PDA

Zobacz pełną wersję : [ Nikkor bagnet F ] Nikon Nikkor AF-S 17-35 mm f/2.8D w 2024 - wtopa czy nie?

matiF
17-08-2024, 15:16
Cześć wszystkim!

Podczas ostatniej podróży korzystałem z Nikkorów AF-D 20-35mm f/2.8 w parze z 80-200mm f/2.8.
To był dobry zestaw, choć dość ciężki :) Doceniam solidną budowę i jakość zdjęć 20-35mm (dla mnie w porządku, nawet zastanawiam się nad sprzedażą stałek).
Jednak są dwa "problemy":
1. Brakuje mi nieco szerszego kąta.
2. Minimalna odległość ostrzenia mogłaby być mniejsza niż 0,5 metra, co dla mnie jest często kluczowe przy szerokokątnych ujęciach.

W związku z tym zastanawiam się nad bezpośrednim jego następcą - Nikkorem AF-S 17-35mm f/2.8D.
Znam obrazek z niego i teoretycznie spełnia on moje oczekiwania: oferuje szerszy kąt widzenia oraz bliższą minimalną odległość ostrzenia.
Ma jednak problemy z silnikiem AF-S: jak piski i awarie.

Stąd moje pytania do Was:
Czy ktoś z Was jeszcze używa tego obiektywu i może podzielić się swoimi doświadczeniami?
Jak często faktycznie pojawiają się problemy z silnikiem AF-S w tym modelu?
Czy Waszym zdaniem warto go kupić, biorąc pod uwagę te potencjalne usterki?

Fotografuję zarówno na filmie (Nikon F4), jak i cyfrowo (Nikon D700). Dodam, że nie planuję zmiany systemu dopóki sprzętu całkowicie nie zużyję.

Dzięki za wszelkie rady i opinie!

RomanZWrocławia
18-08-2024, 09:15
Używałem około 10 lat. Kupiłem z drugiej ręki i już wtedy czasami popiskiwał. Później piszczał w całym zakresie pracy pierścienia AF. Teraz silnik prawie nie reaguje na przycisk AF, dodatkowo przy współpracy w trybie filmowania z Nikonem Z5 (z zastosowaniem adaptera) zdarza się, ze traci komunikację z body. Znika na wyświetlaczu wartosć przysłony nagrywanie jest zatrzymywane. Naprawa trudnia niemożliwa nieopłacalna w zależności gdzie spytasz bo brak częsci na wymianę. Dopóki działał byłem zadowolony, przy matrycy APSC podstawowe szkło przy reportazu ślubnym, który wtedy robiłem Nic nie powiem o zastosowaniu w fotografii podróżniczej czy krajobrazowej. Czy warto kupić? Wszystko się kiedyś zepsuje, pytanie jak szybko. Do kupionych teraz nowych obiektywów są części zamienne, ale co będzie za 3,5,10 lat. Przy dobrej cenie, z pewnego źródła, po obejrzeniu i osłuchaniu - cena byłaby tu decydująca.

- - - - kolejny post - - - - - -

Przy pracy z D200 700 800 ostrzył bez problemów pewnie i szybko bez potrzeby wprowadzania korekty. Jak się sprawdzi w fotografii na filmie nie wiem, choć mam F5 to takich ogniskowych na srebrze nie używam.

FHR
18-08-2024, 11:19
Czy ktoś z Was jeszcze używa tego obiektywu i może podzielić się swoimi doświadczeniami?

Używałem bardzo długo, przestałem tylko z powodu przejścia na bezlusterkowca. Gdybym miał zabrać w podróż dookoła świata jeden obiektyw F to byłby to właśnie 17-35.

Czy Waszym zdaniem warto go kupić, biorąc pod uwagę te potencjalne usterki?

Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć :)

matiF
18-08-2024, 12:06
Dzięki Panowie. FHR: Tak - 17-35, czy 16-35 to jest również i mój ulubiony zakres ogniskowych. Nie mam już 18-35 3.5-4.5D z przyczyn wypadków losowych :). Zastąpiłem go 20-35mm 2.8D - nie żałuję powrotu do niego (i na pewno się go nie pozbędę). 20-35mm moim zdaniem jest dobry - nie oglądam pod lupą brzegów ;). Są tylko te dwa "minusy".

Trochę obawiam się zakupu 17-35, więc włączyłem zdrowy rozsądek i dopytuję.
Niestety ceny jego nie są wcale bardzo niskie (ok. 2.5k) i ciężko dostać egzemplarz z ostatnich partii - przeważnie są oferty na pierwsze wypusty. Z eBaya raczej nie będę ryzykował.
Czy jak będę decydował się na niego to zwracać uwagę da się tylko na piszczenie czy jest coś jeszcze, po czym można poznać, że silnik SWM padnie?

