PDA

Zobacz pełną wersję : Surface Pro 11 na Snapdragon do obróbki zdjęć - słów kilka

m_a_g
30-08-2024, 15:22
Kupiłem niedawno nowe Surface Pro 11 i chciałem się podzielić na szybko kilkoma spostrzeżeniami bo jestem zaskoczony tym co potrafi to urządzanie.
A potrafi wiele jak się okazuje. Surface wraz z klawiaturą jest bardzo małe - nawet mniejsze niż iPad Pro 13 na M4 z Apple Magic Keyboard czy jak to się nazywa (mam obydwa porównałem sobie).
Tylko że Surface ma pełnowartościowy Windows 11 Pro i wszystko na nim normalnie działa jak na stacjonarnym komputerze.
Zainstalowałem pakiet Adobe i okazuje się że Photoshop / ACR działa aż miło. Jestem teraz na wyjeździe i komfortowo obrabiam sobie zdjęcia.
Wszystkie funkcje normalnie działają, nawet odszumianie AI.
Przypominam że cały czas mowa o urządzeniu które w zasadzie jest tabletem... no szczęka mi opadła.
Na iPad Pro 13 z M4 nie ma o tym mowy, jest tylko PS mobilny pod iOS, a tu mamy pełną wersję.
Do tego mam mobilny przenośny monitor 4K 17 cali (Espresso Pro 17) podłączony pod USB C (zasilany z Surface, nie wymaga żadnych innych kabli) i mam komfortowy dwumonitorowy zestaw który wraz ze wszystkimi akcesoriami mieści się w etui na laptopa.
Szczerze - aktualnie używam więcej Apple niż PC, ale za to Surface trzeba naprawdę Microsoft pochwalić.

PS. Poniżej zdjęcie tego mini zestawu.
82244

grafo
30-08-2024, 15:40
to co tam w środku jest, że tak zasuwa PS? LR też śmiga płynnie? Lapki w tym przedziale cenowym na windowsie to raczej średnio przyjemne obrabianie w LR przy dużej ilości zdjęć.

Jak wygląda oddanie kolorów na nim (bez monitora zewnętrznego)? daje radę?

m_a_g
30-08-2024, 15:46
LR nie instalowałem bo nie mam potrzeby, więć się nie wypowiem.
Co do parlamentów urządzenia to w środku ma Snapdragon Elite 12 rdzeni, 32GB RAM i 1TB SSD.
Kolory na wbudowanym wyświetlaczu bardzo OK, to OLED, wygląda dobrze. Na moje oko to samo co na iPad / MacBook Pro.

Kojocisko
30-08-2024, 15:59
No w zestawie mobilnym dodatkowy monitor to jest rozpusta.
Jak zawsze u Ciebie - ciekawa i pożyteczna recenzja. Nie podejrzewałbym Surface o taką dobrą wydajnosć.

m_a_g
30-08-2024, 20:03
Tylko proszę mnie dobrze zrozumieć - absolutnie nie twierdzę że Surface ma porównywalną wydajność do stacjonarnego PC z Ryzenem 3D i RTX na pokładzie - zwyczajnie chodzi mi o to że da się płynnie i komfortowo obrobić te kilkanaście RAWów na wyjeździe.
Jak na taki mały tablet to moim zdaniem sukces, zwłaszcza że ma pełnowartościowy Win11 na pokładzie więc praca biurowa to sama przyjemność.
Nie wiem jak to działa z innymi pakietami graficznymi, ja używam Adobe i akurat PS / ACR natywnie wspierają architekturę ARM pod Windows z pełną akceleracją sprzętową GPU / NPU - analogicznie jak Apple Silicon na Mac'u.

grafo
30-08-2024, 20:41
Jak masz możliwość sprawdzić jak działa LR to byłbym wdzięczny.

m_a_g
30-08-2024, 21:56
A na czym miałoby polegać takie sprawdzenie? Bo LR zainstalowałem i działa. Ale na tablecie nie trzymam żadnych zdjęć tylko to co aktualnie obrabiałem, więc żaden to test. Zresztą ja w ogóle mało LR używam nawet na stacjonarce...

