PDA

Zobacz pełną wersję : Zorza nad Zatoką

Wind Mill
14-08-2024, 20:16
Drodzy Państwo, nie mam absolutnie nic na swoje usprawiedliwienie.
Ruszyłem 4 litery zdecydowanie za późno, by dotrzeć w bardziej sensowne, bardziej fotogeniczne miejsce.

Ale chociaż nieśmiało (jak na zdjęcie) widać tytułowe zjawisko.

81875

Zbyszek
14-08-2024, 20:26
Kadr całkiem fajny. Ja mam dużo gorszy bo mieszkam w innej części Polski. :-P
Jedyne co się można przyczepić to chyba balans bieli. Zorza w górnej części kadru powinna mieć kolor fioletowo-różowy a nie niebieski.

Wind Mill
14-08-2024, 20:48
To nawet nie jest kwestia stricte WB (surówka z puszki ma fioletowawe słupy), co efekt kręcenia suwakami - tak zostawiłem.
No i w przyrodzie notujemy także niebieskie odcienie, nie tylko fiolety.
To co udawało mi się dostrzec gołym okiem, wydawało się nawet bardziej niebieskie niż fioletowe - ale to rozmowa o kolorach duchów. ;)
Wokół tyle sztucznego światła, ze widziałem tylko jakieś powidoki. :mrgreen:
Z minusów po obu bokach resztki wykadrowanych świateł no i ekspozycja może oczko za duża?

- - - - kolejny post - - - - - -

...Ja mam dużo gorszy bo mieszkam w innej części Polski. :-P....
Ale ale, na pewno dużo gorszy? Na południu było tez ładnie widać, pokazuj Pan! ;)

Wind Mill
15-08-2024, 17:33
Zorza i Wielki Wóz. Zdecydowałem się nie prostować, bo gablota za bardzo uciekała. ;)

2.

81882

Zbyszek
15-08-2024, 21:45
Ale ale, na pewno dużo gorszy? Na południu było tez ładnie widać, pokazuj Pan! ;)Na pewno, na pewno. Widać było tylko górną (fioletową :p) część i to w zasadzie tak ledwo było widać.
Gdybym nie wiedział że może być widoczna zorza i nie wiedziałbym w jakim kierunku jej szukać to bym ją przegapił.
Dopiero naświetlanie około 30s w ogóle pozwoliło potwierdzić że to zorza a zdjęcia mam takie czysto dokumentacyjne.
Oczywiście na południu było ładnie widać ale tylko w wybranych miejscówkach do których mam trochę daleko.

Wind Mill
15-08-2024, 22:01
No to pech.

Jurek Ż
16-08-2024, 12:52
Jedynka fajna. Dwójeczka bardzo fajna. Sądzę, że tego typu zdjęcia aż się proszą o suwaczki. :grin:

Wind Mill
16-08-2024, 22:21
Dzięki za słowo. :)
No bez suwaczków raczej byłoby słabiej. ;)

Co do 1-ki - dopiero wczoraj widząc ją na ekraniku smarkfona po wrzuceniu na Insta, zauważyłem lecący horyzont.
Człek zbyt podjarany faktem złapania zorzy. :mrgreen: :facepalm: