Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Nikkor bagnet F ] Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G

DynDyna
21-08-2024, 22:09
Witam
Prosił bym o pomoc, przymierzam się do kupna tego obiektywu, zastanawia mnie tylko jedno, obiektyw nie posiada stabilizacji, czy zdjecią wykonywne bez statywu nie bedą rozmazane, zdjęcia głównie bedą robione z ręki, dlatego pytam czy brak stabilizacji będzie miał wpływ, obecnie posiadam obiektyw kitowy 18-55 kupiony razem z aparatem, może głupie pytanie nieznam się zabardzo dopiero zaczymam przygodę z lustrzanką.
Pozdrawiam :)

bogdi64
21-08-2024, 22:17
Instrukcja obsługi, wszystko zależy od czasu naświetlania

krzysztofz24
22-08-2024, 00:15
W 18-55 masz zapewne przyslone 3,5-5,6 zaleznei od wybranej ogniskowej.

Tutaj bedziesz mial stale (dlatego stałka;-) ) F1,8. To spory zysk.
Mysle ze bez problemu dasz rade z czasami 1/50 sek a moze przy pewnej wprawie nawet 1/30sek z reki

Choc na poczatek zacznij od w miare bezpiecznego 1/60sek, dobierajac odpowiednio ISO.
Zakladam, ze chcesz najpierw poprobowac na F1,8 czyli na w pelni otwartym szkle.

Ogolnie przy tej ogniskowej na DX, dla osoby bez zalezanego chwytu, ale tez bez parkinsona;-) mozna tak ogolnei przyjac zasade, ze czas to okolo x2 ogniskowa.
I nie powinno byc poruszenia.

DynDyna
22-08-2024, 16:40
Bardzo dziękuje za pomoc krzysztofz24, jesteś trzecią osobą która mnie uswiadomiła ze brak stabilizacji w tym obiektywie nie wpłynie na jakoś zdjeć.
Pozdrawiam serdecznie :)

OjTam
22-08-2024, 16:50
Dasz rady. 1/25 z tego co widzę to mój rekord z tą 35, bez poruszenia.
To wystarczająco dużo, żeby "obiekt fotografowany" sam z siebie się poruszył. ;)

No i zawsze można ISO podnieść, czy lampą doświetlić (kolejna pozycja na liście zakupów).

PS.

Tutaj bedziesz mial stale (dlatego stałka;-) ) F1,8.

No nie. Stałka, bo ma stałą ogniskową. Zoomy ze stałym światłem też stałką nazwiesz? ;)
Nie mieszaj komuś początkującemu.

DynDyna
23-08-2024, 15:51
Dziekuje za pomoc, kupiłem własnie ten obiektyw, kilka zdjęć i jestem w lekkim szoku, porównują do 18-55 to niebo a ziemia jak dla mnie, zdjecia wychodzą świetne, a obawy o poruszenie bez stabilizacji teraz się z tego smieje, dzieki jeszcze raz za pomoc.
Pozdrawiam :)