej strony i RSE konwertuje do tego profilu z grubsza poprawnie. Ale kolega podał zbyt mało szczegółów, aby cokolwiek wnioskować o przyczynach problemu.

gdzies czytalem: "prosze zrobic tak, zeby ta para co jest teraz tylem, byla przodem - zeby twarze bylo widac" :D:D
Kiedyś trafiłem na jakimś forum na takie ogłoszenie niedoszłej modelki: "Poszukuję fotografa z programem do przeróbki zdjęć na profesjonalne". To już chyba taki znak czasów... :(

Jacek B.
20-07-2007, 17:18
ok, może faktycznie mam wszystko źle ustawione.

Przedstawiam Wam przykładowe zdjęcie wywołane z RAW i zapisane do jpg/sRGB. Cała obróbka była w Raw Shooter, a zmiejszenia oraz lekkiego wyostrzenia zdjęcia dokonałem w corelu. Na ekranie kolor, balans bieli oraz kontrast jest u mnie ok, nie idealnie ale ok, natomiast to co otrzymałem z labu to zupełnie co innego. Co sądzicie o moich ustawieniach? Taki właśnie plik oddaję też do MM i jest dobrze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/img231/5718/dsc029501jo9.jpg)

Czornyj
20-07-2007, 17:48
Trochę mało kontrastowe i ma zdecydowanie chłodną tonację. Welon jest wyraźnie szary, na sukni czysta biel obecna na szczytach drapowań. belki i piasek lekko zielonkawoniebieskie. Jaśniejsze partie garnituru zdecydowanie zielonkawe. Nasycenie niskie. Skóra akceptowalna, karmelowo-oranżowa. Ogólna dominanta zielonkawo-niebieska, z przewagą zieleni.

Jacek B.
20-07-2007, 18:07
belki i piasek lekko zielonkawoniebieskie.

belki były takie a zamiast piasku była woda. Chmury na niebie spowodowały takie chłodne kolory. Widocznie do tej pory w MM najlepiej sobie radzili z takimi zdjęciami. jak radzicie skalibrować monitor? Nie mam dostępu do kalibratora. To monitor kineskopowy.

bukowy dziad
20-07-2007, 18:30
belki były takie a zamiast piasku była woda. Chmury na niebie spowodowały takie chłodne kolory. Widocznie do tej pory w MM najlepiej sobie radzili z takimi zdjęciami. jak radzicie skalibrować monitor? Nie mam dostępu do kalibratora. To monitor kineskopowy.

bez uzywania zewnetrznego kalibratora i zabaw w adobe gamma (ktore to zabawy na dobra sprawe moga niezle namieszac) imho najlepiej skorzystac z tego:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm

grzegorzant
20-07-2007, 20:47
Trochę mało kontrastowe i ma zdecydowanie chłodną tonację. Welon jest wyraźnie szary, na sukni czysta biel obecna na szczytach drapowań. belki i piasek lekko zielonkawoniebieskie. Jaśniejsze partie garnituru zdecydowanie zielonkawe. Nasycenie niskie. Skóra akceptowalna, karmelowo-oranżowa. Ogólna dominanta zielonkawo-niebieska, z przewagą zieleni.
Czornyj czy Ty kiedys pracowałś w przy sekcjach....:mrgreen: No i gdzie ten zielonkawoniebieski piasek.. he ?

Czornyj
20-07-2007, 20:55
Okazuje się, że to woda, nie piasek. Zmyliły mnie te drzewa :lol:

piom
21-07-2007, 10:32
taki ot. Pani młoda wygląda jak facet w przebraniu ;)

david555
21-07-2007, 17:14
Obiecałem się odezwać, to się odzywam. Sprawdziłem te profile pod trialowym PS-em CS3 i nie mam zastrzeżeń, musisz mieć coś nakrzaczone w kompie.

Jacek B.
22-07-2007, 09:06
Obiecałem się odezwać, to się odzywam. Sprawdziłem te profile pod trialowym PS-em CS3 i nie mam zastrzeżeń, musisz mieć coś nakrzaczone w kompie.