Michu
31-08-2024, 10:27
Jak masz możliwość sprawdzić jak działa LR to byłbym wdzięczny. Powinien działać bardzo dobrze - https://youtu.be/eWDdGU3mZ54?si=WYBMNuR5oy7XL58f&t=552

m_a_g
01-09-2024, 21:14
Kolejna porcja wrażeń: oszumianie AI jednego zdjęcia z Fuji XH2 - czyli 40mpx - to niecałe 4 minuty. W sumie nie ma tragedii.
Natomiast sama praca na RAW'ach z tego aparatu, czy to w ACR czy później w PS (2-3 warsty, maski, pędzle) - wszystko działa płynnie.

megasnajper
03-09-2024, 21:52
Fajna opinia, dzięki za podzielenie się!
Dla porównania ile trwa odszumianie AI 40mpx na stacjonarnym? W tym snapdragon miał przodować według zapowiedzi

m_a_g
04-09-2024, 00:36
Zależy od stacjonarnego :-) Na dobrym sprzęcie 10 sekund, na starszym kilka minut.

igsux3
04-09-2024, 09:01
Kolejna porcja wrażeń: oszumianie AI jednego zdjęcia z Fuji XH2 - czyli 40mpx - to niecałe 4 minuty. W sumie nie ma tragedii.
Natomiast sama praca na RAW'ach z tego aparatu, czy to w ACR czy później w PS (2-3 warsty, maski, pędzle) - wszystko działa płynnie.

Ja bym powiedział, że jak na buńczuczne zapowiedzi to raczej słabo ;)

Żeby nie było, sam miałem kilka Surface Pro, obecnie Surface Book, a 11 mam mocno pod okiem. Nie podoba mi refleksyjność panelu, wyjątkowo słaba na tle konkurencji. Poza tym problemy z kompatybilnością póki co są znacznie większe niż miało to miejsce na macu za czasów przejścia na ARM, a ten lipny czas odszumiania to wisienka na torcie. Tak do 30 sekund to jeszcze do przeżycia, bo nie wybija całkiem z pracy. 4 minuty to już czas, w którym człowiek się skupi na czym innym.

m_a_g
04-09-2024, 13:18
Ja bym powiedział, że jak na buńczuczne zapowiedzi to raczej słabo ;)

Żeby nie było, sam miałem kilka Surface Pro, obecnie Surface Book, a 11 mam mocno pod okiem. Nie podoba mi refleksyjność panelu, wyjątkowo słaba na tle konkurencji. Poza tym problemy z kompatybilnością póki co są znacznie większe niż miało to miejsce na macu za czasów przejścia na ARM, a ten lipny czas odszumiania to wisienka na torcie. Tak do 30 sekund to jeszcze do przeżycia, bo nie wybija całkiem z pracy. 4 minuty to już czas, w którym człowiek się skupi na czym innym.

Ehem???? Cały czas mowa o tablecie przecież. Jak dla mnie fakt że mały tablet ma czas odszumiania taki sam jak niejeden stacjonarny PC z dedykowaną kartą graficzną to sukces a nie porażka.
Ipad Pro 13 na M4 w ogóle nie obsługuje tej funkcji.... Zwyczajnie jej nie ma.
Co do panelu - nie mam pojęcia o czym piszesz, jaka refleksyjność, ja nic takiego nie zauważyłem. Tak, wiem że w sieci piszą o tym, że Ipad ma lepiej. Ale ja mam jedno i drugie i dla mnie wygląda tak samo...
Co do problemów z kompatybilnością - też nie wiem o czym mowa, używam pakietu Office + Adobe CC, wszystko obsługiwanie natywnie pod ARM, zero problemów.
Myślę że szanowny kolega ma zbyt wysokie oczekiwania i pomylił mu się stacjonarny PC do profesjonalnej obróbki zdjeć z małym tabletem który jest na tyle fajny że da się na tym wygodnie obrobić kilka(dziesiąt) zdjęć na wyjeździe i przy okazji odszumić w razie potrzeby.

