Zobacz pełną wersję : Z7II jako zamiennik d850 do studio packshot, portret, fashion
Hej, aktualnie używam Z9 z 500mm PF do fotografii dzikiej przyrody, plus d850 do fotografii produktowej, studyjnej. Ponieważ pada mi mechanizm AF w nikkorze 105mm F, kupiłem s 105 macro i różnica na korzyść nowego szkła jest przeogromna. W związku z tym mam pytanie czy nikon z7II sprawdzi się w studiu równie dobrze co d850? Zakładam że w przypadku focenia wildlife af nie będzie tak sprawny jak w d850. Czy brak osłony matrycy w z7II stanowi dla was duży problem? Zdarza mi się zmieniać obiektyw w warunkach dość dużego zapylenia i obawiam się o paprochy na matrycy. Oczywiście najchętniej wymienił bym d850 na z8 ale ceny tergo ostatniego ostatnio raczej wzrosły niż spadły. Do z7II przekonuje mnie też jego stosunkowo niska waga i wielkość.
Będziesz miał paprochy, bo w studiu zapewne będziesz chciał przymykać przysłonę.
Dlaczego nie użyjesz Z9 w studiu?
Będziesz miał paprochy, bo w studiu zapewne będziesz chciał przymykać przysłonę.
Dlaczego nie użyjesz Z9 w studiu?
Pewnie użyję, ale wolę mieć dwa aparaty jeden na stałe z podpiętą 500pf i drugi w pracy. Jestem w terenie 3-4 razy w tygodniu, nie che mi się non stop przepinać, przepakowywać itp. Zastanawiam się jak ludzie żyją bez osłony matrycy, chyba canon, czy większość soniaczy tego nie posiada a ludzie żonglują obiektywami. W nikonie jest chyba tylko w z9 i z8?
Jeżeli Z7 będzie tylko w studiu to chyba nie masz tam wielkiego zapylenia. W takiej sytuacji możesz spokojnie kupować aparat.
Pewnie użyję, ale wolę mieć dwa aparaty jeden na stałe z podpiętą 500pf i drugi w pracy. Jestem w terenie 3-4 razy w tygodniu, nie che mi się non stop przepinać, przepakowywać itp. Zastanawiam się jak ludzie żyją bez osłony matrycy, chyba canon, czy większość soniaczy tego nie posiada a ludzie żonglują obiektywami. W nikonie jest chyba tylko w z9 i z8?
Po co osłona matrycy w aparacie z mechaniczną migawką? Z9 / Z8 ma osłonę bo nie ma mechanicznej migawki, w innych aparatach zwyczajnie wybierasz aby migawka zamykała się przy wyłączeniu aparatu. Z7 nie ma takiej opcji?
Mamy Z7 II. Chyba nie ma takiej opcji. Choć ... tych pozycji w menu jest dużo, to tego nie widziałem. Co prawda nie szukałem.
Po co osłona matrycy w aparacie z mechaniczną migawką? Z9 / Z8 ma osłonę bo nie ma mechanicznej migawki, w innych aparatach zwyczajnie wybierasz aby migawka zamykała się przy wyłączeniu aparatu. Z7 nie ma takiej opcji?
Nikony Z nie mają takiej możliwości i raczej nie da się tego załatwić softem. Po prostu tak jest zrealizowane zwalnianie migawki, wymaga włączonego elektromagnesu (dzięki czemu jest szybsze).
A wracając do Z7II, to będzie doskonały w studio, zwłaszcza do małych obiektów. Używając taniego adaptera, zrobisz z obiektywu F, T/S. A do tego focus stacking (nie wiem czy D850 go ma, na pewno pojawił się d D780)
brzezior
25-08-2024, 22:01
D850 też ma Focus Stacking.