Tak myślałem. Ale chyba już nic z tym nie zrobię bo za bardzo czasu nie mam. Lepiej zmienić lab. Ale zauważyłem jeszcze jedną rzecz. W Raw Shooter jest korekcja highlight contrast. Do tej pory używałem tego do wyciagania cieni ale teraz jak sie pzyglądam zdjęciom na monitorze to ta opcja na białej sukni powoduje że powstają takie szare cienie jak daję na minusie, a jak koryguję na plus to suknia staje się bardziej biała. Wcześniej sporo tej opcji używałem i może tu jest problem?

taki ot. Pani młoda wygląda jak facet w przebraniu ;)
Taka uroda, ale może na tym zdjęciu tak się wydaje bo ogólnie dziewczyna dość ładna.

fotomarek_k
23-07-2007, 15:16
Podłączę się pod ten temat, żeby nie zakładać nowego...Pracuję na Ps Elements i przy wgraniu nowego profilu Ps nie widzi go, tzn. windows ma inne kolorki i elements inne- jak temu zaradzić??? W dorosłym ps jest to ustawiane w menu obrazek, ale elements ma mniej "przełączników"...
I druga sprawa - Elements otwiera mi fotki dodając w nagłówku gwiazdkę np "nazwa @ 100% RGB*". Nowy dokument jest bez gwiazdki np."nazwa @ 100% RGB". Fotki przekopiowane do nowego dokumentu zmieniają odcień:-(( Coś gdzieś o tej gwiazdce tłucze mi się w pamięci, ale nie mogę sobie przypomnieć...Poradżcie proszę co "przełączyć" żeby wróciło do normy - bo jakoś pewny jestem że "bez gwiazdki" było... i być powinno:???: :???:

24.07.07r
Już nieco sprawdziłem...Ta gwiazdka oznacza (jak wynika z "doświadczeń"), że fotka prosto z aparatu jest w profilu sRGB IEC61966-2.1. Nieco mnie martwi, że po obróbce Elements domyślnie chce ten profil załączać(???) Zdawało mi się, że powinno otwierać zdjęcie w zmienionych barwach i proponować zapisanie z nowym profilem...A dotychczas nie znalazłem możliwości takiego zapisania, chyba że przekopiuję do nowego dokumentu- ale wtedy mam zmienione kolorki. Myślałem, że kalibrując monitor uzyskam otwieraną fotkę w "nowych kolorkach", które dopiero dopieszczam... Wprawdzie fotki obrobione na tak skalibrowanym (pod lab) sprzęcie, wywołane na zerowych ustawieniach w labie są ok, ale jeśli chcę je wkopiować np.w "białą karkę" to już mi się kolorki przewracają :( Rodzi to pewne ograniczenia...
Pewnie czegoś nie wiem - może ktoś mi rozjaśni???

mati_wrc
24-07-2007, 22:55
Mam pytanie:

Dostałem z labu przykładowe zdjęcie - odbitke oraz to samo zdjęcie w tifie na płytce oraz ich profil ICC.

Kiedy mam ustawiać monitor tak aby to co wyświetla zgadzało się z odbitką? W momencie kiedy przekonwertuje zdjęcie w Psie do profilu który dostałem i na podstawie wyświetlanego przekonwertowanego zdjęcia ustawiam monitor, czy monitor ustawiam na podstawie poprostu wyświetlonego zdjęcia np w przeglądarce zdjęc fast stone??