PS. Żeby dać Wam punkt odniesienia - używam ładowarki z Power Delivery która pokazuje pobór mocy podłączonego urządzenia. Surface Pro 11 pod pełnym obciążeniem pobiera 25W, a podłączonym zewnętrznym monitorem zasilanym przez USB-C 35W. Przy pracy biurowej czy przeglądaniu internetu 8-10W. Tak więc proszę mierzyć oczekiwania na pobór mocy, to nie stacjonarny komputer z zasilaczem 1000W :-)

igsux3
04-09-2024, 19:10
Ehem???? Cały czas mowa o tablecie przecież. Jak dla mnie fakt że mały tablet ma czas odszumiania taki sam jak niejeden stacjonarny PC z dedykowaną kartą graficzną to sukces a nie porażka.

Ale ja bardzo kibicuję MS bo Surface używałem na długo zanim pojawiły się w PL (jedynkę kupiłem jeszcze w 2013 roku w Stanach), ale zapowiedzi dedykowanego NPU miały wręcz pożreć konkurencję.

Ipad Pro 13 na M4 w ogóle nie obsługuje tej funkcji.... Zwyczajnie jej nie ma.

To fakt, ale już kilkuletni Macbook Air z M1 radzi sobie z tym wydaje mi się lepiej niż SP11, bo pliki 40mpix robi poniżej dwóch minut (ale nie pamiętam skąd mam te wyniki, więc mogą być wyższe, ale 4 minuty to raczej nie).

Co do panelu - nie mam pojęcia o czym piszesz, jaka refleksyjność, ja nic takiego nie zauważyłem. Tak, wiem że w sieci piszą o tym, że Ipad ma lepiej. Ale ja mam jedno i drugie i dla mnie wygląda tak samo...

MS pożałował na panelu i choć świetny jest jakościowo, to w oświetleniu zewnętrznym niestety mocno odbija światło, bo pożałowali na antyrefleksie. Nie mówię że nie da się używać, ale ponownie konkurencja

Co do problemów z kompatybilnością - też nie wiem o czym mowa, używam pakietu Office + Adobe CC, wszystko obsługiwanie natywnie pod ARM, zero problemów.

Akurat Office to chyba musiał działać, bo inaczej byłby wstyd na cały świat ;) Natomiast Adobe CC mamy wylistowane tutaj: https://helpx.adobe.com/download-install/kb/arm-processors.html

i jak widać do pełnej kompatybilności daleko. Premiere czy DaVinci ledwo zipią. https://www.youtube.com/watch?v=zFMTJm3vmh0

Wiadomo - problemy wieku dziecięcego, oby było coraz lepiej. Wydaje mi się, że Apple szybciej ogarnęło kompatybilnośc.

Myślę że szanowny kolega ma zbyt wysokie oczekiwania i pomylił mu się stacjonarny PC do profesjonalnej obróbki zdjeć z małym tabletem który jest na tyle fajny że da się na tym wygodnie obrobić kilka(dziesiąt) zdjęć na wyjeździe i przy okazji odszumić w razie potrzeby.

Raczej widzę, że Macbook Air przy tym samym poborze i rozmiarze radzi sobie po prostu lepiej. Nie to, że SP jest złe, ale wolę raczej równać w dół niż do góry ;)

PS. Żeby dać Wam punkt odniesienia - używam ładowarki z Power Delivery która pokazuje pobór mocy podłączonego urządzenia. Surface Pro 11 pod pełnym obciążeniem pobiera 25W, a podłączonym zewnętrznym monitorem zasilanym przez USB-C 35W. Przy pracy biurowej czy przeglądaniu internetu 8-10W. Tak więc proszę mierzyć oczekiwania na pobór mocy, to nie stacjonarny komputer z zasilaczem 1000W :-)

Ja nie oczekuję wyników poniżej 10s jak na stacjonarnych RTXach, ale przy tym poborze mocy jednak Apple wypada lepiej. Jako że z Apple nie jestem kompatybilny, to SP11 planowałem kupić na samą premierę, ale niestety za dużo jest jeszcze z mojej perspektywy kompatybilnego softu (i nie mówię tu tylko o tym do fotografii). Czekam na wersję 5G i jeżeli do tego czasu chociaż część bolączek zniknie, to już będzie super.