"Jeżeli coś moze się popsuć, to z pewnoscią się popsuje."

tomkep
18-08-2024, 14:47
Jakąś tam opcją może być 18-35/3.5-4.5G jeśli światło nie jest krytyczne. Jest nowszy, sporo lżejszy i zbierał dość dobre opinie.

Mam, ale rzadko używam. O ile mogę powiedzieć, to na D750 działał bardzo dobrze.

zeberek1
18-08-2024, 17:40
Posiadam takiego Nikkora 17-35 w stanie praktycznie jak nowy z salonu z całym zestawem w futerale i z pudełkiem. Kupiłem go swego czasu w zestawie z Nikonem.D3X i bardzo mało używałem. Mógłbym ewentualnie rozważać opcję sprzedaży. Zapraszam jakby co do kontaktu w wiadomości prywatnej.

matiF
18-08-2024, 19:06
zeberek1: poszło PW

Mam, ale rzadko używam. O ile mogę powiedzieć, to na D750 działał bardzo dobrze.
Ciekawi mnie trwałość mechaniczna i elektroniczna tego obiektywu. Chciałbym jednak z niego korzystać przez najbliższy czas.
Starych AF-D (czyli bez silnika) się nie obawiałem.

zeberek1
18-08-2024, 19:11
Myślę że tu nie co robić aż tak wielkich oba. Solidność to wiadomo że swego czasu była to topowa liga w Nikonie tak że no... A jak bierzesz sztukę w stanie idealnym to zawsze jest większa szansa że swoje lata posłuży.

matiF
03-09-2024, 21:49
Dziękuję Koledze zeberek1.
Muszę przyznać, że jestem na tyle zadowolony z 17-35mm, że zacząłem rozglądać się za Nikkorem AF-S 28-70mm f/2.8, który zastąpiłby mi kilka stałek (ostatni taki standardowy zoom z pierścieniem przysłony; niestety ten sam silnik) w równie doskonałym stanie, w jakim mam 17-35 :)

zeberek1
04-09-2024, 04:46
Może nie być łatwo trafić na taki, ale wszystko jest możliwe. Życzę powodzenia w poszukiwaniu.

matiF
05-09-2024, 10:22
Tak, to będzie wyzwanie i nie będzie to łatwe. Na pewno potrzeba cierpliwości i może za miesiąc albo rok się upoluje :-)
Na eBayu trochę ich leży. W PL też coś się da znaleźć. Jeden znalazłem w stanie podobno idealnym, ale nie dostałem odpowiedzi, czy ogłoszenie aktualne...

zeberek1
05-09-2024, 17:13
Gdyby nie to, że Pan chyba chce koniecznie obiektyw z pierścieniem przysłony to zdecydowanie polecałbym raczej brać pod uwagę Nikkora 24-70 2.8. Jest ich teraz wielki wybór i są też nawet trochę lepsze optycznie niż starsza wersja 28-70. Niemniej jednak tamten to był pancernik.

matiF
05-09-2024, 19:50
Trochę upieram się przy pierścieniu przysłony – dwa powody mam nawet podane w stopce :-)
AF-S 17-35 2.8 to był mój w pełni świadomy wybór – szeroki kąt, jasny, dobrze sprawdzający się z moimi puszkami.
Cel mój z 28-70 był podobny: typowo podróżniczy - jedyny do zabrania, uniwersalny (szerszy kąt, standard i lekkie tele), jasny, dobrze sprawdzający się z moimi puszkami. No i oczywiście pancernik :-)

Faktycznie - jest wysyp używanych 24-70 f/2.8. Ciekawe. Jeszcze przemyślę. 28-70 nie jest łatwo dostępny i ryzyko z silnikiem SWM występuje.
To już zostawię na po wakacjach :-)

tomkep
07-09-2024, 00:54
To ja przewrotnie dorzucę 35-70/2.8 do kompletu. Masz 2.8, ten sam zakres, mniej do noszenia, pierścień przysłony, pancerną budowę i nie masz SWM, który mógłby się zepsuć... Chociaż "wysuwany" zoom faktycznie jest "inny".

matiF
21-09-2024, 21:44
35-70/2.8 znam dobrze. Ba, nawet miałem dwa takie, jeden bez D drugi z D.
Niestety, oba sprzedałem nim sprawiłem sobie cyfrę. Do kompletu z 17-35 dobre uzupełnienie.

Wróciłem po wczasach, ale odchorowuję chyba jakiegoś wirusa, więc chwilę na przeszukanie neta będę miał :-)