Pytam ponieważ zdjęcie przekonwertowane różni się jeszcze bardziej od odbitki niż zdjęcie nieprzekonwertowane.

fotomarek_k
24-07-2007, 23:37
mati_wrc-ja robiłem tak: przy fotce otwartej w programie w którym obrabiam, guzikami na monitorze ustawiałem jasność, kontrast i kolorki-profil był standardowy sRGB... "Działało" całkiem nieźle-jak masz ich profil i fotkę wzorcową to powinno być lepiej...Mnie teraz podkusiło by ustawić monitor pożyczonym z labu kalibratorem...i jeszcze nie mogę się z tym pozbierać :) :)

ps.tak serio to fotki z labu mam teraz OK bez żadnej ingerencji, ale zaskakują mnie zmiany w obrazkach pojawiające się zależnie od żródła pochodzenia,posiadania lub nie exifa i takich tam różnych:)

mati_wrc
25-07-2007, 00:00
Kolejna sprawa jeszcze:

Podczas obróbki zdjęcia w Psie (zdjęcie przekonwertowane do profilu z labu) ustawiam wszystko tak jak chce. Zapisuje zdjęcie (wraz z profilem) i jak otwieram to zdjęcie w normalnej przeglądarce zdjęć to zdjęcie jest zupełnie inne niż niż wyświetlane w Psie.

Czornyj
25-07-2007, 00:09
przeglądarka "rozumie" tylko profil sRGB. Jeżeli skonwertujesz zdjęcie do innego profilu, będzie się ono wyświetlać niepoprawnie. Nie musisz też koniecznie dokonywać konwersji do profilu labu (a wręcz odradzam) - możesz pracować w sRGB z włączonym podglądem przestrzeni labu (menu View, proof setup, custom -> wybierasz profil labu, otwierasz zdjęcie i włączasz symulację [Ctrl+Y]).

Co do pierwszego pytania - to jest sporo zagwozdek. Czy tiff ma osadzony profil, jeśli tak, to jaką opcję wybierasz otwierając go w PS i w jaki sposób konwertujesz go do przestrzeni labu?

mati_wrc
25-07-2007, 00:16
Nieźle, spróbowałem i wygląda to na świetne rozwiązanie. Dzięki Czornyj :)

A co z kalibrowaniem monitora, czy kalibrować go do zdjęcia wyświetlanego w profilu laba, czy poprostu RGB?

Czornyj
25-07-2007, 00:20
jw. - to zależy, jaki jest profil zdjęcia. Teoretycznie może być tak, że np. konwertujesz drugi raz już skonwertowane zdjęcie, albo konwertujesz je ze złej przestrzeni do przestrzeni labu. W powyższych przypadkach wyjdą totalne krzaczory.

faflusniak
28-01-2018, 23:20
Czy znacie jakieś darmowe programy, w których można podejrzeć symulację wydruku dla profilu icc / icm pobranego z labu?
Przeglądając forum dowiedziałem się, że jest taka opcja Soft Proofing w Photoshopie, ale niestety go nie mam.
Szukałem też w darmowym pakiecie Nikona ViewNX-i oraz Capture NX-D, ale też nie znalazłem jak użyć takiej opcji.

GonzoG
29-01-2018, 01:09
Taka opcja jest raczej tylko w programach profesjonalnych.
Opcja ta jest też w LR, który możesz pobrać za darmo i przez 30 dni użytkować.

Czornyj
29-01-2018, 02:00
Jest symulacja profilu w Capture NX, funkcja "soft proof"

faflusniak
29-01-2018, 12:57
Dzięki za odpowiedzi. Rozumiem że nowa wersja, czyli Cature NX-D jest lepsza, więc tej funkcjonalności już nie ma?
Przychodzi mi jeszcze pomysł - użycie programu Color Navigator dołączanego do Eizo cs230. W ten sposób monitor będzie emulował wygląd odbitki. Czy tak się da?
Próbowałem ustawić tam profil z foto-labu jako target, ale plik się nie wczytał.

mmluty
29-01-2018, 20:07
Profil ICC monitora to nie profil ICC papieru, to są zupełnie inne profile. Porównam to do paliwa samochodowego, każdy silnik powinien dostać właściwe paliwo. Ty zrobiłeś tak jak byś nalał oleju napędowego do samochodu z silnikiem benzynowym i oczekiwał, że pod maską pojawi się silnik diesla. Musisz trochę dokładniej poczytać, co to są profile ICC.