Więc jeszcze raz żeby uściślić - dziękuję bardzo za podzielenie się opinią, bo jest to produkt nad którym mocno się zastanawiam, ale jednocześnie widzę sporo niedoskonałości i nieco rozdmuchanych obietnic. Testy i recenzje wszelakie nieco ostudziły mój entuzjazm, więc póki co się wstrzymuję. Dobrze wiedzieć, że chociaż LrC działa dobrze, szczególnie patrząc na gabaryty.

megasnajper
08-09-2024, 22:46
niestety chyba mam podobne wrażenia jak igsux, cieszę się, że jak na pierwsze (przemilczmy poprzednie na pół gwizdka) podejście do ARMa na Windowsie jest całkiem przyzwoicie. Jednak jeszcze trochę brakuje bym się przesiadł na stałe jako główne domowe urządzenie.
Jednocześnie MacOS na tyle mnie irytuje, że druga generacja Windowsa na ARMie mam nadzieję będzie bardziej kusząca

m_a_g
09-09-2024, 01:42
Ale Surface nie jest i nie nie było pomyślane jako główne domowe urządzenie.... To dodatek do domowego PC a nie zamiennik.

igsux3
03-10-2024, 19:54
https://www.youtube.com/watch?v=UNpxH1bLTnE

Ciekawy jestem skąd ta różnica, bo z tego co widzę to u MAGa działa PS aż miło. Niemniej wciąż dużo jest problemów z kompatybilnością, dla mnie jeszcze za wcześnie na ARMa.

m_a_g
04-10-2024, 20:58
https://www.youtube.com/watch?v=UNpxH1bLTnE

Ciekawy jestem skąd ta różnica, bo z tego co widzę to u MAGa działa PS aż miło. Niemniej wciąż dużo jest problemów z kompatybilnością, dla mnie jeszcze za wcześnie na ARMa.

Clickbait... influencer se nabija licznik :-)
Ja tam problemów z kompatybilnością nie mam żadnych, bo całość oprogramowania które jest mi potrzebne (Pakiet Office + Pakiet Adobe + Google Chrome) działa natywnie na ARM.
Jeżeli ktoś używa czegoś co obsługuje tylko wersję x86-64 to oczywistym dla mnie jest że nie warto się pchać w Snapdragona tylko lepiej poczekać.
Tak samo jak 4 lata temu lepiej było nie kupować Mac'a z M1 kiedy ktoś potrzebował oprogramowania które tej ówczesnej nowości nie obsługiwało.

fafniak
04-10-2024, 21:07
Clickbait... influencer se nabija licznik :-)
Ja tam problemów z kompatybilnością nie mam żadnych, bo całość oprogramowania które jest mi potrzebne (Pakiet Office + Pakiet Adobe + Google Chrome) działa natywnie na ARM.
Jeżeli ktoś używa czegoś co obsługuje tylko wersję x86-64 to oczywistym dla mnie jest że nie warto się pchać w Snapdragona tylko lepiej poczekać.
Tak samo jak 4 lata temu lepiej było nie kupować Mac'a z M1 kiedy ktoś potrzebował oprogramowania które tej ówczesnej nowości nie obsługiwało.

No chyba jednak nie do końca. Resolve to jest powazny program.

