PDA

Zobacz pełną wersję : D 100 i Nikkor 28-105 mm 1:3.5-4.5D.

MirekM
19-07-2007, 16:33
Nabyłem na Allegro D100 i właśnie jestem w fazie testów . Mam problem , a nie bardzo potrafię określić powódu . Problem dotyczy działania autofokusa D 100 z Nikkorem 28-105 . Po pierwszym wykonanym zdjęciu lub po sprawdzeniu głębi , aparat przestaje nastawiać ostrość , pompuje . Towarzyszy temu nieznaczny spadek jasności obrazu w wizjerze . Taki stan trwa do odłączenia obiektywu i ponownego przyłączenia . Nic nie daje wyjęcie akumulatora . Sytuację gmatwa fakt iż ten obiektyw z F100 i F80 chodzi bez zarzutu , jak i to że D100 z innymi moimi również bez problemu . No i nie wiem , czy ta para tak ma (co raczej wątpliwe) , czy jednak coś leży ? Zanim oddam do serwisu , może ktoś coś doradzić ?

gregoire7
20-07-2007, 09:33
Czy po tym jak zrobisz zdjęcie/wciśniesz podgląd GO jasność w wizjerze powraca do normy ?, może przysłona z jakiejś przyczyny blokuje się na wartości roboczej(przymkniętej) i jest za ciemno żeby układ autofokusa mógł poprawnie działać

MirekM
20-07-2007, 20:16
Za proste żeby było prawdziwe . A tu jednak . Wodzik przysłony ocierał o pierścień bagnetów . Wystarczyło palcem nieco naprostować i działa bez zastrzeżeń . Dzięki za radę .