GonzoG
29-01-2018, 22:04
mmluty - tu się mylisz. ColorNavigator ma opcję symulacji kolorów innego urządzenia wyjściowego.

faflusniak
29-01-2018, 22:16
Szczerze mówiąc, to zatankowałbym nawet denaturatu, aby pojechać z tym dalej :-)

Problem jest standardowy: zamówiłem na próbę testowe odbitki, które okazały się za ciemne i nie zgadza się kolor.
Teraz kombinuję jak uzyskać w przybliżeniu to samo na ekranie i na odbitkach.

Czy jest jakiś prosty sposób bez soft proofingu?
Myślałem o obniżeniu jasności monitora i uregulowaniu jego temperatury barwowej, tak aby uzyskać obraz na monitorze podobny do odbitki.
Potem edytowałbym (View NX-i + Capture NX-D + Machinery) przy takich ustawieniach monitora.
Ktoś tak może robił?

mmluty
30-01-2018, 13:27
mmluty - tu się mylisz. ColorNavigator ma opcję symulacji kolorów innego urządzenia wyjściowego.

Pewnie masz rację, mnie nigdy nie przyszedł do głowy pomysł użycia ColorNavigator do takiego celu. Jednak dalej nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, żeby zamiast profilu monitora, jak zrobił to kolega faflusniak, można wstawić w CN profil papieru czy labu i CN pokaże na monitorze poprawny obraz wydruku.

mmluty
30-01-2018, 14:12
faflusniak z Twojej wypowiedzi bije desperacja, a to się często kiepsko kończy. Jeżeli masz prawidłowo skalibrowany monitor, to zostaw go w spokoju, bo rozregulowanie monitora na pewno nie poprawi sytuacji. Przeanalizuj spokojnie całą sytuację, profil ICC z labu nie powinien zmienić diametralnie wyglądu odbitki. Jeżeli to co widzisz na monitorze odbiega mocno kolorystycznie i tonalnie od tego co dostajesz z labu, to przyczyną nie może być brak "soft proofing". Sprawdź w pierwszej kolejności jak masz ustawiony edytor zdjęć tzn. w jakiej przestrzeni je obrabiasz i jaki profil ( sRGB, ARGB) jest deklarowany do zapisu jpg-a. Do labu najbezpieczniej obrabiać i wysyłać w sRGB. Przyczyną ciemnych odbitek może być jasno ustawiony monitor i/lub słabe światło w pomieszczeniu. Ustaw monitor na 80cd 6500K 2.2 i w miarę przyzwoicie oświetl pokój to powinno być jako tako. Możesz też zobaczyć jak wyglądają zdjęcia na monitorze w jasny dzień, to da ci jakies porównanie.

faflusniak
30-01-2018, 18:49
Z instrukcji ColorNavigator wynika, że generalnie można emulować drukarki "The emulation data can be created from the ICC profiles for devices, such as printers, tablet devices, display devices, using the profile emulation function."
Niestety ta funkcjonalność nie dotyczy mojego modelu monitora CS230, stąd pewnie niepowodzenie wczytania profilu ICM.
Monitor był kalibrowany, a w Nikon View oraz Capture jest przestrzeń ustawiona na "Nikon RGB 4.0...". Podobnie w Machinery.

Dzisiaj rano próbowałem wyrównać monitor do odbitek. Różnica jasności się zmniejszyła, ale nie wyrównała, bo skala skończyła się na 50 cd/m2.
Temperaturę barwową udaje się wyrównać się z odbitkami, ale jest to wartość zależna od odbitki - średnią szacują na 5500-6500K. Dla odbitki z dużą ilością czerni nie udało mi się uzyskać zgodności barw, ale może to wynikać ze specyfiki czerni w sRGB i CMYK.