OjTam
04-10-2024, 21:16
Jeśli przez Resolve masz na myśli DaVinci, to wersja beta (https://www.blackmagicdesign.com/pl/media/release/20240606-03) wspiera Snapdragona od czerwca.

m_a_g
04-10-2024, 21:19
No chyba jednak nie do końca. Resolve to jest powazny program.

Może i poważny, ale co z tego jak nie obsługuje jeszcze ARM pod Windows?
Wersja na ARM jest dopiero w stadium Beta.
https://www.blackmagicdesign.com/media/release/20240606-03
Innymi słowy trzeba poczekać na oficjalne wsparcie nowej technologii i tyle.
Nomen omen używanie Resolve na Snapdragonie moim zdaniem chwilowo mija się z celem, za mało mocy w obecnym sprzęcie jak na ten pakiet.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeśli przez Resolve masz na myśli DaVinci, to wersja beta (https://www.blackmagicdesign.com/pl/media/release/20240606-03) wspiera Snapdragona od czerwca.

Też tak to odebrałem, i wydaje mi się że to krytyka tego że wersja beta kiepsko sobie radzi - ano kiepsko, bo to beta, trzeba poczekać.
No i jak pisałem po co komu taki pakiet oprogramowania do video na tablecie / ultrabooku? Jak wyjdzie Snapdragon porównywalny z tym co jest w Macbookach Pro / Studio to wtedy owszem, a teraz to tylko ciekawostka a nie sprzęt do profesjonalnej obróbki video.

OjTam
04-10-2024, 21:44
Widzisz, m_a_g, jest tylko taki "malutki" problem.
W PL Surface Pro w wersji, którą masz + podstawowa klawiatura kosztuje 11 750 PLNów.
To więcej, niż Macbook Pro z M3Pro 18/512. Który będzie wydajniejszy, obawiam się.

m_a_g
04-10-2024, 21:52
I w czym ten problem bo nie rozumiem?

OjTam
04-10-2024, 21:54
W cenie. :mrgreen:
A dokładniej w cena/wydajność.

Tak zapytam, miałeś okazję sprawdzić słabszą wersję, tą z X+ na pokładzie?

m_a_g
04-10-2024, 22:05
Wiesz, o cenach nie chce mi się dyskutować bo nie zaprzątam sobie głowy więc nie znam się.
Ale wydaje mi się że źle się na to patrzysz - mówimy o tablecie, więc jak tu dyskutować o wydajności?
To teraz zobacz sobie ile kosztuje iPad Pro 13 cali wersja 1TB, plus Apple Pencil 2 + Magic Keyboard. Bo to jest odpowiednik tego czym jest Surface Pro z klawiaturą i Microsoft Pencil.
Na szybko sprawdziłem w Polskim Apple Store i wydaje mi się żę około 2 tysiące złotych więcej. A iPad na M4 jest z całą pewnością mniej wydajny niż Surface, mam obydwa. Że nie wspomnę że na iPad nie działa pełna wersja PS, a na Surface jak najbardiej.
Więc ten teges...

OjTam
04-10-2024, 22:10
No tak, patrząc w ten sposób- masz rację.

Madao
12-07-2025, 14:55
m_a_g jak oceniasz Surface po dłuższym czasie użytkowania? Nie zauważyłeś spowolnień systemu bądź innych niepożądanych zachowań?
Aktualnie nie rozważam zakupu, może w kolejnej generacji o ile się takowa pojawi. Zwyczajnie zastanawia mnie jak sprzęt sprawuje się po dłuższym okresie użytkowania.

m_a_g
12-07-2025, 17:13
m_a_g jak oceniasz Surface po dłuższym czasie użytkowania? Nie zauważyłeś spowolnień systemu bądź innych niepożądanych zachowań?
Aktualnie nie rozważam zakupu, może w kolejnej generacji o ile się takowa pojawi. Zwyczajnie zastanawia mnie jak sprzęt sprawuje się po dłuższym okresie użytkowania.

Wszystko bez zmian. Nie zauważyłem żadnych spowolnień, powiedziałbym że działa jak w dniu zakupu.