Spróbuję użyć jeszcze jednego programu od EIZO "ColorNavigator Elements" - wg. opisu "Przy jego wykorzystaniu możliwe jest uzyskanie i utrzymywanie zgodności kolorystycznej wydruków oraz obrazu wyświetlanego na monitorze. Użycie wbudowanego w konstrukcję monitora czujnika pomiarowego sprawia, że użytkownik nie jest zmuszony do zakupu lub wykorzystywania żadnych dodatkowych urządzeń."

mmluty
30-01-2018, 19:31
Obawiam się, że mieszasz coraz bardziej. Na początku pisałeś o profilu ICC z labu, a teraz piszesz o przestrzeni CMYK której nie używa ani lab ani domowa drukarka. Jest więc pytanie jak otrzymujesz te odbitki które są niezgodne z tym co widzisz na monitorze? Bo jeżeli te próby robisz na domowej drukarce to poszukiwanie przyczyn należy rozpocząć zupełnie gdzie indziej tzn w ustawieniach sterownika drukarki.

faflusniak
31-01-2018, 14:15
Nie wiem czy mieszam. Zamówiłem w fotolabie testowe odbitki na różnych papierach foto (jedwab, mat, błysk) oraz wydruk atramentowy na mat i błysk.
Niezależnie od papieru i technologii odbitki/wydruki wyglądają podobnie.
Problem mój, przypomnę, że odbitki/wydruki są ciemne i kolory inne niż na monitorze podczas edycji.
Soft proofing z użyciem profili z fotolabu był jednym z pomysłów jak to rozwiązać, ale nie mam Photoshopa, więc szukałem do tego programu darmowego.
Pewnie skończy się na ustawianiu jasności i temperatury monitora ręcznie.

fido83
31-01-2018, 14:34
Ja wysłałem kiedyś do labu taki plik graficzny do druku (nie kokretnie ten, ale coś bardzo podobnego)

http://www.komputerswiat.pl/media/1158183/ObrazKontrolny.jpg

Odebrałem zdjęcie (papier matowy), postawiłem obok monitora. W programie graficznym który używam odpaliłem to samo zdjęcie, uruchomiłem ustawienia monitora i po pół godziny zabawy otrzymałem na monitorze zdjęcie o identycznym kontraście, jasności i barwach. Gotowy profil zapisałem i w dowolnym momencie mogę go sobie włączyć, lub wyłączyć. Oto cała filozofia
Pozdawiam

faflusniak
31-01-2018, 19:53
Dzięki fido. Pewnie też tak zrobię.
Jeszcze pytanie, czy niezależnie edytujesz te same zdjęcia do wydruku (z włączonym profilem ustawień monitora) oraz do pokazywania na ekranie?
Może jest jakiś prosty sposób, aby przygotować zdjęcia do oglądania, a dla wybranych dodatkowo wersję do wydruku?
Przykładowo startując od NEF, w wersji przeznaczonej do wydruku wsadowo dodać np. 0.5 EV do ekspozycji. Tylko czy wtedy po prostu nie prześwietlę w światłach.

fido83
31-01-2018, 21:45
W zasadzie każde zdjęcie traktuję tak jakbym miał je później wydrukować (chociaż drukuję niewiele). Jeśli któreś z nich zamierzam dodatkowo umieścić np na facebook'u to dodatkowo skaluję i dodaję w rogu logo. Nie bawię się w specjalne przygotowanie zdjęć do publikacji w necie bo to nie ma sensu - każdy ma inaczej ustawiony monitor i nie zrobisz uniwersalnej kopii. Nawet dziś na tym forum czytałem wątek dotyczący reportażu ze ślubu i dyskusja rozwinęła się wokół jednego ze zdjęć: czy jest przepalone, czy nie. Przypuszczam, że u tych którzy mieli zbyt jasno ustawiony monitor przepalone było (na mojej komórce także), natomiast w komputerze widziałem wszystkie szczegóły na białej koszuli.
To trochę tak jak z wykonaniem strony internetowej w HTML-u i CSS1 10 lat wstecz. Choćbyś nie wiem jak się starał to i tak zawsze znajdzie się przeglądarka na której wszystko rozjedzie się w cholerę.